Rusların %70'i "Göçmen girişi sınırlandırılsın" diyor
Levada Center'in son araştırmasına göre, Rusya halkının yüzde 70’i ülkeye göçmen girişinin sınırlandırılmasını destekliyor. Katılımcıların çoğu yaşadıkları bölgede etnik gerilim hissetmediklerini belirtse de, göçmenlere yönelik genel tutum olumsuz: Yüzde 66’sı onların suç oranlarını artırdığını, yüzde 56’sı iş fırsatlarını ellerinden aldığını, yarıya yakını ise ekonomiye ve kültüre zarar verdiklerini düşünüyor. Her üç kişiden biri ülkede etnik temelli toplumsal çatışmaların yaşanabileceğini söylüyor.
Bu olumsuz yaklaşım özellikle Mart 2024’te “Crokus City Hall” konser salonuna düzenlenen ve 145 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısından sonra keskin biçimde arttı. Olayın ardından kamuoyunda “göçmen akını” ciddi bir tehdit olarak algılanmaya başlandı, göçmen politikaları sıkılaştı. İllegal durumdaki göçmenlerin taşınma, evlenme, araç kullanma ve banka hesabı açma hakları kısıtlandı, bu arada göçmen çocuklarının okullara kabulü dil sınavına bağlandı. Birçok bölgede inşaat, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi alanlarda göçmen istihdamı sınırlandı, hatta bazılarında yasaklandı.
Ancak bu politikalar iş gücü piyasasını da olumsuz etkiliyor. Rusya nüfusu her yıl yarım milyondan fazla azalırken, göçmen akışındaki keskin düşüş ülkenin demografik dengesini daha da bozuyor. Rusya Bilimler Akademisi’nden ekonomist Artyom Pıylin, “Orta Asya’dan iş gücü ihtiyacı devam edecek ama göç kanalları kapanıyor. Bu da göçmenlerin yönünü Basra Körfezi ve Avrupa’ya çevirmelerine yol açıyor” uyarısında bulundu. Levada’nın verilerine göre, Rusya'da göçmenlere olumlu bakanların oranı yüzde 20’yi geçmezken, toplumun büyük kısmı halen bu kesimi potansiyel tehdit olarak algılıyor.
17.5.2025

Реклама