Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

"Uzak" bir geziden "yakın" izlenimler: Çin ve Rusya... Benzer kaderler


Ayrıca  her iki ülkenin, tarihe damgalarını vuran birer imparatorlugu yıkarak devrim gerçekleştirme gibi ortak bir noktaları da var. Rusya’da Romanov hanedanlığı, Çin’de de Ming ve Ching hanedanlığının son temsilcileri idam edilerek hanedanlıklarına son verilmiş.

Pekin Çin’in  merkezi ve en turistik yeri sayiliyor.  şehrin giriş kapisinin da bu meydanda bulunuyor olmaıi,  hemen yanibasindaki devrim muzesi ve “Yasak şehir” ile  burası , sadece yabancilar degil, Çinli turistlerin de  en çok önem verdikleri uğrak yerlerinden birisi. Çin’de  iç turizmi de canlandırma kararindan sonra buraya akın akın Çin iç bölgelerinden gruplar gelmekte. Özellkle Mao’nun mozolesi önündeki kuyruk tarifi imkansiz uzunlukta idi.

Benzeri bir insan kuyruğunu da 1989 yılı soğuk bir kış günü Moskova’da ölen ünlü Rus fizikçisi Andrey D. Saharov’un  tabutu başında, naaşını ziyaret için evinin önünde kuyruk olan Rus halkında görmüştüm. Ve de çok şaşırmıştım böylesine soğuk bir hava dahi binlerce Sovyet insanını kendileri icin, barış için birşeyler yapmaya çalışan bu ünlü bilim adamına son görevlerini yapmaktan alıkoyamamştı. Çin de benzeri bir şekilde kendileri için birşeyler yapan bu büyük adama saygılarını her fırsatta gösteriyordu.

Çin halkı Mao öncesinde değersiz bir birey olarak bu ülkede yaşıyormuş. Özellikle de kız çocukları hiç istenmiyormuş ve bazı yörelerde doğduklarında  sokağa atılıyormuş. Mao öncelikle bu duruma bir son verip onlara birer insan muamelesi yapılmasını sağlamış.

şu an Çin Halk Cumhuryeti’nde ciddi bir nüfus planlaması uygulanıyor. Tek çocuktan fazlasına izin verilmiyor. Bazı özel durumlada örneğin ilk çocuk kız olursa ikinci denemeye göz yumuluyor, ama ilk çocuk erkek ise kesinlikle tek çocukta kalınıyor.

Çin bugün dünyanın 2’nci büyük ekonomisi.  Almanya’yı sollamis durumdalar. Merkez bankalarında 1 trilyon dolarin üzerinde  döviz rezervleri var. Lakin bütün bunlar  ne pahasına gercekleşiyor ona bakalım:

Nüfusun % 16.5’inin günlük geliri 1 doların altında. Nüfusun % 48’inin günlük geliri 2 doların altında. Yani kısacası 1.3 milyar nüfuslu  Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2/3’ünün aylık geliri 50 doları bulmuyor.

“Cixi” diye bir şehirde ziyaret etiğim bir tekstil  fabrikasında calışanların durumu gerçekten  içler acısıydı. Aylık maasları 100 (yüz) dolar civarındaydı ve ayın 29 günü çalışıp 1 günü tatil yapıyorlardı. ıhracat müdürleri pazar günü evinden çalışmak kaydı ile hafta sonu izinini kopardığı için kendisini çok şanslı sayıyordu.
ışin garip tarafı insanlarin hiçbiri de çalıştıkları ve az ücret aldıkları için şikayetçi değildi, Yani bu durum Rusya’nın tam tersi idi.

Rusya’da herhangi bir işletmede çalışan biri ile sohbete başladığınızda ilk şikayeti caliştığı iş yerinden oluyordu. Aldığı ücretin ne kadar az olduğunu ve bütün gün nasıl ağır şartlarda  çalışmak zorunda kaldığını yana yakıla anlatıyordu.

Din konusuna gelince; aynen Stalin’in öne sürdüğü gibi burada da Mao yandaşları tarafından din halkı uyutan bir afyon olarak nitelendirilmiş. Nüfüsun büyük bir bölümü ateist, onun dışında Budist ve Müslümanlar var, ancak Budizmin mistik felsefesi, Nirvana’ya ulaşmak adına elini eteğini her türlü dünyevi işlerden çekip çalışmadan yaşamak pek Çinlilere göre bir anlayış değil.

Çinli çalışmak istemez ise dışarıda her şartta çalışmaya hazır 600 milyon insan iş bekliyor,  onu bildigi için aklının bir köşesinde bile çalışmamak diye bir kavram yerleşmiyor.

Metrolar büyük şehirlerde Rusyadakiler  gibi ama  istasyonlar daha temiz ve modern.

 Metrolara  biniş ve iniş kültürü Ruslarınkine çok benziyor. Tren durağa yanaşır yanaşmaz bekleyenler kapının her iki yanına tek sıra olup çıkanlara yol veriyor ve sonra biniyor. Duraklara yaklaşırken ve hareket esnasında

Çince ve ıngilizce anonslar yapılıyor. Metrolarda kitap okuma alışkanlığı Çinlilerde pek yok.

 Yabancılara karşı çok saygılılar ancak kendi aralarında belki de kalabalıklığın verdiği hoyratlık ile hep itiş kakiş içindeler.

Bu ülkede hoş olmayan bir görüntü de Çinli erkeklerin  sokaklarda her yere tükürme geleneği.  Maalesef aynı gelenek  “başka ülkelerde” de var ve hiç de güzel bir manzara arz etmiyor...

8.6.2010

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама