Son 24 yılda Rusya'da fiyatlar %700'den fazla arttı
Rusya'da 2001 yılından bu yana fiyatlar sekiz kat arttı ve toplam enflasyon oranı %700'e ulaştı. Rosstat tarafından açıklanan verilere göre, en çok fiyat artışı sigara, tereyağı ve konut sektöründe yaşandı. Sigara fiyatları 27 kat, tereyağı 17 kat, konut fiyatları ise 16 kat yükseldi.
Örneğin, 2001 yılında ekonomik sınıf bir konutta metrekare fiyatı 9 bin ruble iken, şu anda ortalama 148 bin ruble seviyesinde. Moskova’da ise metrekare fiyatı 20 bin rubleden 273 bin rubleye çıktı.
Gıda ürünleri de benzer bir artış gösterdi; 2001’de 10 ruble olan bir litre süt, 2025’te 88 rubleye yükseldi. Benzin fiyatları da yaklaşık yedi kat artarak litre başına 9 rubleden 61 rubleye çıktı.
Uzmanlar, fiyatlardaki bu yükselişi farklı faktörlere bağlıyor. 2000’lerin başında Rusya’da konut kredisi sistemi yaygın değildi, dolayısıyla bugünkü emlak piyasasıyla kıyaslamak zor. Sigara fiyatlarındaki büyük artış ise yüksek vergilendirme politikalarından kaynaklanıyor. Bunun yanında, pek çok ürünün fiyatı dolar kurundaki değişimlerden doğrudan etkileniyor. 2001 yılından bu yana dolar/ruble kuru 3,5 kat arttı. Bu süreçte, ekonomik dalgalanmalar ve küresel krizler de halkın alım gücünü etkiledi. Ancak enflasyonun yüksek olmasına rağmen, ortalama bir Rus vatandaşının alım gücünün de genel olarak arttığı belirtiliyor.
Ekonomistlerin analizlerine göre, enflasyona rağmen Rus halkının refah seviyesi zamanla yükseldi.
Sosyal Ekonomi Araştırmaları Merkezi Direktörü Aleksey Zubets, “Rusya'da bazı ürünler için alım gücü düşerken, genel olarak daha fazla ürün satın alma imkânı arttı. 25 yıl öncesine kıyasla, Rusya'da yaşayan insanlar aylık gelirleriyle daha fazla gıda ve temel ihtiyaç ürünü alabiliyor” dedi. Ancak, bu büyüme süreci her dönem için eşit dağılım göstermedi.
Ulusal Araştırma Üniversitesi Yüksek Ekonomi Okulu’ndan Georgiy Ostapkoviç, 2003-2008 yılları arasının gelir artışı açısından en parlak dönem olduğunu vurgularken, 2014-2019 yılları arasında ise ekonomik durgunluk yaşandığını belirtti. Son yıllarda nominal gelirlerde bir miktar artış görülse de 2013 yılıyla kıyaslandığında halkın satın alma gücü yalnızca %5-10 arasında bir yükseliş gösterdi.
Tarihsel bir karşılaştırma yapıldığında, 2001 yılında birçok Rus vatandaşı bir cep telefonu satın almak için para biriktirirken, o dönem mobil telefon kullanımı lüks olarak görülüyordu. İlk birkaç saniyesi ücretsiz olan mobil konuşmalarda, insanlar mesajlarını beş saniyede özetleme konusunda ustalaşmıştı. Bugün ise teknoloji ve ekonomik şartlar değişmiş olsa da halkın harcama alışkanlıkları ve satın alma öncelikleri farklı bir boyut kazandı.
6.2.2025
![Türkiye-Rusya haber sitesi](Source/Resim/638490478224620600.gif)
Реклама