Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Gürcistan'da kaos: Cumhurbaşkanı seçim sonucunu tanımadı

Gürcistan'da siyasi kaosun fitii ateşlendi. Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, cumartesi günü yapılan parlamento seçimlerinin  iktidarın zafer ilan ettiği sonuçlarını tanımadığını açıkladı. Zurabişvili, seçimi kazanan "Gürcü Rüyası" partisinin zaferini “usulsüzlükler ve hileler” nedeniyle kabul edilemez bulduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, ülkenin demokrasi mücadelesini savunmak adına halkı protestolara katılmaya çağırdı. Bu arada Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, ülkesinin Rusya ile diplomatik ilişkileri yeniden kurma planı olmadığını açıkladı.
 
Hapiste bulunan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de Zurabişvili’nin çağrısına destek vererek sosyal medya üzerinden Gürcistan halkını sokağa çıkmaya davet etti.
 
Saakaşvili, Facebook sayfasında “Şimdi büyük bir protesto için en doğru zaman,” ifadesini kullanarak, Gürcistan halkının haksızlığa karşı direnmesi gerektiğini vurguladı ve ülkenin özgürlük mücadelesinin önemine dikkat çekti.
 
ABD ve Avrupa Birliği, Gürcistan’daki parlamento seçimlerinde yaşanan usulsüzlüklerin incelenmesi çağrısında bulundu. Washington ve Brüksel, oy satın alma, gizlilik ihlali ve seçmenlerin baskı altına alınması gibi sorunlara dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, uluslararası gözlemcilerin seçimleri “özgür ve adil” olarak kabul etmediklerini belirterek, iktidar partisinin kamu kaynaklarını kötüye kullanması ve seçmenleri korkutması gibi ihlalleri kınadıklarını ifade etti. 
 
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de son yasama değişikliklerinin seçim sonuçlarını etkilediğini ve seçim sürecinin eşit olmayan bir ortamda geçtiğini vurguladı. Borrell, Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu’nun seçim sürecine olan güveni yeniden tesis etmek için hızlı, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma yürütmesi gerektiğini belirtti ve nihai raporun OBSE/BODİP tarafından yayınlanmasını beklediklerini açıkladı.
 
Seçimlerde 18 parti yarışmış ve parlamentoya girebilmek için yüzde beşlik seçim barajını geçmeleri gerekmişti. Ancak seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, muhalefet partileri ve birçok sivil toplum örgütü seçimlerde geniş çaplı hile yapıldığına dair iddialarda bulunarak sonuçları protesto etmeye hazırlanıyor.
 
Gürcistan'da seçimler dün yapıldı. Merkez Seçim Komisyonu'nun sonuçlarına göre, oyların yüzde 99,2'si sayıldıktan sonra iktidardaki Gürcü Rüyası partisi yüzde 54,08 oy alarak ilk sırayı aldı. Muhaefetten “Değişim Koalisyonu” yüzde 10,92, “Güçlü Gürcistan” yüzde 8,72, “Gürcistan İçin” partisi ise 7,76 oy aldı.
 
Muhalefet partileri resmi seçim sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Gürcistan için Gakharia partisinin başkanı Giorgi Gakharia'ya göre, yayınlanan sonuçlar "Gürcü halkının iradesini yansıtmıyor". Değişim Koalisyonu lideri Nika Gvaramia, partinin sokak protestoları düzenlemeye başlama niyetinde olduğunu söyledi. Tiflis'te yoğun güvenlik önlemleri alındı.
 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) gözlemcileri hem seçim günü hem de özellikle kampanya döneminde gerçekleşen sayısız ihlal olduğunu belirtti.
 
OSCE gözlemcileri bireylerin yoğun bir şekilde izlenmesinin, misilleme korkusu olmadan oy verme kabiliyetleri konusunda kaygı yarattığını bildirdi. Kuruluş ayrıca, seçim öncesi eşit olmayan imkanların, oylamanın sonucu ve adil olup olmadığı konusundaki güvenin altını oyduğunu belirtti.
 
Gürcü seçim gözlem grubu ISFED de, sandıklara oy doldurulması, seçmenlerin korkutulması ve rüşvet gibi seçim sonuçlarını etkileyebilecek şikayetler aldığını belirtti.
 
Seçim Komisyonu ve Gürcü Rüyası Partisi, henüz iddialarla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.
 
Ülkenin başlıca dört muhalefet partisi, sonuçları tanımayacağını söylerken, bir muhalif lider seçimi “anayasal darbe” diye tanımladı.
 
Seçim kampanya sırasında "ülkesini Ukrayna’daki gibi bir savaşın dışında tutmaya" vurgu yapan Gürcü Rüyası Partisi’nin milyarder kurucusu Bidzina İvanişvili, zafer ilan etti. İvanişvili partisinin 2012’den bu yanaki en iyi performansını yakaladığını ve bazı kırsal bölgelerde % 90 civarında oy aldıklarını savundu.
 
İvanişvili’nin Gürcü Rüyası Partisi, ülkeyi Avrupa Birliğine sokmak istediğini söylese de, Brüksel Gürcistan’ın üyelik başvurusunun Gürcü Rüyası’nın otoriter eğilimleri yüzünden dondurulduğunu belirtiyor.
 
Öte yandan Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, ülkesinin Rusya ile diplomatik ilişkileri yeniden kurma planı olmadığını açıkladı. Kobahidze'nin açıklamasına göre, "Rusya'nın Gürcistan topraklarının %10'unu (Abhazya ve Güney Osetya) işgal etmesi, ilişkilerin yeniden başlamasını imkânsız hale getiriyor." Gürcistan, bu bölgelerin Rusya tarafından tanınmasını ve Moskova’nın 2008 yılında Güney Osetya’daki askeri müdahalesini işgal olarak değerlendiriyor.
 
2008’de Güney Osetya’da yaşanan savaş sonrasında Gürcistan, 2 Eylül 2008’de Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. O tarihten bu yana Gürcistan, toprak bütünlüğünü barışçıl yollarla yeniden tesis etmeyi amaçladığını ifade ediyor. Kobahidze ayrıca Gürcistan’ın dış politika aktörleriyle ciddi bir ilişki kurmaktan ziyade, ülke çıkarları doğrultusunda bir dış politika izlediğini belirtti.
 
Gürcistan’ın bu yaklaşımı, bölgedeki gerilimlerin devam ettiğine işaret ediyor. Güney Osetya ve Abhazya’da Rusya’nın bağımsızlığı tanımasına ek olarak, Venezuela, Suriye, Nikaragua ve Naura gibi ülkeler de bu tanımayı destekliyor.
 
28.10.2024
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunda ne düşünüyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама