Değerli ruble Rusya'nın ihracat gelirlerini ve bütçeyi baskılıyor
Rusya’nın dış ticaret fazlası 2025’te sert bir düşüşle 35–40 milyar dolara gerileyebilir. Gazprombank’ın son raporunu haberleştiren Kommersant gazetesi bu miktarın geçen yılki 65 milyar dolarlık fazlanın neredeyse yarısı anlamına geldiğine dikkat çekiyor. Düşüşün başlıca nedeni, Ural tipi petrol fiyatlarının varil başına 68 dolardan 57 dolara inmesiyle birlikte ihracat gelirlerinde yıllık bazda yaşanan yüzde 7–8'lik gerileme. İthalat ise daha dirençli: Düşüş oranı yüzde 2-3 arasında.
Raporda dikkat çeken bir diğer unsur ise rubledeki ani güçlenmenin ardındaki nedenler. Mart ayından bu yana rubledeki değer artışı, ihracatçıların döviz satışlarını azaltmalarıyla paralel ilerliyor. Uzmanlar, bu durumun şirketlerin 2022–2024 döneminde biriktirdiği döviz rezervlerini bozdurmasından kaynaklandığı iddiasında. Ancak bu rezervlerin sonbahara kadar tükenmesi beklenmekte. Bu noktadan sonra rublede tekrar zayıflama öngörülüyor: Yıl sonunda dolar kuru baz senaryoda 98 rubleye, kötü senaryoda ise 103 rubleye çıkabilir.
Kur zayıfladıkça bütçeye olan baskı da artıyor. 2025 yılı bütçesindeki açık hedefi 1,2 trilyon rubleden 3,8 trilyona çıkarıldı. Üstelik güçlü ruble ve düşük petrol gelirleri nedeniyle bu açık 4,3 trilyon rubleye kadar genişleyebilir. Uzmanlara göre dolar kurundaki her 1 ruble düşüş, bütçeye ek 100 milyar ruble yük bindiriyor.
Tüm bu gelişmeler ışığında Rusya Merkez Bankası, faiz indirimine yöneldi. Haziranda politika faizini yüzde 21’den 20’ye çeken banka, yıl sonuna kadar yüzde 16’ya kadar düşüş öngörüyor. Ancak rublede sert bir değer kaybı yaşanması halinde bu indirimin 18’de sınırlanabileceği görüşü hakim. 2024’te yüzde 4,3 büyüyen Rus ekonomisinin bu yıl sadece yüzde 1,2–1,5 büyümesi bekleniyor.
1.7.2025

Реклама