Rusya 160 ülkeye 45 bin ton ilaç sattı
Rusya bir yandan Batı yaptırımları yüzünden çok sayıda ilacın eksikliğini hissederken, diğer yandan 160 ülkeye yılda yaklaşık 45 bin ton ilaç ihraç ediyor. 2024 yılı sonunda ilaç ihracatının yaklaşık 180 milyar ruble olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Rossiysaya Gazeta'nın haberine göre Rusya, 1362 uluslararası jenerik isim altında aşılar, antibiyotikler, nootropik ve bağışıklık sistemini destekleyici ilaçlar ile monoklonal antikorlar dahil geniş bir ürün yelpazesi ihraç ediyor.
Binnofarm Grup CEO’su Rustem Muratov, özellikle jenerik ilaçların yurt dışında en çok talep edilen ürünler arasında olduğunu belirtiyor. Grip, kızamık, çocuk felci gibi hastalıklara karşı aşılar ile antiviral ilaçlar ve bitkisel preparatlar da yüksek talep görüyor. Rusya, aynı zamanda kardiyoloji ilaçları gibi geniş bir ürün gamını ihraç ediyor.
Jenerik ve biyo-analog ilaçlarda Rus üreticilerin önemli bir yetkinlik kazandığını belirten Dobragrad-1 Özel Ekonomik Bölgesi Ticaret Direktörü Dmitriy Komissarov, bu ilaçların özellikle gelişmekte olan pazarlarda büyük ilgi gördüğünü ifade ediyor.
Valenta Farm şirketine göre, Rusya’nın soğuk algınlığı, psikonevrolojik ve gastroenterolojik hastalıklar için ürettiği ilaçlara olan talep artıyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Maksim Passer, Rusya’nın özellikle eski Sovyet ülkelerinde güçlü bir güvene sahip olduğunu ve bunun, ortak bilgi altyapısı ve terapötik yaklaşımlar sayesinde olduğunu vurguluyor. Passer ayrıca, yeni ilaç teknolojilerinin geliştirilmesinin Rusya’nın ihracat potansiyelini artırabileceğini belirtiyor.
Rus ilaçlarının ihracat coğrafyası da genişlemeye devam ediyor. Komissarov, Rus üreticilerin Güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Afrika pazarlarında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtiyor. Vietnam, Endonezya ve Brezilya gibi ülkelere yapılan ihracatın arttığını ve Rus ürünlerinin uluslararası GMP standartlarına uygunluğunun bu başarıda önemli rol oynadığını ifade ediyor.
Ayrıca, Rusya’nın Çin ve Körfez ülkelerindeki konumunu güçlendirdiği belirtiliyor. Pharmedu Genel Müdürü Tatyana Khodanovich ise, ilaç ihracatındaki artışın 2025 yılında devam etmesini bekliyor. Khodanovich, özellikle jenerik ilaçların önemli bir pay alacağını, aşıların ise tıbbi kaynakların sınırlı olduğu ülkelere ihracatta odak noktası olacağını söylüyor. Bunun yanı sıra, ihracatın gelişmesinin Rusya iç pazarını da olumlu etkilediğini ve bu durumun yerli ilaç sanayisinin rekabet gücünü artırabileceğini ekliyor.
6.1.2025
Реклама