Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

İHA saldırıları: Rusya'nın bilişim altyapısı ne olacak?

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Saratov bölgesindeki Balakovo kentinde bulunan veri merkezinin İHA saldırısına uğramasının yankıları sürüyor. Saldırının ardından Sberbank ekosistemi başta olmak üzere bazı çevrim içi hizmetlerde kısa süreli kesintiler yaşandığı, ancak banka yönetiminin tüm hizmetlerin normal çalıştığını açıkladığı bildirildi.
 
Uzmanlar BFM'e bu saldırılar sonrası Rusya'daki durum ve beklentileri değerlendirdi:
 
Bilgi güvenliği uzmanı Aleksey Lukatskiy’e göre Sberbank’ın Rusya’da Balakovo ve Moskova’da iki, ayrıca yedek olarak Kazakistan’da bir büyük veri merkezi bulunuyor. Lukatskiy, bu merkezlerde on binlerce sunucu olduğunu ve Rusya genelindeki 250’den fazla veri merkezinin konum ve adres bilgilerinin internette yayımlandığını belirtti.
 
Saldırı, geçen hafta İHA’ların Yandex’in beş veri merkezinden üçünün faaliyetlerini tamamen veya kısmen durdurmasının ardından geldi. Uzman Aleksandr Kukulçuk, veri merkezlerinin birbirine bağlı çalışması nedeniyle birden fazla tesisin zarar görmesinin bankacılık, kamu hizmetleri ve internet platformları dahil çok sayıda hizmeti etkileyebildiğini söyledi.
 
Kukulçuk’a göre Sberbank, kapasitesini farklı noktalara dağıtarak kesintilerin etkisini azaltmaya çalışırken, Yandex’in internet pazarındaki geniş payı nedeniyle şirketin altyapısındaki aksaklıklar ülke çapında hissedildi.
 
Sberbank’a yönelik saldırının ardından Mail.ru, Rosselhozbank, Toçka Bank, Ozon ve Samokat gibi platformlarda da sorunlar yaşandığı, mühendislerin gün içinde hizmetlerin büyük bölümünü yeniden çalışır hale getirdiği aktarıldı.
 
Bilişim ve iletişim teknolojilerinde ithal ikamesi alanında çalışan uzman İlya Massuh, Rusya’nın dijital altyapısının genel olarak yeterince korunduğunu düşündüğünü belirterek paniğe gerek olmadığını söyledi. Bununla birlikte Massuh, vatandaşlara önemli verilerini yalnızca bulut sistemlerinde tutmamalarını, yerel sabit diskler ve kişisel veri depolama çözümlerinden de yararlanmalarını önerdi. Küçük işletmelerin de benzer önlemler alabileceğini ifade etti.
 
Haberde, art arda yaşanan saldırıların bulut hizmetlerinin güvenilirliğine ilişkin değerlendirmeleri ve kullanıcıların tek bir bankaya bağımlı kalma riskini yeniden gündeme getirdiği vurgulandı.
 
14.10.2026

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya'nın göçmen yasalarını sıkılaştırması hayatınızı etkiliyor mu?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet