OPEC'te görüş ayrılığı, ticaret savaşları, dron saldırıları: Petrol fiyatları nereye?
2025 yılının nisan ayı itibarıyla petrol piyasasında yaşanan gelişmeler, OPEC+ ittifakının dayanıklılığını ciddi şekilde sınamaya başladı. Bir yandan sekiz ülkenin üretimi artırma kararı, diğer yandan Kazakistan’ın mart ayında kotaları aşarak günlük 300 bin varil fazladan üretim yapması, fiyatların aşağı yönlü hareketine neden oldu. Rusya’nın Ural petrolü yeniden 50 doların altına gerilerken, Brent ile arasındaki makas açılmaya devam ediyor.
Nezavisimaya'nın yorum haberine göre, petrol fiyatlarındaki gerilemede bir diğer önemli faktör de ABD’nin Çin merkezli ticaret savaşını kızıştırması. Küresel enerji talebinin en büyük tüketicisi olan Çin üzerindeki baskılar, genel talep beklentilerini zayıflatırken, yatırımcıların enerji piyasasına yönelik güvenini de sarsıyor. Uzmanlara göre, bu atmosferde üreticiler bir yandan mevcut pazar paylarını korumaya çalışırken, diğer yandan fiyatları daha fazla düşürme riskini göze alıyor.
Kazakistan hükümeti ise şimdiden 55 hatta 50 dolarlık petrol fiyatlarını öngören “süper kriz” senaryoları üzerinde çalışıyor. Oysa yakın zamana kadar kriz eşiği 60 dolar olarak kabul ediliyordu. Bu gelişmeler, OPEC+ çerçevesindeki kota sisteminin sürdürülebilirliğini yeniden tartışmaya açtı. Astana, taahhütlerini yerine getireceğini açıklasa da uzmanlar yabancı yatırımcıların etkili olduğu sahalarda bu tür adımların zor alınabildiğine dikkat çekiyor.
Kritik öneme sahip Tengiz sahasında üretim artışına giden Kazakistan, Chevron ve ExxonMobil gibi Amerikan şirketleriyle yürüttüğü projelerde yönetimi paylaşmak zorunda. Bu durum, ülkenin kendi enerji politikaları ile uluslararası yükümlülükleri arasında denge kurmasını zorlaştırıyor. Ancak kısa vadede OPEC+ anlaşmasının, özellikle Rusya, Suudi Arabistan ve BAE gibi başat aktörlerin çıkarına olduğu sürece ayakta kalacağı öngörülmekte.
Öte yandan, Hazar Petrol Konsorsiyumu’nun işlettiği 1500 km uzunluğundaki boru hattı da yeni sorunlarla karşı karşıya. Nisan ayında sistemin bazı yükleme terminalleri geçici olarak devre dışı bırakıldı. Ancak mahkeme kararıyla ağır yaptırımlar uygulanmadı. Ayrıca Şubat ayında insansız hava aracı saldırısıyla hasar gören Kropotkinskaya istasyonunun, mayıs sonuna kadar tekrar devreye alınması hedefleniyor.
12.4.2025

Реклама