Rusya'da 'zorunlu psikolojik danışman'sız boşanmak yasaklanıyor
Evli çiftlerin boşanmadan önce bir psikoloğa gitmesini zorunlu kılan bir yasa tasarısı Devlet Dumasına sunuldu. Tasarı, iktidar partisi Birleşik Rusya milletvekili Igor Antropenko ve Federasyon Konseyi senatörü Dmitry Perminov tarafından hazırlandı.
Tasarı mahkeme tarafından eşlere uzlaşmak için üç ay süre verilmesini, taraflarıdan birinin boşanmayı kabul etmemesi durumunda, aile üyelerinin bir psikologdan danışmanlık almasının zorunlu olmasını öngörüyor.
Daha önce bu tedbirlerin uygulanması bir zorunluluk değil, mahkemelerin htakdir hakkıydı. Belgede ayrıca tasarının eşlerin ailelerini korumalarına yardımcı olacağı da belirtiliyor.
Tasarıda, psikoloğa başvurunun iki durumda zorunlu olacağı belirtiliyor: Eşlerden birinin boşanmak istememesi veya ailede reşit olmayan çocukların bulunması halinde.
Yasa tasarısı ayrıca boşanma kararı alan çiftler için zorunlu üç aylık uzlaşma süresi getirilmesini de öneriyor. Şu anda bu uygulama, mahkemenin takdirine bağlı olarak yapılıyor.
Temmuz ayında Rusya Federasyon Konseyi, boşanma için devlet harcını 650 rubleden 5000 rubleye çıkaran yasayı onayladı. Bu yasa 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek. Bu yasa da "boşanmayı zorlaştırma önlemi" olark yorumlanmıştı.
VTsIOM anketine göre Rusya'da boşanmaların başlıca sebepleri arasında yoksulluk ve ailenin geçimini sağlayamama (%33), karşılıklı anlayış eksikliği (%15) ve aldatma ile kıskançlık (%14) yer alıyor.
Rusya, dünya genelinde 1000 kişi başına en fazla boşanmanın yaşandığı dört ülkeden biri. Rosstat verilerine göre, ülkede boşanma sayısı dört yıldır üst üste artıyor. Geçen yıl Rusya'da 683,7 bin boşanma kaydedildi. 2022 ve 2021 yıllarında bu rakam sırasıyla 683 bin ve 644 bin çift olarak kaydedilmişti. 2020'de ise bu sayı 564 bin olmuştu.
9.9.2024
Реклама