Gazprom'un kara günü: Son 16 yılın en düşük seviyesinde
Yaptırımlardan en büyük darbeyi yiyen Rus şirketi olan Gazprom zorda. Gazprom'un hisseleri, son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi. Moskova Borsası'nda 17 Aralık saat 16:30 itibarıyla hisseler 106,1 rubleye düştü. Bu seviye en son Ocak 2009'da kaydedilmiş, o dönemde hisseler 99,5 rubleye kadar gerilemişti. Saat 17:13'te fiyat 106,5 rubleye hafifçe toparlansa da, bu değer bir önceki günün kapanışına kıyasla yüzde 2 veya 2,1 ruble daha düşük kaldı. Analistler, bu düşüşün ABD'nin Sırbistan'ın petrol şirketi NIS'e yönelik yaptırım planları ve AB'nin Rus gaz sektöründeki dört yöneticiyi hedef alan yeni yaptırımlarıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor.
Gazprom hisselerindeki düşüşün yanı sıra, Lukoil hisseleri de önemli oranda değer kaybetti. Lukoil hisselerindeki bu düşüşün ana sebebi olarak, temettü ödemeleri sonrasındaki fiyat boşluğu gösteriliyor. T-İnvestments uzmanları, şirketin varlık değerinde kısa vadede bir artış beklemiyor ve Ukrayna’nın Rusya ile gaz transit anlaşmasını uzatmama kararı gibi gelişmelerin de piyasada baskı oluşturduğunu vurguluyor. Gazprom’un dalgalı temettü politikası, zaman zaman rekor temettü ödemeleri yaparken bazen de bu ödemelerden vazgeçmesi, yatırımcı güvenini sarsarak talebi azaltıyor.
Aynı gün Moskova Borsası endeksi 2400 puanın altına inerek yıllık en düşük seviyesini yeniledi. En büyük kayıplar Lukoil (yüzde 6,34), Severstal (yüzde 3,41) ve RusHydro (yüzde 1,02) hisselerinde görüldü. Buna karşın Ozon (yüzde 1,77), En+Group (yüzde 1,71) ve Polymetal (yüzde 1,46) hisseleri değer kazandı. RTS endeksi de yüzde 2,12 düşüşle 740,87 puana gerilerken, devlet tahvili endeksi RGBI yüzde 0,51 düşüşle 98,1 puana indi. Analistler, AB'nin yeni yaptırım paketinin Rusya, Çin ve Kuzey Kore'den toplam 30 şirketi ve 52 petrol tankerini hedef almasının piyasalar üzerinde baskı oluşturduğunu ve bu düşüş trendinin devam edebileceğini öngörüyor.
17.12.2024
![Türkiye-Rusya haber sitesi](Source/Resim/638125922949643221.gif)
Реклама