Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

27-30 Mart gelişmeleri- arşiv

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 30 Mart Çarşamba, Rusya'nın Ukrayna operasyonunun 35'inci günü:
 
22.49: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, "Kiev'in Ukrayna'nın nükleer olmayan ve bağlantısız ülke statüsünü sağlama gerekliliğini teyit etmesinin, ayrıca Ukrayna heyetinin Kırım ve Donbass sorunlarının kesin olarak çözüldüğünü anlamasının Rusya-Ukrayna müzakerelerinde önemli bir ilerleme olduğunu" açıklamasından sonra Kiev'den yorum geldi. Dışişleri Sözcüsü Oleg Nikolenko, "Lavrov'un sözleri, müzakere sürecinin yanlış anlaşıldığını gösteriyor. Kırım ve Donbas sorunları, Ukrayna bu topraklar üzerinde egemenliğini tekrar kazandıktan sonra kesin olarak çözülecek.  İstanbul'daki görüşmelerde, Ukrayna heyeti bu hedefe nasıl ulaşılacağına dair önerilerini sundu" dedi.
 
22.16:  Hollanda Başbakanı Rutte, "Rusya ile silah zoruyla imzalanacak ve Ukrayna topraklarının kaybedilmesi anlamına gelecek barış anlaşmasının Batı yaptırımlarının hafifletilmesine yol açmayacağını" söyledi.
 
22.08: Kommersant'ın haberine göre hangi yolcu uçaklarının onarım-bakım için ülke dışına çıkarılabileceğine veya yabancı sahibine iade edilebileceğine Rusya Savunma Bakanlığı ve FSB karar verecek. Bundan böyle şirketlerin uçak veya yedek parçaları yurt dışına çıkarma başvuruları "ülkenin savunmasına ve devletin güvenliğine yönelik bir tehdidin varlığı" açısından değerlendirilecek.
 
22.05: Güney Osetya Parlamento Başkanı Tadtaev, cumhuriyetin Rusya Federasyonu'na 'ya katılım kararı için yakında referandum düzenleyeceğini teyit etti.  Güney Osetya cumhurbaşkanının basın sözcüsü ise RIA Novosti'ye verdiği demeçte, referandumun 10 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra gerçekleşebileceğini söyledi.
 
20.42: Rusya'daki ender bağımsız araştırma kuruluşlarından Levada Center'ın son anketi Putin'in icraatlarını onaylayanların oranının yüzde 83'e yükseldiğini gösterdi. Mart ayında Putin'e duyulan güven de 10 puanlık artışla yüzde 44'te yükseldi. Şoygu, Jirinovski ve Mişustin gibi isimlere duyulan güven de çeşitli oranlarda artış gösterdi.
 
19.52: Moskova Vnukovo havaalanından bugün 15.40'da kalkması gereken THY'nin İstanbul uçağına (Airbus A330) bomba ihbarında bulunuldu.  TK418 sefer sayılı uçak, ihbarın asılsız çıkması sonrası, 1 saatlik gecikmeyle havalandı.
 
19.23: Operasyonun başlamasından önceki 19-25 Mart haftasında Rusya'da enflasyon yüzde 1,16 oldu. Yılbaşından bu yana ise yüzde 7,91'e çıktı. Bazı ürünlerde haftalık artış oranları: Yüzde 18,3 ile soğan, yüzde 15,9 ile lahana, yüzde 6,5 ile şeker ve yüzde 6,2 ile en fazla hijyenik pad.
 
19.21: Kremlin, Batı'nın yaptırım listesinde bulunan Rus kültür ve sanat dünyasından isimlere destek için 1 milyar rublelik özel fon ayrıldığını duyurdu.
 
19.18: Çeçen lider Kadırov yeni video yayınladı: "Ukrayna'da hiç bir konuda taviz vermeyeceğiz. Medinskiy yanlış yaptı. Rusya asla geri adım atmaz. Başkanımız buna izin vermez. Kiev bize teslim olmazsa, biz Kiev'e gireriz." 
 
19.12: Lavrov: "Rusya, dost olmayan ülkeler listesinde olmayan tüm ülkeleri dost kabul ediyor. Ukrayna heyetinin nükleerden arındırılmış ve bloklar dışında bir statü elde etme ihtiyacını yeniden teyit etmesi önemli bir ilerleme. Ukrayna tarafı, Kırım ve Donbass sorunlarının nihayet çözüldüğünü anladığını gösteriyor. Ukrayna ile İstanbul'da yapılan görüşmelerin sonuçları ileriye dönük olumlu bir adım."
 
19.10: Gazprom'un Almanya'daki ofislerinde arama yapıldı. Bloomberg, "şirketin Avrupa'da yükselen doğal gaz fiyatlardaki rolüne ilişkin soruşturma kapsamında" arama yapıldığını duyurdu. 
 
19.08: Rusya federal istatistik kurumu Rosstat, şubat ayında işsizliğin yüzde 4,1 ile tarihi düşük seviyeye gerilediğini açıkladı. Rusya'nın Ukrayna operasyonu 24 Şubat'ta başlamış, ardından yaptırımlar ilan edilmişti. 
 
19.05: Güney Osetya lideri Bibilov, Rusya Federasyonu'na katılmak için hukuki prosedür başlattıklarını duyurdu. Gürcistan'ın parçası olan Güney Osetya 2008'de Rusya ile Gürcistan arasıdaki savaşın ardından bağımsızlığını ilan etmiş, Rusya tarafından tanınmıştı.
 
18.43: Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna için insansız hava araçları ve RPG'leri içeren 300 milyon euro değerinde bir silah listesi hazırladı.
Suddeutsche Zeitung'da yer alan habere göre teslimatın, hükümet tarafından onaylanması bekleniyor. Gazeteye göre liste, Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine hazırlandı. Listede 2 bin 650 adet Matador tipi roketatar ve 18 keşif uçağı yer alıyor. (Sputnik)
 
18.36: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna'nın Kiev ve Çernigov (Çernihiv) istikametindeki tüm ana görevleri yerine getirdiğini, söz konusu bölgelerde Rus birliklerinin planlı yeniden gruplandırma faaliyetlerinin yürütüldüğünü açıkladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Kiev ve Çernigov istikametlerinde birliklerin planlı yeniden gruplandırma faaliyetleri yürütülüyor. Donbass ve Ukrayna'da Rus ordusu tarafından yürütülen özel askeri harekatın birinci aşamasında, Kiev de dahil bu istikametlerdeki büyük yerleşimlerin ele geçirilmesi için düşmanın güçlerini, araçlarını, kaynaklarını ve askeri teçhizatını yoğunlaştırmaya itilmesi planlandı. Sivil nüfus arasında can kayıplarını önlemek için Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ni muharebe alanında ve şehirlere saldırmadan durdurma, Kiev'in silahlı oluşumlarını bu güçleri Rusya ordusunun ana istikametinde, Donbass'ta kullanmasını engelleyecek şekilde yenilgiye uğratma planı yapıldı. Tüm bu hedefler yerine getirildi" dedi. Sputnik'im haberine göre Konaşenkov, Rus birliklerinin yeniden gruplandırılmasının amacının öncelikli istikametlerdeki faaliyetlerin aktif hale getirilmesi ve en başta da Donbass'ı özgürleştirmeye yönelik harekatın sonlandırılması olduğunu vurguladı.
 
18.32: Putin Scholz'e, Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin Batı ülkelerince dondurulması nedeniyle doğal gaz ödemeleri prosedüründe değişiklik yapıldığını ve ruble istendiğini söyledi.
 
18.30: Putin ile Scholz bugün bir telefon görüşmesi daha yaptı. Liderler, iki ülkeden uzmanların doğal gaz sözleşmelerinin ruble cinsinden ödenmesi konusunu görüşmek üzere bir araya gelmesine karar verdi.  Almanya daha önce ruble olarak ödeme yapmayı mevcut kontratlara aykırı bularak reddetmişti.
 
17.45: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, Rusya ile Ukrayna devlet başkanlarının yakında görüşebileceğini söyledi. Podolyak, “Sunmakta olduğumuz belge paketi geliştirildi ve teklifler Rusya tarafına iletildi. Prensipte devlet başkanlarının görüşmesine hazırlanmaya başlanabileceğini söylüyorlar. Bu nedenle galiba yakın gelecekte liderlerin görüşmesinin gerçekleşeceği şeklinde bir anlayışa varabiliriz” dedi. Paketteki kilit önem taşıyan belgenin güvenlik garantilerine ilişkin anlaşma olduğunu kaydeden Podolyak, bu anlaşmayla ilgili, “Savaş ve barışla ilgili meseleleri çözecek, anlaşmada Andrey Yermak’ın görüşmeler yürüttüğü, daha önce açıklanmış ülkeler yer alıyor” dedi.Podolyak, Ukrayna’nın tarafsızlığına karşılık olarak teklif edilen güvenlik garantisi sisteminin, Rus birlikleri çekildikten sonra ülkede referanduma sunulacağını söyledi. (Sputnik)
 
17.39: İmgiltere Başbakanı Johnson, ordusu Ukrayna'yı terk edene kadar Rusya'ya karşı yaptırımları daha da arttırmanın gerekli olduğunu savundu. Bu arada İngiltere de, Rusya'ya doğal gaz karşlılığında ruble ödemeyi reddetti.
 
17.34: Putin 1 Ocak 2025'ten itibaren devlet kurumlarının ve devletle iş yapan kuruluşların kritik önemdeki altyapı projeleri ve sistemlerde yabancı yazılım kullanmasını yasakladı. 31 Mart 2022'den itibaren Rusya Federasyonu'nun kritik önemdeki informasyon altyapısı için yabancı yazılım satın almayı da aynı şekilde yasakladı. Ajanslar, "sözkonusu yasakların devletin ve toplumun temel yaşam alanlarının işleyişi için kritik olan informasyon sistemi ve telekomünikasyon ağıyla ilgili olduğu, sağlık, sanayi, iletişim, ulaşım, enerji ve finans sektörlerini kapsadığı" yorumunu yapıyor.
 
17.33: Hollanda merkezli Radobank Rusya'daki tüm faaliyetlerine son verdiğini duyurdu.
 
16.30: Rusya müzakere heyetinin başkanı Medinskiy, İstanbul'daki görüşmelerin sonuçlarıyla ilgili değerlendirmel yaptı:  "Ukrayna dün ilk kez Rusya Federasyonu ile iyi komşuluk ilişkileri kurmak için bir dizi önemli koşulu yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti. Ukrayna esasen Rusya'nın NATO'ya katılmama ve askeri üsleri reddetme temel taleplerini kabul etti. Rusya'nın Kırım ve Donbass konusundaki ilkeli duruşu değişmedi. Ukrayna, tekliflerinde sadece Rusya dahil garantör devletlerin ınayı ile askeri tatbikat yapmayı taahhüt ediyor."
 
15.53: Alman hükümeti, yaptırımlar nedeniyle Rus şirketlerin ve bireylerin Alman bankalarındaki toplam 95,5 milyon euro varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.
 
15.48: FSB, Ukrayna'nın 20 bölgesinde 60 "neo-Nazi destekçisinin" gözaltına alındığını duyurdu
 
15.46: Fransa, Rusya vatandaşlarının pandemi nedeniyle durdurulan vize başvurularını kabule 1 Nisan'dan itibaren yeniden başlayacağını açıkladı.
 
15.34: Alman hükümeti, Scholz ile Zelenskiy'nin Ukrayna için güvenlik garantileri sağlama konusunu tartıştığını, Almanya'nın genel olarak buna hazır olduğunu duyurdu.
 
15.32: Danimarkalı mobilya perakendecisi JYSK, Rusya'yı tamamen terk etme kararı aldı. Yarından itibaren 31 Mart'tan itibaren JYSK mağazaları indirimli satışlar için geçici olarak açılacak.
 
15.28: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın doğal gaz için ruble ödenmesi talebini sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi.
 
15.27: VTsIOM anketine göre, Rusların yüzde 76'sı akseri operasyonu destekliyor: "Bu, 25 şubattaki ankete göre yüzde 11 artışa işaret ediyor."
 
13.33: Peskov, Rus doğal gazı için ruble cinsinden ödemeye geçişin 31 Mart'ta başlamayacağını, "bunun zaman alıcı bir süreç olduğunu" söyledi.
 
13.31: THY'nin en önemli yabancı müşterisi olduğu Moskova Vnukovo Havalimanı, nisan ayından itibaren havayolları için ücret ve tarifeleri artırma kararı aldı. Fiyatlar Rus şirketleri için yüzde 7, yabancı havayolları için yüzde 4,5 zamlanacak.
 
13.28: Samsung, Baltık ülkelerindeki web sitelerinde Galaxy Z modelineki Z harfini "siyasi çağrışımı nedeniyle" kaldırma kararı aldı. Bu uygulamanın Avrupa'daki tüm Samsun sitelerinde yapılabileceği belirtildi.
 
13.16: Peskov, Kremlin'in İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerinden sonra bir ilerleme görmediğini söyledi. Peskov,  "Ukrayna tarafının teklifini özel olarak formüle etmeye ve kağıda dökmeye başlaması olumlu. Geri kalanına gelince, çok umut verici bir gelişme henüz gözlemlemiyoruz. Daha yapılacak çok iş var" dedi. Görüşmelerin içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Peskov, "Müzakerelerin sessizce devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Müzakereler profesyoneller tarafından yürütülüyor, onlara güvenmeliyiz” dedi.
 
Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri özel harekatın sona erdirilmesine ilişkin koşullarında değişiklik olmadığını söyledi. Bu şartar daha önce "Nazi unsurlardan arındırma, askersizleştirme, NATO'ya katılmama, DHC ve LHC ile Kırım'ın Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak bağımsızlığının tanınması olarak açıklanmıştı. 
 
13.14: Peskov, Kırım’ın aidiyetinin Ukrayna ile gerçekleştirilen barış görüşmelerinde ele alınabilecek bir konu olmadığını ve yarımadanın Rusya’ya ait olduğunu kaydetti. (Sputnik)
 
13.11: Moskovski Komsomolets, fiyatları en çok artan otomobil parçaları ve sarf malzemelerini listeledi: Motor yağı fiyatı yüzde 20-100, filtreler yüzde 30-400, fren balataları yüzde 30-300 arasında zamlandı. Genel olarak hem orijinal yedek parçalar hem de muadilleri için fiyatlar yüzde 30-40'tan yüzde 100-150'ye varan oranlarda arttı.
 
13.07: Peskov, Duma Başkanı Volodin'in doğal gazın yanı sıra petrol, tahıl, yağ ve gübreyi de yurt dışına ruble karşılığında satma teklifini destekledi. Peskov, "Bu olumlu bir fikir, üzerinde çalışılmalı. Dış ticareti ulusal para birimleriyle yapmakla ilgilenen ülkeler var" dedi. "Doların prestiji sarsıldı, diğer para birimlerine olan güven de yüksek değil" diyen Peskov, bunun kaçınılmaz sonucu olarak ulusal para birimlerini kullanma pratiğinin yaygınlaşacağını savundu.
 
12.31: Rus demir-çelik devi NLMK, Avrupa ve ABD'ye ürün sevkiyatının aksamadan devam ettiğini açıkladı.
 
12.13: İngiltere Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi hazırlıyor. Paket Rusya'nın uçaklara teknik servis verme kapasitesini ve Rus vatandaşlarına ait yatları hedef alacak. İngiltere dün ilk kez kimliği açıklanmayan bir Rus vatandaşının lüks yatına el konduğunu duyurmuştu.
 
12.00: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın askeri operasyonunun başladığı 24 Şubattan bu yana Ukrayna'yı terk eden sivillerin sayısının 4 milyonu aştığını açıkladı.
 
11.57: Rusya'da perakende zincirleri O'key, Auchan ve Atak şeker fiyatlarındaki artışı sınırlamayı reddetti. Zincirler diğer temel gıda ürünlerinde sınırlama çağrısına uymaya devam edecek.
 
11.18: Polonya Başbakanı Morawiecki, Rusya'dan kömür ve petrol alımından tamamen vazgeçme kararını açıkladı.
 
11.00:  Savunma Bakanlığı brifinginden: "Ukrayna'nın batı bölgelerinden milliyetçileri ve yabancı paralı askerleri taşımak için okul servisi şeklinde boyanan ve üzerlerinde “çocuk” tabelaları olan otobüsler kullanıyor."
 
10.57: Rusya Savunma Bakanlığı: "İskander füzeleri ile, Kamenka köyünde iki büyük roket ve topçu silah deposu imha edildi. Yüksek hassasiyetli füzelerle, Donbass'taki Ukrayna birliklerinin zırhlı araçları için yakıt tedarik edilen Starokonstantinov ve Khmelnitsky bölgelerindeki büyük yakıt depoları vuruldu. Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait bir Su-24 düşürüldü, 10 Ukrayna insansız hava aracı imha edildi."
 
10.51: Kiev Belediye Başkan Yardımcısı Povoroznyk, dün gece Kiev çevresinde top atışları işitildiğin,, ancak başkentinin Rus güçleri tarafından bombalanmadığını söyledi, "Gece nispeten sakin geçti" dedi.
 
10.48: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardıncısı Dmitri Medvedev, "dünyada rezerv para birimleri olarak doları ve euroyu terk etmenin artık fantastik bir ihtimal olmadığını, bölgesel para birimleri çağının geldiğini" savundu. Medvedev, "yeni bir mali düzeni müzakere etme zamanı geldiğini" söyledi.
 
10.42: Rusya İhracatçılar Birliği, tahıl ihracatında tümüyle ruble ile satışa geçilmesini önerdi. Birlik, Rus tahılının en büyük alıcıları olan Türkiye, Mısır, İran, Suudi Arabistan'daki alıcılara hizmet veren yabancı bankalara ruble likiditesi sağlanması talebiyle Merkez Bankası'na başvurdu. Yaptırımlar nedeniyle döviz cinsinden ödemelerin zorlaştığı kaydedildi.
 
10.35: Çin Dışişleri Bakanlığı, "Çin'in uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesini desteklemek için Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceğini" açıkladı. 
 
10.34: Finlandiya demiryollarının kargo taşımacılığını yürüten şirketi VR Transpoint, bugünden itibaren tekrar Rusya'dan tren kabul etmeye başlayacağını ve sevkiyatların süreceğini açıkladı. Rusya'dan vagonların kabulü yaptırımlar gerekçesiyle 27 Mart'ta askıya alınmıştı.
 
10.32: Yeni işlem gününe Moskova Borsası yüzde 1,22, dolar bazlı RTS endeksi yüzde 2,19 artışla başladı. Yükseliş ilerleyen dakikalarda MOEX'de yüzde 3'e, RTS'de yüzde 5'e kadar çıktı.
 
10.31: Gazprom, Ukrayna toprakları üzerinden Avrupa'ya transit doğal gaz sevkiyatının kesintisiz devam ettiğini açıkladı.
 
10.29: Facebook'un Rusya'daki yerli rakibi olan VK'nin (Vkonatkte) hisseleri Moskova Borsasında açılışta yüzde 38 değer kazandı.
 
10.27: Moskova Borsasında euro kuru 23 Şubat'tan bu yana ilk kez 91 rublenin altına düştü. Dolar 82.54 rubleye kadar geriledi.
 
09.47: Askeri operasyon başladıktan sonra ilk kez Çin'i ziyaret eden Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, Lavrov'un Wang'a Ukrayna'daki özel harekatın gidişatı ve Kiev ile müzakere süreci hakkında bilgi verdiğini söyledi. Açıklamada, "Lavrov ve Wang ve Çin'deki görüşmelerde, ABD ve müttefikleri tarafından Rusya'ya uygulanan yasa dışı tek taraflı yaptırımların sonuçsuz olduğuna dikkat çekti" denildi. Lavrov ve Wang'ın, "Rusya ve Çin'in stratejik ortaklığı güçlendirmeye ve dünya gündemindeki sorunlarda ortak pozisyon almaya devam etme" vurgusu yaptıkları belirtildi.
 
09.43: Ukrayna parlamentosu Rada'ya sunulan yasa tasarısında, Moskova Patrikhanesi'nin Ukrayna topraklarındaki faaliyetlerinin yasaklanması, tüm mülklerinin 48 saat içinde kamulaştırılması istendi.
 
09.36: Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, ülkesinin Rusya ile olan enerji anlaşmalarını ihlal etmeyeceğini ve gaz için ruble ödemeyeceğini, Alman firmalarının da bu konuda aynı görüşte olduğunu açıkladı. Alman makamlarının Rusya'dan gaz tedarikinin kesilmesi  ihtimaline karşı bir acil durum planı üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
 
09.33: İngiltere Başbakanı Johnson, "Ukrayna'ya 'daha ölümcül' silahlar sağlamak istediğini" söyledi. (Times)
 
09.32: Rusya Federal Havacılık Kurumu, Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista havaalanlarına uçuş kısıtlamasını 7 Nisan'a kadar uzattığını duyurdu. Soçi, Volgograd, Mineralnıye Vodı ve Stavropol havaalanları dahil, Rusya'daki diğer tüm havaalanları çalışmaya devam ediyor.
 
09.30: Reuters'in bildirdiğine göre, Almanya-Polonya sınırındaki Malnov kompresör istasyonuna Rusya'nın Yamal-Avrupa boru hattı üzerinden gaz teslimatı sıfıra düştü.
 
09.29: İngiltere'nin BM'deki büyükelçisi, Kiev'in talep etmesi halinde Ukrayna'nın güvenlik garantörü olmayı kabul edeceğini söyledi. ABD yönetimi dün "böyle bir talebi kabul etmeye henüz hazır olmadığını" duyurmuştu.
 
09.28: Putin'in Batı'ya ruble karşılığında gaz satma emrinin ardından, Duma Başkanı Volodin bu uygulamanın tahıl, gübre, yağ, metal ve keresteyi kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi.
 
09.26: Donbass bölgesi dahil olmak üzere, Ukrayna'dan Rusya'ya gelen sivillerin sayısının 492 bini aştığı bildirildi. 
 
09.25: Kanadalı altın madenciliği şirketi Kinross Gold, Rusya'daki varlıklarının tamamını satarak pazardan çekilmeyi planlıyor. (Bloomberg)
 
09.24: Zelenskiy, Rusya'nın Kiev yakınlarındaki operasyonlarını azaltma çağrısı konusunda ihtiyatlı oldunu söyledi ve "Durum daha kolaylaşmadı" dedi. Zelenskiy, savaş sona erene kadar da Rusya'ya yönelik ambargoların kalkmasından "söz edilemeyeceğini" belirtti. Ukrayna lideri "Bu savaş bitene dek, bizim olanı geri alana dek ambargo meselesi gündeme bile gelemez" diye konuştu. (BBC)
 
09.22: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın geri çekilme taahhüdünün yanıltma amaçlı olduğunu ve "muhtemelen bazı birliklerin rotasyonunu" içerdiğini iddia etti.
 
08.25: Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yevgeni Burdinski, Savunma Bakanlığı'nın Krasnaya Zvezda gazetesine verdiği röportajda, "Ukrayna'daki özel askeri operasyonda yalnızca sözleşmeli askerlerin yer aldığını, baharda rutin plana uygun olarak silah altına alınacak askerlik çağna girmiş kişilerin bu operasyonla hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi.
 
08.23: Rus havayolu şirketlerinden Rossiya Airlines, filosundaki 125 uçağın tamamını Rus devlet siciline devretti.
 
08.21: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD'nin Avrupa Birliği'ni "NATO'nun bir uzantısına" ve "bölgesel ekonomi departmanına" dönüştürmek istediğini söyledi.
 
08.19: Zarplata.ru anketine göre, Rusya'daki şirketlerin yüzde 31'i ofis kullanımı için kağıt temininde sorun yaşadıklarını söyledi. 
 
08.16: Zelenskiy, İstanbul'daki görüşmelerde Rusya tarafından olumlu sinyaller geldiğini söyledi, Ukrayna olarak müzakerelere devam etmeye hazır olduklarını vurguladı. "Sonuç almaya odaklanıyoruz" diyen Zelenskiy, ancak toprak bütünlüğü ve egemenlikten taviz vermeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.
 
08.05: Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Serhiy Kyslitsa, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya güvenlik garantilerine ilişkin bir anlaşmanın imzalanmasının ancak Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından tamamen çıkarak 23 Şubat 2022'de bulundukları konuma geri dönmesinden sonra mümkün olabileceğini" söyledi.
 
00.27: İstanbul'da iki gün olarak planlanan, ancak ilk gün yapılan üç saatlik ilk turdan somut sonuçlar çıkmasıyla noktalanan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ardından gözler Putin'e çevrildi. Akşam ssatlerinde özel uçakla Moskova'ya dönen Rusya heyetinin, Kiev tarafından iletilen yazılı teklifleri Putin'e sunduğu bildiriliyor. Heyetler müzakerelere video konferans formatında devam edecek. Tüm dünyanın gözü ve kulağı, Kremlin'den gelecek cevapta olacak. Kiev'den gelen yazılı teklifleri canlı blogda dün dakika dakika aktarmıştık. (Aşağıda) 
 
00.17: Rusya İnşaat Bakanı İrek Fayzullin, metal ürünleri ve diğer inşaat yapı malzemelerinin ortalama yüzde 9 ucuzladığını söyledi. Kommersant'a konuşan uzmanlar ise,  son bir ayda bazı inşaat malzemesi fiyatlarının ortalama yüzde 80 arttığını hesapladı.
 
00.11: BM rapruna göre, 3,9 milyon kişi Ukrayna'yı, 10 milyondan fazla kişi ise Ukrayna'da evlerini terk etti.
 
00.09: Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, "DHL arabalarıyla veya Batı'nın sağlık araçlarıyla Ukrayna'ya silah ithal edilebileceği ihtimalini dışlamadıklarını" söyledi.
 
00.08: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yeni video mesajında, Ukrayna'nın Rusya ile müzakere sürecini sürdüreceğini, ancak Kiev'in ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünden ödün vermek niyetinde olmadığını söyledi. Zeenskiy ayrıca, "görüşmelerin Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılmasını etkilemeyeceğine güvendiğini" belirtti. 
 
29 Mart Salı
 
23.05: Dolar, Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'da yapılan müzakerelerden gelen umut verici haberlerle 83 rublenin altına düştü.
 
23.04: Başkan Putin, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi bünyesindeki bilim konseyinden dört uzmanı ihraç etti: Aleksey Gromıko, Aleksandr Nikitin, Aleksandr Panov ve Sergey Rogov. Mart ayı başında dört bilim insanı, Avrupa'da Rusya ile NATO arasındaki çatışma risklerini azaltma konusunda bir bildiri imzalamışlardı.  Rusya Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Direktörü olan Aleksey Gromıko, 1957-1985 yılları arası Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Andrey Gromıko'nun torunu. (RIA Novosti, Kommersant)
 
23.00: Renault, otomotiv şirketi AvtoVAZ'daki hissesini Rus ortağına devretme opsiyonunu değerlendiriyor. (Bloomberg)
 
22.58: BM, 27 Martta alınan son bilgilere göre Ukrayna'da 99'u çocuk olmak üzere bin 100'den fazla sivilin öldüğünü açıkladı.
 
22.56: Reuters'in Elysee Sarayı'na dayanarak verdiği habere göre Macron, Putin ile yaptığı görüşmede doğal gaz kontratlarından doğan borcu ruble ile ödemenin imkansız olduğunu söyledi.
 
22.51: RIA Novosti isminği aöıklamadığı bir kaynağa dayanarak Belgorod yakınlarındaki askeri karargahta meydana gelen, 4 askerin yaralandığı patlamanın saldırı değil "insani faktörlerden kaynaklandığı" haberini geçti. Daha önce askeri karargaha top mermisi isabet ettiği haberi geçilmişti.
 
22.47: Washşngton, ABD'nin Ukrayna'ya güvenlik garantileri konusunu değerlendirmeye henüz hazır olmadığını duyurdu. Pentagon sözcüsü John Kirby, Ukrayna'daki sorunu çözmenin koşullarını Moskova ve Kiev'in belirlemesi gerektiğini, ABD'nin bunları dikte etmeyeceğini söyledi.
 
22.45: Hırvatistan devlet petrol boru hattı şirketi JANAF, Rusya'ya karşı yaptırımlar nedeniyle Sırp NIS'in hattı kullanmasını yasakladı. NIS'in yüzde 56'sı Rus Gazprom Neft'in kontrolünde.
 
22.43: Reserved, Cropp, Sinsay, Mohito ve House markalarının sahibi Polonyalı LPP Group, Rusya'daki tüm mağazalarını kapattı. Daha önce şirket, sadece online satışları, Rusya'ya teslimatları ve Rusya'daki yatırımları askıya almıştı.
 
22.40: O'Key ve Auchan market zincirleri, Rusya Federal Antitekel Kurumu'nun (FAS) "sosyal açıdan önemli bazı ürünlerin kar marjlarında sınırılama yapma" talebini reddetti.
 
22.39: ABD'de bir mahkeme oligark Oleg Deripaska'nın 2018'den beri uygulanan yaptırımları kaldırmasını reddetti.
 
22.37: Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınıdaki Belograd şehrinde bir askeri karargaha top mermisi isabet etmesi sonucu 4 asker yaralandı.
 
20.14: Lüksemburg hükümeti, Rusya hükümetine ait 2,5 milyar euro varlığın dondurulduğunu açıkladı. 
 
20.08: Rusya resmi makamları (Rokomnadzor) Wikipedia'dan "Ukrayna'daki özel operasyon hakkında yalan bilgileri silmesini" talep etti.
 
20.04: Bu sabah Rusya medyasına yansıyan "OBI'nin Rusya'da 7 Mart'ta kapattığı 27 mağazayı haftaya yeniden açacağı" yönündeki haberler, şirketin Almanya'daki merkez ofisi tarafından yalanladı. Açıklamada, "Son açıklamamızda duyurduğumuz gibi tüm Rus mağazalarının uzun süre kapalı kalacağını bir kez daha belirtmek isteriz" denildi.
 
20.03: "Martta tek yön Moskova-İstanbul bileti 50 bin rubleyi buldu" Ayrıntılar için tıklayın.
 
19.48: Çeçenistan lideri Kadirov, Ukrayna'daki askeri operasyonun durdurulmaması gerektiğini savunarak, "Başladığımız işi tamamlayıp Kiev'i almak gerekiyor" dedi.
 
19.47: Mariupol yakınlarında Rus Izvestiya gazetesinin bir muhabirinin, bir keskin nişancının açtığı ateş sonucu bacağından yaralandığı bildirildi. Muhabirinin hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.
 
19.44: Putin ile Macron bir telefon görüşmesi daha yaptı. Kremlin, Putin'in Macron'a insani yardımlar ve Mariupol dahil sivilleri tahliye önlemleri hakkında bilgi verdiğini söyledi. Rus lider, "Mariupol'daki kritik durumu çözmek için milliyetçi militanların silahlarını bırakmaları gerektiğini" vurguladı. Putin ve Macron, gaz ödemelerinin ruble cinsinden yapılması konusunu da görüştü.
 
17.57: Medinskiy, Kiev ve Çernihiv çevresinde askeri faaliyetlerin azaltılmasının ateşkes anlamına gelmediğini söyledi.
 
17.49: İranda dört, Çekya bir Rus diplomatı sınır dışı etme kararı açıkladı. Moskova: "Hepsine karşılık vereceğiz."
 
17.07: Belçika da 21 Rus dipomatı sınır dışı ediyor.
 
16.46: Hollanda 17 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. 
 
16.25: "Barış anlaşmasının imzalanmasından önce ne  yapılması gerekiyor?" Bu soruya yanıt veren Ukraynalı müzakere heyeti üyesi Oleksandr Çaly şu noktalara dikkati çekti:
 
"İlk olarak, Ukrayna vatandaşlarının barış anlaşmasının önerilen versiyonuna onay verip vermeyeceklerini beirleyecek bir referandum düzenlemelidir. Bu oylama online değil sandık başında yapılmalı.
 
Anlaşmanın imzalanması ancak tam bir ateşkesin ardından mümkün olabilir.
 
Daha sonra anlaşmanın Ukrayna Parlamentosu ve garantör ülkelerin parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor."

16.18: ABD şirketi Johnson & Johnson, Rusya'ya kişisel bakım ürünleri tedarikini durduma kararı aldı. Ancak şirket ülkeye ilaç ve tıbbi cihaz tedarik etmeye devam edecek. J&J ayrıca, şirketin Ukraynalı mültecilere yardım etmek için bağışlarını 5 milyon dolardan 10 milyon dolara çıkaracağını ve kriz bölgesine ilaç-tıbbi ekipman yollayacağını duyurdu.

16.11: RIA Novosti'ye konuşan bir Rus kaynak, "İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin sona erdiğini, müzakerelere video konferans formatında devam edeceklerini" söyledi. Medinskiy de bu bilgiyi daha sonra teyit etti. Ajanslar Rus heyetinin İstanbul'dan ayrılmakta olduğunu duyurdu. Ukrayna tarafından gelen somut yazılı anlaşma teklifi sonrası, ikinci gün yüz yüze görüşmelere gerek kalmadığı, heyetlerin hükümetleri ile istişareler için başkentlerine dönme kararı aldığı bildiriliyor. 

16.09: Medinskiy, Ukrayna’nın Kırım ile Donbass’ı güçle geri alma isteğinden vazgeçtiğini kaydetti. Ukrayna’nın kendisi için istediği güvenlik garantisi tekliflerinin, Kırım ve Donbass topraklarına kadar ‘uzanmadığını’, buralar için geçerli olmadığını ekledi. (Sputnik)

16.08: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, İstanbul'da Kiev heyetiyle yapılan müzakerelerde Ukrayna tarafının yapıcı bir yaklaşım sergilemesini beklediklerini söyledi. Zaharova, "Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeler 28 Şubat'tan beri devam ediyor. Gündemde kalıcı tarafsızlık, Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması, modern toprak gerçekliklerinin, Rus dilinin statüsünün ve Rusça konuşan nüfusun haklarının tanınması var. İstanbul'daki müzakerelerin bir sonraki turunda Ukrayna heyetinin yapıcı bir yaklaşım sergilemesini bekliyoruz" dedi.

15.57: İngiltere, varlıklı bir Rusya vatandaşına ait olduğu tahmin edilen bir yata el koydu. Rusya vatandaşının kimliği açıklanmazken, İngiltere'nin ilk kez bir yata el koyması dikkat çekti.

15.57: Rus müzakere heyetinin başı Medinskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı olmadıklarını açıkladı.

15.41: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri öngörülmektedir. Ardından her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının bir araya gelmeleri gündemdedir."

15.16: Müzakerelerde Ukrayna tarafının sunduğu ve Rusya'nın incelemeye aldığı öneriler şöyle: 

- Taraflar, Kırım ve Donbass konularını ayrı ayrı görüşmek üzere anlaştılar. Bu öneri Ukrayna tarafından geldi. 

- Buna göre, Kırım ve Sivastopol'un statüsüyle ilgili müzakereler 15 yıl boyunca devam edecek, taraflar bu sorunu çözmek için 15 yıl boyunca silahlı yöntemi kullanmayı reddedecek. DHC ve LHC'nin statüsü ve akıbeti, iki ülke devlet başkanı tarafından ikili bir görüşmede ele alınabilir.
 
- Ukrayna, bazı ülkelerin (İngiltere, Çin, ABD, Türkiye, Fransa, Kanada, İtalya, Polonya ve İsrail) açık ve kesin garantörlükleri durumunda nükleer silaha sahip olmayan - tarafsız (blok dışı) ülke statüsünü kabul etmeye hazır. Bu konuda bir anlaşmaya varılırsa tüm yabancı askeri üslerin ve askeri birliklerin Ukrayna topraklarında konuşlandırılması reddedilecek.
 
- Ukrayna herhangi bir askeri-politik ittifaka katılmamayı taahhüt eder. Ukrayna topraklarında uluslararası askeri tatbikatlar ancak garantör ülkelerin rızası ile yapılabilir.
 
15.10: İstanbul zirvesinin ilk gününün ardından, Rus heyeti tanisyonu düşürmek için iki adım duyurdu:
 
- Askeri alanda: Kiev ve Çernihiv bölgelerinde Rus ordusunun askeri faaliyetlerinin büyük ölçüde azaltılması.
- Siyasi alanda: Dışişleri bakanları tarafından barış anlaşmasının parafe edilmesiyle Putin ve Zelenskiy arasında ikili bir görüşme.

15.08: Medinskiy, Rusya'nın Ukrayna'dan "tarafsız ve nükleer silahtan arındırılmış bir ülke statü arzusunu teyit eden yazılı teklifler aldığını" ve konunun değerlendirileceğini söyledi.

15.05:  Ukrayna heyetinin "Kırım'ın statüsünü 15 yıl boyunca müzakere etmeyi, bu süre zarfında Ukrayna tarafının, Kırım sorununu çözmek için silah kullanmamayı taahhüt ettiği" belirtildi. (M. Komsomolets)

15.03: Ukrayna heyetinden Arakhamia, Ukrayna'nın güvenliğinin garantörü olarak gördüğü ülkeler listesini açıkladı: İngiltere, Çin, ABD, Türkiye, Fransa, Kanada, İtalya, Polonya ve İsrail. Ukraynalı yetkili, bazı ülkelerin garantörlük için "olur" verdiğini söyledi.  Arakhamia, "Bu konudaki teklifimiz kabul edilmedi. Biz Rus tarafına ilettik, cevaplarını bekleyeceğiz" dedi.

15.02: Medinskiy: "Donbass'daki LHC ve DHC'nin statüsü konusunu başkanlar Putin ve Zelenskiy, ikili görüşme gerçekleştiğinde konuşacaklar."

15.00: Lavrov, "Batı'nın diğer ülkeleri Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini kınamaya zorlamak için şantaj, ültimatom ve tehdit yöntemlerini kullanmaya çalıştığını" söyledi.

14.57: Medinskiy, Putin ile Zelensky arasındaki görüşmenin, iki ülke arasındaki anlaşmanın Dışişleri Bakanlığı düzeyinde parafe edilmesiyle eş zamanlı olarak mümkün olduğunu söyledi. Rus yetkili ayrıca, anlaşma üzerinde hızlı çalışılması ve bir uzlaşma koşulu yartılması halinde barış yapma olasılığının daha da artacağını söyledi.

14.49: Rusya Savunma Bakanlığı'nın "Kiev ve Çernihiv bölgelerindeki askeri faaliyetleri büyük ölçüde azaltmaya karar verdiği" açıklandı.  Bu açıklamadan kısa süre önce Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın bu bölgelerden askerlerini kısmen geri çektiğini duyurmuştu.

14.45: Rus heyetinin başkanı Medinskiy, müzakerelerin yapıcı geçtiğini, konuya ilgili bilgilerin Başan Putin'e aktarılacağını söyledi.

14.43 Ukrayna heyetinden Rusya ile müzakerelere ilişkin ilk açıklamalar geldi. Ukraynalı heyet üyesi Arakhamia, "Batılı ülkeler tarafından garantör olarak onaylanması gereken, güvenlik garantileri içeren uluslararası bir anlaşma imzalamayı teklif ettiklerini" söyledi.

14.37: Moskova Borsasında dolar 84, euro 93 rubleye kadar düştü.

14.35: Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev: "Ukrayna bir ABD kolonisinin kaderine mahkum edildi, bu nedenle ülkeye demokrasiyi geri getirmek önemlidir. ABD Avrupa'yı, hayali tehditler ve yalanlarla Amerikan silahlarının alımını artırmaya zorladı. Washington, Avrupa ülkelerine ideolojik olarak o kadar çok beyin yıkama yaptı ki, Avrupalılar kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini zannediyorlar. Londra, Rus düşmanlığı konusunda Washington'u geçmeye çalışıyor, İngiliz açıklamalarında sadece tehdit ve hakaretler var."

14.33: İstanbul'da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin ilk turu yaklaşık 3 saat sürdü. Heyetler henüz bir açıklama yapmadı.

14.27: Rusya Maliye Bakanlığı, 4 Nisan'da vadeli Eurobondlar için ruble olarak "erken itfa" önerdi. Döviz cinsinden yükümlülüklerin vadesinin dolmasına kısa süre kala, yatırımcılaradan ruble cinsinden ödemeyi kabul etmeleri istendi.

14.26: İstanbul'daki müzakerelerin ilk turu tamamlandı.

13.55: Fransız spor ürünleri mağaza zinciri Decathlon, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

13.53: Euro kuru Moskova Borsasında 95 rublenin altına indi.

13.46: Rusya, misilleme olarak Litvanyalı dört, Letonyalı üç ve Estonyalı bir diplomatı sınır dışı etti.

13.16: Moskova Borsasında dolar kuru 28 Şubat'tan beri ilk kez 87 rublenin altına düştü.

13.12: İstanbul'da yapılan Rusya-Ukrayna görüşmelerine ilişkin ilk ara brifing verildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Mihail Podolyak:
 
"Tartışılan kilit konu, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantilerine dair bir anlaşma. İkinci temel konu, tüm insani-sivil meselelerin çözülebilmesi için bir ateşkestir. Giderek daha önemli hale gelen bir diğer sorun da nefret söyleminin tırmanması."
 
Rusya Devlet Başkanı Putin'in yardımcısı Vladimir Medinskiy:

"Umarım birkaç saat içinde görüşmelerin sonuçları hakkında bir açıklama yaparız. Şimdiye kadar, yakalanan Rus askerlerinin taciz edildiğini gösteren video kayıtlarını protesto ettik. Bu durum Ukrayna tarafı tarafından kabul edildi, sıkı önlemleri alacaklarına söz verdiler. "

13.10: Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matvieynko, "Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'da devam eden müzakerelerin sonuçları konusunda henüz iyimser olmadığını" itiraf etti. 

13.07: Rusya'da IT uzmanları için askerlik ertelemesi hükümet kararnamesi yürürlüğe girdi. Yüksek öğrenim görmüş, billişim şirketlerinde en az bir yıl çalışan 27 yaş altı genler askerliklerini erteleyebilecek.  En az bir yıl önce ilgili bir üniversiteden mezun olmak şart

13.06 Peskov, "Biden'ın saldırgan açıklamalarına rağmen Rusya ile ABD arasındaki diyaloğun devam etmesi gerektiğini" söyledi. Kremlin sözcüsüne göre, "bu tür hakaretler devlet başkanları ile iki ülke arasındaki ilişkilere damgasını vuramaz, ancak diyalog her halükarda gerekli; sadece iki ülkenin değil, tüm dünyanın çıkarları için diyalog şart. Peskov, "Er ya da geç Moskova ve Washington stratejik istikrar ve güvenlik konularını konuşmak zorunda kalacak" dedi.

13.02: Avrupa ülkelerinin Moskova'nın öne sürdüğü koşullarda doğalgaz almayı reddetme olasılığını hesaplayıp hesaplamadıkları sorusuna yanıt veren Peskov, "tüm seçeneklerin hesaplanmakta olduğunu" söyledi.
 
13.01: Peskov, ruble için gaz ihracatı hakkında: konuştu "Yabancı şirketler, dolar veya euro ile ruble almaları ve gaz için ödemeyi ruble olarak yapmaları  gerektiğini anlamalıdır."
 
12.59: Peskov: "Abramoviç, Rus ve Ukrayna tarafı arasında belirli temasların sağlanmasına yardımcı oluyor. Rus heyetinin resmi bir üyesi değil, ancak yine de müzakerelere bizim tarafımızdan katılıyor."
 
3-4 Mart'taki görüşmelerde Abramoviç'in zehirlendiği iddiasıyla ilgili Peskov "Bu, informasyon savaşının ve sabotajın bir parçası" dedi.
 
12.56:  Donbass'ın korunmasına yönelik özel askeri harekatın ilk aşamasındaki ana görevlerin yerine getirildiğini belirten Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna ordusuna önemli bir darbe vurulduğunu söyledi. (Sputnik)
 
12.14: Rusy Savunma Bakanı Şoygu, NATO ülkeleri liderlerinin Ukrayna'ya uçak ve hava savunma sistemleri tedarikine ilişkin açıklamalarını dikkatle izlediklerini, bu planların uygulanması halinde gerekli yanıtı vereceklerini söyledi.
 
12.10: Alman DIY perakende zinciri OBI, yaptırımlar nedeniyle kapattığı Rusya'daki mağazalarının önümüzdeki hafta açılabileceğini duyurdu. Şirket Rusya'daki 27 mağazasını 7 Mart'ta kapatmıştı. Ikea da 4 Mart'ta Rusya'daki faaliyetlerine son verdi. 
 
11.58: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, İstanbul'daki müzakerelere katılan Ukrayna heyetinin üyelerine "hiçbir şey yemeyin ve içmeyin" tavsiyesinde bulundu. Kuleba ayrıca meslektaşlarını "Yüzeylere dokunmaktan kaçının," diyerek uyardı. Bu uyarının, önceki müzakelerelere katılan bazı heyet üyelerinin zehirlenmek istendiği iddialarının ardından gelmesi dikkati çekti.
 
11.48: Pervıy Kanal, Vladimir Pozner'ın programı Pozner'i yayından kaldırdı. Program en son Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan önce yayınlanmıştı. SSCB döneminden beri ülkenin en ünlü gazetecilerinden olan ve politik konularda sürekli aktif yorumları ile gündemde olan Pozner, Ukrayna operasyonu başladığundan beri ortaya çıkmamış ve hiç bir yorum yapmamıştı.  
 
11.28: Avrupa Doğal Gaz Sistem Operatörleri Ağı ENTSOG, Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa'ya giden doğal gazı kestiğini duyurdu. Son 2 saat itibarıyla Slovakya ve Çekya'ya gaz girişi gerçekleşmediği bildiriliyor.
 
10.25: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da heyetler arası müzakereler öncesi salonda bulunan Rus milyarder iş adamı Roman Abramoviç ile ayaküstü sohbet etti. Abramoviç, iki ülke arasında arabuluculuk için çaba gösteren isimlerden biri.
 
 
10.07: Açılışta dolar kuru 88 rublenin altına düştü. AB ile gaz ödeme krizi yüzünden euro ise yüzde 4,55 artarak 101 rubleye yükseldi. Moskova Borsası güne yüzde 0,48 artışla başladı, dolar bazlı RTS endeksi yüzde 4,19 yükseldi. 
 
09.49: Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna heyetlerinin toplantısı öncesinde yaptığı konuşmadan başlıklad:
 
- Kritik bir dönemde sizleri misafir etmekten, barışı tesis etme yolundaki gayretlerinize katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz.
- Beşinci haftasına giren çatışmalar, dostunuz ve komşunuz olarak bizleri derinden üzüyor
- Bir an önce ateşkesin ve barışın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Artık görüşmelerde somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz..
- Söz sahibi olduğumuz tüm uluslararası platformlarda her iki tarafın da hakkını, hukukunu, hassasiyetlerini koruyan, kollayan, gözeten adilane bir yaklaşım sergiledik.
- Bölgesinde pek çok acıya şahitlik etmiş bir ülke olarak, Karadeniz'in kuzeyinde benzer bir tablonun ortaya çıkmaması için çabaladık.
- Her iki tarafın da hakkını, hukukunu koruyan bir yaklaşım sergiliyoruz. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir aşamaya geliyoruz, her türlü katkıya hazırız.
- Türkiye olarak barış ve istikrar için bölgemizde ve ötesinde sorumluluk üstlenmekten hiçbir zaman kaçınmadık, kaçınmayız. Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz.
- Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türü katkıya hazırız
- Heyet üyeleri olarak tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor.
-Bugün Özbekistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere bu konuşmamdan sonra Taşkent'e hareket ediyorum. Ancak Dışişleri Bakanımı ihtiyaç duymanız halinde sizlere gereken desteği vermesi maksadıyla İstanbul'da bırakıyorum (Sputnik)
 
 
09.39: Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında müzakerelerin bugün Dolmabahçe Sarayı'nda 10.30'da başlaması beklenirken, Cumurbaşkanı Erdoğan'ın öncesinde heyetlerle görüşeceği bildiriliyor. Ukrayna heyetinden David Arakhamia, Financial Times gazetesine demecinde, tarafların güvenlik garantisi konusunda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi. Arakhamia, “Müzakerelerin başlamasından beri bütün konular masada. Fakat çözülmemiş konular da var” dedi. Tarafların taslak ateşkes metni üzerinde tartışmalarının sürdüğünü kaydeden Ukraynalı yetkili, söz konusu müzakere taslağında en büyük sorunun Rusya’nın 2014’ten beri ele geçirdiği bölgeleri geri vermesi olduğunu söyledi. Arakhamia, “Biz böyle bir kararı almayacağız. Rusya destekçisi ayrılıkçıların olduğu Donbass bölgesinin doğusundaki toprak kaybını ve Kırım’ın ilhakını kabul etmeyeceğiz” ifadesini kullandı.  Gazete Duvar'ın aktardığına göre, NATO’nun, “Üye bir ülkeye saldırı durumunda bütün müttefiklerin bir araya gelmesini” öngören 5’inci maddesine benzer bir uygulama yapabileceğini de söyleyen Arakhamia, "Tek çözüme kavuşmuş konu uluslararası garantörler fakat henüz onların onayı geldi. Eğer onay gelmezse bu anlaşma uçar gider” dedi.
 
09.18: Rus haber ajansları, iş adamı Roman Abramoviç'in Rusya-Ukrayna görüşmelerinin yapılacağı İstanbul'da olduğunu ve arabuluculuk temaslarını sürdürdüğünü bildiriyor.
 
09.17: Kanada merkezli petrol şirketi Calfrac Well Services, Ukrayna'daki özel operasyon nedeniyle şirketin Rusya'daki tüm yatırımlarını askıya alacağını duyurdu. Şirketin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Calfrac Well Services Ltd., şirket sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yürürlükteki tüm yasalara ve yaptırımlara harfiyen uyarak yerine getirmesi nedeniyle Rusya Federasyonu'ndaki tüm yatırımlarını askıya aldığını duyurur" denildi. (Sputnik) 
 
08.32: 28 Mart'ta 4. dalga AB yaptırımları yürürlüğe girdi, ABD'den sonra Avrupalı ​​şirketler  de Rus havayolları uçaklarına artık sigortalama, tamir etme ve yedek parça sağlama hizmeti veremeyecek. Toplamda bin 300'den fazla uçak barındıran Rus şirketlerinin, leasing şirketlerine  iade etmeyi reddettiği yabancı uçaklarla yedek parça ve teknik bakım sorunu yaşamadan "en fazla 2-3 ay" uçabileceği belirtiliyor. Sonrası için çözüm arayışları sürüyor. 
 
08.23: Rabota.ru anketine göre, Rusya'da yaşayanların yüzde 47'si yabancı sosyal ağları engellemenin hayatları üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını söylüyor. Yüzde 20'si bazı sitelerin erişilememesinin hayatlarını kısmen etkilediğini söylerken, yüzde 15'i "ciddi anlamda etkilendiğini" belirtiyor.
 
08.20: ABD'de Demokrat Senatör Michael Bennett ve Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman, "dondurulan Rusya varlıklarının Ukrayna'ya yardım için kullanılmasını" öneren bir yasa tasarısı hazırladılar. (RBC)
 
08.15: Japon hükümeti, Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alan şirketlerine, ruble ile ödeme yapmama uyarısında bulundu. (RBC) 
 
08.12: Japonya, 5 Nisan'dan itibaren Rusya'ya lüks malların ihracatını yasaklıyor. Yasak, değerli taşları, mücevherleri ve premium model otomobilleri kapsıyor. 
 
08.10: Rusya "paralel ithalatı" serbest bırakmaya hazırlanıyor. Yani, "ithalat belgesine sahip firmalar tarafından, üretici firmaların ülke içindeki temsilciliklerinin müsadesiyle ürün ithal edilmesi" kuralı gevşetiliyor. Ayrıntlar için tıklayın.
 
07.55: 24 Şubat'ta çatışmaların başlangıcından bu yana, 510 binden fazla Ukraynalının yurt dışından ülkeye döndüğü, bunların dörtte üçünden fazlasının erkek olduğu bildirildi. (Ukrinform)
 
07.51: Peskov, Ukrayna'daki askeri operasyonun sonucu ne olursa olsun Rusya'nın nükleer silah kullanmayacağını söyledi, "bunun sadece Rusya Federasyonu'nun varlığına yönelik hayati bir tehdit olması durumunda mümkün olacağını" tekrarladı. 
 
07:49. Peskov, ABD televizyonu PBS'ye verdiği demeçte, "Rusya'nın 'hayır işi' yapmayacağını ve AB ruble olarak ödeme yapmayı reddederse ücretsiz doğalgaz tedarik etmeyeceğini" söyledi. Kommersant haberi, "Ruble ile ödeme yoksa AB'ye gaz sevkyatı da olmayacak" diye duyurdu. Dün önce Almanya'dan, daha sonra G7'den Rusya'ya ruble ile ödeme yapılamayacağı açıklaması gelmişti. 

Önceki gelişmeler ARŞİV

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама