Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

4 Nisan ve önceki gelişmeler

4 Nisan 2022 Pazartesi
 
23.50: Airbnb, Rusya ve Belarus'tan kullanıcıların, dünyanın herhangi bir yerinde sistem üzerinden konaklama rezervasyonu yapmasını yasakladı. 4 Nisan'dan sonraki tarihler için yapılan tüm rezervasyonlar iptal edilecek. Bir ay önce, iki ülkedeki dairelerin kiralanması da yasaklanmıştı.
 
23.42: Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol’de bulunan Ukraynalı askerler, aşırı milliyetçiler ve yabancı paralı askerlere silah bırakmayı ve şehri terk etmeleri, bunun için yarın özel insani operasyonu düzenlemeyi teklif ettiklerini belirtti. Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, bugünkü basın toplantısında, Rus ordusunun, “tamamen insani ilkelerden” hareketle, sivilleri kurtarma amacıyla Ukrayna ordusuna, bölgesel savunma taburlarına ve yabancı paralı askerlere 5 Nisan 2022 tarihinde sabah saat 6’dan itibaren silah bırakarak önceden belirtilen güzergah üzerinden Zaporojye yönünde Ukrayna’nın kontrolündeki bölgeye gitmelerini teklif ettiğini açıkladı. Silah bırakan kimseye dokunulmayacağı kaydedildi. (Sputnik)
 
23.39: Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, geçmişte savunucusu olduğu "Rusya'nın Kuzey Akım 2 projesini destekleme ve Rusya'yı "ortak Avrupa evine" entegre etme" girişimlerini bugün bir "hata" olarak gördüğünü söyledi.
 
23.33: Rusya 52 ülkeye kovid kaynaklı uçuş yasağını kaldırdı ama uçak yetersizliği yüzünden turizm sektörü umutu değil. Leasing'li uçaklara el konulmasından korkan Rus havayolu şirketleri yalnızca yerli SSJ-100'lerle veya kendi mülkiyetlerindeki az sayıda uçakla, “dost” ülkelere uçuş gerçekleştirebilecek. Şimdilik SSJ-100 Superjet'lerle Rusya'nın güneyinden Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçuşlar için izin alındı, ancak 100 kişilik küçük uçaklarla seferler pahalıya geliyor.
 
23.29: Psaki ayrıca Hindistan'ı Rusya'dan enerji kaynakları alımını arttırmaktan vazgeçmeye çağırdı ve "ABD bu tür enerji taleplerini karşılama garantisi veriyor" dedi. Hindistan son dönemde Rusya'dan indirimli fiyatlarla yüksek miktarda ham petrol almaya başlamıştı. 
 
23.26: Beyaz Saray sözcüsü Psaki, Kiev'in olası toprak tavizlerine ilişkin bir soru üzerine, "Ukrayna'nın Rusya ile müzakerelerde hangi sonucu kabul etmeye hazır olduğuna kendisinin karar vermesi gerektiğini" söyledi.
 
23.24: Pentagon, Kiev'e ivedilikle insansız hava araçları, Javelin ve Stinger füze sistemleri tedarik edileceğini duyurdu. 
 
23.20: Rusya inşaat sektöründe sandviç panel ve prefabrik bina üreticileri arasında lider olan İrlandalı Kingspan şirketi, faaliyetlerine son verme kararı aldı. Kingspan'in Rusya'daki iki üretim tesisi bulunuyor.
 
22.03: Lavrov'dan açıklamalar: 
 
"Aşırı milliyetçi, Neo-Nazi taburları tarafından yönlendirilen Ukrayna ordusunun işlediği suçların sonuçsuz kalmaması konusunda ısrarcı olacağız. Uluslararası insancıl hukukun ilgili kurallarının uygulanması, bu suçlamaların net ve çürütülemez delillere dayanması için dostlarımız ve meslektaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Delilleri uyduranlardan farklı olarak biz bunun üzerinde çalışacağız
 
"Bahsi geçen görüşmelerdeki Kiev heyetini yönetenlerin, uzaktan danışmanları dinlemeyeceğini, kendi ulusal çıkarları, kendi halkının çıkarları temelinde hareket etmeye başlayacağını umuyorum
 
"Şanslara gelince. Şans her zaman var. Bunu defalarca söyledim. Bu şansları hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Operasyonumuzun amacı, Devlet Başkanımız tarafından duyuruldu ve biz, bu amaçların, şu anda müzakere edilen, hazırlanmakta olan anlaşmada saptanması üzerinde çalışıyoruz. Anlaşmanın nihayetinde oluşturulmasını ve tüm hükümlerinin nihai olarak formüle edilmesini umuyorum
 
"Görüşmeler, video konferans yoluyla devam ediyor. Heyetler oldukça yoğun çalışıyor. En azından bizim tarafımızdan böyle bir çalışma var." (Sputnik)
 
20.44: Fransa'nın 30 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldığı bildiriliyor.
 
20.43: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’ya uygulanan yaptırımların dünya ekonomisini çok ağır vurduğunu belirtti.  Lavrov, “Batı’nın Rusya’ya yönelik ilan ettiği tamamen gayri meşru, yasadışı ve emsali olmayan yaptırımlar her şeyden önce dünya ekonomisini, özellikle de Rus tarım ürünlerinin, gübrenin ve diğer birçok ürünün tüketicileri olan ülkeleri çok ağır vuruyor” dedi. (Sputnik)
 
20.39: Reuters, Almanya'nın ardından Fransa'nın da "çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etme karar aldığını" duyurdu. Ayrıntılar bekleniyor. 
 
19.24: Alman hükümeti, 40 Rus diplomatı "istenmeyen kişiler" ilan ettiğini resmen duyurdu. Rus diplomatlara Almanya'yı terk etmeleri için beş gün süre verildi. 
 
19.21: Rus milyarder Mikhail Prohorov'un İsrail vatandaşlığı aldığı bildirildi. Yedioth Ahronoth gazetesi, birkaç gün önce İsviçre'den özel bir uçakla İsrail'e gelen Prohorov'un, Yahudilerin İsrail'e göç etme hakkını tanıyan "vatana dönüş" yasasına dayanarak  pasaport aldığını yazdı. 
 
19.19: Almanya, Gazprom'ın şirketine kayyım atadı. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Gazprom Group'un geçen hafta ayrıldığı eski Alman iştiraki Gazprom Germania GmbH'ye kayyım atandığını doğruladı. Şirketin yönetimi 30 Eylül'e kadar enerji alanındaki kamusal düzenleyici kurum olan Federal Ağ Ajansı'na devredildi.
 
19.18: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'daki askeri faaliyetler bağlamında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'savaş suçları' nedeniyle yargılanması gerektiğini öne süren ABD Başkanı Joe Biden'a yanıt verdi. Telegram hesabından açıklama yapan Zaharova, ABD'ye savaş suçlarıyla ilgili soruşturmalara öncelikle Yugoslavya ve Irak'tan başlamalarını tavsiye etti. (Sputnik)
 
19.14: Bazı Alman medya organları, Almanya'nın Rusya Büyükelçiliği'nden 40 diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını duyurdu. Henüz resmi açıklama yok.
 
19.11: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin savaş suçlarını belgelemek için Ukrayna'ya AB'nin yargı organları Europol ve Eurojust'tan ortak soruşturma ekipleri göndermeye hazır olduğunu söyledi.
 
19.09: İspanyol makamları Rus milyarder Viktor Vekselberg'in 100 milyon dolar değerindeki Tango adlı yatına el koydu. 78 metrelik yata Mallorca adası açıklarında, FBI ile ortak operasyon düzenlendiği bildirildi. İspanyol makamları, "Vekselberg'e henüz AB tarafından yaptırım uygulanmamasına rağmen, soruşturma altında olduğu ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımları altında" dedi.
 
18.40: ABD Başkanı Joe Biden,  Ukrayna'nın Buça kasabasından dünyaya yayılan görüntüleri "savaş suçu" olarak tanımladı ve "Putin’in yargılanması gerektiğini" savundu. BBC'nin haberine göre Biden, “Putin’e savaş suçlusu dediğim için eleştirilmiştim. Ama Buça’da neler olduğunu hepimiz gördük. O bir savaş suçlusu ama bu suç hakkındaki delilleri toplamamız gerekiyor. Ukrayna’ya savaşmaya devam etmeleri için gerekli silahları sağlamamız gerekiyor. Ve tüm delilleri toplamamız gerekiyor ki bu gerçekleşsin, bir savaş suçları mahkemesi kurulabilsin" dedi.
 
17.41: Rusya, koronavirüs pandemisi nedeniyle kapattığı Çin ile olan kara sınırını 9 Nisan'da giriş çıkışlara açacak. 
 
17.39: Biden, ABD'nin Rusya'ya karşı ek yaptırımlar uygulamaya devam edeceğini söyledi.
 
17.37: Finlandiya sınır muhafızları, Fransa’dan Rusya’ya dönen tabloları taşıyan üç arabayı durdurarak sürücülerini gözaltına aldı. Rus Izvestiya gazetesinin haberine göre, Rus Ermtaj Müzesi’ne ait tabloları taşıyan arabaların sürücüleri Finlandiya’nın Helsinki limanında birkaç saat boyunca araba içinde bekletildikten sonra gözaltına alındı. Sürücülerden birinin kardeşi Anatoliy Ogurtsov, Izvestiya gazetesine açıklamasında, olayı doğrularken, “Ermitaj Müzesi’ne hizmet sağlayan Hepri şirketine ait iki araba ile kardeşimin çalıştığı şirkete ait bir araba alıkonuldu. Finlandiya sınır muhafızlarının gözaltına aldığı tüm sürücüler şu anda Helsinki limanında bulunuyor” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
17.35: Almanya Maliye Bakanı Lindner, "Rus doğal gazına yönelik yaptırımların AB'ye Rusya'dan daha fazla zarar vereceğini" söyledi. (Bloomberg)
 
17.08: Sputnik'in haberine göre, Litvanya'dan sonra Letonya da Rusya büyükelçisine ülkeden ayrılması talimatı verdi. Letonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı aldıklarını duyurdu. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, yaptığı açıklamada, "Letonya, Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürecek. (Bunu nasıl yapacağımıza dair) somut kararlarımız, iç prosedürlerin tamamlanması ardından açıklanacaktır" ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da ilgili kararlara yanıtın gecikmeyeceğini söyledi. Sputnik’e konuşan Zaharova, “Yanıtın gelmesi uzun sürmeyecek” diye konuştu.
 
16.04: Litvanya, Rusya'daki elçisini geri çekeceğini duyurdu. Litvanya'daki Rus elçisinin de ülkeyi terk etmesi istendi. Klaipėda şehrindeki Rus konsolosluğu da kapatılacak. Böylece Buça'da yaşananlardan sonra Rusya'daki elçisini geri çeken ilk ülke Litvanya oldu. Baltık ülkesi, ayrıca Rus gazından vazgeçen ilk Avrupa ülkesiydi.
 
15.52: Zelenskiy, "sivillerin katledildiği" iddiasına sahne olan Buça'yı ziyaret etti. Zelenskiy her şeye rağmen Rusya ile müzakerelere devam edeceğini belirtti, "Çünkü Ukrayna barışa ulaşmalı. 21. yüzyılın Avrupa'sındayız. Diplomatik ve askeri çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.  Buça'daki sivil ölümlerine ilişkin hedef alınan Rusya'da resmi makamlar suçlamaları reddediyor.
 
15.49: Dünyanın en popüler bilgisayar oyunlarından World of Tanks'ın da sahibi oyun şirketi Wargaming, Rusya ve Belarus'tan çekildiğini duyurdu. Şirketin bu iki ülkedeki işleri yerel partnere devredilecek. Wargaming'in tüm oyunları, geçiş döneminde oynanabilecek. 
 
15.47: Avusturya Dışişleri Bakanı  Schallenberg, "Avrupa ülkeleri Rusya'ya karşı yaptırımları güçlendirmek için başka imkanlara sahipken, doğal gaz alımına ambargo koymanın yanlış ve verimsiz olacağını" söyledi.
 
15.45: Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) güvenlik koşulları nedeniyle sivilleri tahliye etmek üzere Mariupol kentine giremediğini duyurdu. Reuters'a açıklama yapan Sözcü Jason Straziuso, "Güvenlik koşulları nedeniyle ekibimiz bugün Mariupol'a ulaşamadı" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
14.33: Putin "hasım ülkelerle" vize rejimine dair yeni bir kararname imzaladı. Buna göre Rusya hükümeti, AB, Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn ile uygulamada olan vize kolaylaştırma anlaşmalarının bazı maddelerini askıya aldı. 
 
14.30: Almanya'nın eski başbakanı Merkel, 2008'de Ukrayna'yı NATO'ya kabul etmeme kararını bugün de doğru bulduğunu açıkladı.
 
13.06: Helsingin Sanomat gazetesi, siyasi ve askeri kaynaklara dayandırdığı haberde Finlandiya'nın "muhtemelen bu yıl içerisinde NATO'ya üye olmak için başvuruda bulunacağını" yazdı.
 
13.00: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınındaki Buça kasabasında yaşananlar için ‘sahte saldırı’ tanımlamasını yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Ukrayna’nın başkenti Kiev dışındaki Buça kasabasında yaşananların Ukrayna yönetimi tarafından lanse ediliş biçiminin amacının, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerini sabote etmek olduğunu söyledi. Kremlin: Rusya, Buça'daki insanların ölümünde dahli olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Konular uluslararası düzeyde tartışılmalı (Sputnik)
 
13.01: Kremlin, Polonya hükümetinden gelen "ABD'nin topraklarımıza nükleer silah yerleştirmesine hazırız," açıklamasını kınadı.
 
12.24: Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası Yönetim Kurulu, Rusya ve Belarus'un banka kaynaklarına erişimini durdurdu.
 
11.55: Finlandiyalı gümrükçüler, Avrupa'da sergiden dönen Tretyakovskaya ve Ermitaj tablolarını taşıyan üç tırın ülkeden çıkışına "yaptırımları gerekçe göstererek" izin vermedi. 200 civarında tablonun akıbeti belirsiz.
 
11.51: Polonya'nın en büyük petrol rafinerisi Orlen, Rus petrolünün oranını yüzde 50'den 30'a düşürdü.
 
10.50:  Morawiecki, AB'ye "iktidar partisi Birleşik Rusya'nın tüm üyelerine yaptırım uygulanmasını teklif ettiklerini" söyledi. Partinin 2,3 milyondan fazla üyesi var.
 
10.37: Polonya Başbakanı Morawiecki, "Rusya'ya daha sert yaptırımlar getirilmesinin önündeki en büyük engelin Almanya olduğunu" savundu.
 
10.35: Yeni haftaya Moskova Borsasında dolar ruble karşısında yüzde 0,68 artarak 84,52 rubleye, euro yüzde 1,09 yükselerek 94 rubleye çıktı.
 
10.32: Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyet'nin başkanı Rüstem Minnihanov, Ukrayna'da özel askeri operasyona Tataristan'dan katılan ve hayatını kaybeden her askerin ailesine 2 milyon ruble tutarında mali yardım yapılması için kararname imzaladı.
 
10.29: Polonya Devlet Başkanı Duda, "Buça'da yaşananlardan sonra Ukrayna ile Rusya arasında bir uzlaşmanın imkansız olduğunu" iddia etti, Ukrayna'ya daha fazla silah yollanması çağrısı yaptı.
 
10.28: Almanya'da Bertelsman Vakfı'nın anketine göre, Alman şirketlerinin çalışanlarının yarısı, Ukrayna'daki mevcut durumun ciddi olumsuz sonuçlarından korkuyor. Ankete katılanların yüzde 37'si devam eden çatışmanın şirketlerinin konumunu etkilemeyeceğine inanıyor.
 
10.24:  Pazar günkü Grammy Ödülleri töreninde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin kısa konuşması video olarak yayınlandı. Zelenskiy uluslararası kamuoyundan destek istedi, "Sessiz kalmayın" dedi.
 
10.12: Financial Times, AB büyükelçilerinin 6 Nisan Çarşamba günü Rusya'ya karşı yeni yaptırımları masaya yatıracağını duyurdu. Listede kişisel yaptırımlar, AB limanlarının Rus gemileri tarafından kullanılmasının yasaklanması, ek ihracat kısıtlamaları ve enerji kaynaklarına (kömür, petrol veya gaz) ambargo konusu var.
 
10.09: Volkswagen Group Rusya'nın Kaluga ve Nijni Novgorod' bölgelerindeki fabrikalarında  yazdan itibaren üretime yenidn başlayabilmek için Türkiye alternatifini de değerlendiriyor. Ukrayna üzerinden transit geçişin imkansız olması ve Polonya'nın yük geçişine izin vermemesi nedeniyle şirket, Türkiye ve Gürcistan üzerinden Rusya'ya parça teslim etme olasılığına bakıyor. Bu arada çalışanlara 12 Mayıs'a kadar ücretli izin verildi. Fabrikalar 3 Mart'ta çalışmayı durdurmuş, Rusya'ya araba tedarikinin sonlandırıldığı açıklanmıştı.
 
10.05: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Buça'da yaşananlar nedeniyle AB'nin Rusya'ya yeni yaptırımlar getirmesi gerektiğini söyledi. Konu AB ülkeleri arasında tartışılmaya başlandı. Biden'ın da kurmayları ile konuyu değerlendirdiği haber veriliyor.  
 
10.00: Rusya'da ceza yasasında yapılacak değişiklikle yaptırımlara uymanın suç sayılması isteniyor. Federasyon Konseyi Anayasa Komisyonu başkanı Andrey Klişas, ​​Rusya Anayasa Mahkemesi'nin Batı yaptırımlarına uymayı suç sayan değişiklikleri desteklediğini söyledi.
 
09.45: Rus şirketleri ile pek çok ortak projesi olan İtalyan enerji devi Enel, Rusya pazarından ayrılacağını duyurdu.
 
09.13: Alman Bild gazetesi, Almanya'nın bu hafta 100 Rus diplomatı  sınır dışı edebileceğini yazdı. 
 
07.57: Birleşmiş Milletler, Ukrayna operasyonunun başladığı 24 Şubat'tan bu yana ülkede 1400 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 38 sivilin yaralandığını bildirdi. 
 
05.55: Letonya doğal gaz şirketi Latvijas Gāze, Rusya'dan doğal gaz satın alımında ruble ile ödemeye geçme seçeneğinin değerlendirildiğini duyurdu. 
 
05.52: Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Rusya ordusunun Buça'yı terk etmesinin ardından ilçenin Ukrayna ordusu tarafından topçu atışlarıyla vurulduğunu, bunun sivil kayıplara yol açmış olabileceğini açıkladı. 
 
05.50: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Buça'da sivillerin öldürüldüğüne dair ortaya atılan iddiaların, barış müzakerelerini sekteye uğratmaya yönelik provokasyon olduğunu belirtti. 
 
05.45: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Buça'da "savaş suçu" işlediğini öne sürerek, Moskova'ya yönelik yaptırımları, Ukrayna'ya da askeri desteği artıracaklarını söyledi. 
 
00.52: Papa Francis, Ukrayna'ya gitmeye hazır olduğunu, ancak mevcut şartlarda bu ziyaretin mümkün olup olmayacağını bilmediğini söyledi. 
 
00.50:  Almanya Başbakan Yardımcısı Habeck ZDF'ye verdiği demeçte, Rusya'ya yönelik beşinci AB yaptırım paketinin önümüzdeki hafta kabul edilebileceğini söyledi. Buna göre yeni kısıtlamalar finans sektörünü ve teknolojik ürünleri etkileyecek, ayrıca ek kişisel yaptırımlar da getirilecek.
 
00.48: Rusya'da akıllı telefon satışları, fiyatlardaki yüzde 30-50 oranındaki artış nedeniyle yarı yarıya azaldı. 
 
00.44: Rusya'nın en büyük yerli otomobil üreticisi AvtoVAZ, 4-24 Nisan tarihleri ​​arasında "kurumsal tatil" ilan ederek üretime ara verdi. Şirket, "üç haftalık tatilde, Togliatti ve İjevsk'deki fabrikaların istikrarlı üretim yapmasını sağlamak için gerekli bileşenleri stoklamayı planladığını" duyurdu. AvtoVAZ, Haziran ayından bu yana, minimum yabancı parçaya sahip Lada otomobillerinin üretimine başlamayı planlıyor. 
 
3 Nisan Pazar
 
23.18: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Buça'daki olaylarla ilgili bağımsız soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. 
 
22.48: Rusya, Buça'da yaşananları ele almak üzere BM Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istedi. Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitri Poiyanski, Buça'dan gelen görüntülerin yayınlanmasını "açık bir provokasyon" olarak nitelendirdi. Savunma Bakanlığı daha önce Rus ordusunun şehirdeki sivillerin öldürülmesine karıştığı iddialarını reddetmişti. Batı ise Rusya'yı suçluyor. 
 
21.21: Rusya Savunma Bakanlığı, "Rusya, Türkiye'nin talebi üzerine 4 Nisan'da Mariupol'dan yeni bir insani yardım koridoru açacak."
 
22.17:  Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Mihail Popov, ABD savaş gemilerinin, Ukrayna ordusu tarafından yaratılan deniz mayını tehlikesi geçene kadar Karadeniz’e geri dönmeyeceklerine inandığını söyledi.  Popov, ABD’nin, Ukrayna’da gerilimi tırmandırmamak adına Karadeniz’den savaş gemilerini çektiği yönündeki açıklamasını inandırıcı bulmadığını belirtti.
Popov, Komsomolskaya Pravda gazetesine açıklamasında, “Amerikan gemileri kısa süre içinde Karadeniz’e dönmeye korkacaktır. Geri dönmek için, Ukrayna tarafından yaratılan deniz mayını tehlikesinin tamamıyla geçmesini bekleyeceklerdir” yorumunu yaptı. Popov, zincirlerinden kopup Karadeniz’e sürüklenen ve şimdiye dek Türkiye, Romanya ile Bulgaristan kıyılarında görülen Ukrayna’ya ait bu deniz mayınlarının neden Ukrayna güçleri tarafından imha edilmediği sorusu karşısında da şunları söyledi:  “NATO’nun eğitmenleri Ukrayna askerlerine eğitim verdi, Ukrayna donanması ile ortak tatbikatlar gerçekleştirdiler. Hatta tam bir sene önce mart ayında Ukrayna ordusu, NATO filosuyla mayınlarla nasıl mücadele edileceğine ilişkin bir eğitim gerçekleştirdi. Fakat bir şey öğrenmiş gibi durmuyorlar. Ukrayna, akıntıya kapılmış mayınları kendi başına imha edemez.”20.32: Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, Kiev bölgesindeki Vasilkov askeri havaalanına havadan fırşatılan füzelere düzenlenen saldırıda Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne bağlı hava savunma uyarı ve kontrol merkezinin devre dışı bırakıldığını söyledi. (Sputnik)
 
20.23: Ukrayna'nın Buça kasabasından dünyaya yayılan görüntüler ve iddialar etrafından karşılıklı açıklamalar devam ediyor. Sputnik'in haberine göre, Rusya, Kiev’in dışında bulunan Buça’da sivil ölümlerinden sorumlu olduğunu yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, suçlamaların aksine, Rusya askerlerinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in dışındaki Buça yerleşim yerinde sivilleri öldürdüğünün doğru olmadığını belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus ordu güçlerinin Buça’da bulundukları süre boyunca bu yerleşim yerinin ‘sakinlerinden birinin bile herhangi bir şiddet eyleminin kurbanı olmadığını’ söyledi. Rus güçlerinin Buça’dan 30 Mart’ta tamamen çıktıklarını kaydeden Savunma Bakanlığı yetlilileri, Ukrayna tarafının Buça’yla ilgili yayınladığı yıkım ve kitlesel ölüm görüntülerinin düzmece olduğunu belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, “Rusya ordusunun tüm güçlerinin, Rusya ve Ukrayna delegasyonlarının Türkiye’de gerçekleştirdikleri yüz yüze görüşmenin ertesi günü olan 30 Mart’ta Buça’dan tamamen çekildiklerini belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı. Rusya savunma yetkililerin atıf yaptığı Türkiye görüşmesi, 29 Mart’ta İstanbul’da gerçekleşti. Söz konusu görüşmenin sonucunda Rusya tarafı, Ukrayna’daki gerilimi hafifletmek adına Kiev ve Çernigov çevresindeki operasyonları ciddi ölçüde azaltacaklarını açıklamıştı.
Rusya güçlerinin orada bulunduğu dönemde dahi Buça’dan çıkışların bloke edilmediğini söyleyen Rus savunma yetkilileri, bugüne dek kentte ulaşımın sürdüğünü kaydetti. Rus yetkililer, Buça yerleşim yerinin güney bölgelerininse daha önce Ukrayna güçleri tarafından 7/24 bombardımana maruz bırakıldığını belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna güçlerinin roketatar ve tanklar ile bombardıman gerçekleştirdiği Buça bölgeleri arasında meskun mahallerin de bulunduğunu ekledi. Rus savunma yetkilileri, Buça Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk’un 31 Mart’ta yayınladığı bir videoda, Rus askerlerinin Buça’dan tamamen çıktıklarını doğruladığını ve söz konusu videoda, ‘sokaklarda elleri arkadan bağlanarak öldürülmüş sivillerden’ bahsetmediğini vurguladı.
Rusya yetkilileri, “Bu nedenledir ki Buça’da sözde suç delillerinin, (rus askerlerinin yerleşim yerinden çıkışından) dört gün sonra, buraya Ukrayna Güvenlik Servisi ve Ukrayna televizyonu personeli geldikten sonra ortaya çıkması şaşırtıcı değil” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri şöyle devam etti: “Kiev rejiminin görüntülerini yayınladığı insan cesetleri, tipik ceset görüntüsü vermemektedir: dört gün boyunca kaskatı kesilmedikleri ve yaraların içinde kan olduğu görülmektedir. Bunların hepsi, Buça’ya dair yayınlanan görüntülerin, Kiev rejiminin Batı medyası için hazırladığı yeni bir düzmece olduğunu kanıtlamaktadır. Aynı Mariupol’deki doğumevinde ve başka şehirlerde olanlara dair yayınlanan düzmece görüntüler gibi…”
 
Diğer yandan Scholz'den Macron'a, Blinken'e Batılı ülkelerin temsilcileri Rusya'yı doğrudan hedef alan açıklamalar yaparak, soruşturma istediler ve "yapılanların cezasız kalmayacağı" uyarısında bulundular. 
 
20.19: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetler'nin yerleşim bölgelerine yönelik saldırılarda misket bombası kullandığını iddia etti.
 
20.17: Avrupa Birliği'nin Rus gazı için rubleyle ödeme yapmayı reddettiğinin açıklaması sonrası, AB üyesi Slovakya'nın Ekonomi Bakanı Richard Sulik, “Gaz alımını durduramayız. Bu tutum bazılarına fazlasıyla pragmatik gelecek de olsa, Rusya’dan alınacak gaz için rubleye ödeme şartı getirildiyse, o halde rubleyle ödeyeceğiz” dedi. 'Slovakya’nın gaz ihtiyacının yüzde 85’ini Rusya’dan karşıladığı' hatırlatmasını yapan Sulik, 'gaz satın aldıkları ülkeleri çeşitlendirmeleri gerektiği fikrine katıldığını, ancak bunun için birkaç yıla gereksinimleri olduğunu' söyledi. (Sputnik)
 
20.14: Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Kiev yakınındaki Buça kasabasında sivillerin öldürüldüğüne dair haberler sonrası, Avrupa Birliği'nin Rus gazını tamamen reddetmesi gerektiğini savundu. Başbakan Scholz de olayla ilgili soruşturma çağrısında bulundu ve Rusya'ya karşı yeni yaptırımların gündemde olduğunu duyurdu.
 
20.03: Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Kremlin sözcüsü Peskov'un kendisine korgeneral rütbesi verilmesini "kararnameyi görmediğini" söyleyerek tebrik etmemesini, diğer yandan operasyon başladıktan sonra İsrail'e giden ünlü suncusu İvan Urgant'tan "büyük vatansever" diye söz etmesini haksız buldu. Kadırov sosyal medya hesabından, "Anlaşılan 'vatanseverlik' kavramının nasıl yeniden tarif edildiğini fark edemedik" dedi. "Bir istikrarsızlık anında, sözde tatile deyip kaçan ve sonra sözde tatilden siyasi sahne sakinleşince geri dönen bir korkak, gerçek bir vatansever... Peskov'da öncelik olgusu bir şekilde olgunlaşmamış. Bu konuda bir şeyler yapmalıyız..." diye tamamladı.
 
18.34: Peskov, herkesin Amerikalıların korkunç baskısı altında olduğunu ve tüm ülkelerin kendi egemen duruşlarını net bir şekilde belirleyecek gücü bulamadıklarını söyledi. Örnek olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı veren Peskov, “Örneğin bu açıdan diğer ülkeler Türkiye gibi değil. Türkiye ile fikir ayrılıklarımız var elbette, fakat bununla birlikte Türkiye çıkarlarına göre hareket ediyor ve gerektiği yerde açıkça ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyebiliyor. Ve bu açıdan elbette modern siyasi Olimpos'ta Erdoğan gibi çok az insan var” vurgusunu yaptı. (Sputnik)
 
17.48: Rus birliklerinin Kiev çevresinden çekildiği bölgelerden biri olan Buça (Bucha) kasabasından gelen sivil ölümlerine dair görüntüler ve fotoğraflar üzerine Batı yönetimlerinden tepkiler artıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bucha kentinden gelen fotoğrafları “dayanılmaz” olarak nitelendirdi, Rus yetkilileri suçladı. Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Bild gazetesine verdiği röportajda yapılanların yanıtsız kalamayacağınu söyledi.  Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Twitter mesajında, "tarifi zor korkunç haberler karşısında dehşet içindeyim” dedi, soruşturma istedi. Rusya Savunma Bakanlığı ise Telegram kanalından yayınladığı bir mesajda, görüntülerin "mizansen" olduğunu savundu. Mesajda, "Bu görüntüler planlı bir medya dezenformasyon kampanyası gibi görünüyor. Askerlerin 30 Mart'ta şehri terk ettiği düşünülürse, 4 gün boyunca bu görüntüler neredeydi?" denildi. 
 
17.45: ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin sonuçlarına bağlı olarak Batı yaptırımları kaldırılabilir."
 
17.43: Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Dyadura, Ukrayna'nın bu yıl GSYİH'nın yaklaşık yüzde 50'sini (en az 112 milyar dolar) kaybedeceğini söyledi.
 
17.41: CNN'e konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in 'üye olmak istemeleri halinde ittifakın katılımlarına hızlı şekilde izin vereceğini' belirtti. Dün Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 'Avrupa'da güvenlik ortamının bir günde değiştiğini, Helsinki'nin olası NATO üyeliğiyle ilgili kararını bu bahar vermesi gerektiğini' söylemişti. Stoltenberg, 'halihazırda Rusya'ya karşı savaşmakta olan on binlerce Ukrayna askerinin NATO tarafından eğitildiğini' dile getirdi. NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın Kiev çevresinden askerlerini geri çekmesinin, 'gerçek bir geri çekilmeden ziyade yeni saldırıların takip edebileceği bir yeniden konumlandırma' olduğu değerlendirmesini yaptı. (Sputnik)
 
17.37: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Batılı ülkelerin Vladimir Putin'i ateşkesi kabul etmeye zorlamak için Rusya'ya yaptırımlarla baskıya devam etmesi gerektiğine savundu. Truss, "Yaptırımlarımız Rus ekonomisini Sovyet dönemine geri götürüyor” dedi.
 
17.35: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, on binlerce Ukraynalı askerin NATO tarafından eğitildiğini söyledi.
 
16:46. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Batılı ülkelerin Vladimir Putin'i “tekrar düşünmeye” ve ateşkesi kabul etmeye zorlamak için Rusya Federasyonu'na yaptırımlarla baskı yapmaya devam etmesi gerektiğine inanıyor. The Sun'da “Barışa ulaşmak için sert davranmalıyız” diye yazıyor. Yaptırımlarımız Rus ekonomisini Sovyet dönemine geri itiyor” dedi.
 
14.14: Peskov: "Askeri operasyonun hedeflerine tam olarak ulaşılacak. Taraflar, müzakerelerin sonuçlarını takiben, belirli belgelerin imzalanmasını gerçekleştirebilir."
 
14.00: Peskov: "Batılı ülkeler Putin'e karşı yaptırımlar uygulayarak mantık sınırınn ötesine geçti. Londra kendisin suçlular için bir vaha haline gelmesine rağmen, Rusya'yı eleştiriyor ve son yıllarda Rusya ile ilişkileri baltalıyor." 
 
13.55: Peskov'dan yeni açıklamalar: "Gaz parasının ruble olarak ödenmesi kararı, birinin suratına yumruk indirmek için değil, yaptırımlar nedeniyle dolar ve euroya el konulmasını engellemek için alındı. Batılı alıcılar gaz için euro ödüyor ve ödemeye devam edecek, ancak ödemeler son noktada Gazprom'un hesabına ruble olarak gidecek. Rusya güvenilir bir gaz tedarikçisi olarak itibarına değer veriyor. Ruble ile ödeme sistemi, gazdan sonra diğer Rus mallarını da kapsayacak şekilde genişletilecek."
 
12.09: Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Jaroslaw Kaczynski, Amerikan nükleer silahlarını ülke topraklarında konuşlandırılmaya hazır olduklarını söyledi. Kaczynski, “Amerikalılar bizden bunu isterse değerlendirmeye hazırız. Bu, Moskova'yı kontrol altına almak için bir yöntem olur" dedi. (Welt am Sonntag)
 
11.50: Japonya, "Rusya'ya karşı yaptırımları arttırmanın kaçınılmaz oduğunu" savundu. Ekonomi Bakanı, "ancak bölgede barışın sağlanması halinde baskının hafifletilmesinden bahsetmenin mümkün olacağını" vurguladı. 
 
11.48: AFP'nin haberine göre, Letonya'da doğalgaz depolama sorumlusu şirket Conexus Baltic Grid tarafından yapılan açıklamada Baltık ülkelerinin "Rus doğalgazını artık ithal etmeyeceği" bilgisi verildi. Açıklamada, "Rus doğalgazı artık Letonya, Estonya ve Litvanya'ya akmıyor" denildi. 
 
10.53: Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, son anketlerde NATO üyeliğine desteğin arttığını, bu sebeple İttifak'a katılım konusunda referandum gerekmeyebileceğini söyledi. Finlandiya'da NATO üyeliğine destek, Rusya'nın operasyonun ardından, bu ay yüzde 62'yle rekor seviyeye ulaştı.
 
10.32: Ukrayna'nın Karadeniz'deki kritik liman kenti Odessa'da bu sabah bazı hedeflerin vurulduğuna dair erken saatlerde gelen haberler, Rusya Savunma Bakanlığı'nın ilk brifinginde teyit edildi. Bakanlık sözcüsü, "yüksek hassasiyetli deniz ve hava füzeleri ile Odessa bölgesinde bir petrol rafinerisinin ve üç yakıt depolama depolama tesisinin imha edildiğini" duyurdu.  Ayrıca iki Ukrayna İHA'sının düşürüldüğü, gece boyunca süren operasyonarda Ukrayna'nın 51 askeri tesisinin vurulduğu açıklandı.
 
Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Heraşçenko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Odessa'ya havadan saldırı yapıldığını söylemiş, "füzelerin bir kısmının hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü, hedef alınan bölgede yangın çıktığını" söylemişti.
 
00.50: Ruya heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, Kiev'den gelen açıklamalara hemen yanıt verdi. Medinskiy,  "Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşma taslağı üzerinde daha yapılacak çok iş var. Ne yazık ki, (Ukrayna heyeti üyesi David) Arakhamia'nın anlaşma taslağının liderler zirvesine hazır olduğuna ilişkin iyimserliğini paylaşmıyorum" dedi.
 
Arakhamia'nın "Rus heyetinin Ukrayna tarafının Kırım dışındaki tüm konulardaki önerileriyle mutabık kaldığını açıkladığı" sözlerini değerlendiren Medinsky, Ukrayna'nın nükleer ve kitle imha silahlarını konuşlandırmayı, askeri bloklara katılmayı reddetmesi ve Kiev'in sadece garantörlerin rızasıyla yabancı birliklerin katılacağı tatbikatlar yapması konularının, İstanbul'da da üzerinde anlaşmaya varılan noktalar olduğunu söyledi. Medinskiy, Arakhamia'nın "kendi kitlesine seslendiği" ya da daha doğru bir çeviriyle "tribüne oynadığı" yorumunu yaptı. 
 
2 Nisan Cumartesi
 
23.44: RBC'nın haberine göre, Ukrayna delegasyonunun üyesi David Arakhamia Ukrayna TV'sine cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, "Rusya ve Ukrayna'nın Kırım sorunu dışındaki tüm konularda uzlaşmaya vardığını,  Rus heyetinin Ukrayna tarafının İstanbul'daki görüşmelerde sunulan diğer tüm önerilerini kabul ettiğini" söyledi. Daha önce Kiev, Moskova'ya ikili müzakereler yürüterek Kırım sorununu 15 yıl içinde çözmesini teklif etmişti.
 
Arakhamia, Moskova heyetinin tutumunu sözlü olarak açıkladığını, Kiev'in şu anda Rusya'dan yazılı bir onay beklediğini belirterek, "Sözlü olarak dün (1 Nisan) video konferans yoluyla Rus tarafının diğer pozisyonlara itiraz etmediğini duyduk.  Rusya ve Ukrayna heyetleri iki günde bir görüşüyor, çalışma grupları her gün temasta. Şu anda diplomatlar ve hukukçulardan oluşan büyük bir grup nihai belge taslağı üzerinde çalışıyor" dedi.
 
Arakhamia, anlaşmanın imzalanmasının Ukrayna Anayasasında ülkenin NATO üyeliği hedeflerinden vazgeçmesine yol açacak değişikliklere yol açacağını hatırlatarak, "Bir referandum yapmak istiyoruz. Yani nihai kararı Ukraynalı politikacılar değil, Ukrayna halkı verecek" diye konuştu.
 
Ukraynalı yetkili, Moskova'nın ilk başta böyle bir senaryoya karşı çıktığını, ancak daha sonra bunun "tek çıkış yolu olduğunu" kabul ettiğini belirtti ve "Eğer referandumda Ukrayna vatandaşları anayasa değişikliklerini desteklemezlerse, Rusya ile yeni müzakereler yapılması gerekecek. Yani bu, şimdi imzalanacak anlaşmanın nihai yasal güce sahip olmayacağı anlamına gelecek" diye ekledi.
 
Arakhamia'ye göre Türkiye, Almanya ve İtalya, Ukrayna'nın güvenlik garantörü olmayı kabul etti. Arakhamia, "ABD ve İngiltere'den de garantileri almamız bizim için çok önemli olacak" dedi.
 
Şimdi bu açıklamalara Moskova'dan gelecek resmi yanıt bekleniyor.
 
23.39: Ukrayna delegasyonunun üyesi Arakhamia: "Putin ve Zelenskiy görüşmesinin tarihi ve yeri henüz belli değil. Büyük ihtimalle  İstanbul'da veya Ankara'da olacak." (Sputnik)
 
22.30: Kremlin Sözcüsü Peskov, Belarus devlet TV'sine verdiği demeçte Türkiye ile ilgili değerlemdirmelerde bulundu, "Erdoğan’ın Avrupa’nın aksine kendi çıkarlarını savunma gücü bulması bizi mutlu ediyor" dedi. Ayrıntılı Türkiye değerlendirmeleri için tıklayın.
 
22.25: Şimdiye kadar hiçbir ülkeye Moskova’ya uygulanan yaptırım baskısı kadar uygulanmadığına dikkat çeken Peskov, “Eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar altındayız. Tarih boyunca şimdiye kadar böyle bir yaptırım baskısı hiçbir ülkeye uygulanmadı. Ama her şeyde bir hayır vardır. Bu bizi harekete geçiriyor, çalıştırıyor, daha önce üretmediğimizi üretmemizi sağlıyor” vurgusunu yaptı.
 
22.24: Peskov, Batı yaptırımları nedeniyle dolar ve euronun otoritesinin sarsıldığını, bu nedenle ülkelerin sözleşmelerde karşılıklı olarak ulusal para birimlerine geçmeye başladığını ve bu sürecin artık durdurulamayacağını kaydetti. Peskov, “Batının haydutça uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, doların ve avronun prestiji büyük ölçüde sarsıldı. Özellikle de ana rezerv para birimi olarak doların. Giderek daha fazla ülke sözleşmelerde karşılıklı olarak ulusal para birimlerine geçiyor. Bu süreç şu anda başlangıç aşamasında, ancak artık durdurulamaz” dedi. (Sputnik)
 
22.07:  Peskov'un, Belarus 1 devlet TV kanalına röportajından:
 
"Putin Rusya için bir markadır, ülkemiz vatandaşlarından büyük destek görüyor.
 
Ukrayna'nın silahsızlandırılması tüm hızıyla devam ediyor, Rusya Federasyonu'nun özel operasyonu sırasında askeri altyapı büyük ölçüde yok edildi.
 
Ivan Urgant  (İsrail'e bulunan ünü Rus TV talk show sunucusu) büyük bir vatanseverdir, insanlara iftira atıp adlarını "beşinci kol"a yazmaya gerek yok.
 
Bir Ortak Savunma Örgütü üyesine ve özellikle Minsk'e yönelik saldırı, Rusya Federasyonu'na yönelik bir saldırı sayılacaktır."
 
22.04: Dünyanın en büyük bilimsel dergi yayıncısı ve veritabanı "Scopus ve Web of Science" Rus eğitim kurumlarına erişimi kapatacak. Rusya Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı, bu durumda Rus bilim adamlarının uluslar arası bilimsel bilgilerin yüzde 97'sinden fazlasına erişimi kaybedeceğini söyledi.
 
21.13: Wall Street Journal: "19 Şubat'ta Münih Güvenlik Konferansı'nın oturum aralarında Scholz Zelenskiy'e 'NATO'ya katılma arzusundan vazgeçin, Batı ile Rusya arasında tarafsızlık ilan edin,
biz de Vladimir Putin ve Joe Biden ile birlikte Ukrayna'nın güvenliğini garanti eden bir anlaşma imzalayalaım' dedi.  Ancak Zelenskiy, Putin'e böyle bir anlaşmada güvenilemeyeceğini ve çoğu Ukraynalının NATO'ya katılmak istediğini söyledi. WSJ kaynaklarına göre, verilen yanıt o tarihte Alman yetkilileri endişelendiklerini ve barış şansının azaldığını açıkça ortaya koydu."
 
21.01: Peskov: "Ukrayna'nın askeri potansiyeli fiilen yok ediliyor. Müzakereler kolay ilerlemiyor ama ama asıl mühim olan devam etmeleri.Esas mesele Ukrayna'daki askeri operasyonların durması."
 
21.00: Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar: "Kiev bölgesinde Rus askeri kalmadı."
 
20.51: Peskov: "Ukrayna'daki özel operasyonun hedeflerinden biri, Luganks ve Donetsk halk cumhuriyetlerini kurtarmak, 2014 sınırları içinde devlet olmalarını sağlamaktır. Ukrayna Rusya için dost olmayan bir ülke."
 
19.47: Kremlin Sözcüsü Peskov Putin ve Lukaşenko arasındaki benzersiz ilişkiye dikkat çekerek, "Şu anda Ukrayna'da olanlar nedeniyle Aleksandr Grigoryeviç'in (Lukaşenko) kalbinin en az Vladimir Vladimiroviç'inki (Putin) kadar sızladığına eminim. Gerçekten öyle. Ve ikisi, birbirlerini anlıyor. Ve aramızda olabilecek görüş farklılıklarını da anlıyor.” Her iki lider için en önemli olanın aralarındaki dostane diyaloğa devam etmek olduğunu vurgulayan Peskov, “Ama inanın ki bazen birbirlerine pek de hoş olmayan şeyler söyleyebiliyor, (bazen) de çok sertleşiyor, zira Belarus'un da, Rusya'nın da kendi çıkarları var. Ülkelerinin çıkarlarını çok sert savunabiliyorlar” diye konuştu.
 
19.38: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Harkov’daki savunma karargahında 100’ün üzerinde neo-Nazi ve paralı askerin İskender füzesi ile yapılan nokta atışıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
 
19.34: Ukrayna'da görev yapan 41 yaşındaki gazeteci Maks Levin'in, Kiev yakınlarında ölü bulunduğu bildirildi. Çatışmaları takip eden gazeteciden 13 Mart'tan bu yana kendisinden haber alınamıyordu. Ukrayna Başsavcılığı, fotoğrafçının ölümünden Rus tarafını sorumlu tutan ve soruşturma başlatıldığını duyuran bir açıklama yaptı.
 
19.31: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin  (UNHCR) Cumartesi günü açıkladığı verilerine göre, 24 Şubat'tan bu yana 4 milyon 137 bin 842 Ukraynalı sivil ülkesini terk etti, on binlerce sivil de halen komşu ülkelere akın etmeyi sürdürüyor. Yapılan açıklamada, Ukrayna'da yaşı 18 ila 60 olan erkeklerin askere çağrılması nedeniyle ülkeden ayrılanların yüzde 90'ını kadınların ve çocukların oluşturduğu ifade edildi. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukraynalı olmayan, ülkede çalışmak ya da okumak için bulunan yaklaşık 205 bin 500 kişinin de Ukrayna'yı terk ettiğini belirtti. Örgüt, yaklaşık 6 milyon 480 bin kişinin de Mart ayının ortasından bu yana, Ukrayna içinde yer değiştirdiğini açıkladı. Yerinden edilen toplam kişi sayısı 10 milyonu aştı, bu sayı Ukrayna nüfusunun dörtte birine tekabül ediyor. (DW)
 
19.09: Litvanya, nisan ayından başlayarak Rus doğal gazı alımını tamamen durduruğunu duyurdu. Litvanya bu kararı alan ilk AB ülkesi oldu.
 
18.4: Ukrayna Maliye Bakanlığı: "Çatışmalar için Ukrayna ayda yaklaşık 10 milyar dolar harcıyor."
 
18:39  Çeçen lider Kadırov, telgraf kanalında yayınladığı mesajla, Mariupol'de Ukrayna kontrolündeki bir fabrikaya yönelik saldırının başladığını duyurdu.
 
18:38 Fransız otel grubu Accor, Rusya ve Ukrayna'da çalışmalarına devam etme kararı aldı.
 
18:37 . Basında çıkan haberlere göre, askeri operasyon karşıtı protestolar Moskova, St. Petersburg, Yekaterinburg'da gerçekleşiyor, 170'den fazla gözaltı. olduğu bildiriliyor. 
 
18.31: Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, Putin ile yaptığı görüşmede, "Ukrayna'nın tarafsız, blok dışı, nükleerden arındırılmış ülke statüsüne ihtiyaç duyulduğu konusunda hemfikir olduklarını" söyledi. 
 
17.05: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Mariupol'deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu kapsamda Rusya Federasyonu ve Ukrayna makamları ile koordinelerimiz sürüyor" dedi.
 
16.47: Yandex'in genel direktörü Yelena Bunina görevini bırakarak Rusya'dan ayrıldığını duyurdu. Bunina'nın, şirket çalışanlarına gönderdiği elektronik postada Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonu eleştirerek "Böyle bir ülkede yaşayamam. Geri dönmeyeceğim," dediği öğrenildi.
 
13.37: Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rusya'ya yönelik mevcut Batı yaptırımlarının işe yaramadığını, bunun kanıtının rublenin eski değerime dönmesi olduğunu söyledi ve daha etkili yaptırımlar istedi.
 
13.35: NBC kanalı, Papa Francis'in Kiev'e bir gezi yapmayı düşündüğünü duyurdu.
 
13.34: Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Ukrayna'ya doğrudan askeri destek sağlamanın riskli olduğunu, bunun Almanya'yı Rus saldırısının hedefi haline getirebileceğini belirtti. Habeck, "siyasette ahlaki açıdan kusursuz bir pozisyon olmadığını" söyledi. 
 
13.32: Zelenskiy'nin ekonomi danışmanı Oleg Ustenko, "Ukraynalı hükümetinin dondurulmuş Rusya varlıklarından, ülkenin yeniden inşa fonuna 400 milyar dolar almayı beklediklerini" söyledi. Ustenko Kiev'in savaş zararlarının 1 trilyon doları bulduğunu savundu.
 
10.12: New York Times gazetesinin ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD, Zelenskiy'in talebi üzerine, Donbas'taki Rus kuvvetlerine karşı ateş gücünü artırmak için Sovyet yapımı tankları Ukrayna'ya transfer etme konusunda müttefikleriyle görüşüyor. Yetkili, transferin yakında başlayacağını, ancak kesin bir zaman dilimi belirtilmediğini söyledi. (Sputnik)
 
10.08: Putin'in "Rusya ve Belarus Halklarının Birlik Günü"nde Lukaşenko'yu kutladı, iki ülke arasındaki anlaşmaların uygulanmasının ülkelerin dünya sahnesindeki konumlarını güçlendirdiğinden emin olduğunu söyledi.
 
10.05: Kazakistan Başkan Yardımcısı Timur Süleymanov, "ABD ve AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının delinmesi için araç olmayacaklarını" söyledi. Süleymanov, “Yaptırımlara uyacağız. Kazakistan öncelikle uluslararası toplumun bir parçasıdır. İstediğimiz son şey, Kazakistan'a ardıl ABD ve AB yaptırımlarının uygulanmasıdır" dedi.
 
08.43: Peskov,  Belarus 1 TV kanalına verdiği demeçte, Rusya'nın batı sınırlarındaki askeri potansiyelini güçlendireceğini söyledi. Peskov,  "Putin Şoygu'ya talimat verdi ve Savunma Bakanlığımız şu anda bunun üzerinde çalışıyor: Batı sınırlarındaki askeri potansiyelimizi artırmak ve güçlendirmek için bir karşı plan geliştiriliyor" dedi. Peskov, sınırların güçlendirilmesinin "kimsenin Rusya'ya saldırmayı aklına getirememesi için" yapılacağını kaydetti.
 
08.38: Çin Dışişleri, Ukrayna krizinde taraf olmadığını, bu nedenle Rusya dahil diğer ülkelerle olan normal ticari ilişkilerinin etkilenmeyeceğini duyurdu.  
 
08.36: Rusya, uzun menzilli topçu silahları ve gemisavar sistemleri teslim etmeye hazırlanan İngiltere'yi uyardı: "Rus ordusunun meşru hedefleri olursunuz." Rusya'nın Londra  Büyükelçisi Andrey Kelin "Ukrayna'ya herhangi bir silah temini, durumu daha da kötüleştirir, daha da kanlı hale getirir" dedi.
 
08:33 ABD, Ukrayna'ya ek 300 milyon dolarlık askeri yardım sağlayacak.  Pentagon sözcüsü John Kirby yeni pakette lazer güdümlü füze sistemleri de olacağını söyledi.
 
08:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "barış karşılığında toprak tavizi" olasılığını reddetti. Fox News ile yaptığı röportajda Zelenskiy, "Topraklarımızı takas etmiyoruz” dedi.
 
1 Nisan Cuma
 
23.25: 2013'te Rusya vatandaşı olan oyuncu Gerard Depardieu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "çılgınca, kabul edilemez aşırılıklar yaptığını" söyledi.  AFP'ye konuşan Depardieu, "Rusya halkı Putin gibi liderlerinin yaptığı çılgınca, kabul edilemez aşırılıklardan sorumlu değildir" dedi. Ünlü aktör daha önce de , "Rusya ile Ukrayna hep kardeş ülkeler olmuşlardır. Silahları bırakın ve müzakere edin" demişti.
 
23.17: Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, üniversitelerin 4 Nisan'a kadar YouTube'daki içeriklerini Rusya'daki Rutube ve Vkontakte gibi diğer platformlara aktarma mecburiyeti getirdi.
 
23.15: Flört-tanışma uygulaması Badoo, Rusya ve Belarus'tan erişimi engelleme kararı aldı. 
 
23.14:  Avrupa Komisyonu: "Euro ile gaz sözleşmeleri imzalayan şirketler, Rusya'nın ruble ile anlaşma şartını kabul etmemelidir. Sözleşmelerin yüzde 97'si gaz ödemelerini euro veya dolar olarak belirliyor."
 
23.10: Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg, "Ukrayna'daki Rus askeri operasyonunun tamamlanmasından sonra bile Rusya'nın mevcut yönetimşe ilişkilerin normalleşmesini beklemediğini" söyledi.
 
23.09:  ABD, Rusya ve Belarus'tan 120 şirket ve kuruluşa daha yaptırım uygulayacak.
 
23.08: Reuters, deniz yakıtı tedarikçilerinin Akdeniz'deki Rus gemilerine hizmet vermeyi durdurduğunu bildirdi.
 
23.07:  Devlet Başkanı Maia Sandu, Moldova'nın tarafsız kalacağını ve Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmayacağını söyledi.
 
23.03: Rusya, Putin ruble ultimatomundan bir gün sonra Avrupa’ya gaz ihracını kesmeyeceğini duyurdu. Putin, 1 Nisan itibarıyla gaz anlaşması taraflarının ödemelerini ruble ile yapmasını şart koşan kararnameyi imzalamış, bu koşula uymayanların anlaşmalarının durdurulacağını söylemişti. Kremlin bu kararın, ödemesi yapılmış olan ticareti etkilemeyeceğini açıkladı. BBC'nin aktardığına göre, ruble hesabı açmayan ülkelere gönderilen gaz derhal kesilmeyecek. 1 Nisan'dan sonra gönderilecek gazlar için ödemelerin vadesi Nisan ortasında geliyor. 
 
23.02: Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Rusya’nın kuşatması altındaki Mariupol kentinden tahliye girişimini ertelemek zorunda kaldıklarını açıkladı. “Cuma günü sivillerin güvenli bir şekilde tahliyesi için Mariupol’e doğru yola çıkan Kızılhaç ekibi, koşulların bunu imkansız kılması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı” diyen Kızılhaç, Cumartesi günü tekrar bir girişimde bulunacaklarını duyurdu ve ekledi: “Operasyonun başarıya ulaşması için tarafların anlaşmaya saygı duyması ve güvence vermesi gerekiyor. “Bu gerçekleşebilirse, Kızılhaç tarafsız bir aracı olarak Mariupol’den çıkan konvoyu başka bir Ukrayna kentine götürecek.” (BBC)
 
20.29: Sofya'daki Rusya Büyükelçiliği Birinci Sekreteri, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından istenmeyen kişi ilan edildi. 
 
20.28: Rusya Savunma Bakanlığı, Belgorod şehrindeki petrol deposunda dün çıkan yangının nedeninin Ukrayna uçaklarının saldırısı olduğunu doğruladı. Düşük irtifada uçan iki Ukrayna Mi-24 helikopterinin Rusya hava sahasına girdiği ve Belgorod eteklerinde bulunan sivil petrol depolama tesisine füze saldırısı düzenlediği bildirildi.
 
20.26: Rusya Savunma Bakanlığı, gün boyunca Rus birliklerinin 8 km ilerleme kaydettiğini duyurdu.  
 
20.24: Ukrayna parlamentosu, Rusya'dan ayrılmayı reddeden uluslararası şirketler için Ukrayna'da vergileri 1,5 kat artıran bir yasa tasarısını kabul etti. Yasa özellikle Metro, Auchan, Leroy Merlin', hedef alıyor.
 
18.29: Çinli lider Şi Cinping önemli açıklamalarda bulundu. İşte satır başları:
 
"Avrupa Birliği, Rusya, ABD ve NATO Avrupa'da bir güvenlik mekanizması oluşturmak zorunda."
 
"Çin, Ukrayna'da olayların bu noktaya gelmesinden derin üzüntü duyuyor. Bu nedenle Ukrayna'ya ve Ukraynalı göçmenleri kabul eden ülkelere yardım gönderdik."
 
"Çin'e göre sorunun çözümü için her iki tarafın güvenlik alanındaki endişeleri dikkate alınmalı."
 
"Dünya Rusya ile Ukrayna'nın diyaloğunu desteklemeli, ateşe benzin dökmekten kaçınmalı."
 
18.18: Rusya Merkez Bankası lojistik firmaları ve küçük işletmeler için döviz kontrolünü gevşetti. Yabancılarla 15 bin dolara kadar yapılan kontratlar için yüzde 30 avans zorunluluğunu kaldırıldı.
 
17.41: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin salı günü İstanbul'da yaptığı toplantı ele alındı.
 
Erdoğan, telefon ile görüştüğü Putin'e Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki toplantısının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini ifade etti. Tarafların sağduyulu hareket etmesinin ve diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğunu belirten  Erdoğan, Putin ile Zelenskiy'i bir araya getirerek barış gayretlerini taçlandırmak istediklerini dile getirdi.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin de Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin görüşmesine İstanbul'da ev sahipliği yapmasından dolayı Erdoğan'a teşekkür etti.
 
17.25: Bilgisayar aksesuarları üreticisi Logitech, Rusya'ya ürün göndermeyi durduracağını açıkladı.
 
17.24: Kırımlı yetkililer, "turizm sezonu olması nedeniyle" yarımadaya DNR, LNR ve Ukraynalı göçmenlerin yerleştirilmemesini istedi (Kommersant).
 
16.30: Kremlin, Vladimir Putin'in tiroid kanseri tedavisi gördüğü yönünde basında çıkan iddiaların doğru olmadığını açıkladı. Peskov iddialar için "kurgu ve yalan" ifadeleri kullandı.
 
15.50: Ukraynalı askeri yetkililer, dün akşam Rusya'nın Belgorod şehrindeki yakıt depolarına düzenlenen helikopter saldırısıyla ilgili ilk kez konuştu. Ordu adına açıklama yapan Albay Oleksandr Motuzanyk saldırının sorumluluğunu ne kabul etti, ne de reddetti.
 
15.45: Londra metal borsası, Rusya'dan bir dizi metale işlem yasağı getirdi.
 
15.44: Der Spiegel, Almanya'nın Rusya ve Belarus ile vergi alanındaki işbirliğini durdurduğunu yazdı.
 
15.34: Rusya Maliye Bakanlığı Urals marka petrolün varil fiyatının mart ayında 89,05 dolar seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Brent'e kıyasla indirim oranı yüzde 20 olarak hesaplanıyor.
 
15.33: Rusya'da hükümete bağlı kamuoyu yoklama kuruluşu VTsİOM, Putin'e duyulan güvenin son 1 haftada 2 puan daha artarak yüzde 81'e yükseldiğini açıkladı.
 
14.55: Kremlin yönetimine muhalif tutumuyla tanınan ünlü Rus yazar Boris Akunin, Rusya'ya karşı kültürel boykot uygulanması çağrılarına karşı çıktı. Amerikalı yazar Stephen King, bundan sonra kitaplarının Rusya'da yayınlanmasına izin vermeyeceğini açıklayarak diğer yazarları da aynısını yapmaya çağırmıştı. Akunin, Rusya devlet başkanının ne King okuduğunu, ne de Netflix izlediğini söyleyerek boykotu eleştirdi.
 
14.41: Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonu desteklemeyen bütün devlet görevlilerini ve memurları istifa etmeye çağırdı.
 
14.33: Erdoğan'dan Putin-Zelenski zirvesine ilişkin açıklama. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin görüşmeye olumlu yaklaştıklarını söyledi.
 
Erdoğan, “Dün Sayın Zelenski ile bir görüşmemiz oldu. Bugün de 16.00 gibi Sayın Putin ile görüşmemiz olacak. Tabii her iki liderle de yapacağımız bu görüşmelerde önce alt yapıda ön görüşmeler neticesinde varılan mutabakatın getirisini artık liderler bazında, özellikle Kırım ve Donbas noktasında, bir adımın atılması için liderlerle görüşmenin, bu konuya da ev sahipliği yapabileceğimizi ifade ettik. Sayın Zelenski'nin olumlu bakışı var. Sayın Putin de daha öncede buna olumlu yaklaşımı söz konusuydu. Temenni ederim ki bugün yapacağımız görüşmeyle, tarihi onlar belirleyecek, buna göre de İstanbul'umuzda böyle bir liderler zirvesini gerçekleştirebilir. Bunun neticesinde de bu olumsuz gidişatı olumlu hale çevirirsek mutluluk duyarız” diye konuştu. (T24)
 
14.31: Avrupa'nın en büyük kağıt ambalaj üreticisi Smurfit Kappa, Rusya pazarından çekildiğini duyurdu.
 
14.06: Gazprom, Avrupa'da yerleşik Gazprom Marketing & Trading Ltd. ve Gazprom Germania GMBH şirketlerinden çekildi. Her iki şirketin İngiliz ve Alman hükümetleri tarafından kamulaştırılması gündemdeydi.
 
13.57: Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, ülkesinin Rusya'ya karşı alınan bütün yaptırım kararlarına katıldığını söyledi.
 
13.56: Novosibirsk Devlet Akademi Opera ve Balesi, 2 Haziranda Anna Netrebko'nun sahne alacağı etkinliği iptal etti. Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen ünlü opera sanatçısı önceki gün Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonu eleştirmişti.
 
13.53: Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin, bugün saat 16.00'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.
 
13.45: Letonya meclisi, Rusya ve Belarus vatandaşlarına bundan sonra geçici ikamet izni verilmemesini öngören yasa tasarısını onayladı.
 
13.43: Vladimir Putin, Rus havayolu şirketlerinin "hasmane ülkelerde" mukim şirketlere olan leasing borçlarını ruble ile ödemesine olanak tanıyan kararnameyi imzaladı.
 
13.41: Chanel'in Dubai'de hizmet verdiği Rus müşterilere "Rusya'da yaşamıyorum ve bu ürünü Ruysa topraklarında kullanmayacağım" içerikli kağıtlar imzalatmaya çalıştığı öğrenildi.
 
13.27: Vladimir Putin'in sözcüsü Peskov, dün akşam Belgorod'a düzenlenen helikopter saldırısının  "müzakereler için rahat bir ortam oluşturmaya" hizmet etmediğini söyledi. Peskov ayrıca ilkbahar celbiyle Ukrayna'da düzenlenen askeri operasyonun bağlantısız konular olduğunu aktardı. Kremlin sözcüsü ayrıca Alman hükümetinin Gazprom ve Rosneft'e bağlı şirketleri millileştirme hazırlığında olduğu yönünde çıkan haberlere "kabul edilemez" sözleriyle yanıt verdi.
 
13.20: Konferans ve forum organizatörü Adam Smith Conferences, Rusya'daki çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.
 
12.42: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna ile müzakerelerin devam ettiğini, ancak şimdilik nihail bir plan ya da anlaşmanın bulunmadığını söyledi. Lavrov, Kırım ve Donbas konularında Ukrayna tarafından "çok daha fazla anlayış gördüklerini" dile getirdi.
 
12.05: TASS'a konuşan Rus yetkililer Rusya-Ukrayna görüşmelerinin bugün video konferans yoluyla devam edeceğini açıkladı.
 
11.50: Macaristan başbakanı Orban: "Avrupa ucuz Rus gazının yerine pahalı Amerikan gazını koyamaz".
 
11.27: Rusya Savunma Bakanlığı, Herson'da bir Ukrayna helikopterini ve 8 insansız hava aracını düşürdüklerini açıkladı. Bakanlık son 24 saatte 52 askeri hedefin de vurulduğunu duyurdu.
 
11.16: Finlandiyalı otel zinciri S-Group (Sokos Hotels), St. Petersburg'daki otellerini bir ay içinde kapatmayı planladığını duyurdu. Grubun şehirde toplam 900 oda üç oteli bulunuyor.
 
10.59: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Hindistan'ın Ukrayna meselesine tarafsız bakışını takdir ettiklerini belirterek bu ülkeyle enerji, uzay ve eczacılık alanındaki işbirliklerini sürdüreceklerini söyledi.
 
10.57: Kremlin yönetimine yakın Tsargrad televizyon kanalı, Google'dan kazandığı 1 milyar ruble tazminatı Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonda kullanılmak üzere yetkililere bağışladığını açıkladı.
 
10.09: IHS Markit, Rusya'da imalat sanayi etkinlik endeksinin 4 puanlık düşüşle 44,1 puana gerilediğini açıkladı.
 
10.07: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, "hasım ülkelerle" ticaretin tamamen kesilmesini önerdi.
 
10.05: Dolar kuru 23 Şubattan bu yana ilk kez 81 rublenin altını gördü. Dolar 80,33, euro 92,03 rubleden işlem görüyor.
 
09.33: Donetsk ve Lugansk dahil olmak üzere Ukrayna'dan Rusya'ya göç eden kişilerin sayısı 548 bini aştı (TASS).
 
09.30: Rusya Merkez Bankası, gerçek kişilerin yurtdışına aylık döviz transfer limitini 10 bin dolara yükseltti. Bu arada Merkez Bankası, “hasım” listesinde bulunan ülkelerin Rusya’da yaşayan vatandaşlarının hesaplarından yurt dışına para transferini altı aylığına yasakladı. Rusya’da mukim olmayan “hasım ülke” vatandaşlarının bireysel mevduat ya da yatırım hesaplarından yurt dışına para transferi ise tamamen yasak olacak. Bu ikinci durumda yasak hem şahısları hem de şirketleri kapsıyor.
 
09.28: Avrupa'da doğal gaz fiyatları güne yüzde 5'lik artışla başladı. Bin m3 fiyatı 1500 doları geçti.
 
08.44: ABD Başkanı Joe Biden'ın ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Rusya'nın G-20'den çıkarılmasını önerdi.
 
08.39: Rusya iflas moratoryumu ilan etti. Kreditörler 1 Nisandan itibaren 6 ay boyunca alacaklı oldukları firmaların iflasını isteyemeyecek. Ancak inşaat sektörü kapsam dışında bırakıldı.
 
08.35: Amerikan yönetimi gübreyi yaptırım kapsamından çıkardı. Yetkililer gübrenin karaborsaya düşmemesi için "öncelikli ihtiyaç maddesi" sayılmasına karar verdi (Forbes). 
 
08.17: Ukrayna sınırına 40 km mesafedeki Belgorod'un valisi Vyaçeslav Gladkov, dün akşam bir yakıt deposunda çıkan yangının Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne bağlı iki helikopterin saldırısı sonrası başladığını açıkladı.
 
06.39: İngiliz Times gazetesi, İngiltere hükümetinin, savaşı hızlı sonlandırmak isteyen Almanya, Fransa ve ABD'nin, Ukrayna'yı Rusya'ya karşı gereksiz tavizler vermeye itmelerinden endişeli olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan ismi açıklanmayan üst düzey İngiliz hükümet yetkilisi, Ukrayna'nın müzakereler başlamadan önce askeri anlamda Rusya karşısında en güçlü pozisyona gelmesi gerektiğine inandıklarını belirtti. 
 
06.35: Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransa'nın Ukrayna için güvenlik garantörü olma teklifini titizlikle incelemeye hazır olduğunu söyledi. Fransız Bakan, Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünde olması için mutlaka güvenlik garantileri alması gerektiğini belirtti. 
 
06.30: Avusturya, Rusya'dan petrol ve doğal gaz sevkiyatına ambargo getirilmesine karşı olduğunu açıkladı. Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, yaptırmların, "uygulayan değil, uygulanan tarafı zayıflatması halinde" anlamlı olduğunu söyledi.
 
23.11: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Polonya televizyon kanalı TVN'ye yaptığı açıklamada, "bazı Avrupa ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlardan bıktığını" söyledi. Kuleba, Batılı ülkelerde Rus karşıtı yaptırımlardan "yorgunluk" gözlediğini belirtti.
 
21.36: Microsoft, Zelenskiy'nin "Rusya'dan tamamen ayrılmaları" talebini reddetti ve Ukrayna liderini bir mektupla bilgilendirdi. Şirket bu kararı "sosyal sorumluluk" ile açıkladı. 
 
21.33: Perşembe günü Moskova Borsası endeksi yüzde 7,58 artarak 2703,51 puana, RTS endeksi yüzde 7,59 artarak 1021,28 puana yükseldi.
 
21.28: Rusya'nın BM daimi temsilcisi, bu kez "Almanya'nın Ukrayna'da askeri-biyolojik çalışmalar yaptığını" iddia etti. RBC'nın haberine göre, "Almanya'nın Ukrayna'da tehlikeli hastalıkları incelemek için kendi programı olduğu, ayrıca Kiev'in Almanya'ya 'Slav etnik grubunun kan örneklerini' sağlamayı üstlendiği" de iddia ediliyor.
 
21.22: Rusya Merkez Bankası, "hasım ülkeler"in doğal gaz ödemeleri için hesap yöntemini belirledi. Yabancı alıcılar (medyaya göre Gazprombank'ta) döviz ve ruble hesapları açacak. Birincisi gaz için ödeme alacak, ardından banka bu dövizi borsada satacak ve ruble hesabına aktaracak. Bu uygulamanın hangi amaçla, neden yapıldığı konusundaki Rusya'daki uzmanlar bile mutabık değil. Bazı uzmanlar sebep gaz gelirlerini yaptırımlardan korumak, bazıları rubleyi güçlendirmek diyor. Diğer bazıları ise anlaşmalar döviz şartlı olduğu için Rusya'nın talebinin hukuki sorun yatatabileceğini, isteyen ülkeye tek taraflı oarak anlaşmayı feshetme hakkı verebileceğini, hatta uluslararası tahkimde aleyhte sonuç doğurabileceğini düşünüyor.
 
21.20:  Forbes, Avrupa'da Rusyalı milyarder Alişer Usmanov'un iki helikopterine geçici olarak el konulduğunu duyurdu. Bunlardan birinin Cote d'Azur'da, ikincisinin Monako'da olduğu bildirildi. Usmanov'un iki helikopter pisti olan yatı "Dilbar"a, Mart başında Hamburg'da el konmuştu.
 
21.02: Erdoğan,  Zelenski ile telefonda görüştü. Görüşmede Erdoğan Ukrayna ve Rusya müzakere heyetlerinin İstanbul’da gerçekleştirdikleri toplantının, sonuçları itibarıyla savaşın sonlanması ve barışın tesis edilmesi için yürütülen sürece anlamlı bir ivme kazandırdığını ifade etti. İstanbul’daki müzakereler sonrası gerginliğin azaltılması yönünde birtakım işaretlerin verilmesini önemli bulduğunu belirten Erdoğan, Zelenski ile Putin’i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisini yineledi. Zelenski de Ukrayna ve Rusya heyetlerinin görüşmesine İstanbul’da yaptığı ev sahipliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.
 
17.31: Rusya Merkez Bankası'nın dondurulan döviz varlıkların kullanarak Rusya Maliye Bakanlığı, dolar cinsinden tahvil yatırımcılarına yaklaşık 300 milyon dolar ödediği bildirildi. (RBC)
 
17.28: ABD Hazine Bakanlığı, Rusya yaptırım listesine 13 kişi ve 21 kuruluş daha ekledi. Bunlar arasında "Sertal", "Sernia Engineering", Vector Bilimsel Araştırma Enstitüsü, INN "Mikron" ve "T-Platforms" de var.
 
17.25: Scholz, doğalgazın ruble olarak ödenmesine ilişkin Putin'in imzaladığı kararname için konuştu: "Sözleşmelere baktık, orada ödemeler euro ve dolar olarak belirtiliyor, Putin'e öyle kalacağını söyledim." Scholz, Alman şirketlerinin Rus doğal gazını euro olarak "ödemek istediğini, öyle yapabileceğini ve öyle yapacağını" söyledi.
 
17.22: Rusya Merkez Bankası, yaklaşık 1,5 ay sonra ilk kez uluslararası rezervlerini açıkladı. 18 Şubat-25 Mart döneminde rezervlerin 38,8 milyar dolar azalarak 604,4 milyar dolara düştüğü açıklandı. Operasyon öncesinde 642,3 milyar dolarla tarihi rekor seviye görülmüştü. 
 
17.20: Putin, "gelişmekte olan ülkelerden Avrupa'ya yeni bir göç dalgası riski olduğunu" söyledi. 
 
16.21: Putin, alıcı ülkelerin doğal gaz parasını ruble ile nasıl ödeyeceğini düzenleyen kararnameyi imzaladı. Buna göre, alıcı şirketler yarından itibaren Gazprombank'ta ruble hesabı açmak mecburiyetinde. Ödemelerin gerçekleşmemesi durumunda sözleşmelerden doğan yükümlülükler yerine getirilmemiş sayılacak ve sözleşmeler feshedilecek. Uygulama Rusya'nın "hasım" saydığı ülkeleri kapsıyor. Türkiye bu listede değil.
 
14.57: Erdoğan, Ukrayna'nın Rusya'yla anlaşma süreciyle ilgili garantörlük teklifine sıcak baktıklarını söyledi, "Ukrayna’nın güvenliğini teminen garantör ülkelerden biri olabiliriz" dedi
 
14.55: İtalya Başbakanı Draghi, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, doğal gaz sözleşmelerinin mevcut koşullarda devam ettiğini, şirketlerin faturaları Rusya'ya euro ve dolar olarak ödemeye devam edeceklerini söyledi. Draghi, Putin'in görüşmede "Ukrayna'da ateşkes koşullarının henüz olgunlaşmadığını söylediğini" aktardı.
 
14.19: Erdoğan, Rusya'ya yaptırım uygulamayacaklarını ve her iki tarafla diyalogu sürdüreceklerini bir kez daha vurguladı, iki lideri görüşmeler için Türkiye'ye davet etti. EWrdoğan ayrıca Ukrayna'daki durum nedeniyle tahıl ithalatında sorunlar yaşandığını ama büyük ölçüde halledildiğini söyledi.
 
14.11: Citroën, Opel ve Peugeot dahil 14 markaya sahip otomobil üreticisi Fransız Stellantis'in yedek parça sıkıntısı nedeniyle Rusya'nın Kaluga bölgesindeki fabrikasını kapatacağı bildirildi. (Ria)
 
13.25: Peskov, "Pentagon'un Putin'in her konuda rapor edilmediğine dair" iddiası için, "Kremlin'de olup bitenler hakkında hiç bir bilgileri yok, bu onların hatalarına yol açıyor" dedi.
 
Peskov ayrıca, Putin'e Rus gazının ruble olarak ödenmesine geçiş için ayrıntılı mekanizmaların sunulduğunu, yakında kamuoyuna açıklama yapılacağını söyledi.
 
13.20: Peskov: Putin ile Zelenskiy arasındaki görüşme için kesin bir zamanlama olmadığını belirterek, "Önce anlaşmanın sonuçlanması lazım, ardından ikili görüşme gündeme gelir" dedi.
 
12.50: Rusya, 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri ​​arasında ayçiçek yağı ihracatına 1,5 milyon ton kota uygulama kararı aldı.
 
12.20: Rusya hükümeti, "Avrupa üniversitelerinden haksız şekilde ihraç edilen Rusya vatandaşlarının, Rus üniversitelerinde eğitimlerine ücretsiz olarak devam edebileceklerini" duyurdu.
 
12.19:  Citymobil taksi şirketi, 15 Nisan'da Rusya'da faaliyetlerini durduruyor. 
 
12.17: Putin, Rus ordusunda bahar celbinde askere alınacaklar için rutin kararnameyi imzaladı. 1 Nisan-15 Temmuz tarihleri ​​arasındaki dönemde, yaşları 18 ile 27 arasındaki 134 bin 500 kişi askere çağrıldı. 
 
11.09: Rus ordusunun operasyonları devam ediyor. Savunma Bakanlığı,  Dinyeper, Lisiçansk, Çuguev ve Novomoskovsk'taki askeri yakıt depolarını füzelerle imha ettiğini, değişik bölgelerde 5 ila 6 km ilerlendiğini, operasyonun başlangıcından bu yana 124 Ukrayna uçağı ve 77 helikopteri, 216 uçaksavar füze sistemi, 341 İHA, 1815 tank ve diğer muharebe zırhlı araçları, 195 çoklu roketatar imha edildiğini duyurdu.
 
11.08: Kommersant: "Bir önceki haftaya kıyasla marketlerde şeker satışı geçen hafta yüzde 48 düştü."
 
11.05: Sberbank, ülkeyi terk eden bir müşterisinin kiralık kasasının açıldığı yönünde çıkan haberleri yalanladı: "Nerde olurlarsa olsunlar, müşterilerin tüm değerli eşyaları güvende."
 
11.04: CNN’in haberine göre, Ukrayna ABD’ye yardım olarak isteyeceği silahların bir listesini verdi. Listede Sovyet uçakları da yer aldı. Haberde, "Listede özellikle de Rusya'nın ürettiği Su-25 saldırı uçağı olmak üzere, savaş uçakları bulunuyor" ifadeleri kullanıldı. Şu anda NATO ülkelerinden sadece Bulgaristan’ın elinde Su-25 bulunuyor. Kiev, Washington’dan ayrıca keşif ve saldırı İHA’ları, radarlar, radyo-elektronik savaş sistemleri ve dronelar da talep etti. (Sputnik)
 
11.01: Çin Dışişleri Bakanlığı, bazı ABD'li yetkililere misilleme amaçlı vize kısıtlamaları uygulamaya karar verdiğini duyurdu. Çin Savunma Bakanlığı da, "ABD Silahlı Kuvvetleri'nin provokasyonları nedeniyle" Washington'ı protesto etti.
 
10.54: Rusya'daki GSM operatörleri limitsiz internet tarifeleri satışını durdurmaya başladı. 
 
10.51: ABD petrol fiyatlarındaki rekor artış nedeniyle reervlerini son 50 yılın en yüksek seviyesinde kullanmaya hazırlanıyor. Birkaç ay içinde rezervlerden 180 milyon varile kadar petrol kullanılacak. Bu haberlerle petrol fiyatı yüzde 2 düştü ve 108 doları gördü.
 
10.48: Moskova Borsası'nda euro kuru 21 Şubat'tan bu yana ilk kez 88 rublenin altına düştü. Dolar da açılışta 82.55 rubleye kadar geriledi.
 
09.54: TASS, havayolu iletişiminin kesintiye uğraması nedeniyle başka ülkelerde mahsur kalan 117 bin turistin Rusya'ya getirildiğini duyurdu.
 
09.51: Ukraynalı yetkililer Rusya ile yürütülen müzakerelerde Roman Abramoviç'in oynadığı role açıklık getirdi. Zelenskiy'nin danışmanı ve müzakere heyeti üyesi Mihail Podolyak, bir Ukrayna kanalına verdiği demeçte, "Abramoviç olmasa iletişim kurmak çok daha zor olurdu," şeklinde konuştu. Podolyak, "Birbirine karşı gayet soğuk hisler besleyen gruplar arasındaki müzakerenin lojistiğini Abramoviç'in sağladığını," söyledi.
 
09.35: Rusya, Taliban hükümetinin ilk diplomatının akreditasyonunu onayladı.
 
09.33: Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası, Rus ekonomisinin bu yıl yüzde 10 küçüleceği, 2023'te ise yaptırımlar nedeniyle büyümeyeceği yönünde bir öngörü yayınladı.
 
09.31: Avustralya, Rusya ve Belarus'tan ithal edilen bütün ürünlere yüzde 35 gümrük vergisi koydu.
 
09.27: Blooomberg ajansı, Rusya'nın Hindistan'a varili 35 dolardan Urals marka petrol önerdiğini yazdı. Konuyla ilgili bugün yayınladığımız haber için tıklayın: "Hindistan ve Çin, Batı'nın reddettiği Rus petrolünü ucuza kapatır"
 
06.44: Deutsche Welle (DW) "Almanya hükümeti, Putin'in doğalgaz ödemelerini euro olarak almayı kabul ettiğini duyurdu. Buna göre, para yaptırım kapsamında olmayan Gazprom Bank'a ödenecek ve ardından Rusya'ya ruble olarak aktarılacak" haberini geçti. Almanya hükümetinin açıklamasına göre Scholz Putin'den "Avrupa'nın Rus doğalgaz tedarikini ruble olarak ödemek zorunda kalmayacağına dair güvence aldı". Olaf Scholz'un ofisinden yapılan açıklamada, Putin'in Alman Şansölyesine Avrupalı ​​şirketlerin euro veya dolar ödemeye devam edebileceğini söylediği belirtildi. Açıklamada, "Scholz  görüşmede prosedürü daha iyi anlamak için yazılı bilgi istedi." Putin geçen hafta Moskova'nın   Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere "dost olmayan" ülkelere yapılan gaz teslimatları için yalnızca ruble kabul edeceğini söylemişti.   Kremlin dün tutumunu bir miktar yumuşatarak "rublenin ödemelerde aşama aşama devreye sokulacağını" duyurmuştu. Almanya ve Avusturya, Rusya ile olası bir ödeme krizi sebebiyle doğal gaz arzında sorun yaşanması ihtimaline karşı dün "acil durum planlarını" devreye sokmuştu.
 
06.30: Slovenya Büyükelçiliği, "Rus bayrağına benzerliği nedeniyle" alınan bir uyarı nedeniyle, Kiev'deki büyükelçilik önünde asılı bayrağını geçici olarak indirdi. Slovenya, daha önce kapattığı Kiev'deki büyükelçiliğini pazartesi günü yeniden açan ilk Batılı ülke olmuştu. Kiev'deki Slovenya maslahatgüzarı Bostjan Lesjak, TV Slovenya'ya verdiği demeçte, "Kiev'e döndüğümüzde Slovenya ve AB bayraklarını gururla çektik. Ancak sabah, Ukrayna ulusal muhafızlarının temsilcileri ve ardından polis temsilcisi beni ziyaret ettiler ve çok kibarca, Sloven bayrağı Rus bayrağına çok benzediği için geçici olarak kaldırabilir miyiz diye sordular" dedi.
 
 
Slovenya Kiev'deki elçiliği sembolik olarak açarken, Büyükelçi Tomaz Mencin'in Ukrayna sınırına yakın olan Polonya'nın Rzeszow kentinden çalışmaya devam ettiği bildirildi.
 
06.28: 00:34. The Wall Street Journal, "ABD Hazinesi'nin Kaspersky Lab'a yaptırım uygulamaktan korktuğunu" yazdı. Buna göre bazı yetkililer, bunun Moskova'dan siber saldırı olasılığını artıracağı endişesinde. Ayrıca yetkililer, Kaspersky ürünlerinin dünya çapında yüz milyonlarca kullanıcısı olduğunu ve bunun "yaptırım uygulanmasını zorlaştırdığını" belirtiyor. 
 
06.25: Zelenskiy, "Hiç bir iş yapmamakla" eleştirdiği Fas büyükelçisini, ayrıca Gürcistan'daki büyükelçiyi merkeze aldı.
 
06.21: Beyaz Saray İletişim Direktörü Kate Bedingfield, "Putin'in Rus Ordusu'nun ne kadar kötü bir performans gösterdiği ve ambargoların Rus ekonomisine nasıl bir darbe vurduğu konusunda yanlış yönlendirildiğine inanıyoruz, çünkü üst düzey danışmanları doğruyu söyleyemeyecek kadar kendisinden korkuyor" dedi. (BBC)
 
06.19: Almanya ve Avusturya, Rusya ile olası bir ödeme krizi sebebiyle doğal gaz arzında sorun yaşanması ihtimaline karşı "acil durum planlarını" devreye soktu. BBC'ye göre,  Kremlin dün tutumunu bir miktar yumuşatarak "rublenin ödemelerde aşama aşama devreye sokulacağını" duyurmasına rağmen,  Almanya ve Avusturya ilk adımı attı. Almanya, müşterilerine ve şirketlere doğal gaz kullanımını kısıtlama çağrısı yaptı; bazı kesintiler olabileceğini duyurdu. Avusturya da doğal gaz piyasasındaki kontrollerini sıkılaştıracağını açıkladı. Almanya, kullandığı doğal gazın yarısını ve petrolün üçte birini Rusya'dan satın alıyor. Avusturya ise Rusya'ya doğal gazda yüzde 80 bağımlı. Mevcut "doğal gaz acil durum planı"nda, erken uyarı aşaması, üç aşamalı planın ilk ayağı. Bu aşamada ülke, olası bir doğal gaz arzı eksiğine hazırlanıyor. Almanya ve Avusturya, işte bu aşamayı uygulamaya koydu. Planın son aşamasında hükümetler doğal gaz kullanımını kısıtlıyor ve paylaşımlı kullanım konusunda çeşitli protokoller devreye sokuluyor.
 
06.14: Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin 1 Nisan'da video konferans olarak tekrar başlayacağı bildirildi. Ukrayna tarafı, Rusya'ya yazılı olarak ilettikleri tekliflere yanıt bekliyor.
 
06.13: Rusya artık, üretici şirket onayı olmadan Batılı ürünlerin ithalatına izin verecek. Ambargoların Batılı ürünlerin ülkeye girişini durdurması karşısında, marka sahibinin izni olmadan Batı'dan ürün ithalatı yapılmasına verilen izin yürürlüğe girdi. Başbakan Mikhhail Mişutin, küçük ve orta boyutlu işletmelere destek için çıkartılan dördüncü paket kapsamında "paralel ithalatı" onayladı. Şmdiye dek marka sahibinin onayı olmadan ürünleri Rusya'da satılamıyordu.
 
06.11: Zelenskiy, Norveç Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Batı'ya Rusya'ya yönelik yaptırımları sıkılaştırma çağrısı yaptı. Zelenskiy "Yaptırım paketleri ne kadar güçlü olursa, barışı o kadar çabuk geri getiririz" dedi.
 
06.10: Rus rublesinin ABD doları karşısındaki değeri, küresel yaptırımlardan sonra büyük oranda düşmesinin ardından, "kağıt üzerinde" operasyon öncesi seviyelere geri döndü. Ancak döviz kontrolü uygulamaları ve sınırlamalar yüzünden bu kur seviyesi 24 Şubat öncesindek duruma kyasla teorik kalıyor.  Çarşamba günü, 1 ABD Doları, 85 rubleye kadar indi. 7 Mart'ta 1 Amerikan doları 150 rubleden işlem görmüştü. 
 
06.03: Zelenskiy ile dün bir telefon görüşmesi yapan Biden, Ukrayna'ya 500 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.
 
06.00 ABD Başkanı Joe Biden'in, ülkenin stratejik rezervlerinden günlük bir milyon varil petrolü piyasaya sürmeyi değerlendirdiği belirtildi. Bloomberg'ün haberine göre, Rusya'nın operasyonundan   bu yana artan yakıt fiyatlarını düşürmek için birkaç ay boyunca piyasaya petrol sürülecek. BBC'nin aktardığı, Quinnipac Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre ABD'lilerin % 41'i artan yakıt giyatlarından Biden'ı sorumlu tutarken, % 24'ü Rusya'ya yönelik ambargoların fiyatların artmasına yol açtığını söylüyor.
 
30 Mart Çarşamba
 
22.49: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, "Kiev'in Ukrayna'nın nükleer olmayan ve bağlantısız ülke statüsünü sağlama gerekliliğini teyit etmesinin, ayrıca Ukrayna heyetinin Kırım ve Donbass sorunlarının kesin olarak çözüldüğünü anlamasının Rusya-Ukrayna müzakerelerinde önemli bir ilerleme olduğunu" açıklamasından sonra Kiev'den yorum geldi. Dışişleri Sözcüsü Oleg Nikolenko, "Lavrov'un sözleri, müzakere sürecinin yanlış anlaşıldığını gösteriyor. Kırım ve Donbas sorunları, Ukrayna bu topraklar üzerinde egemenliğini tekrar kazandıktan sonra kesin olarak çözülecek.  İstanbul'daki görüşmelerde, Ukrayna heyeti bu hedefe nasıl ulaşılacağına dair önerilerini sundu" dedi.
 
22.16:  Hollanda Başbakanı Rutte, "Rusya ile silah zoruyla imzalanacak ve Ukrayna topraklarının kaybedilmesi anlamına gelecek barış anlaşmasının Batı yaptırımlarının hafifletilmesine yol açmayacağını" söyledi.
 
22.08: Kommersant'ın haberine göre hangi yolcu uçaklarının onarım-bakım için ülke dışına çıkarılabileceğine veya yabancı sahibine iade edilebileceğine Rusya Savunma Bakanlığı ve FSB karar verecek. Bundan böyle şirketlerin uçak veya yedek parçaları yurt dışına çıkarma başvuruları "ülkenin savunmasına ve devletin güvenliğine yönelik bir tehdidin varlığı" açısından değerlendirilecek.
 
22.05: Güney Osetya Parlamento Başkanı Tadtaev, cumhuriyetin Rusya Federasyonu'na 'ya katılım kararı için yakında referandum düzenleyeceğini teyit etti.  Güney Osetya cumhurbaşkanının basın sözcüsü ise RIA Novosti'ye verdiği demeçte, referandumun 10 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra gerçekleşebileceğini söyledi.
 
20.42: Rusya'daki ender bağımsız araştırma kuruluşlarından Levada Center'ın son anketi Putin'in icraatlarını onaylayanların oranının yüzde 83'e yükseldiğini gösterdi. Mart ayında Putin'e duyulan güven de 10 puanlık artışla yüzde 44'te yükseldi. Şoygu, Jirinovski ve Mişustin gibi isimlere duyulan güven de çeşitli oranlarda artış gösterdi.
 
19.52: Moskova Vnukovo havaalanından bugün 15.40'da kalkması gereken THY'nin İstanbul uçağına (Airbus A330) bomba ihbarında bulunuldu.  TK418 sefer sayılı uçak, ihbarın asılsız çıkması sonrası, 1 saatlik gecikmeyle havalandı.
 
19.23: Operasyonun başlamasından önceki 19-25 Mart haftasında Rusya'da enflasyon yüzde 1,16 oldu. Yılbaşından bu yana ise yüzde 7,91'e çıktı. Bazı ürünlerde haftalık artış oranları: Yüzde 18,3 ile soğan, yüzde 15,9 ile lahana, yüzde 6,5 ile şeker ve yüzde 6,2 ile en fazla hijyenik pad.
 
19.21: Kremlin, Batı'nın yaptırım listesinde bulunan Rus kültür ve sanat dünyasından isimlere destek için 1 milyar rublelik özel fon ayrıldığını duyurdu.
 
19.18: Çeçen lider Kadırov yeni video yayınladı: "Ukrayna'da hiç bir konuda taviz vermeyeceğiz. Medinskiy yanlış yaptı. Rusya asla geri adım atmaz. Başkanımız buna izin vermez. Kiev bize teslim olmazsa, biz Kiev'e gireriz." 
 
19.12: Lavrov: "Rusya, dost olmayan ülkeler listesinde olmayan tüm ülkeleri dost kabul ediyor. Ukrayna heyetinin nükleerden arındırılmış ve bloklar dışında bir statü elde etme ihtiyacını yeniden teyit etmesi önemli bir ilerleme. Ukrayna tarafı, Kırım ve Donbass sorunlarının nihayet çözüldüğünü anladığını gösteriyor. Ukrayna ile İstanbul'da yapılan görüşmelerin sonuçları ileriye dönük olumlu bir adım."
 
19.10: Gazprom'un Almanya'daki ofislerinde arama yapıldı. Bloomberg, "şirketin Avrupa'da yükselen doğal gaz fiyatlardaki rolüne ilişkin soruşturma kapsamında" arama yapıldığını duyurdu. 
 
19.08: Rusya federal istatistik kurumu Rosstat, şubat ayında işsizliğin yüzde 4,1 ile tarihi düşük seviyeye gerilediğini açıkladı. Rusya'nın Ukrayna operasyonu 24 Şubat'ta başlamış, ardından yaptırımlar ilan edilmişti. 
 
19.05: Güney Osetya lideri Bibilov, Rusya Federasyonu'na katılmak için hukuki prosedür başlattıklarını duyurdu. Gürcistan'ın parçası olan Güney Osetya 2008'de Rusya ile Gürcistan arasıdaki savaşın ardından bağımsızlığını ilan etmiş, Rusya tarafından tanınmıştı.
 
18.43: Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna için insansız hava araçları ve RPG'leri içeren 300 milyon euro değerinde bir silah listesi hazırladı.
Suddeutsche Zeitung'da yer alan habere göre teslimatın, hükümet tarafından onaylanması bekleniyor. Gazeteye göre liste, Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine hazırlandı. Listede 2 bin 650 adet Matador tipi roketatar ve 18 keşif uçağı yer alıyor. (Sputnik)
 
18.36: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna'nın Kiev ve Çernigov (Çernihiv) istikametindeki tüm ana görevleri yerine getirdiğini, söz konusu bölgelerde Rus birliklerinin planlı yeniden gruplandırma faaliyetlerinin yürütüldüğünü açıkladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Kiev ve Çernigov istikametlerinde birliklerin planlı yeniden gruplandırma faaliyetleri yürütülüyor. Donbass ve Ukrayna'da Rus ordusu tarafından yürütülen özel askeri harekatın birinci aşamasında, Kiev de dahil bu istikametlerdeki büyük yerleşimlerin ele geçirilmesi için düşmanın güçlerini, araçlarını, kaynaklarını ve askeri teçhizatını yoğunlaştırmaya itilmesi planlandı. Sivil nüfus arasında can kayıplarını önlemek için Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ni muharebe alanında ve şehirlere saldırmadan durdurma, Kiev'in silahlı oluşumlarını bu güçleri Rusya ordusunun ana istikametinde, Donbass'ta kullanmasını engelleyecek şekilde yenilgiye uğratma planı yapıldı. Tüm bu hedefler yerine getirildi" dedi. Sputnik'im haberine göre Konaşenkov, Rus birliklerinin yeniden gruplandırılmasının amacının öncelikli istikametlerdeki faaliyetlerin aktif hale getirilmesi ve en başta da Donbass'ı özgürleştirmeye yönelik harekatın sonlandırılması olduğunu vurguladı.
 
18.32: Putin Scholz'e, Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin Batı ülkelerince dondurulması nedeniyle doğal gaz ödemeleri prosedüründe değişiklik yapıldığını ve ruble istendiğini söyledi.
 
18.30: Putin ile Scholz bugün bir telefon görüşmesi daha yaptı. Liderler, iki ülkeden uzmanların doğal gaz sözleşmelerinin ruble cinsinden ödenmesi konusunu görüşmek üzere bir araya gelmesine karar verdi.  Almanya daha önce ruble olarak ödeme yapmayı mevcut kontratlara aykırı bularak reddetmişti.
 
17.45: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, Rusya ile Ukrayna devlet başkanlarının yakında görüşebileceğini söyledi. Podolyak, “Sunmakta olduğumuz belge paketi geliştirildi ve teklifler Rusya tarafına iletildi. Prensipte devlet başkanlarının görüşmesine hazırlanmaya başlanabileceğini söylüyorlar. Bu nedenle galiba yakın gelecekte liderlerin görüşmesinin gerçekleşeceği şeklinde bir anlayışa varabiliriz” dedi. Paketteki kilit önem taşıyan belgenin güvenlik garantilerine ilişkin anlaşma olduğunu kaydeden Podolyak, bu anlaşmayla ilgili, “Savaş ve barışla ilgili meseleleri çözecek, anlaşmada Andrey Yermak’ın görüşmeler yürüttüğü, daha önce açıklanmış ülkeler yer alıyor” dedi.Podolyak, Ukrayna’nın tarafsızlığına karşılık olarak teklif edilen güvenlik garantisi sisteminin, Rus birlikleri çekildikten sonra ülkede referanduma sunulacağını söyledi. (Sputnik)
 
17.39: İmgiltere Başbakanı Johnson, ordusu Ukrayna'yı terk edene kadar Rusya'ya karşı yaptırımları daha da arttırmanın gerekli olduğunu savundu. Bu arada İngiltere de, Rusya'ya doğal gaz karşlılığında ruble ödemeyi reddetti.
 
17.34: Putin 1 Ocak 2025'ten itibaren devlet kurumlarının ve devletle iş yapan kuruluşların kritik önemdeki altyapı projeleri ve sistemlerde yabancı yazılım kullanmasını yasakladı. 31 Mart 2022'den itibaren Rusya Federasyonu'nun kritik önemdeki informasyon altyapısı için yabancı yazılım satın almayı da aynı şekilde yasakladı. Ajanslar, "sözkonusu yasakların devletin ve toplumun temel yaşam alanlarının işleyişi için kritik olan informasyon sistemi ve telekomünikasyon ağıyla ilgili olduğu, sağlık, sanayi, iletişim, ulaşım, enerji ve finans sektörlerini kapsadığı" yorumunu yapıyor.
 
17.33: Hollanda merkezli Radobank Rusya'daki tüm faaliyetlerine son verdiğini duyurdu.
 
16.30: Rusya müzakere heyetinin başkanı Medinskiy, İstanbul'daki görüşmelerin sonuçlarıyla ilgili değerlendirmel yaptı:  "Ukrayna dün ilk kez Rusya Federasyonu ile iyi komşuluk ilişkileri kurmak için bir dizi önemli koşulu yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti. Ukrayna esasen Rusya'nın NATO'ya katılmama ve askeri üsleri reddetme temel taleplerini kabul etti. Rusya'nın Kırım ve Donbass konusundaki ilkeli duruşu değişmedi. Ukrayna, tekliflerinde sadece Rusya dahil garantör devletlerin ınayı ile askeri tatbikat yapmayı taahhüt ediyor."
 
15.53: Alman hükümeti, yaptırımlar nedeniyle Rus şirketlerin ve bireylerin Alman bankalarındaki toplam 95,5 milyon euro varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.
 
15.48: FSB, Ukrayna'nın 20 bölgesinde 60 "neo-Nazi destekçisinin" gözaltına alındığını duyurdu
 
15.46: Fransa, Rusya vatandaşlarının pandemi nedeniyle durdurulan vize başvurularını kabule 1 Nisan'dan itibaren yeniden başlayacağını açıkladı.
 
15.34: Alman hükümeti, Scholz ile Zelenskiy'nin Ukrayna için güvenlik garantileri sağlama konusunu tartıştığını, Almanya'nın genel olarak buna hazır olduğunu duyurdu.
 
15.32: Danimarkalı mobilya perakendecisi JYSK, Rusya'yı tamamen terk etme kararı aldı. Yarından itibaren 31 Mart'tan itibaren JYSK mağazaları indirimli satışlar için geçici olarak açılacak.
 
15.28: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın doğal gaz için ruble ödenmesi talebini sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi.
 
15.27: VTsIOM anketine göre, Rusların yüzde 76'sı akseri operasyonu destekliyor: "Bu, 25 şubattaki ankete göre yüzde 11 artışa işaret ediyor."
 
13.33: Peskov, Rus doğal gazı için ruble cinsinden ödemeye geçişin 31 Mart'ta başlamayacağını, "bunun zaman alıcı bir süreç olduğunu" söyledi.
 
13.31: THY'nin en önemli yabancı müşterisi olduğu Moskova Vnukovo Havalimanı, nisan ayından itibaren havayolları için ücret ve tarifeleri artırma kararı aldı. Fiyatlar Rus şirketleri için yüzde 7, yabancı havayolları için yüzde 4,5 zamlanacak.
 
13.28: Samsung, Baltık ülkelerindeki web sitelerinde Galaxy Z modelineki Z harfini "siyasi çağrışımı nedeniyle" kaldırma kararı aldı. Bu uygulamanın Avrupa'daki tüm Samsun sitelerinde yapılabileceği belirtildi.
 
13.16: Peskov, Kremlin'in İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerinden sonra bir ilerleme görmediğini söyledi. Peskov,  "Ukrayna tarafının teklifini özel olarak formüle etmeye ve kağıda dökmeye başlaması olumlu. Geri kalanına gelince, çok umut verici bir gelişme henüz gözlemlemiyoruz. Daha yapılacak çok iş var" dedi. Görüşmelerin içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Peskov, "Müzakerelerin sessizce devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Müzakereler profesyoneller tarafından yürütülüyor, onlara güvenmeliyiz” dedi.
 
Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri özel harekatın sona erdirilmesine ilişkin koşullarında değişiklik olmadığını söyledi. Bu şartar daha önce "Nazi unsurlardan arındırma, askersizleştirme, NATO'ya katılmama, DHC ve LHC ile Kırım'ın Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak bağımsızlığının tanınması olarak açıklanmıştı. 
 
13.14: Peskov, Kırım’ın aidiyetinin Ukrayna ile gerçekleştirilen barış görüşmelerinde ele alınabilecek bir konu olmadığını ve yarımadanın Rusya’ya ait olduğunu kaydetti. (Sputnik)
 
13.11: Moskovski Komsomolets, fiyatları en çok artan otomobil parçaları ve sarf malzemelerini listeledi: Motor yağı fiyatı yüzde 20-100, filtreler yüzde 30-400, fren balataları yüzde 30-300 arasında zamlandı. Genel olarak hem orijinal yedek parçalar hem de muadilleri için fiyatlar yüzde 30-40'tan yüzde 100-150'ye varan oranlarda arttı.
 
13.07: Peskov, Duma Başkanı Volodin'in doğal gazın yanı sıra petrol, tahıl, yağ ve gübreyi de yurt dışına ruble karşılığında satma teklifini destekledi. Peskov, "Bu olumlu bir fikir, üzerinde çalışılmalı. Dış ticareti ulusal para birimleriyle yapmakla ilgilenen ülkeler var" dedi. "Doların prestiji sarsıldı, diğer para birimlerine olan güven de yüksek değil" diyen Peskov, bunun kaçınılmaz sonucu olarak ulusal para birimlerini kullanma pratiğinin yaygınlaşacağını savundu.
 
12.31: Rus demir-çelik devi NLMK, Avrupa ve ABD'ye ürün sevkiyatının aksamadan devam ettiğini açıkladı.
 
12.13: İngiltere Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi hazırlıyor. Paket Rusya'nın uçaklara teknik servis verme kapasitesini ve Rus vatandaşlarına ait yatları hedef alacak. İngiltere dün ilk kez kimliği açıklanmayan bir Rus vatandaşının lüks yatına el konduğunu duyurmuştu.
 
12.00: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın askeri operasyonunun başladığı 24 Şubattan bu yana Ukrayna'yı terk eden sivillerin sayısının 4 milyonu aştığını açıkladı.
 
11.57: Rusya'da perakende zincirleri O'key, Auchan ve Atak şeker fiyatlarındaki artışı sınırlamayı reddetti. Zincirler diğer temel gıda ürünlerinde sınırlama çağrısına uymaya devam edecek.
 
11.18: Polonya Başbakanı Morawiecki, Rusya'dan kömür ve petrol alımından tamamen vazgeçme kararını açıkladı.
 
11.00:  Savunma Bakanlığı brifinginden: "Ukrayna'nın batı bölgelerinden milliyetçileri ve yabancı paralı askerleri taşımak için okul servisi şeklinde boyanan ve üzerlerinde “çocuk” tabelaları olan otobüsler kullanıyor."
 
10.57: Rusya Savunma Bakanlığı: "İskander füzeleri ile, Kamenka köyünde iki büyük roket ve topçu silah deposu imha edildi. Yüksek hassasiyetli füzelerle, Donbass'taki Ukrayna birliklerinin zırhlı araçları için yakıt tedarik edilen Starokonstantinov ve Khmelnitsky bölgelerindeki büyük yakıt depoları vuruldu. Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait bir Su-24 düşürüldü, 10 Ukrayna insansız hava aracı imha edildi."
 
10.51: Kiev Belediye Başkan Yardımcısı Povoroznyk, dün gece Kiev çevresinde top atışları işitildiğin,, ancak başkentinin Rus güçleri tarafından bombalanmadığını söyledi, "Gece nispeten sakin geçti" dedi.
 
10.48: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardıncısı Dmitri Medvedev, "dünyada rezerv para birimleri olarak doları ve euroyu terk etmenin artık fantastik bir ihtimal olmadığını, bölgesel para birimleri çağının geldiğini" savundu. Medvedev, "yeni bir mali düzeni müzakere etme zamanı geldiğini" söyledi.
 
10.42: Rusya İhracatçılar Birliği, tahıl ihracatında tümüyle ruble ile satışa geçilmesini önerdi. Birlik, Rus tahılının en büyük alıcıları olan Türkiye, Mısır, İran, Suudi Arabistan'daki alıcılara hizmet veren yabancı bankalara ruble likiditesi sağlanması talebiyle Merkez Bankası'na başvurdu. Yaptırımlar nedeniyle döviz cinsinden ödemelerin zorlaştığı kaydedildi.
 
10.35: Çin Dışişleri Bakanlığı, "Çin'in uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesini desteklemek için Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceğini" açıkladı. 
 
10.34: Finlandiya demiryollarının kargo taşımacılığını yürüten şirketi VR Transpoint, bugünden itibaren tekrar Rusya'dan tren kabul etmeye başlayacağını ve sevkiyatların süreceğini açıkladı. Rusya'dan vagonların kabulü yaptırımlar gerekçesiyle 27 Mart'ta askıya alınmıştı.
 
10.32: Yeni işlem gününe Moskova Borsası yüzde 1,22, dolar bazlı RTS endeksi yüzde 2,19 artışla başladı. Yükseliş ilerleyen dakikalarda MOEX'de yüzde 3'e, RTS'de yüzde 5'e kadar çıktı.
 
10.31: Gazprom, Ukrayna toprakları üzerinden Avrupa'ya transit doğal gaz sevkiyatının kesintisiz devam ettiğini açıkladı.
 
10.29: Facebook'un Rusya'daki yerli rakibi olan VK'nin (Vkonatkte) hisseleri Moskova Borsasında açılışta yüzde 38 değer kazandı.
 
10.27: Moskova Borsasında euro kuru 23 Şubat'tan bu yana ilk kez 91 rublenin altına düştü. Dolar 82.54 rubleye kadar geriledi.
 
09.47: Askeri operasyon başladıktan sonra ilk kez Çin'i ziyaret eden Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, Lavrov'un Wang'a Ukrayna'daki özel harekatın gidişatı ve Kiev ile müzakere süreci hakkında bilgi verdiğini söyledi. Açıklamada, "Lavrov ve Wang ve Çin'deki görüşmelerde, ABD ve müttefikleri tarafından Rusya'ya uygulanan yasa dışı tek taraflı yaptırımların sonuçsuz olduğuna dikkat çekti" denildi. Lavrov ve Wang'ın, "Rusya ve Çin'in stratejik ortaklığı güçlendirmeye ve dünya gündemindeki sorunlarda ortak pozisyon almaya devam etme" vurgusu yaptıkları belirtildi.
 
09.43: Ukrayna parlamentosu Rada'ya sunulan yasa tasarısında, Moskova Patrikhanesi'nin Ukrayna topraklarındaki faaliyetlerinin yasaklanması, tüm mülklerinin 48 saat içinde kamulaştırılması istendi.
 
09.36: Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, ülkesinin Rusya ile olan enerji anlaşmalarını ihlal etmeyeceğini ve gaz için ruble ödemeyeceğini, Alman firmalarının da bu konuda aynı görüşte olduğunu açıkladı. Alman makamlarının Rusya'dan gaz tedarikinin kesilmesi  ihtimaline karşı bir acil durum planı üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
 
09.33: İngiltere Başbakanı Johnson, "Ukrayna'ya 'daha ölümcül' silahlar sağlamak istediğini" söyledi. (Times)
 
09.32: Rusya Federal Havacılık Kurumu, Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista havaalanlarına uçuş kısıtlamasını 7 Nisan'a kadar uzattığını duyurdu. Soçi, Volgograd, Mineralnıye Vodı ve Stavropol havaalanları dahil, Rusya'daki diğer tüm havaalanları çalışmaya devam ediyor.
 
09.30: Reuters'in bildirdiğine göre, Almanya-Polonya sınırındaki Malnov kompresör istasyonuna Rusya'nın Yamal-Avrupa boru hattı üzerinden gaz teslimatı sıfıra düştü.
 
09.29: İngiltere'nin BM'deki büyükelçisi, Kiev'in talep etmesi halinde Ukrayna'nın güvenlik garantörü olmayı kabul edeceğini söyledi. ABD yönetimi dün "böyle bir talebi kabul etmeye henüz hazır olmadığını" duyurmuştu.
 
09.28: Putin'in Batı'ya ruble karşılığında gaz satma emrinin ardından, Duma Başkanı Volodin bu uygulamanın tahıl, gübre, yağ, metal ve keresteyi kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi.
 
09.26: Donbass bölgesi dahil olmak üzere, Ukrayna'dan Rusya'ya gelen sivillerin sayısının 492 bini aştığı bildirildi. 
 
09.25: Kanadalı altın madenciliği şirketi Kinross Gold, Rusya'daki varlıklarının tamamını satarak pazardan çekilmeyi planlıyor. (Bloomberg)
 
09.24: Zelenskiy, Rusya'nın Kiev yakınlarındaki operasyonlarını azaltma çağrısı konusunda ihtiyatlı oldunu söyledi ve "Durum daha kolaylaşmadı" dedi. Zelenskiy, savaş sona erene kadar da Rusya'ya yönelik ambargoların kalkmasından "söz edilemeyeceğini" belirtti. Ukrayna lideri "Bu savaş bitene dek, bizim olanı geri alana dek ambargo meselesi gündeme bile gelemez" diye konuştu. (BBC)
 
09.22: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın geri çekilme taahhüdünün yanıltma amaçlı olduğunu ve "muhtemelen bazı birliklerin rotasyonunu" içerdiğini iddia etti.
 
08.25: Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yevgeni Burdinski, Savunma Bakanlığı'nın Krasnaya Zvezda gazetesine verdiği röportajda, "Ukrayna'daki özel askeri operasyonda yalnızca sözleşmeli askerlerin yer aldığını, baharda rutin plana uygun olarak silah altına alınacak askerlik çağna girmiş kişilerin bu operasyonla hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi.
 
08.23: Rus havayolu şirketlerinden Rossiya Airlines, filosundaki 125 uçağın tamamını Rus devlet siciline devretti.
 
08.21: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD'nin Avrupa Birliği'ni "NATO'nun bir uzantısına" ve "bölgesel ekonomi departmanına" dönüştürmek istediğini söyledi.
 
08.19: Zarplata.ru anketine göre, Rusya'daki şirketlerin yüzde 31'i ofis kullanımı için kağıt temininde sorun yaşadıklarını söyledi. 
 
08.16: Zelenskiy, İstanbul'daki görüşmelerde Rusya tarafından olumlu sinyaller geldiğini söyledi, Ukrayna olarak müzakerelere devam etmeye hazır olduklarını vurguladı. "Sonuç almaya odaklanıyoruz" diyen Zelenskiy, ancak toprak bütünlüğü ve egemenlikten taviz vermeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.
 
08.05: Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Serhiy Kyslitsa, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya güvenlik garantilerine ilişkin bir anlaşmanın imzalanmasının ancak Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından tamamen çıkarak 23 Şubat 2022'de bulundukları konuma geri dönmesinden sonra mümkün olabileceğini" söyledi.
 
00.27: İstanbul'da iki gün olarak planlanan, ancak ilk gün yapılan üç saatlik ilk turdan somut sonuçlar çıkmasıyla noktalanan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ardından gözler Putin'e çevrildi. Akşam ssatlerinde özel uçakla Moskova'ya dönen Rusya heyetinin, Kiev tarafından iletilen yazılı teklifleri Putin'e sunduğu bildiriliyor. Heyetler müzakerelere video konferans formatında devam edecek. Tüm dünyanın gözü ve kulağı, Kremlin'den gelecek cevapta olacak. Kiev'den gelen yazılı teklifleri canlı blogda dün dakika dakika aktarmıştık. (Aşağıda) 
 
00.17: Rusya İnşaat Bakanı İrek Fayzullin, metal ürünleri ve diğer inşaat yapı malzemelerinin ortalama yüzde 9 ucuzladığını söyledi. Kommersant'a konuşan uzmanlar ise,  son bir ayda bazı inşaat malzemesi fiyatlarının ortalama yüzde 80 arttığını hesapladı.
 
00.11: BM rapruna göre, 3,9 milyon kişi Ukrayna'yı, 10 milyondan fazla kişi ise Ukrayna'da evlerini terk etti.
 
00.09: Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, "DHL arabalarıyla veya Batı'nın sağlık araçlarıyla Ukrayna'ya silah ithal edilebileceği ihtimalini dışlamadıklarını" söyledi.
 
00.08: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yeni video mesajında, Ukrayna'nın Rusya ile müzakere sürecini sürdüreceğini, ancak Kiev'in ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünden ödün vermek niyetinde olmadığını söyledi. Zeenskiy ayrıca, "görüşmelerin Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılmasını etkilemeyeceğine güvendiğini" belirtti. 
 
29 Mart Salı
 
23.05: Dolar, Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'da yapılan müzakerelerden gelen umut verici haberlerle 83 rublenin altına düştü.
 
23.04: Başkan Putin, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi bünyesindeki bilim konseyinden dört uzmanı ihraç etti: Aleksey Gromıko, Aleksandr Nikitin, Aleksandr Panov ve Sergey Rogov. Mart ayı başında dört bilim insanı, Avrupa'da Rusya ile NATO arasındaki çatışma risklerini azaltma konusunda bir bildiri imzalamışlardı.  Rusya Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Direktörü olan Aleksey Gromıko, 1957-1985 yılları arası Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Andrey Gromıko'nun torunu. (RIA Novosti, Kommersant)
 
23.00: Renault, otomotiv şirketi AvtoVAZ'daki hissesini Rus ortağına devretme opsiyonunu değerlendiriyor. (Bloomberg)
 
22.58: BM, 27 Martta alınan son bilgilere göre Ukrayna'da 99'u çocuk olmak üzere bin 100'den fazla sivilin öldüğünü açıkladı.
 
22.56: Reuters'in Elysee Sarayı'na dayanarak verdiği habere göre Macron, Putin ile yaptığı görüşmede doğal gaz kontratlarından doğan borcu ruble ile ödemenin imkansız olduğunu söyledi.
 
22.51: RIA Novosti isminği aöıklamadığı bir kaynağa dayanarak Belgorod yakınlarındaki askeri karargahta meydana gelen, 4 askerin yaralandığı patlamanın saldırı değil "insani faktörlerden kaynaklandığı" haberini geçti. Daha önce askeri karargaha top mermisi isabet ettiği haberi geçilmişti.
 
22.47: Washşngton, ABD'nin Ukrayna'ya güvenlik garantileri konusunu değerlendirmeye henüz hazır olmadığını duyurdu. Pentagon sözcüsü John Kirby, Ukrayna'daki sorunu çözmenin koşullarını Moskova ve Kiev'in belirlemesi gerektiğini, ABD'nin bunları dikte etmeyeceğini söyledi.
 
22.45: Hırvatistan devlet petrol boru hattı şirketi JANAF, Rusya'ya karşı yaptırımlar nedeniyle Sırp NIS'in hattı kullanmasını yasakladı. NIS'in yüzde 56'sı Rus Gazprom Neft'in kontrolünde.
 
22.43: Reserved, Cropp, Sinsay, Mohito ve House markalarının sahibi Polonyalı LPP Group, Rusya'daki tüm mağazalarını kapattı. Daha önce şirket, sadece online satışları, Rusya'ya teslimatları ve Rusya'daki yatırımları askıya almıştı.
 
22.40: O'Key ve Auchan market zincirleri, Rusya Federal Antitekel Kurumu'nun (FAS) "sosyal açıdan önemli bazı ürünlerin kar marjlarında sınırılama yapma" talebini reddetti.
 
22.39: ABD'de bir mahkeme oligark Oleg Deripaska'nın 2018'den beri uygulanan yaptırımları kaldırmasını reddetti.
 
22.37: Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınıdaki Belograd şehrinde bir askeri karargaha top mermisi isabet etmesi sonucu 4 asker yaralandı.
 
20.14: Lüksemburg hükümeti, Rusya hükümetine ait 2,5 milyar euro varlığın dondurulduğunu açıkladı. 
 
20.08: Rusya resmi makamları (Rokomnadzor) Wikipedia'dan "Ukrayna'daki özel operasyon hakkında yalan bilgileri silmesini" talep etti.
 
20.04: Bu sabah Rusya medyasına yansıyan "OBI'nin Rusya'da 7 Mart'ta kapattığı 27 mağazayı haftaya yeniden açacağı" yönündeki haberler, şirketin Almanya'daki merkez ofisi tarafından yalanladı. Açıklamada, "Son açıklamamızda duyurduğumuz gibi tüm Rus mağazalarının uzun süre kapalı kalacağını bir kez daha belirtmek isteriz" denildi.
 
20.03: "Martta tek yön Moskova-İstanbul bileti 50 bin rubleyi buldu" Ayrıntılar için tıklayın.
 
19.48: Çeçenistan lideri Kadirov, Ukrayna'daki askeri operasyonun durdurulmaması gerektiğini savunarak, "Başladığımız işi tamamlayıp Kiev'i almak gerekiyor" dedi.
 
19.47: Mariupol yakınlarında Rus Izvestiya gazetesinin bir muhabirinin, bir keskin nişancının açtığı ateş sonucu bacağından yaralandığı bildirildi. Muhabirinin hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.
 
19.44: Putin ile Macron bir telefon görüşmesi daha yaptı. Kremlin, Putin'in Macron'a insani yardımlar ve Mariupol dahil sivilleri tahliye önlemleri hakkında bilgi verdiğini söyledi. Rus lider, "Mariupol'daki kritik durumu çözmek için milliyetçi militanların silahlarını bırakmaları gerektiğini" vurguladı. Putin ve Macron, gaz ödemelerinin ruble cinsinden yapılması konusunu da görüştü.
 
17.57: Medinskiy, Kiev ve Çernihiv çevresinde askeri faaliyetlerin azaltılmasının ateşkes anlamına gelmediğini söyledi.
 
17.49: İranda dört, Çekya bir Rus diplomatı sınır dışı etme kararı açıkladı. Moskova: "Hepsine karşılık vereceğiz."
 
17.07: Belçika da 21 Rus dipomatı sınır dışı ediyor.
 
16.46: Hollanda 17 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. 
 
16.25: "Barış anlaşmasının imzalanmasından önce ne  yapılması gerekiyor?" Bu soruya yanıt veren Ukraynalı müzakere heyeti üyesi Oleksandr Çaly şu noktalara dikkati çekti:
 
"İlk olarak, Ukrayna vatandaşlarının barış anlaşmasının önerilen versiyonuna onay verip vermeyeceklerini beirleyecek bir referandum düzenlemelidir. Bu oylama online değil sandık başında yapılmalı.
 
Anlaşmanın imzalanması ancak tam bir ateşkesin ardından mümkün olabilir.
 
Daha sonra anlaşmanın Ukrayna Parlamentosu ve garantör ülkelerin parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor."

16.18: ABD şirketi Johnson & Johnson, Rusya'ya kişisel bakım ürünleri tedarikini durduma kararı aldı. Ancak şirket ülkeye ilaç ve tıbbi cihaz tedarik etmeye devam edecek. J&J ayrıca, şirketin Ukraynalı mültecilere yardım etmek için bağışlarını 5 milyon dolardan 10 milyon dolara çıkaracağını ve kriz bölgesine ilaç-tıbbi ekipman yollayacağını duyurdu.

16.11: RIA Novosti'ye konuşan bir Rus kaynak, "İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin sona erdiğini, müzakerelere video konferans formatında devam edeceklerini" söyledi. Medinskiy de bu bilgiyi daha sonra teyit etti. Ajanslar Rus heyetinin İstanbul'dan ayrılmakta olduğunu duyurdu. Ukrayna tarafından gelen somut yazılı anlaşma teklifi sonrası, ikinci gün yüz yüze görüşmelere gerek kalmadığı, heyetlerin hükümetleri ile istişareler için başkentlerine dönme kararı aldığı bildiriliyor. 

16.09: Medinskiy, Ukrayna’nın Kırım ile Donbass’ı güçle geri alma isteğinden vazgeçtiğini kaydetti. Ukrayna’nın kendisi için istediği güvenlik garantisi tekliflerinin, Kırım ve Donbass topraklarına kadar ‘uzanmadığını’, buralar için geçerli olmadığını ekledi. (Sputnik)

16.08: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, İstanbul'da Kiev heyetiyle yapılan müzakerelerde Ukrayna tarafının yapıcı bir yaklaşım sergilemesini beklediklerini söyledi. Zaharova, "Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeler 28 Şubat'tan beri devam ediyor. Gündemde kalıcı tarafsızlık, Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması, modern toprak gerçekliklerinin, Rus dilinin statüsünün ve Rusça konuşan nüfusun haklarının tanınması var. İstanbul'daki müzakerelerin bir sonraki turunda Ukrayna heyetinin yapıcı bir yaklaşım sergilemesini bekliyoruz" dedi.

15.57: İngiltere, varlıklı bir Rusya vatandaşına ait olduğu tahmin edilen bir yata el koydu. Rusya vatandaşının kimliği açıklanmazken, İngiltere'nin ilk kez bir yata el koyması dikkat çekti.

15.57: Rus müzakere heyetinin başı Medinskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı olmadıklarını açıkladı.

15.41: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri öngörülmektedir. Ardından her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının bir araya gelmeleri gündemdedir."

15.16: Müzakerelerde Ukrayna tarafının sunduğu ve Rusya'nın incelemeye aldığı öneriler şöyle: 

- Taraflar, Kırım ve Donbass konularını ayrı ayrı görüşmek üzere anlaştılar. Bu öneri Ukrayna tarafından geldi. 

- Buna göre, Kırım ve Sivastopol'un statüsüyle ilgili müzakereler 15 yıl boyunca devam edecek, taraflar bu sorunu çözmek için 15 yıl boyunca silahlı yöntemi kullanmayı reddedecek. DHC ve LHC'nin statüsü ve akıbeti, iki ülke devlet başkanı tarafından ikili bir görüşmede ele alınabilir.
 
- Ukrayna, bazı ülkelerin (İngiltere, Çin, ABD, Türkiye, Fransa, Kanada, İtalya, Polonya ve İsrail) açık ve kesin garantörlükleri durumunda nükleer silaha sahip olmayan - tarafsız (blok dışı) ülke statüsünü kabul etmeye hazır. Bu konuda bir anlaşmaya varılırsa tüm yabancı askeri üslerin ve askeri birliklerin Ukrayna topraklarında konuşlandırılması reddedilecek.
 
- Ukrayna herhangi bir askeri-politik ittifaka katılmamayı taahhüt eder. Ukrayna topraklarında uluslararası askeri tatbikatlar ancak garantör ülkelerin rızası ile yapılabilir.
 
15.10: İstanbul zirvesinin ilk gününün ardından, Rus heyeti tanisyonu düşürmek için iki adım duyurdu:
 
- Askeri alanda: Kiev ve Çernihiv bölgelerinde Rus ordusunun askeri faaliyetlerinin büyük ölçüde azaltılması.
- Siyasi alanda: Dışişleri bakanları tarafından barış anlaşmasının parafe edilmesiyle Putin ve Zelenskiy arasında ikili bir görüşme.

15.08: Medinskiy, Rusya'nın Ukrayna'dan "tarafsız ve nükleer silahtan arındırılmış bir ülke statü arzusunu teyit eden yazılı teklifler aldığını" ve konunun değerlendirileceğini söyledi.

15.05:  Ukrayna heyetinin "Kırım'ın statüsünü 15 yıl boyunca müzakere etmeyi, bu süre zarfında Ukrayna tarafının, Kırım sorununu çözmek için silah kullanmamayı taahhüt ettiği" belirtildi. (M. Komsomolets)

15.03: Ukrayna heyetinden Arakhamia, Ukrayna'nın güvenliğinin garantörü olarak gördüğü ülkeler listesini açıkladı: İngiltere, Çin, ABD, Türkiye, Fransa, Kanada, İtalya, Polonya ve İsrail. Ukraynalı yetkili, bazı ülkelerin garantörlük için "olur" verdiğini söyledi.  Arakhamia, "Bu konudaki teklifimiz kabul edilmedi. Biz Rus tarafına ilettik, cevaplarını bekleyeceğiz" dedi.

15.02: Medinskiy: "Donbass'daki LHC ve DHC'nin statüsü konusunu başkanlar Putin ve Zelenskiy, ikili görüşme gerçekleştiğinde konuşacaklar."

15.00: Lavrov, "Batı'nın diğer ülkeleri Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini kınamaya zorlamak için şantaj, ültimatom ve tehdit yöntemlerini kullanmaya çalıştığını" söyledi.

14.57: Medinskiy, Putin ile Zelensky arasındaki görüşmenin, iki ülke arasındaki anlaşmanın Dışişleri Bakanlığı düzeyinde parafe edilmesiyle eş zamanlı olarak mümkün olduğunu söyledi. Rus yetkili ayrıca, anlaşma üzerinde hızlı çalışılması ve bir uzlaşma koşulu yartılması halinde barış yapma olasılığının daha da artacağını söyledi.

14.49: Rusya Savunma Bakanlığı'nın "Kiev ve Çernihiv bölgelerindeki askeri faaliyetleri büyük ölçüde azaltmaya karar verdiği" açıklandı.  Bu açıklamadan kısa süre önce Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın bu bölgelerden askerlerini kısmen geri çektiğini duyurmuştu.

14.45: Rus heyetinin başkanı Medinskiy, müzakerelerin yapıcı geçtiğini, konuya ilgili bilgilerin Başan Putin'e aktarılacağını söyledi.

14.43 Ukrayna heyetinden Rusya ile müzakerelere ilişkin ilk açıklamalar geldi. Ukraynalı heyet üyesi Arakhamia, "Batılı ülkeler tarafından garantör olarak onaylanması gereken, güvenlik garantileri içeren uluslararası bir anlaşma imzalamayı teklif ettiklerini" söyledi.

14.37: Moskova Borsasında dolar 84, euro 93 rubleye kadar düştü.

14.35: Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev: "Ukrayna bir ABD kolonisinin kaderine mahkum edildi, bu nedenle ülkeye demokrasiyi geri getirmek önemlidir. ABD Avrupa'yı, hayali tehditler ve yalanlarla Amerikan silahlarının alımını artırmaya zorladı. Washington, Avrupa ülkelerine ideolojik olarak o kadar çok beyin yıkama yaptı ki, Avrupalılar kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini zannediyorlar. Londra, Rus düşmanlığı konusunda Washington'u geçmeye çalışıyor, İngiliz açıklamalarında sadece tehdit ve hakaretler var."

14.33: İstanbul'da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin ilk turu yaklaşık 3 saat sürdü. Heyetler henüz bir açıklama yapmadı.

14.27: Rusya Maliye Bakanlığı, 4 Nisan'da vadeli Eurobondlar için ruble olarak "erken itfa" önerdi. Döviz cinsinden yükümlülüklerin vadesinin dolmasına kısa süre kala, yatırımcılaradan ruble cinsinden ödemeyi kabul etmeleri istendi.

14.26: İstanbul'daki müzakerelerin ilk turu tamamlandı.

13.55: Fransız spor ürünleri mağaza zinciri Decathlon, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

13.53: Euro kuru Moskova Borsasında 95 rublenin altına indi.

13.46: Rusya, misilleme olarak Litvanyalı dört, Letonyalı üç ve Estonyalı bir diplomatı sınır dışı etti.

13.16: Moskova Borsasında dolar kuru 28 Şubat'tan beri ilk kez 87 rublenin altına düştü.

13.12: İstanbul'da yapılan Rusya-Ukrayna görüşmelerine ilişkin ilk ara brifing verildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Mihail Podolyak:
 
"Tartışılan kilit konu, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantilerine dair bir anlaşma. İkinci temel konu, tüm insani-sivil meselelerin çözülebilmesi için bir ateşkestir. Giderek daha önemli hale gelen bir diğer sorun da nefret söyleminin tırmanması."
 
Rusya Devlet Başkanı Putin'in yardımcısı Vladimir Medinskiy:

"Umarım birkaç saat içinde görüşmelerin sonuçları hakkında bir açıklama yaparız. Şimdiye kadar, yakalanan Rus askerlerinin taciz edildiğini gösteren video kayıtlarını protesto ettik. Bu durum Ukrayna tarafı tarafından kabul edildi, sıkı önlemleri alacaklarına söz verdiler. "

13.10: Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matvieynko, "Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'da devam eden müzakerelerin sonuçları konusunda henüz iyimser olmadığını" itiraf etti. 

13.07: Rusya'da IT uzmanları için askerlik ertelemesi hükümet kararnamesi yürürlüğe girdi. Yüksek öğrenim görmüş, billişim şirketlerinde en az bir yıl çalışan 27 yaş altı genler askerliklerini erteleyebilecek.  En az bir yıl önce ilgili bir üniversiteden mezun olmak şart

13.06 Peskov, "Biden'ın saldırgan açıklamalarına rağmen Rusya ile ABD arasındaki diyaloğun devam etmesi gerektiğini" söyledi. Kremlin sözcüsüne göre, "bu tür hakaretler devlet başkanları ile iki ülke arasındaki ilişkilere damgasını vuramaz, ancak diyalog her halükarda gerekli; sadece iki ülkenin değil, tüm dünyanın çıkarları için diyalog şart. Peskov, "Er ya da geç Moskova ve Washington stratejik istikrar ve güvenlik konularını konuşmak zorunda kalacak" dedi.

13.02: Avrupa ülkelerinin Moskova'nın öne sürdüğü koşullarda doğalgaz almayı reddetme olasılığını hesaplayıp hesaplamadıkları sorusuna yanıt veren Peskov, "tüm seçeneklerin hesaplanmakta olduğunu" söyledi.
 
13.01: Peskov, ruble için gaz ihracatı hakkında: konuştu "Yabancı şirketler, dolar veya euro ile ruble almaları ve gaz için ödemeyi ruble olarak yapmaları  gerektiğini anlamalıdır."
 
12.59: Peskov: "Abramoviç, Rus ve Ukrayna tarafı arasında belirli temasların sağlanmasına yardımcı oluyor. Rus heyetinin resmi bir üyesi değil, ancak yine de müzakerelere bizim tarafımızdan katılıyor."
 
3-4 Mart'taki görüşmelerde Abramoviç'in zehirlendiği iddiasıyla ilgili Peskov "Bu, informasyon savaşının ve sabotajın bir parçası" dedi.
 
12.56:  Donbass'ın korunmasına yönelik özel askeri harekatın ilk aşamasındaki ana görevlerin yerine getirildiğini belirten Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna ordusuna önemli bir darbe vurulduğunu söyledi. (Sputnik)
 
12.14: Rusy Savunma Bakanı Şoygu, NATO ülkeleri liderlerinin Ukrayna'ya uçak ve hava savunma sistemleri tedarikine ilişkin açıklamalarını dikkatle izlediklerini, bu planların uygulanması halinde gerekli yanıtı vereceklerini söyledi.
 
12.10: Alman DIY perakende zinciri OBI, yaptırımlar nedeniyle kapattığı Rusya'daki mağazalarının önümüzdeki hafta açılabileceğini duyurdu. Şirket Rusya'daki 27 mağazasını 7 Mart'ta kapatmıştı. Ikea da 4 Mart'ta Rusya'daki faaliyetlerine son verdi. 
 
11.58: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, İstanbul'daki müzakerelere katılan Ukrayna heyetinin üyelerine "hiçbir şey yemeyin ve içmeyin" tavsiyesinde bulundu. Kuleba ayrıca meslektaşlarını "Yüzeylere dokunmaktan kaçının," diyerek uyardı. Bu uyarının, önceki müzakelerelere katılan bazı heyet üyelerinin zehirlenmek istendiği iddialarının ardından gelmesi dikkati çekti.
 
11.48: Pervıy Kanal, Vladimir Pozner'ın programı Pozner'i yayından kaldırdı. Program en son Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan önce yayınlanmıştı. SSCB döneminden beri ülkenin en ünlü gazetecilerinden olan ve politik konularda sürekli aktif yorumları ile gündemde olan Pozner, Ukrayna operasyonu başladığundan beri ortaya çıkmamış ve hiç bir yorum yapmamıştı.  
 
11.28: Avrupa Doğal Gaz Sistem Operatörleri Ağı ENTSOG, Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa'ya giden doğal gazı kestiğini duyurdu. Son 2 saat itibarıyla Slovakya ve Çekya'ya gaz girişi gerçekleşmediği bildiriliyor.
 
10.25: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da heyetler arası müzakereler öncesi salonda bulunan Rus milyarder iş adamı Roman Abramoviç ile ayaküstü sohbet etti. Abramoviç, iki ülke arasında arabuluculuk için çaba gösteren isimlerden biri.
 
 
10.07: Açılışta dolar kuru 88 rublenin altına düştü. AB ile gaz ödeme krizi yüzünden euro ise yüzde 4,55 artarak 101 rubleye yükseldi. Moskova Borsası güne yüzde 0,48 artışla başladı, dolar bazlı RTS endeksi yüzde 4,19 yükseldi. 
 
09.49: Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna heyetlerinin toplantısı öncesinde yaptığı konuşmadan başlıklad:
 
- Kritik bir dönemde sizleri misafir etmekten, barışı tesis etme yolundaki gayretlerinize katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz.
- Beşinci haftasına giren çatışmalar, dostunuz ve komşunuz olarak bizleri derinden üzüyor
- Bir an önce ateşkesin ve barışın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Artık görüşmelerde somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz..
- Söz sahibi olduğumuz tüm uluslararası platformlarda her iki tarafın da hakkını, hukukunu, hassasiyetlerini koruyan, kollayan, gözeten adilane bir yaklaşım sergiledik.
- Bölgesinde pek çok acıya şahitlik etmiş bir ülke olarak, Karadeniz'in kuzeyinde benzer bir tablonun ortaya çıkmaması için çabaladık.
- Her iki tarafın da hakkını, hukukunu koruyan bir yaklaşım sergiliyoruz. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir aşamaya geliyoruz, her türlü katkıya hazırız.
- Türkiye olarak barış ve istikrar için bölgemizde ve ötesinde sorumluluk üstlenmekten hiçbir zaman kaçınmadık, kaçınmayız. Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz.
- Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türü katkıya hazırız
- Heyet üyeleri olarak tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor.
-Bugün Özbekistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere bu konuşmamdan sonra Taşkent'e hareket ediyorum. Ancak Dışişleri Bakanımı ihtiyaç duymanız halinde sizlere gereken desteği vermesi maksadıyla İstanbul'da bırakıyorum (Sputnik)
 
 
09.39: Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında müzakerelerin bugün Dolmabahçe Sarayı'nda 10.30'da başlaması beklenirken, Cumurbaşkanı Erdoğan'ın öncesinde heyetlerle görüşeceği bildiriliyor. Ukrayna heyetinden David Arakhamia, Financial Times gazetesine demecinde, tarafların güvenlik garantisi konusunda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi. Arakhamia, “Müzakerelerin başlamasından beri bütün konular masada. Fakat çözülmemiş konular da var” dedi. Tarafların taslak ateşkes metni üzerinde tartışmalarının sürdüğünü kaydeden Ukraynalı yetkili, söz konusu müzakere taslağında en büyük sorunun Rusya’nın 2014’ten beri ele geçirdiği bölgeleri geri vermesi olduğunu söyledi. Arakhamia, “Biz böyle bir kararı almayacağız. Rusya destekçisi ayrılıkçıların olduğu Donbass bölgesinin doğusundaki toprak kaybını ve Kırım’ın ilhakını kabul etmeyeceğiz” ifadesini kullandı.  Gazete Duvar'ın aktardığına göre, NATO’nun, “Üye bir ülkeye saldırı durumunda bütün müttefiklerin bir araya gelmesini” öngören 5’inci maddesine benzer bir uygulama yapabileceğini de söyleyen Arakhamia, "Tek çözüme kavuşmuş konu uluslararası garantörler fakat henüz onların onayı geldi. Eğer onay gelmezse bu anlaşma uçar gider” dedi.
 
09.18: Rus haber ajansları, iş adamı Roman Abramoviç'in Rusya-Ukrayna görüşmelerinin yapılacağı İstanbul'da olduğunu ve arabuluculuk temaslarını sürdürdüğünü bildiriyor.
 
09.17: Kanada merkezli petrol şirketi Calfrac Well Services, Ukrayna'daki özel operasyon nedeniyle şirketin Rusya'daki tüm yatırımlarını askıya alacağını duyurdu. Şirketin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Calfrac Well Services Ltd., şirket sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yürürlükteki tüm yasalara ve yaptırımlara harfiyen uyarak yerine getirmesi nedeniyle Rusya Federasyonu'ndaki tüm yatırımlarını askıya aldığını duyurur" denildi. (Sputnik) 
 
08.32: 28 Mart'ta 4. dalga AB yaptırımları yürürlüğe girdi, ABD'den sonra Avrupalı ​​şirketler  de Rus havayolları uçaklarına artık sigortalama, tamir etme ve yedek parça sağlama hizmeti veremeyecek. Toplamda bin 300'den fazla uçak barındıran Rus şirketlerinin, leasing şirketlerine  iade etmeyi reddettiği yabancı uçaklarla yedek parça ve teknik bakım sorunu yaşamadan "en fazla 2-3 ay" uçabileceği belirtiliyor. Sonrası için çözüm arayışları sürüyor. 
 
08.23: Rabota.ru anketine göre, Rusya'da yaşayanların yüzde 47'si yabancı sosyal ağları engellemenin hayatları üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını söylüyor. Yüzde 20'si bazı sitelerin erişilememesinin hayatlarını kısmen etkilediğini söylerken, yüzde 15'i "ciddi anlamda etkilendiğini" belirtiyor.
 
08.20: ABD'de Demokrat Senatör Michael Bennett ve Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman, "dondurulan Rusya varlıklarının Ukrayna'ya yardım için kullanılmasını" öneren bir yasa tasarısı hazırladılar. (RBC)
 
08.15: Japon hükümeti, Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alan şirketlerine, ruble ile ödeme yapmama uyarısında bulundu. (RBC) 
 
08.12: Japonya, 5 Nisan'dan itibaren Rusya'ya lüks malların ihracatını yasaklıyor. Yasak, değerli taşları, mücevherleri ve premium model otomobilleri kapsıyor. 
 
08.10: Rusya "paralel ithalatı" serbest bırakmaya hazırlanıyor. Yani, "ithalat belgesine sahip firmalar tarafından, üretici firmaların ülke içindeki temsilciliklerinin müsadesiyle ürün ithal edilmesi" kuralı gevşetiliyor. Ayrıntlar için tıklayın.
 
07.55: 24 Şubat'ta çatışmaların başlangıcından bu yana, 510 binden fazla Ukraynalının yurt dışından ülkeye döndüğü, bunların dörtte üçünden fazlasının erkek olduğu bildirildi. (Ukrinform)
 
07.51: Peskov, Ukrayna'daki askeri operasyonun sonucu ne olursa olsun Rusya'nın nükleer silah kullanmayacağını söyledi, "bunun sadece Rusya Federasyonu'nun varlığına yönelik hayati bir tehdit olması durumunda mümkün olacağını" tekrarladı. 
 
07:49. Peskov, ABD televizyonu PBS'ye verdiği demeçte, "Rusya'nın 'hayır işi' yapmayacağını ve AB ruble olarak ödeme yapmayı reddederse ücretsiz doğalgaz tedarik etmeyeceğini" söyledi. Kommersant haberi, "Ruble ile ödeme yoksa AB'ye gaz sevkyatı da olmayacak" diye duyurdu. Dün önce Almanya'dan, daha sonra G7'den Rusya'ya ruble ile ödeme yapılamayacağı açıklaması gelmişti. 
 

Önceki gelişmeler ARŞİV

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама