Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Rusya'nın en çok yolcu taşıyan havalimanları açıklandı

2024 yılı itibarıyla Rusya’da yıllık yolcu sayısı 1 milyonu aşan havalimanı sayısı 30’a düştü. RBC'nın haberine göre, bir önceki yıl bu eşiği geçen Grozni Havalimanı, yüzde 5,4’lük bir düşüşle 951 bin yolcuya gerileyerek kategorinin dışında kaldı. 2023 yılında iç turizmin artmasıyla Grozni Havalimanı’nın yolcu sayısı yüzde 29,3 yükselerek 1 milyonu geçmişti. Ancak 2024’te, hem iç hat seferlerindeki azalma hem de altyapı çalışmaları nedeniyle bu seviyeyi koruyamadı.
 
Moskova’daki havalimanlar arasında Şeremetyevo Havalimanı en yüksek yolcu trafiğine sahip olmaya devam etti. Şeremetyevo 2024 yılında yüzde 19,3’lük bir artışla 30,1 milyon yolcuya ulaştı. Bu büyümede, Aeroflot ve bağlı şirketlerinin uçuşlarını artırmasının büyük etkisi oldu. Moskova’daki diğer büyük havalimanlarından Vnukovo, yüzde 11’lik bir büyümeyle 16 milyon yolcuya ulaşarak üçüncü sıraya yükseldi. Buna karşın Domodedovo Havalimanı, 2024’te yüzde 21,9’luk düşüşle 15,6 milyon yolcuya geriledi ve dördüncü sıraya düştü.
 
Domodedovo’nun düşüşü, S7 Airlines’ın Airbus A320neo ve A321neo uçaklarındaki motor sorunları nedeniyle bazı uçuşları iptal etmesine bağlanıyor. Bu motorların Rusya’da onarımının yapılamaması ve yaptırımlar nedeniyle yedek parçaların ithal edilememesi, şirketin operasyonlarını aksattı. Öte yandan, Petersburg’daki Pulkovo Havalimanı, 20,9 milyon yolcuyla tarihindeki en yüksek yolcu trafiğine ulaştı ve ülkenin en çok yolcu ağırlayan ikinci havalimanı haline geldi. Çin, Tayland, Özbekistan ve BAE gibi uluslararası rotalara olan talebin artması, bu büyümede etkili oldu.
 
2024 yılında bölgesel havalimanlarında da hareketlilik yaşandı. Soçi Havalimanı yolcu sayısında yüzde 1,3’lük bir düşüş yaşarken, Kazan, Novosibirsk ve Yekaterinburg’daki havalimanları büyüme kaydetti. Özellikle Krasnoyarsk Havalimanı, Rossiya Havayolları’nın burayı bir bölgesel merkez olarak kullanmasıyla 13,5’lik büyüme yakalayarak 4,28 milyon yolcuya ulaştı. Benzer şekilde, Vladivostok Havalimanı’nın uluslararası uçuşlarını artırması, yolcu trafiğinin yüzde 17 artmasına neden oldu.
 
2025 yılında Grozni’nin tekrar 1 milyon yolcu eşiğini aşması bekleniyor. Yanı sıra Vladikavkaz, Petropavlovsk-Kamçatki ve Blagoveşçensk havalimanlarının da yolcu sayısını artırarak bu kategoriye girebileceği öngörülüyor. Uzmanlar, 2025’te Moskova’daki havalimanlar arasındaki rekabetin süreceğini ve bölgesel havalimanlarında uluslararası uçuşların artırılmasının büyümeye katkı sağlayacağını belirtiyor.
 
5.2.2025

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
İş hayatından 2025 beklentiniz 2024'e kıyasla nasıl?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама