Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Ermenistan'dan "Türkiye F-16 yollarsa İskender füzeleri kullanırız" tehdidi

SON GELİŞMELER// Azerbaycan ile Ermenistan sınırında pazar sabahı başlayan şiddetli çatışmaların ardından çatışma ve kayıp haberleri gelmeye devam ediyor. Ermeni tarafından bu sabah, çatışmaların devam ettiği ve 15 askerin daha öldüğü açıklaması geldi.  Rusya'dan ABD'ye ve AB'ye, tüm dünyadan taraflara acil ateşkes çağrısı geliyor. Papa Francis de tek çözümün diyalog olduğunu söyleyerek barış için dua etti. 



20.35: Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan’ın çatışmalar sırasında İskender füzelerini kullanma olasılığı karşısında silahlı kuvvetlerin vereceği uygun yanıtı olduğunu belirtti.

Sputnik’e açıklama yapan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan’ın çatışmalar sırasında İskender füzelerini kullanma olasılığı karşısında silahlı kuvvetlerin vereceği uygun yanıtı olduğunu söyledi.

İlgili soruyu yanıtlayan Bayramov, “Maalesef Ermeni tarafından her şey beklenebilir. Askeri açıdan verilecek karşılığın ne olacağı konusunda yorum yapmakta zorlanıyorum. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin buna verecekleri uygun yanıtı olduğundan eminim” diye konuştu.

18.45: Ermenistan Rusya Büyükelçisi Vardan Toganyan, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da F-16 savaş uçaklarını kullanmaya başlaması halinde Ermenistan'ın İskender füzelerini devreye sokacağını belirtti. Sputnik'in aktardığına göre, RİA Novosti'ye demeç veren Toganyan, Türkiye'nin Azerbaycan ile Ermenisran arasında çatışmaya tam teşekküllü olarak dahil olduğunu, bölgeye silah ve askeri danışmanlar gönderdiğini öne sürdü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları da dahil Türkiye'den yapılan açıklamaların geniş kapsamlı askeri faaliyetleri doğruladığını savunan Toganyan, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da F-16 savaş uçaklarını kullanmaya başlaması halinde Ermenistan'ın İskender füzelerini kullanacağını ifade etti.

Toganyan, "Askeri yönetimin defalarca belirttiği üzere, Türk F-16'lar Demokles'in kılıcı gibi Dağlık Karabağ halkının üzerinde durursa, İskender füzeleri dahil tüm tedbirler alınacak. Yani Ermeni ordusu güvenliği sağlamak için tüm cephaneliğini kullanmak zorunda kalacak" diye konuştu.

15.40: Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Baş Danışmanı Vagarşak Arutyunyan, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ krizi nedeniyle uzun süreli savaşa hazırlandığını söyledi. Letonya merkezli bir YouTube kanalına demeç veren Arutyunyan, "Uzun süreli bir savaşa hazırlanıyoruz. Neden mi? Zira bir kez daha söylüyorum, burada ana aktör Azerbaycan değil, Türkiye. Ankara jeopolitik çıkarlarını gözetiyor. Savaşın süresi, askeri faaliyetlerin nasıl süreceğinden uluslararası toplumun tepkisine kadar birçok faktöre bağlı olacak" dedi.
Sputnik'in haberine göre, tarafların onlarca can kaybı verdiğini, Azerbaycan'ın kaybının daha fazla olduğunu anlatan Arutyunyan, "Azerbaycan'ın 20'den fazla İHA'sı, 25-30 askeri aracı vuruldu, Azerbaycan ordusu yüzlerce kayıp verdi. Bizim de onlarca can kaybımız var" ifadelerini kullandı.

11.13: Dün Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile telefonda görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bu sabah Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliev'i arayarak sorunun barışçı yollarla çözümünü istedi. Aliyev de Ermenistan yönetiminin müzakere sürecini bilinçli şekilde bozduğunu, Nikol Paşinyan'ın "Dağlık Karabağ Ermenistan'dır" yönündeki açıklamasının sürece ciddi darbe vurduğunu kaydetti.

11.10: Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni işgali altındaki bölgelerden, stratejik öneme sahip Talış köyü yakınındaki bir tepenin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. 

11.07: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ bölgesinde gerilimin tırmanmasının ardından kısmi seferberlik ilan etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Aliyev’in ülkede kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik kararname imzaladığı belirtildi.

Öte yandan karşılıklı iddialara devam ediyor. Azerbaycan'dan yapılan resmi açıklamada Ermenilerin 550 kadar kayıp verdiği bildirilirken, Ermeniler ise 200 kadar Azeri kaybı olduğunu iddia ediyor. 

07.32: Ermenistan resmi makamları bu sabah yaptıkları açıklamada 15 asker daha kaybettiklerini, toplam askeri kayıplarının 31'e çıktığını duyurdular.

06.45: ABD Başkanı Donald Trump,  Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalara ilişkin, "O bölgede çok iyi ilişkilerimiz var ve bakalım (çatışmaları) durdurabilecek miyiz" dedi.
Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ve Ermenistan arasında artan gerginliğin sorulması üzerine, gelişmelerden haberdar olduğunu söyledi. Trump, durumu dikkatli bir şekilde izlediklerini belirttti.

06.22: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Tovuz’da yaşanan olaylardan sonra Ermenistan’ı, ‘pis işlerinden vazgeçmemesi halinde pişman olacağı’ konusunda birkaç kez uyardığını belirtti.

Milli Güvenlik Kurulu’nun bugün yapılan oturumunda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Ermenistan'ı uyarmıştım. Tovuz olaylarından sonra kirli işlerinden vazgeçmemeleri halinde pişman olacakları konusunda defalarca uyarmıştım” açıklamasında bulundu.

Sputnik'in haberine göre Aliyev ayrıca, “2016’da, 2018’de, bu yılın temmuz ayında onlara ders verdik. Ancak görünüşe göre, bu onlar için bir ders olmadı. Bu defa da onlara ders veriyoruz ve vereceğiz. Bugün şanlı Azerbaycan ordusu büyük bir başarıyla karşı saldırı harekatı yürütüyor ve bu harekat devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ordusunun tüm birliklerinde manevi bir yükselişin gözlemlendiğini vurgulayan Aliyev, ayrıca orduya kayıt olan gönüllülerin sayısının on binlerle ifade edildiğinin altını çizdi:

“Bu durum, halkımızın devletine olan sadakatinin bir göstergesidir. Dağlık Karabağ sorunu bizim ulusal sorunumuzdur. Dağlık Karabağ sorununun çözümü bizim tarihsel sorumluluğumuzdur. Daha önce de defalarca söylemiştim ve bugün de, bu sorunu Azerbaycan halkını memnun edecek biçimde çözmemiz gerektiğini söylemek istiyorum. Bunu tarihsel adaleti yeniden tesis edecek şekilde çözmeliyiz. Bunu Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden sağlayacak şekilde yapmalıyız.”

01.35: Ermenis kökenli ABD'li şov yıldızı Kim Kardaşyan, "Ermenilerin Azeri provokasyonlarının kurbanı olduğunu" iddia edererek uluslararası toplumdan Erivan'a destek istedi.

01.15: Ermenistan ve Yunanistan dışişleri bakanları bir telefon görüşmesi yaptı. Yunanistan, Ermenistan'a desteğini duyurdu.

00.45: Papa Francis tarafları barışçı diyalogla soruna çözüm aramaya çağırdı ve "Kafkaslar'da barış için dua ediyorum" dedi.
 
21.50: Ermenistan işgalinde bulunan Dağlık Karabağ'ın yönetimi, Azerbaycan ile çatışmalarda 16 askerin öldüğünü, 100 askerin yaralandığını ayrıca bir kadın ve bir çocuk olmak üzere 2 sivilin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Azerbaycan Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada ise, Ermenistan ordusunun saldırısında Kaşaltı köyündeki bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Şu ana kadar iki taraftan yapılan açıklamalar, en az 23 kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.

BBC'nin haberine göre, Azerbaycan ayrıca ordusunun Murovdağ'ın zirvesini ele geçirdiğini açıkladı.

Azeri haber ajansı APA, böylelikle Ermenistan'ı işgal altındaki bölgeyle birleştiren Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrol altına alındığını ve Ermenistan'dan işgal altındaki Kelbecer ve Ağdere'ye askeri malzeme taşınmasının önleneceğini duyurdu.

18.40: Kremlin’den yapılan açıklamada, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın Rusya lideri Putin’i aradığını, görüşmede Dağlık Karabağ’da hızla tırmanan gerilimin ele alındığı bildirildi. Kremlin basın dairesinin yayınladığı açıklamaya göre Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e telefon etti, liderler Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesinde hızla tırmanan gerilimi ele aldı.

Sputnik'in haberine göre Putin’in Dağlık Karabağ’da geniş çaplı çatışmaların yeniden başlamasından dolayı duyduğu endişeyi dile getirdiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Rus tarafı, geniş çaplı silahlı çatışmaların yeniden başlamasıyla ilgili duyduğu ciddi endişeleri dile getirdi.”
'Karabağ’da gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için her türlü çabayı göstermek önemli’
Açıklamada ayrıca tarafların Dağlık Karabağ’da gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için her türlü çabayı göstermenin önemine vurgu yaptıkları vurgulandı:
“Gerginliğin daha da tırmanmasını önlemek için gerekli tüm çabayı göstermenin önemine vurgu yapıldığı ve en önemlisi, çatışmaların durdurulması gerektiği kaydedildi.”

17.53: Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İlk belirlemelere göre 16 can kaybımız ve 100'den fazla yaralı var" denildi.

17.40: Azerbaycan Milli Meclisi, ülkenin bazı şehir ve bölgelerinde savaş hali ilan edilmesine karar verildiğini açıkladı.
Azerbaycan parlamentosunun ülkenin bazı kentlerinde ve bölgelerinde sıkıyönetim uygulama kararı aldığı bildirildi.

Sputnik muhabirinin aktardığına göre Azerbaycan Milli Meclisi, Karabağ’daki temas hattında tırmanan gerilim nedeniyle ülkenin bazı kentlerinde ve bölgelerinde sıkıyönetim uygulama kararı aldı.

 


Azerbaycan Askeri Komutanlığı, Agdara yerleşiminde Ermeni silahlı kuvvetlerinin garnizonunu tamamen tahrip etmemek ve muharip kayıpların sayısını artırmamak için Ermeni komutanlığına bu yönde direnmemeyi, teslim olmayı teklif etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Garnizonun tümüyle imha edilmemesi ve Ermeni tarafının kayıplarının artmaması için Agder'de Ermeni askerine teslim olmaları önerildi. Aksi halde her silahlı kişi imha edilecek" dendi.

Yapılan açıklamada, "Azerbaycan Ordusu'nun emri ayrıca, savaş esirlerine ve sivil rehinelere yönelik muamelenin Cenevre Sözleşmesinin gereklerine ve uluslararası hukukun diğer normlarına uygun olarak yürütüleceğini belirtir. Direniş olursa, her silahlı kişi bizim tarafımızdan etkisiz hale getirilecektir" ifadesi kullanıldı. 

Dağlık Karabağ'daki çatışmalar hakkında açıklama yayınlayan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun savunma hattının kırıldığını ve 7 köyün kontrol altına alındığını duyurdu.
 
Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, "Dağlık Karabağ'da Ermenistan ordusunun savunma hattı kırıldı ve çatışma bölgesindeki 7 köy kontrol altına alındı" dedi.

Azerbaycan Genelkurmaya Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Ermenistan tarafından açılan ateş sonucunda 9 sivilin yaralandığı ifade edildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı da, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da 4 helikopter, 15 İHA, 10 tank ve zırhlı araç kaybettiğini belirtti.

Facebook hesabından açıklama yapan Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, "Dağlık Karabağ Savunma Ordusu birlikleri, cephe hattının kuzey, güney ve güneydoğu yönlerinde savunma faaliyetleri yürütüyor düşmanın ilerleyişini önlüyor. Düşman, büyük can ve teçhizat kaybı yaşadı. Birlikler, Azerbaycan'a ait 4 helikopter, yaklaşık 15 İHA, 10 tank ve zırhlı piyade aracını imha etti" ifadelerini kullandı.

NATO'dan açıklama
Bu arada NATO'dan yapılan açıklamada, İttifakın Dağlık Karabağ'daki durumdan duyduğu derin endişe dile getirildi ve taraflara çatışmaları derhal durdurma ve barışçıl çözüm için müzakerelere yeniden başlama çağrısı yapıldı.

NATO Genel Sekreteri'nin Güney Kafkasya ve Orta Asya Özel Temsilcisi James Appathurai'nin Brüksel'de bugün yayınlanan açıklamasında, İttifakın Dağlık Karabağ'daki durumdan duyduğu derin endişe dile getirildi ve taraflara çatışmaları derhal durdurma ve barışçıl çözüm için müzakerelere yeniden başlama çağrısı yapıldı.

Sputnik'in haberine göre açıklamada, "NATO, Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesindeki temas hattında büyük çaplı çatışmalarla ilgili haberlerden derin endişe duyuyor. Taraflar, sivil kayıplara neden olan çatışmaları derhal sona erdirmeli. Bu ihtilafın askeri çözümü bulunmuyor. Taraflar barışçıl çözüm için müzakerelere devam etmelidir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca NATO’nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun çabalarına destek verdiği vurgulandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'la telefon görüşmesi gerçekleştirerek Dağlık Karabağ'da Ermenistan'la yaşanan çatışmaları ele aldı.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Lavrov, cephe hattında devam eden ve siviller de dahil can kaybına yol açan çatışmalardan ciddi şekilde endişe duyduğunu vurguladı.

Bölgede derhal ateşkes sağlanması gerektiğini söyleyen Lavrov, Rusya'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'ndaki diğer eş başkanlarla durumu istikrara kavuşturacak arabuluculuk çabaları sarf etmeye devam edeceğini ekledi.

Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Mnatsakanyan'la Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la yeniden alevlenen çatışmaları konuşan Lavrov, cephe hattında devam eden geniş kapsamlı askeri faaliyetlerden ve ulaşan ölü ve yaralı bilgilerinden ciddi şekilde endişe duyduğunu belirtti.

Bölgede derhal ateşkes sağlanması gerektiğini söyleyen Lavrov, Rusya'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'ndaki diğer eş başkanlarla durumu istikrara kavuşturacak arabuluculuk çabaları sarf etmeye devam edeceğinin altını çizdi.

Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ermenistan bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir" dedi ve Türk milletinin tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olduğunu söyledi.
 
Erdoğan, Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Azerbaycan'a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Ermenistan'ın tahrikkar saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli bir tepki ortaya koyamayan uluslararası toplum çifte standardını bir kez daha göstermektedir. Yaklaşık 30 yıldır ihmalkar tutumunu sürdüren Minsk üçlüsü de çözüm odaklı davranmaktan maalesef çok uzaktadır. Ermeni halkını, kendilerini felakete sürükleyen yönetimlerine ve onları bir kukla gibi kullananlara karşı geleceklerine sahip çıkmaya davet ederken, tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan'ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz. Bugün yaptığımız telefon görüşmesinde dirayetli ve kararlı duruşuna bir kez daha şahit olduğum Azerbaycan Cumhurbaşkanı kardeşim İlham Aliyev'e ifade ettiğim gibi, Türkiye 'tek millet, iki devlet' anlayışıyla, Azerbaycanlı kardeşleriyle dayanışmasını güçlendirerek sürdürecektir."


Önceki gelişmeler:

Kafkasya'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında uzun süredir "dondurulan" kriz yeniden topyekun çatışma sınırına geldi. Ermenistan hükümeti ülkede seferberlik ilan etti. Bakanlar Kurulu kararını açıklayan Başbakan Nikol Paşinyan, savaşa hazırlık emri verdi. Dağlık Karabağ yönetimi de 18 yaşından büyük herkes için seferberlik kararı ilan etti. Türkiye Azerbaycan'a "tam destek " açıklaması yaparken, Moskova "derhal ateşkes" çağrısında bulundu.

Sputnik'in aktardığına göre Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki gerilimin yeniden tırmanması üzerine Ermenistan'da sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan ettiklerini açıkladı.
Facebook hesabından açıklama yapan Paşinyan, "Şu anda Ermenistan hükümetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum" dedi.

Bu sabah bölgeden gelen haberlere göre Ermenistan'ın saldırılarında bir Azeri helikopteri düşürüldü. TRT muhabirleri, Ermenistan, Azerbaycan mevzilerini ve sivil yerleşim yerlerini bir kez daha hedef aldığını, saldırıda hayatını kaybeden sivillerin olduğu açıklandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni saldırılarında sivil ve askerler arasında kayıplar olduğunu belirtti, Dağlık Karabağ konusunda Ermeni tarafıyla kesinlikle masaya oturmayacağını söyledi.  

Aliyev, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'daki saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada Ermeni hedeflerinin Azerbaycan ordusu tarafından vurulduğunu açıkladı. Aliyev "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik" dedi.
 
Dağlık Karabağ'da çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine bir açıklama yapan İlham Aliyev, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik" ifadelerini kullandı.

Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarına yasa dışı şekilde yerleşmeye çalıştığını kaydeden Aliyev, "Ermenistan'ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır" diye konuştu.

Aliyev sözlerini şöyle sürdürdü: "Ermenistan gerekli cevabı aldı ve alacak. Ermenistan'la Karabağ müzakereleri şu an devam etmiyor. Karabağ Azerbaycan'dır. Dağlık Karabağ tarihi, ezeli ve ebedi Azerbaycan toprağıdır. BM'de Ermenistan'ın yeni savaşa hazırlandığını söyledim. Ermenistan askerinin bizim toprağımızda ne işi var? Azerbaycan ordusu toprağında düşmana darbe indiriyor. Karabağ Azerbaycan'dır."

Ankara'dan Bakü'ye tam destek

Türk Dışişleri Bakanlığı, "Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz" açıklaması yaptı. Açıklamada, "Türkiye'nin Azerbaycan'a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız" denildi.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Ermenistan’ın bu sabah Azerbaycan’a karşı başlattığı saldırı hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

Aksoy, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin bu sabah ateşkesi ihlal ederek cephe hattında Azerbaycan ordusu ile Terter rayonuna bağlı Kapanlı, Ağdam rayonuna bağlı Çıraklı ve Ortakerbent, Fuzuli rayonuna bağlı Alhamlı ve Şükürbeyli ve Cebrail rayonuna bağlı Çocukmercanlı köylerini ağır silahlarla yoğun şekilde ateşe tuttuğunu öğrendiklerini kaydetti.

"Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullanan Aksoy, bu saldırılarla Ermenistan'ın, bölgede barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha gösterdiğini aktardı.

Aksoy, "Azerbaycan, halkını ve toprak bütünlüğünü korumak için meşru müdafaa hakkını elbette kullanacaktır. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız. Uluslararası toplumu da haklının yanında durmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle, şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Can Azerbaycan’a başsağlığı diliyoruz" dedi.

Rusya'dan ateşkes çağrısı

Dağlık Karabağ'daki cephe hattında gerilimin yeniden tırmanmasını endişeyle karşıladıklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ve Ermenistan'a derhal ateşe son vermeleri yönünde çağrı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Mevcut bilgilere göre Dağlık Karabağ çatışma bölgesindeki durum, ciddi şekilde kötüleşti. Her iki taraf da, cephe hattı boyunca yoğun ateş açmış durumda. Kayıplar olduğuna dair bilgiler geliyor" dendi.

Bakanlık, Azerbaycan ve Ermenistan'ı ateşe derhal son vermeye ve durumun istikrara kavuşturulması için müzakerelere başlamaya davet etti.

Bölgeden iki tarafın birbiriyle çelişen haberleri gelirken, gerginliğin bu sabah çatışmaya dönüştüğü bildiriliyor. 
 
TRT'nin aktardığı Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ermenistan ordusu saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı.

Açıklamada, Terter'in Gapanlı, Ağdam'ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli'nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl'ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Bu bölgelerde sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü aktarıldı.

Sivil ve askeri kayıpların netleştirildiği, Azerbaycan ordusunun da düşmanın provokasyonunu önlemek ve cepheye yakın bölgelerde yaşayan halkın güvenliğini sağlamak için misilleme tedbirlerinde bulunduğu bildirildi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın saldırılarına karşı cephe boyunca karşı saldırı başlattığını açıkladı.  Ermeni hava savunma birimlerinin 12 uçaksavar füze sistemininin imha edildiği belirtildi. 

Azerbaycan Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş helikopterinin Tatar yönünde düşürüldüğü, mürettebatın yaşadığı bildirildi. "Birliklerimizin hızlı karşı saldırı operasyonu devam ediyor." açıklaması yapıldı. 

TRT'nin haberine göre,  TRT ekibi ve Anadolu Ajansı (AA) ekibinin bulunduğu noktaya Ermeni birliklerince havan atışı yapıldı. 3 havan topu TRT ve AA ekibinin 70 metre kadar yakınına düştü. 

Ermenistan'ın saldırılarına Türkiye'den ilk tepki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. 

 Twitter adresinden saldırıları kınadığını belirten Kalın, şunları söyledi:

"Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan sivil yerleşim birimlerine saldırarak ateşkesi ihlal etmiş ve barış ve istikrara karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uluslararası toplum bu tehlikeli provokasyona derhal dur demelidir. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır.  Saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye’nin tam desteğine sahiptir."

Ermenistan tarafı özellikle son 1 haftadır ateşkes ihlallerini sık sık yapıyordu. Dün 61, önceki gün 69 ateşkes ihlali, bir önceki gün de 49 ateşkes ihlali vardı. Bu sabah da Azerbaycan yine Ermenistan'ın ateşkes ihlalleri ve saldırıları ile güne başladı. 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev son yaptığı açıklamada Ermenistan'ı uyarmış, "Saldırırlarsa pişman olurlar." demişti. 

Bu arada Rus RBC ajansına göre Ermeni resmi makamları ise çatışmalarda iki Azeri helikopteri ile üç İHA'nın düşürüldüğünü iddia etti.

Dağlık Karabağ sorunu 

AA'nın derlediğine göre, Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor ancak fiilen Ermenistan tarafından işgal altında bulunuyor. 

Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından Güney Kafkasya cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmasıyla bölgede iki bağımsız devlet arasında kanlı bir savaş başladı.

Ermenistan bu süreçte Dağlık Karabağ ve çevresi dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarının yüzde 20'lik bölümünü işgal etti. Rusya ara buluculuğuyla 1994'te ateşkes ilan edilmiş olsa da gerginlik bugüne kadar sürdü. 

Bazı dönemlerde ateşkesin bozulduğu ve yerel çatışmaların yaşandığı bölge, Kafkasya'nın kriz sahalarından birisi haline geldi. 

Öte yandan, eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu da birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

27.9.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама