Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

"Türkiye'nin buğday kararı dünyada fiyatları düşürebilir"

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerli üreticileri korumak için buğday ithalatını 21 Haziran ile 15 Ekim arasında durdurma kararı Rusya'dan farklı yankılar almaya devam ediyor.  Rusya Tarım Bakanı Oksana Lut, Türkiye'nin buğday ithalatını durdurma kararının Rus ihracatçıları etkilememesi gerektiğini söylerken, Rus ihracatçılar aynı görüşte değil
 
Kommersant'ın aktardığına göre Rus iş dünyası "Türk tarafının kararı dünya fiyatlarında düşüşe ve buna bağlı olarak Rusya tahıl pazarında yavaşlamaya neden olacak. Zaten geçen hafta yurt içi buğday alım fiyatları yüzde 13 düşüşle ton başına 16 bin rubleye geriledi" değerlendirmesini yaptı.
 
Bakan Oksana Lut, Türkiye'nin kararı hakkında yorum yaparken, "Çok sayıda ülkeyle ticaret yapıyoruz, çok sayıda ülkede buğdayımıza ihtiyaç duyuluyor. Türkiye'nin bu kararıyla fazladan üç milyon tonumuz var.  Ama bu Rusya'nın işine yarayabilir. Çünkü kötü hava koşulları nedeniyle yeni sezondaki hasat önemli ölçüde daha düşük olacak. Türkiye'nin yasak getirmiş olmasının, tedbir amaçlı olduğu anlaşılabilir. Her ülke gibi onlar da kendi pazarlarını desteklemek istiyorlar" demişti.
 
Türkiye'nin tahıl ithalatı yaptığı ülkeler arasında Rusya ilk sırada yer alıyor. Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği'ne göre tarım sezonunun başlangıcı olan Temmuz 2023'ten Mayıs 2024'e kadar geçen dönemde Türkiye yüzde 23 düşüşle 6,5 milyon ton buğday satın aldı. Birliğin Nisan 2024 verilerine göre Rusya'nın toplam buğday ihracatında Türkiye Mısır'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Rusya Federasyonu'nun tahıl hasadını gönderdiği ilk 5 ülke arasında Bangladeş, Pakistan ve Cezayir de yer alıyor.
 
Rusagrotrans'a göre Rusya, Temmuz 2023'ten Mayıs 2024'e kadar 50,5 milyon ton buğday ihraç etti. Bu, geçen sezona göre 5 milyon ton daha fazla.
 
Haziran ayında sona eren tüm sezonun sonuçlarına göre, buğday ihracatının 54,4 milyon tona kadar rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.
 
Kommersant'a konuşan büyük ihracatçılardan Prozern'in genel müdürü Vladimir Petriçenko, Türkiye'nin kararının dünya buğday fiyatlarında düşüşe ve buna bağlı olarak Rusya tahıl pazarında yavaşlamaya yol açabileceğini söylüyo
 
Bir başka uzman Eduard Zernin piyasanın Türk tarafından böyle bir karar beklemediğini ve bunun Rus tarım üreticileri ile  ihracatçıları üzerinde olumsuz bir etki yaratacağını söyledi.
 
Rusagrotrans, şu anda Türk işletmelerinin yalnızca yerel buğdaydan üretilen un ihracatını artırmaya çalıştığını belirtiyor. Rekor bir hasadın ardından ülkenin bu sezon rekor miktarda un ihraç ettiğini, bunun da yıllık yüzde 6 artışla 5,4 milyon ton olduğunu ekliyorlar.
 
ICAR Genel Müdürü Dmitry Rylko'ya göre Türkiye ekonomisi şu anda zor durumda, bu nedenle ülke un ihracatını artırarak döviz girişini artırma çabasında.
 
8.6.2024
Buğday küçülüyor
Türkiye’nin geçici olarak ithalatı reddetmesi Rusya pazarını nasıl etkileyecek?
Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye'ye buğday ithalatına getirilen geçici yasağın, bu ülkenin en büyük beş alıcıdan biri olmasına rağmen Rus tahıl tüccarlarını etkilemeyeceğini söyledi. Ancak iş dünyasının farklı bir görüşü var: Türk tarafının kararı dünya fiyatlarında düşüşe ve buna bağlı olarak Rusya tahıl pazarında yavaşlamaya neden olacak. Bu arada geçen hafta yurt içi buğday alım fiyatları %13 düşüşle 16 bin rubleye geriledi. ton başına.
 
Tam ekrana genişlet
 
Fotoğraf: Viktor Korotaev, Kommersant
 
Fotoğraf: Viktor Korotaev, Kommersant
 
Rusya Tarım Bakanlığı başkanı Oksana Lut, 7 Haziran'da Türk düzenleyici kurumun kararı hakkında yorum yaparken, Türkiye'nin 21 Haziran'dan 15 Ekim'e kadar açıkladığı buğday ithalatı yasağının Rus ihracatçıları etkilememesi gerektiğini söyledi. "Çok sayıda ülkeyle ticaret yapıyoruz, çok sayıda ülkede buğdayımıza ihtiyaç duyuluyor" diye açıkladı (Interfax'tan alıntı ) .
 
Türkiye'nin tahıl ithalatı yaptığı ülkeler arasında Rusya ilk sırada yer alıyor. Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği'ne göre bu ülke, Rusya Federasyonu'ndan mevcut tarım sezonunun başlangıcı olan Temmuz 2023'ten Mayıs 2024'e kadar geçen döneme göre %23 daha az olan 6,5 milyon ton buğday satın aldı. Aynı zamanda Birliğin Nisan 2024 verilerine göre Rusya'nın toplam buğday ihracatında Türkiye Mısır'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Rusya Federasyonu'nun tahıl hasadını gönderdiği ilk 5 ülke arasında Bangladeş, Pakistan ve Cezayir de yer alıyor.
 
Rusagrotrans'a göre Rusya, Temmuz 2023'ten Mayıs 2024'e kadar 50,5 milyon ton buğday ihraç etti; bu, sezona göre 5 milyon ton daha fazla.
 
Подробнее
sovcombank.ru
Перейти на сайт
favicon
Haziran ayında sona eren tüm sezonun sonuçlarına göre, buğday ihracatının 54,4 milyon tona kadar rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.
 
Tüm ülkelerden buğday ithalatına geçici olarak yasak getirildiğini açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, bunu, ülkenin geçmiş dönemlerde oluşturduğu büyük tahıl rezervleri nedeniyle yurt içi fiyatların düşük olması nedeniyle sıkıntı yaşayan yerli tarım üreticilerine destek olarak açıkladı. Hububat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Eduard Zernin, şu anda Türkiye'deki atık miktarının 9 milyon tonu aştığını söylüyor.
 
Türkiye'ye buğday ithalatının geçici olarak yasaklanması da Rus tarafının işine yarayabilir. Oksana Lut'un söylediği gibi, kötü hava koşulları nedeniyle yeni sezondaki hasat önemli ölçüde daha düşük olacak, "bu nedenle bunun herhangi bir olumsuz etkisi olmayacak (Rus ihracatçılar için - Kommersant )."
 
Prozern Genel Müdürü Vladimir Petrichenko'nun tahminlerine göre Rusya önümüzdeki sezonda bu sezona göre 20 milyon ton daha az buğday ihraç edecek.
 
Uzman, dünya pazarı açısından bunun Türkiye'ye ithalatın geçici olarak yasaklanmasından çok daha ciddi olduğunu ekliyor.
 
Aynı zamanda Eduard Zernin'e göre piyasa katılımcıları Türk düzenleyiciden böyle bir karar beklemiyordu. Bunun Rus tarım üreticileri ve ihracatçıları üzerinde olumsuz bir etki yaratacağını da göz ardı etmiyor. Vladimir Petrichenko, Türkiye'nin kararının dünya buğday fiyatlarında düşüşe ve buna bağlı olarak Rusya tahıl pazarında yavaşlamaya yol açabileceğini söylüyor. Bu arada Rus tüccarların alım fiyatları, Türkiye'ye buğday ithalatının yasaklanmasından önce bile düşmeye başladı. Sovecon direktörü Andrei Sizov'a göre, 1 Haziran'dan 7 Haziran'a kadar %13 düşüşle 16 bin rubleye düştü. ton başına. Aynı zamanda uzman, ülke ekonomisinin büyük oranda ürünleri büyük miktarlarda ihraç edilen un değirmenciliğine bağımlı olması nedeniyle Türkiye'nin 15 Ekim'den önce aktif alımlara döneceği ihtimalini de göz ardı etmiyor.
 
Tahıl taşımacılığında fiyat artışının durdurulması istendi
Rusagrotrans, şu anda Türk işletmelerinin yalnızca yerel buğdaydan üretilen un ihracatını artırmaya çalıştığını belirtiyor. Rekor bir hasadın ardından ülkenin bu sezon rekor miktarda un ihraç ettiğini, bunun da yıllık %6 artışla 5,4 milyon ton olduğunu ekliyorlar. ICAR Genel Müdürü Dmitry Rylko'ya göre Türkiye ekonomisi şu anda zor durumda, bu nedenle ülke aynı un ihracatını artırarak döviz girişini artırmak zorunda kalıyor.
 
Sayın Sizov, oldukça yoğun geçmesi beklenen yeni sezonda Türkiye'den gelecek geçici kısıtlamaların dünya buğday dengesini önemli ölçüde etkilemeyeceğine inanıyor.
 
Ancak Rusya tahılının ihracat fiyatlarının düşebileceğini, ancak bu düşüşün yalnızca iç pazarın büyümesi ve rublenin güçlenmesi nedeniyle çok az olabileceğini de sözlerine ekledi. Bay Rylko, dünya tahıl fiyatlarındaki bir düşüşün mutlaka Rusya'daki hasadın maliyetinde bir düşüşe yol açmayacağına inanıyor. Bu durumda yetkililerin ihracat vergisini düşürmeyi düşünmeleri gerekeceğini ekliyor.
 
Vladimir Komarov, Alexandra Mertsalova

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама