Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin Fidan'ı kabul etti: "BRICS üyeliğinizi destekleyeceğiz"

Rusya lideri Vladimir Putin, Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan ile Moskova'da görüştü. Rus lider, Rusya’nın Ankara’nın BRICS grubunun çalışmalarına gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi.
 
Sputnik'in aktardığına göre Rus lider, “Türkiye’nin BRICS çalışmalarına gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz ve bu birliğe üye ülkelerle birlikte olma arzusunu kesinlikle mümkün olan her şekilde destekleyeceğiz, ortak sorunları çözeceğiz” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temmuz ayında Astana’da görüşme fırsatı olacağını ifade eden Putin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en iyi dileklerimi iletmenizi rica ederim. En kısa zamanda görüşeceğimizi umarım, sanırım 3-4 Temmuz’da uluslararası bir etkinlik kapsamında Astana’da olacak ve orada görüşme ve tüm güncel konuları tartışma imkanı bulacağız” ifadelerini kullandı.
Rus lider, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetimi ve doğrudan desteği ile Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
 
Yılın başında Türkiye ile ticaret hacmindeki azalmanın ürünlerin fiyat revizyonlarından kaynaklandığını belirten Putin, durumun yakın gelecekte düzeleceğini umduğunu ifade etti:
 
“Geçtiğimiz yıl iyi bir büyüme yakaladık, bu yılın başında ise ticaret cirosu düzeyinde hafif bir düşüş yaşandı, ancak biz bunu öncelikle ana ihracat ve ithalat ürünlerimizdeki fiyat revizyonlarına bağlıyoruz. Yakın gelecekte bu durumu düzeltebileceğimizi ve her şey geçen yıl olduğu gibi gelişeceğini umarım.”
 
Fidan’a terörle ortak mücadele ve Suriye’de normalleşme adına Astana formatında çalışmalara devam edilmesini öneren Putin, “Suriye krizinin çözümünde birlikte çok önemli bir rol oynadık. Durumun normale dönmesi için Astana formatını sürdürmek, terörle mücadele etmek, bizim için çok önemli olan bu alanda da durumun normale dönmesi için üzerimize düşen her şeyi yapmak bence doğru olacaktır. Genel olarak durum oldukça olumlu gelişiyor” ifadelerini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘tahıl anlaşmanın’ imzalanmasındaki önemli rolüne dikkat çeken Putin, “Sözüm ona tahıl anlaşmasının imzalanmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli rolü oldu. Ne yazık ki anlaşma uzatılmadı, bu bizim hatamız değil” diye konuştu.
 
Putin, Ukrayna’daki krizin çözümüne yönelik kararlılığından dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.
 
“Türk dostlarımızın Ukrayna etrafındaki kriz de dahil olmak üzere kriz durumlarının çözümüne katkıda bulunma kararlılığı için minnettarız” diyen Putin, ayrıca Türkiye’nin müzakere sürecine verdiği
destek ve Ukrayna ile krizin çözümüne yönelik müzakerelere İstanbul platformunu sağladığı için Fidan’a teşekkür etti.
 
Dışişleri Bakanı Fidan, Putin’e Erdoğan’ın selamlarını iletti
 
Dışişleri Bakanı Fidan, Putin ile görüşmesinde, “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan size selam söyledi. Ben de bu selamımı size iletiyorum” diye konuştu. Fidan ayrıca Moskova’da Suriye konularının ele alındığı çok sayıda toplantı yaptığını da sözlerine ekledi.
 
 Fidan'ın görüşme sırasında "İki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten fevkalade iyi gidiyor. Ticaret konusunda atılması gereken adımlar var" dediği belirtildi.
 
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabulü sırasında, "İki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten fevkalade iyi gidiyor. Ticaret konusunda atılması gereken adımlar var." dedi.
 
Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Fidan, BRICS+ toplantısına katılmak ve ikili temaslarda bulunmak üzere gittiği Rusya'da Devlet Başkanı Putin tarafından Kremlin Sarayı'nda kabul edildi.
 
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, kabul sırasında Putin'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek, "İki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten fevkalade iyi gidiyor. Ticaret konusunda atılması gereken adımlar var" ifadelerini kullandı.
 
Fidan, "Ukrayna konusundaki mümkün olan her türlü arabuluculuk faaliyetlerini devam ettirmede biz de kararlıyız. Suriye konusunda iki lider olarak ortaya koyduğunuz istikrar politikasını devam ettirme konusunda biz de elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
 
Moskova'da temasları esnasında da bu konuları görüşme imkanı bulduğunu aktaran Fidan, Putin'le görüşmesi sırasında gündeme getirmek istediği birkaç konu olduğunu dile getirdi.
 
 
Dünkü gelişmeler:
 
Dışişleri Bakanı Fidan, BRICS+ Oturumu'na katılmak üzere geldiği Moskova'da önemi temaslarda bulundu.
 
Hakan Fidan, önce Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'yla bir araya geldi.
 
Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bakanımız Hakan Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Moskova'da bir araya geldi" ifadelerine yer verildi.
 
Sputnik'in aktardığına göre Rusya Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre Şoygu, iki ülkenin Rusya Güvenlik Konseyi ile Milli Güvenlik Kurulu (MGK) nezdindeki temasları sıklaştırmaya hazır olduklarını dile getirdi. Şoygu, 2024'ün 3. çeyreğinde Moskova veya Ankara'da Rusya ve Türkiye arasında güvenlik konularının ele alınacağı tam teşekküllü istişareler yapılmasını önerdi. Taraflar ikili ve çok uluslu formatlarda güvenlik işbirliğini ele alırken Şoygu ve Fidan, bölgesel ve uluslararası güvenliğin pekiştirilmesi de dahil Rus-Türk stratejik ortaklığını geliştirme niyetinde olduklarını teyit etti. Dönem başkanı Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı bugün başladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında yarın yapılacak BRICS+ Oturumu'na katılacak ve diğer ülkelerden mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapacak. (Sputnik)
 
 Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'nun ardından Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ile bir araya geldi.
 
Önceki gelişmeler:
 
TRT Haber'in aktardığına göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Nijniy Novgorod şehrinde düzenlenecek BRICS+ oturumuna katılmak üzere yarın ve 11 Haziran'da Rusya'yı ziyaret edecek.
 
Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Rus yetkililerle görüşecek, 11 Haziran'da gerçekleştirilecek BRICS+ Oturumunda yer alacak.
 
Görüşmelerde Gazze'deki son gelişmeler, Ukrayna, Suriye, Libya ve Güney Kafkasya başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler ele alınacak.
 
Bakan Fidan, Türkiye'nin bölgesinde devam eden savaşın bir an önce barışçıl yollarla son bulması yönündeki beklentisini ve bu yönde Türkiye'nin elinden gelen desteği vermeye hazır olduğu mesajını yineleyecek.
 
Görüşmelerde ekonomik ve ticari işbirliği önemli yer teşkil edecek.
 
Taraflar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için ortak çalışmalar ile karşılıklı yatırımların arttırılması çabalarını sürdürecek.
 
İki ülke arasındaki turizm konusu da Türk ve Rus halkı arasında en önemli etkileşim kanallarından biri olarak biliniyor. Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısı, 2023'te yüzde 20 artarak 6 milyon 313 bin 675’e ulaştı.
 
Bakan Fidan'ın, ziyaret sırasında Rusya'da iş yapan Türk iş insanlarıyla da bir araya gelmesi bekleniyor.
 
Uluslararası güvenlik, sürdürülebilir kalkınma ve küresel yönetişim konularının ele alınacağı BRICS+ Oturumuna BRICS üyelerine ek olarak 15 ülke (Türkiye, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Cezayir, Endonezya, Kazakistan, Küba, Laos, Moritanya, Nijerya, Tayland, Sri Lanka, Venezuela ve Vietnam) davet edildi.
 
Bakan Fidan'ın bu toplantı marjında muhataplarıyla ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2018'de Johannesburg'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi marjında BRICS+ Oturumuna katılmıştı.
 
BRICS Dönem Başkanlığını 1 Ocak itibarıyla Rusya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nden devralmıştı.
 
Rusya Dönem Başkanlığının teması, "Adil küresel kalkınma ve güvenlik için çok taraflılığın güçlendirilmesi" olarak belirlenmişti.
 
16. BRICS Zirvesi'nin 22-24 Ekim'de Kazan'da düzenlenmesi planlanıyor.
 
11.6.2024

 

 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама