Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAŞAM

Rus kozmonotun kariyerinde acı son: Uçamadan bitti...

Rusya’nın önde gelen kozmonotlarından Andrey Babkin’in (sağda) kariyeri, dramatik bir şekilde sona erdi. 14 yıldır uzaya gitme hayaliyle yaşayan Babkin, eğitimine ve deneyimine rağmen çeşitli sebeplerle uçuşlardan men edildi. Son olarak, "Vyzov" adı yüksek bütçeli Rus filminin çekimleri için kendisinin yerine bir aktris (Yuyla Peresild, fotoğrafta solda) ve bir yönetmenin uzaya gönderilmesiyle hayal kırıklığına uğradı. Babkin'in uzun süredir beklediği uçuş fırsatı, film için bir kez daha ertelenirken, bu görev değişikliği uzaya gitme umudunu tamamen sona erdirdi.
 
Andrey Babkin, uzun yıllar süren hazırlık döneminde birçok uluslararası eğitim ve sertifika aldı. Kanada’da uzay robotik kolu SSRMS’yi kullanmayı öğrendi; ABD, Almanya ve Japonya’da özel eğitim programlarına katıldı. Ancak tüm bu çabalara rağmen, yıllarca süren bu emek boşa gitti. Devlet kurumlarının sağlık raporlarına göre Babkin’in kariyerinden tamamen elenmesine neden olan şey, sinüzit kaynaklı bir sağlık sorunu. Babkin'in sağlığını düzeltmek için geçirdiği ameliyat bile, kariyerini yeniden canlandırmaya yetmedi.
 
Babkin'in uzay kariyerindeki son umut, tıbbi kurul tarafından verilen kalıcı uçuş yasağı nedeniyle suya düştü. Yine de vazgeçmeyen Babkin, bağımsız bir sağlık değerlendirmesi yapılması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e başvurdu. Ancak yapılan değerlendirmede, “kalıcı uçuş yasağı” kararı onaylandı ve Babkin’e uzayı unutturacak pasif başka bir görev önerildi. Babkin’in uzun yıllar süren hazırlıklarına rağmen, uzaya çıkma umudu yerini zorunlu bir emeklilik kararıyla son buldu.
 
Kozmonotun kariyerine yapılan bu müdahaleler, Rusya’nın kozmonot yetiştirme sürecinde büyük harcamalar yapılması gerektiği gerçeğini de gözler önüne serdi. Uzaya gitmek için geçirilen yılların ardından, bu büyük yatırımların boşa gitmesi kamuoyunda eleştirilerle karşılandı. Bu durum, “Vyzov” filminin bütçesiyle Babkin’in eğitim masraflarının karşılaştırılmasına yol açtı. Film için ayrılan yaklaşık 1,25 milyar ruble bütçe ile Babkin’in eğitimine harcanan milyarlar, kamuoyunda tartışmalara neden oldu.
 
Medyaya göre bu olaylar, kozmonot olma hayali kuran gençlerin beklentilerini de etkiliyor. Özellikle uzaya gitme umudu, Babkin örneğinde olduğu gibi, film çekimleri veya beklenmedik engeller yüzünden son bulabiliyor. Babkin’in başına gelenler, sadece bireysel bir kariyer kaybı olarak değil, aynı zamanda uzay araştırmalarına olan güvenin sorgulanmasına yol açan bir vaka olarak da görülüyor.
 
Babkin’in kariyerine yönelik yapılan bu müdahalelerin ardından, onun gibi başka kozmonotların da tıbbi gerekçelerle görevlerinden men edildiği biliniyor. Fakat medyaya göre bu olaylar çoğunlukla basına yansımadan ve tartışılmadan kapalı kapılar ardında çözülüyor. Babkin ise, mücadeleye devam ederek sesini duyurmaya çalışsa da kariyerindeki bu dramatik sona engel olamadı.
 
Küçük yaşlardan itibaren uzaya gitme hayaliyle büyüyen Babkin, Moskova Havacılık Enstitüsü’nde eğitim aldı ve yıllarca roket ve uzay teknolojileri alanında çalıştı. Uzun hazırlık dönemlerinin ardından nihayet ISS ekibine alınan Babkin, şiddetli bir burun iltihabı yüzünden uçuşlardan men edilince büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
 
2018 yılında, MKS-66 misyonu için yeniden hazırlıklara başlayan Babkin, 2020'de mürettebata dahil edildi. Ancak Rus film yapımcılarının uzayda çekim yapma projesi nedeniyle görevi bir kez daha ertelendi. Bu film için Babkin'in yerine bir aktris ve bir yönetmen uzaya gönderildi. Uzay görevi için yıllarca süren eğitimlerin aksine film ekibi, sadece birkaç ay süren bir hazırlıkla ISS’e ulaşmayı başardı. Babkin'in bu değişiklik karşısında yaşadığı hayal kırıklığı, emeklilik kararıyla daha da derinleşti.
 
Putin'in talimatıyla yapılan genişletilmiş bir tıbbi konsültasyonda, uzmanlar Babkin'in uçuş için uygun olmadığı sonucuna vardı. 
 
55 yaşındaki Babkin, uzun yıllardır Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmek üzere hazırlanırken, planlanan görevi birçok kez ertelenmişti. 
 
27.10.2024

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunda ne düşünüyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама