Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

Nazım anıldı, kültür merkezi açıldı

Nâzım Hikmet 61. ölüm yıldönümünde Moskova'da çeşitli etkinliklerle anıldı. Şair için 3 Haziran'da mezarı başında geleneksel anma töreni yapıldı, bir konser gecesi düzenlendi ve adını taşıyan kültür merkezi de törenle açıldı. 
 
 
 
Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, tamamlanan etkinliklerle ilgili şu basın bültenini paylaştı:
 
"KONSER 
 
Türk şiirinin evrensel ismi, Türkiye ile Rusya arasındaki ortak değerimiz Nâzım Hikmet  Moskova Nâzım Hikmet Vakfının düzenlendiği etkinliklerle anıldı.
 
Moskova’da Serenad Bağcan Konseri
 
Ünlü sanatçı Serenad Bağcan Nâzım Hikmet’in anısına derlenen özel repertuarı ile Moskova’da unutulmaz bir konsere imza attı. Karlı kayın ormanı, vapur, yiğidim aslanım gibi dillere pelesenk olmuş şarkıların hep bir ağızdan seslendirildiği konser birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Serenad Bağcan ünlü bağlama virtüözü Erdem Şimşek’in de kendisine eşlik ettiği konser sonunda Zülfü Livaneli’yi ve etkinliğin açılış performansını sergileyen Moskova Harmoni Korosunu da sahneye davet etti ve kapanış şarkılarını tüm salonla birlikte seslendirdi.
 
Zülfü Livaneli Anma Törenleri İçin Moskova’da!
 
Ülkemizin önde gelen yazar ve sanatçılarından Zülfü Livaneli, aynı zamanda onursal başkanlığını yürüttüğü Moskova Nâzım Hikmet Vakfı programları için Moskova’ya geldi. Konserde söz alan Livaneli konuşmasında her yıl Moskova’da Nâzım anısına düzenlenen etkinliklerin öneminden bahsetti ve bu etkinliklerin her yıl daha anlamlı ve kapsamlı hale gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
 
Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü İlyina’ya Verildi.
 
Bu yıl Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü, Moskova Belediyesi Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra Valeryevna İlyina’ya verildi. İlyina, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel bağların gelişmesine ve Nâzım Hikmet’in edebi mirasının korunmasına yönelik katkıları ve son olarak Moskova Nâzım Hikmet Kültür Merkezi projesinin gerçekleşmesindeki rolü sebebiyle ödülün sahibi oldu. Konuşmasında Nâzım’ın yarattığı bu dostluk ve kardeşlik ruhunun güçlenerek devam edeceğini söyleyen İlyina, Nâzım Hikmet Kültür Merkezinin yapımında gösterdiği destek ve çaba için Ali Galip Savaşır’a teşekkür etti.
 
Moskova Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Açılıyor!
 
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır, yıllardan beri düzenlediğimiz anma etkinliklerini, Vakfımızın çalışmalarıyla  her geçen gün daha ileriye taşıyor, daha çok insana ulaştırıyor ve Nâzım’ın mirasını gelecek nesillere aktarmaya devam ediyoruz diyerek Nâzım Hikmet’in adını taşıyacak kültür merkezinin çalışmalarının bittiği müjdesini izleyicilerle paylaştı. Merkezin oluşumuna katkı gösteren sanatçı ve sponsorları sahneye davet eden Savaşır, gösterdikleri katkılar için hazırlanan plaketleri tek tek sahiplerine teslim etti. 
 
Kültür Merkezinin açılışı 3 Haziran Pazartesi günü Moskova’da yapılacak. Moskova Nâzım Hikmet Vakfı ve Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi iş birliği gerçekleştirilen proje Nâzım Hikmet’in yaşadığı semtte yer alıyor. Geniş bir kadro ve ekiple, farklı alanlarda uzman bir çok kişinin bir arada çalıştığı Kültür Merkezi projesi çalışmaları 1 yıldan daha az bir sürede hızla tamamlandı.
 
Moskova’nın önemli konser salonlarından Russkaya Pesnya Konser ve Etkinlik Merkezinde düzenlenen program Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı organizasyonuyla gerçekleştirildi.
 
MEZARBAŞI
 
Nâzım Hikmet Moskova Novodeviçi Mezarlığındaki Kabri Başında Anıldı!
 
Türk şiirinin evrensel ismi, Türkiye ile Rusya arasındaki ortak değerimiz Nâzım Hikmet aramızdan ayrılışının 61. yıl dönümünde Moskova’daki mezarı başında anıldı.
 
Uzun yıllardır Rus-Türk İş İnsanları Birliği öncülüğünde aralıksız devam eden Novodeviçi'deki mezar başı törenleri bu yıl T.C. Moskova Büyükelçiliğinin himayelerinde, RTİB ev sahipliğinde, Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı iş birliği ile gerçekleştirildi.
 
Törende Rus Türk İş İnsanları Birliği Başkan Vekili Recep Haki karşılama konuşmalarını gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Nâzım Hikmet konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
 
‘‘Nâzım aşklarını, hasretlerini, hayallerini, tutkularını nesilleri aşan şekilde şiirleriyle bizlere anlatmaya hala devam ediyor. Nâzım öyle bir şairdir ki, dili öyle yalın, ifadesi öyle berraktır ki şiirlerini okuduğumuzda yaşam tutkusuna, umuda, hümanizme, sevdaya ve acıya dair her birimiz kendi hayatlarımızdan bir şeyler buluruz. Nâzım, Türkiye ile Rusya arasında bir gönül köprüsü olmaya hala devam etmektedir. Nitekim bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştireceğiz."
 
Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfının Onursal Başkanı ünlü yazar ve sanatçı Zülfü Livaneli ise konuşmasında sanatçıların ve şairlerin yaşadıkları dönemin siyasi veya yönetimindeki isimlerin üzerinde yaşantılarını sürdürdüklerini belirterek şunları söyledi: 
 
"Nazım'la ilgili yanlış anlaşmalar oluştu Türkiye'de. Çünkü Soğuk Savaş döneminin en şiddetli dönemlerinde onun yazdığı her şey siyasi algılandı. Bu insanların ürettikleri siyaset pencerelerinden seyredilemezler. Ülkeler hatta bayraklar değişir biri yıkılır başkası kurulur. Ama mesela biz Yunus Emre hangi ideolojiye sahipti o zaman kral, padişah kimdi bilmeyiz. Puşkin'in siyasi görüşü bizi ilgilendirmez. Biz o yüzden onları, onların dönemindeki siyasi figürlerin üstünde bir yere yerleştiririz. Nazım Hikmet de öyledir. Türkiye ile Rusya arasında dostluk köprüsü olarak görevini yapıyor."
 
Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır da konuşmasında, “Bir 3 Haziran tarihinde Nazım'ın yanındayız. Bugün Nazım'ın başında her zamankinden daha da duyguluyum. Yıllardır Nazım dostlarıyla dile getirdiğimiz Moskova'da Nazım'ın adına adanmış bir Kültür Merkezi kurma hayali bugün sonunda gerçek oluyor. Burada bu merkezin açılışını burada Nazım'ın mezarı başında duyurabilmek benim için bir gurur. 
 
Törende söz alan Moskova Belediyesi Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra Valeryevna İlyina şairden şu sözlerle bahsetti: Nâzım Hikmet’in en etkileyici özelliklerinden biri, kalplere ulaşabilmek ve her okurun can dostu, yakını ve en kıymetlisi olabilmektir. Tüm aşk şiirlerinin gerçek olduğunu kanıtlayan bu insanın Moskova’da olmasından gurur duyuyoruz" dedi.
Konuşmacıların Nâzım Hikmet'in şiirlerini okuduğu program, katılımcıların mezara çiçek bırakmasıyla sona erdi. Türkiye ve Rusya’dan çok sayıda sanatçı, yazar ve davetlinin yer aldığı törene katılanlar, büyük şairi anarak onun edebi mirasını bir kez daha hatırladılar.
 
KÜLTÜR MERKEZİ
 
Moskova’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Açıldı!
 
Moskova Nâzım Hikmet Vakfı ve Moskova Belediyesi Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi iş birliğiyle geçen yıl projesi duyurulan ve Büyük Türk Şairi Nâzım Hikmet’in adını taşıyacak olan Kültür Merkezinin açılışı gerçekleştirildi. Türk ve Rus sanat, edebiyat, diplomasi, iş dünyası ve eğitim kurumlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen açılış töreninde çok sayıda özel alanın tanıtımı yapıldı. 
 
Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır ve Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfının Onursal Başkanı ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra İlyina ve ses sanatçısı Seranad Bağcan temsili açılış kurdelesini birlikte kesti.
 
Nâzım Hikmet anısına hazırlanan kısa filmle başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti.
 
Açılış konuşmalarını gerçekleştiren, Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra Valeryevna İlyina merkezin oluşum sürecine dair detayları hazırlanan film eşliğinde katılımcılarla paylaştı. İlyina konuşmasında şu sözlere yer verdi.
 
 
 
‘‘Kültür merkezimizin Rusya ile Türkiye arasında gerçek bir “kültür köprüsü” haline gelmesi ve büyük şairin anısına sadece Moskova'da değil, Rusya genelinde ve hatta dünyada en anlamlı yerlerden biri haline gelmesi için hep birlikte çalışacağız. Ortaklık ve dostluk hikayemizin Nazım Hikmet'in defterine yazılmış olmasından mutluyuz ve bunun sadece mutlu sonla bitmeyeceğine, devamının da geleceğine inanıyoruz.’’
 
Büyükelçi Tanju Bilgiç açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Nâzım'ın bizzat gelip çalıştığı zaman geçirdiği kütüphane artık Nâzım Hikmet adına hizmet verecek bir merkeze dönüştü.Merkezin açılışı Nâzım'ın nesilleri aşan edebi gücünün bir göstergesidir." dedi.
 
Ülkemizin ünlü yazar ve sanatçısı Zülfü Livaneli konuşmasında ‘‘Moskova’ya böyle bir eser kazandırmanın ve gerçekleştirilen çalışmaların öneminden bahsederek. İki ülke arasındaki dostluk bağlarının güçlenerek devam edeceğini söyledi ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
Törende söz alan Moskova Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır, projeyi baştan sona birlikte yürüttükleri Moskova Belediyesi Kültür İdaresine ve destekleri için Büyükelçi Tanju Bilgiç ve Zülfü Livaneli’ye teşekkür ederek şunları söyledi: 
 
“Bugün bizim için çok özel, çünkü mavi gözlü dev şair aramızdan bugün ayrılmıştı. Ancak ardında bıraktıkları insanlığa rehberlik etmeye, ilham olmaya devam ediyor.
Mücadelelerle sürmüş yaşamından aldığımız ilhamla Nâzım Hikmet’i tanıtmak ve anısını yaşatmak için faaliletletimizi çeşitlendiriyor, her yıl düzenlenen anma etkinliklerini geniş kitlelere yaymaya çalışıyoruz.
 
Türkiye ile Rusya arasında bir 'Dostluk Köprüsü' olan Nâzım Hikmet’in, özellikle Rusya’da yeni nesiller tarafından da tanınması ve anlaşılmasına katkı sağlamaya devam ediyoruz.
Bugün burada onun açtığı yoldan şaşmamış ve şaşmayacak olmanın verdiği gururu iliklerimize kadar hissediyor ve yıllardır hayalini kurduğumuz bir projeyi gerçeğe dönüştürmenin sevincini sizlerle paylaşıyoruz."
 
Konuşmaların ardından merkezin içerisinde bulunan ve içerisinde Nâzım Hikmet’e ait kişisel eşyalar ile çeşitli tasarımların yer aldığı anı odası ile kültür merkezinin diğer alanları gezildi. 
 
Moskova Nâzım Hikmet Kültür Merkezinin oluşumunda aralarında M.Melih Güneş, Sedat Girgin, Aykut Genç, Ethem Onur Bilgiç gibi isimler yoğun bir mesai yaparak yer aldılar ve açılış için hazırladıkları özel sergiyi ziyaretçilerin beğenisine sundular. Sedat Girgin ve Ethem Onur Bilgiç özel tasarladıkları ve kalıcı olarak merkezin duvarlarında yer alacak illüstürasyonları imzaladılar.,
 
Moskova Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Novopesçanaya Sokağı 23 numarada yer alıyor ve içerisinde gerçekleştirilecek kültür ve sanat etkinlikleri için hazır şekilde ziyaretçilerini bekliyor."
 

3.6.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама