Bütçe yetmiyor, devlet 1,5 trilyon ruble daha borçlanacak
Rusya Maliye Bakanlığı, petrol ve gaz gelirlerindeki düşüşe rağmen artan harcamaları finanse edebilmek için iç borçlanma hacmini artırma kararı aldı. Temmuz-Eylül döneminde toplam 1,5 trilyon ruble (yaklaşık 19,1 milyar dolar) borçlanılması planlanıyor; bu da aylık ortalama 500 milyar ruble (yaklaşık 6,4 milyar dolar) anlamına geliyor.
Bu rakam, yılın ilk iki çeyreğinde yapılan borçlanmalardan daha yüksek. Ocak-Mart dönemi için planlanan 1 trilyon ruble (12,7 milyar dolar) yerine 1,4 trilyon ruble, Nisan-Haziran döneminde ise 1,3 trilyon ruble (16,5 milyar dolar) yerine 1,47 trilyon ruble borçlanıldı.
Hükümetin bütçe açığı ise büyüyor. Mayıs ayında bütçe açığı üç kattan fazla artarak 3,8 trilyon rubleye (yaklaşık 48,4 milyar dolar) ulaştı; bu, ülkenin GSYİH’sinin %1,7’sine karşılık geliyor. Düşen petrol fiyatları ve güçlenen ruble, petrol ve gaz gelirlerinde 2,6 trilyon ruble (33,1 milyar dolar) kayba yol açtı. Ancak borçlanma programı revize edilmedi. Maliye Bakanlığı, dolar kurunun tahminlerden düşük kalması nedeniyle gelir açığını kapatmak için ek borçlanmalara yönelebilir. Öte yandan, bu yıl için öngörülen %7,6’lık enflasyonun altında kalan gerçekleşmeler dolayısıyla dolaylı vergi gelirlerinde de düşüş bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl sabit faizli devlet tahvillerine (OФЗ) talep zayıftı ve yatırımcılar değişken faizli tahvilleri (floaters) tercih ediyordu. Maliye Bakanlığı ise sabit faizli tahvilleri piyasaya sürmekte ısrarcıydı. Bu yılın ilk yarısında yalnızca sabit faizli tahvillerle ilerleyen Bakanlık, üçüncü çeyrek için de aynı planı sürdürüyor. Analistlere göre, politika faizinin %16’dan %14 seviyelerine inmesiyle birlikte borçlanma maliyetleri azaldı ve bu durum Bakanlığa tahvil piyasasında daha rahat hareket etme imkânı tanıyor. Maliye, elverişli piyasa koşullarından faydalanarak gelecekteki belirsizliklere karşı mali tampon oluşturmaya çalışıyor.
1.7.2025

Реклама