Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Moskova zirvesi: "BDT+ formatı" gündeme geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlığında Moskova'da Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Konseyi toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Japarov, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan katıldı.
 
Toplantının açılışını yapan Putin, BDT içindeki etkileşimin Rusya Federasyonu'nun dış politikasının ana önceliklerinden biri olduğunu belirterek, "Bizim için Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri en yakın komşularımız, dostlarımız, stratejik ortaklarımızdır ve doğal olarak işbirliğimizi mümkün olan her şekilde güçlendirmeye kararlıyız” dedi.
 
BDT içindeki ekonomik etkileşim önemine vurgu yapan Rus lider, "Ortak çabalarla sürdürülebilir ve dış etkilerden bağımsız finansal altyapılar oluşturuluyor" diye konuştu.
 
Rusya ile BDT ülkelerinin uluslararası konularda tutumlarını sürekli olarak koordine ettiklerini belirten Putin, “Temel küresel ve bölgesel konularda tutumlarımızı sürekli olarak koordine ediyoruz. Bu konulardaki yaklaşımlarımız geleneksel olarak bir birine yakın ya da tamamen örtüşüyor” dedi.
 
Terörizm, aşırıcılık, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı ve yolsuzlukla mücadelenin geleneksel olarak BDT içindeki temel ortak çalışma alanı olduğunu vurgulayan Putin, bu bağlamda Özbekistan
Devlet Başkanı Mirziyoyev'in radikalleşmeyle mücadele alanında bir işbirliği programı geliştirme girişiminin zamanında olduğunu belirterek, bunu değerlendireceklerini kaydetti.
 
BDT’nin mevcut formatını genişletme perspektifini ele aldıklarını belirten Rus lider, özellikle Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in ‘BDT+’ formatının oluşturulması konusunun değerlendirilmesini önerdiğini, bu platformun ‘bölgesel bağları genişletmenin temeli’ olacağını vurguladı.
 
BDT ülkeleri liderlerinin işbirliğinin daha da derinleştirilmesini istediklerini kaydeden Putin, “Burada toplanan tüm liderler BDT’nin daha da derinleştirilmesinden yana. Ortak çabalarımızın BDT'nin bölgesel entegrasyon birliği olarak otoritesini sürekli olarak güçlendirdiğini görüyoruz." dedi.
 
Rus lider ayrıca, dar formattaki toplantıda BDT'nin gelecek yıl ve geleceğe yönelik gelişimini belirleyecek kararlar üzerinde de anlaşmaya varıldığını belirtti.
 
Putin, BDT ülkeleri arasındaki ödemelerde ulusal para birimlerinin kullanımının giderek arttığını ve bugün itibarıyla yüzde 85 düzeyinde olduğunu belirtti.
 
Putin, "BDT'ye üye ülkelerin makro ekonomik göstergelerindeki belirgin iyileşmeyi memnuniyetle belirtirim. Ortak çabalarla sürdürülebilir ve bağımsız bir finans altyapısı oluşturuluyor. Karşılıklı ödemelerde ulusal para birimlerinin kullanımı genişlemekte olup BDT ülkeleri arasındaki ticari işlemlerde bunların payı halihazırda yüzde 85'i aştı" dedi.
 
2024'ün birinci yarıyılında BDT ülkelerinin ekonomilerinde toplam yüzde 4.7'lik büyüme elde edildiğini aktaran Putin, "Aynı dönemde BDT ülkelerindeki duran varlık yatırımları yüzde 11.2, sanayi üretimi yüzde 4.3, kargo taşımacılığı yüzde 4.9, perakende ticaret hacmi yüzde 8,6 arttı. Genel olarak bu iyi bir gösterge" diye konuştu.
 
22-24 Ekim'de Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da yapılacak 16. BRICS Zirvesi'ne değinen Putin, BRICS'in ivme kazandığının ve birçok ülke için cazip bir örgüt haline geldiğinin altını çizdi.
 
Geçen yılki zirvede BRICS'i genişlettiklerini ve tüm yeni üyeler ile bu saygın uluslararası forumun çalışmalarına dahil olmak isteyen ülkelerin Kazan'daki zirveye katılacağını söyleyen Putin, BDT ülkelerinin tüm liderlerini zirvede görmekten memnuniyet duyacağını ifade etti.
 
Rusya lideri, BDT'nin BRICS'le işbirliğini artırmasının Topluluğun uluslararası meselelerdeki konumunu güçlendireceğini vurguladı.(Sputnk)
 
9.10.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама