Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Kırım köprüsü: Sabah saldırı, akşam trafik tekrar başladı

Kırım köprüsü cumartesi sabahı patlayıcı yüklü bir TIR'ın kullanıldığı bir saldırının hedefi oldu ve ciddi hasar gördü. Üç kişi de saldırıda hayatını kaybetti. Önce ağır hasar nedeniyle köprünün uzun süre devre kalacağı haberleri geldi, ancak yoğun çabalar sonucu akşam saatlerinde hem karayolu hem de demiryolu seferleri kontrollü olarak yeniden başlatıldı.
 
Rusya Ulusal Anti-Terör Komitesi, dğb Kırım köprüsünde bir kamyonun havaya uçurulduğunu açıkladı. Saldırı haberini alan Başkan Putin, hemen özel bir soruşturma komitesi kurulması emri verdi. Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak, “Kırım, köprü, başlangıç. Yasa dışı olan her şey yok edilmeli" diye mesaj paylaştı.
 
Dakika dakika dünün gelişmeleri:
 
20.00: Kırım köprüsü, sabahki saldırının üzerinden yarım gün geçtikten sonra hem kara hem de demiryolu trafiğine tekrar açıldı. Onarım çalışmalarının ilk etabının tamamlanmasının ardından 15 vagonlu ilk yük treni Kırım köprüsünden geçti. Gece boyunca 12 yolcu treninin geçmesi planlanıyor. Karayolu trafiği ise tek şeritten saat 16.00'da açılmıştı.
 
18.00: Kırım köprüsünde infilak eden patlayıcı yüklü TIR'ın direksiyonunda bulunan şahsın kimliği belirlendi. Rus basınına yansıyan haberere göre aracı 51 yaşındaki Mahir Yusubov adlı şahıs kullanıyordu.
 
17.55: Kırım bölgesi lideri Sergey Aksenov, Kırım köprüsünde araö trafiğinin yeniden başladığını, "tam denetim prosedürü" uygulanarak  otomobil ve otobüslerin geçişine izin verildiğini söyledi.
 
15.49: Rusya Ulaştırma Bakanı Vitali Savelyev, Kırım köprüsündeki araç trafiğinin bugün saat 16:00'dan sonra yeniden başlayacağını söyledi. Yolun hasarsız olan tek şeridinden kontrollü geçiş izni verilecek.
 
15.22: Kırım Köprüsü'nde yaşanan patlamayla ilgili olarak sabah saatlerinde "Kırım. Köprü. Başlangıç. Yasa dışı olan her şey yok edilmeli" diye mesaj atan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, ikinci mesajından Rusya'yı suçladı. Sputnik'in aktardğına göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) 'Savunma Bakanlığı liderliğini ortadan kaldırmaya çalıştığını' iddia eden Podolyak, "Savunma Bakanlığı şimdi gelecekteki Güney kaybı için FSB'yi suçlayabilir. Kimin patlama yaptığı belli değil mi? Kamyon Rusya'dan geldi" ifadelerini kullandı.
 
14.57: Adil Rusya Partisi lideri Sergey Mironov, Kırım köprüsüne yapılan saldırıya "eşi görülmemiş derecede sert bir yanıt verilmesi" çağrısında bulundu. Mironov, "Eğer bu sefer bir cevap vermezsek veya yanlış bir şekilde cevap verirsek, ortaya zayıf olduğumuz sonucu çıkacaktır. Bu, bize dilediğinizi yapabilirsiniz demektir" dedi.
 
14.55:  Moskova'daki ABD Büyükelçiliği önünde, ABD Başkanı Biden'ın istifasını ve NATO güçlerinin eski Sovyet coğrafyasından çekilmesini talep eden bir miting düzenleniyor.  Katılımcılardan birinin pankartında "Kırım köprüsüne saldırı emrini ABD CIA verdi" yazıyor. (Sputnik)
 
14.21: Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Kırım köprüsünde tren trafiğinin bu akşam Moskova saatiyle 20.00'de yeniden başlamasının planlandığını duyurdu. Köprünün karayolu kısmı ise hasar nedeniyle kapalı kalacak.
 
14.17: Soruşturma Komitesi Kırım köprüsünde infilak eden kamyonun sahibinin Krasnodar Bölgesi'nde ikamet eden bir kişi oduğunu tespit etti.
 
14.15: Rusya Soruşturma Komitesi, Kırım köprüsündeki patlamada üç kişinin öldüğünü  duyurdu. Açıklamada, bu kişilerin havaya uçurulan kamyonun yanında seyir halinde olan bir arabanın yolcuları olduğu belirtildi. İki erkek ve bir kadının cesetleri denizden çıkarıldı.
 
