Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAŞAM

"Bilişim ablukası tüm Rusları etkileyecek"

ABD hükümeti, 13 Eylül'de bilişim teknolojileri alanında Rusya'ya yönelik yaptırımları sıkılaştırdığını duyurdu. Artık ABD'de faaliyet gösteren veya ABD yargısına tabi olan şirketler, Rus tüzel kişiliklerine bulut hizmetleri sunamayacak ve danışmanlık, tasarım ve destek hizmetleri veremeyecek. St. Petersburg'daki Avrupa Üniversitesi'nden bilgisayar güvenliği uzmanı Aleksandr Korolyov, yeni yaptırımların anlamını ve kullanıcılar için ne gibi sonuçlar doğuracağını Moskviç Mag dergisine anlattı:
 
Sektör, ABD'nin kararına anında tepki gösterdi. Google, Rusya'dan gelen telefon numaralarıyla yeni hesap kaydını engelledi ve AdSense üzerinden Rus kullanıcıların gelir elde etmesini durdurdu. CAD ve Autodesk yazılım paketleri tamamen Rusya'dan çekilirken, SAP ve Oracle da yerel ERP pazarından çıktı. Microsoft, Rus kullanıcılarını bulut hizmetlerinden tamamen çıkardığını duyurdu. Atlassian, Jira, Trello, Confluence, Mira, Notion ve Slack gibi popüler yazılım sağlayıcıları da Rusya'dan ayrıldığını açıkladı.
 
Bilgisayar medyasında bu konuda bir panik yaşansa da bu durum aslında 2022’nin Mart ayından beri bekleniyordu. Slack, özel askeri operasyonun başlamasından bir yıl sonra Ruslara ücretsiz lisansları engellemiş ve Rus müşterileriyle tüm iş ilişkilerini sona erdirmişti. Microsoft Teams de benzer bir açıklama yapmıştı. Bugün yaşanan gelişmeleri yaklaşık bir buçuk yıl öncesinden öngörmek mümkündü, Google’ın Android tabanlı cihazları devre dışı bırakma potansiyeli dışında. Daha 2022’de Rusya'nın, kendi IT sektörünü korumak için küresel bir korsanlık merkezi haline gelebileceği konuşulmuştu, ancak bu gerçekleşmedi.
 
Aleksandr Korolyov’e göre, yeni yaptırımlardaki en kritik nokta Rus kullanıcılarına bulut hizmetleri ve endüstriyel, idari ve diğer faaliyetler için yazılım sağlamanın yasaklanması: “Bulut hizmetleri bugün neredeyse tüm büyük küresel yazılımları kapsıyor. 2015–2017 yılları arasında geliştiriciler dünyayı bulut sistemlerine çekmeye çalıştı ve şimdi bulut hizmetlerinin kullanımını yasaklamanın herhangi bir ülkeyi anında cezalandırma aracı haline geldiği anlaşılıyor. İkinci önemli nokta ise yeni yaptırımların uygulanmasından sorumlu tutulacak olanların bizzat şirketler olması. Daha önce ‘Rusya’dan erişimi kapattık, orada ofisimiz yok’ diyebiliyorlardı, şimdi ise böyle bir masumiyet karinesi artık geçerli değil.”
 
Korolyov, Rus hükümetinin ve Dijital Kalkınma Bakanlığı’nın bu konuda yeterli bir direniş göstermediği görüşünde: “En mantıklı adım, ‘Ayrılıyorsanız, sonsuza kadar gidiyorsunuz ve Rusya’daki tüm fikri mülkiyet haklarınızı kaybediyorsunuz’ demek olurdu. Evet, yazılımlarınız korsan olarak kullanılacak, kopya programlar üretilecek ve bu kopyalar küresel internette yayılacak. Ancak bu tür bir tepki maalesef mümkün değil gibi görünüyor.”
 
Moskviç Mag'e konuşan Korolyov, bulut hizmetleri sağlayan şirketlerin özel kullanıcılarla kurumsal kullanıcıları ayırt etmesinin zor olacağını ve bu yaptırımların özel kullanıcıları da etkileyeceğini ekledi: “Kullanıcının başka bir ülkede banka hesabı veya oturma izni yoksa, bu hizmetleri kullanamayacak. Google Authenticator gibi uygulamalarla hesaplarını korumalarını tavsiye ediyorum.”
 
Şu anda en çok merak edilen sorulardan biri, yaptırımların kimi hedef aldığı. ABD hükümeti, hedefin Rusya'nın devlet yönetim sistemi ve savunma sanayi olduğunu iddia etse de, bu sektörler kendilerine alternatif çözümler üretmiş durumda. Ancak sivil sektör ve sıradan kullanıcılar için bu imkânlar yok ve asıl zorlukları onlar yaşayacak. Korolyov’e göre Autodesk paketi sadece Autocad değil, Maya, 3DMax ve 3D baskı gibi programları da içeriyor. Üniversiteler ve özel kullanıcılar bu programların lisanslarını kaybedecek ve gelecekte bu hizmetlerden mahrum kalacaklar.
 
Microsoft da Rus pazarından çok önce çekilmişti ve şimdi kalan tüm yazılımların kullanımını tamamen engelleyecek. Korolyov, Microsoft yazılımlarının korsan yollarla edinileceğini öngörüyor, ancak bu yazılımlarda bulunan güvenlik yazılımlarının bu süreçte sorun çıkaracağını belirtiyor. Korolyov ayrıca, bulut hizmetlerinden uzak duran büyük şirketlerin bu duruma daha hazır olduklarını da ekliyor. Google'ın da Android kullanıcıları üzerinde büyük bir etkisi olacağını, ancak bunun bir sürecin parçası olduğunu ve henüz kesin sonuçlar vermediğini ifade ediyor.
 
Son olarak, Korolev, bulut hizmetleri, görev yöneticileri ve organizatör yazılımlarının yerel alternatiflerle değiştirilmesi gerektiğini, ancak bu süreçte birçok kullanıcının ciddi zorluklarla karşılaşacağını belirtti.
 
4.10.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама