Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

WSJ'ye göre Putin'in yeni sorunu

Wall Street Journal Rusya'nın nüfus sorununu ele aldı. Gazete, "Rusya Devlet Başkanı doğum oranını arttırmayı ulusal bir öncelik olarak nitelendirdi. Putin, 2024 yılını aile yılı ilan etti ve üç ya da daha fazla çocuğu olanlara yönelik sübvansiyonları yürürlüğe koydu. Putin, gelecek altı yıl içinde aileleri ve çocukları desteklemeye yönelik tedbirler için 157 milyar dolar harcama sözü verdi. Rus lider, geniş ailelerin daha yaygın hale gelmesiyle birlikte Rus toplumunun kendisinin de değişmesi gerektiğini söyledi. Mart ayındaki Dünya Kadınlar Günü'nde yaptığı konuşmada “Annelik kadınlar için mükemmel bir amaçtır” dedi. "Aile hangi kariyer yolunu seçerse seçsin ya da hangi mesleki mertebeye ulaşırsa ulaşsın, her kadın için en önemli şeydir” diye ekledi" hatırlatmasını yapıyor. 
 
Son yıllarda Rusya'nın nüfusundaki en büyük artışın, ülkenin 2014 yılında Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak ederek yaklaşık 2,4 milyon nüfusu bünyesine katmasıyla gerçekleştiği hatırlatılırken, Washington D.C.'deki American Enterprise Institute'da Rus demografisi üzerine çalışan politik ekonomist Nicholas Eberstadt, "Ülkenin azalan nüfusunun, özellikle de çalışma çağındakilerin ve yeteneklerin kaçışından kaynaklanan insan kaybı Rusya'nın ekonomik geleceğini tehlikeye atacak" dedi.
 
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov sorulara e-postayla verdiği yanıtta “Demografik sorun gerçekten de çok acil bir sorun. Doğum oranını arttırmaya yönelik tedbirler hükümetin ve başkanın önceliği. Ülkenin kalkınma hedeflerinin çoğu şu ya da bu şekilde buna yönelik" ifadelerini kullandı.
 
Gazete Oksijen'in aktardığıa yazıda, düşük doğum oranının başlıca nedenlerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında doğum oranının düşmesi ve 1990'larda Sovyetler Birliği'nin dağılmasına dayandığını söyledi. Hükümet geçmişte doğumları artırmaya yönelik programlarla bazı başarılar elde etti.
 
Rusya'da 1990 yılında 69 olan ortalama yaşam süresi 2003 yılına gelindiğinde 65 yıla kadar düştü ve o dönemde birçok Batı ülkesinin çok altında kaldı. Daha istikrarlı bir ekonomi, alkol alımını kısıtlayan politikalar ve sigara karşıtı kampanyalar, Birleşmiş Milletler verilerine göre bu sürenin 2022'de yaklaşık 70 yıla çıkmasına yardımcı oldu, yine de çoğu gelişmiş ülkenin altında. ABD'nin ortalama yaşam süresi yaklaşık 78 yıldı. Eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Estonya'da beklenen yaşam süresi 79 yıldı. Covid-19 salgını ortaya çıktığında, Rusya dünyanın en çok etkilenen ülkelerinden biri oldu. Covid istatistiklerinin eksik raporlandığını ortaya çıkardıktan sonra 2020 yılında hükümetteki görevinden kovulan bağımsız Rus nüfus bilimci Alexey Raksha, Nisan 2020 ile Mart 2022 arasında 1,12 milyon kişinin Covid ve sağlık sonuçları nedeniyle öldüğünü söyledi. Bu can kaybı sayısı, Rusya'nın nüfusu yarıdan az olmasına rağmen ABD'dekiyle hemen hemen aynı.
 
Göçmen çekemiyor
 
BM verilerine göre Rusya bugün resmi istatistiklere göre yaklaşık 146 milyon nüfusa sahip ve Bangladeş ile Meksika arasında dünya genelinde dokuzuncu sırada yer alıyor. Bu rakam, savaş öncesi nüfusu 44 milyon civarında olan ve aynı demografik zorlukların birçoğuyla karşı karşıya kalan Ukrayna'dan hala çok daha büyük. Demografi uzmanları, birçok Batı ülkesinin aksine Rusya'nın yaşlanan nüfusunu ve azalan doğumları dengeleyecek sayıda göçmen çekmediğini söylüyor. Japonya ve diğer bazı ülkeler gibi Rusya'nın nüfusunun da bu yüzyılın geri kalanında azalması bekleniyor.
Geçen yıl 1 milyon bebek doğdu
 
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde misafir ekonomi yardımcı doçenti olan Tatiana Mikhailova, Putin'in silah üretimine yaptığı büyük yatırımın istihdam yarattığını ve ücretleri artırdığını, ancak bu teşvikin gelecekteki ekonomik büyümeye zarar verebileceğini ve “yaşam standartlarındaki herhangi bir düşüşün doğurganlık oranını etkilediğini” söyledi. Hükümet istatistiklerine göre, 2023 yılında Rusya'da yaklaşık 1,26 milyon çocuk doğdu ve bu sayı son yirmi yılın en düşük rakamı. Ulusal ve bölgesel verileri analiz eden Raksha, genel doğurganlık oranının (ya da her kadının yaşamı boyunca sahip olduğu bebek sayısının) 2022'den bu yana sabit kaldığını tahmin ediyor.
 
Rusya'nın geçmişte yaşadığı krizler kuşaklar boyunca yankılanmaya devam ediyor. Raksha, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra yaşanan nüfus düşüşünün, günümüzde üreme çağındaki kadınların sayısının azalması anlamına geldiğini söyledi. Bu yaş grubundaki kadınların sayısının 2030 yılına kadar 2010 yılına kıyasla yüzde 40 azalmasının beklendiğini belirtti. Raksha'ya göre büyümekte olan bir şey var: dördüncü çocuk için doğurganlık oranı. Raksha, Rusya'nın gelişmiş ülkeler arasında en yüksek oranlardan birine sahip olduğunu söyledi. Dört ya da daha fazla çocuğu olan babalar cepheye seferberlikten muaf tutuluyor, ancak bu oran savaştan önce de artıyordu.
 
8.6.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunda ne düşünüyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама