Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı nasıl yankılandı?

Moskova Borsası endeksi, Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 21'de sabit tutma kararının ardından son dört haftadaki kayıplarını cuma günü telafi etti. Birçok yatırımcı, faiz oranının yüzde 23’e yükseltileceğini öngörürken, bu beklenmedik karar piyasaya anında pozitif yansıdı. Endeks, kararın açıklanmasından sonra üç dakika içinde yüzde 4 artarak 2550 puana ulaştı. Gün içinde 2652,58 puana kadar çıkan endeks, günü 2638,42 puanda tamamladı ve yüzde 9,2’lik bir yükseliş kaydetti. 
 
Rusya Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, bu kararın dengeli olduğunu ve ekonomideki mevcut yavaşlamayı dikkate aldığını belirtti. Reşetnikov, ekonomideki soğumanın hızlı bir süreç olduğunu ve resmi istatistiklere yansımasından önce önemli ölçüde ilerleyebileceğini vurguladı
 
Merkez Bankası’nın kararı, tahvil piyasasında da olumlu etkiler yarattı. Sabit kuponlu tahvillerde, özellikle uzun vadeli devlet tahvillerinde (OФЗ) fiyatlar yüzde 5'in üzerinde yükseldi. Uzmanlar, bu kararın sürpriz olduğunu belirtiyor. Zebit Bank analisti Vladimir Yevstifeev, faiz oranının sabit kalmasının en az beklenen senaryo olduğunu ifade etti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğu faiz artışı beklerken, çok azı oranın yüzde 21'de kalacağını öngörmüştü.
 
Uzmanlar, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit tutmasının kısa vadede piyasaya pozitif yansıyacağını söylese de, uzun vadede temkinli yorumlarda bulunuyor. Analist Natalia Pırayeva, yüksek faiz oranlarının borçlu şirketlerin maliyetlerini artırarak kâr marjlarını ve temettü potansiyelini düşürebileceğini belirtiyor. Piyasada kalıcı bir yükseliş trendinden bahsetmenin ancak Merkez Bankası’nın para politikasında gevşemeye dair sinyaller vermesiyle mümkün olacağını ekliyor.
 
Rusya Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 21’de sabit tutmasının ana nedeni olarak, enflasyonu hedef seviyeye döndürmek ve dezenflasyon sürecini yeniden başlatmak için gerekli koşulların oluşmasını gösterdi. Yüksek fiyat artışlarına ve iç talebin güçlü kalmasına rağmen, sıkı para politikasının şu an için yeterli olduğunu belirtti. Banka, nihai borçlanma faiz oranlarının artması ve kredi faaliyetlerinin yavaşlamasının, para politikası sıkılığını doğruladığını ifade etti.

"Renaissance Capital" Baş Ekonomisti Oleg Kuzmin, Merkez Bankası’nın bu kararla politika değişikliğine gittiğini belirtti. Kuzmin’e göre, mevcut para politikası koşulları oldukça sıkı ve bu durum kredi büyümesini, özellikle kurumsal kredileri yavaşlattı. Ancak yüksek enflasyon devam ediyor. Dolayısıyla, bu karar, enflasyon hedeflemesinden vazgeçmek anlamına gelmiyor, daha esnek ve dengeli bir yaklaşımı benimsediğini gösteriyor.

Faiz kararı, döviz piyasasında büyük bir etki yaratmadı. Dolar kuru, kısa süreliğine 102 ruble seviyesine inse de gün sonunda 103,5 ruble seviyesine geri döndü. Çin yuanı ise 14 ruble seviyesinin altına düştü. Uzmanlar, yüksek faiz oranlarının rubleye destek sağlayacağını öngörüyor. Sovcombank analisti Mihail Vasiliev, yüksek faizin ruble mevduatlarını cazip kıldığını ve ithalat talebini sınırladığını ifade etti.
 
Denis Popov, Rusya Merkez Bankası’nın mevcut para politikasıyla ihracatın durgunluğunu sürdürmesi durumunda, ruble kurunda orta vadede risk görülmediğini vurguladı. Piyasa analistleri, dolar/ruble kurunun 100-108 arasında, yuan/ruble kurunun ise 13,5-14,5 arasında kalacağını tahmin ediyor.
 
21.12.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Yıl biterken Rusya'daki işlerinizi geçen yıla kıyasla nasıl değerlendiriyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама