Merkez Bankası: "Ekonominin nefes almaya ihtiyacı var"
Rusya Merkez Bankası, ekonominin mevcut durumda tüm üretim, lojistik ve altyapı kaynaklarını tükettiğini ve artık bir “nefes alma” dönemine ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Bankanın para politikası departmanı direktörü Andrey Gangan, verimlilik artışı olmadan ücretlerdeki yükselişin enflasyon tarafından hızla eritileceğini belirtti.
Kommersant'ın aktardığına göre Gangan, ekonomide büyümenin sürdüğünü ve 2025 yılı genelinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1–2 oranında artmasının beklendiğini söyledi. Bu rakam, Ekonomi Bakanlığı’nın ilkbaharda açıkladığı yüzde 2,5’lik beklentinin altında olsa da, Merkez Bankası’na göre öngörülen çerçevede ilerleniyor. Gangan, büyümenin gelecek yıl da devam edeceği kanaatinde.
Merkez Bankası temsilcisi, düşük ve istikrarlı enflasyonun kurum için temel öncelik olduğunu vurguladı. Gangan'a göre, toplumda yaygın olan “Merkez Bankası büyümeden çok fiyat istikrarını önemsiyor” görüşü gerçeği yansıtmıyor, tam tersine, kurum için halkın yaşam standartlarının yükselmesi kilit öneme sahip.
Enflasyonla mücadele kapsamında Merkez Bankası, Temmuz sonunda politika faizini yüzde 20’den yüzde 18’e indirmişti. Banka, para politikasında sıkı duruşunu koruyarak 2026’da enflasyonu hedef seviyelere döndürmeyi amaçlıyor. Ancak yıl sonuna kadar faiz indirimlerinin devam etme ihtimalini de göz ardı etmiyor.
Uzmanlar, Merkez Bankası’nın bu yaklaşımını ekonomiye verilen zorunlu bir mola olarak değerlendirme eğiliminde. Verimlilik artışına dayalı bir büyüme stratejisi geliştirilmezse, mevcut üretim kapasitesi ve işgücü sınırları içinde sağlanan her kazanımın kısa sürede enflasyon baskısı altında eriyeceği uyarısı yapılıyor.
22.8.2025

Реклама