Rus analist: "Ermenistan Batıyla ilişkileri derinleştirmek istiyor"
Ermenistan'ın ABD ile imzaladığı stratejik işbirliği anlaşması, Rus basınında kendine yer bulmaya devam ediyor. Konuyla ilgili Business FM için bir değerlendirme kaleme alan siyasi gözlemci Gerogi Bovt, anlaşmanın, Erivan’ın Batı ile ilişkilerini derinleştirme arzusunun bir göstergesi olduğunu yazdı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, anlaşmanın enerji, ekonomi, güvenlik ve savunma alanlarında iş birliğini geliştireceğini belirtirken, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da nükleer iş birliği konusundaki müzakerelerin başladığını açıklamıştı. Bovt, bu anlaşmanın Ermenistan’ın dış politika vektörünü yeniden tanımladığını ifade ediyor.
Bovt, Moskova’nın bu yakınlaşmaya tepkisinin sınırlı kalacağı görüşünde. Ona göre, Rusya’nın ciddi ekonomik yaptırımlara başvurması pek olası değil. Ancak askeri-teknik iş birliğinin gözden geçirilmesi gündeme gelebilir. Gözlemci, Moskova’nın Erivan’a olan borçların bir kısmını zaten silmiş olduğunu hatırlatıyor ve Rusya’nın mevcut durumda radikal adımlardan kaçınacağını öne sürüyor.
Erivan’ın Avrupa Birliği ile yakınlaşma çabaları da dikkat çekici. Bovt, Erivan’ın AB ile entegrasyonu hızlandırmak istediğini, ancak tam üyelik yolunun uzun ve belirsiz olduğunu vurguluyor. Erivan’ın bu girişimlerle, Karabağ’daki kayıplardan sonra yeni bir politik söylem inşa etmeyi amaçladığını belirtiyor. Moskova ise Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği ve AB arasında seçim yapması gerektiği çizgisinde.
Ekonomik ilişkiler açısından Bovt, Ermenistan’ın ticaretinin büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı olduğunu hatırlattı. 2024 yılı itibarıyla Ermenistan-Rusya ticaret hacmi 15 milyar dolara ulaşırken, AB ile bu rakam sadece 2 milyar dolar civarında. Bovt’a göre, Ermenistan’ın ticari bağımlılığı, Moskova’nın yaptırımlara başvurmaması için bir güvence sağlıyor.
Bovt, Ermeni halkının AB’ye olan güveninin hızla arttığını yazdı. Sosyal araştırmalara göre, Ermenilerin yüzde 60’tan fazlası AB’ye diğer uluslararası kurumlara kıyasla daha fazla güveniyor. Aynı zamanda, halkın çoğunluğu ülkenin AB’ye üye olmasını destekliyor. Bovt, Başbakan Nikol Paşinyan’ın bu kamuoyu desteğini dikkate alarak politikalarını şekillendirdiğini ifade etti.
Son olarak, Bovt, Moskova’nın Erivan-Washington anlaşmasını temkinli bir şekilde karşıladığını söylüyor. Rus yetkililer, anlaşmayı Ermenistan’ın egemenlik hakkı olarak değerlendirirken, Güney Kafkasya’da sorunların çözümü için “3 + 3” formatını (Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Gürcistan) desteklemeye devam ediyor.
17.1.2025
Реклама