AB gündemi: SWIFT'ten tamamen ihraç
Avrupa Birliği, Rusya’ya karşı uygulanacak yeni yaptırım paketinde ülkedeki bütün bankaların SWIFT sisteminden çıkarılmasını tartışıyor. Bloomberg’e göre, önlemin amacı Rusya üzerindeki baskıyı artırmak. Hangi bankaların hedef alınacağı kesinlik kazanmamış durumda. Rusya'da şu anda SWIFT’e bağlı çalışmaya devam eden banka sayısı 20’nin üzerinde.
Ancak finansal piyasalar ve makroekonomi analisti Aleksandr Timofeev, AB’nin SWIFT üzerinden uygulayacağı yaptırımların etkili olmayacağını savunuyor. Timofeev, “SWIFT’ten çıkarılacak bankalar arasında kritik öneme sahip Raiffeisenbank gibi oyuncuların yer alması zor. Avusturya, Raiffeisenbank’ı tüm yaptırım listelerinden çıkarmayı başardı ve şu anda bu banka, Rusya ile ödeme sistemlerini sürdürebiliyor. Daha küçük bankaların hedef alınması ise pratikte pek bir anlam ifade etmiyor. Ayrıca, Ermenistan ve Kazakistan gibi ülkelerdeki bankalara yönelik yaptırımlar da etkili olmayacaktır. Zira bu bankalar zaten dolaylı yollarla Ortadoğu bankaları aracılığıyla faaliyetlerini sürdürüyorlar” diye konuştu.
Bloomberg’in aktardığı bilgilere göre, AB ayrıca Rus petrolüne yönelik fiyat tavanını da aşağı çekmeyi planlıyor. Şu anda varil başına 60 dolar olan fiyat sınırının 45 dolara indirilmesi önerilmekte. Ancak bu planın Rusya’nın petrol ihracat gelirlerini ciddi şekilde etkilemeyeceği düşünülüyor. Finans Üniversitesi ve Ulusal Enerji Güvenliği Fonu’ndan İgor Yuşkov, “Petrol fiyat tavanı uygulaması zaten etkin değil. Fiyat sınırı ister 60 ister 45 dolar olsun, Rusya petrolünü gölge filolar aracılığıyla taşımaya devam edecek. Bu nakliye maliyetlerini artırıyor ama ihracatı engellemiyor. Esas risk, AB’nin petrol taşımacılığına dair daha geniş bir strateji geliştirip, Rus tankerlerini Baltık Denizi’nden tamamen dışlamaya kalkması olur. Ancak bu, ABD’nin desteği olmadan zor görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, bu hafta yaptığı açıklamada, 18’inci yaptırım paketinin ana bileşeninin enerji alanındaki önlemler olacağını duyurmuştu. Paketin, sabotaj sonucu zarar gören Kuzey Akım boru hatlarıyla ilgili yaptırımlar içereceği ve Baltık Denizi’nin dibinde yeni yatırım yapılmasının önlenmesine yönelik tedbirler almayı hedeflediği belirtiliyor.
27.5.2025

Реклама