Şi Cinping'in ilham kaynağı Rus romanı: "Ne Yapmalı?"
Çin lideri Şi Cinping, ilham kaynağı olarak sıkça Rus edebiyatına atıfta bulunuyor. The New York Times’ta yayımlanan bir analizde, Şi’nin gençlik yıllarında Nikolay Çernişevski’nin “Ne Yapmalı?” adlı romanını okuyarak etkilendiği belirtiliyor.
Şi Cinping, Ekim ayında Kazan’da düzenlenen BRICS Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, bu romandaki kahramanların azim ve irade gücünden bahsetmişti.
Şi, “Ne kadar zorlu bir dönem olursa, o kadar kararlı bir mücadele yürütmek, değişimlere cesurca karşılık vermek gerekir” ifadelerini kullanarak, Çernişevski’nin devrimci ruhuna vurgu yaptı.
Romanda Şi’nin dikkatini çeken karakter, başkahramanlardan biri olan Rahmetov oldu. Rahmetov, iradesini güçlendirmek için spor yapan, ağır fiziksel işler yapan ve hatta çiviler üzerinde uyuyarak kendini disipline eden bir karakter olarak betimleniyor.
Şi Cinping, gençlik yıllarında Mao Zedong’un “Kültür Devrimi” çağrısı üzerine köyde yaşarken bu karakterden etkilendiğini ve iradesini güçlendirmek için soğuk duş almak, döşeksiz yatmak gibi uygulamalarda bulunduğunu anlatmıştı.
Şi Cinping’in Rus edebiyatına ilgisi yalnızca Çernişevski ile sınırlı değil. Çin lideri, Aleksandr Puşkin, Lev Tolstoy, Fyodor Dostoyevski ve Mihail Şolohov gibi yazarları da okuduğunu belirtiyor.
Rusça bildiği de belirtilen Şi, Dostoyevski’yi derinlikli, Tolstoy’u ise kapsamlı bir yazar olarak nitelendirerek, Tolstoy’u daha çok tercih ettiğini söylemişti.
Analistler, Şi Cinping’in devrimci ruhu teşvik eden bu alıntıları, ABD’nin etkisini azaltmak ve BRICS ülkeleri arasında dayanışmayı artırmak amacıyla yaptığını ifade ediyor.
16.12.2024
Реклама