Kim korkar yaptırımdan? Alman Metro Rusya'da coştu
Alman perakende zinciri Metro, zorlu jeopolitik koşullara rağmen Rusya’daki faaliyetlerini sürdürmeye ve güçlenmeye devam ediyor. Şirketin 2024/25 mali yılına ilişkin verilerine göre, Rusya’daki mağazalara yapılan yatırımlar yüzde 13 artarak 43 milyon euroya yükseldi. Metro, Fransız Auchan ve Alman Globus ile birlikte Rusya pazarında kalan az sayıdaki Batılı FMCG perakendecisinden biri olarak dikkat çekiyor.
Şirket tarafından yayımlanan raporda, söz konusu yatırımların ağırlıklı olarak mevcut işleyişin korunmasına ve IT altyapısının yerelleştirilmesine yöneldiği belirtiliyor. Metro yönetimi, Rusya’daki operasyonların artık tamamen yerel çözümler ve servisler üzerinden yürütüldüğünü vurguluyor. Yeni mali yılda ise Rusya’da iş geliştirmeye yönelik ek yatırım planlanmadığı ifade ediliyor.
İzvestiya'ya göre Metro’nun Rusya’daki cirosu 2024/25 mali yılında 2,6 milyar euroya ulaştı ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 6,7 artış anlamına geliyor. Buna karşılık, düzeltilmiş EBITDA yüzde 6 düşüşle 143 milyon euroya geriledi. Şirket Rusya pazarında 25 yılı geride bırakırken, ülkedeki faaliyetlerini özellikle HoReCa segmenti ve profesyonel ticaret açısından olgun ve stratejik bir alan olarak değerlendiriyor.
Şirketin Rusya genelinde 51 bölgede faaliyet gösteren 93 hipermarketi bulunuyor. Toplam satış alanı yaklaşık 659 bin metrekareye ulaşan Metro, geçmişte Rusya’daki iştirakini halka arz etmeyi de gündemine almıştı. Ancak 2014 yılında Ukrayna kriziyle birlikte bu planlar askıya alınmıştı. 2022 sonrasında ise şirket, "Rusya’dan tamamen çıkma seçeneğini değerlendirse de uygun bir alıcı bulunamaması nedeniyle faaliyetlerini sürdürme kararı aldığını" duyurmuştu.
Metro’nun raporlarında Rusya’daki varlığın ekonomik, siyasi ve itibari riskler taşıdığı açıkça belirtiliyor. Buna rağmen, Rusya’daki iştirakin bilanço büyüklüğü 2024/25 sonunda 214 milyon euroya yükseldi. Bu rakam bir yıl önce 184 milyon euro seviyesindeydi. Uzmanlara göre Rusya, halen Metro grubunun toplam gelirinde yaklaşık yüzde 8 payla Fransa ve Almanya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor.
Rusya’da faaliyetlerini sürdüren bir diğer Alman zinciri Globus da benzer bir tablo çiziyor. Şirketin Rusya’daki iştiraki GiperGlobus’un 2024 yılı cirosu 157,1 milyar rubleye çıktı ki bu tutar yaklaşık 1,96 milyar dolara denk geliyor. Net kar ise 6,6 milyar rubleye, yani yaklaşık 82,5 milyon dolara yükseldi. Uzmanlar, Rusya’dan çekilen Batılı perakendecilerin ise milyarlarca dolarlık zarar yazdığını ve varlıklarını ciddi indirimlerle elden çıkarmak zorunda kaldığını vurguluyor. Bu nedenle Rusya pazarına geri dönüşün kısa vadede son derece zor olduğu belirtiliyor.
22.12.2025

Реклама