Depoya kalkan 700 Sovyet yolcu uçağı pistlere dönebilir
Rusya’da havacılık şirketi SibNIA, depolarda bekleyen yaklaşık 700 adet An-2 uçağının yeniden uçuşa elverişli hale getirilmesini önerdi. Uzmanlara göre bu uçakların teknik ömrünün yalnızca yüzde 25–30’u kullanıldı. Bu nedenle modernizasyon sayesinde iç hatların kısa uçuşlarında oluşan kapasite açığı önümüzdeki 5–10 yıl boyunca kapatılabilir.
Kommersant'ın haberine göre projenin toplam maliyetinin 14,5–21 milyar ruble, yani yaklaşık 181–262 milyon dolar olması bekleniyor. Bir uçağın onarım maliyeti ise 17–25 milyon ruble arasında değişiyor. Ancak havayolu şirketleri mevcut filolarını dahi ayakta tutmakta zorlandıklarını belirtiyor. Artan bakım giderleri ve finansman eksikliği bu tür yatırımları zorlaştırıyor.
Rusya’da sivil sicilde yüzlerce An-2 bulunmasına rağmen ticari uçuşlarda aktif kullanılan uçak sayısı oldukça sınırlı. Sovyet devri yadigarı bu uçaklar 12 yolcu veya 1,3 ton yük taşıyabiliyor. Proje kapsamında motor değişimi ve kokpit modernizasyonu planlanıyor.
Buna karşın yedek parça temininde yaşanan sorunlar ve sertifikasyon maliyetlerinin artması sektörü zorluyor. Uzmanlara göre küçük havacılık ancak devlet desteğiyle sürdürülebilir. Alternatif olarak geliştirilen “Baykal” uçağının ise kısa vadede An-2’nin yerini tamamen doldurması beklenmiyor.
14.4.2026

Реклама