Dünyada idamı ilk iptal eden ülke
Rusya'da idam cezasını geri getirme tartışmaları Crocus terör saldırısı sonrasında yeniden alevlendi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Valeri Zorkin, idam cezasını askıya alan kararın iptal edilebilmesi için anayasanın değişmesi gerektiğini söylüyor. Duma Sözcüsü Vyaçeslav Volodin ise konunun incelenmesi için mecliste grubu bulunan partilerin katılımıyla bir komisyon kurulmasını önerdi.
Tartışmaları haberleştiren Novıye İzvestiya portalı Rusya'nın dünyada idam cezasını iptal eden ilk ülke olduğunu hatırlattı. Portalın yazarları İmparatoriçe Yelizaveta döneminde 1753 yılında idam cezasının kaldırıldığını yazıyor. Ancak idam II. Yekaterina döneminde yeniden uygulamaya konmuştu.
Sovyetler Birliği döneminde ise idam cezası ilk kez 1917'de kaldırılmış, ancak bu dönem kısa sürmüştü. Ceza 1918'de geri gelmişti. 1947'de ise bu kez Stalin cezayı kaldırılmış, ancak ceza 1950'de yine Stalin tarafından geri getirilmişti.
İdam cezasının uygulanması son olarak 1999 yılında Yüksek Mahkeme'nin aldığı bir kararla yasaklanmıştı.
Hukukçular idam cezasının şu anda da yürürlükte olduğunu, ancak Yüksek Mahkeme'nin kararıyla askıya alındığını belirtiyor. Kimi uzmanlara göre mahkemenin yeni bir karar alması halinde ceza geri gelebilir.
Novıye İzvestiya, Sovyetler Birliği'nde idam edildikten sonra devlet tarafından itibarları iade edilen vatandaşların sayısının 400 bin civarında olduğunu yazıyor.
Portalın aktardığına göre son olarak ünlü seri katil Andrey Çikatilo'nun işlediği suçlar nedeniyle Aleksandr Kravçenko adında bir kişi yanlışlıkla idam edilmişti. Kravçenko'ya atfedilen suçu daha sonra Çikatilo üstlenmişti.
28.3.2024
Реклама