13.47: Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Kırım köprüsündeki patlamanın ardından Ukrayna'yı tebrik etti. Reinsalu, patlamayı "cesur bir hareket" olarak nitelendirerek, "Estonya bunu kesinlikle memnuniyetle karşılıyor ve muhtemelen bu operasyonun arkasında olan Ukrayna özel kuvvetlerini tebrik ediyor" dedi.  Reinsalu, Kiev'in uzun süredir olası bir saldırı hedefi olarak Kırım köprüsünden bahsettiğini hatırlattı, "Lojistik açıdan büyük rol oynayan köprü, Rusya için de önemli bir sembolik anlam taşıyor" diye konuştu. (Lenta.ru)
 
13.43: Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR, 50 bine yakın turistin şu anda Kırım'da olduğunu açıkladı ve bölgedeki otelleri konaklama sürelerini uzatmaya çağırdı.
 
13.39: Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabında, "Kırım'daki Rus gücünün iki simgesi olan kruvazör Moskva ve Kerç köprüsünün ortadan kaybolduğu" yazıldı ve "Sırada ne var Ruslar?" sorusu yöneltildi. (Kommersant)
 
13.37: Güvenlik güçlerinden bir kaynak, Rossiyskaya Gazeta'ya verdiği demeçte, "köprüdeki patlamanın gücünün birkaç yüz kilogramdan birkaç ton TNT'ye kadar değişebileceğini" söyledi.
 
12.31: Ukrayna Pravda gazetesi, güvenlik kaynaklarına dayanarak, Kırım köprüsüne saldırının arkasında Ukrayna İstihbarat Servisi'nin (CBU) bulunduğunu yazdı. (M. Komsomolets)
 
12.19: Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Rus siyaset bilimci Sergey Markov, "Kırım köprüsüne yapılan terör saldırı, önümüzdeki günlerde Ukrayna ordusunun güneyde bir saldırı başlatacağı anlamına geliyor" dedi. M. Komsomolets'e göre Markov, Kırım köprüsünü havaya uçurma girişiminin askeri anlamının, Rus ordusunun Herson ve Zaporojiye bölgesiyle bağlantısını kesmek olduğunu açıkladı. Markov, "Artık bu bölgede lojistik sorunları yaşanacak" dedi.
 
11.24: Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Savunma Komitesi üyesi Andrey Gurulev, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Kırım Köprüsüne yönelik saldırıya acele etmeden güçlü bir yanıt verileceğini belirtti. Gurulev "Kesinlikle güçlü bir yanıta ihtiyacımız var, bu yanıtı vereceğiz . Ama acele etmeden her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesaplamamız gerekiyor, şimdi asıl mesele duygulara teslim olmamak. Başkomutanımız dengeli ve güçlü kararlar vermesini iyi biliyor, bunu yapacak, eminim, zamanı geldi artık” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
10.59: Köprünün ulaşıma kapanması sonrası, Kerç feribotları Kırım ile Rusya ana karası arasında yeniden çalışmaya başladı: Rusya Ulaştırma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, dört feribot sefere hazırlanıyor.
 
10.55: Kırım lideri Sergey Aksyonov yangının söndürüldüğünü, köprüyü taşıyan çelik halatlarda hasar olmadığını, yolun iki yerden çöktüğünü söyledi.
 
10.54: Rusya'nın İngilizce yayın yapan devlet TV kanalı Russia Today'in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, köprüye yapılan saldırının ardından tek harflik bir Telegram mesajı paylaştı: "E?" 
 
10.53: Rusya Enerji Bakanlığı, Kırım'da 15 gün yetecek benzin ve mazot rezervi olduğunu duyurdu.
 
10.52: Rusya Sigortacılar Birliği, Kırım köprüsündeki zararı 200-500 milyon ruble olarak tahmin etti.
 
10.51: Yandex.Haritalar verilerine göre Kırım köprüsü 31 Ekim'e kadar kapalı kalacak.
 
10.49: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Kırım köprüsünde çıkan yangının söndürüldüğünü bildirdi.
 
Önceki gelişmeler:
 
Rusya Ulusal Anti-Terör Komitesi açıklamasında "Bugün saat 06.07'de Kırım köprüsünün Taman Yarımadası tarafından karayolu kısmında bir kamyon havaya uçtu. Bu patlamayla Kırım Yarımadası'na giden bir demiryolu treninin yedi yakıt tankı ateş aldı. Köprünün Krasnodar'dan Kerç'e giden yönündeki yolun iki şeridi kısmen çöktü" denildi.
 
Sosyal medyaya patlama anı ve sonrasına ilişkin çok sayıda video yansırken, patlamanın olduğu bölgede köprünün büyük zarar gördüğü anlaşılıyor. 
Kremlin Sözcüsü Peskov,  Kırım köprüsündeki acil durumla ilgili raporların sunulduğu Putin'in olayın nedenlerini araştırmak için hükümet komisyonu kurma talimatı verdiğini duyurdu. 
 
Peskov, Kırım köprüsünün restorasyonunun zamanlaması konusunda henüz bir tahmin olmadığını söyledi.
 
Kırım parlamentosu başkanı Vladimir Konstantinov yaptığı açıklamada, "Ukraynalı vandallar kanlı elleriyle Kırım köprüsüne ulaşmayı başardılar. Şimdi gurur duyacakları bir şey var: 23 yıllık yönetimleri boyunca Kırım'da dikkate değer bir şey inşa edemediler, ancak zarar vermeyi başardılar. Yapabilecekleri tek şey ölüm ve yıkımdır" dedi.
 
Birleşik Rusya Partisi milletvekili Oleg Morozov,  köprüye yönelik olarak uzun süredir Ukrayna tarafından duyurulan terörist saldırının "artık sadece bir meydan okuma değil, kuralsız bir savaş ilanı olduğunu" söyledi.
 
Kiev'den olayla ilgili ilk "resmi" yorum Zelenskiy'nin danışmanı Mikhail Podolyak'tan geldi. Twitter'dan bir mesaj paylaşan Ukraynalı yetkili, “Kırım, köprü, başlangıç. Yasa dışı olan her şey yok edilmeli" diye yazdı. 
 
Daha önce Ukrayna tarafı, Kırım Köprüsü'nü saldırı için "ilk hedef" olarak ilan etmiş ve bunu sık sık tekrarlamıştı.
 
Köprü trafiğe kapatıldığı için feribot seferleri düzenleneceği bildirildi. 
 
Kırım'da tatil yapıp Rusya ana araya dönmek isteyenler de büyük skıntı yaşıyor. Sivastopol Valisi Mihail Razvozhaev, Kırım köprüsündeki acil durum nedeniyle tüm turistlerden şehirde bir gün daha kalmalarını istedi. Val, "Sivastopol halkından sakin olmalarını rica ediyorum. Şu anda anakaraya köprüden geçmek mümkün değil, bu yüzden planlarınızı değiştirmenizi, geçiş sorunu çözülene kadar otellerde kalmanızı istiyorum" dedi.
 
Önceki gelişmeler ve ilk haberler:
 
İlk bilgilerde, Kırım köprüsünü geçen bir yük treni katarındaki yakıt yüklü vagonda çıkan yangn sonrası köprü trafiğe kapatıldı. Kırım Demiryolu (KZD) yetkileri, olayın sabah 06.05'de meydana geldiğini, yangın nedeniye olağanüstü durum ilan edildiğini, olayın nedeninin araştırıldığını duyurdu.
 
Kommersant'ın haberinde demiryolunda olayın meydana geldiği yerde yolun bir kısmının çöktüğü belirtidli. 
 
Kırım yönetimi başkanının danışmanı Oleg Kryuchov ise ön verilere göre bir yakıt deposunun alev aldığını, Kırım köprüsünde trafiğin durdurulduğunu, köprünün hasar görmediğini bildirdi
 
Kırım Ulaştırma Bakanı Nikolay Lukaşenko, “Kırım köprüsünde trafik, durum netleşene kadar durduruldu. Kerç boğazından feribot geçişinin başlatılması konusu üzerinde çalışılıyor” dedi. 
 
Görgü tanıkları tarafından yayınlanan fotoğraf ve videolar da yangın sonrası yolda kısmi çöküş olduğunu gösterdi.
 
2018'de açılan köprü, Rusya'nın Kırım'a yaptığı en büyük altyapı yatırımlarından biriydi. 
 
Kırım Köprüsü'nün Rusya için sembolik öneminin yanında lojistik önemi de bulunuyordu.
 
Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeyindeki güçlerine teçhizat ve temel ihtiyaçlar büyük oranda bu köprü üzerinden gönderiliyordu. 
 
Köprü 19 km uzunluğu ile Avrupa'nın en uzun köprüsü olarak biliniyor. İnşaatına Mayıs 2015'te başlanan köprünün 2018'deki açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekleştirmişti.
 
8.10.2022

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама