Eski Rus Bakan Türkiye'yi de uyardı: "Mazut tehlikesi kapıda"
Rusya'nın Karadeniz kıyıları ve plajları için tehlike çanlarının çalmasına neden olan çevre felaketi için bu kez Türkiye kıyılarına da "erken uyarı" mesajı geldi. Rusya Bilimler Akademisi Su Problemleri Enstitüsü Bilimsel Direktörü ve eski Çevre Bakanı Viktor Danilov-Danilyan, Kerç Boğazı’nda batan tankerlerden sızan mazutun Türkiye, Gürcistan ve diğer Karadeniz kıyılarına kadar ulaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Danilov-Danilyan, mazutun akıntılar nedeniyle "dallar" ya da "şeritler" şeklinde yayılacağını belirtti ve bunun Türkiye, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde de çevre kirliliği yaratabileceğini ifade etti.
Rus uzman, mazutun deniz akıntılarıyla nasıl taşınacağını tahmin etmenin zor olduğunu söyledi. “Deniz akıntıları, nehirler gibi düzenli bir sistem değil. Genelde ana bir akıntı olur ve buradan dallanarak yan yönlere dağılır” diyen Danilov-Danilyan, Kırım’da Kerç, Feodosiya ve Yalta gibi kıyılarda kirlilik gözlemlendiğini, ancak Karadeniz’in diğer bölgelerinin hâlâ bu kirlilikten etkilenmediğini belirtti. Uzman, buna rağmen, ilerleyen dönemde diğer sahil bölgelerinin de mazut sızıntısından etkilenme riski taşıdığına dikkat çekti.
15 Aralık’ta Kerç Boğazı’nda batan iki tanker, toplamda 9 bin 200 ton mazut taşıyordu. Bu felaketin ardından Kırım ve Krasnodar kıyılarında ciddi bir çevre kirliliği yaşandı. Uzmanlar, Türkiye ve diğer Karadeniz ülkelerinin kirliliğin etkilerini en aza indirmek için iş birliği yapması gerektiğini vurguluyor. 1992 yılında imzalanan Bükreş Sözleşmesi, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri bu tür kirliliklere karşı önlem almak konusunda bağlayıcı hale getirmişti.
Mazut ve mazot, her ikisi de petrol ürünleri olmasına rağmen farklı kullanım alanlarına ve özelliklere sahip ürünler. Mazot, dizel motorlarda yakıt olarak kullanılan daha hafif ve arıtılmış bir ürün. Özellikle kara taşıtlarında, jeneratörlerde ve deniz araçlarında tercih ediliyor. Mazut ise petrolün ağır bir türevi olarak daha yoğun ve viskoz bir yapıya sahip. Genellikle sanayi tesislerinde, elektrik santrallerinde ve gemilerde enerji üretimi için kullanılıyor.
Mazot, koyasen daha temiz yanması ve daha az kirlilik oluşturması nedeniyle günlük kullanım için uygunken, mazut daha ekonomik bir enerji kaynağı olarak endüstriyel alanlarda tercih ediliyor. Ancak mazutun çevresel etkileri mazota kıyasla daha yüksek.
20.1.2024
Реклама