Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BAŞARI ÖYKÜLERİ

Türk şirketi Beta Tea'nin başarısı

İnşaattan tekstile, farklı sektörlerde Türk şirketlerinin başarı öykülerine sahne olan Rusya'dan yine gurur verici bir haber: Türk gıda şirketi Beta'nın ürettiği siyah çay, Rusya'da dünya devi rakiplerinin arasında "en iyi ürün" olarak seçildi. Beta Tea, Elazığlı bir toprak ağasının dört çocuğunun 1978'de Adana'da kurdukları küçük bir şirketin, 40 yıl sonra "dünya markası" olmasının hikayesi... İşte "Anadolu kaplanları"nın başarısı, Rusya'da da bir kez daha tescil edildi.

Rusya'da bağımsız olarak, tüketici gruplarının finansmanıyla faaliyet gösteren özel kalite kontrol kurumu "Roskontrol" ülkede satılan siyah çay markalarını mercek altına aldı.

"Roskontrol" uzmanları, önde gelen markalar Lipton, Riston, Akbar, Krepkiye Traditsii, Tess, Almanah ve Beta Tea ürünlerini değerlendirmeye alındığı araştırmada, çaylardaki toksik madde, tarım ilacı, küf, metal ve benzeri artıkların miktarına odaklandı. 

Farklı laboratuvar testleriyle yapılan çalışmada sonundan, çok bilinen yedi marka arasında farklı kriterlerde en yüksek puanı Türk markası Beta Tea aldı.

Beta Tea'nin tüm kalite standartlarına tam uygunluk gösterdiği belirlendi.

Tess marka çayın da kalite standartlarına tam uygunluk gösterdiği belirlenirken nihai raporda markanın kullandığı "Best" ibaresinin meşru bir çay kategorisi olmadığı ve yanıltıcı nitelikte olduğu tespitine yer verildi.

Akbar, Almanah ve Riston da araştırmadan geçer not alırken Lipton ve Krepkiye Traditsii markalarında da standart açısından önemli yetersizlikler bulundu.

Adana'dan çıkan dünya markası

Beta Çay markasıyla çay sektörünün liderliğini yakalayan Beta Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin temelleri 1978 yılında Adana’da atılmış.

"Türkiye'ye ithal çayı getiren ilk firma" olarak nitelenen Beta Gıda, 1990'lı yılların başında SSCB'nin dağılamsından sonra girdiği pazarda başarıya ulaşmış.
 
Beta Tea, Bayce, Champion ve Howhad Brand, Beta A.Ş'nin çay konusunda dünya genelinde faaliyet gösterdiği 4 ana markayı oluşturuyor.

Elazığlı Uğur kardeşlerin başarısı daha önce medyaya yansımıştı:
 
"Bir şirket düşünün: Türkiye’den binlerce kilometre uzaklıktaki bir ülkede üretim tesisi kursun, orada elde ettiği ürünü yine binlerce kilometre uzaktaki başka ülkelere pazarlasın, piyasanın liderliğini ele geçirsin, dünya markası olsun ve bütün bunları 20 yıldan az bir süreye sığdırmayı başarsın.

Türkiye’den binlerce kilometre uzakta üretim tesisi kurulan ülke, Sri Lanka. Orada elde edilen ürünün binlerce kilometre uzakta pazarlandığı ülkeler Rusya, Azerbaycan ve Orta Asya cumhuriyetleri. Bu geniş coğrafyada şirkete liderlik getiren ürün ise, çay.

Elazığlı ağanın 4 erkek çocuğunun (Beşir, Celal, Ekrem ve Yusuf Uğur )1980’lerin sonunda kurduğu Beta Çay’ın marka değerine milyon dolarla değer biçilen uluslararası bir markaya dönüşmesinin öyküsü gerçekten çarpıcı.

İflas ve düş kırıklıklarıyla Adana’da başlayan öykü girişimcilik ruhu, cesaret ve kararlılık sayesinde rakiplerinin de saygı duyduğu Beta Çay’ı yaratmış.

Dört kardeş, Beşir, Celal, Ekrem ve Yusuf, kardeşler toprak ağası babalarını mallarını satması için ikna edemeyince 1977 yılında Elazığ’dan Adana’ya göç eder.

Ticaretle uğraşmaya başlayan gençler, 1988 yılında çay ithalatının serbest bırakılması üzerine Sri Lanka’nın yolunu tutar. Sri Lanka’dan Türkiye’ye getirdikleri çayla büyük paralar kazandıklarını, ancak 5 Nisan kararlarıyla iflas ederek ciddi paralar kaybettiklerini söyleyen Uğur, “Ama Allah bir kapıyı kapatıp diğerini açıyor” diye ekliyor. Düş kırıklığı kısa süre sonra yerini yeni pazar arayışlarına bırakır veYönetim kurulu başkanımızı Beşir Uğur beyin almış olduğu karar neticesinde babam Celal Uğur 1994 yılında Azerbaycan’ın yolunu tutar. Beta’nın Türkiye üzerinden Azerbaycan’a ithal ettiği çay çok sevilir ve şirket kısa süre sonra Orta Asya pazarına girerek liderliği ele geçirir. Beta, aynı tarihlerde adım attığı Rusya piyasasında da Lipton, Twinnings ve Ahmad gibi devlerin yanı sıra yerli üreticilerle kıyasıya bir rekabete tutuşur.

Samet Uğur, “Uluslararası çay piyasasında faaliyet gösteren lider firmaları bizim bu kadar kısa sürede başarılı olmamız onları çok şaşırttı” diyor. Şaşkınlık yerini hayranlığa bırakır ve bu sektördeki firmalardan biri Beta’nın isim hakkını almak için ciddi rakamlar önerir.

Uğur, “Kazanan bir şirketimiz var, neden satalım ki” sözleriyle öneriyi reddettiklerini söylüyor. Beta markasına bu kadarbüyük değer biçilmesi boşuna değil; şirketin Sri
Lanka’da, Hindistan’da ve Kenyada kendi yapılanmaları ve şirketi var. 100’a yakın değişik ürünü bulunan şirket Pekoe türünde dünya çay borsasına yön verecek kadar güçlü."

13.2.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама