Rusların yarısı ek gelirle 'iki yakasını bir araya getiriyor'
Rusya’da yapılan geniş çaplı bir anket çalışmasına göre, ülkedeki her iki çalışandan biri ana işine ek olarak farklı alanlarda geçici işler yapıyor. “Avito Podrabotka” platformunun araştırmasına göre bu tür ek işlerle sağlanan gelir, çalışanların toplam kazançlarının ortalama yüzde 20’sine karşılık geliyor.
Erkekler genellikle inşaat, üretim ve teslimat sektörlerinde ek gelir elde ederken, kadınlar daha çok online ticaret, eğitim ve muhasebe alanlarını tercih ediyor.
Katılımcıların yüzde 43’ü, yan işlerden toplam gelirlerinin yüzde 10’unu kazanırken, yüzde 36’sı bu oranın yüzde 11 ila 30 arasında olduğunu belirtti. Daha yüksek oranlarda kazanç sağlayanlar da azımsanmayacak düzeyde: Yüzde 13’ü gelirinin yarısına yakınını, yüzde 8’i ise gelirinin yarısından fazlasını ek işlerden elde ediyor.
Özellikle 18-24 yaş arası gençler, bilişim ve teknik destek gibi dijital alanlarda çalışmayı tercih ederken; 25-54 yaş arası çalışanlar fiziksel işlerde, 55 yaş üstü bireyler ise muhasebe ve eğitim gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.
Araştırma, ek iş yapanların büyük kısmının bunu düzenli olarak sürdürdüğünü de ortaya koydu. Ek gelir elde edenlerin yüzde 35’i haftada birkaç kez, yüzde 20’si haftada bir, yüzde 11’i ise her gün çalıştığını belirtti. 2023 yılı verilerine göre, ek iş yapanların yaklaşık yarısı ayda 10 bin rubleye kadar gelir elde ederken, beşte biri 11-20 bin ruble, yüzde 13’ü ise 21-30 bin ruble aralığında kazanıyordu. Öte yandan, bazı büyük ve orta ölçekli firmalar lise öğrencilerini bile ek iş pozisyonlarında değerlendirmeye başladıklarını ifade etti.
20/5/2025

Реклама