Rusya'da votka ve konyak üretiminde %25'lik sert düşüş
Rusya'da alkol piyasasını düzenleyen Rosalkogoltabakkontrol kurumunun verilerine göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde votka ve konyak üretiminde %25'in üzerinde bir düşüş yaşandı. Bira ve bira bazlı içecekler, elma şarabı ve bal likörü hariç tutulduğunda, ülkedeki toplam alkollü içecek üretimi 32 milyon dekalitreye geriledi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %26'dan fazla bir azalmayı ifade ediyor.
Bu düşüş eğiliminde votka üretimi yaklaşık %23, konyak üretimi ise %25 oranında azaldı. Likör ve votka içeren ürünlerin üretimindeki azalma %9'u aşarken, viski, rom, soju ve diğer benzeri içeceklerin üretiminde de %23'lük bir düşüş gözlemlendi.
Sadece şarap ve köpüklü şarap kategorilerinde üretim artışı yaşandı. Vu ürünlerin üretimi sırasıyla %11'in ve %15'in üzerinde arttı.
Business FM'e konuşan Fort adlı şarap ticaret şirketinin İcra Direktörü Aleksandr Lipilin, bu durumun temel nedeninin 1 Ocak'ta uygulanan özel tüketim vergisi artışı olduğunu belirtti. Lipilin'e göre, birçok üretici bu vergi artışından önce üretimlerini öne çektiği için bu tür bir istatistik ortaya çıktı ve sert alkollü içecek üretiminin ikinci çeyrekte toparlanması bekleniyor. Rus uzman, şarap üretim döngüsünün daha karmaşık olması nedeniyle bu durumun şarapta gözlemlenmediğini ve Rus şarabına olan talebin yüksek olması nedeniyle üretimin arttığını ifade etti. Lipilin, sert alkoldeki bu durumun geçici olduğunu, üreticilerin vergi artışını öngörerek yılbaşı öncesinde daha fazla üretim yaptığını ve şu anda stoklarla çalıştıklarını, ancak kredi maliyetleri göz önüne alındığında bu durumun uzun sürmeyeceğini dile getirdi.
Alkol piyasası uzmanı Maksim Çernigovski ise üretimdeki düşüşün başka nedenleri de olduğunu savunuyor. Çernigovski, alkollü ürünlerin perakende satışına getirilen aşırı kısıtlamaların bu duruma yol açtığını belirtti. Geçtiğimiz yıl, bölgelerdeki yetkililerin çok katlı binalarda bulunan yeme içme mekanlarında alkol satış saatlerini doğrudan düzenleme yetkisi aldığını ve şu ana kadar 64 bölgenin bu yetkiyi kullanarak yasal alkol satışına ilişkin çoğu zaman yetersiz zaman rejimleri belirlediğini ifade etti. Çernigovski, perakende mağazalarındaki rejimin de durumu etkilediğini, örnek olarak Vologda bölgesinde 1 Mart'tan itibaren hafta içi perakende mağazalarında yasal alkol alımının sadece 12:00 ile 14:00 saatleri arasında mümkün olduğunu gösterdi. Rus uzman, bu tür zaman kısıtlamalarının yasal alkol satışını olumsuz etkilediğini, yasal alkol satışı azaldıkça da bu alkolü üreten işletmelerdeki üretimin doğal olarak düştüğünü vurguladı. Çernigovski, bu kısıtlamalar nedeniyle halkın daha az içmediğini, sadece alkol tüketim yapısının değiştiğini, yasal ve kaliteli fabrikasyon alkolün daha az tüketildiğini, buna karşılık yasa dışı ve kalitesiz alkol tüketiminin arttığını, bu durumun da zehirlenme ve ölüm vakalarını artırdığını savundu.
Denetim şirketi Finexpertiza'nın verilerine göre, geçen yıl Rusya'da votka hariç sert alkol satışı %10,2 artarak kişi başına 3,2 litreye ulaştı ve bu son sekiz yılın en yüksek seviyesi oldu. Votka satışı ise kişi başına beş litrenin biraz üzerinde aynı seviyede kaldı. Toplam sert alkollü içecek satışı %3,7 arttı. Votka satışlarında lider bölgeler Sahalin, Çukotka, Karelya, Komi Cumhuriyeti ve Magadan bölgesi oldu. Diğer sert içecekler kategorisinde (viski, konyak, rom, likör ve cin) ise Karelya, Murmansk, Leningrad, Moskova ve Arhangelsk bölgeleri ilk sıralarda yer aldı.
8.4.2025

Реклама