İşte İstanbul'da anlaşılan maddeler
Alman Welt Am Sonnag gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasında 15 Nisan 2022'de İstanbul'da yapılan müzakereler sırasında mutabakata varıldığını iddia ettiği anlaşma taslağını yayınlandı. Bu belgeye göre Moskova ve Kiev, çatışmayı sona erdirme koşulları konusunda ilk etapta anlaşmaya vardı, ancak daha sonra Moskova'dan gelen "dil şartı "gibi bazı ek talepleri yüzünden anlaşma masada kaldı.
Ukrayna kaynaklarına dayandığı anlaşılan habere göre Ukrayna, İstanbu mğzakereleri sırasında şu şartları kabul etti:
- NATO da dahil olmak üzere herhangi bir askeri ittifaka üyeliği reddederek “kalıcı tarafsızlığı” koruma;
- Nükleer silah üretimini ve edinimini reddetme, yabancı birlikleri kendi topraklarına yerleştirmeme ve silahların sınırlarını geçmesine izin vermeme;
- Havaalanları ve limanlar dahil olmak üzere altyapıyı başka devletlerin kullanımına vereme;
- Yabancı güçlerce yapılan askeri tatbikatlara ve herhangi bir askeri çatışmaya katılmaktan kaçınma,;
- “Faşizm, Nazizm ve saldırgan milliyetçilik” terimlerinin kullanımının yasal olarak yasaklanması;
- Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bir kısmının Rusya'nın kontrolü altında kalması. Kırım ve Sivastopol limanının güvenlik kapsamı dışında tutulması. Haberde "bu da yarımadanın kontrolünün Rusya'ya devredilmesi anlamına geliyordu" denildi.
Ayrıca Moskova, Kırım ve Donbass'ın bir kısmı hariç, birliklerini Ukrayna'dan çekmeye hazır olduğunu ifade etti. Askerlerin çekilmesinin ayrıntıları doğrudan devlet başkanları arasında görüşülecekti. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin büyüklüğü sorunu da çözülmeden kaldı. “Ek 1”e göre Moskova, Kiev'den ordusunun büyüklüğünü 85 bin kişiye indirmesini talep ederken, Ukrayna 250 bin kişi konusunda ısrar etti. Ayrıca taraflar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nde kalmasına izin verilen askeri teçhizatın miktarı konusunda da anlaşamadı.
Ancak müzakerelerin ardından Moskova'nın yeni talepler öne sürdüğü, Kiev'in "Rusça'nın Ukrayna'da ikinci resmi dil yapılması, yaptırımların kaldırılması ve uluslararası mahkemelerdeki davaların geri çekilmesi" gibi talepleri kabul etmediği için liderler zirvesi aşamasına geçilemediği bildiriliyor.
Welt'e konuşan Ukrayna müzakere heyetindeki kaynaklar, "Bugün bile bu şekliyle anlaşmanın hala karlı göründüğünü" belirterek "Bu muhtemelen yapabileceğimiz en iyi anlaşmaydı. Geriye dönüp baktığımızda Ukrayna'nın o gün müzakerelerde bugünkünden daha güçlü bir pozisyona sahip olduğu söylenebilir" dedi.
27.4.2024
Реклама