Güneş fırtınası koptu, Rusya çapında 'Kuzey ışıkları' görüldü
10 Ekim perşembe akşamı, Rusya'nın farklı bölgelerindeki insanlar gökyüzünde nadir görülen "kuzey ışıkları"nı (aurora borealis) izleme fırsatı buldu. Bu doğal ışık gösterisi, Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü Güneş Astronomisi Laboratuvarı verilerine göre, güçlü bir "G3 seviyesinde" manyetik fırtına nedeniyle gerçekleşti.
Manyetik fırtınanın başlamasıyla birlikte, kuzey enlemlerindeki birçok şehirde bu doğa olayı gözlemlendi. Bilim insanları, bu manyetik fırtınanın en az iki gün daha devam edeceğini tahmin ediyor.
Hava durumu uzmanı Mihail Leus, bu fırtınanın, 2024 yılının en güçlü ve en uzun manyetik fırtınalarından biri olabileceğini belirtti. Leus’a göre, bu tür güneş fırtınaları atmosferdeki manyetik alanı etkileyerek kutup ışıklarının görünmesine yol açıyor. Benzer şekilde güçlü bir manyetik fırtına, 8 Ekim’de de kaydedilmişti.
Kuzey ışıklarının görünmesi, dünya atmosferine giren güneş rüzgarlarının etkisiyle gerçekleşiyor ve genellikle yüksek enlemlerde görülüyor. Ancak, bu tür güçlü manyetik fırtınalar sırasında, Rusya’nın daha güney bölgelerinde bile bu doğa olayı izlenebiliyr. Bu fırtınalar sırasında ayrıca, elektronik cihazlar, radyo dalgaları ve elektrik şebekeleri üzerinde geçici etkiler de yaşanabiliyor.
Manyetik fırtınalar, güneşte meydana gelen patlamalar sonucu uzaya yayılan yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu oluşuyor. Bu süreç, Dünya’nın manyetosferinde türbülans yaratır ve atmosferin üst katmanlarında parlak, renkli ışık gösterilerine neden oluyor. G3 seviyesindeki bu fırtınalar, insanlar için görsel bir şölen sunarken, teknolojik altyapıda da geçici aksaklıklara yol açabiliyor.
10.10.2024
Реклама