Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Hürmüz kapandı, Rusya'ya yaradı: Kuzey hattı coştu

Financial Times’a göre Kuzey Denizi Rotası’ndaki sefer sayısı eylülde rekor kırarak 133’e ulaştı. Bu sayı ağustosa göre yüzde 46, 2022’ye göre ise dört kattan fazla artış anlamına geliyor. Seferlerin yaklaşık yarısı Rusya bayraklı gemiler tarafından gerçekleştirildi.
 
Çinli taşımacılık şirketleri de Orta Doğu ve Kızıldeniz’deki aksaklıklar nedeniyle Avrupa’ya alternatif güzergâh olarak Arktik rotasına yöneliyor.
 
FT, artışı deniz buzlarının azalması ile geleneksel güzergâhlardaki jeopolitik risklere bağlıyor. Özellikle Kızıldeniz’in girişindeki Babülmendep Boğazı’nda Husilerin oluşturduğu tehdit, şirketleri daha az riskli rotalar aramaya yöneltiyor. Eylülde Çin’in Qingdao kentinden İngiltere’deki Felixstowe’a Arktik üzerinden giden Dubai Tower konteyner gemisi yolculuğunu 24 günde tamamladı. Süveyş Kanalı veya Ümit Burnu üzerinden aynı yolculuğun en az 40 gün süreceği belirtiliyor.
 
Eylül, buzların mevsimsel olarak en düşük seviyeye indiği dönem olması nedeniyle Arktik deniz yollarında genellikle en yoğun ay olarak öne çıkıyor. Kuzey Denizi Rotası’nın altyapı işletmeciliğini Rosatom yürütüyor. Ağustosta Rosatom, Çinli Sealegend Shipping’e yedi geminin rota üzerinden geçişi için izin verdi. Şirket, buz koşullarının elvermesi halinde ağustos-ekim döneminde Çin ile Avrupa arasında sekiz sefer planladı. Güney Kore de rotaya ilgi gösteriyor; PanStar Acro konteyner gemisinin Pusan’dan Avrupa’ya Arktik üzerinden ilk ticari seferini gerçekleştirmesi planlanıyor.
 
Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev, 2026’da Kuzey Denizi Rotası üzerinden taşınan yük miktarının 40 milyon tonu aşmasını beklediklerini açıkladı. Önceki iki yılda taşımacılık hacmi 37 milyon tonun üzerinde gerçekleşmişti.
 
5.10.2026
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya'nın göçmen yasalarını sıkılaştırması hayatınızı etkiliyor mu?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet