“Rezervleri dondurulan Rusya’yı Çin’le sıkı pazarlık bekliyor"
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’un Batı yaptırımlarının Rusya'nın altın ve döviz rezervlerinin neredeyse yarısını dondurduğunu açıklaması gözleri Çin’e çevirdi. Siluanov’a göre göre, 640 milyar doları bulan toplam rezervlerin yaklaşık 300 milyarı şu anda yaptırımlar yüzünden Batı’da bloke edildi ve “kullanılamaz durumda”.
Siluanov, Rusya’nın rezervlerinin bir kısmının Çin yuanında olduğunu ve Batı'nın Pekin'e “Rusya’ya yaptırım yapması için” baskı uyguladığını söyledi. Maliye Bakanı, buna rağmen Çin ile ortaklık ilişkileri Rusya'nın yaptırımları aşmasına izin vereceği görüşünde.
Bu görüşe uzmanlar nasıl değerlendiriyor?
İş çevrelerinin saygın radyo kanalı ve haber portalı Business FM bu soruyu Otkritie Bank’ın baş ekonomisti Maksim Petroneviç’e yöneltti.
"Moskova Pekin'e güvenebilir mi ve bunun maliyeti ne olacak?” sorusuna Rus uzmanın yanıtı şöyle:
“Şu anda Çin'e olan bağımlılığımız, diğer tüm büyük para birimleri cinsinden altın ve döviz rezervlerine erişimimiz olduğu zamana kıyasla daha güçlü. Çin Batılıların baskısından dolayı değil, bağımsız jeopolitik çıkarları gereği kararlar alıp uygulamakla ilgiieniyor. Çin, durumumuzdan yararlanıp ihracat anlaşmalarının koşullarını zorlayacak. Bu koşullar altında Çin, Batı pazarlarına satamadığımız malları daha ucuza almaya çalışacak. Yani, Çin pazarına sürekli erişimin bedeli olarak indirimler yapmamız gerekecek."
Öte yandan Rusya Finans Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Aleksey Zubets, Radyo KP'ye yaptığı açıklamada, “Kimse Batı'nın yaptırımlarda bu kadar ileri gideceğini hayal etmemişti. Rusya ile Batı arasındaki tüm sorunlu ilişkilere rağmen, finansın siyaset dışı bir şey olduğu varsayıldı. Her zaman böyle olmuştur. İran ve Venezüella'nın rezervleri donduruldu, ancak kimse bu tür önlemleri büyük ülkelere uygulamadı" dedi.
Zubtsev, Rusya'nın operasyon öncesi rezervlerini dolardan euroya aktarmayı başardığını, "Avrupalıların Rusya'nın varlıklarını dondurmayacağını" hesapladığını, ancak bu planın tutmadığını belirtti.
Rus uzman, "Çok az kişi Rusya'nın böyle bir çatışmaya gireceğini düşündü. Hükümetimizin temel senaryosunda, varlıklarımızın dondurulması olasılığını varsaymadığına dair bir his var. Merkez Bankası bunu bilseydi, parayı altına, yuan'a veya başka bir para birimine çevirmek için bazı önlemler alırdı" dedi.
13.3.2022
Реклама