Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

SON GELİŞMELER// 25 Ekim-22 Kasım 2023

SON GELİŞMELER// 22 Kasım Çarşamba, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 637. günü
 
SON HABER
 
- Finlandiya Başbakan Petteri Orpo, Rusya sınırındaki en kuzeydeki "Raya-Jooseppi" dışındaki tüm gümrük kapılarının kapatıdığını duyurdu. Orpo, "Bizim işimiz Finlilerin güvenliğini sağlamaktır. Karar kimseye yönelik değil. Durumun kötüleşmesi halinde daha da sert önlemler alacağız" dedi.  Ajanslara göre Finlandiya düzensiz göçmen akışına karşı Rusya ile sınırına bariyer yerleştirmeye başladı. Sınır muhafızlarının ve askerlerinin, Finlandiya'nın Rusya ile bazı sınır noktalarına, dikenli telli beton bariyerler yerleştirmeye başladığı bidirildi.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Devlet Başkanı Putin çevrim içi düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin açılışında birtakım açıklamalarda bulunuyor. Çevrim içi yapılan G20 Liderler Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmasında, Ukrayna ile süren çatışmalara ve olası barış müzakerelerine değinen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Elbette bu trajediyi nasıl durduracağımızı düşünmeliyiz. Bu arada Rusya’nın Ukrayna ile barış görüşmelerini hiçbir zaman reddetmediğini hatırlatmak isterim. Müzakere sürecinden çekildiğini kamuoyuna açıklayan Rusya değil, Ukrayna oldu. Üstelik bu, Rusya ile bu tür müzakereleri yasaklayan ve devlet başkanının imzasının taşıyan kararnameyle yasallaştırıldı" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Avrupa Komisyonu Ukrayna'ya 1,5 milyar euroluk yardım dilimini serbest bıraktı. İlgili açıklama komisyon başkanı Ursula von der Leyen'den geldi. Von der Leyen 2027'ye kadar Ukrayna'ya 50 milyar euro yardım yapmayı planladıklarını söyledi.
 
- Reuters haber ajansı kasım ayında Rusya'nın petrol ve doğal gaz gelirlerinin önceki aya kıyasla 1,6 kat azalacağını yazdı. Öte yandan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov yıl sonunda bütçe açığının ilk beklentilerine göre iki kat daha düşük gerçekleşeceğini söyledi. Siluanov bütçe açığının GSMH'nin yüzde 1'i kadar beklendiğini belirtiyor.
 
- Rusya'nın en büyük sosyal medya sitesi VKontakte'ye erişimde güçlük yaşanıyor. Kommersant gazetesi hem sitenin, hem de uygulamanın sorunlu çalıştığını yazdı.
 
- Rusya'nın Ulyanovsk vilayetinde bir trenle lokomotif çarpıştı. Kazada ilk belirlemelere göre 25 kişi hafif yaralandı.
 
- Ukraynalı yetkililer İskit altınları olarak bilinen arkeolojik eserlerin ülkeye geri getirilmesi için Hollanda'daki Allard Pierson müzesiyle anlaşmaya vardıklarını duyurdu.
 
- Moskova Borsası'dan dolar akşam saatlerinde yeniden yükselişe geçti. Yüzde 0,48 değer kazanan Amerikan para birimi 88,35 rubleden işlem görüyor. Euro 96,28 ruble.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Fox News'a konuşan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Donald Trump'la barış planını tartışmaya hazır olduğunu, ancak "Donbass ve Kırım'ı Rusya'ya vermeyeceklerini" söyledi.
 
Fox muhabirinin Donald Trump'ın "Ukrayna sorununu 24 saatte çözeceği" iddiasını hatırlatması üzerine Zelenskiy "Onunla konuşalım ve barış için ne gibi adımlar öngördüğünü dinleyelim," dedi.
 
Ukrayna lideri, Trump'la görüşmeye hazır olup olmadığı yönündeki bir soruya da "Evet, hazırım. Elbette. Eğer net bir barış planı varsa bunu bizimle paylaşabilir," yanıtını verdi.
 
- Bloomberg Ajansı, Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna'ya önümüzdeki 4 yıl için 20 milyar euro askeri yardım tahis etme konusunda anlaşmaya varamadığını bildiriyor. Habere plana birlik içinde en büyük itiraz yine Macaristan'dan geldi.
 
- Moskova Borsası'nda Sberbank hisseleri 2022 ocak ayından bu yana en yüksek değere ulaştı. RBC gazetesi bu sabah normal hisselerin 261,4 rubleye, ayrıcalıklı hisselerin ise 285,01 rubleye yükseldiğini yazıyor.
 
- Forbes Media Group'un 800 milyon dolar karşılığında Rusya'dan Magomed Musayev'e satışı gerçekleşmedi. Haberi Washington Post gazetesi duyurdu. Musayev grubun hisselerini almak istediği yönünde çıkan haberleri "korkunç bir efsane" olarak nitelemişti.
 
- Geçtiğimiz yaz Rusya pasaportunu yaktığı görüntüleri paylaşan müzisyen Şarlot, St. Petersburg Pulkovo havalimanında Rusya'ya giriş yaptığı sırada gözaltına alındı. Şarlot Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyona karşı çıkarak ülkeden ayrılmıştı. Güvenli İnternet Birliği'nin başı Yekaterina Mizulina, gözaltı haberinden kısa süre sonra genç müzisyenin özür dilediğini gösteren bir video yayınladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Kırım bu sabaha karşı Ukrayna tarafından hava ve denizden saldırı girişimine uğradı. Rusya Savunma Bakanlığı önce, Karadeniz'de Ukrayna ordusuna ait dört insansız hücum botunun imha edildiğini bildirdi. Rusya'nın askeri hedeflerine saldırmaya çalışan hücum botlarının Karadeniz'in batı kesiminde, Kırım Yarımadası yönüne doğru ilerlerken keşfedildiği ve etkisiz hale getirildikleri açıklamdı. Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında "Tüm hedefler imha edildi, saldırı başarısız kılındı" dendi. Ardından Moskova saatiyle 7:30 civarında, Ukrayna'ya ait üç uçak tipi insansız hava aracının Kırım toprakları üzerinde düşürüldüğü duyuruldu.
 
17 Kasım'da da Savunma Bakanlığı, Karadeniz'in güneybatı kesiminde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait çıkarma grubuyla birlikte yedi insansız botun ve bir Villard sınıfı hızlı hücum botunun imha edildiğini duyurmuştu.
 
- Bir önceki açıklamada Rusya Savunma Bakanlığı, güney Herson bölgesindeki Dnipro adaları ve Dnipro Nehri'nin sol  kıyısına Ukrayna'nın amfibi çıkarma yapma yönündeki tüm girişimlerinin  durdurulduğunu bildirdi.  Rusya Savunma Bakanı Şoygu, "Kiev'in muazzam kayıplara uğradığını" söyledi.
 
- Ukrayna askeri sözcüsü Oleksandr Ştupun, Rusya'nın doğudaki Avdiyivka kasabasına yönelik, kara ve hava saldırıları ile desteklenen kuşatma harekatının devam ettiğini, salı günü sekiz saldırıyı püskürttüklerini söyledi. 
 
- Ukrayna'daki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Misyonu, Rusya'nın geçen yıl askeri operasyona başlamasından bu yana 10 binden fazla sivilin öldürüldüğünü açıkladı. Raporda, doğrulama çalışmalarının devam etmesiyle gerçek ölü sayısının muhtemelen çok daha yüksek olacağı da belirtildi.
 
- Ukrayna, eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesiyle sonuçlanan Maidan protestolarının 10. yıldönümünü kutladı. Başkan Zelenskiy yaptığı açıklamada, "protestoların Ukrayna'nın Rusya'ya karşı mücadelesinde ilk zafer olduğunu" savunarak, "Bu kayıtsızlığa karşı bir zaferdi. Devrimin zaferidir” dedi.
 
- ABD Savunma Bakanı Austin, ABD'nin Rusya ile çatışmada Ukrayna için ‘sihirli bir değneği’ olmadığını ifade etti. Strana.ua portalının aktardığına göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, pazartesi günü Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Rusya ile çatışmada Ukrayna için ‘sihirli bir değneği’ olmadığını söyledi. Austin, “Böyle bir çatışmada sihirli değnek olabilecek hiçbir silah yoktur” dedi. Ukrayna'nın savaş alanında sonuç alabilmesinin, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Batılı ülkeler tarafından sağlanan çeşitli silahların kullanımını senkronize etme yeteneğine bağlı olduğunu vurgulayan Austin, “Bu zorlu, yorucu bir mücadele ve gelecekte de böyle olacak” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Genel Sekterer Jens Stoltenberg, NATO'nun Batı Balkanlar'a veya müttefiklerine yönelik Rusya'dan askeri bir tehdit görmediğini ancak tetikte olmayı sürdürdüğünü söyledi.
 
- Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, son yıllarda "dikkate değer" ilerleme kaydettiğini söylediği Ukrayna'ya destek amacıyla Kiev'e gitti. Basın toplantısında Zelenskiy, Avrupa Birliği'nin gelecek ay yapılacak zirvede resmi katılım müzakerelerini başlatmayı kabul etmesini umduğunu söyledi. Michel, müzakerelerin muhtemelen "zor" olacağını ancak "meslektaşlarımı Aralık ayında bir karara ihtiyacımız olduğuna ikna etmek için elidden gelen her şeyi yapacağını" söyledi. Karar için 27 üye devletin tamamının onayı gerekiyor.
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus medyasına açıklamasında, Avrupa Birliği’nin Rus diplomatların hareket özgürlüğünü sadece bulundukları ülkelerle sınırlandırma teklifini değerlendirdi.
Peskov, değerlendirmesinde şu sözlere yer verdi: “Bunda şaşıracak bir şey yok. Muhtemelen daha da bir şeyler bulurlar. Bunda hiç şüphe yok. Yeni saçmalık, Rusya karşıtı saçmalık. Rus diplomatların çalışmalarını zorlaştıracaklar. Diplomatlarımızla konuşmayı reddediyorlar. Yani ilk kaynaktan bilgi almayı reddediyorlar. Daha büyük bir aptallığı hayal etmek zor. Akıllı diplomatlar en azından her iki taraftan gelen bilgileri almaya odaklanmalı. Oysa onlar bir tarafı tamamen reddediyor. Bu tam bir aptallık.”
 
- Rusya’nın Helsinki Büyükelçiliği, yanmış T-72 tankının Finlandiya parlamentosu önünde sergilenmesiyle ilgili Finlandiya Dışişleri Bakanlığı’na protesto notası sundu. Rusya’nın Helsinki Büyükelçiliği’nden Sputnik’e yapılan açıklamada, Ukrayna yanlısı sivil toplum kuruluşları yerel yönetimin desteğiyle 18 Kasım Cumartesi günü Helsinki’de, Estonya’dan getirilen yanmış Rus teçhizattan oluşan bir sergiyi düzenlediği ifade edildi. Açıklamada, “Bu alaycı eyleme öfkelenen Helsinki sakinleri, hayatını kaybeden Rus askerleri anmak için tanka çiçekler ve mumlar getiriyor. Büyükelçilik, Finlandiya Dışişleri Bakanlığı’na protesto notası gönderdi” dendi. (Sputnik)
 
21 Kasım Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Ukrayna'ya 1,3 milyar euroluk yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. Almanya yeni paketle birlikte Ukrayna'ya 4 adet Iris T-SLM hava savunma bataryası daha tedarik edecek. Alman Kurier gazetesi pakette ayrıca topçu mühimmatı bulunduğunu yazıyor. Pistorius'un açıklaması Kiev ziyareti sırasında geldi. Alman savunma bakanı ziyaret sırasında Zelenskiy'nin yanı sıra mevkidaşı Rustam Umarov'le görüşmelerde bulundu.
 
- Bloomberg ajansı Rusya'nın deniz yoluyla petrol ihracatını ağustostan bu yana en düşük seviyeye indirdiğini yazıyor. Habere göre Rusya 26 Kasımda düzenlenecek OPEC+ toplantısı öncesinde deniz yoluyla petrol ihracatını günlük 2,7 milyon varile kadar indirdi. OPEC+ toplantısı Viyana'da yapılacak.
 
- Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Endonezya, Nijerya ve Filistin dışişleri bakanlarının oluşturduğu Gazze temas grubu bugün Moskova'da müzakerelerde bulunacak. Temas grubu öğle saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir araya geldi.
 
- Azerbaycan Ermenistan'la barış anlaşması imzalamak için müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu duyurdu. İlgili açıklama Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi.
 
- Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nin başbakanı Abdulmüslim Abdülmüslimov 200 civarında Filistinli sığınmacıyı cumhuriyette ağırlayacaklarını açıkladı. Abdülmüslimov 50 sığınmacıdan oluşan ilk grubun önümüzdeki günlerde bölgeye gelmesini beklediklerini söyledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro 30 Hazirandan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Günlük değer kaybı yüzde 0,42. Dolar 87,98, euro 96,29 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov bu yıl ekonominin yüzde 3'ün üstünde bir oranda büyümesini beklediklerini söyledi.
 
- Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç'in Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin'le bir araya geldiği belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaları ele alan Verşinin ve Bilgiç, başta Gazze Şeridi olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında giderek tırmanan şiddet sarmalını değerlendirdi. Taraflar, 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan, dünya pazarlarına sorunsuz tahıl ve gübre sevkiyatının sağlanmasını öngören ancak Batı'nın uygulamadığı İstanbul anlaşmalarını da istişare etti. (Sputnik)
 
- ABC News, İsrail-Hamas savaşının başlamasından sonra ABD'nin Ukrayna'ya 155 mm top mermisi tedarikini yüzde 30 azalttığını yazıyor. Askeri gözlemcilere göre Rusya ile Ukrayna'da arasındaki çatışmada en belirleyici faktörlerin başında mühimmat stoğu geliyor.
 
- Financial Times gazetesi Avrupa Birliği'nin  Rusyalı diplomatların birlik sınırları içinde serbestçe seyahat etmesine sınırlama getirmeyi planladığını yazıyor. Habere göre söz konusu öneri Çekya'dan geldi. Çekya, Rus diplomatlara sadece bir ülkede ikamet edebilecek şekilde vize ve oturum izni verilmesini teklif etti.
 
- 1976'da kullandığı Mig-25 uçağıyla Japonya'ya kaçan Sovyet pilot Viktor Belenko, 77 yaşında ABD'de hayatını kaybetti. Belenko iki oğluyla birlikte ABD'ye iltica etmişti.
 
- 2018 yılında Kemerovo'da çoğu çocuk 60 kişinin ölümüyle sonuçlanan Zimnyaya Vişnya alışveriş merkezi yangını nedeniyle 13,5 yıl  ceza alan Nadejda Suddyonok'ın 2 yıl hapis yattıktan sonra serbest kaldığı öğrenildi. Rus basını Suddyonok'un sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle serbest kaldığını yazıyor. Daha önce aynı davada 5 yıl hapis cezası alan itfaiyeci Sergey Genin de sağlık durumu nedeniyle serbest kalmıştı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Zelenskiy, Rusya'nın uzun süre askeri operasyonlara devam edeceğine  inandığını belirterek , bunun ancak ABD ve Çin'in "Rusya'ya dur demesiyle" durabileceğini savundu.  İngiliz gazetesi The Sun'a verdiği röportajın devamında Zelenskiy, "Rusya korkmuyor. Kendini tüm dünyayı karşısına adığını hissetmiyor. Rusya, kendisine ABD ve Çin ortaklaşa olarak Ukrayna topraklarından askerlerini çekmesi yönünde çağrıda bulunana kadar ilerlemeye devam edecek. Pekin ve Washington'un Moskova'ya baskı uygulayacağı ve çatışmaarı durdurmayı düşüneceği bir anın gelmesi gerektiğine  inanıyorum" dedi. 
 
Zelenskiy ayrıca Batı'ya Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu silah ve askeri teçhizatı daha aktif bir şekilde tedarik etmesi çağrısında bulundu. Kiev'in bazı müttefik ülkelerinin artık silahları ücretsiz olarak devretmek istememesi halinde, silahları krediyle almaya hazır olduğunu beirten Zelenskiy bu ükelere, "Verebiliyorsan ver. Satabiliyorsan sat. Gerekirse kiralayabiliriz. Silah vermek istemiyorsan veya yapamıyorsan ortak üretimi düşünelim. Ruhsat ver, parayı bulalım" çağrısı yaptı.
 
Ukrayna lideri, Rusya'yı Balkanlar'dan Orta Doğu'ya kadar gerilimi tırmandırmaya çalışmakla suçladı, "Ukrayna bugün Üçüncü Dünya Savaşı'nın küresel risklerinin merkezinde yer alıyor" dedi.
 
Kara çatışmalarında beklenen ilerlemenin kaydedilmediğini kabul eden Zelenskiy ancak Karadeniz'de başarılar elde ettiklerini savundu.
 
-  Ankara ile Moskova arasında bölgesel konulara ilişkin istişareler bugün Rusya başkentinde gerçekleştirilecek. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında ikili ve bölgesel siyasi konulardaki istişareler Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcıları Sergey Vershinin ve Alexander Grushko başkanlığındaki heyetler arasında 21 Kasım 2023 tarihinde Moskova’da yapılacaktır” denildi.
 
- Ukrayna, çatışmaların Bahmut şehri çevresinde yoğunlaştığını bildirdi. Ukrayna kara kuvvetleri sözcüsü Volodimir Fityo, Rusya'nın saldırılarını eylül ayında Ukrayna güçleri tarafından geri alınan yakındaki bir köy olan Klişçiivka'ya odakladığını söyledi, "Son 24 saatte 11 saldırı püskürtüldü" dedi.
 
- Sabaha karşı Kiev yakınlarında yeni patlamalar olduğu bildirildi.
 
- Medya devi Fox Corp'un İcra Kurulu Başkanı Lachlan Murdoch, Kiev'e giderek Zelenskiy ile görüştü. Ukrayna tarafı, İsrail-Gazze savaşının küresel dikkati Ukrayna'dan uzaklaştırdığı bir dönemde toplantının "çok önemli bir destek sinyali" olduğunu söyledi. 
 
- ABD'nin 100 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi kapsamında ek bir HIMARS çoklu fırlatma roket sistemini (MLRS) Ukrayna'ya devrettiği bildirildi.
 
- Rusya'nın uzak doğusundak Yujno-Sahalinsk'de askeri mahkeme, çatışmalara katılmak üzere Ukrayna'da özel bir askeri operasyon bölgesine gitmesi emrini yerine getirmeyen bir askeri   2 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. (M. Komsomolets)
 
- Moskova'ya yönelik son iki drone saldırısının daha öncekiler gibi güneyden değil doğudan gerçekleşmesini Rus askeri uzman Yuri Knutov, "Düşman savunmamızda zayıf nokta arıyor. Yeni ve daha büyük saldırılar beklenebilir" diye yorumladı. M. Komsomolets'e konuşan uzman, Kiev'in Moskova'nın yanı sıra diğer Rus şehirlerine de büyük İHA saldırıları hazırladığını söyledi. Yuri Knutov'a göre, görünüşe dronlar güneyden girdi ve ardından zayıf hava savunması aramak için yön değiştirdi.
 
- Ukrayna'da yazılım satın alımlarıyla ilgili yolsuzluk soruşturması nedeniyle iki üst düzey siber savunma yetkilisi (Ukrayna Devlet Özel İletişim Servisi başkanı Yuri Şçyhol ve yardımcısı Viktor Jora) görevlerinden alındı. 
 
- Rusya’nın Astrahan bölgesinde uyuşturucu tedavisinde de kullanılan Methadon adı ilaçtan zehirlenen üç kişi öldü. 20'ye yakın zehirlenme vakası saptandı. 
 
20 Kasım Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rusya'yla yaşanan çatışmanın çabuk sona ermeyeceğini söyledi. Fox News ve The Sun'dan gazetecilerle bir araya gelen Zelenskiy, sinemadaki gibi gidişatta hızlı bir değişiklik ve sürekli sürprizler beklemenin yanlış olacağını dile getirdi. Rusya lideri Vladmir Putin de özel askeri operasyonu "uzun bir süreç" olarak değerlendirdiklerini açıklamıştı.
 
Zelenskiy bugün Kiev'de Fox Corporation'un genel direktörü Lachlan Murdoch'ın yanı sıra televizyon kanalından ve The Sun gazetesinden gazetecilerle bir araya gelmişti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, sınır kapılarını kapatan Finlandiya'yı protesto etti. Bakanlık Helsinki'nin provokatif davranışlarda bulunduğu yönünde bir açıklama yaptı. Bakanlık Finlandiyalı yetkililerin sınır kapılarını kapatmadan önce kendileriyle görüş alışverişinde bulunmamasından da yakındı.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro yüzde 1,5'e yakın değer kaybetti. Dolar 88,36, euro 96,55 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya Maliye Bakanlığı İngilizcede windfall, Türkçede düşeş olarak tabir edilen yeni vergi kaleminden bütçeye 40 milyar rublelik giriş gerçekleştiğini açıkladı. Bakanlık büyük şirketlerden 300 milyar ruble tutarında ilave vergi almayı planlıyor.
 
- Rus milletvekili Şamsail Saraliyev Ukrayna ile yeni bir cenaze takası gerçekleştiğini açıkladı. Saraliyev takas kapsamında 80 Rus askerinin cenazesinin ülkeye getirildiğini söyledi.
 
- Rusya'nın en büyük otomobil üreticisi Avtovaz'ın başı Maksim Sokolov, ABD'nin şirkete yaptırım uygulamasından sonra hem hasım, hem de dost ülkelerde yaptıkları ödemelerin bloke edildiğini söyledi. Sokolov "yaptırım kararından sonra parça ve bileşen tedarikçileri bizimle çalışmayı reddetmeye başladı" ifadelerini kullandı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Finlandiya Bakanlar Kurulu Rusya sınırını tamamen kapatma konusunu gündemine aldı. Iltalehti gazetesi kararın 22 Kasım gecesi yürürlüğe girebileceğini yazıyor. Finlandiya, Rusya'nın sınırda yasa dışı göçü teşvik ettiği iddiasında.
 
RBC gazetesi, Rusya sınırında geçiş engelleri inşa etmek için Fin ordusunun seferber edildiğini yazıyor.
 
İskandinav ülkesi geçtiğimiz hafta 4 sınır kapısını kapatmıştı.
 
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Finlandiya'nın Rusya karşıtı politikalarını yanıtsız bırakmayacaklarını söyledi.
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin resmi bir ziyaret için Kiev'e geldi. X hesabı üzerinden açıklama yapan Austin "Buraya önemli bir mesaj vermek için geldim: ABD Rusya'nın saldırganlığına karşı verdiği özgürlük mücadelesinde Ukrayna'nın yanında durmaya devam edecek, hem şimdi, hem de gelecekte," ifadelerini kullandı.
 
- Kırım'da fırtına nedeniyle 88 yerleşim yeri elektriksiz kaldı. Kommersant durumdan etkilenenlerin sayısını 40 bin olarak açıkladı.
 
- Rusya Maliye Bakanı Anton Silauanov 2024-2026 yılları arasında bütçe açığının gayri safi milli hasılanın yüzde 1'inden az olacağını öngördüklerini açıkladı.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı Kırım Tatarı şarkıcı Camala hakkında arama kararı çıkardı. Camala 2016 yılında Ukrayna adına yarıştığı Eurovision şarkı yarışmasında birinci olmuştu.
 
- Rusya'nın ünlü insan hakları savunucularından ve yazar Nina Katerli 90 yaşında St. Petersburg'da hayatını kaybetti. Katerli, şu anda tutuklu yargılanan tiyatrocu Jenya Berkoviç'in de büyükannesiydi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Moskova'ya doğru uçan bir İHA dün gece yarısı etkisiz hale getirildi. Belediye Başkanı Sobyanin, hava savunma sistemlerinin Moskova bölgesinin doğusundaki Elektrostal mahallesi üzerinde İHA'yı düşürdüğünü, ilk verilere göre enkazın düştüğü yerde herhangi bir hasar veya can kaybı yaşanmadığını duyurdu.
 
- Ülkenin BRICS'e girmesine karşı çıkan aşırı sağcı Javier Miley, Arjantin'de başkanlık seçimlerini kazandı. "Küçük Trump" olarak adlandırılan Miley, oyların yüzde 86,59'unun sayımın sonrası yüzde 55,95 halk desteği almayı başardı. Rakibi eski ekonomi bakanı Sergio Massa ise oyların yüzde 44,04'ünü alabildı. Arjantinbasını, Miley'in önümüzdeki dört yıl için başkan seçildiğini ilan etti.
 
- İngiltere Savunma Bakanlığı raporunda, ne Rusya'nın ne de Ukrayna'nın savaş alanında anlamlı bir ilerleme kaydedebildiği belirterek, "Cephe hattında büyük değişiklik ihtimalinin çok az olduğu" iddia edildi. Açıklamada, yoğun çatışmaların Harkov'un Kupiansk, Dontesk bölgesinin Avdiyivka bölgeleri ile Dnipro Nehri'nin sol yakasında yoğunlaştığı belirtildi.
 
- Zelenskiy, Savunma Bakanı Rüstem Umerov ile yaptığı görüşmede Ukrayna ordusunun operasyonlarında "hızlı değişiklik yapılmasını" talep etti. Zelenskiy, "önceliklerin belirlendiğini" ve "sonuçları beklemek için çok az zaman kaldığını" belirtti.
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir kez daha "Putin ile uzun bir aradan sonra yeniden konuşmak istediğini" söyledi. Scholz, Potsdam yakınlarındaki seçim bölgesinde vatandaşlarla yaptığı toplantıda, “Onunla (Putin) konuşmak istiyorum. Ama birileriyle kahve içmeye gideyim, nasıl olsa sonunda bir yerde anlaşırız demek de doğru olmayacaktır" dedi. Kendisi gibi SPD’li olan ve 1974-1982 yıllarında Almanya Başbakanı olarak görev yapan Helmut Schmidt’in “Almanya orta güçtür” söylemini hatırlatan Scholz, “Evet, Almanya bir orta güçtür. Kendimizi olduğumuzdan daha büyük göstermememiz de iyidir” dedi.
 
- ABD'de Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi, Rusya Federasyonu'nun ABD'de "egemen ülke dokunulmazlığı hakkını" tanımadı ve Rusya'nın el koyduğu eski petrol şirketi Yukos'un hissedarlarının açtığı davayı esastan görmeye karar verdi.  Böylece 50 milyar dolarlık anlaşmazlıkta yargı yetkisinin bulunmadığı yönündeki iddiaları reddeden mahkeme, Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi tarafından 2014 yılında Rusya aleyhinde verilen nihai kararların infaz edilip edilmeyeceğine karar vermek üzere esastan incelemeye geçecek. 
 
- Rusya Maliye Bakanlığı raporuna göre, ecak ayından ekim ayına kadarki dönemde Rusya'nın federal bütçe açığı 1.2 trilyon rubleye, yani GSYİH'nın yüzde 0,7'sine düştü. Ocak-ağustos dönemindeki bütçe açığı 2,3 trilyona, yani GSYİH'nın yüzde 1,5'ine ulaşmıştı. Ağustos ayından bu yana bütçe fazlaya döndü. Aynı dönemde petrol ve gaz gelirleri ise yüzde 26,3 düşüşle 7,21 trilyon rubleye geriledi.
 
- BBC araştırması, yaklaşık 20 bin erkeğin silah altına alınmamak için Ukrayna'dan kaçtığını ortaya koydu. Askerlikten kaçanların bazıları tehlikeli nehirlerden geçti, bazılarıysa gece karanlığında yürüyerek sınırı aştı. Bunlara ek olarak Kiev yönetimi, kaçma girişiminde bulunan 21 bin 113 erkeğin yakalandığını doğruladı. Çatışmaların başlamasından sonra 18-60 yaş arasındaki erkeklerin çoğunluğunun ülkeyi terk etmesi yasaklanmıştı. Buna rağmen, BBC'nin elde ettiği verilere göre, her gün onlarca erkek ülke sınırları dışına çıkmayı başardı.
 
- NBC'nin  haberine göre, ABD Kongresi, yönetimin Ukrayna ve İsrail'in ihtiyaçları için ek fon tahsis etme talebini bu yılın sonuna kadar onaylamayı planlıyor.
 
- NBC anketi, Biden'ın reytinglerinin başkanlık dönemindeki en düşük seviyeye gerilediğini gösterdi. Ankete katılanların yüzde 40'ı Biden'ın başkan olarak performansını onaylarken, yüzde 57'si onaylamıyor. Reytinglerdeki düşüşün temel nedeni olarak İsrail'deki savaşa ilişkin politikalar gösterildi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, yaptıkları telefon görüşmesinde Gazze Şeridi’nde acil ateşkes çağrısında bulundu.
 
- Ukrayna'daki kara taşımacılığı şirketeri, sınır geçişlerini engelleyen Polonyalı protestocuları dava açmakla tehdit ettiler. Polonya-Ukrayna rotasındaki geçiş engellemeleri iki haftadır sürüyor. Polonyalı naklyeciler, Ukrayna sınırındaki üç önemli sınır geçişini engelliyor.  Protestoyu düzenleyenler, Ukraynalı kamyoncuların taşımayı daha ucuza yapması nedeniyle küçük şirketinin filosunu yüzde 40 oranında azaltmak zorunda kaldığını ve büyük zarar uğradıklarını savunuyor. Protestocular, insani ve askeri yardım ve bozulabilir gıda taşıyan araçlar dışında, saatte yalnızca birkaç kamyonun geçişine izin veriyor.
 
19 Kasım Pazar
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, ilk başlarda teorik olarak hiçbir ülkenin dayanamayacağı benzeri görülmemiş yaptırım yükü nedeniyle Rus ekonomisinin çökme riski altında olduğunu itiraf ederken, ancak kaynakların seferber edilmesi ve hükümetin akıllı kararları sayesinde ekonomik büyüme yaşandığının altını çizdi.  Peskov, “Dünyada hiçbir ülke böyle bir darbeyle karşılaşmadı ve teorik olarak dünyadaki hiçbir ülke böyle bir darbeye dayanamaz” dedi. Sputnik'in aktardığına göre Peskov, ilk yaptırım dalgası sonrası hükümetin aldığı akıllıca kararlar ve devasa çalışmaları sayesinde ülke ekonomisindeki durumun istikrara kavuşmakla kalmayıp büyümeye geçtiğini vurguladı. Peskov devamında, “Ülke liderliğinin oldukça ileri görüşlü, akıllıca kararları ve hükümetin devasa çalışması sayesinde bir platoya ulaşmak, istikrara kavuşmak ve ardından tamamen beklenmedik bir şekilde bir büyüme yörüngesine girmemiz. seferberlik ve iç denge döneminde her türlü darbeyle başa çıkmamıza olanak tanıyan çok büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu gösteriyor. Şimdi tabii ki görev bu büyüme oranlarını korumak olsa da yüzde 3’lük büyüme tahminleri yetersiz. Potansiyel dikkat alındığında bu oranlar daha yüksek olmalı, bunu herkes anlıyor ve birçok açığı kapatmamız gerekiyor” diye konuştu. 
 
- Eylül ayında Delhi'de yapılan G-20 konferansına Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u temsilci olarak gönderen Rusya Devlet Başkanı Putin'in, sanal olarak yapılacak G-20 Zirvesi'ne katılım sağlanacağı aktarıldı. Hindistan tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, Başbakanı Narendra Modi'nin çarşamba günü 'Yeni Delhi zirvesinden çıkan kilit kararları ve eylem noktalarını ileriye taşımak' için sanal bir zirveye başkanlık edeceğini söylenmişti. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi'nden ayrılmak için diplomatik misyonlara başvuran 900 Rus vatandaşından 558’inin tahliye edildiğini duyururken, bölgeden tahliye edilenlerden 408'inin Rusya'da olduğunu bildirdi.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, hava savunma güçlerinin Bogorodskiy mahallesi (reyon) üzerinde başkente yönelik bir insansız hava aracı saldırısını önediğini söyledi. Sobyanin düşen İHA enkazının herhangi bir hasar veya can kaybına neden omadığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı aynı olaya ilişkin bu sabaha karşı yaptığı açıkamada İHA'nın bugün, Moskova saatiyle 01:00'de vurulduğunu açıkladı. Ajanslar, İzmailova Parkı ile VDNH arasındaki bölgede, Kremlin'e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta vurulan İHA'nın parçalarının düştüğü Gorkovskoye otoyolunun bir süre trafiğe kapatıldığını duyurdu. Moskova'ya doğru uçan bir insansız hava aracının imha edildiği son tarih 7 Ekim günüydü.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, The Washington Post için yazdığı bir makalede, "Ukrayna'ya yapılan Amerikan yardımının, ABD askerlerinin Rusya ile çatışmalara katılmasını ve ölmesini engellediğini" söyledi. Biden, “Bugün Ukrayna'ya olan bağlılığımız kendi güvenliğimize yapılan bir yatırımdır. Bugün yaptığımız bu yatırım, yarın daha büyük bir çatışma olmasını önlemektedir. Özgürlüklerini ve vatanlarını savunan cesur Ukraynalıları destekleyerek Amerikan birliklerini bu savaşın dışında tutuyoruz. Çatışma daha da yayılmadan Putin'in yayılmacı hırsını durdurmak için onlara silah ve ekonomik yardım sağlıyoruz” diye yazdı.
 
- Ukrayna Telegram kanallarının haberine göre, Kiev ve Kiev bölgesinde patlamalar duyuldu. Rus ordusu, Kırım Köprüsü'ne düzenlenen saldırıya tepki olarak 10 Ekim'de Ukrayna'nın altyapısını yeniden vurmaya başlamıştı. Saldırılar askeri hedeflerin yanı sıra enerji tesislerine de yapılıyor. 
 
- Reuters ajansı Odessa'dan Romanya'ya tahıl taşıyan bir yük gemisinin Karadeniz'de mayına çarptığını ve hafif hasar gördüğünü duyurdu.
 
- Rus medyasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin aktif bir pilotu olan Aleksey Voevoda'nın Ka-52 helikopteri ile Rusya tarafına uçtuğu ve iltica ettiği haberleri yer aldı. Bu konuda resmi teyit gelmedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Teşkilatı temsilcileri ise haberleri "psikolojik operasyon" diye niteledi.  (M. Komsomolets)
 
-  Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna'nın AB'ye katılımı konusunda müzakerelerin başlatılması önerisine katılmadığını açıkladı. Orban "Ukrayna şu anda AB'den epeyce  ışık yılı uzakta" dedi.
 
-  Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, Avrupa Birliği ülkelerinin liderlerinin önemli bir kısmının “savaş psikozuna yakalandığını” söyledi.  Szijjártó'ya göre bu politikacılar Ukrayna topraklarındaki çatışmayı sanki bir video oyunu oynuyormuşçasına kontrol edebileceklerini düşünüyorlar. Macar bakan, AB siyasi elitinin çok önemli bir kısmının “pratikte sağduyusunu kaybettiği” görüşünü dile getirdi.
 
- "Donetks Halk Cumhuriyeti'nin eski Savunma Bakanı” ünvanlı Igor Girkin (Strelkov), 2024 Rusya devlet başkanlığı seçimi için aday adaylığını açıkladı. Askeri operasyonla ilgili sert açıklamaları sonrası Moskova'da gözaltına alınan ve yargılanmayı bekleyen Girkin,bu kararını Rusya Strelkov Hareketi (RDS) eş başkanı Oleg Nelzin'in düzenlediği basın toplantısında okunan, duruşma öncesi gözaltı merkezinden gelen bir mektupta açıkladı. Girkin adaylığı için imza toplamak üzere bir karargah kurulması talimatını verdi. 
 
- İngiliz The Telegraph gazetesinin haberinde "AB ülkeleri gizlice Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz satın alarak Moskova'yı finanse ediyor" denildi. Gazete, Rusya'nın bu yolla yılda 6 milyar euroyu aşan gelir elde ettiğini, bunun Rusya'nın sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatının yarısından fazlasını oluşturduğunu iddia etti.
 
-  Bir günde 67 sığınmacının gelmesi üzerine Finlandiyalı yetkililer dün gece Kuhmo'daki Rusya sınırında bulunan beşinci gümrük kapısını da geçici olarak kapattı. Finlandiya öncek gün, Rusya sınırındaki en popüler 4 kontrol noktası olan Imatra, Niirale, Nuijamaa ve Vaalimaa'yı kapatmıştı.
 
-  Kazak yetkililer, Rus TV kanallarının izlendiği Sputnik24 web sitesini engelledi. (MK)
 
18 Kasım Cumartesi
 
-  Kremlin Sözcüsü Peskov, Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların gerektiği gibi işlememesi ve Rusya'nın kısıtlamalardan faydalanması nedeniyle acı ve azap çektiğini vurguladı. Sputnik'in aktardığına göre Peskov "Batılıların gerçekten de azap içinde olduklarını görüyoruz, çünkü yaptırımlar olması gerektiği gibi işlemiyor. Dahası, biz her zamanki gibiyiz: Ruslar bunu yaptırımlardan faydalanacakları şekilde yapmayı başardılar" dedi.  Peskov ayrıca, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımların sonuçsuz kalması nedeniyle sabotaj yapabileceğini Putin'in boşuna söylemediğini, elinde kesin bilgiler olduğunu söyledi. Peskov "Onlar pek çok şey yapabilirler, alaycılar, yani Batılılar, hiçbir şeye boyun eğmezler. Dolayısıyla elbette mümkün olduğunca odaklanmamız gerekiyor. Ülkemize baskı uygulamak için çeşitli seçenekler aramaya devam edecekleri gerçeği ortada, bu bir gerçek." Daha önce Rus lider Putin bir toplantıda, Rusya'ya karşı yaptırımların etkili olmaması nedeniyle Batı tarafından sabotaj yapılmasını göz ardı etmediklerini söylemişti.
 
-  Zelensky, yeni yaptırımlara ilişkin iki kararnameyi imzaladı. Listelerde Rusya vatandaşı 108 kişi ve 37 şirket yer alıyor. Kişisel yaptırımlar listesinde Kırım lideri Aksenov ve eski Ukrayna Başbakanı Azarov yer alıyor.
 
-  BM Gıda Programı'nın Ukrayna'ya yardımlara devam etmek için 557 milyon dolara ihtiyaç duyduğu açıklandı.
 
- Finlandiya sınırındaki güney kontrol noktalarının açık olduğu son günde, yani dün Rusya topraklarından gelen 163 göçmen bu ülkeye sığınma talebinde bulundu. Yılbaşından bu yana toplam 335 başvuru yapıldığı, bunların yaklaşık 300'ü Kasım ayından bu yana gerçekleştiği bildirildi.
 
- Estonya'nın, Rusya ile sınırı kapatmak için olası bir karara hazırlık yaptığı bidiriliyor.
 
-  Çek Cumhuriyeti Moskova Maslahatgüzarı Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve Devlet Yabancı Mülklerinin yaptırımlar listesine dahil edilmesiyle bağlantılı olarak nota verildi. Bakanlık, Rusya'nın Çek mülk varlıklarıyla ilgili misilleme adımları atacağını bildirdi.
 
- Ukrayna makamları, Polonya-Ukrayna sınırında yaklaşık üç bin kamyonluk kuyruk oluştuğunu açıkladı.
 
- Gazze Şeridi'nden tahliye edilen 216 Rusya vatandaşı Kahire'ye hareket etti. Ruslardan ve aile üyelerinden oluşan iki araç konvoyu Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın Kahire'deki operasyon karargahına gönderildi. Şu ana kadar tahliye edilen toplam 500 kadar Rusun 288'i Rusya'ya geldi.
 
- Bloomberg'in haberine göre Washington Aralık ortasına kadar Kiev'e yeni bir askeri yardım paketi açıklamayacak. Sorun, yardım bütçesindeki paranın tükenmesinden kaynaklanıyor. 
 
- Wall Street Journal, Pentagon'un Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini finanse etmek için elindeki fonların giderek azaldığını duyurdu. Habere göre Pentagon'un Ukrayna'ya silah tedarikini sürdürmek için bütçesinde şu anda sadece 5 milyar dolar kaldı.
 
- Rusya Tarım Bakanı Dmitri Patruşev, Başkan Putin'in söz verdiği gibi Moskova'nın altı Afrika ülkesine toplam 200 bin tona kadar ücretsiz tahıl sevkiyatına başladığını açıkladı. Telegram üzerinden  yayınlanan bir açıklamada Patruşev, Burkina Faso ve Somali'ye giden gemilerin Rus limanlarından ayrıldığını ve yakında Eritre, Zimbabwe, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ek sevkiyatların yapılacağını söyledi. Putin, Temmuz ayında Afrikalı liderlerle yapılan zirvede altı ülkeye ücretsiz tahıl dağıtma sözü vermişti. Bu, Moskova'nın Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl sevk etmesine izin veren anlaşmadan çekilmesinden hemen sonra gerçekeşmişti. Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği ve Karadeniz tahıl girişimi olarak bilinen anlaşma, insani ihtiyaçlar da dahil olmak üzere dünya pazarlarına daha fazla buğday, ayçiçek yağı, gübre ve diğer ürünler sağlayarak kıtlığın önlenmesine yardımcı olmayı amaçlıyordu.
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amanya ziyareti sırasında Başbakan Scholz ile yaptığı basın toplantısında tahıl anlaşmasını değerlendirdi. Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndaki çalışmalarında Avrupa-Afrika gibi bir ayrım yapmadıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Karadeniz Tahıl Koridoru'ndan gelenin yüzde 40'ı Avrupa'ya gitti, yüzde 14'ü Afrika'ya gitti, yüzde 14'ü bize geldi. Diğerleri, diğer bölgelere gitti. Şu anda bile Afrika'dan talepler var ve Rusya ciddi miktarda bir tahılı, buğdayı göndermeye karar verdi ama sıkıntıları var. Nedir o sıkıntı? Şimdi gönderilen yer, aklımda kaldığı kadarıyla Zimbabve, oraya tahıl gidiyor ama bunun değirmen safhası orada yok. Bu akşam Dışişleri Bakanı'ma onu söyledim, onları biz hallederiz dedim. Türkiye olarak, Toprak Mahsulleri Ofisi olarak değirmenlerde öğütür, un olarak oralara göndeririz.
 
Atmamız gereken adımlar var, yapmamız gerekenler var. Biz bunları yaparız. Şu anda 4 veya 5 ülkeye Rusya böyle bir koridordan yine tahıl göndermeyi planladı ve adımını da atacak. Biz de bunun ikinci safhası olan bunların una dönüştürülmesinde bu adımı atarız. Zaten daha önce de Rusya-Türkiye-Katar olarak üçlü bir adım atmıştık ve bu çalışmayı yaparız. Tabii bütün bu adımın atılması için özellikle Almanya-Türkiye arasında böyle bir adımın atılmasının yanında NATO müttefikimiz Almanya ile kararlı adımlar atmanın görüşmelerini de aramızda yapmamız lazım."
 
- RBC'nın aktardığına göre Finlandiya TV kanalı MTV3'e göre Helsinki yönetimi Rusya ile  sınırın tamamen kapatılması ihtimalini ele alıyor. Finlandiya, göçmen akını nedeniyle 18 Kasım'dan itibaren Rusya ile olan sınır kapılarından dördünü kapatma kararı almıştı.
 
- Rusya'da hükümet, Roskomnadzor'a çevrimiçi kaynaklara yönelik kısıtlamaları aşmada kullanılan VPN sitelerini engelleme yetkisi verdi.
 
- Reuters'e konuşan bir kaynak, "Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın örgüte katılımına ilişkin müzakerelere başlama kararını erteleyebileceğini" söyledi.
 
Rusya Enerji Bakanlığı, hükümetin ülkeden benzin ihracatı yasağını kaldırdığını duyurdu. Rusya Enerji Bakanlığı’nın açıklamasında, “Rusya Federasyonu Hükümeti, yerli motor yakıtı piyasasındaki fiyat durumunu istikrara kavuşturmak amacıyla 21 Eylül’de uygulamaya konan motor benzini ihracatına yönelik geçici yasağı 17 Kasım’dan itibaren kaldırma kararı aldı” ifadesine yer verildi. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de Ukrayna ordusuna ait 7 adet insansız bot ve Ukraynalı askerleri taşıyan bir adet Willard askeri sürat botunun yok edildiğini belirtti. Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “17 Kasım 2023 tarihinde, Karadeniz’in güneybatısında gerçekleştirilen devriye görevi sırasında, Kırım Yarımadası yönünde ilerleyen 7 adet insansız bot ve Ukrayna ordusu çıkarma grubunu taşıyan bir adet Willard tipi askeri sürat botu tespit edildi” ifadesine yer verildi. Tespit edilen tüm hedeflerin Karadeniz Filosu’na ait savaş uçakları tarafından yok edildiği kaydedildi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca, Karadeniz semalarında Kırım kıyısına yakın bir noktada Ukrayna'ya ait 2 Neptün füzesinin vurulduğunu açıkladı. Smolensk Bölgesi'nde de 3 İHA imha edildi.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı "yabancı ajan" listesine yeni isim ve kurumarı ekledi. Bunar arasından Moscow Times gazetesi ve sinema sanatçısı-TV sunucusu Yana Troyanova  da var.
 
- Vladimir Zelenskiy, seferberlik çağında olmayan Ukraynalı öğrencilerin öğrenim görmek üzere yurt dışına seyahat etmelerini kolaylaştırma kararını duyurdu.
 
 
17 Kasım Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkeyi istikrarsızlaştırmak için "Maydan-3 planı" hazırladığını iddia etti. Bloomberg'in haberine göre Zelenskiy Rusya'nın dezenformasyon kampanyası yürüterek ülke içinde ayrılık ve kaos yaratmak suretiyle kendisini devirmek istediğini ileri sürdü.
 
- Ermenistan 1 Şubat 2024'ten itibaren Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olacak. Mahkeme Ermenistan'in Roma Statüsü onay belgesini 14 Kasımda kendilerine ilettiğini açıkladı.
 
- Estonya Rusya sınırındaki Narva şehrinde bir köprüye tanklara karşı da kullanılan "ejderha dişi" olarak bilinen beton bloklardan yerleştirdi. Yetkililer blokların Finlandiya örneğini takip ederek sınır kapılarının kapatılması halinde kullanılacağını söyledi.
 
- Rusya, Fransa'daki 4 vize merkezini 24 Kasımdan itibaren kapatma kararı aldı. Bu tarihten sonra Rusya vizesi almak isteyenler dört resmi temsilcilikten birine bizzat başvurmak zorunda.
 
- Rusya Afet Bakanlığı son 24 saatte 200 Rusya vatandaşının Gazze'den Mısır'a geçtiğini açıkladı. Bakanlık akşam saatleri itibarıyla 500'den fazla Rusya vatandaşının tahliye edildiğini, bunlardan 288'inin Rusya'ya ulaştığını bildiriyor.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı "LGBT hareketinin" yasaklanması için Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulundu. Bakanlık "hareketin" aşırılıkçı ilan edilmesini istiyor.
 
- EU Observer, Avrupa Birliği'nin Rus elmaslarına karşı alacağı yaptırım kararının ham ürünlerin yanı sıra satışa hazır mücevherleri de etkileyeceğini yazdı.
 
- Rusya yeni hizmete giren nükleer buzkırana Stalingrad adını verdi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Rusya'nın bir sonraki başkanının "Tıpkı Vladimir Putin gibi olması gerektiğini" söyledi.
 
Peskov, Rusyalıların ülkeden ayrıldıktan sonra Rusya'yı eleştirip Ukrayna ordusuna destek verenleri geri kabul etmeyeceğini de söyledi.
 
Sözcü ayrıca "savaş zamanı" sansürün kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Peskov "Zor zamanlardan geçiyoruz, o yüzden sert önlemler gerekiyor," ifadelerini kullandı.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'de kabul edilen geçici bütçeyi onayladı. Geçici bütçe İsrail ve Ukrayna'ya askeri yardımları dışarıda bırakmıştı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sivastopol'da hava savunma sistemlerinin Ukrayna tarafından ateşlenen iki Neptün füzesini vurduğunu açıkladı. Bakanlık Smolensk vilayetinde de üç insansız hava aracının düşürüldüğünü bildiriyor.
 
- Bloomberg ajansı, deniz yoluyla taşınan Rus petrolünün yüzde 99'unun G7'nin belirlediği tavanın üstünde bir fiyatla alıcı bulduğunu yazıyor. G7, Rus petrolü için tavan fiyatı 60 dolar olarak belirlemişti.
 
- Çekya, Rusya'ya ait emlakları mühürlemeye başladı. ČTK'nın haberine göre Avrupa Birliği'nin Rusya'nın yurtdışı emlak ajansı Goszagransobsvennost'a yönelik aldığı yaptırım kararı çerçevesinde 70 civarında emlak mühürlendi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Vladimir Zelenskiy, Orta Doğu'daki çatışma nedeniyle 155 mm kalibreli top mermisi tedarikinde sorun yaşadıklarını söyledi. Zelenskiy Batının İsrail-Hamas savaşı nedeniyle kendilerine mühimmat tedarikini azalttığını belirtiyor. AFP'nin aktardığına göre Zelenskiy "Şu anda depolar boş, ya da tedariğe izin vermeyecek asgari bir seviyede." ifadelerini kullandı. 
 
Hafta başında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba da Avrupa'nın mart ayına kadar 1 milyon top mermisi tedarik etme sözünü yerine getiremeyeceğini söylemişti.
 
- AFP ajansı İsviçre'nin ülkede üretilen mühimmatların Polonyalı bir şirket üzerinden Ukrayna'ya tedarik edildiği iddialarının araştırıldığını yazıyor. İsviçre kendi ürettiği silah ve mühimmatların üçüncü ülkelerin Ukrayna'ya tedarik etmesine tarafsızlık ilkesi gereği izin vermiyor.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna'daki durumun beklenenden daha zorlu seyrettiğini söyledi. Stoltenberg bunun yardımları azaltmaya bahane olamayacağını, aksine arttırma vesilesi olduğunu belirtiyor.
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusyalı mevkidaşı Sergey Şoygu ile doğrudan teması sürdürmelerinin şart olduğunu söyledi. Austin "sadece dostlarla değil, hasımlarla da konuşabilmeliyiz," ifadelerini kullandı.
 
- Gazze'den ayrılan 120 Rusya vatandaşı Kahire'den Moskova'ya geldi. 887 Rusyalının daha Gazze'den ayrılmak için başvuruda bulunduğu bildiriliyor.
 
- Rusya'ya yatırım yapan Prosperity Capital fonu merkezini Londra'dan Abu Dabi'ye taşıdı. Fon yönetimi karara gerekçe olarak Brexit sonrası çalışma şartlarının zorlaşmasını gösterdi.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- İsveç’in NATO üyeliği TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ertelendi. TBMM Dışişleri Komisyonunda, görüşülmeye başlanan İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi üzerindeki müzakerelerin ertelenmesi kararlaştırıldı.
 
TBMM Dışişleri Komisyonu Fuat Oktay başkanlığında bugün toplandı. Toplantıda, 7 uluslararası anlaşma ile İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanmasına ilişkin kanun teklifi ele alındı. Görüşmede karar çıkmazken önümüzdeki günlerde yeni bir toplantı günü belirlenecek. Teklifin kabul edilmesi halinde protokol Meclis Genel Kurulu'nun gündemine gelecek. (NTV)
 
- St. Petersburg'da süpermarket raflarına özel askeri operasyon karşıtı etiketler yapıştıran sanatçı Saşa Skoçilenko tutuklu yargılandığı davada 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Skoçilenko 2022 nisan ayından beri tutuklu.
 
- Azerbaycan, Ermenistan yetkilileriyle Washinton'da görüşmeyi reddetti. Taraflar arasında görüşme önerisi ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan gelmişti.
 
- Finlandiya 18 Kasımdan itibaren Rusya sınırındaki 4 kontrol noktasını 3 ay süreliğine kapatacağını duyurdu. Finlandiya, karara gerekçe olarak Rusya topraklarından gelen yasa dışı göçü gösterdi. Gümrük yetkilileri de Rusya ile kamyon ve tır trafiğinin tamamen durma noktasına geleceği konusunda ilgililere yönelik bir uyarı yayınladı.
 
Öte yandan Norveçli yetkililer de Rusya ile tek sınır kapısını kapatabileceklerini açıkladı.
 
- Kiev'i ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Ukrayna'ya 23 milyon dolarlık yeni bir insani yardım paketi açıkladı.
 
- Rusya Devlet Duması, AB ülkelerinin yanı sıra Danimarka, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechstenstein vatandaşlarından alınan vize ücretlerinin arttırılmasını öngören yasayı 3. okumada onayladı. Tasarının yasalaşması haline en ucuz vize 50, en pahalı vize 300 dolara yükselecek.
 
- Ünlü Rus müzisyen Sergey Şnurov Almanya'ya taşındığı yönündeki iddiaları yalanladı. Önceki gün Komsomolskaya Pravda Şnurov'un Almanya'da bir konut satın aldığını ve ailesini bu ülkeye götürdüğünü yazmıştı. Şnurov hiçbir yere taşınma niyeti olmadığını belirterek gazetenin iddiasını yalanladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- İngiltere'nin yeni dışişleri bakanı ve eski başbakanlardan David Cameron ilk yurt dışı gezisini Ukrayna'ya yaptı. Cameron Kiev'de Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi.
 
- ABD Kongresi geçici bütçede Ukrayna ve İsrail'e yardımları dışarıda bıraktı. CNN'in bildirdiğine göre kongrede 87 senatör leyhte, 11 senatör aleyhte oy kullandı. Tasarı daha önce Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmişti.
 
- St. Petersburg merkezli Fontanka haber sitesi bira üreticisi Baltika'nın başkanı Denis Şerstennikov ile yardımcısı Anton Rogaçevski'nin gözaltına alındığını yazıyor. Dün de FSB Baltika'nın St. Petersburg ofisinde arama yapmıştı. RBC'nın aktardığına göre iki üst düzey yönetici, Rus markaların haklarını 40 yıllığına Carslberg'e vermeke suçlanıyor. Baltika'ya bu yaz kayyum atanmıştı.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi de restoran zinciri Tanuki'nin kurucusu Aleksanr Orlov hakkında arama kararı çıkarıldığını yazıyor. İçişleri Bakanlığı kaynakları Orlov'un hangi sebepten arandığı konusunda açıklama yapmadı.
 
- Moskova Borsası'nda dolar 88,70 rubleye, euro da 96,37 rubleye geriledi.
 
- Ünlü televizyoncu İvan Urgant MGİMO'da verdiği ders sonrasında fakültenin dekan yardımcısı Yuri Kobaladze'nin kovulmasını "komedi" sözleriyle eleştirdi. Urgant Kobaladze'nin daveti üzerine ekim ayında prestijli üniversitede bir ders vermişti.
 
- Moskova'da mahkeme şu anda yurt dışında bulunan siyasetçi Vladimir Milov'u ordunun itibarını zedelediği gerekçesiyle 8 yıl hapse mahkum etti.
 
- Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Rusya ile sınır geçiş noktalarının kapatılması fikrini desteklediğini söyledi. Finlandiyalı yetkililer karara gerekçe olarak "artan yasa dışı göçmen girişini" gösteriyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Zelenskiy, "Ukrayna'nın Rusya ile 'dondurulmuş bir çatışmayı' kabul edemeyeceğini, zira bunun bugünün çocuklarının gelecekte savaşmak zorunda kalacağı anlamına geleceğini" söyledi. 11 Afrika ülkesinden gazetecilerle yaptığı röportajda Zelenskiy, "Dondurulmuş bir çatışma uyuyan ve bir gün mutlaka uyanacak volkan gibidir. Çatışmanın dondurulması değil sona erdirilmesi lazım. Çıkmaza, geçici bir zayıflığa tahammülümüz yok. Eğer dondurulmuş bir çatışmaya razı olursak, o zaman çocuklarımızın ya da torunlarımızın gelecekte aynı kavgayı vereceğini  dürüstçe kabul etmeliyiz. Zaten çok insan kaybettik. İleride mutlaka savaşacak çocuklar yetiştireceğimizi bilerek böyle yaşamak ister miyiz?" dedi.
 
Zelenskiy Ukrayna'da barış istediklerini, bunun farklı şekillerde mümkün olduğunu ve birilerini memnun etmese bile bunun gerekli olduğunu vurguladı. Zelenskiy'e göre Kasım 2022'de açıkladığı barış planına uyarak, Rusya'nın "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve BM Şartına saygı duyması ve askerlerini geri çekmesi" halinde çatışmalar sona erebilir.  Rusyaise, Ukrayna planına dayalı müzakereleri reddetti ve bunu kabul edilemez olarak nitelendirdi. Moskova, Ukrayna'nın "yeni bölgesel gerçeklikleri" (DNR, LNR, Zaporojye ve Herson'un referandum sonucu Rusya Federasyonu'na katılması) tanımasını çatışmanın barışçıl çözümü için gerekli koşullar arasında saydı. Kremlin, askerlerin bu bölgelerden çekilmesinin söz konusu olmadığını açıklamıştı.  Başkan Putin de, Ukrayna'nın aksine Moskova'nın diyalogdan vazgeçmediğini, diyalog için Ukraynalı yetkililerin Zelenskiy'nin 2022 sonbaharında imzaladığı" Rusya ile müzakereleri yasaklayan kararnameyi iptal etmeleri gerektiğini" savunuyor. 
 
- Biden, Şi Cinping'i diktatör olarak görmeye devam ettiğini söyledi. Biden bu açıklamayı, San Francisco kentindeki APEC zirvesi sırasında Çin lideriyle yaptığı ikili görüşmenin ardından yaptı. Biden gazetecilerin sorusu üzerine, "O gerçekten de bir diktatör. Hükümet tarzı bizimkinden tamamen farklı olan komünist bir ülkeyi yöneten biri olması anlamında bir diktatör. Bunu inkar etmek veya bunu tartışmak kesinlikle mümkün değil" dedi. Biden, Şi Cinping'i  ABD'deki seçimlere müdahale edilmemesi konusunda “uyardığını” ekledi.
 
ABD Başkanı ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı arasındaki ikili müzakereler yaklaşık iki saat sürdü. Şi, Çin ile ABD arasında olası bir çatışmanın tahrip edici sonuçlar doğuracağı görüşünü dile getirdi. Çin iderine göre Pekin ve Washington'un doğrudan askeri çatışmayı önlemek için her şeyi yapması gerekiyor. Çin Devlet Başkanı ayrıca Çin-Amerikan ilişkilerinin "parlak bir geleceğe" sahip olduğundan emin olduğunu da belirtti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın NATO’ya tam veya parçalar halinde olsun katılmasının Rusya için kabul edilemez olduğunu belirtti. Zaharova, “NATO’nun Kiev’e ilk kez üyelik vaat ettiği 2008’den bu yana Ukrayna’nın ittifaka katılımıyla ilgili duruşumuzu devamlı anlatıyoruz. Bu duruş değişmedi. Parçalar halinde olsun, parçasız olsun, her türlü Ukrayna’nın Kuzey Atlantik blokuna katılımı Rusya için kabul edilemez” şeklinde konuştu. NATO’nun Rusya politikasının saldırgan niteliğine dikkat çeken Zaharova, Ukrayna’nın ittifaka olası katılımının Rusya’nın güvenliği için tehdit oluşturduğunu kaydetti. Daha önce Guardian gazetesi, eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in, Ukrayna’yı Rusya’nın kontrolündeki araziler olmadan ittifaka kabul etmeyi önerdiğini bildirmişti. Bunun, NATO ve Rusya arasındaki çatışma riskini azaltacağını savunan Rasmussen, böylelikle Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmanın dondurulmayacağı tahmininde bulunmuştu. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, özel askeri harekat kapsamında Ukrayna ordusunun 5 saldırısının püskürtüldüğünü, 670 Ukraynalı askerin de etkisiz hale getirildiğini belirtti.- 
 
-  Moskova'nın atadığı Herson Valisi Vladimir Saldo, Ukrayna birliklerinin Dnipro Nehri'ni geçerek güney Herson'un Rusya kontrolü altındaki bölgelerine doğru ilerleme hamlesi yaptığını bildirdi. Vali küçük gruplar halindeki Ukrayna birliklerine karşı etkili mücadelenin devam ettiğini söyledi.
 
-  Moskova Belediye Başkanı Sobyanin, başkentte 22 bin sözleşmeli askerle anlaşma yapıldığını, belirlenen hedeflere erken ulaşıldığını söyledi. Sobyanin "Yıl başından bu yana 22 binden fazla erkek askere kaydoldu ama biz gönüllüleri kabul etmeye devam ediyoruz. Hala katılmak isteyenerin sayısı çok fazla. Askeri teçhizat ve teknoloji elbette önemli ama onları kulanacak insanlar olmadan bunların hiçbiri işe yaramaz” dedi.  Sobyanin en son 16 Ağustos'ta rakamları açıklamış, özel askeri harekât bölgesinde 45 bin Moskovalı olduğunu, bunlardan 20 bine yakının sözleşmeli asker ve gönüllü, 20 binin seferberliğe dair asker ve 5 binin profesyonel askeri personel olduğunu duyurmuştu.
 
- ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien, ABD'nin Rus barış güçlerinin Karabağ'dan çekilmesini sağlaması gerektiğini belirtti. O'Brien, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin oturumunda,  “Rus barış güçlerinin beş yıllık sözleşmelerinin sona ermesinin ardından bölgeden ayrılmalarını sağlamamız gerekiyor” dedi. 35 yıl önce Azerbaycan SSCB'den ayrıldığını ilan eden ve 1992-1994 yıllarında Azerbaycan ile yaşanan silahlı çatışmaların ardından uzun yıllar tanınmayan bir cumhuriyet olarak varlığını sürdüren Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, 1 Ocak 2024'te varlığının sona ereceğini duyurmuştu.
 
- Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Rusya'da yıllık enflasyonun yüzde 7,16'ya yükseldiğini bildirdi. Bakanlık, 2023 enflasyon tahminini yüzde 5,3'ten yüzde 7,5'e yükseltti.
 
- Avrupa Birliği diplomatları, Avrupa Komisyonu'nun Rusya'dan elmas ve sıvılaştırımış doğal gaz (LPG) ithalatının yasaklanmasını ve ayrıca Moskova'ya yönelik 12'nci yaptırım paketi kapsamında Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasının sıkılaştırılmasını önerdiğini söyledi. Yaptırımların 27 AB ülkesinin tamamının oybirliğiyle desteklenmesi gerekiyor. Yeni pakette yaptırımlara Rusya’dan 120'den fazla kişi ve kuruluş dahil edilecek.
 
- Macaristan'ın Avrupa işleri bakanı Janos Boka, "Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya yönelik politikası hakkında bir düşünme ve stratejik tartışma dönemine ihtiyaç duyulduğunu ve Budapeşte'nin, Ukrayna'nın katılım sürecini ilerletmeye veya Kiev'e daha fazla yardım sağlamaya yönelik hiçbir AB kararını desteklemeyeceğini" söyledi.
 
- RBC'nin haberine göre, İsrail bankaları İsrail pasaportuna sahip olsalar bile Rusların banka hesaplarındaki işlemleri sınırlamaya başladı.  Kısıtlamalar İsrail'in en büyük finans kuruluşlarının tamamına tarafından halihazırda uygulamaya kondu.
 
- Rus devlet silah ihracatçısı şirket Rosoboronexport'u başkanı Aleksandr Miheyev, Lancet insansız hava aracına yurt dışından yoğun talep olduğunu, ancak Rus ordusunun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ihracat yapılmayacağını söyledi.
 
15 Kasım Çarşamba
 
GECE BÜLTENİ
 
-- Helsinki gazetelerinin haberine göre Finlandiya, 16 Kasım'dan itibaren Rusya sınırındaki kontrol noktalarını kapatma kararı aldı.  Finlandiya, sığınmacıların ve yasadışı göçün artması nedeniyle bu kararı aldı. Resmi açıklama bekleniyor. 
 
- Çek hükümeti ülkedeki Rus devlet varlıklarının bloke edilmesi kararını onayladı. Çek Dışişleri Bakanlığ,  "Rus mallarının dondurulması diplomatik misyonu etkilemeyecek" açıklaması yaptı. Özellikle kaplıca şehri Karlovı Varı'da Rus devlet kurumlarına ait mülkler bulunuyor. 
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov,  Netanyahu'nun Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde “savaş, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanması" talebine Rusya'nın katılıp katılmayacağı sorusuna,“Biz UCM’yi tanımıyoruz. Roma Statüsü’ne taraf değiliz, dolayısıyla burada yorum yapacağımız bir konu yok” dedi.
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby düzenlediği basın toplantısında, Kiev'i desteklemeye yönelik üzerinde anlaşmaya varılan fonların tükenmesi nedeniyle ABD'nin Ukrayna'ya yeni yardım paketlerini küçültüleceğini söyledi. Sputnik'in haberine göre Ukrayna'ya yönelik finansmanın tükendiğini, bu nedenle ABD'nin ‘zor kararlar’ alması gerektiğine vurgu yapan Kirby, “ABD’nin yardım paketleri öncekilere göre daha küçük hale geliyor, çünkü kalan fonları akıllıca kullanmaya çalışıyoruz" dedi.
 
Geçen hafta Kirby, Rusya’nın özel askeri harekat başlattığı günden bu yana Ukrayna’ya silah tedariki dahil tüm alanlarda yardım için ayrılan fonların yüzde 96’sının harcandığını belirtmişti. Askeri destek için ayrılan fonların yüzde 90’ından fazlasının harcandığını söyleyen  Kirby, ABD Savunma Bakanlığı’nın elinde sadece yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolar kaldığını, bunun da ABD ordusunun depolarındaki silahları yenilemek için kullanılacağını kaydetti.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moskova Borsası'nda dolardaki düşüş akşam saatlerinde de devam etti. Amerikan doları 4 Temmuzdan bu yana ilk kez 89 rublenin altını gördü. 17.20 itibarıyla dolar 89,34 ruble, euro 97,06 rubleden işlem görüyor.
 
- Russian Field'ın araştırmasını haberleştiren Kommersant gazetesi ülkede Ukrayna ile barış görüşmeleri yapılmasını destekleyenlerin oranının özel askeri operasyonun devam etmesinden yana olanların oranını geride bıraktığını yazıyor. Buna göre yüzde 48'lik bir kesim müzakerelerden yana. Operasyonun sürmesi yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 39.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, gazeteci Anna Politkovskaya suikastinin organizatörü olarak hüküm giyen Sergey Hacikurbanov'un serbest kalmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Hacikurbanov'un özel askeri operasyona katılmak üzere sözleşme imzalamasından sonra serbest kaldığı ortaya çıkmıştı. Peskov "hadisenin yankı yaratmasının af kararını gözden geçirmek için yeterli olmadığını" söyledi.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin şehirde 22 bin kişinin orduya katılmak için gönüllü olduğunu açıkladı.
 
- Avrupa Komisyonu Rusya'ya yönelik 12. yaptırım paketi teklifini kabul etti. Teklif incelenmesi amacıyla üye ülkelere gönderildi. RBC, Rus elmasına yönelik yasağın yeni paketteki yaptırımlardan biri olacağını aktarıyor.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden çıkış için zemin hazırlamadıklarını söyledi. Paşinyan son haftalarda örgütün düzenlediği etkinliklere katılamamalarının "çeşitli sebepleri olduğunu" dile getirdi.
 
- St. Petersburg'da Vladlen Tatarski'ye düzenlenen bombalı suikastin faili Darya Trepova mahkeme önüne çıktı. Kommersant Trepova'nın suçunu kısmen kabul ettiğini aktarıyor.
 
- Kiev'deki Beresteykiy Bulvarı'nda dikili Puşkin anıtı söküldü. Yetkililer kararı "Rus şairin Ukrayna kültürünün bir parçası olmamamasına" dayandırdı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Moskova Borsası'nda Amerikan doları 27 Eylülden bu yana ilk kez 90 rublenin altını gördü. Günlük değer kaybı yüzde 1,42. Öğle saatleri itibarıyla borsada dolar 89,18, euro ise 96,87 rubleden işlem görüyor.
 
- Wall Street Journal gazetesi Ukrayna ordusunun Dinyeper'in güneyindeki yığınağı arttırarak karşı taarruzu yeniden başlatmaya çalıştığını yazıyor. Habere göre Ukraynalı askerler gecenin karanlığından yararlanarak botlarla Dinyeper'i geçip karşı kıyıya çıkmaya devam ediyor.
 
- Financial Times'ın haberine göre Avrupa Birliği Danimarka'dan Rus petrolü taşıyan tankerlerin ülkenin kara sularından geçişini denetlemesini ve gerekli durumlarda engellemesini isteyecek.
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi yöneticisi Andrey Yermak, ABD'nin askeri desteği sürdürme sözü verdiğini söyledi. Yermak bir heyetle birlikte Washington'da bulunuyor.
 
- Rusya'ya bağlı Mari El Cumhuriyeti özel askeri operasyona katılan gönüllülere ödenen tek seferlik ücreti 2,5 kat arttırarak 250 bin rubleye çıkardı.
 
- Rusya Savunma Sanayi İhracat Şirketi Rosoboroneksport yetkilisi Aleksandr Miheyev, yoğun iç talep nedeniyle Lancet dronları ihraç etmeyi planlamadıklarını açıkladı. Lancetler Batılı uzmanlarca en etkili Rus silahlarından biri olarak gösteriliyor.
 
- Bloomberg ajansı Hollanda'da yerleşik Yandex N.V. şirketinin Rusya'daki bütün aktiflerini tek seferde elden çıkarabileceğini yazıyor. Ajansa konuşan kaynaklar, Rus alıcıların Arkadi Voloj'un Kremlin'e yönelik eleştirileri nedeniyle Yandex'in Hollanda ile tüm bağları koparmak niyetinde olduğunu söylüyor. Yıl sonuna kadar tamamlanması beklenen anlaşmanın büyüklüğü ise 6 milyar dolar civarında. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD 'de önde gelen başkan adayları Robert Kennedy Jr., Marianne Williamson ve Cornel West, Ukrayna'daki çatışmanın sona ermesinin Washington'ın çıkarına  olduğunu söyledi. Responsible Statecraft dergisiyle yaptıkları sohbette siyasetçilere ABD Başkanı'nın Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmek için barış müzakerelerine girip girmemesi gerektiğini sordu. Cevap olarak Kennedy Jr., "Moskova'nın zayıflaması Washington'un çıkarlarına aykırı. Zayıf ve istikrarsız bir Rusya güvenliğimize fayda sağlamayacak, yalnızca bize zarar verecektir" dedi.  Buna karşılık Demokrat Parti'den Williamson da barış müzakerelerinin ABD için gerekli olduğunu söyledi. Wiliamson "Afganistan'daki gibi uzun bir çatışmayı böylece önleyebiiriz" diye konuştu. Bağımsız aday West ise, ABD'nin çıkarları içim Kiev'in Moskova ile barış anlaşması yapmaya zorlanması çağrısında da bulundu.
 
-  Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Teşkilatı (GUR) başkanı Kirill Budanov, Moskova ve Kiev'in barış anlaşması imzalamadan da çatışmaları durdurabieceğini söyledi. Budanov, Japonya ile Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana Kuril Adaları toprak anlaşmazığı yüzünden hala barış anlaşması imzalamamış olmalarını ve "teorik olarak" savaş haline devam etmelerini örnek göstererek “Tarihte devletler arasında uzun süredir devam eden savaşlar yüzünden fiilen barış anlaşması imzalanmayan durumlar örnek gösterilebilir" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Moskova, Tambov, Orlov ve Bryansk bölgelerinde dört Ukrayna insansız hava aracını imha ettiğini duyurdu.
 
- Rusya, Donetsk kentine 20 km uzaklıktaki, harabeye dönen Avdiyivka çevresinde hava bombardımanlarını ve kara saldırılarını yoğunlaştırdı. Ukrayna ordu sözcüsü Oleksandr Ştupun  son 24 saat içinde sekiz saldırıyı püskürttüğünü belirterek "Son iki gün içinde Rus güçleri Su-35 uçakları kullanarak gerçekleştirilen hava saldırılarının sayısını artırdı. Aynı zamanda giderek daha fazla piyade yığıyorlar" dedi. Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırskyi de, Rusya'nın Bahmut ve Kupyansk çevresindeki Ukrayna mevzilerine eş zamanlı saldırı girişimleri başlatmaya devam ettiğini ve kamikaze insansız hava araçlarıyla saldırıları artırdığını söyledi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı  Zelenskiy de dün gece yaptığı video konuşmasında Avdiyivka'ya odaklandı ve Rusya'nın yoğun saldırılarının sürdüğünü bildirdi.
 
- Washington Post gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı'nın yaptırımlara rağmen, üretiminde Rus hammaddesi kullanıldığı iddia edilen petrol ürünlerini satın almaya devam ettiğini iddia etti. Kendi araştırmasının sonuçlarını yayınlayan gazete, Pentagon'un ihtiyaçları için petrol ürünleri tedarikçisi olan Yunan petrol rafinerisi Motor Oil Hellas'ın Rus yapımı akaryakıt aldığı, Rusya'dan ihraç edilen akaryakıtın "çok sayıda el değiştirdiği için" kaynağının gizlendiği iddiasını ortaya atıyor. Washington Post'a göre, birçok durumda Rus ham petrolünün Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir petrol tüccarı tarafından satın alındığı, sonra Türkiye'deki rafinerilere ihraç edildiği, dolaylı yollarla sonunda yine Pentagon'a satıldığı öne sürülüyor.
 
- CNN, Biden'ın, Ukrayna'ya yardım içermeyen ek bütçeyi imzalamak zorunda kalacağını bildirdi. Senato'nun, Temsilcier Meclisi'nden geöen bütçe taslağını 17 Kasım Cuma gününe kadar onaylaması gerekiyor.  20 Ekim'de Biden, Kongre'den Ukrayna'ya 61,4 milyar dolar ve İsrail'e 14,3 milyar dolar yardım fonunu içeren bir bütçeyi onaylamasını istemişti. Ancak tasarı Ukrayna yardımı olmadan kabul edildi. CNN, teknik olarak "devletin mali faaliyetlerinin durmamaması için" Biden'ın bu haliyle de olsa ek bütçeyi iki gün içinde izalamak zorunda kalacağını savunuyor.
 
-  2006'da Moskova'da gazeteci Anna Politkovskaya'ya düzenlenen suikasti organize etmekten hüküm giyen Sergey Hacıkurbanov'un Savunma Bakanlığı'yla sözleşme imzalayarak özel askeri operasyona katılmak üzere Ukrayna'ya gitmek üzere serbest bırakılması üzerine, Politkovskaya'nın çocukları bir bildiri yayınladı. RBC'nın haberine göre  Vera ve Ilya Politkovsky "Bizim için bu bağışlama, katilin kefaretinin veya pişmanlığının kanıtı değil. Olan biten korkunç bir adaletsizlik ve keyfilik. Mesleki görevini yerine getirirken öldürülen annemizin ve inançlarının anısına karşı bir hakarettir" dediler. Vera ve Ilya Politkovsky ayrıca Hacıkurbanov'un 2014 yılında kendisine verilen 20 yıllık cezanın yarısını bile çekmediğini hatırlattılar. 
 
- Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mikhail Fedorov, su yüzeyinde kullanılan insansız hava araçlarının seri üretimine başladıklarını duyudu.
 
- ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Frank Kendall, F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya tedarikinin güç dengesini temelden değiştiremeyeceğini vurguladı.
 
- Landmine Monitor izleme grubu, Ukrayna'da mayınlar nedeniyle yaralanan veya ölen sivillerin sayısının  2022'de 608'e yükseldiğini söyledi.
 
- Ukrayna'da savaşan Rus askerlerinin posterlerini tahrif ettiği için Rus ordusunu itibarını zedelemekten suçlu bulunan bir kişi altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. İsmi açıklanmayan sanığın Tolyatti şehrinde yaşadığı ve 46 yaşında olduğu bildirildi.
 
14 Kasım Salı
 
 AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moskova Borsası'nda dolar yüzde 1'e yakın değer kaybederek 90,77 rubleye geriledi. Euro ise 98,09 rubleyle dünkü seviyesini koruyor.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da savaş alanında durumun zor olduğunu söyledi. Dün ve bugün Ukraynalı yetkililerden de benzer açıklamalar gelmişti.
 
- Moskova'daki Şeremetyevo Havalimanı, insansız hava aracı saldırılarına karşı savunma sistem kurdu. Sistem havaalanına yaklaşan İHA'ların yerini tespit edip etkisiz hale getirecek.
 
- Ukrayna, Rusya adına propaganda faaliyeti yürüttüğü iddiasıyla Rada milletvekili Aleksandr Dubinski'yi gözaltına aldı. Dubinski "vatana ihanet" suçuyla yargılanacak. Dubinski 2020'de Ukrayna'nın ABD seçimlerine müdahalede bulunduğu yönünde söylentiler yaymakla itham ediliyor.
 
- Rusya Maliye Bakanlığı, Rus elmasına karşı yaptırım kararı alan Batılı ülkeleri "elmas piyasasında cezalandırma mekanizması kurmakla" eleştirdi. Bakanlık rekabetin önlenmesi nedeniyle fiyatların düşebileceği ve sentetik taşlara ilginin artabileceği uyarısında bulunuyor.
 
- Rusya ve Macaristan, Paks-2 Nükleer Enerji Santrali için 2030'ların başında faaliyete geçecek şekilde anlaştığını duyurdu. Rosatom Başkanı Alexey Lihaçyov ve Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun Salı günü yaptığı açıklamaya göre Paks-2 nükleer enerji santralinin 2030'lu yılların başına kadar sürecek inşaat programını imzalandı. (Sputnik)
 
- Rusya'da Ukrayna sınırına yakın bazı bölgeler yılbaşı kutlamalarını bu yıl da iptal etti ve hava fişek atılmasını yasakladığ. Kırım'ın yanı sıra Kursk, Belgorod, Stavropol ve Penza yeni yıla gösterişli kutlamalar olmadan girecek.
 
- Finlandiya İçişleri Bakanlığı yasa dışı göçmen girişlerini önlemek amacıyla Rusya sınırındaki geçiş noktalarını kapatmayı planlıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi yöneticisi Andrey Yermak, Rusya ile yaşanan çatışmada 2024 yılının tayin edici olacağını söyledi. Washington'da bir etkinlikte konuşan Yermak, Rusya'ya karşı yaptırımların arttırılması ve Ukrayna'ya hava savunma sistemi yardımı yapılması çağrısında bulundu.
 
Öte yandan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ve Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujnıy cephenin 7 noktasında zorlu bir durumla karşı karşıya bulunduklarını açıkladı. Zelenskiy bu mevkileri Avdeyevka, Mariinskoye, Bahmut, Liman, Kupyansk, Zaporojye ve Herson olarak sıraladı.
 
Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba da Avrupa ile yaşanan mühimmat tedarik krizi hakkında konuştu. Kuleba AB'nin Mart 2024'e kadar kendilerine 1 milyon top mermisi tedarik etme sözünü yerine getiremeyeceğini söyledi. Dışişleri bakanı Avrupa'daki savunma sanayi tesislerinin durumunun iyi olmadığını ve çok sayıda bürokratik engelle karşılaştıklarını dile getirdi.
 
- Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma askeri personel maaşlarının enflasyona endekslenmesini öngören düzenlemeyi 2024 yılına erteledi. 
 
- Gazeteci Anna Politkovskaya'ya düzenlenen suikasti organize etmekten hüküm giyen Sergey Hacıkurbanov'un serbest kaldığı öğrenildi. RBC gazetesi, Hacıkurbanov'un Savunma Bakanlığı'yla sözleşme imzalayarak özel askeri operasyona katılmak üzere Ukrayna'ya gittiğini bildiriyor.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı, Mahaçkale'de yaşanan havaalanı baskını nedeniyle Telegram kanalı Utro Dagestan'ın yöneticisi Abakar Abakarov hakkında yakalama kararı çıkardı. Baskının yaşandığı gün havaalanıdna toplanma çağrısını bu kanalın yaptığı iddia ediliyor.
 
- .aero alan adlarının yönetimini elinde bulunduran İsviçreli SITA şirketi, Rusyalı müşterilere hizmet vermeyi bıraktı. Rusya Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri kararın kendileri için sürpriz olmadığını, bu duruma hazırlandıklarını açıkladı.
 
- Moskova Devlet Üniversitesi kızamık salgını nedeniyle fakültelerden birinde uzaktan eğitim kararı aldı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’ya yönelik bu hafta duyurulması beklenen 12. yaptırım paketinin yeni kişisel kısıtlamaları ve elmaslar dahil yeni ihracat kısıtlamalarını içerdiğini belirtti.  “Pakette yaptırım uygulanan kişilerin listeleri, elmas dahil yeni ihracat kısıtlamaları, Rusya’nın gelirini sınırlamak için petrol fiyatı tavanını güçlendirmeye yönelik eylemler ve yaptırımların aşılmasına karşı mücadele tedbirleri yer alacak” diyen Borrell, önerinin son onaylama aşamasında bulunduğunu ve paketin çarşamba günü duyurulabileceğini söyledi.
Borrell, AB ülkelerinin diğer ülkelere ihraç edilmesi planlanan mühimmatı Ukrayna’ya yönlendirmesine öncelik verebileceğini belirtti. Avrupalı diplomat, Ukrayna’ya bu yılın sonuna kadar bir milyon adet mühimmat sağlama planının hayata geçirilmesinde yaşanan zorluklarla ilgili bir soru üzerine, Avrupa’nın ürünlerinin önemli kısmını üçüncü ülkelere ihraç ettiğini anımsatarak, “Seçeneklerden biri, öncelik olarak bu ihracatı Ukrayna’ya yönlendirmek” dedi. AB ülkelerinin ilk aşamada Ukrayna’ya 300 bin mermi sağladığını anlatan Borrell, bu mühimmatın depolardan alındığını kaydederek, “Şimdi direkt üretim hatlarından sevkiyatlar yapılıyor” dedi. (Sputnik)
 
- Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, Artemov (Bahmut) yönünün batı kanadındaki Ukrayna ordusu karargahının Rus paraşütçülerden oluşan gruplar tarafından ele geçirildiğini duyurdu. 
 
- ABD Başkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile San Francisco'da yapacağı görüşmeler sırasında Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmaları görüşmeyi planladığını söyledi. Bugün yapılacak görüşme için Şi, tam altı yıl aradan sonra ilk kez ABD'ye geldi.
 
- Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, dünya çapındaki bir dizi kriz ve çatışmaya rağmen Batı'nın Ukrayna'ya yardımı artırma niyetinde olduğunu belirtti. Bu yardımın, diğer şeylerin yanı sıra Almanya ve diğer bazı ülkelerin Ukrayna'ya bir ‘savunma şemsiyesi’ oluşturmak için ek hava savunma sistemleri sağladığı, daha önce açıklanan kış yardım paketi ile ilgili olduğuna dikkat çeken Alman bakan, “Ancak gelecek yıl da yardımımız önemli ölçüde genişletilecek” dedi.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Kiev yönetimi Macar OTP bankası veya diğer Macar firmalarının "uluslararası sponsorlar" olarak kara listeye alınmayacağına dair garantiler verene kadar ülkenin Avrupa Barış Fonu (EPF) kapsamında Ukrayna'ya yapılacak 500 milyon euroluk askeri yardım diliminin ödenmesini engelleyeceğini söyledi.
 
- Merkezi Washington DC'de bulunan Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü'nün bir raporunda, Rusya'nın, İran tasarımı Shahed-136 kamikaze insansız hava araçlarının seri üretimi için bir fabrika inşaatı konusunda ilerleme kaydettiği belirtildi .
 
- ABD Hazine Bakanlığı, 30 ülkeden çok sayıda denizcilik şirketlerinden, Batı yaptırımlarını ihlal ederek Rus petrolü taşıdığından şüphelenilen yaklaşık 100 gemi hakkında bilgi istedi. Tankerlerin, varil başına 60 dolardan fazla fiyatla alınan Rus petrolü taşımaları durumunda Batılı ülkelerden sigorta satın almaları yasaklanmıştı.
 
- Hollanda gazetesi De Telegraaf'a göre ABD, Ukrayna için Ürdün'den 60 adet Gepard kundağı motorlu uçaksavar silahı satın aldı. Habere göre bunlar Hollanda'nın 2013 yılında Amman'a sattığı 60 adet Alman yapımı sistemler. Amerikan hükümeti Ürdün'e yaklaşık 120 milyon dolar ödedi. 
 
- Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, Gazze Şeridi'nden tahliye edilen ikinci grup Rusya vatandaşları, Mısır sınırındaki Refah kontrol noktasından Kahire'ye doğru yola çıktı. Grupta 43'ü çocuk 99 kişi bulunuyor. İlk Rus grubu 12 Kasım'da tahliye edildi. 70 Rus vatandaşı Moskova'ya ulaştı.
 
13 Kasım Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- İngiliz The Economist dergisine konuşan Amerikalı yetkililer, Ukrayna'nın Rusya ile çatışmadaki kaybını "en az 70 bin ölü, 120 bin de yaralı" şeklinde dile getirdi. Ukrayna Başbaklık Ofisi hayatını kaybeden asker sayısını 13 bin olarak açıklamıştı. Kommersant Rusya'nın ise kayıplar hakkında açıklama yapmadığını yazdı.
 
- Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 100 bin civarında Rusyalının Gürcistan'a yerleştiğini açıkladı. Zurabişvili "Gürcüler Rusların kendi evlerinde gibi davranmalarından memnun değil," dedi.
 
- Avrupa Komisyonu Rusya'ya karşı 12. yaptırım paketi taslağını bu hafta üye ülkelerle paylaşacak.
 
- Rusya Ulaştırma Bakanlığı ulaşım araçlarında biyometrik geçiş uygulamasının ertelendiğini duyurdu.  Bakanlık ilk aşamada 12 havaalanında biyometrik geçiş uygulamasına başlamayı planlıyordu.
 
- Litvanya İçişleri Bakanlığı, balerin İlza Liepa hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bakanlık yetkilileri Liepa'nın Putin hakkında sarfettiği sözlerde ülkenin güvenliğine tehdit unsuru bulunması halinde ünlü balerinin vatandaşlıktan çıkarılabileceğini belirtiyor. Çifte vatandaşlığı bulunan Liepa geçtiğimiz yıl verdiği bir söyleşide Baltık ülkelerinin tutumunu eleştirerek Vladimir Putin'e destek vermişti. Litvanya bu yıl benzer bir meseleden dolayı artistik patinajcı Margarita Drobyazko'yu vatandaşlıktan atmıştı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Tass ve Ria ajanslarının Rus birliklerinin Dinyeper'in güneyinden çekilme hazırlığında olduğu yönünde sabah saatlerinde yaptığı haberlere Rusya Savunma Bakanlığı'ndan sert tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada söz konusu haberler "yalan" ve "provokasyon" olarak nitelendi. Her iki ajans da daha sonra sosyal medya hesaplarından haberin "bir hata sonucu" yapıldığını açıklayarak okurlarından özür diledi.
 
Ajansların sadece birkaç dakika yayında kalan haberinde "peregruppirofka", yani "yeniden bir araya toplanma" ifadesi yer almıştı.
 
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov günlük basın toplantısında konuyla ilgili bir soru üzerine "Durumu sadece askerler yorumlayabilir ve yorumlamalıdır" ifadelerini kullandı.
 
Rus askeri bloggerlar son birkaç haftadır Ukrayna ordusunun Dinyeper'in güneyindeki varlıklarını arttırdığını ve bölgeye zırhlı araç sevkettiklerini bildiriyordu.
 
- Dmitri Peskov, Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan arasında planlanan bir görüşme olmadığını, ancak bu meselelerin genellikle "saatler içinde" halledildiğini söyledi. 
 
Daha önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Ria ajansına Erdoğan'ın pazartesiden itibaren Gazze konusunda dünya liderleriyle telefon diplomasisine yeniden başlayacağı açıklanmıştı.
 
- Belgorod Valiliği, Ukraynalı sabotaj birliklerinin bölgeye sızdığı yönünde basında çıkan haberleri yalanladı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna birliklerinin Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'ne düzenlediği saldırıların sayısının hissedilir ölçüde azaldığını açıkladı.
 
- Ukrayna eski başkanlık ofisi danışmanı Aleksey Arestoviç, orduyla Zelenskiy arasında çatışma yaşandığını iddia etti. Arestoviç tarafların Rusya ile çatışmaya farklı baktıklarını ve bunun "normal olmadığını" söyledi.
 
- Moskova Borsası'nın üçüncü çeyrek kârı yüzde 18 artışla 14,3 milyar rubleye ulaştı (155 milyon dolar). Öte yandan Rusya'nın en büyük tarım şirketlerinden Rusargo üçüncü çeyrek kârını 16 kat arttırarak 25,3 milyar rubleye çıkardı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Başkan Putin ile Ukrayna'daki ihtilaf konusunda diyaloğu sürdürme niyetinde olduğunu açıkladı. Scholz, ancak Moskova'nın barış müzakerelerine henüz hazır olmadığına inandığını sözlerine ekledi.
 
Scholz, Almanya'da Heilbronner Stimme gazetesine verdiği demeçte, "Mevcut durumda onunla (Putin) tekrar tekrar konuşmamız gerekiyor. Geçmişte yaptığım ve gelecekte de yapacağım şey bu olacak" dedi.  Diğer yandan Scholz, "Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin Rusya açısından kararlı bir adımı, yani askerlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesini gerektirdiğini" savunarak "Bu onun (Putin) hala hazır olmadığı bir şey" diye ekledi.
 
Scholz ile Putin arasındaki son görüşme Aralık 2022'de telefonla gerçekleşmişti. Daha sonra Almanya Şansölyesi, görüş farklılıklarına rağmen Rusya Devlet Başkanı ile temasları sürdürmeye hazır olduğunu defalarca dile getirdi.
 
- Alman hükümeti, Ukrayna'ya yapacağı askeri yardımı gelecek yıl ikiye katlayarak 8 milyar euroya çıkarmayı prensipte kabul etti.  Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu kararı "Ukrayna'ya onları yalnız bırakmayacağımıza dair güçlü bir sinyal gönderiyoruz. Ancak bu kararın parlamento onayına ihtiyacı var" dedi.
 
- Zelenskiy, Ukraynalıları, kış yaklaşırken Rusya'nın ülkenin enerji altyapısına saldırı ihtimaline hazırlanmaları konusunda uyardı. Dün geceki video mesajında Zelenskiy, “Tüm dikkatimiz savunmaya odaklanmalı. Ukrayna hava kalkanı şimdiden geçen yıla göre daha güçlü” dedi.
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitçko, başkentin yaklaşık iki aydır ilk kez hava cumartesi günü saldırısına maruz kaldığını söyledi. Merkezce büyük bir hasar veya can kaybı bildirilmedi, ancak Kiev bölgesinde bazı binalar hasar gördü.
 
- Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Birinci Yardımcısı Dmitri Polyanskiy, Rusya'nın hiçbir zaman Ukrayna'yı ve Ukrayna halkını tehdit etmediğini söyledi. Polanskiy'e göre "Ukrayna operasyonunun başarısızlığı, Vladimir Zelenskiy'nin zaferi üzerine bahse giren bazı Batılı gazeteciler ve gözlemciler için muhtemelen sürpriz oldu."
 
- Savunma Bakanlığı açıkamasına göre Ukrayna ordusunun Harkov bölgesindeki mühimmat deposu vuruldu.
 
- Ukrayna'nın birçok şehrinde dün, çatışmalara katılan askeri personelin yakınları miting düzenleyerek, 18 ay cephede görev yapan askerlere terhis imkanı verilmesini talep etti. Kiev, Dnipro, Odessa dahil pek çok şehirde küçük mitingler düzenlendi. Başkentte yaklaşık 100 kişi Bağımsızlık Meydanı'na geldi. Katılımcılar Şubat 2022'den bu yana savaşanların rotasyonunu talep ettiler.
 
- Fransa, Kiev'e yaptığı askeri yardımın 3 milyar euroya ulaştığını duyurdu.  Savunma Bakanı Lecornu, "Fransız ordusunun bundan böyle kendi cephaneliklerinden silah transfer etmek zorunda kalmaması için Ukrayna'nın piyasadan alacağı mühimmatı bundan sonra ayrı bir fon üzerinden finanse etmenin yollarını arıyoruz" dedi. Fransa bütçesinden son olarak Ukrayna'ya destek fonuna 200 milyon euro tahsis edildi.
 
- Finlandiya, yasadışı göçmenler nedeniyle üç kontrol noktasında Rusya'dan ülkeye bisikletle girişi yasakladı. Yetkililer, "Yasadışı göçmenler Finlandiya'ya giderek daha fazla bisikletle girmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta boyunca buna benzer yaklaşık 30 vaka yaşandı. Ağustos ayından bu yana Rusya'dan 91 mülteci geldi ve bunların tamamı sığınma talebinde bulunan üçüncü ülke vatandaşlarıydı" açıklamasını yaptı. Eylül ayında Finlandiya, AB yaptırımları kapsamında Rus plakalı binek araçların girişini yasaklamıştı. 
 
- İsrail Savunma Bakanlığı, Finlandiya'ya 317 milyon euro değerinde hava savunma füze sistemleri satışına ilişkin sözleşme imzalandığını duyurdu.
 
- Bir ABD savaş helikopterinin Akdeniz'e düşmesi sonucu 5 asker hayatını kaybetti. Pentagon şefi Lloyd Austin, uçak kazasının herhangi bir saldırı ile ilgisi olmadığını söyledi.
 
- Başkan Zelenskiy'nin ofisine yakın kaynakların Strana.ua'ya verdiği bilgiye göre, Ukrayna lideri ile eski ABD Başkanı Donald Trump arasında doğrudan müzakereler yapılması için çalışılıyor. Habere göre, "Trump, Ukrayna'ya fon tahsisini engelleyen ABD Kongresi Temsilciler Meclisi'ni etkili bir şekilde kontrol ettiği için" bu politika izleniyor.  Bu çerçevede, aralarında Zelenskiy'nin ofisinin başkanı Andriy Ermak'ın da bulunduğu bir Ukrayna heyetinin ABD'ye geldiği bildirildi.
 
12 Kasım Pazar
 
Rusya, bu yıl tahıl üretiminde 147 milyon ton hasat ile rekor kırıldığını duyurdu. Bu hasatın 65 milyonu ihracat edilecek.
 
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitriy Medvedev, Avrupa'da Ukrayna'nın Kırım ve Donbass olmadan NATO'ya kabul edilmesi fikrinin bu bölgelerin artık Ukrayna olmadığı anlamına geldiğini söylerken, NATO'yu genişlemek adına ‘daha fazlasını hedeflemeye’ çağırdı. Medvedev, “Genel olarak daha fazlasını hedefleyerek ittifaka üyelik kriterlerini bir kez daha değiştirin. İsrail'i Filistin'le birlikte üye yapın ve bu ebedi düşmanları müttefik haline getirin. Üye listesine ABD gibi NATO üyelerinin 20 yıldır boş yere oturduğu Afganistan’ı da ekleyin. İşte o zaman Orta Doğu’da Anglo-Sakson tarzı aydınlanmış demokrasiyi hüküm sürdürebilir, herkesin mutluluğa erişmesini sağlayabilirsiniz.” (Sputnik)
 
-  Ukrayna'nın NATO üyeiğine formül bulmak için özel bir isim yoğun müzakelerlerde bulunuyor. The Guardian'a göre NATO'nun eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Ukrayna'nın gecikmeden şu aşamada askeri ittifaka katılması, Rusya kontroünde olan bölgelerin geri alınmasının şimdilik beklenmemesi" çağrısında bulundu. Gazeteye göre Rasmussen ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Andriy Ermak, NATO üyeliğinin kapsamına ilişkin pratik konular da dahil olmak üzere, "Ukrayna'nın yeni Avrupa güvenlik mimarisindeki yerini" geniş bir şekilde tartışıyorlar. 2009'dan 2014'e kadar NATO genel sekreteri olan Rasmussen, Ukrayna'nın kısmi üyelik planının çatışmanın dondurulması anlamına gelmediğini, bunun yerine Ukrayna'nın Batı askeri ittifakına katılmasını engelleyemeyeceği konusunda Rusya'yı uyarma kararlılığının sinyalini verdiğini vurguladı.  Rasmussen, Ukrayna'nın NATO'ya katılımı sorununun bir daha gelecek yıla ertelenemeyeceğini söyledi, “Bir sonraki adımı atmanın ve Ukrayna'ya NATO'ya katılım davetini sunmanın zamanı geldi. Ukrayna'yı NATO'nun kalbine yerleştirecek yeni bir Avrupa güvenlik mimarisine ihtiyacımız var" dedi.
 
The Guardian, NATO'nun 75. yıl dönümü zirvesini önümüzdeki yaz Washington'da gerçekleştireceğini ve Ukrayna'nın üyeliği sorununun kesinlikle önemli bir gündem maddesi olacağını tahmin ediyor. Ukraynalı liderler, ABD ve Almanya'nın baskısı altında NATO'nun bu yılki zirvesinde Ukrayna'ya "koşullar uygun olduğunda davet yapılacağını" belirten bir bildiri yayınlayarak Kiev'in NATO'ya katılmak için belirli bir tarih talebini fiilen reddetmesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramıştı. The Guardian, bunun yerine Ukrayna-NATO Konseyi'nin kurulması ve ittifak üyelerinin Ukrayna'ya ikili bazda güvenlik garantileri sağlayacağına dair bir anlaşma yoluyla Ukrayna'nın NATO ile ilişkisinin güçlendirildiğini belirtiyor.
 
- Bu arada eski NATO Avrupa Başkomutanı Amiral James Stavridis, Bloomberg için yazdığı bir makalede, Ukrayna'daki çatışmanın sona ermesinin Kore Yarımadası'ndaki savaşın sonuna benzer olabileceğini, Kiev için en zor olanın "toprak kayıplarının tanınması" olacağın vurguladı. Stavridis, Kiev'in "en azından geçici olarak" Kırım'ın ve yarımadaya giden kara köprüsünün Rusya kontrolü altında olduğu gerçeğini kabul etmesi gerekeceğini yazdı.
 
- Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanlığı Halkla İlişkiler Sözcüsü Vladimir Fityo, Artemovsk (Bahmut) yakınlarındaki durumun ağırlaştığını bildirdi. Fityo'ya göre Rus kuvvetleri, Ukrayna mevzilerine saldırırken, mevziler top atışlarıyla korunmaya çalışılıyor. 
 
- ABD’li The Washington Post gazetesi, Kuzey Akım’a yönelik saldırılardaki kilit ismin 48 yaşındaki Ukraynalı Albay Roman Çervinskiy olduğunu bildirdi. Gazetenin kendi kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Kuzey Akımı hatlarına yönelik saldırılarda merkezi rol oynayan Çervinskiy, emirleri Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy’a bağlı Ukraynalı bürokratlardan alıyordu. Adları açıklanmayan Ukraynalı ve Avrupalı bürokratlara ve operasyon konusunda bilgisi olan diğer kişilere dayandırılan haberde, “Ülkenin istihbarat servisleri ile derin bağları olan üst düzey bir Ukraynalı subay, 2022’de ‘Kuzey Akım’ gaz boru hattının havaya uçurulmasında merkezi rol oynadı” ifadelerine yer verildi. Ukraynalı albayın tek başına hareket etmediğine ve operasyon planlaması ile ilgilenmediğine dikkat çekilen yazıda, “Çervinskiy, üst düzey Ukraynalı bürokratlardan emir alıyordu, o kişiler ise sonuçta Valeriy Zalujnıy’a bağlıydı” vurgusu yapıldı. Gazeteye göre Albay Çervinskiy ise Kuzey Akım hatlarına yönelik saldırılardaki rolünü reddediyor. 
 
Habere göre Ukraynalı Albay Çervinskiy ayrıca 2020 yılında Wagner Grubu’nun mensuplarını, yakalanarak Kiev’e gönderilmesi amacı ile Belarus’a çekilmesi ile ilgili karmaşık bir planı yönetti “Çervinskiy 2020 yılında Rus paramiliter grubu Wagner'den savaşçıların yakalanarak suçlamalarla yüzleşmek üzere Ukrayna'ya götürülmek amacıyla Belarus'a çekilmesine yönelik karmaşık bir planı yönetti” denilen yazıda, Ukraynalı albayın ayrıca Rus Silahlı Kuvvetleri’ne karşı bir dizi gizli operasyonu düzenlediği de ifade edildi. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının Belgorod bölgesi üzerinde düşürüldüğünü duyurdu.
 
- ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, federal hükümete geçici finansman sağlayacak bir yasa tasarısı sundu. Johnson, Ukrayna ve İsrail'e yapılan yardımların ve ABD'nin güney sınırını korumaya yönelik fonların bu listeye dahil edilmemesini öneriyor. Kiev'e bir an önce yeni bütçe onayı isteyen Beyaz Saray tasarıyı "anlamsız ve ABD çıkararına aykırı" olarak nitelendirdi. 
 
 
11 Kasım Cumartesi
 
- Gazprom CEO'su Alksey Miller, Avrupa Birliği ülkelerinin çoğunun yaptırım açıklamalarına rağmen Rus gazını almaya devam ettiklerini söyledi. Miller doğal gazın Ukrayna topraklarından Sudja kompresör istasyonu aracılığıyla sevkedilerek Avusturya'daki Baumgarten'deki dağıtım merkezine ulaştığını, pek çok Avrupa ülkesinin buradan alım yapmaya devam ettiğini vurguladı. Miller “Aslında herhangi bir rakam, isim vermek istemem. Neden? Çünkü ana gaz boru hattındaki moleküllerin ulusal bir rengi yok” dedi. Miller, Rus devlet TV'sine demecinde "Rus gazını tüketmeyi resmi olarak reddettiğini ilan eden AB ülkelerinin bile bu yakıtı kullandığını" vurguladı. Miller, daha önce yapılan anlaşmalara uygun olarak Rus gazının AB'nin güney ve güneydoğu bölgelerine halen tedarik edildiğini kaydetti. Örneğin sadece bugün Gazprom Ukrayna toprakları üzerinden Avrupa'ya 42 milyon metreküp gaz sevkediyor. 8 Kasım'da AB ülkelerindeki yer altı depolama tesislerinde 109,83 milyar metreküp bulunuyordu. Böylece kış başlarken AB gaz rezervleri % 99,6 ile yeni tarihi zirvesine ulaştı.
 
- Ukrayna'nın Moskova ve Smolensk bölgelerinde iki Ukrayna insansız hava aracını etkisiz hale getirmesinin ardından, Rusya başkent Kiev'de bazı hedefleri vurdu.  Kiev şehrinin askeri idaresi başkanı Sergey Popko, Rus ordusunun saat 08.00'de bir hedefi İskendar füzesiyle vurduğunu söyledi. Reuters bu sabah Kiev'de en az iki patlama duyulduğunu bildirdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava, füze ve topçu birliklerinin son 24 saatte 114 bölgede Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin insan gücü ve teçhizatına ağır kayıplar verdirdiğini, hava savunma sistemlerinin Zaporojye bölgesinde Ukrayna’ya ait bir MiG-29 savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu.
 
- Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşçenko, Rusya'nın kış aylarında Ukrayna elektrik şebekelerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırması halinde Kiev'in de Rus enerji altyapısına saldırabileceğini söyledi.
 
-  AB Yüksek Diplomasi Temsilcisi Josep Borrell, "Ukrayna'nın yakın gelecekte Rusya'yı yenemeyeceğini" söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala’nın ABD'nin tek taraflı yaptırımlar uygulayarak küresel ekonomiyi kısıtlamaya devam etmesi halinde küresel gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 5 oranında küçülebileceği yönündeki açıklamasını yorumladı. Zaharova, “ABD, kayıplarını dünya çapındaki askeri saldırganlıkla, çatışmaları kışkırtarak ve (zannettikleri gibi) kontrollü kaos stratejisi kullanarak telafi ediyor” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Reuters ajansı, Ukrayna'ya 20 milyar euroluk askeri yardım tahsisi konusunda AB içinde anlaşmazlıkları duyurdu. Plana, Almanya dahil olmak üzere bazı ülkelerden itirazlar olduğu ve şu anki haliyle gerçekleşmeyebileceği beirtildi. Ajansa göre fon tahsisi sorunu, başka bir paket olan 50 milyar euro tutarındaki ekonomik yardım konusunda da söz konusu. Ayrıca kaynaklara göre AB, daha önce vaat ettiği Kiev'e Mart 2024'e kadar 1 milyar top mermisi ve füze tedarik etme planını uygulamada zorlanacak. Ayrıca Macaristan, Barış Fonu'ndan Ukrayna'ya 500 milyon euroluk transferin yapılmasını birkaç aydır engelliyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova ve Smolensk bölgelerinde iki Ukrayna insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Herhangi bir hasar veya can kaybı bildirilmedi. Savunma Bakanlığı, Moskova bölgesinde bir İHA'nın imha edildiğini en son 7 Ekim'de bildirmişti.
 
- M. Komsomolets'in haberine göre Rusya'nın Tambov şehrindeki barut fabrikasında dün gece meydana gelen patlamaların ardından yangın çıktı. İtfaiyenin müdahalesinin ardından yangının söndürüldüğü, herhangi bir ölüm ya da yaralanma olmadığı bildirildi. Tesiste daha önce Haziran 2023'te yangın meydana gelmişti.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmada aralık ayın belirleyici olacağını söyledi. Macron'a göre bugün müzakerelerin zamanı henüz gelmedi, ancak yakında  gelebileceğini de göz ardı etmemek gerekiyor.  Macron, BBC'ye verdiği röportajda "Eğer Rusya'nın çatışmada kazanmasına izin verilirse, o zaman Avrupa'da yeni bir emperyal gücün ortaya çıkması söz konusu olur. Bu bağlamda Ukrayna'yı desteklemeyi ülkemin ve diğer devletlerin görevi olarak görüyorum" dedi.  Rusya-Ukrayna müzakereleri Mayıs 2022'de askıya alındı. 
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Berlin'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'daki zaferinin Kuzey Atlantik İttifakını zayıflatacağını söyledi. Stoltenberg, “Ukrayna'da Putin kazanırsa, bu Ukraynalılar için bir trajedi, bizim için de tehlike olacak. Bu, Başkan Putin ve tüm otoriter liderlerden, eğer askeri güç kullanırlarsa, uluslararası hukuku ihlal ederlerse, başka bir ülkeyi işgal ederlerse istediklerini alacaklarına ve bunun bizi daha savunmasız hale getireceğine dair bir mesaj olacak" dedi. NATO Genel Sekreteri bloku müttefiklerine Ukrayna'ya askeri desteği durdurmamaları çağrısında bulunarak bunun ittifakın çıkarına olduğunu kaydetti. Stoltenberg, Almanya'nın Kiev'e yardıma yaptığı katkıyı övdü. Daha önce Stoltenberg, Ukrayna'ya verilen silahların "barışa giden yol" olduğunu söylemişti.
 
- Avrupa Dışilişkiler Servisi, AB üyelerini, Ukrayna'ya vaat edilen 1 milyon topçu mühimmatını Mart 2024'e kadar teslim edilmesinin zor olduğu konusunda uyardı. 
 
- Kanada hükümeti, Rusya federal kanaarından REN TV ile Izvestiya dahil olmak üzere Rusya'dan dokuz kişiye ve dört tüzel kişiye yaptırım kararı aldı. Kısıtlamalar arasında şarkıcı Jasmin (gerçek adı Sarah Şor), eski Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, eski yönetim kurulu başkan yardımcısı Lev Khasis de dahil olmak üzere Sberbank'ın üç eski üst düzey yöneticisi de var.
 
- İngiliz hükümeti, Haziran 2022'den bu yana Ukrayna'dan 30 binden fazla askerin askeri eğitim programını tamamladığını bildirdi.
 
10 Kasım Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, dünya toplumunun ABD Başkanı Joe Biden’in bir zamanlar dile getirdiği Kuzey Akım – 2 doğalgaz boru hattını yok edecekleri yönündeki sözlerine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Çünkü söz konusu olan çok önemli bir enerji projesine saldırı” dedi.
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rossiya-1 televizyonuna açıklamasında, “Sayın Biden bir zamanlar ABD’nin Kuzey Akım ve Kuzey Akım – 2’yi yok edeceğini söyledi. Belli bir süre sonra Kuzey Akım’lar patlatıldı. Dünya toplumunun bu sözlere dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü söz konusu olan çok önemli bir enerji projesine saldırı” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Yöneticisi Andrey Yermak, Rusya ile yaşanan çatışmayı 100 metre koşusuna benzetti. Yermak "Sona yaklaşıyoruz. Kiev 70 metreyi koştu. En zor kısmı kaldı. Minsk-3 tipi bir anlaşmaya imza atmayız," ifadelerini kullandı. Yermak ayrıca çatışmanın ne zaman biteceğini kimsenin bilmediğini, ancak "ansızın sona erebileceğini" söyledi.
 
- Kırımlı yetkililer Ukrayna'nın bir petrol terminaline insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini açıkladı. Yetkililer İHA'ların düşürüldüğünü bildiriyor.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, kız arkadaşını eziyet ederek öldürdüğü için 17 yıl hapse mahkum olan Vladislav Kanyus'un özel askeri operasyona katılması ve sonrasında affedilmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Peskov Kanyus için "Ağır suç işleyenler kefaretlerini kanla ödüyor" dedi.
 
- Finlandiya polisi, Balticconnector doğal gaz boru hattında meydana gelen hasara Çin bandıralı Newnew Polar Bear gemisine ait çapanın neden olduğuna inandıklarını açıkladı. Olayın hemen ertesinde Finlandiya basını sabotaj şüphesini dile getirerek Rusya'yı işaret etmişti.
 
- Kripto para borsası Binance 15 Kasımdan itibaren ruble hesaplara hizmet vermeyi sonlandıracağını duyurdu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Avrupa Birliği'nden askeri amaçlı kullanılabilecek ürünlerin Rusya'ya re-eksportu sınırlamayı kabul ettiğini haberleştirdi. Ajans Türkiye'nin de benzer önlemleri değerlendirdiğini ileri sürdü. Avrupa Komisyonu yetkililerinin yanı sıra Türk makamları konuyla ilgili yorumda bulunmadı.
 
- Macaristan lideri Viktor Orban Ukrayna'nın 2022 ilkbaharında İstanbul'da ABD'nin direktifi nedeniyle barış anlaşması imzalamadığını ileri sürdü. Orban ayrıca Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerine başlamaya hazır olmadığını iddia etti.
 
- Rusya ilk kez Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'na hakim sokamadı. Divan başkan yardımcılığı görevini yürüten Kirill Gevorgyan bu kez üyeliğe seçilemedi. Divanda boşalan 5 koltuğa Romanya, ABD, Meksika, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden birer hakim seçildi.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Valentina Matvienko, federasyona yeni katılan bölgelerin 10 yıl içinde gelişmiş bir sanayiye sahip olacağını ve kendine yeterli hale geleceğini söyledi.
 
- Gazze'den ayrılan Rusya vatandaşları Kahire'ye ulaştı. Ria, aralarında 85 Rusya vatandaşının da bulunduğu 594 kişinin Refah sınır kapısından Mısır'a giriş yaptığını bildiriyor.
 
- Sberbank yılın ilk 10 ayında 1,26 trilyon ruble (13,7 milyar dolar) kâr açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin Kazakistan gezisi sonrası Rostov-na-Donu'da bulunan Güney Ordu Karargahı'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kremlin, Putin'in askeri operasyonun gidişatı hakkında komutanlardan brifing aldığını bildiriyor.
 
Öte yandan RBC gazetesi Vladimir Putin'in katılımıyla düzenlenecek Direkt Hat programının tarihini 14 Aralık olarak açıkladı.
 
Direkt Hat programında Putin halka doğrudan iletişim kuruyor. Program en son 2021 sonunda düzenlenmişti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Tula vilayeti sınırları içerisinde bir insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Açıklamaya göre, Kırım'ın üstünde de iki İHA düşürüldü.
 
- FSB Donetsk'te suikast organize ettiği iddiasıyla bir Ukrayna vatandaşının gözaltına alındığını açıkladı. Servis söz konusu şahsın bölgeye girişte yakalandığını bildiriyor.
 
- Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Japonya ile imzalanan nükleer silahların tasviye edilmesi anlaşmasından çıkılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Anlaşma 1993'te kabul edilmişti.
 
- Filistinli Rafah Online portalı, 85 Rusya vatandaşının bugün Gazze'den çıkış yapmasının beklendiğini yazıyor. Portal Rusyalıların çıkışına izin verilen yabancılar listesinde ilk kez yer aldığını aktardı.
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı Romanya'ya 2,53 milyar dolarlık M1A2 Abrams tankı satışının onaylandığını açıkladı. Romanya anlaşma çerçevesinde 54 Abrams alacak.
 
- İngiltere'de yaptırımların düzenlenmesinden sorumlu OFSI, Sberbank'ın ülkedeki eski şirketinin aktiflerinin Rusya'daki bazı aktiflerle takas edilmesi anlaşmasına onay vermedi. Anlaşmanın hacmi 107 milyon dolardı.
 
9 Kasım Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batı ülkeleri ile Ukrayna'nın Rusya'yı muharebe sahasında yenmenin imkansız olduğunu artık anlamaları gerektiğini söyledi.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyareti kapsamında Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Peskov, Rus gazeteci Pavel Zarubin'e demeç verdi.
 
Kremlin Sözcüsü, bir soru karşısında "Kiev ve Washington'daki herkes, Rusya'yı muharebe sahasında yenmenin imkansız olduğunu anlamasının vakti çoktan geldi" yanıtını verdi. 
 
Peskov, ABD'nin devlet borcunun büyüklüğünden de bahsederek Washington'un yakında para basmak için kağıt bulamayacağının altını çizdi.
 
Kremlin Sözcüsü, Ukrayna'ya yardım için kaynakları tükenmek üzere olan ABD'nin para basma imkanına dair soru üzerine "Çok kısa süre önce ABD'nin borçlarını ödemek için saatte 200 milyon dolardan fazla para harcadığını okudum. Yakında kağıt yetmeyecek. Baskı makineleri yakında bozulur" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Dmitri Peskov ayrıca bu yıl sonunda Vladimir Putin'in Direkt Hat ve basın toplantısını birlikte düzenleyeceğini söyledi.
 
- Dmitri Medvedev bu yıl orduyla sözleşme imzalayan asker sayısının 410 bine yaklaştığını açıkladı.
 
- Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina, ülkelerinde "Rus azınlık" değil, "Rusça konuşan Ukraynalılar bulunduğunu söyledi.
 
- Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ülkelerine Rusya plakalı araçlara ve Rusya menşeili eşyalara el konulmaması yönünde tavsiyede bulundu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Reuters haber ajansı Hizbullah'ın elinde Rus yapımı süpersonik gemisavar seyir füzelerinin bulunduğunu iddia etti. Ajans Yahont adıyla ihraç edilen ve 300 km menzile sahip bu füzelerin Akdeniz'deki Amerikan gemileri için tehdit olabileceğini yazıyor. Habere göre Hizbullah bu füzeleri Suriye hükümetinden temin etti.
 
- UNIAN ajansı İspanyol ordusunun Ukraynalı askerlere Hawk hava savunma sistemi eğitimi vermeye başladığını bildiriyor.
 
- Duma oturumunda konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina faiz oranını bir kere daha arttırabileceklerini açıkladı. Oran şu anda yüzde 15.
 
- Rusya'da havaalanı yönetimleri uçak bileti fiyatlarının yüzde 5 arttırılmasını istiyor. Kommersant'ın haberine göre havaalanları bu sayede altyapı bakım ve tamir çalışmaları için kaynak yaratmak arzusunda.
 
- Avustralyalı petrokimya şirketi Borealis, Rusya'daki şirketini tasfiye etme kararı aldı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı James O'Brien, "Moskova'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunun neden olduğu masrafları ödeyene kadar Batı'nın yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki dondurulmuş varlıklarını Rusya'ya iade etme planının olmadığını" söyledi. Senato Dış İlişkiler Komitesi önündeki oturumda konuşan O'Brien,  "ABD Başkanı Joe Biden ve G-7 meslektaşlarının önce Rusya'nın savaşı neden olduğu yıkım için ödeme yapması gerektiğini doğruladıklarını" vurgulayarak, ödeme yapılana kadar dondurulan varlıkların iade edilmeyeceğini ekledi. 
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya’nın özel askeri harekat başlattığı günden bu yana Ukrayna’ya silah tedariki dahil tüm alanlarda yardım için ayrılan fonların yüzde 96’sının harcandığını belirtti. Askeri destek için ayrılan fonların yüzde 90’ından fazlasının harcandığını belirten Kirby, ABD Savunma Bakanlığı’nın elinde sadece yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolar kaldığını, bunun da ABD ordusunun depolarındaki silahları yenilemek için kullanılacağını kaydetti.
 
- Başkan Putin, Kazak lider Tokayev'in davetiyle bu sabah Astana'ya geldi. Bu, iki liderin 2023 yılındaki beşinci görüşmesi oacak. Kremlin, tarafların ikili işbirliği umutlarını ve mevcut uluslararası sorunları görüşeceğini bildirdi. Putin ve Tokayev, Rusya ile Kazakistan arasındaki Bölgelerarası İşbirliği Forumu'nun genel kurul toplantısına video bağlantısı aracılığıyla katılacak. 
 
- Ukrayna lideri Zelenskiy, "karşı taarruzdaki zorluklara rağmen Ukrayna ordusunun Rusya'ya karşı bu yıl ve gelecek yıl için bir savaş planının olduğunu" söyledi. Reuters NEXT konferansında video bağlantısıyla konuşan Zelensky, "Bir planımız var, belirli hedef şehirlerimiz var, belirli yönlerimiz var, bir hedefimiz var, nereye gideceğimiz, hangi yöne saldıracağımız belli" dedi, detay vermekten kaçındı. 
 
Ordunun taarruzunun şu anda "belirli zorluklarla" karşı karşıya olduğunu, "bazı kişilerin" yanlış hesapla hızlı başarıya ulaşılmasını beklediğini savunan Zelenskiy'e göre Ukrayna, Batı'dan beklediğinden daha az silah aldığı için başarılı olamadı. Daha önce Zelenskiy, Kiev'in ilerlemek ve Rusya'yı vurmak için stratejisini değiştirmeyi planladığı bildirilmiş, ancak bu tür eylemlerin uzun menzilli uygun silahlar ve hava desteği olmadan imkansız olduğunu vurgulamıştı.
 
- Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Joe Biden'ın Ukrayna'nın kaybettiği toprakları geri alma kabiliyetine kesinlikle inandığını ve yönetimin kış bastırmadan önce Kiev'e ek askeri yardım sağlamayı hedeflediğini" duyurdu. 
 
-  Başkan Putin, Rusya'nın içişleri organlarında (OVD) ve silahlı kuvvetlerde görev yapan 44 subayı terfi ettirerek yeni rütbeler verdi.
 
- Zelenskiy hükümete Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin müzakerelere hazırlanma talimatı verdi.
 
-  Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjártó, Ukrayna'nın AB'ye kabulüyle ilgili tartışmaları "saçma" olarak nitelendirerek, Kiev'in ülkede hukukun üstünlüğünü, ifade ve medya özgürlüğünü ve diğer temel koşulları sağlama gerekliliklerini yerine getirmediğini söyledi.
 
- Ukrayna'nın eski Başbakanı Mykola Azarov, Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna'nın AB'ye katılımına ilişkin müzakerelerin başlatılmasına ilişkin tavsiyelerini, "Batılı ülkelerin, Ukraynalıların ülkedeki durumdan hayal kırıklığı yaşadığı bir ortamda Zelenskiy'nin halk arasındaki notunu yükseltme girişimi" olarak niteledi.
 
- Fransa Ulusal Meclisi Savunma Komisyonu, Paris'in Kiev'e sağladığı mali desteğin, askeri teçhizat tedariği ve 7 bin Ukraynalı askerin eğitimi de dahil olmak üzere 3,2 milyar euro olarak tahmin edildiğini açıkladı.
 
- Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 2022'den bu yana düzenlediği saldırılarla DPR'de 3,5 bin sivil altyapı tesisini yok ettiğini söyledi.
 
- ABD Enerji Kaynaklarından Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Geoffrey Pyatt, Senato’da yaptığı konuşmada ABD’nin nükleer reaktör yakıtının yüzde 20'sini hala Rusya'dan satın aldığını, ABD yönetiminin Rus nükleer yakıtı ithalatına yasak getirilmesi olasılığına olumlu baktığını söyledi. Pyatt, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rus yakıtına bağımlılığı azaltmak için ABD Kongresi'nden ek 2.2 milyar dolar talep ettiğini ve ABD yönetiminin Rus nükleer yakıtı ithalatına yasak getirilmesi olasılığına olumlu baktığını kaydetti. (Sputnik)
 
-  Florida Valisi ve başkan adayı Ron DeSantis, Beyaz Saray'ın Ukrayna için talep ettiği milyarlarca dolarlık yardımı "vergi mükelleflerinin parasının gülünç israfı" olarak nitelendirdi. 
 
8 Kasım Çarşamba
 
SON HABER
 
-  Putin, ülkede bloke edilen yabancı yatırımcıların fonlarının Rusların dondurulmuş varlıklarıyla değiştirilebileceğine dair bir kararname imzaladı. Belgeden, yatırımcı başına 100 bin rubleye kadar değerde varlıkların değişimine şmkan verileceği anlaşılıyor.  Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov'a göre 3,5 milyondan fazla Rus vatandaşının 1,5 trilyon ruble değerindeki varlıkları bloke edilmiş durumda.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, ABD'nin izlediği politika nedeniyle nükleer silah kullanma riskinin arttığını vurguladı. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin Güvenlik Konseyi Sekreterleri Zirvesi’nde konuşan Patruşev, ABD'ye nükleer silahlarla ilgili uyarı mesajı gönderdi. ABD'nin izlediği yıkıcı politikanın küresel güvenlik alanındaki durumun kötüleşmesi olduğunu belirten Patruşev, bunun nükleer, kimyasal ve biyolojik silah kullanma riskini artırdığının altını çizdi.  Patruşev, Anglo-Saksonlar ve kolektif Batı’nın bir bütün olarak nüfuzunu kaybettiğini, uluslararası ilişkilerin ana konusu olmaktan çıktığını kaydetti. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri, hegemonyasını kaybetme yanlısı olmayan Batılı ülkelerin olup bitenlere katlanmak istemediklerine de vurgu yaparken, “Askeri yeteneklerini daha hızla geliştirirken ekonomik ve politik olarak kendilerine bağımlı olan devletlere kendi şartlarını giderek daha agresif bir şekilde dayatmaya çalışıyorlar” diye konuştu. (Sputnik)
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin Güvenlik Konseyi Sekreterleri Zirvesi’nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, bazı ülkelerin faaliyetlerinin doğrudan Sovyet sonrası alandaki devletlerin gücünü zayıflatmayı amaçladığı konusunda uyardı.
 
Bu yıl başkent Moskova’da 11’incisi düzenlenen olağan toplantıya katılım gösteren BDT ülkelerinin güvenlik konseyi sekreterlerine hitap eden Rus lider, düzenli olarak yapılan toplantıların, BDT’nin kolektif güvenlik sistemini güçlendirerek geliştirdiğini vurgularken, aynı zamanda görüşmelerdeki sürekliliğin tüm BDT ülkelerinin egemenliğinin ve ulusal çıkarlarının güvence altına alınması ve ilerici sosyo-ekonomik kalkınma için önemli olduğunun altını çizdi.
 
Bazı ülkelerin Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye ülkelerdeki meşru hükümetleri, geleneksel değerleri ve genel olarak siyasi ve ekonomik durumu baltalamaya çalıştığı konusunda uyaran Putin, “Uluslararası durumun son derece zor ve gergin olmaya devam ettiğini görüyoruz. Bazı bölgelerde eski çatışmalar yoğunlaşırken, yeni çatışma yuvaları da ortaya çıkıyor. Özellikle de Orta Doğu'da, öncelikle sivillerin acı çektiği, yeni bir Filistin-İsrail çatışmasının kışkırtıldığını kaydediyoruz. Bu gerilim Avrasya'ya da yansıtılıyor. Dahası bazı devletlerin eylemleri doğrudan BDT ülkelerindeki meşru gücü, sosyal istikrarı ve geleneksel değerleri baltalamayı ve geleneksel olarak yakın ticaret, işbirliği ve kültürel bağlarımızı ihlal etmeyi amaçlıyor” dedi. (Sputnik)
 
- Slovakya'da yeni hükümet, Ukrayna'ya yapılacak 40,3 milyon dolarlık bir askeri yardım paketini bloke etti. Yardım paketi bir önceki hükümet tarafından karara bağlanmıştı.
 
- G7 ülkeleri, Ukrayna'ya tazminat ödenmeden Rusya'ya ait varlıkların iade edilmeyeceği konusunda uzlaşmaya varıldığını açıkladı. G7 dışişleri bakanları Tokyo'da düzenlenen 2 günlük bir toplantıda bir araya gelmişti.
 
Öte yandan AB ülkeleri önümüzdeki hafta Rusya'ya yönelik 12. yaptırım paketini görüşmeye başlayacak.
 
- Ukrayna parlamentosu bölgesel yönetim bütçelerinin askeri harcamalar için kullanılmasını öngören bir yasayı kabul etti. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko karar üzerine merkezi iktidarının silahlı kuvvetlerin finansmanı göreviyle başa çıkamadığını söyledi.
 
- İngiltere Rusya'ya yönelik yaptırım listesine 29 kurum daha ekledi. Listeye giren yeni kurum ve şirketler arasında Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği, Rusya Ulusal Sigorta Şirketi, Ural Metalurji Şirketi ve Nord Gold da var.
 
- Sberbank başkanı German Gref, bankaya ait Kandinsky adlı yapay zeka ağının geliştiricilerinin savcılık tarafından sorgulandığını açıkladı. RBC, Kandinsky tarafından yaratılan bazı görüntülerin milletvekillerinde rahatsızlık uyandırdığını yazıyor. Gref, algoritmayı değiştirmek zorunda kaldıklarını ve bu yüzden modelin yaratıcılığını yitirdiğini söyledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pavel Yablonski, Ukrayna'nın "Polonyalıların naaşlarını topraktan çıkarmadan" Avrupa Birliği hayali kurmasının anlamı olmadığını söyledi. İki ülke arasında Volhynia katliamı olarak bilinen olay nedeniyle bir dizi anlaşmazlık söz konusu. 1943'te Ukraynalı milliyetçilerin Polonyalıların yaşadığı köyleri basarak katliam yapması tarihte Volhynia katliamı olarak biliniyor. 27 Ekimde Ternopol'de katliamdan kalan bir toplu mezar bulunmuştu. Polonya toplu mezardaki naaşların çıkarılması ve uygun bir cenaze töreniyle gömülmesini istiyor.
 
- Lugansk'ta eski polis şefi ve milletvekili Mİhail Filiponenko otomobiline konan bombanın infilak etmesi sonucunda hayatını kaybetti. Filiponenko aynı zamanda Jirinovski'nin partisi LDPR'nin yerel yönetiminde yer alıyordu.
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, Ukrayna'yı Rusya'yla müzakerelere zorlamadıklarını söyledi.
 
- ICE borsasıda Brent petrolün ocak vadeli varil fiyatı 81,4 dolara geriledi. WTI da 77 dolardan alınıp satılıyor. Fiyatlar 21 Temmuzdan bu yana en düşük seviyede.
 
- Moskova'da bir şahıs Komsomolskaya Pravda'nın savaş muhabiri Aleksandr Kots'un karısını tehdit ettiği şüphesiyle gözaltına alındı.
 
- Duma milletvekili Anton Gorelkin YouTube'un 2028'den önce yasaklanmayacağını açıkladı. Gorelkin platformun şimdiye kadar yasaklanmamış olmasını "alternatifi yok" sözleriyle izah ediyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Washington'da Ukrayna'ya askeri yardım bütçesi gerginliği tırmanıyor. ABD Senatosu'ndaki Demokratlar İsrail'e "Ukrayna'sız yardım paketini" engelledi. Demokrat Partili Başkam Biden, Ukrayna için 60 milyar dolar, İsrail için 14,3 milyar dolar yardım talep etmiş, tasarı Temsiciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçilerin oyları ile, sadece İsrail kısmı kabul edilerek geçmiş ve onay için üst kanat Senato'ya yollanmıştı. Reuters'in haberine göre ABD Senatosu'ndaki Demokratlar, İsrail'e yardım tahsis edilmesini öngören ve Ukrayna'yı destekleyecek fonları içermeyen yasa tasarısının kabulünü engelledi. Demokratlar, İsrail ile aynı anda ve aynı ek bütçe ile Ukrayna'ya da yardım sağlamanın önemli olduğunda ısrar ediyor. Krizin nasıl aşılacağı merakla bekleniyor. 
 
- Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'ndan çekilmesinin ardından ABD de söz konusu anlaşmadaki yükümlülüklerini askıya aldığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin ve NATO müttefiklerinin, Avrupa-Atlantik güvenliğinin kritik bir unsuru olarak etkili konvansiyonel silah kontrolüne bağlı kalmaya devam ettiği aktarıldı, “Riskleri azaltarak, yanlış algılamaları önleyerek, çatışmalardan kaçınarak ve güven tesis ederek Avrupa'da istikrar ve güvenliği desteklemeyi amaçlayan tedbirleri sorumlu ortaklarımızla birlikte takip etmeye devam edeceğiz” denildi.
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın resmen çekilmesinin ardından ABD'nin Soğuk Savaş sonrası önemli bir anlaşma olan Avrupa'daki Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması'nda kalmasının mümkün olmadığını söyledi. 1990 yılında 22 ülke tarafından imzalanan anlaşma, NATO'nun ve o zamanki Sovyetler liderliğindeki Varşova Paktı'nın Atlantik Okyanusu ile Ural Dağları arasında konuşlandırabileceği tanklar, ağır toplar ve savaş uçakları da dahil olmak üzere silah miktarına eşit sınırlar koyuyor.
 
- Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Ukrayna ordusunun bugün Donetsk şehrine düzenlediği füze saldırısında ölenlerin sayısının 20’ye ulaştığını duyurdu. Resmi açıklamaya göre, Ukrayna ordusunun Donetsk şehrine üç kez düzenlenen füze saldırısında ölenlerin sayısı 20’ye çıktı. DHC lideri Denis Puşilin, Ukrayna ordusunun saldırılarda ABD yapımı HIMARS füzelerini kullandığını belirtti.  Rusya Savunma Bakanlığı, devam eden özel askeri harekat kapsamında son 24 saatte Ukrayna ordusunun 8 saldırısı püskürtülürken yaklaşık 600 askerinin etkisiz hale getirildiğini belirtti. (Sputnik)
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy,  kış aylarında Rusya'nın kilit enerji altyapısına yönelik beklenen saldırısına hazırlık amacıyla daha fazla Batılı hava savunma sistemi konuşlandırdığını söyledi. Zelenskiy, “Kış başamadan önce hava savunmamız zamanında güçlendirildi" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus MiG-31 savaş uçaklarının Barent Denizi üzerinde stratosfere çıkarak sözde düşman uçağına önleme talimi yaptığını duyurdu. Tatbikat kapsamında Barents Denizi semalarında Rus hava savunma araçları tarafından Rusya devlet sınırlarına yaklaşan bir hava hedefi tespit edildi. MiG-31 savaş uçaklarının mürettebatı, hava aracını tanımlamak ve devlet sınırlarının ihlalini önlemek için havalanırken bunun üzerine sözde düşman uçağı yönünü Rusya sınırlarından farklı bir yöne çevirdi. Tatbikatın ardından Rus savaş uçakları, sorunsuz bir şekilde hava üssüne döndü.
 
- Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) hakimi Sergio Gerardo Ugalde Godinez hakkında tutuklama emri çıkardı. Godinez, Mart ayında , Ukraynalı çocukların Rusya'ya zorla nakledildiği iddiasıyla ilgili savaş suçu suçlamaları konusunda Başkan Vladimir Putin için tutuklama emri çıkarmıştı.
 
- G7 dışişleri bakanları Tokyo'da buluşmaya hazırlanırken, Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa,  G7'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin, yoğunlaşan Orta Doğu krizinden etkilenmeyeceğini vurguladı. 
 
- ABD Dışişleri, Rusya'yı "Ukrayna'ya verilen desteği zayıflatmayı ve ABD ve NATO karşıtı duyguları artırmayı amaçlayan Latin Amerika çapında bir dezenformasyon kampanyasını finanse etmekle" suçladı. 
 
- Hollanda, ilk beş F-16 savaş uçağını Ukraynalı pilotların eğitiminde kullanılmak üzere Romanya'ya gönderdiğini açıkladı.
 
- Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, çok kutuplu bir dünyanın oluşmasının, Rus devletinin dünyanın farklı yerlerindeki gelişmeleri öngörebilecek genç yetenekli uzmanlara olan ihtiyacını artırdığını belirtti.Rus yetkili, yetenekli diplomatlardan, uluslararası ilişkiler uzmanlarından ve Dış İstihbarat Servisi çalışanlarından oluşan yeni nesillerin önünde geniş perspektiflerin açıldığını sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
 
7 Kasım Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan çıkmasına NATO ülkelerinden karşı yanıt geldi. İttifak, anlaşmaya katılımı askıya alacağını duyurdu.
 
Öğle saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'nın (AKKA) fesih sürecinin 7 Kasım gece yarısı itibariyle resmi olarak tamamlandığını duyurmuştu. Rusya'nın hemen ardından İngiltere de antlaşmaya katılımı askıya aldığını açıkladı.
 
ABD de 7 Aralık itibarıyla antlaşmaya katılımı askıya alacağını duyurdu.
 
Kısaca AKKA olarak bilinen antlaşma 1990'da NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalanmıştı. AKKA belirli askerî azaltmaları zorunlu kılıyordu.
 
- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak için Üsküp'e giden Sergey Lavrov'un uçağı Kuzey Makedonya'ya alınmadı. AFP'ye konuşan Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Rus heyetini kabul edemeyeceklerini söyledi.
 
- FSB, bu sabah gözaltına alınan Dağıstan İçişleri Bakan Yardımcısı'nın büyük miktarda rüşvet almak ve vermek ithamlarıyla gözaltına alındığını açıkladı.
 
- The Times of Israel gazetesi Vladimir Zelenskiy'nin İsrail ziyaretini belirsiz bir süreliğine ertelediğini yazıyor. Ziyaretin bugün gerçekleşmesi bekleniyordu.
 
- Sberbank banka tarihinin en büyük siber saldırısına maruz kaldığını açıkladı.
 
- ABD'nin yaptırım listesine aldığı St. Petersburg Borsası'nda başkan değişti. Borsanın başına eski vali yardımcısı İgor Artemyev getirildi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'da Dağıstan İçişleri Bakan Yardımcısı Rufat İsmailov gözaltına alındı. Tass'ın haberine göre İsmailov'un evinde ve iş yerinde arama yapılıyor. Bakan yardımcısının neden gözaltına alındığı konusunda bir açıklama yapılmadı.
 
- Geçtiğimiz haftalarda Finlandiya ile Estonya arasındaki doğal gaz boru hattının zarar gördüğü günlerde Rusya'ya ait bir iletişim kablosunda da hasar meydana geldiği ortaya çıktı. RBC gazetesi Rostelekom'a ait kabloda tamir çalışmalarının devam ettiğini aktarıyor. Finlandiyalı Helsingin Sanomat gazetesi boru hattı ile iletişim kablosunun aynı gün hasar görmüş olabileceğini yazdı.
 
- Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Zalujnıy'nın yardımcısı Gennadi Çastyakov'un ölümüyle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bakanlık Çastyakov'un kaza sonucu öldüğünü duyurdu. Açıklamaya göre, Çastyakov evde bulunan bir bombayla oynayan 13 yaşındaki oğlunun elinden bombayı aldıktan sonra meydana gelen patlama sonucunda hayatını kaybetti.
 
- Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Ukrayna'nın kaybetmesi halinde Avrupa Birliği'nde "Putin'in kopyalarının ortaya çıkacağını" ileri sürdü. Bloomberg'e söyleşi veren Ciolacu, Avrupalı müttefikleri yorgunluk emaresi gösterse bile Ukrayna'ya çok yönlü yardımlarda bulunmaya devam edeceklerini söyledi.
 
- Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigorian, Moskova'da düzenlenecek BDT toplantılarına katılmayacağını duyurdu. Grigorian toplantıya katılmama karararının gerekçelerini açıklamadı.
 
- Alman sigorta şirketi Allianz Group, Rusya'daki varlıklarını St. Petersburg'dan bir Rus şirketine satarak Rusya pazarından tamamen çekildi.
 
- WTI marka petrolün varil fiyatı ağustos sonundan bu yana ilk kez 80 doların altına düştü. Öte yandan Avrupa Birliği'nde gaz depolarının doluluk oranı yüzde 99,6'ya ulaştı.
 
- Amerikan doları Moskova Borsası'nda güne yükselişle başladı. Dolar yüzde 0,77 değer kazanarak 93,16 rubleye yükseldi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Rusya ve Ukrayna'nın gündeminde aynı anda 2024 başkanık seçimi tartışmaları var. Başkan Zelenskiy dün gece yaptığı açıklamada ülkede seçim yapılmasının şu anda "doğru zaman olmadığını" savundu.  Şubat 2022'den bu yana ülkede uygulanan sıkıyönetim nedeniyle seçimlerin yapılmamasının yasal bir dayanağı olduğu için, Mart 2024 seçimlerinn akibeti şu anda beirsiz. Ukrayna Parlamentosu (Rada) milletvekili Aleksey Gonçarenko dün  Zelenskiy'in 31 Mart 2024'te devlet başkanlığı seçimleri için hazırlık talimatı verdiğini iddia etmiş, "Vladimir Putin gelecek martta seçimlere hazırlanıyor. Zelenskiy de benzeri bir adım atarak kendi meşruiyetini kaybetmemek istiyor" demişti.
 
Bunun üzerine Zelenskiy "Şimdi sadece Rusya'nın Ukrayna'dan beklediği bir dolduruş zamanı değil, devletin ve halkın kaderinin bağlı olduğu savaş zamanı, ükeyi savunma zamanı olduğuna karar vermeliyiz. Şu an seçim zamanı olmadığına inanıyorum” dedi.
 
Zelenskiy, "ülkeyi hedef alan çatışmalara ve yabancı oyunlara izin vermemek için bazı siyasi anlaşmazlıklara son verebilecek ve toplumun taleplerini karşılayabiecek unsurlara sahip olduğunu" sözlerine ekledi.
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvjhayev, şehrin üzerinde beş insansız hava aracının vurulduğunu duyurdu.  Düşürülen İHA'lardan birinin enkazının Andreyevka köyündeki özel bir evin çatısına düştüğü ve yangın çıktığı açıklandı. 
 
- İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Ukrayna'daki çatışmaların altı ay sonra bitebileceğini söyledi, "Çatışmalar muhtemelen bütün kış sürecek. Ancak baharda bir çözüm bulunabilir" dedi.
 
- Ukrayna 128'inci Özel Dağ Taarruz Tugayı, geçen hafta Başkan Zelenskiy'in "trajedi" olarak tanımladığı olayı doğruladı ve Rus hava saldırısında 19 askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Güney Zaporojye bölgesindeki cephe hattına yakın bir köyde ödül töreni için toplanan askerlerin saldırıya uğradığı belirtildi.
 
- Zelenskiy, Ukrayna kuvvetlerinin, Kırım'daki Kerç tersanesinde Rus seyir füzesi taşıyıcısı Askold'u imha ettiğini söyledi. Rusya pazar günü tersanede bir geminin hasar gördüğünü bildirdi. Geminin adı belirtilmedi.
 
- Odessa kentine düzenlenen drone ve füze saldırısında en az sekiz kişi yaralandı. Saldırıda hasar gören binalar arasında kentin en eski çarlık dönemi saraylarından biri olan Odesa Güzel Sanatlar Müzesi de yer alıyor.
 
- Çeçen lider  Ramzan Kadırov, eski Wagner Grubu paralı askerlerinden oluşan büyük bir birliğin Ahmat özel kuvvetleriyle eğitime başladığını söyledi.
 
6 Kasım Pazartesi
 
SON HABER
 
- Ukrayna Genekurmay Başkanı Valeri Zalujnı'nın yardımcısı, doğum günü hediyesi paketindeki patlama sonucu hayatını kaybetti. Olayın bir kaza mı, bir suikast mi olduğuna dair kesin bir bilgi henüz verilmedi.  Zalujnıy Telegram mesajında, Binbaşı Gennadi Çastyakov'un ölümünü şöyle duyurdu: "Bugün yaşanan trajik olayda, doğum gününü ailesiyle birlikte kutlayan asistanım ve yakın arkadaşım Binbaşı Gennadi Çastyakov, hediyelerden birinin içinde bulunan bir patlayıcının infilak etmesi sonucu öldü" diye yazdı. Çastyakov'un eşi ve dört çocuğu kurtuldu. 13 yaşındaki oğlunun yaralandığı bildirildi. Ukrayinska Pravda'nın Çastyakov'un dul eşine atıfta bulunarak verdiği haberde, binbaşının bir şişe alkol ve el bombası şeklinde hediye bardakları içeren bir hediye çantasını eve getirdiği ve paketi açarken patlama meydana geldiği belirtildi.  Ukrayna İçişleri Bakanlığı temsilcisi Maryana Reva ise, polis ve olay yerine gelen soruşturma ekibinden gelen bilgiye göre, çantada bulunan bir el bombasının patlaladığını söyledi. Bir başka kaynak “Yüzde 99,9 olasılıkla doğum günü için kendisine gerçek el bombaları verildi, bunlardan biri dikkatsizce kullanıldı. Ne bir suikast girişiminden ne de Rus izinden söz etmenin bir anlamı yok” dedi.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Reuters haber ajansı Vladimir Putin'in 2024 seçimlerinde aday olma kararı aldığını yazıyor. Ajans haberini Rusya içinden altı farklı kaynağa dayandırdı. 2024 mart ayında yapılacak seçimlere girmesi ve kazanması halinde Putin 2030'a kadar ülkeyi yönetmeye devam edecek.
 
1999 yılının son günü göreve gelen Putin, Rusya'da modern tarihin en uzun süre görevde kalan lideri konumunda.
 
Putin'in seçimlerden yüksek bir oy oranıyla galip çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.
 
- Rusya'nın DNR temsilcisi Denis Pişulin, Mariupol belediye başkanı Oleg Morgun'u görevden aldı. Morgun'un yerine kimin atanacağı konusunda bir açıklama yapılmadı. Oleg Morgun ocak ayında göreve gelmişti.
 
- Ukrayna Güvenlik Servisi, adı açıklanmayan eski bir savunma bakan yardımcısını 27,6 milyon dolar yolsuzluk yapmakla itham etti. Söz konusu paranın şartnameye uygun olmayan kışlık üniforma alımında kullanıldığı belirtiliyor.
 
- Ukrayna'ya askeri yardımları durdurduğunu açıklayan Slovakya hükümeti özel şirketlerin silah satmasına engel olmayacaklarını açıkladı.
 
- Financial Times gazetesi, 100'ün üzerinde İngiliz şirketinin Rusya'ya yönelik yaptırımları çiğnediklerini itiraf ettiklerini yazıyor. Gazete haberini Maliye Bakanlığı kaynaklarına dayandırdı.
 
- Ukrayna devlet savunma sanayi şirketi, İran'da üretilen Şahed tipi kamikaze dronlarının bir benzerinin seri üretimine başladıklarını duyurdu.
 
- Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, iç hat uçuşları yapan havalimanlarında alkol satışına 2026'ya kadar izin veren bir tasarıyı görüşecek.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Uluslararası Para Fonu IMF'den bir heyet genişletilmiş finansman programı (EFF) müzakereleri için Kiev'e geldi. Ukrayna Merkez Bankası heyetin EFF programının ikinci gözden geçirme çalışmaları kapsamında başkentte bulunduğunu açıkladı.
 
Öte yandan Ukrayna Maliye Bakanı Serger Marçenko batının yardımı olmadan bütçenin 29 milyar dolarlık açık vereceğini açıkladı. Ukrayna parlamentosu bu hafta 2024 bütçesini görüşecek.
 
- Geçtiğimiz hafta ABD tarafından yaptırım listesine alınan St. Petersburg Borsası, yabancı değerli kağıt işlemlerini en az 7 günlüğüne durdurma kararı aldı.
 
- Avustralya Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletti. Rusya'ya nükleer reaktör ihracatına yasak getirildi.
 
- Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar Rusya'ya yönelik yaptırımların sadece batının işine yaradığını söyledi. İtalyan gazetesi Corriere della Sera'ya bir söyleşi veren Jaishankar batılı ülkelerin yaptırım silahını sadece işlerine geldiğinde kullandığını dile getirdi.
 
- Moldova'da iktidar partisi PAS, belediye seçimlerini kaybetmenin eşiğinde. PAS adayları 36 şehrin 30'unda yarışı geride götürüyor.
 
- Ankara'da Blinken-Fidan görüşmesi başladı. Dışişleri bakanlarının toplantı sonrası açıklama yapması beklenmiyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Cuma günü güney Zaporojye bölgesinde cephe hattı yakınında Rusya'nın füze saldırısında çok sayıda askerin ölmesinin ardından soruşturma emri verdi. Basında çıkan haberlerde saldırıda 20'den fazla askerin öldürüldüğü belirtildi. Ordu sözcücü, 128. Dağ Taarruz Tugayı üyelerinin öldürüldüğünü doğruladı ancak ölü sayısı hakkında bilgi vermedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy "Bu önlenebilecek bir trajediydi" dedi.
 
-  Zelenskiy, ABD'yi, kuvvetlerinin Rusya'ya karşı koymasına yardımcı olmak için daha fazla fon sağlamaya çağırdı ve bu fon olmadan ABD askerlerinin Rusya ile daha geniş bir Avrupa çatışmasının içine çekilebileceği konusunda uyardı. Zelenskyy ayrıca ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteği eleştiren ve 2024'te ikinci dönem için görevde olan eski ABD Başkanı Donald Trump'ı ülkeyi ziyaret etmeye ve çatışmanın boyutunu kendi gözleriyle görmeye davet etti.
 
- Rusya'nın yoğun hava saldırısında Odessa'da enerji sisteminin hasar gördüğü bildirildi. Herson'dan Nikolayev'e pek çok şehirde gece patlamalar oldu. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,  Rus hava savunma sistemlerinin son bir günde 13 adet Storm Shadow ve Neptun füzesini önlediğine dikkat çeken bakanlık, ayrıca Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde ve Zaporojye bölgesinde Ukrayna’ya ait toplan 17 insansız hava aracının (İHA) da imha edildiği vurgulandı. Rus birliklerin Güney Donetsk istikametinde bir günde düşmanın 2 saldırısını püskürttüğü belirtilen açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin yüzde 13'e yakın askerini ve 3 adet teçhizatını kaybettiği ifade edildi. Ukrayna ordusunun Herson bölgesindeki kayıplarına da dikkat çekilen açıklamada, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin günlük kayıpları 60'tan fazla askeri personel, 2 otomobil, 3 Gvozdika kundağı motorlu topçu düzeneği ve bir Nona kundağı motorlu topçu düzeneği olarak gerçekleşti” vurgusu yapıldı. Açıklamada ayrıca Rus ordu birliklerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin bir saldırısını püskürttüğü, düşmanın bu istikamette 60’ın üzerinde asker olarak gerçekleştiği vurgulandı. (Sputnik)
 
-  Alman Die Welt gazetesi, "Ukrayna, Almanya meslektaşı Annalena Baerbock'tan gelecekte AB'ye kabul edileceğine dair güvence aldı" diye yazdı. 
 
- Kiev'de konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yargı reformlarına dikkat çekerek Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım yolunda "mükemmel ilerleme" kaydettiğini söyledi. Blok, Çarşamba günü Ukrayna'nın Aralık ayındaki katılım müzakerelerinin önünü açmak için çeşitli ekonomik, hukuki ve diğer kriterleri yerine getirmede kaydettiği ilerlemeye ilişkin bir değerlendirme raporu yayınlayacak.
 
- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, Ortadoğu’daki askeri çatışmaların dünya savaşı düzeyine çıkmasını beklediğini belirtti. Vucic, Tanjug ajansının canlı yayınında yaptığı açıklamada Ortadoğu’daki askeri çatışmaların dünya savaşı düzeyine çıkmasını beklediğini, bölgesel güçlerin İsrail’in zayıf noktasını görerek kendi zamanlarını beklediklerini söyledi. (Sputnik)
 
- Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov'un 15 yaşındaki oğlu Adam'a madalya ve nişan veren cumhuriyetlere Karaçay-Çerkes de katıldı. Bögenin lideri Raşid Temrezov,  Adam Kadırov'a cumhuriyetin en yüksek ödülü olan Karaçay-Çerkes Liyakat Nişanı'nı takdim etti. Ayrıca Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Başkanı Karaçay-Çerkes Müftüsü İsmail-Hacı Berdiyev, Adam Kadırov'a "1. derece Ümmet Liyakat Nişanı'nı takdim etti. Temrezov, Telegram'daki mesajında "Ramzan Ahmatoviç Kadırov, büyüklerinin ona öğrettiği gibi, inanç ve hakikatin yanında duran değerli bir oğul yetiştirdi. Hepimiz küresel zorluklar karşısında Rusya'nın birliğini korumalıyız" dedi. 
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi.
 
5 Kasım Pazar
 
- Zelenskiy, NBC News'e özel röportajında, Hamas'ın saldırılarının sponsorlarının Rusya, İran ve Kuzey Kore olduğunu iddia etti. NBC haberi, "Zelenskiy, ülkesinin Rusya'ya karşı mücadelesini İsrail'in Hamas'a karşı  mücadelesiyle aynı hizaya getirmeye çalıştı" diye verdi.
 
Zelenskiy, "Rusya ile savaşın çıkmaza girdiği yönündeki iddiaları reddediyorum. Onlar bizi mat edeceklerini düşündüler ama bu olmadı. Şu anki durumun bir çıkmaz olduğunu düşünmüyorum" dedi. 
 
ABD'nin daha fazla silah sağlaması yönündeki çağrısını yineleyen Zelenskiy, Ukrayna'nın karşı saldırı stratejisinde değişiklik yapmayı düşündüğünü de belirterek "Ordumuz, daha hızlı ilerlemek ve beklenmedik bir şekilde Rusya Federasyonu'nu vurmak için farklı operasyonlarla farklı planlar ortaya koyuyor" Dedi.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin sıfır noktasında olduğunu belirtirken, ancak zaman içinde düzeltilmesi gerekeceğinin de altını çizdi. Rus televizyonu Kanal 1'e verdiği demecinde, “Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin sıfırda, hatta sıfırın altında” diye konuşan Peskov, ancak iki ülkenin şu ya da bu şekilde küresel ve stratejik istikrar konusunda özel sorumluluk taşıması nedeniyle diyaloğun zaman içinde yeniden başlatılması gerekeceğini söyledi. Peskov, iki ülke arasındaki mevcut ilişkilerle ilgili soruya verdiği yanıtında, “İlişkiler sıfırda, hatta sıfırın altında bile diyebilirim. Ancak hem Amerika hem de biz, küresel istikrar ve stratejik istikrar konusunda öyle ya da böyle özel bir sorumluluk taşıyoruz. Zamanla ilişkilerin yeniden başlaması hakkında bir araya gelip konuşmaya devam etmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.
 
Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin çöküşünün Amerikalıların inisiyatifiyle gerçekleştiğini hatırlatan Kremlin Sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşme olasılığıyla ilgili soruyu ise şu şekilde sürdürdü:
 
“Rus-Amerikan ilişkilerinin tüm temellerinin çökmesi Amerikalıların inisiyatifiyle gerçekleşti. Dolayısıyla ABD başkanı en azından bir süre sonra pozisyonunu değiştirmek ve ikili ilişkiler konusunda daha yapıcı bir pozisyon almak zorunda kalacak. Bu kararı sonrası da böyle bir zirvenin koşulları olgunlaşacaktır.” (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, orduya teslim aşamasında olan yeni nükleer denizaltı "İmparator Aleksandr III" kıtalararası balistik füze "Bulava"yı başarıyla fırlattı. Testlerin tamamlanmasının ardından gemi Rus Donanmasına katılacak. Başaraıı geçen tatbikatın Kamçatka'daki Kura askeri bölgesinde, Beyaz Deniz'de gerçekleştirildiği bildirildi. Stratejik nükleer enerjili füze denizaltısı "İmparator Aleksandr III", 16 adet Bulava balistik füzesi ve modern torpido silahlarıyla donatılmış durumda. Başkan Vladimir Putin, kruvazörün 2022 sonunda denize indirilmesini emretmiş, testler uzamıştı.  12 metre uzunluğundaki Nulava füzelerinin menzili 8 bin kilometre. Füze altı adet nükleer başlık taşıyabiliyor. 
 
- Ukrayna ordusunun Kerç'de Rusya'nın gemi inşa tesisine saldırı düzenlediği bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, fıratılan 15 seyir füzesinden 13'ünün hava savunma kuvvetleri tarafından vurulduğunu bildirdi. Bakanlık, füze isabeti sonucu tesisteki gemilerden birinin hasar gördüğünü, can kaybı omadığını duyurdu.  Daha önce Kırım yönetimi başkanı Sergey Aksenov, vuruan roket kalıntılarının tesisdeki havuzlardan birinin çevresinde düştüğünü söylemişti. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Nikolay Oleşçuk, saldırıların uçaktan fırlatılan seyir füzeleri tarafından gerçekleştirildiğini yazdı ve bunların Fransız uzunmenzilli SCALP olduğunu ima etti.
 
-  İsrail basını Ukraynalı bir diplomata dayanarak, Zelenskiy'nin İsrail'e gelmeyi planladığını, ancak ziyaret tarihiye ilgili medyaya bilgi sızması üzerine güvenik gerekçesiye gezinin imdiik iptal edidiğini duyurdu.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, geçen yıl eylül ayında Kuzey Akım 1 ve 2 gaz boru hatlarında meydana gelen patlamanın "casusu belli" (savaş nedeni) olarak değerlendirilebileceğini söyledi. 
 
- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'daki askeri operasyonlar nedeniyle Rusya'ya yönelik 12. yaptırım paketini yakında açıklayacağını söyledi. AK başkanına göre, Avrupa Birliği yaptırım listelerini genişletecek ve pakette ayrıca "ithalat ve ihracata yönelik yeni yasaklar ve petrol fiyatı tavanını sıkılaştırmaya yönelik önlemler" de yer alacak. 
 
-  Zelenskiy'nin eski danışmanı Aleksey Arestoviç, "Ukraynalılar için Rusya'ya karşı hızlı bir zafer illüzyonunu yarattığını ve bunun sorumluluğunu kabul ettiğini" söyledi.  Başkanık seçiminde aday olacağını açıklayan Arestoviç, Telegram kanalında yazdığı mesajda "O zamanların şartarında hayatta kalabilmemiz için bir illüzyon yarattım. Bugün hayatta kalalım diye onu yok ediyorum. Çünkü Ukrayna mevcut politikasıyla altı ay veya bir yıl içinde NATO'ya katılma şansından mahrum kalabililir. Üyeik yerine sadece bazı kapsamsız garantilerle yetinmek zorunda kalabilir" dedi.  
 
- Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov'un 15 yaşındaki oğlu Adam'ın, babasının güvenlik teşkilatında "önemli" ve "sorumlu" bir pozisyona atandığı bildirildi. Duma milletvekili Adam Delimhanov,  "Sevgili kardeşim Adam Kadirov'u Çeçen Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatında önemli bir göreve atanmasından dolayı içtenlikle kutluyorum" diye yazarak kamuoyunu bilgilendirdi. 
 
4 Kasım Cumartesi
 
- Kırım bögesi yönetimi başkanı Sergey Aksenov, Ukrayna'nın hava saldırısı sırasında düşürülen füzenin parçalarının Kerç'teki bir gemi inşa fabrikasının topraklarına düştüğünü duyurdu. Daha önce, Sivastopol Valisi Mihail Rzjojayev kentte hava saldırısı alarmı verildiğini duyurdu.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile askeri çatışma sırasında gelişen durumu "çıkmaz" olarak görmediğini söyledi. Rusya ile toprak konusunda herhangi bir müzakere yapılmayacağını vurgulayan Zelenskiy, ABD ya da AB'nin bu konuda kendisine baskı yap madığını söyledi. 
 
Ukrayna Genekurmay  Başkanı Valeri Zalujni'nin The Economist'te yer alan ve çatışmaların çıkmaza girdiğini belirttiği makalesine yorumlayan Zelenskiy,  "Bu bir çıkmaz değil. Rusya gökyüzünü kontrol ediyor. Ordumuza sahip çıkıyoruz ve koruyoruz" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile düzenlediği basın toplantısındakomuşan Zelenskiy, F-16 savaş uçaklarının Ukrayna ordusunda devreye girmesi ve Ukraynalı pilotların eğitimlerini tamamlamasıyla cephedeki mevcut durumun aşılmasının mümkün olacağını savundu. Zelenskiy, "Ukrayna'nın vazgeçme hakkının olmadığını" belirterek, "Rusya'ya toparklarımızın üçte birinin verilmesine karşı olduğunu" belirtti ve "Bu yalnızca başlangıç ​​olur. Dondurulmuş bir çatışmanın ne olduğunu biliyoruz, kendimiz için bu durumdan zaten sonuçlar çıkardık” dedi başkan.
 
- Ukrayna devlet başkanlığı ofisi yönetimi başkan yardımcısı Igor Jovkva, Ukrayna Genekurmay  Başkanı Valeri Zalujni'nin The Economist'te yer alan makalesinin Batılı ülkelerin liderleri arasında paniğe neden olduğunu söyledi. Jovkva "Kiev'in stratejisini açığa çıkarmaya gerek yoktu. Çünkü böyle şeyler sessizliği sever" dedi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev, Rusya'nın nükleer füze silahları alanında rakiplerinden önde olduğunu söyledi. Patruşev "Nükleer füze silahlarının varlığı tarihinde ilk kez ülkemiz bu alandaki rakiplerin önünde yer alıyor ve hipersonik silahlar da dahil olmak üzere benzersiz stratejik silahların sahibiyiz. Bu tür silahlar gelecek on yıllar boyunca güvenliğimizi garanti ediyor" dedi.
 
- ABD TV kanalı NBC'nin iddiasına göre Batı, Kiev ile barışçıl bir çözüm için nelerden vazgeçilmesi gerektiğini tartışıyor. Habere göre ABD ve müttefikleri, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmalara barışçıl bir çözüm bulmak için nelerden vazgeçmesi gerekebileceğini "sakin bir şekilde" tartışmaya başladı. Kaynaklar, bunun, çatışmanın "çıkmaza girmesi" nedeniyle başladığını söylüyor. Mevcut ve eski üst düzey ABD'li yetkililerin NBC'ye verdiği bilgilere göre, geçen ay Ukrayna'yı destekleyen ülkelerin temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda bazı tartışmalar yaşandı. Kanalın muhatapları, müzakerelerin ABD ve Avrupalı ​​yetkililer arasında çatışmanın "çıkmaza girmesi" ve Ukrayna'ya yardım sağlamaya devam etme kabiliyetine ilişkin endişeler başlaması nedeniyle bu adımın atıldığını savundu. NBC'nin kaynakları, Washington'un, Moskova'nın "sonsuz gibi görünen" rezervleri karşısında Kiev'in gücünün tükenmesinden korktuğunu söylediler. Ayrıca Kiev'in karşı saldırıda başarılı olacağına dair umutlar zayıflarken, Ukrayna'ya yapılan yardıma yönelik halk desteği de azalıyor. NBC kaynakları, İsrail ile Filistinli İslamcı hareket Hamas arasındaki çatışmanın ekim başında tırmanmasından bu yana Ukrayna'daki çatışmaya yönelik kamuoyunun dikkatinin azaldığını ve bunun Ukrayna'dan ek destek almayı zorlaştırabileceğini söyledi.
 
Başkan Vladimir Putin, Ukraynalı yetkililerin kendilerine müzakereler konusunda "yasak getirdiğini" söylemiş ve müzakerelere kendilerinin hazır olduğunu söyemişti. Kremin sözcüsü Peskov ise bunun Rusya'nın şartlarında olabaileceği vurgusunu yapmıştı.  Rusya Dışişleri Bakanlığı Başkanı Sergei Lavrov, Batılı ülkelerin Kiev'in Moskova ile diyalog kurmasını yasakladığı görüşünü dile getimişti. 
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ekim 2022'de "Putin başkan olduğu sürece Rusya ile müzakereleri yasaklayan" bir kararname imzalamıştı. Daha sonra Ukraynalı lider, çatışmayı çözmek için, diğer şeylerin yanı sıra Rus birliklerinin geri çekilmesini de önkoşul yapan bir anlaşma formülü sunmuştu. Moskova, Kiev'in önerdiği plan temelinde müzakere yapmayı reddetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, barışa ulaşmak için Ukrayna'nın blok dışı statüye dönmesi, Avrupa Birliği ve NATO'ya katılmayı reddetmesi ve ayrıca Rusya'ya katılımlar dahil "mevcut bölgesel gerçekleri tanıması" gerektiğini kaydetmişti.
 
- Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, "Kiev'e kısıtlı bütçeyle daha uzun süre destek sağlayabilmesi için ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardım paketlerinin küçültüldüğünü" açıkladı. Sözcüye göre bu karar, Kongre Ukrayna'ya bütçeden ek fon desteği için karar vermesini bekerken, Ukrayna için ayrılan fonların tükenmesinden kaynaklanıyor. Pentagon'a göre,  Washington bu güne dek Kiev'e 44,2 milyar dolardan fazla askeri yardım sağladı. Ancak Ekim ayının başından bu yana ABD'nin Kasım ortasına kadar kabul edilen geçici bütçesine İsrail'in aksine Ukrayna yardım fonları dahil edilmedi. Ukrayna'ya. Kiev'e yönelik silah yardım paketleri, ağustos ayında 6 milyar dolara kadar düşen mevcut fonlardan sağanıyor.  Kongre'nin alt meclisi Temsilciler Meclisi,  İsrail'e yönelik 14,3 milyar dolarlık yardım tasarısını Ukrayna'dan bahsetmeden onayladı. Biden, Kongre'den toplam 105 milyar dolarlık bir finansman paketini onaylamasını istemişti. Bu miktarın 61,4 milyar doları Ukrayna'ya, 14,3 milyar doları İsrail'e ayrılmıştı.
 
- Bölgenin Rusya tarafından atanan valisi Vladimir Saldo'ya göre, Ukrayna'nın güney Herson bölgesindeki Çaplınka kasabasına düzenlediği saldırıda dokuz kişi öldü ve dokuz kişi de yaralandı. 
 
- Rusya, haftalardır Ukrayna'ya yönelik en büyük insansız hava aracı saldırısını gerçekleştirdi; ülkenin 24 bölgesinin 10'unda kritik altyapıyı vurdu ve Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov yopun saldırıya hedef oldu. Ukrayna ise Rusya'nın fırlattığı 38 İHA'nın 24'ünü ve bir seyir füzesini düşürdüğünü açıkladı. 
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Avdiyivka kasabası çevresinde yoğun çatışmaların devam ettiğini duyurdu.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Zelenskiy'nin gelecek yılın başlarında başkanlık seçimleri düzenlemenin "artılarını ve eksilerini" tarttığını söyledi, bu sürecin savaş nedeniyle "benzeri görülmemiş" zorluklara yol açacağını kaydetti. Ülke,  Şubat 2022'den bu yana sıkıyönetim altında yönetiliyor.
 
- Rusya, insansız hava aracı tedarik zincirini hedef alan yeni ABD yaptırımlarını "faydasız çaba" olarak niteledi. Dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Rus devlet televizyonuna verdiği demeçte, "Bu, onların deyimiyle, bizi stratejik yenilgiye uğratma politikasının bir devamıdır. Bunun gerçekleşmesi için sonsuza kadar boşuna beklemeleri gerekecek" dedi.
 
- ABD yönetimi, yaptırımları ihlal ederek Rus elitlerinin yüz milyonlarca doları sanal para kullanarak aklamasına ve aktarmasına yardım ettiği iddiasıyla Rus uyruklu Ekaterina Jdanova'yu yaptırım listesine aldı.
 
- İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ukrayna'daki savaşla ilgili "uluslararası yorgunluk" olduğunu söylediği, Rus komedyenlerin kendisini işlettiği "şaka telefon görüşmesinin" sorumluluğunu üstlenen baş diplomatik danışmanının istifa ettiğini söyledi.
 
3 Kasım Cuma
 
SON HABER
 
- ABD Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya 425 milyon dolar değerindeki yeni silah yardımını resmen açıkladı. Kongre'nin İsrail'e askeri yardımı onaylayıp Ukrayna'ya yardımı gündeme amamasının yankılarının sürdüğü gün Pentagon, mevcut kaynaklardan yapılacak yardımı duyurdu. Buna göre Ukrayna'ya ABD envanterinde bulunan 125 milyon dolar değerindeki askeri teçhizat transferinin yanı sıra Ukrayna Güvenlik İnisiyatifi (USAI) kapsamında da satın alınacak 300 milyon dolarlık askeri yardım yolanacak. Yardım paketinde  Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemleri (NASAMS) için ek mühimmat, Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmat, 155 milimetre ve 105 milimetre top mermileri, TOW füzeleri, Javelin ve AT-4 zırh delici füze sistemleri ve 3 milyondan fazla hafif silah mühimmatı ile el bombası da bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken "Rusya Ukrayna'daki güçlerini geri çekene, acımasız saldırılarını durdurana ve bu savaşı sona erdirene kadar ABD ve 50'den fazla ülkeden oluşan koalisyon Ukrayna'nın yanında olmaya devam edecek" dedi.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin yeni Toplumsal Konsey üyeleriyle bir araya geldi. Devlet başkanı buluşma sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Mahaçkale'de yaşanan havaalanı baskınına atıfta bulunan Putin "Rusya'da Yahudi pogromu organize etmeye çalışanlar okyanus ötesindekiler," ifadesini kullandı.
 
Putin toplantıda Rusya'da son günlerde gündem olan kürtaj meselesiyle ilgili de konuştu. Devlet başkanı kürtajları "ciddi bir problem" olarak niteledi ve iki çözüm yöntemi bulunduğunu söyledi: "Ya gebelik önleyici ilaçların satışını yasaklayacağız, ya da ailelere verdiğimiz desteği arttıracağız."
 
Putin ayrıca Kırım'la ilgili de konuştu. Devlet başkanı "Ukrayna ile ilişkilerimiz normal olsaydı Kırım'ı geri almak zorunda kalmazdık," dedi.
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy Özel Operasyonlar Komutanlığı'nın başına Sergey Lipançuk'u atadı.
 
- FSB yıl başından bu yana Rusya'ya gelen turist sayısını 430 bin olarak açıkladı. Rusya'ya en çok turist gönderen ülkeler Çin, Almanya, Türkiye, İran ve Türkmenistan.
 
- Rusya Merkez Bankası hafta sonu için resmi döviz kurlarını açıkladı. Dolar 93,04 ruble, euro 99,01 ruble.
 
SON HABER
 
Kremlin Basın Sözcüsü Peskov, yaptırımlara yönelik gazetecilerin sorularını yanıtladı. Peskov, Rusya'ya yönelik yaptırımların ek sorunlar yarattığını ancak Rusya'nın bunlara uyum sağladığını söyledi. Peskov açıklamasında, "Elbette yaptırımlar ek sorunlar yaratıyor. Ancak bir kez daha tekrar ediyorum, yaptırımlara uyum sağladık" dedi. Rusya'ya karşı beklenen yeni yaptırım paketini yorumlayan Peskov, Rusya'nın yaptırım koşullarından yararlanmaya çalıştığını dile getirdi.
 
Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wall Street Journal'da yer alan ve ABD'nin Suriye'deki Wagner grubu temsilcilerinin Hizbullah grubuna uçaksavar füze sistemleri transfer edebileceğinden endişe ettiği yönündeki haberle ilgili olarak sorulan üzerine, Wagner grubunun fiilen var olmadığını ve eylemleriyle ilgili spekülasyonların genellikle hiçbir şeye dayanmadığını söyledi.
 
Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, Kremlin'in Wagner ve Progojin'in oğlunun grubun başına geçebileceği ya da geçmiş olabileceği yönündeki söylentiler konusunda bilgisi olmadığını söyledi.
 
Bunun Rusya'nın konusu olmadığını söyleyen Peskov, Wagner'in Prigojin'in oğlu tarafından yönetileceği ya da zaten yönetildiğine dair haberler hakkında yorum yapıp yapamayacağı sorusuna "Hiçbir bilgim yok" şeklinde yanıt verdi.
 
Peskov Pugaçova'nın Rusya'ya geri dönmesi ile ilgili de şunları söyledi:
 
"Yabancı ajanların akrabası öncelikle itibari bir isim değildir ve olmamalıdır. İkinci olarak, Rus vatandaşları başka ülkelere gider, orada çalışır, Rusya'ya geri döner ve sonra tekrar giderler. Bu sürekli bir süreçtir. Dünyanın tüm ülkelerinde yaşanır. Ve doğal olarak, herhangi bir Rus vatandaşı - yasalara uyan bir Rus vatandaşı- her zaman anavatanına, Rusya Federasyonu'na dönmekte özgürdür ve aynı zamanda turizm, bir süreliğine başka bir yerde yaşama arzusu gibi çeşitli amaçlarla ülkeyi terk etmekte de özgürdür. Ve bu böyle devam eder." (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- İran'ın Rusya Büyükelçisi Kazim Celali, Rus gazıyla ilgili swap işlemleri yapmaya hazır olduklarını söyledi. Kommersant'a konuşan Celali, Türkimenistan üzerinden Rus gazı almaya ve aynı miktarda gazı Rusya'ya tedarik etmeye hazır olduklarını belirtiyor.
 
- Sigara üreticisi Japan Tobacco International Rusya'daki faaliyetlerini sürdürme kararı aldı. İlgili açıklama JTI Rusya iletişim direktörü Sergey Gluşkov'dan geldi.
 
- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Adidas'ın Rusya'daki mağazalarını Lamoda'nın kiralayacağını duyurdu.
 
- Belarus yönetimi Letonya sınırında 12 göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
- Rusya'nın Orta Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Aleksandr Vikantov, cumhuriyetin Rusya'dan özel askeri şirketlerle işbirliği yapmadığını açıkladı. Vikantov OAC yönetiminin başka ülkelerden gelen şirketlerle çalışıp çalışmadığını bilmediğini de söyledi. Konu Fransa Başkanı Macron ile OAC Başkanı Touadéra'nın görüşmesi sırasında gündeme gelmiş, Touadéra bu konuda konuşmak istemedeğini söylemişti.
 
- RBC gazetesi İsrail'de yaşayan ünlü şarkıcı Alla Pugaçova'nın Moskova'ya döndüğünü yazıyor. Rusya tarafından yabancı ajan ilan edilen Maksim Galkin ise halen İsrail'de. Ünlü çift geçtiğimiz yıl çocuklarıyla birlikte İsrail'e taşınmıştı.
 
SABAH BÜLTENİ 
 
- ABD Temsilciler Meclisi (Kongre), askeri yardım bütçe tasarısısını Ukrayna'yı dahi etmeden, sadece İsrail için onayladı.  Biden Kongre'den 61,4 milyar doları Ukrayna'ya olmak üzere 105 milyar dolarlık bir yardım paketini onaylamasını istemişti. Yönetimi, eğer yalnızca İsrail'e yardım onaylanırsa tasarıyı veto etme sözü vermişti.
 
Tasarı, Temsilciler Meclisi'nin 226 üyesi tarafından desteklendi, 196'sı aleyhte oy kullandı. Çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçilere sadece 12 Demokrat üye katıldı. Tasarı şimdi değerlendirilmek üzere ABD Senatosu'na gönderilecek, eğer aynı şekilde kabul edilirse imza için Başkan Biden'a gidecek. 
 
Öte yandan Reuters'in haberine göre ABD, Ukrayna'ya 425 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi açıklayacak. Bu paket, 300 milyon dolar değerinde lazer güdümlü anti-drone füzelerini ve NASAMS uçaksavar füze sistemleri için mühimmatı, HIMARS çoklu fırlatma roket sistemlerini, 105 ve 155 mm mermileri, TOW tanksavar füze sistemlerini içerecek. 
 
Reuters ajansı yardımın bir bölümünün USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), kalan kısmı ise PDA (Presidential Drawdown Authority) programları çerçevesine yapılacağını aktardı. Yeni pakette ATACM mühimmatı yer alması beklenmiyor.
 
- Yakutsk havayollarına ait bir Boeing 737 Yakutsk-Moskova seferi sırasında otomatik pilottaki bir arıza nedeniyle kalkıştan hemen sonra Yakutsk'a geri dönmek zorunda kaldı. Olayda yaralanan olmadı.
 
- Letonya Rusya plakalı araçların ülkeye girişini resmen yasakladı. 14 Şubat 2024'e kadar ülkeden ayrılmayan otomobillere ise el konulacak.
 
- Rusya Başbakanı Mihail Mişustin Ermenistan'da ikinci bir başkonsolosluk açacaklarını duyurdu. Konsolosluk Ermenistan'ın güneyindeki Kapan şehrinde açılacak.
 
2 Kasım Perşembe
 
SON HABER
 
- Moskovsk Komsomolets gazetesi, beş Amerikan F-16 uçağının halihazırda Ukrayna topraklarında bulunduğunu yazdı. Haberde, son iki F-16'dan oluşan partinin, dün gece demonte olarak parçalar halinde iki TIR ile Polonya'dan Ukrayna'ya giriş yaptığı iddiasına yer verildi.  Rus askeri uzmanlar gazeteye, Amerikan uçaklarının Ukrayna için en tehlikeli hedefler sayılan Kinjal güzeleri taşıyıcısı MiG-31 jetlerine A-50 uçan radarlarına karşı kullanılabileceğini düşünüyor. Askeri uzman Yuri Knutov'a göre S-300 ve S-400 hava savunma sistemleri F-16'yı yenebilecek kapasitede. Uzman, yaklaşık beş yıl önce eski S-200 kompleksinin yardımıyla Suriye'de iki İsrail F-16'sı düşürüldüğünü hatırlatıyor. Knutov, F-16'ların Ukrayna'ya ilk teslimatlarının aralık ayında beklendiğini, ancak ilk uçakların planlanandan daha önce geldiğini hatırlattı.Rus uzmana göre kargo uçağı veya diğer taşıma araçlarıyla ulaşım kolaylığı sağlamak amacıyla uçaklar kanatsız olarak, demonte geliyor.
 
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu dün yaptığı açıklamada, F16’ların operasyon alanında durumu değiştiremeyeceğini, tamamının Rusya hava savunma sistemleri tarafından 20 günde düşürülebileceğini söylemişti. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD Ticaret Bakanlığı Rusya'dan 12 ve Özbekistan'dan 1 şirkete ihracat yasağı getirdi. Reuters'in haberine göre şirketler Rusya'nın Ukrayna'da sıklıkla kullandığı Zala ve Lancet dronlarının üretimine yardımcı olmakla suçlanıyor. Haberde şirketlerin adı açıklanmadı.
 
ABD ayrıca Rusya vatandaşları ve şirketlerine yönelik yaptırımları genişletti. Listeye 30 gerçek kişinin yanı sıra 200 de şirket eklendi. Yaptırım kapsamına alınanlar arasında AFK Sistema, Petersburg borsası, Poçta Bank ve Mariya Zaharova da var.
 
- Ernst & Young'a bağlı EY-Parthenon'un baş ekonomisti Gregory Daco, Orta Doğu'daki savaş nedeniyle petrolün varilinin 150 dolara yükselebileceği tahmininde bulundu. The New York Times'a konuşan Daco, dünya ekonomisinin olası kaybını 2 trilyon dolar olarak hesaplıyor.
 
- Ukrayna İsviçreli gıda üreticisi Nestle'yi "savaş sponsorları" listesine aldı. Karara gerekçe olarak Nestle'nin Rusya'da faaliyet göstermeye devam etmenin yanı sıra üretimi arttırması gösterildi.
 
- Moldova bundan sonra Bağımsız Devletler Topluluğu üyelik aidatı ödemeyeceğini açıkladı. Maliye Bakanlığı yetkilileri Moldova'nın topluluktan çıkmaya hazırlandıklarını bildiriyor.
 
- Ura.ru Moskova'da VDNH'da düzenlenen Rusya sergisinde Çar bombasının maketine de yer verildiğini bildiriyor. Termonükleer çar bombası bilinen en büyük ve en etkili nükleer bomba niteliğinde.
 
- Moskova Şehir Mahkemesi mühimmat kaçakçılığı yaptığı iddia edilen bir girişimciye 13 yıl hapis cezası verdi. Girişimci "vatana ihanet" suçlamasıyla ceza aldı.
 
- Rusya Kültür Bakanlığı Ortodoks Kilisesi'ne verilen Teslis (Troitsa) ikonasında tahribat tespit edilmediğni açıkladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalunıy'nin The Economist dergisine yaptığı açıklamalarla ilgili sorularu yanıtladı.
 
Peskov Zalujnıy'nın iddia ettiği gibi bir yenişememe (stalemate) durumu olmadığını, bütün hedeflere ulaşana kadar özel askeri operasyona devam edeceklerini söyledi. Peskov "Kiev'in savaş alanında kazanamayacağını anlaması gerek, bunu ne kadar çabuk anlarlarsa durum o kadar çabuk çözülür," ifadelerini kullandı.
 
- Vladimir Putin, Rusya'nın nükleer denemeleri askıya alma anlaşmasından çekilmesini öngören yasayı imzaladı.
 
- ABD Hava Kuvvetleri, deneme sırasında kontrolden çıkan bir kıtalararası balistik füzeyi havada imha etti. 
 
- Ermenistan parlamentosu, Rusya'ya Roma Statüsü'nün etrafında dolanma imkanı verecek bir anlaşma imzalamayı teklif ettiklerini duyurdu. Ermenistan geçtiğimiz günlerde statü anlaşmasını kabul ederek Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarını yerine getireceğini taahhüt etmişti.
 
- Fransa'da gözlatına alınan Alfa-Grup kurucu ortağı Aleksey Kuzmiçev 8 milyon euro kefaletle serbest bırakıldı. Kuçmiçev vergi dolandırıcılığıyla suçlanıyor.
 
- Sberbank üçüncü çeyrekte 411,4 (4,1 milyar dolar) milyar rublelik rekor kâr açıkladı.
 
- Moskova Borsası'nda euro güne yüzde 1'in üstünde yükselişle başladı. Dolar 93,11 ruble, euro 98,03 ruble.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Genekurmay Başkanı Valeri Zalujni, İngiliz dergisi The Economist için yazdığı makalede, "Rusya ile askeri çatışmanın çıkmaza girdiğini ve mevcut şartlarda her iki taraftan da önemli bir atılım beklenmemesi gerektiğini" söyledi.
 
Zalujni, "Ukrayna ordusunun karşı saldırısının beklentileri tam olarak karşılamadığını, ancak Rus tarafının da savaş alanında başarılı olmadığını" savundu.  Ukrayna ordusunun durumunu kurtarabilecek tek şeyin "radikal bir teknolojik sıçrama" olduğunu söyleyen komutan, “Gerçek şu ki, biz düşmanın yaptığı her şeyi görüyoruz, onlar da bizim yaptığımız her şeyi görüyor. Bu çıkmazdan çıkmak için yeni bir şeye ihtiyacımız var. Yoksa  çatışmalar yıllarca sürebilecek statik, zayıflatıcı ve meşakkatli  bir savaşa dönüşebilir. Bu, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve devletin kendisi için tehdit oluşturur" diye yazdı. 
 
Zalujni, "Çıkış nedir?" sorusunu ortaya attı ve "Gelişmiş füzeler ve mermiler gibi temel silahlara hâlâ ihtiyacımız var. Ancak en çok ihtiyacımız olan savaş uçaklarıdır. Büyük ölçekli kara operasyonları için hava desteği şart" dedi. 
 
Valeri Zalujni, Rusya'nın hafife alınmaması gerektiğini vurguladı ve "Çünkü silah, teçhizat, füze ve mühimmat konusunda hatırı sayılır bir süre daha üstünlüğe sahip olacaklar" diye yazdı.
 
- Ukrayna İçişleri Bakanı Igor Klymenko, son 24 saat içinde Ukrayna'nın doğusundaki 10 bölgede 118 yerleşim yerinin Rus ordusunun ateşi altında kaldığını ve bu yıl Rusya bombardımanının en ağır gününü yaşadıklarını söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın BDT ülkeleri dairesi müdürü Aleksey Polişçuk, Ukrayna'da askeri operasyon başlatma ve Rus birliklerini bu ülkenin topraklarına gönderme kararını "zorunlu bir önlem" olarak nitelendirdi. Rus diplomat, "Operasyonun başlatılması gerekli bir önlemdi. Bizim yerimizde başka bir güç olsa aynı şekilde, hatta daha sert davranırdı. Bu tür örnekler bugün dünyada herkes tarafından görülebilir” dedi.
 
-  Büyükelçi Aleksey Polişçuk, TASS'a verdiği aynı demeçte "Rusya, Moldova Cumhuriyeti'nin tarafsız statüsü göz önüne alındığında, aşırı bahanelerle Moldova ordusuna büyük miktarda ekipman ve finansman pompalanmasının, soruları gündeme getirmesinden başka bir şey yapamayacağına inanıyor" dedi. Haberi aktaran M. Komsomolets şu vurguyu yapıyor:  "Moldova'nın bağlantısızlık statüsü kanunlarda yer alıyor. Moldova Anayasası'nın 11. maddesi şöyle diyor: Moldova Cumhuriyeti daimi tarafsızlığını ilan eder. Moldova Cumhuriyeti, başka devletlerin silahlı kuvvetlerinin kendi topraklarında konuşlandırılmasına izin vermez."
 
- Güney Kore iktidar partisi milletvekili Yoo Sang-Bum gazetecilere verdiği demeçte, Güney Kore istihbarat servislerinin, Pyongyang'ın Rusya'ya yaklaşık 10 parti halinde silah sevkıyatı yaptığına ve bir milyondan fazla top mermisinin deniz yoluyla taşındığına inandığını söyledi. Yetkili, teslimatların muhtemelen Ukrayna'daki Rus kuvvetlerine iki ay boyunca yeteceğini sözlerine ekledi. 
 
- Devlet silah ve teknoloji şirketi Rostec'in başkanı Sergey Çemezov, yılın ilk 10 ayında tank üretiminin yedi kat artırıldığını duyurdu. Çemezov'a göre piyade savaş aracı, zırhlı araç üretimi 4,5 kat, top ve MLRS üretimi 2,5 kat, mühimmat üretimi ise 60 kat artırıldı.
 
- Cumhuriyetçi Parti'den Amerikalı Senatör Tommy Tuberville, bugün Rusya ile Ukrayna arasında askeri anlaşmazlığın çözümüne yönelik müzakereler için "en iyi anın" geldiğini söyledi. “Şu anda tüm bunları durdurmak için Ukrayna ve Moskova'da müzakerelere başlamanın tam zamanı çünkü orada zaten bir çıkmaz var. Devam etmek için hiçbir neden yok” diyen Ruberville'e göre ABD ve Ukrayna'nın diğer ortaklarının barış sürecini organize etmek için her şeyi yapması gerekiyor.
 
- Elon Musk, iş adamı arkadaşı David Sachs'ın sosyal ağ X'te yaptığı "Kiev'in çatışmayı kazanamayacağı ve Zelenskiy'nin savaş alanında yenilgiyi kabul etmediği" şeklindeki gönderiye, "Maalesef bu analiz doğru" yorumunu yaptı.
 
 - Rosstat verilerine göre Rusya'da 30 Ekim itibarıyla yıllık enflasyon % 6,7'ye ulaştı, işsizlik ise % 3 ile tarihi düşük seviyesinde kaldı.
 
- Donetsk bölgesindeki bir Rus mahkemesi, geçen yıl Mariupol'un düşmesinin ardından esir alınan üç Ukraynalı askeri hapse mahkum etti. Moskova Soruşturma Komitesi, üç askerin sekiz sivili öldürmekten suçlu bulunduğunu, bir askerin ömür boyu, diğer ikisinin ise 30 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.
 
- İsviçre, savaştan kaçan Ukraynalılar için göçmen koruma statüsünü en az 4 Mart 2025'e kadar sürdüreceğini açıkladı. Federal Konsey'den yapılan açıklamada, "Yakın gelecekte Ukrayna'daki durumda değişiklik beklenmiyor" denildi.
 
 - Avusturya, Gzprom'dan gazı alımını iki katına çıkararak ayda 55, 8 milyon metreküpe yükseltti. Viyana'nın Gazprom'la 2040'a kadar sözleşmesi bulunuyor. 
 
- Hollanda mahkemesi, bir Rus vatandaşını gıyabında 18 ay hapis cezasına ve şirketini, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan mikroçip ve potansiyel askeri kullanım amaçlı diğer elektronik eşyaların ticaretini yaparak Rusya'ya uygulanan yaptırımları ihlal ettiği için 200 bin euro para cezasına çarptırdı. Savcılık makamı, Dmitri K. adını verdiği 56 yaşındaki zanlının, geçen yıl tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıktan sonra Rusya'ya kaçtığı düşünülüyor.
 
- Zelenskiy'nin eski danışmanı Aleksey Arestoviç, Ukrayna cumhurbaşkanlığına aday olacağını söyledi. 
 
1 Kasım Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kiev rejiminin, NATO’nun yeni silah türlerinin tedarik edilmesine rağmen yenilgiye uğradığını belirtti. Şoygu, bakanlık yetkilileri ile video konferans yoluyla düzenlenen toplantıda “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Zaporojye, Donetsk ve Herson istikametlerinde savaş mevzilerimize umutsuzca ve başarı elde edemeden saldırılarını sürdürüyor. Düşmanın bu umutsuz eylemleri Ukrayna ordusunda büyük kayıplara yol açıyor” dedi. Rus bakan, “Geçtiğimiz ay içerisinde 37'si uçak, 6'sı Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen ATACMS taktik füzesi olmak üzere bin 400'den fazla düşman hava saldırı silahı imha edildi” diye konuştu. Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planlarına atıfta bulunan Şoygu, sözlerini şöyle sürdürdü: “37 uçağın, Ukrayna'ya teslim edilmesi garanti edilen F-16 uçakları sayısının neredeyse 2 katı olduğunu belirtmek isterim. Yani bu şekilde hava savunma sistemlerimiz için yaklaşık 20 günlük bir çalışma olacak.”
Rus bakan, 2023 yılında yüksek teknolojili silahları kullanmak üzere 93 binden fazla uzmanın eğitildiğini, bunların bir kısmının operasyon bölgesinde görev yapacağını sözlerine ekledi.
 
- Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseyev gerçek kişilerin ülke dışına altın çıkarmasına yasak getirebileceklerini açıkladı. Bakanlık Rusya vatandaşlarının geçtiğimiz yıl 75 ton altın satın aldığı bilgisini paylaşıyor. Bir önceki yıla kıyasla artış oranı 15 katın üstünde. Mevcut yasa ve kurallara göre Rusya vatandaşları ülkeden külçe altın çıkarma hakkına sahip. Rus basını son bir yılda bu haktan yararlananların sayısında ciddi oranda artış gözlendiğini bildiriyor.
 
- Telefon şakalarıyla ünlenen Lexus ve Vovan lakaplı Rus komedyenler Aleksandr Stolyarov ve Vladimir Kuznetsov, bu kez kendilerini Afrikalı bir siyasetçi olarak tanıtarak İtalya Başbakanı Meloni'ye telefon şakası yaptı.  Afrikalı bir siyasetçiyle konuştuğunu sanan Meloni, Ukrayna ordusunun 4 Haziran'da başlattığı karşı saldırının çatışmanın akıbeti açısından hiçbir değişikliğe yol açmadığı itirafında bulundu. İtalya Başbakanı, kısa bir süre içinde Batılı ülkelerin krizin sonlanmasını sağlayacak bir çözüm üretmemesi halinde çatışmaların uzun yıllar sürebileceği uyarısı yaptı. Artık herkesin Ukrayna'dan usandığını ve herkesin bir çıkış yolunun gerektiğini anladığı noktaya yakın olabileceklerini söyleyen Meloni, her iki taraf için kabul edilebilecek ve uluslararası hukuku ihlal etmeyecek bir çıkış yolu bulmanın sorun olduğunu da itiraf etti. (Sputnik)
 
- Fransa ve Kazakistan "stratejik mineraller alanında" işbirliği yapma kararı aldı. İlgili deklarasyon Macron ile Tokayev arasunda bugün imzalandı.
 
- Rusya Devlet Duması Adil Rusya partisinden Vadim Belousov ile LDPR'den Vasili Vlasov'un milletvekilliklerini düşürdü. Karara gerekçe olarak iki milletvekilin 30 günden fazla komite ve komisyon çalışmalarına katılmamaları gösterildi.
 
- Rusya'da büyük bankalar politika faizinin yüzde 15'e çıkarılmasından sonra ipotek kredilerinde faiz oranını yüzde 16'ya yükseltti.
 
- Rusya Merkez Bankası yarın için resmi döviz kurlarını açıkladı. Dolar 93,28 ruble, euro 98,44 ruble.
 
- Belgorod Valiliği bölgede uçak tipi bir insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Kazakistan'ı ziyaret ediyor. Liderler arası görüşmede Macron ve Tokayev'in enerji alanında işbirliği konularını ele alacağı açıklandı. Tokayev Macron'un ziyaretini "tarihi bir olay" sözleriyle niteledi.
 
Ziyareti haberleştiren RBC gazetesi Fransız liderin Kazakistan ve Özbekistan'ı Rusya ile işbirliği yapmak yerine Avrupa Birliği ile yakınlaştırma amacında olduğunu yazıyor. Macron'un gündemindeki bir diğer konu da bu ülkelerden uranyum ithalatını arttırmak. Avrupa Birliği'ndeki nükleer santraller şu anda uranyumu büyük oranda Rusya'dan tedarik ediyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hamas'ın rehineleri arasındaki Rusya vatandaşlarıyla ilgili durumun çözüme kavuşturulması için aktif çaba sarf ettiklerini söyledi.
 
Radyo Sputnik'e demeç veren Zaharova, Hamas'ın elindeki Rusya vatandaşları ve onların özgürlüğüne kavuşması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
Rehineler arasındaki Rusların İsrail'de daimi ikamet eden kişiler olduğunu ve Dışişleri Bakanlığı'nın elindeki verilere göre ne kurbanlar ne de rehineler arasında ziyaret için, turistik amaçlı veya geçici olarak giden kimse olmadığını kaydeden Zaharova, çifte vatandaşların da bulunduğunu ancak bu kişilerin Moskova'nın gözünde Rusya vatandaşı olduğunun altını çizdi.
 
Rusya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Anatoly Viktorov, halihazırda 5 yada 6 Rus vatandaşının Hamas tarafından Gazze Şeridi'nde tutulduğunu söyledi. (Sputnik)
 
- Sivastopol'da hava savunma sistemleri yeniden aktif hale geldi. Kommersant gazetesi Kırım Köprüsü'nün önlem amaçlı kapatıldığını aktarıyor.
 
- Rusya çocuk hakları ombudsmanı Mariya Lvova-Belova, ailelerinden ayrılan 5 çocuğun Rusya'dan Ukrayna'ya, bir çocuğun da Ukrayna'dan Rusya'ya döndüğünü açıkladı.
 
- İnguşetya'da Magasa havalimanına İsrail'den gelen bir uçağın iniş yapacağı yönünde söylentiler yaydıkları ve protesto çağrısında bulundukları iddiasıyla birkaç kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Havaalanında güvenlik önlemleri arttırıldı.
 
- Kommersant gazetesi, Donetsk'e bağlı Volnovaha'da aynı aileden ikisi çocuk 9 kişiyi öldüren iki sözleşmeli askerin suçlarını itiraf ettiklerini yazıyor. Gazeteye konuşan savcılık yetkilileri askerlerin aile üyelerini "kişisel anlaşmazlık" nedeniyle öldürdüğünü açıkladı.
 
- 4 yıl aradan sonra St. Petersburg ile Tiflis arasında direkt seferlerin başlayacağı bildiriliyor. RBC, Red Wings havayollarının 18 Kasımda seferlere yeniden başlayacağını yazdı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkanı Biden'ın Ukrayna'nın çıkarlarını dikkate almadan yalnızca İsrail'e yardım tahsis edilmesini öngören yasa tasarısını desteklemeyeceğini bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Kongre tarafından böyle bir tasarının kabul edilmesi halinde Biden'ın bunu veto edeceğini duyurdu. Açıklamada, İsrail ve Ukrayna'ya yapılacak yardımın tek bir paket halinde dağıtılması gerektiği, bölünmenin ulusal güvenlik açısından "küresel sonuçlara yol açabileceği" kaydedildi. 
 
- Zelenskiy, dün geceki video konuşmasında "Ukrayna'nın topraklarını geri alma girişimlerinde çok hızlı bir şekilde fazla sonuç alınmasının beklenmemesi" uyarısında bulundu. Zelenskiy, Rusya kuvvetlerinin 1000 km'lik cephe hattının farklı bölümlerinde yeni saldırılara hazırlandığını söyledi.
 
- BM İnsani Yardım Ofisi Koordinasyon Direktörü Ramesh Rajasingham, Güvenlik Konseyi'ne verdiği raporda yaklaşık 18 milyon kişinin, yani Ukrayna nüfusunun yüzde 40'ının insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve  kış mevsiminde durumun daha da kötüleşeceğini söyledi. Yetkili, "BM bu yıl Ukrayna'da yaşayanların insani ihtiyaçlarının karşlılanmasına destek için 3,9 milyar dolar talep etti, ancak yaklaşık 1,9 milyar dolarlık bir fon açığıyla karşı karşıyayız" dedi.  
 
- Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de havaalanındaki ayaklanmalarda tutuklananların sayısının 15 kişiye çıktığı bildirildi.
 
- Sivastopol'da bu sabaha karşı hava saldırısı alarmı verildi, Kırım Köprüsü'nden geçişler geçici durduruldu. Şehir valisi Mihail Razvojaeyv, Telegram kanalından yayınladığı uyarı mesajıyla 06.47'de hava saldırısı uyarısı verdi, saat 07:20'de uyarı iptal edildi. Vali, "Sivastopol Körfezi bölgesinde görülen yoğun sisin, ordu tarafından düşmanın hedefleri tespit edememesi için kullanılan standart kamuflaj araçlarından kaynaklandığını" bildirdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya ait bir MiG-29 savaş uçağı, bir Mi-8 helikopteri, 8 Storm Shadow füzesi, 2 Neptün gemisavar füzesi ve 33 insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da devam eden özel askeri harekata ilişkin güncel bilgileri paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerin son 24 saat içinde Zaporojye bölgesine bağlı Privetnoye ve Herson bölgesinin Verovka yerleşim bölgelerinde Ukrayna’ya ait bir MiG-29 savaş uçağı, bir Mi-8 helikopteri, 8 Storm Shadow füzesi, 2 Neptün gemisavar füzesi ve Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ile Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) bölgelerinde 33 insansız hava aracını düşürdüğü belirtildi. Açıklamaya göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Krasnıy Liman ve Kupyansk yönlerinde 8 saldırısı püskürtülerek 310 askeri etkisiz hale getirildi. (Sputnik)
 
- Ukrayna Savunma Bakanlığı istihbarat teşkilatı yetkilisi Akbay Vladimir Valyuh, son zamanlarda operasyonları sırasında Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını kullanma konusunda ciddi zorluklarla karşılaştıklarını, Rus hava savunma sistemlerinin, Türk yapımı İHA'larla başarıyla başa çıkmaya başladığını söyledi. Temmuz ayında Türkiye ve Ukrayna, ortak drone üretiminin geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat anlaşması imzalamış, Ukrayna'da Bayraktar üretim tesisinin inşaatına başlanmıştı. Şirketin başkanı Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı'nın üretimine 2025 yılında  başlamayı planladıklarını, tesise 100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyemişti. 
 
- İsrail'in Rusya Büyükelçisi Aleksander Ben Zvi, Mahaçkale havaalanındaki isyanların hem Yahudilere hem de Rus devletine yönelik olduğunu savundu. RBC'ye konuşan Büyükelçi, “Rus yetkililerin  dışarıdan müdahale olduğunu söylediğini duydum. Henüz elimde bir kanıt yok, kesin bir şey söyleyemem. Ancak her halükarda, olanların bir kısmının kesinlikle bu tür kışkırtıcı konuşmaların, kanalların ve diğer çeşitli kaynakların bir sonucu olduğuna inanıyorum. Kontrol edilmeleri gerekiyor, durdurulmaları gerekiyor. Çünkü bu sadece Yahudi nüfusuna ve Dağıstan'a yönelik değil, sonuçta devlete yöneliktir. Ve bu, ciddi önemlerle durdurulmalı" dedi.
 
- Politico gazetesindeki haberde, "Ukraynalı yetkililer ABD yetkililerine Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine verilen desteği artırmaları için yalvarıyor" denildi. Habere göre Kiev "neredeyse her gün" Amerikalı yetkililere silah ve askeri teçhizat tedarik hacmini artırma çağrısında bulunuyor. Politico köşe yazarı Lara Seligman'ın belirttiği gibi, geçen hafta üst düzey bir Ukrayna heyeti ABD'yi ziyaret etti  "Ortadoğu'daki olaylar nedeniyle dışlanmaktan duyduğu korkuyu" dile getirdi. 
 
- FBI, silah elektronik bileşenlerini Moskova'ya naklettikleri iddiasıyla New York'ta üç Rus'u tutukladı. Üç zanlı, son bir yıl boyunca Rusya'ya yaklaşık 10 milyon dolar değerinde, 300'ün üzerinde parça yollayarak yaptırımlardan kaçmakla suçlandıyor.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in ABD Senatosu duruşmasındaki konuşması protestocular tarafından defalarca kesildi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın açılış konuşması her cümlesinden sonra protestocular tarafından kesildi. Protestocular tarafından ateşkes talep edilirken Biden yönetiminin İsrail'in savaşına verdiği destek de şiddetli bir şekilde kınandı. Protestocularun ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın ifadesine başlamasını bekledikten sonra bağırmaya başladıkları belirtilirken oturuma birkaç kez ara verilmek zorunda kaldığı ifade edildi. Basında yer alan bazı fotoğraflardan protestoculardan bazılarının ellerini kırmızıya boyadığı görüldü. Protestocuların "Derhal ateşkes!" diye bağırdıkları belirtilirken Kongre Binası Polisi'nin protestocuları hızla salondan çıkardığı görüldü. Polis, 12 kişinin tutuklandığını açıkladı. (Sputnik)
 
- Danimarkalı bira grubu Carlsberg'in başkanı Jacob Arup-Andersen, Rusya'daki işlerine el konulduğunu ve bunun "hırsızlık olduğunu" savundu. Rusya Maliye Bakanlığı tarafından bu suçlama üzerine yapılan açıklamada,  Carlsberg'in Rusya'daki markalarının üretimini yapan Baltika bira üretim şirketine devet tarafından geçici yönetim atanmasının mülkiyet yapısını değiştirmediği belirtilerek, "Şirket devlet malı haline gelmemiştir, iddialar asılsızdır" denildi. (KP) 
 
- Bir Rus mahkemesi, ABD ve Rusya vatandaşı olan Rus gazeteci Alsu Kurmaşeva'nın "yabancı ajan" olarak kayıt yaptırmadığı gerekçesiyle tutukluluğunun devam etmesine karşı yaptığı itirazı reddetti. ABD tarafından finanse edilen Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) için çalışan Kurmaşeva , bu ayın başlarında ailesini ziyaret ettikten sonra Kazan'da gözaltına alınmış, hakkında 5 Aralık'a kadar tutukluluk kararı verilmişti. 
 
- Fransız savcılar, Rus iş adamı Aleksey Kuzmiçev'i vergi kaçakçılığı, kara para aklama ve uluslararası yaptırımları ihlal ettiği iddiasıyla Fransa'da sorgulanmak üzere tutukladıklarını teyit ettiler. Fransız gümrük görevlileri geçen yıl Kuzmiçev'in 27 metrelik yatına, Vladimir Putin ile bağları olduğu gerekçesiyle, Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımların bir parçası olarak el koymuştu.
 
- Başkan Putin, Vologda bölgesi valisi Oleg Kuvşinnikov'un istifasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Kararnamede 2011'den beri görev yapan Kuvşinnikov'un kendi özgür iradesiyle istifa ettiği belirtildi. Moskova bölgesi vali yardımcısı olan Georgi Filimonov, Vologda bölge vailiğine vekaleten atandı.
 
 31 Ekim Salı
 
SON HABER
 
- ABD Savunma Bakanı oyd Austin, ABD'nin Ukrayna'ya yardımı olmazsa Ukrayna'nın başarı şansı olmadığını söyledi. Biden yönetiminin 61,4 milyar doları Ukrayna için olmak üzere 106 milyar dolarlık ek finansman paketi talebini sabunmak için Savunma ve Dışişleri Bakanarı Kongre'de  ikna konuşması yaptı.
 
Pentagon şefi Lloyd Austin, ABD Kongresi'ndeki oturumda Amerika'nın Ukrayna'ya yardımı olmadan Rusya'nın askeri operasyonunda başarılı olacağını söyledi ve "Bizim desteğimiz olmazsa Putin'in başarılı olacağını garanti edebilirim" dedi. Ukrayna ve İsrail'e yönelik bir yardım paketinin onaylanmamasının "daha az istikrarlı bir dünyaya" yol açacağı endişesini dile getiren Austin, "Hamas'ın ya da Putin'in kazanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
 
Blinken de fon sağlanması konusunda fikir birliği talep ederek, "Birçok kişi yine ABD'nin bu destek çizgisini sürdüremeyecek kadar bölünmüş ya da iç meseeeri yüzünden dikkatinin dağılmış olduğunu iddia ediyor. Bunun böyle olmadığını göstermeliyiz" diye konuştu. 
 
Biden, ABD'nin ulusal güvenliği açısından ortakların desteğinin hayati önem taşıdığını belirterek Kiev için 61,4 milyar dolar talep etmişti. Bu miktarın yarısının, Kiev'e destek kapsamında tükenen ABD silah stoklarının yenilenmesine gitmesi gerekiyor.
 
Reuters , Rusya'nın askeri operasyonunun başlangıcından bu yana ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya 113 milyar dolarlık tahsisi onayladığını belirtiyor. Beyaz Saray, Kiev'e yardıma devam etmek için şu anda 5,5 milyar dolardan az kaynağın bulunduğunu duyurmuştu.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Batılı şirketlerin Rusya pazarından serbestçe ayrılamayacağını söyledi. Peskov pazardan ayrılmak isteyen şirketlerin ilgili hükümet komisyonunun koyduğu kurallara uymak zorunda olduğunu belirtiyor. İnterfaks'a konuşan Peskov "Elbette serbestçe çıkış diye bir şey şu anda mümkün değil, komisyon çıkışları katı bir şekilde düzenliyor," ifadelerini kullandı. Sözcü bununla birlikte Rusya'nın yabancı yatırımlara açık olduğunu sözlerine ilave etti.
 
Financial Times gazetesi pazardan ayrılmak isteyen şirketlerin satışı dolar ya da euro yerine ruble ile yapmaya zorlandığını yazmıştı. Gazete Rusya'nın bu yolla "de facto" döviz kontrolü uyguladığı iddiasında.
 
- Rusya'nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot yılın ilk 9 ayında 95 milyar ruble net zarar açıkladı (1 milyar dolar).
 
- FSB, Yalta'da Oleg Tsarev'e düzenlenen suikastin faillerinden birinin Kırım'da yakalandığını açıkladı. 27 Ekimde silahlı saldırıya uğrayan Tsarev hastanede tedavi altında.
 
- Federal Koruma Servisi FSO 1-3 Kasım tarihleri arasında Moskova'da tatbikat düzenleyecek. Servis önde gelen devlet kurumlarının korunmasından sorumlu.
 
- Rotterdam Bölge Mahkemesi 55 yaşındaki bir Rusya-Hollanda vatandaşına 18 ay hapis cezası verdi. Şahıs Rusya'ya yönelik yaptırımları delmekle suçlanıyor.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro akşam saatlerinde yeniden artışa geçti. Dolar 93,27 ruble, euro 98,91 rubleden işlem görüyor. Dolar sabah saatlerinde 92 rublenin altını görmüştü.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Çeçenistan'ın başı Ramzan Kadırov Mahaçkale'de yaşanan havaalanı baskıyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Kadırov kendi bölgesinde benzer bir hadisenin yaşanması halinde "polisin önce havaya üç kere ateş edeceğini, dördüncü kurşunu ise [protestocuların] alnına sıkacağını" söyledi.
 
Kadırov'un Çeçen dilinde yaptığı konuşma Telegram kanalından yayınlandı.
 
- Ukrayna sınırındaki Bryansk bölgesine top atışlarının hedefi olan üç idari bina hasar gördü.
 
- Moskova Belediye Meclisi Üyesi Boris Nadejdin, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı. Vedomosti gazetesine konuşan Nadejdin, Haklı Güçler Parisi SPS'den aday olacak.
 
- Moskova Borsası'nda üç ay aradan sonra dolar 92 rublenin altını gördü. Öğle itibarla dolar 91,78, euro ise 97,67 rubleden işlem görüyor.
 
- Bloomberg ajansı Fransa Başkanı Emmanuel Macron'un Kazakistan ve Özbekistan'a bir ziyaret düzenleyeceğini yazıyor. Habere göre Macron ülkesinin uranyum tedarik kaynaklarını Orta Asya ülkelerine doğru genişletmek arzusunda.
 
- St. Petersburg'daki Hyundai otomobil fabrikası prostoy tabir edilen çalışmama halini bir ay daha uzattı. Fabrikada üretim 2022 mart ayında durmuştu.
 
- FSB Sibirya'da Ukrayna lehine çalıştığı iddia edilen iki bilgisayar korsanının gözaltına alındığını duyurdu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Başkan Putin'in güvenlik ve kolluk kuvvetlerinin başkanlarıyla dün akşam Dağıstan’daki şiddet olayları ve Ortadoğu’daki durumu görüştüğü toplantıdan ayrıntılar Rus basınına yansıdı. Putin, "Filistinlilerin kaderine kayıtsız kalmayanları silaha sarılarak özel askeri operasyona katılmaya" çağırdı. Putin, "Filistin'e ancak Filistin-İsrail ve diğer bölgesel çatışmaların arkasında yer alan ABD ve uydularına karşı mücadeleye katılarak yardım edilebileceğini" söyledi.
 
 
 
Rus lider, Rusya'nın özel askeri operasyon kapsamında bu güçlere karşı hem kendisi hem de başkaları için savaştığını vurgulayarak, “Gerçekten hakikati ve adaleti savunanlar, kötülüğe ve baskıya, Batı'nın teşvik ettiği ırkçılığa ve neo-Nazizme karşı mücadele edenler, şimdi ön cephede, Donetsk yakınlarında, Avdiyivka yakınlarında, Dinyeper'da savaşıyorlar. Ve gerçek bir erkeğin, gerçek bir savaşçının seçimi silaha sarılmak ve kardeşlerinin safında yer almaktır. Filistin halkının geleceği de dahil olmak üzere Rusya'nın ve tüm dünyanın kaderinin belirlendiği yerde olmaktır" dedi. Putin'in bu açıklamasından önce dün Dağıstan lideri Sergey Melikov, havaalanına düzenlenen baskına katılanların "ayıplarını temizlemek için özel askeri operasyona katılmalarını" önermişti.
 
- Mahaçkale Belediye Başkanı Yusup Umavov, Mahaçkale havaalanındaki ayaklanmalara katılanların çoğunlukla 20-25 yaş arası gençler olduğunu söyledi, "Bu bizim gençliğimiz, çocuklarımız, geleceğimiz, onları eğitmek ve onlara bakmak bizim görevimiz" diye yazdı. Belediye başkanı mesajında, "Filistin halkına olan sempatinin insanlara dini nedenlerle yapılan zulmün nedeni olmaması gerektiğini" söyledi.
 
 - Ukrayna askeri yetkilileri, Rusya'nın Bahmut şehri etrafında güçlerini topladığını ve birliklerini savunmadan saldırıya geçirdiğini söyledi. Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı General Oleksandr Syrskyi Telegram mesajında "Bahmut bölgesinde, düşman mevcudunu önemli ölçüde güçlendirdi ve savunmadan aktif eylemlere geçti" diye yazdı.
 
 - Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Kırım üzerinde sekiz Storm Shadow seyir füzesini imha ettiğini duyurdu.
 
- Odesa bölge valisi Oleh Kiper, Rusya'nın son sadırısında bir tersanenin hasar gördüğünü söyledi.
 
- Rusya'nın alternatif olarak oluşturduğu ödeme sistemi Mir'in operatörü Ulusal Ödeme Kartı Sistemi'nin (NSPK) web sitesine dün gece bir hacker saldırısı gerçekleştirildi. Moskova saatiyle 22:00 itibariyle şirketin web sitesi uzun süre kullanılamadı. Şirketten yapılan açıklamada ciddi bir sorun olmadığı, siteden şirketin herhangi bir sistemine erişmenin imkansız olduğu belirtildi, "Banka kartlarıyla yapılan tüm ödemeleri sorunsuz gerçekleştiriliyor, sadırı sadece şirketin kartviziti diyebileceğimiz web sitesine zarar verdi" diye güvence verildi.
 
- Le Monde gazetesinin haberine göre, Rus milyarder Aleksey Kuzmiçev Fransa'da gözaltına alındı. Alfa Grubu'nun kurucularından olan Kuzmiçev kara para aklamakla suçlanıyor. Le Monde,  iş adamının Paris'teki evinde ve St. Tropez'deki villasında yapılan aramalar sırasında "tomarlarca paranın" bulunduğunu yazıyor. Kuzmiçev, AB ve ABD yaptırım listelerine dahil edilmişti.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ABD Temsilciler Meclisi'nin Ukrayna ordusuna yönelik ek fon talebini destekleyeceğinden emin olduğunu söyledi. Kuleba, yasa tasarısının hükümlerine karşı "önemli bir siyasi direnişin" olduğunun farkında olduğunu söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna ve İsrail için 106 milyar dolarlık bir yardım paketi önermişti.
 
- Rusya, aralarında Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Belarus'un da bulunduğu 25 "dost" ülkenin vatandaşları ve şirketleri için yatırım süreçlerini kolaylaştıracağını bildirdi.
 
- ABD medyası, Sovyet rampaları ve Amerikan uçaksavar füzelerinden oluşan FrankenSAM hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya transfer edildiğini bildirdi.
 
- Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Ukrayna'ya bağışlanan ilk ABD yapımı F-16 savaş uçağının iki hafta içinde Romanya'nın eğitim merkezine ulaşacağını söyledi. Rutte, “Patriot füzelerinin de kısa sürede teslim edilmesini bekliyorum" dedi.
 
- U.S. News & World Report dergisi tarafından yayınlanan "dünyanın en güçlü ordusuna sahip ülkeleri" listesinde Rusya ilk sırada gösterildi. Listede ABD ikinci, Çin üçüncü, İsrail dördüncü, Güney Kore ise beşinci sırada gösterildi.
 
- Slovakya Başbakanı Robert Fico, 26 Ekim'de gerçekleştirilen ve özellikle Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin video bağlantısıyla konuştuğu Avrupa Konseyi toplantısına ilişkin izlenimlerini paylaştığı bir video mesaj yayınladı. Fico, "Zelenskiy'nin konumasının kimsenin ilgisini çekmediğini ve buna hiç şaşırmadığını" savundu,  "Zaman değişiyor, yakın zamana kadar her yerde alkışlarla karşılanıyordu, ancak artık ABD'de olduğu gibi bazı salonlarda konuşmasına bike izin verilmiyor" dedi. 
 
30 Ekim Pazartesi
 
SON HABER
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortadoğu’da teröristleri cezalandırmak yerine kolektif sorumluluk ilkesi temelinde intikam alındığını belirtti.Putin, Novo-Ogarevo’daki rezidansında güvenlik ve kolluk kuvvetlerinin başkanlarıyla toplantıda, Dağıstan’daki şiddet olayları ve Ortadoğu’daki durumu görüştü. Rus lider, Dağıstan’ın başkenti Mahaçkala’da meydana gelen şiddet olaylarının Ukrayna menşeili sosyal medya ve Batılı gizli servisler aracılığıyla kışkırtıldığını söyledi.Putin, “Kiev’deki tüm üst düzey küratörlerin, Rusya’da şiddet olaylarını kışkırtan vesayetlerindeki kişilerin tam olarak ne yaptıklarını bildiklerinden emin değilim” ifadesini kullandı.
 
Rus istihbarat ve güvenlik güçlerinin ülkenin Anayasasını korumak için kararlı hareket etmesi gerektiğini kaydeden Putin, bölge başkanlarına ve kolluk kuvvetlerine etnik gruplar ve dinler arası uyumu korumak için zamanında harekete geçmesi gerektiğini söyledi.Ardından Ortadoğu’daki durumu ele almayı teklif eden Putin, “Ortadoğu’da teröristleri cezalandırmak yerine kolektif sorumluluk ilkesinden intikam alınmaya başladı” ifadesini kullandı. Rus lider, Ortadoğu’daki durumun yalanlara, provokasyonlara ve saldırganlığa başvurularak bölünme için kullanıldığını söyledi.
 
Putin’in konuşmasından öne çıkan başlıklar:
 
"Rusya savaş alanında gelecek için, adil dünya düzeninin ilkeleri için mücadele ediyor.
Rusya ne kadar güçlü olursa, konumunu o kadar başarılı savunur.
ABD elitleri ve onların uyduları küresel istikrarsızlığın ana yararlanıcıları.
Ortadoğu’da kan içinde, ölen çocukları, yaşlıların acılarını, sağlık çalışanlarının ölümünü görünce yumruk sıkmamak elde değil, ama duygularımıza yenilmemeliyiz.
Tek hegomonyalı Amerikan tarzı dünya yıkılıyor ve yavaş yavaş geçmişte kalıyor, lakin ABD bunu kabul etmek istemiyor.
ABD, kaosu kullanarak rakiplerini kontrol altına almak ve istikrarsızlaştırmak istiyor.
ABD'nin Ortadoğu'da sürekli kaosa ihtiyacı var, bu yüzden kan dökülmesini durdurmaya hazır olanları itibarsızlaştırıyorlar, Birleşmiş Milletler’e bile saldırıyorlar.
Batı’dan farklı olarak Ortadoğu’daki duruma yönelik yaklaşımlarımızda hiçbir zaman çıkarcılık, entrika, çift dip olmadı. Duruşumuzu her zaman açıkça dile getirdik ve bunu yapmaya devam ediyoruz. Duruşumuz yıldan yıla değişmiyor. Çatışmanın çözümünün anahtarı, egemen ve bağımsız Filistin devletinin, eksiksiz Filistin devletinin kurulması.
ABD, Rusya’nın Ortadoğu dahil küresel ve bölgesel sorunların çözümüne katılımından memnun değil. Onlar ayrıcalıklı olduklarına inanıyor." (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nin Mahaçkale kentindeki havalimanında yaşanan olayların büyük ölçüde dış müdahalenin bir sonucu olduğunu söyledi. Mahaçkale Havalimanı, uçuşlara yeniden açıldı.
 
Basın toplantısında Red Wings havayolu şirketinin Tel Aviv'den kalkan uçağının Mahaçkale Havalimanı'na inmesinin ardından kalabalık bir grup aprona girdiği vakayla ilgili soruları yanıtlayan Peskov, "Dünkü olayın bilgi alanındaki dış nüfuz da dahil büyük ölçüde dış müdahalenin bir sonucu olduğu iyi biliniyor ve aşikar" dedi.
 
Kremlin Sözcüsü, Gazze Şeridi'nden çocukların, yaşlıların, sağlık çalışanlarının öldürüldüğüne dair görüntülerin geldiği bu dönemde provokatörlerin durumu suistimal ederek insanları kışkırtmasının çok kolay olduğunun altını çizdi.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu tür olaylara her zaman büyük önem verdiğini ve vermeye devam ettiğini söyleyen Peskov, Rus liderin henüz geçen hafta Kremlin'de farklı dinlerden temsilcilerle bir araya gelerek bu konuyu masaya yatırdığını anımsattı. (Sputnik)
 
- Ukrayna başkanlık ofisi danışmanı Mihaylo Podolyak, Mahaçkale'deki olayları kendilerinin kışkırttığı yönündeki iddiaları yalanladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova olaylarla ilgili Ukrayna'yı suçlamıştı.
 
- Batılı askeri gözlemciler Rusya'nın Kuzey Kore'den temin ettiği mühimmat sayesinde Ukrayna'da yeniden karşı taaruza geçme imkanı bulduğunu ileri sürdü.
 
- Moldova Rusya'dan 31 yayın organının internet sitesine erişim engeli getirdi. Yasaklanan medya kuruluşları arasında Tass, İnterfaks, Ria FAN, Radio Sputnik, İzvestiya, Vedomosti, AiF, MK ve KP de var.
 
- Rusya Anti-Tekel Servisi FAS, üç mobil operatörün ücretsiz internet paylaşım hakkını abonelere geri vereceğini açıkladı. MTS ise bu hizmeti ücretlendirmeye devam edecek.
 
- Rusya Merkez Bankası tüketici kredilerinde olduğu gibi ipotek kredilerinin de sayısını sınırlama yetkisi istedi.
 
- Kırım'da Ukrayna first leydisi Yelena Zelenska'ya ait bir daire açık arttırmayla satıldı. Yarımada yönetimi daireye el koymuştu.
 
- Kıbrıs Rum Kesimi'nde ABD'nin talebi üzerine bir Rusya vatandaşı tutuklandı. Artur Petrov adındaki şahıs ABD'de üretilen mikroelektronik ürünleri yasa dışı yollardan Rusya'ya ihraç etmekle suçlanıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Dağıstan Cumhuriyeti'nin başı Sergey Melikov dün akşam havaalanına düzenlenen baskına katılanların "ayıplarını temizlemek için özel askeri operasyona katılmalarını" önerdi. Ancak Melikov baskına katılanları gözaltına alıp özel askeri operasyona göndermek için özel önlemler alınmayacağını söyledi. Melikov yaşananlardan dolayı utanç duyduğunu sözlerine ekledi.
 
Öte yandan Rusya İçişleri Bakanlığı baskına katılan 150 kişinin kimliğinin tespit edildiğini, bunlardan 60'ının gözaltına alındığını açıkladı. Bakanlık olaylar sırasında 9 polisin yaralandığını duyurdu.
 
Polis kaynakları olaylara katılanların sayısının 1200 civarında olduğunu bildiriyor.
 
Aeroflot Dağıstan seferlerini Çeçenistan'a kaydırdı.
 
- Rusyalı askeri bloggerlar Herson bölgesi ordu komutanlığına General Mihail Teplinski'nin getirildiğini bildiriyor. Dinyeper Grubu'nun komutanlığını General Oleg Makareviç yürütüyordu.
 
- Olumsuz hava koşulları nedeniyle Moskova havalimanlarında 30'a yakın sefer iptal edildi ya da gecikmeli gerçekleşti. En çok iptal Şeremetyevo'da.
 
- FSB Kırım'da bir Rusya vatandaşını Ukrayna için casusluk yaptığı iddiasıyla gözaltına aldı. Gözaltına alınan şahsın yarımadanın hava savunma sistemleri konusunda Ukrayna'ya bilgi verdiği ileri sürülüyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rus medyası, Rusya Federasyınu'na bağı Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'deki havaalanında "isyan" diye nitelediği dünkü olaylarda 20'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Dağıstan Sağlık Bakanlığı'nın Telegram'daki haberine göre, Yahudi karşıtı izinsiz gösteriler üzerine çıkan arbedede hem polis memurları hem de siviller arasında yaralılar var. 10 yaralının hastanelerde tedavisi sürüyor. Bunlardan ikisinin durumu ağır.
 
29 Ekim Pazar akşamı, Tel Aviv'den kalkan bir uçağın "Yahudi mültecileri getirdiği" iddiaları üzerine, havaalanı yakınında birkaç bin kişi toplanmış,  Filistin halkına destek veren protestocular havaalanına baskın düzenlemişti. Uçağın pilotu, inmek için merdivende bulunan yolcuları tekrar uçağa bindirerek kapıları kapatmış ve polisin müdahalesini beklemişti. Piste girip uçağı kuşatan göstericilerin eylemi ve polisin müdahalesi sonrası uçuşların 6 Kasım'a kadar geçici olarak durdurulduğu açıklandı. Ancak bu sabah seferlere yarın başlanacağı bildirildi.  Haberlerde, "İsyan katılımcılarının eylemleri Dağıstan başkanı Sergey Melikov, federal ve bölgesel ombudsmanlar, Dağıstan Müftüsü, Rusya Federasyonu Müslümanların Ruhani İdaresi, Rusya Yahudi Kongresi ve diğer yetkiiler tarafından kınandı" denildi.
 
Dağıstan Cumhuriyeti başkanı Sergey Melikov, Mahaçkale'deki isyanları, yasaların ağır ihlali olarak nitelendirdi ve "Bu olanlar, bunları yapanlara onur getirmez, utanç getirir. Mahaçkale havaalanında toplananların eylemleri büyük bir yasa ihlalidir, sorumlular cezalandırılacak" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu, şubat 2022'de beri süren çatışmalarda Ukrayna'nın 90 binden fazla askerinin öldürüldüğünü ve yaralandığını söyledi. Pekin'deki 10. Xiangshan Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada Şoygu, Batı politikasının nükleer güçler arasında bir çatışma tehdidi oluşturduğunu, bu ülkelerin Ukrayna'yı bu emellerinde “koçbaşı” olarak kullandığını ve ABD'nin askeri biyolojik faaliyetlerinin ivme kazandığını savundu. Şoygu, Rusya ile Çin arasındaki devletlerarası ilişki modelinin "örnek aınacak düzeyde oduğunu" söyledi. "Kolektif Batı tarafından empoze edilen çatışma gündemine çekilmek istemeyen insanlar sürekli artıyor" diyen Şoygu, "Batı, bize karşı başlatılan hibrit savaşta Rusya'yı stratejik yenilgiye uğratmak için bir rota belirledi ve Ukrayna  koçbaşı olarak seçildi. Rusya ile çatışmanın Batı'nın istikrarlı bir şekilde tırmanması, nükleer güçler arasında felaketle sonuçlanacak doğrudan bir askeri çatışma tehdidini taşıyor. Özel askeri operasyon bölgesindeki durum, ABD ve NATO'nun Rusya'nın güvenliğine darbe vurma ve bizi direnme iradesinden mahrum bırakma hesaplarının ne kadar boş olduğunu gösteriyor" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece Rus birliklerinin Karadeniz'de iki Ukrayna insansız botunu imha ettiğini duyurdu. Karadeniz'de saat 04.00 sıralarında tespit edilen botar, Sivastopol Körfezi'nin girişinde mayın ve sabotaj karşıtı önlem uygulamaları kapsamında vuruldu. Önceki gece bakanlık "Rus hava savunma sistemleri Karadeniz ve Kırım'ın kuzeybatı kesiminde 36 Ukrayna uçak tipi insansız hava aracını imha etti" açıklaması yapmıştı.
 
- Donetsk bölgesindeki Avdiyivka kenti yakınlarında yoğun çatışmaların devam ettiği bildiriliyor.
 
- Ukrayna'nın eski Başbakanı Azarov, mevcut devlet başkanı ve ekibinin etkisizliği nedeniyle ABD yetkililerinin "Zelenskiy'nin yerini alacak birini aradığını" söyledi. (M. Komsomolets)
 
29 Ekim Pazar
 
- İsrail'n Gazze'deki saldırılarına tepkiler, Rusya Federasyonu'na bağı bazı Kafkas cumhuriyetlerinde bazı miting ve saldırılara neden oldu. RBC'nın haberine göre, kimliği belirsiz kişiler, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik'te inşaat halindeki bir Yahudi kültür merkezinin arazisindeki lastikleri ateşe verdi ve duvara Yahudi karşıtı bir yazılar yazdı. Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi bu tür eylemlerin önlenmesi çağrısında bulundu.
 
Öte yandan Karaçay-Çerkesya'da polis memurları Çerkessk'te İsrail'i protesto için izinsiz bir mitinge katılanlardan 34 kişiyi kamu düzenini bozdukları gerekçesiyle gözaltına alındı. İzinsiz mitige katılanlara yasalar 10 ila 30 bin ruble arasında para cezası öngörüyor.
 
Ajans haberlerine görde Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de bazı protestocular havaalanı terminaline ve uçuş pistine zorla girerek gösteri yaptı ve İsrail pasaportluların ülkeye sokulmamasını talep etti. Güvenlik güçlerinin müdahaesiyle olaylar büyümeden kontrol altına alındı. Protestocular nedeniyle uçakların kabulü 6 Kasım'a kadar geçici olarak durduruldu. Kommersat'ın haberine göre, 29 Ekim Pazar akşamı, Tel Aviv'den kalkan uçağın Mahaçkale'ye varışından kısa bir süre önce, havaalanı yakınında birkaç bin kişi toplandğı, eyleme katılanların "Dağıstan topraklarına İsrail'den gelen mültecileri protesto ettikeri ve tekbir getirrerek Filistin halkına destek verdikleri" belirtildi. Bazı göstericiler polis tarafından pistte etkisiz hale getirilerek gözatına alındı.
 
 
 
 
В аэропорту Махачкалы разразились беспорядки из-за прибытия рейса из Тель-Авива. Украинские каналы, замаскированные под кавказские, весь день сегодня и вчера подстрекали людей «разобраться с теми, кто поддерживает Израиль». 

К самолету прибежала разъяренная толпа. Атаковали полицейскую машину.

ГУ МВД России по СКФО предупредило о недопустимости проведения несогласованных акций в связи с ситуацией вокруг аэропорта в Махачкале возбуждено дело по статье об организации массовых беспорядков.

Аэропорт сейчас закрыли на прилет и вылет, самолеты направили на запасные аэродромы. ЦИПСОшные каналы продолжают резвиться. 

У нас только один вопрос - куда вчера и сегодня смотрели местные власти? В каналах провокаторов можно было заранее прочесть черным по белому, куда они направляют людей.
 
Hasavyurt'ta bir otelde "Yahudilerin kaldığı" yolundan sosyal medya paylaşımları üzerine bir grup otel çevreside eylem yaptı, binaya taş atıldı. Polis, otelde İsrailli müşteri olmadığına ikna ederek gösterici grubu dağıttı.
 
Gün içi farklı bölgelerden bı tür haberler gelmesi üzerine Çeçenistan Cumhuriyeti Basın ve Enformasyon Bakanı Ahmed Dudayev, Kuzey Kafkasya'da İsrail'deki çatışmayla ilgili eylemlerin durdurulması gerektiğini, çünkü İsrail liderliğinin kınanan eylemlerini Yahudi uyruklu tüm temsilcilere yüklemenin doğru olmadığını söyledi. Birçok Yahudi'nin İsrail'in eylemlerini kınadığını vurgulayan Dudayev, "Amerika Birleşik Devletleri'nde, İngiltere'de, Avrupa ülkelerinde on binlerce Yahudi'nin Filistin halkıyla dayanışma amacıyla mitinglere gittiği binlerce kişinin katıldığı mitingler görüyoruz. Rusya'da tüm milletlerin temsilcileri eşit hak ve özgürlüklere sahiptir, bu nedenle bu tür provokatif eylemler kanunla bastırılacaktır" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Karadeniz ve Kırım'ın kuzeybatı kesiminde Ukrayna'ya ait 36 adet uçak tipi insansız hava aracını imha ettiğini bildirdi. 
 
- Dün gece Krasnodar Bölgesi'ndeki Afipski petrol rafinerisinin topraklarında bir yangın meydana geldi. Telegram kanalları, yangından önce bölgede patlama sesi duyduğunu iddia eden görgü tanıklarının videolarını yayınlıyor. Bölgesel hükümet yetkilieri yangının "tesisin görevlileri tarafından yarım saat içinde derhal söndürüldüğünü, ölü ya da yaralı olmadığını" söyledi.  
 
-  Savunma Bakanlığı, Zaporojye istikametinde Rus ordusunun, Ukrayna'ya ait iki Leopard tankı ve iki Bradley piyade savaş aracından oluşan zırhlı grubu insansız hava araçlarıyla imha ettiğini duyurdu. Ayrıca Ukrayna ordusunun, Rus birliklerinin Güney grubunun saldırıları sonrasında 150'den fazla askeri personeli ve HIMARS MLRS füze sstemini  de kaybettiği beirtildi. Açıklamaya göre ayrıca operasyonlarda Ukrayna silahlı kuvvetlerine ait MiG-29 savaş uçağı ve Su-25 saldırı uçağı Rus hava savunması tarafından düşürüldü. 
 
- Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Kulit, düzenlediği basın toplantısında Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Suriye hükümet ordu birliklerinin mevzilerine yönelik saldırılara karışan militanların yeraltı sığınaklarını ve komuta merkezlerini vurduğunu söyledi. Tuğamiral Kulit, “Rus Hava-Uzay Kuvvetleri, Suriye hükümet ordu birliklerinin mevzilerine yönelik bombardımanlara karışan militanların tesislerine hava saldırıları düzenledi. Lazkiye'nin Kbana, İdlib'in Barişa ve Eriha yerleşim birimlerinde yasadışı silahlı grupların yeraltı sığınakları ve kontrol noktaları vuruldu” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rus atlet Ivan Denisov, özel askeri operasyon bölgesinde hayatını kaybetti. Sürat pateninde milli sporcu olan Denisov'un ölümü Rusya Paten Birliği tarafından bildirildi.
 
- İspanyol gazetesi  El País, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Rusya lideri Vladimir Putin'in Pekin'de yaptığı görüşmenin Avrupa Birliği içindeki bölünmeyi derinleştirdiğini yazıyor.
 
-  Foreign Policsy dergisindeki yorumda, Batılı ülkelerin Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulaması kararının Rus ekonomisine öngörülen zararı vermediği belirtildi.
 
-  Kiev dahil Ukrayna'nın 16 şehrinde, şubat 2022'den beri cephede bulunan askerlerin yakınları miting düzenleyerek askerleri terhis edilmesi çağrısında bulundu.
 
- Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, İsrail'i Filistinlilere soykırım yapmakla ve "Hitler'inkinden aşağı kalmayan faşizmle" suçladı. Kadırov,  "NATO'yu bizimle savaşa kuvvet göndermeye zorlamak için Ukrayna ile çatışmanın sürdürülmesine çaba göstereceğime söz veriyorum" dedi. 
 
- Rusya'da faailiyet gösteren ve yaptırım döneminin para transfererinde en aktif finans kurumu olan Avusturya bankası Raiffeisenbank, 30 bin euronun üzerindeki transferlere izin verdiği ülkelerin sayısını sınırlandırdı. Bireysel müşteriler sadece 41 Avrupa ülkesine 30 bin euro üzeri transfer yapabilecek. Listede Türkiye de var. Banka daha önce Belarus, Gürcistan, Ermenistan, Kazakistan, BAE'ye euro gönderilmesini yasaklamıştı. 
 
28 Ekim Cumartesi
 
-  Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kursk Nükleer Santraline saldıran 3 Ukrayna insansız hava aracından birinin nükleer atık deposuna çarptığını, diğer ikisinin santralin idari bina kompleksine düştüğünü söyledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 26 Ekim'de Kursk Nükleer Santralini hedef alarak İHA’larla saldırı düzenlediğini anımsatan Zaharova, “Patlayıcılarla dolu İHA'lardan biri nükleer atık deposuna çarparak duvarlarına zarar verdi. Diğer ikisi ise santralin idari binası kompleksine düştü. Ön verilere göre nükleer santrale saldırıda kullanılan insansız hava araçlarında Batılı ülkelerden sağlanan bileşenler kullanıldı” dedi. Bunun, Kiev rejiminin nükleer terör eylemleri de dahil olmak üzere suç eylemlerinde hiçbir sınır tanımadığının kanıtı olduğunu belirten Zaharova, bu saldırının birçok ülkenin topraklarını etkileyecek büyük ölçekli bir nükleer felaketle sonuçlanabileceğine dikkat çekti. Kiev rejiminin Kursk Nükleer Santralini bombalayarak en iğrenç terör örgütleriyle aynı seviyeye indiğine vurgu yapan Zaharova, “Bu suç eyleminin izinsiz ve muhtemelen Batılı destekçilerinin doğrudan talimatı olmadan işlenemeyeceği gerçeği özellikle endişe vericidir” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Hamas hareketinin temsilcilerinin Rusya'nın talebine yanıt verme ve 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen militan saldırı sonrasında rehin tutulan Rusları serbest bırakma sözü verdiğini söyledi. Bogdanov'a göre, Moskova'da Hamas temsilcileriyle yapılan toplantıda kendilerine rehineler arasında sekiz Rus'un yer aldığı bir liste verildi. Bogdanov, "Cevap vereceklerine ve bize yardım edeceklerine söz verdiler. Onları bulup serbest bırakılmaları için her türlü tedbiri alacaklar" dedi.
 
- Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Sputnik’e demecinde Hamas'ın Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan rehineler arasında olabilecek Rusların listesini aldığını, onları aradığını ve serbest bırakmaya hazır olduğunu söyledi. Merzuk, "Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan çifte vatandaşlığa sahip vatandaşların listesini aldık. Bu listeyi çok önemsiyoruz ve dikkatle ele alacağız çünkü Rusya'yı en yakın dostumuz olarak görüyoruz" dedi.
 
- Çeçen Ahmat özel müfrezesinin komutanı Apti Alaudinov, Wagner savaşçılarının kendi özel kuvveterine transfer olduğunu ve Ukrayna'daki özel operasyon bölgesine geldiğini söyledi.
 
- Bloomberg'in kendi diplomatik kaynaklara atıfta bulunarak verdiği habere göre, ABD'nin Avrupalı ​​ve Asyalı müttefikleri, Washington'un İsrail ve Ukrayna'ya aynı anda yardım etme yeteneğinden giderek daha fazla şüphe duyuyor.
 
- Ukrayna Adalet Bakanı Denis Malyuska, işgücü sıkıntısı nedeniyle mahkumları madenlerde çalıştırımaya başlandığını duyurdu.
 
- İsrail'in Gazze'de kapsamlı kara operasyonu başlattığı saatlerde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulmasının" istendiği karar tasarısını kabul etti. Böylece ABD ve Rusya'nın karşılıklı vetoları ile BM Güvenlik Konseyi'nde bağlayıcı karar alınamamasının ardından, her ülkenin eşit bir tek oy sahibi olduğu ve veto hakkının olmadığı BM Genel Kurulunda bağlayıcılığı olmayan ama "siyasi ağırlığı olduğu ve uluslararası topluma güçlü mesaj verdiği" savunulan bir karar alınmış oldu. Uluslararası barış ve güvenliği etkileyen önemli konularda, karar tasarısı üçte iki çoğunlukla kabul ediliyor. 
 
193 üyeli BM Genel Kurulunun "Özel Acil Filistin" oturumunda oylanan tasarıya 120 "kabul", 45 "çekimser" ve 14 "hayır" oyun çktı.
 
Ürdün'ün Arap ülkeleri adına sunduğu karar, "çatışmaların sona ermesine yol açacak acil, kalıcı ve sürdürülebilir bir insani ateşkes"in yanı sıra Filistinli mültecilere yardım etmek üzere  BM kuruluşuna insani yardım erişimi sağlanması çağrısında bulunuyor. Belgede ayrıca Gazze Şeridi'ne yardım sağlamak için insani koridorların oluşturulması çağrısı da yapılıyor. Çatışmanın taraflarından  "uluslararası hukuka uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi", rehineleri serbest bırakması ve tüm sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzey kesiminden güneyine nakledilmesi emrinden vazgeçmesi isteniyor. 
 
Tasarıyı Türkiye ve Rusya dahil 120 ülke destekledi. Aralarında İsrail ve ABD'nin de bulunduğu 14 ülke karşı çıktı, Ukrayna dahil 45 ülke ise çekimser kaldı.
 
Destekleyenler arasında Azerbaycan, Belarus, Çin, Fransa, Kazakistan, Ermenistan  ve İspanya yer alıyor. Birçok ülke oy kullanmadı.
 
ABD, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Guatemala, Hırvatistan, Macaristan, İsrail, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay aleyhte oy kullandı.
 
Çekimser kalanlar arasında Almanya, Estonya, Finlandiya, Kanada, Hindistan, Irak, İtalya, Japonya, Yunanistan ve Letonya vardı.
 
BM Genel Kurulu, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınayan değişiklik teklifini reddetti. Değişiklik Kanada tarafından önerildi ve ABD tarafından desteklendi.
 
İsrail Daimi Temsilcisi Gilad Erdan oylama sonrasında BM'nin meşruiyetini kaybettiğini söyledi. Hamas kararın kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.
 
BM Genel Kurulu belgeyi, BM Güvenlik Konseyi'nin bu kararı kabul etmeye yönelik üç başarısız girişiminin ardından kabul etti. Rusya, Brezilya ve ABD projeleri, karşılıklı vetolarla masada kalmıştı.
 
Medyaya yansıyan ilk yorumlarda, "Almanya, böyle bir karara olumsuz tepki verebilecek büyük bir İslami azınlığa sahip olduğu için bundan kaçındı ve çekimser kaldı. Fransa ve İspanya karara lehte oy verdi; Paris, Avrupa'nın en büyük İslami topluluğuna sahip olması ve Orta Doğu ile tarihi bağları nedeniyle, Madrid ise Filistinlilerle son derece iyi ilişkilere sahip olduğu için. AB'nin çoğunluğu, ateşkesin yalnızca yeniden örgütlenebilecek Hamas teröristlerine fayda sağlayacağının bilincinde olarak aleyhte oy kullandı veya çekimser kaldı. Eğer Ukrayna'da Rusya'nın yararına olacak bir ateşkese karşıysak, terör örgütü Hamas'ın yararına olacak bir ateşkese de karşıyız mantığı işledi" görüşleri öne çıktı.
 
- M. Komsomlets'in haberine göre Rusya'nın ABD Büyükelçiliği, Washington'un "Rus ordusundaki infazlara ilişkin açıklamalarını sahte, iğrenç ve asılsız olduğunu" kaydetti. Rus diplomatlar, "Kirby'nin tüm imalarının yalan olduğunu, Rus askeri personelin, kendi topraklarını savunarak cesur ve profesyonelce hareket ettiğini" vurguladı. ABD, Rusya'nın emirlere uymayan askerleri infaz ettiğini ve Ukrayna topçu ateşinden geri çekilmeleri halinde tüm birlikleri ölümle tehdit ettiğini iddia etmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "Emirlere uymak istemedikleri için kendi askerlerinizi infaz edeceğinizi düşünmek ve şimdi de tüm birlikleri infaz etmekle tehdit etmek, bu barbarca" demşti.
 
- Slovakya Başbakanı Robert Fico, gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik 12. yaptırım paketinin nükleer sektörü kapsaması halinde destek vermeyeceklerini söyledi. Fico, “Yaptırımlar konusunda öncelikle bize zarar vermemeleri konusunda çok dikkatli olacağız. Hazırlanmakta olan 12. pakette nükleer sektörle ilgili şeyler olabileceğine dair öneriler var. Böyle bir öneri ortaya çıkarsa, destek vereceğimizi düşünmüyorum. Bunun yalnızca birkaç ülkeden gelen bir öneri olduğunu biliyorum” dedi. Fico, bu tutumlarının Slovakya'daki nükleer santrallerin işleyebilmesi ve onlara yakıt tedariği ile ilgili olduğunu vurguladı. Rusya’ya yönelik yaptırımların işe yaramadığına vurgu yapan Fico, ancak bunun önerilen her yaptırıma karşı çıkacakları anlamına gelmediğini belirterek, tutumlarını bunların Slovakya üzerindeki etkisine göre belirleyeceklerini kaydetti. (Sputnik)
 
27 Ekim Cuma
 
SON HABER
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Batı medyasının Orta Doğu’daki gerilimin Rusya’nın yararına olduğu yalanını ilerletmeye çalıştığını belirtti. Mariya Zaharova, Telegram paylaşımında, “Batılı enformasyon ve politik ana akımı, Ortadoğu’daki gerilimin Rusya’nın yararına olduğu, çünkü uluslararası toplumun dikkatini Ukrayna’daki durumdan uzaklaştırdığı tezini takıntılı biçimde ilerletiyor” diye yazdı. Rusya’nın, acil ateşkes konusunda ısrarcı olduğunu ve ilgili çağrıyı BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısına dahil ettiğini anımsatan Zaharova, tam da bu ateşkes çağrısı yüzünden ABD’nin tasarıyı engellediğine dikkat çekerek, “Bu durumda bu gerilim kimin işine yarıyor?” dedi. (Sputnik)
 
-  Ukrayna'dan Rusya'ya yasadışı yollardan silah taşındığını belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın yasadışı silahların kaynağı olduğunu vurguladı. Devlet Başkanı Putin, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı haftalık toplantıda ülkedeki silah kaçakçılığı sorununu gündeme getirdi. "Silah ve mühimmatların Ukrayna'dan da olmak üzere yasadışı yollardan Rusya topraklarına nasıl girdiği üzerine düşünmeliyiz" diyen Putin, söz konusu silahların orduya gitmediğini, ülke içine yayıldığını belirtti.  Sputnik'e göre FSB, son olarak 20 Ekim'de Moskova, St. Petersburg, Sivastopol, Kırım, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri de dahil Rusya'nın 38 bölgesinde 43 yeraltı silah atölyesinin tespit edildiğini duyurmuştu.
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko Rusya ile Ukrayna'yı en kısa sürede müzakere masasına oturmaya çağırdı. Lukaşenko mevcut cephe çizgisinin korunarak "toprak ve barış" konuşmalarının başlaması gerektiğini söyledi.
 
- Rusya Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 15'e yükseltmesinden sonra ruble yüzde 1'e yakın değer kazandı. Ancak akşam saatlerine doğru dolar ve euro yeniden yükseldi. Moskova Borsası'nda dolar 93,78, euro 99,13 rubleden işlem görüyor.
 
Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina faiz arttırımına devam etmeye hazır olduklarını söyledi. Nabiullina karar alırken tek kriterlerinin enflasyon ve hane halkının enflasyon beklentisi olduğunu yineledi. Merkez bankası başkanı 3. çeyrekte enflasyonun beklentilerinin üstünde gerçekleştiğini söyledi.
 
- Reuters'in haberine göre Ukrayna'ya yapılan askeri yardımlar sayesinde Lockheed, General Dynamics ve RTX Amerikalı gibi savunma sanayi şirketleri beklediklerinin üzerinde kâr elde etti. İsrail-Hamas çatışması da silah üreticilerinin kısa vadede kazançlarını arttıracak gelişmeler arasında.
 
- İnterfaks ajansı Moskova Şehir Mahkemesi'nin fizikçi Anatoli Gubanov'u 12 yıl hapis cezasına çarptırdığını bildiriyor. Gubanov vatana ihanet suçlamasıyla yargılanıyordu. İddia makamı fizikçinin hipersonik füzelerle ilgili gizli bilgileri Avrupa ülkelerine verdiğini ileri sürmüştü. Gubanov benzer suçlamalarla hapse giren 5. Rus fizikçi oldu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Eski Ukrayna meclisi üyesi Oleg Tsarev Yalta'da silahlı saldırıya uğradı. Güvenlik güçlerinden bilgi alan Kommersant Tsarev'in hastaneye kaldırıldığını yazıyor. Bazı kaynaklar Tsarev'e ateş edildiğini, bazıları ise eski politikacının bıçaklandığını aktardı. Viktor Yanukoviç'e yakınlığıyla bilinen Tsarev 2014 seçimlerinde Ukrayna devlet başkanlığına adaylığını koymuştu. Donbass'ın Ukrayna'dan ayrılmasını savunan Tsarev daha sonra Rusya tarafına geçmişti.
 
Öte yandan Kırımlı yetkililer yarımadada hizmet veren internet sunucularının yoğun bir siber saldırıya maruz kaldığını açıkladı.
 
- The Guardian ve Politico'ya konuşan Avrupalı üst düzey görevliler Macaristan'ın Birlik için bir tehdit olarak görülmeye başlandığını söyledi. Kaynaklar Macaristan'ın Rusya ile kurduğu yakın ilişki nedeniyle diğer üye ülkelerin güvenini kaybetme yolunda ilerlediğini belirtiyor.
 
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Avrupa Birliği'ni Ukrayna konusunda B planına geçmeye çağırdı. Orban Ukrayna'nın "bu savaşı kazanamayacağının ortaya çıktığını" söyledi.
 
- Rusya hükümeti ruble karşılığı ihraç edilecek tarım ürünlerinin listesini yayınladı. 1 Kasımdan itibaren ruble karşılığı da satılabilecek ürünler arasında mısır, buğday, süt, et, kümes hayvanları ve şeker de var.
 
- Raiffeisenbank 1 Kasımdan itibaren gerçek kişilerin bazı ülkelere para transferine aylık 30 bin euro limiti getirecek. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 41 ülke sınırlama dışında bırakıldı. 
 
- Kommersant gazetesi Armavir'deki pilot okulu mezuniyet töreninde "zehirli pasta" getirilmesi olayıyla ilgili yeni detaylara ulaştı. Gazete, törene getirilen pasta ve viskide yüksek dozda ilaç bulunduğunu yazıyor. Kommersant'a konuşan polis kaynakları söz konusu ilacın adını açıklamadı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Moskova'da bulunan Hamas heyetinden Abu Hamid, ateşkes ilan edilmeden ellerindeki rehineleri bırakmayacaklarını söyledi. Kommersant'ın haberine göre Abu Hamid, "Hangi rehinelerin sivil olduğunu tespit etmek için zamana ihtiyacımız var, bu da ancak ateşkes ortamında mümkün" şeklinde konuştu. Hamas heyeti dün Moskova'ya resmi bir ziyaret düzenlemiş, İsrail gelişmeye sert tepki vermişti.
 
Öte yandan arabulucu pozizyonundaki Katarlı yetkililer müzakerelerin çok zorlu geçtiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Muhammed ben Abdel Aziz al-Hulayfi "Çok ama çok zorlu müzakereler yürütüyoruz. Bu esnada şiddet her geçen gün artıyor ve bombardımanlar her gün sürüyor ve görevimiz daha da zorlaşıyor," şeklinde konuştu.
 
- İsrail'in Rusya büyükelçisi Aleksandr Ben Tsvi iki ülkenin Filistin-İsrail sorunu konusunda pozisyonlarının her zaman örtüşmediğini söyledi. Ben Tsvi Rusya ile örneğin Birleşmiş Miilletler'de bu konuda görüş ayrılığı yaşadıklarını belirtiyor.
 
- ABD, Suriye'nin doğusunda İran'la bağlantılı iki üsse hava saldırısı düzenledi. Beyaz Saray saldırının bölgedeki Amerikan askerlerine düzenlenen saldırıya cevap niteliğinde olduğunu açıkladı.
 
- Avrupa Birliği ülkeleri Ukrayna'ya 50 milyar euroluk yeni bir kaynak ayırmak konusunda uzlaşmaya varamadı. RBC Macaristan ve Slovakya'nın yardıma itiraz ettiğini yazıyor. Söz konusu yardım 2024-2027 yıllarını kapsıyor. Son olarak Macaristan Ukrayna'ya 500 milyon euroluk yardım dilimini bloke etmişti.
 
- Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Karadeniz'de alternatif koridor üzerinden tahıl taşımaya son verdikleri yönünde Ukrayna basınında çıkan iddiaları yalanladı. Kubrakov "askeri ve hava durumunu" dikkate almak zorunda olduklarını, ancak bütün sivil koridorların faal olduğunu söyledi.
 
- Moskova'da kar yağışı nedeniyle 40'ın üstünde uçak seferi iptal edildi ya da gecikti. En çok iptal Domodedovo'da.
 
- Bloomberg ajansının bildirdiğine göre Ukrayna konusunda düzenlenecek üçüncü uluslararası toplantı Çin'in katılımı olmadan gerçekleşecek. Malta'da yapılacak toplantıya 55 ülkenin temsilci göndermesi bekleniyor.
 
SON HABER
 
- İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Filistinli İslamcı hareket Hamas'tan bir heyetin Moskova'ya davet edilmesini "terörizme destek olarak değerlendirdiğini" duyurdu. Açıklamada “Hamas, IŞİD'den daha kötü bir terör örgütüdür. İsrail, üst düzey Hamas yetkililerinin Moskova'ya davet edilmesini, terörizmi destekleyen ve Hamas teröristlerinin zulmünü meşrulaştıran ahlak dışı bir adım olarak görüyor" denildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Rus hükümetine "Hamas teröristlerini derhal sınır dışı etmesi" çağrısında bulundu. Fotoğrafta soldan sağa İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Putin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov ve Hamas'ın uluslararası ilişkiler sorumlusu Mousa Abu Marzuk görülüyor. Üçlünün bugün Moskova'da üçlü bir toplantı yaptığı açıklandı. Fotoğrafı Hamas örgütü kendi Telegram kanalından paylaştı.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'yı ziyaret eden Filistinli Hamas hareketi heyetiyle görüşme planının olmadığını söyledi. Gazetecilerin ‘Putin ile Hamas temsilcileri arasında görüşme olup olmayacağı’ sorusuna Peskov, "Hayır. Temaslar Dışişleri Bakanlığı hattında" yanıtını verdi. Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hamas temsilcilerinin Moskova'yı ziyaret ettiğini doğrulamıştı. (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bir Hamas heyetinin resmi bir ziyaret için Moskova'ya geldiğini duyurdu. Zaharova heyetin kiminle görüşeceği ve hangi konularda temaslarda bulunacağı konusunda daha sonra bir açıklama yapılacağını söyledi. Ria'nın bildirdiğine göre Hamas heyetine örgütün politbüro üyelerinden Abu Marzuk başkanlık ediyor.
 
- Ukraynalı RBC Ukraina gazetesi, tahıl ihracatı için kullanılan deniz koridorunun "Rus tehdidi" nedeniyle askıya alındığını duyurdu. Gazetenin kendi kaynaklarına dayandırdığı habere göre bugünden itibaren koridorda gemilerin seyrine son verilecek.
 
- Moskova Askerlik Şubesi Başkanı Maksim Loktev seferberlik kapsamında silah altına alınanların rotasyona alınarak yerlerine orduyla sözleşme imzalayan askerlerin gönderilmesini önerdi. Loktev Ukrayna'daki Rus askerlerinin dinlenmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
- Rusya Devlet Duması 2024-2026 bütçe tasarısını onayladı. Duma internet sitesinde yer alan açıklamada 2024 yılında bütçe dengesinin sağlanması için 1,3 trilyon borçlanmaya gidileceği bilgisi yer alıyor.
 
- Ukrayna Merkez Bankası faiz oranını yüzde 20'den 16'ya indirdi. Aynı gün Türkiye Merkez Bankası da oranı 500 baz puan arttırarak yüzde 35'e yükseltti.
 
- İsveç mahkemesi Rusya lehine casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan İsveç vatandaşı Sergey Skvortsov'u suçsuz buldu.
 
- Kommersant gazetesinin haberine göre, havacılık okulunun mezuniyet törenine zehirli pasta getirdiği iddiasıyla Melitopol doğumlu bir kişi hakkında terör soruturması açıldı. Pilot yetiştiren Armavir Yüksek Askeri Havacılı Okulu'nun mezuniyet törenine 77 kişinin katıldığı bildiriliyor. Şahıs törene zehirli pasta ve Jameson viski getirmekle itham edildi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Slovakya'nın yeni başbakanı Robert Fico Ukrayna'ya askeri yardımları durdurduğunu açıkladı. Fico ilgili açıklamasında "Savaşın 10 yıl sürmesindense varsın müzakereler 10 yıl sürsün," ifadesini kullandı. 5,5 milyon nüfusa sahip Slovakya Ukrayna ile sınır komşusu.
 
- Rusya'da petrol ürünlerinin ardından kümes hayvanları ihracatının yasaklanması gündemde. Devlet ajansı Minselhoz iç pazarda fiyat artışının önüne geçilmesi için bazı ürünlerin ihracatının aralık ayından itibaren yasaklanmasını teklif etti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, yeni geliştirilen Malva tipi obüslerin ilk partisinin Rosteh tarafından kendilerine teslim edildiğini açıkladı.
 
- RBC'nın haberine göre, 2019 ve 2022 yılında Rusya vatandaşlığı alan iki Tacik, Moskova'da askerlik şubesinden firar etti. Gazete askere alınan Taciklerden birinin daha sonra yakalandığını yazıyor.
 
- İsrail'in Rusya büyükelçiliği Aliyah tabir edilen Yahudi vatandaş göçü işlemlerine yeniden başlandığını duyurdu.
 
Öte yandan İsrailli yetkililer Hamas'ın saldırısı sonrasında hayatını kaybeden Rusya vatandaşlarının sayısının 23'e yükseldiğini açıkladı. 4 Rusya vatandaşı ise hala kayıp.
 
- Moskova'da bir mahkeme, Pervıy Kanal canlı yayınında yaptığı protesto ile gündeme gelen eski kanal çalışanı Mariya Ovsyannikova'nın çocukları üzerindeki velayetini kaldırdı. Ovsyannikova şu anda 11 yaşındaki kızıyla birlikte Paris'te yaşıyor. Eski televizyoncunun 17 yaşında bir de oğlu var.
 
- Polonya temyiz mahkemesi Gazprom'a verilen 6,8 milyar dolarlık cezayı iptal etti.
 
- Saratov hayvanat bahçesinde çıkan yangında 40 hayvan can verdi. Hayvanların dumandan boğulduğu bildiriliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- BM Güvenlik Konseyi'nde karşılıklı engellemelerle Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin bir kez daha karar alınamadı. Rusya ve ABD önderiğinde verilen iki karar tasarısı da, karşı tarafın kullandığı vetolara boke edildi. 
 
Önce Rusya'nın sunduğu karar taslağı ele alındı. Çin, Gana ve BAE tarafından desteklenen taslak, ABD ve İngiltere vetosuyla reddedildi. Dokuz ülke çekimser kaldı. Kararın geçmesi için dokuz destek oyu verilmesi ve veto kulanılmaması gerekiyordu. Taslakta derhal ateşkes, Gazze Şeridi sakinlerinin güneye tahliyesi için İsrail'in verdiği emrinin kaldırılması, insani koridorların düzenlenmesi ve sivil rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunuluyordu. Belgede, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının yanı sıra "Gazze'deki sivillere ve sivil altyapıya yönelik tüm saldırılar ayrım gözetilmeksizin kınanıyor" ifadesi bulunuyordu. İsrail'i açıkça destekleyen ABD ve İngiltere buna karşı çıkarak veto haklarını kullandı.
 
Rusya'nın BM daimi temsilcisi Vasili Nebenzya oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu'daki benzeri görülmemiş bu krize yanıt verememiş olmasından üzüntü duyuyoruz. Konsey üyelerinin, stratejik bilgelik gösterme ve Rusya tarafından önerilen metni destekleme cesaretini bulamamaları üzüntü vericidir" dedi. Bu, Rusya'nın Filistin-İsrail çatışması çerçevesinde önerdiği, veto edilen ikinci karar taslağı oldu. 17 Ekim'deki ilk tasarıya karşı ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya, Hamas'ın eylemlerini kınamadığı gerekçesiyle aleyhte oy kullanmıştı.
 
Daha sonra ABD'nin sunduğu karar tasarısı da da BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunuldu. Tasarıda,  "Hamas'ın İsrail'e yönelik terörist saldırısının kınandığı" ifadesine yer verildi. Rusya ve Çin, ateşkes çağrısı yapmadığı için tasarıyı veto etti.
 
ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, "ABD, Rusya ve Çin'in bu kararı veto etmesinden derin hayal kırıklığına uğradı. Oysa güçlü ve dengeli bir karardı. Bugünkü oylama bir başarısızlık olsa da, hem İsrailliler hem de Filistinliler için daha barışçıl ve güvenli bir gelecek inşa etmek için çabalamaktan vazgeçmemeliyiz" dedi.
 
- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu IAEA, dün gece Ukrayna'daki Hmelnitsky nükleer santrali yakınlarında patlamalar meydana geldi. Nükleer santralin pencereleri, iki patlamanın yarattığı şok dalgasıyla kırıldı. Raporda, sabah saat 01.26'da hava saldırısı sirenlerinin çaldığı belirtilerek,"Son derece istikrarsız bir nükleer güvenlik durumu ortaya çıktı" uyarısı yapıldı.
 
- Dmitri Medvedev, yılbaşından bu yana 385 bin kişinin Rus ordusuna kaydolduğunu, bunlardan 80 binin gönüllü olduğunu bildirdi. Medvedev sosyal medyadaki bir videoda, "Her gün 1600'den fazla kişi silahlı kuvvetlerle sözleşme imzalıyor" dedi.
 
- Türkiye'den onay sinyali gediği gün, Macar Parlamentosu, İsveç'in NATO'ya katılım başvurusuna ilişkin oylama yapılması yönündeki öneriyi ezici bir çoğunlukla reddetti. Haberi veren Reuters'e göre girişim, parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip olan iktidardaki Fidesz partisi tarafından engellendi. Partinin lideri Başbakan Viktor Orban. Orbán'ın partisi, İsveçli politikacıların Macaristan'daki demokrasinin durumu hakkında "yalan söyleyip propaganda yapmakla" suçluyordu.
 
- Orban'ın sözcüsü, Macaristan hükümetinin Ukrayna'ya yardım için 20 milyar euro tahsisi de dahil olmak üzere 2024-2027 AB bütçesinde yapılacak değişiklikleri desteklemeyeceğini söyledi.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, The Wall Street Journal'a (WSJ) verdiği röportajda, şu anda ülkede bulunan Rus askeri üssünün kapatılması ya da askerlerin çekilmesi olasılığının tartışılmadığını söyledi. Dağlık Karabağ'daki duruma bakıldığında Ermenistan topraklarında bir Rus askeri üssünün konuşlandırılmasında "avantajlar" görmediğini söyleyen Paşinyan, “Yine de böyle bir konuyu tartışmıyoruz" dedi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bugün Brüksel'de yapılacak AB zirvesinde konuşacak. Zirve, İsrail-Hamas savaşının 7 Ekim'de başlamasından bu yana AB'nin 27 ulusal liderinin ilk yüz yüze toplantısı olacak.
 
- Avrupa Birliği liderleri toplantısı öncesinde konuşan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "Avrupa'nın Ukrayna'ya olan ortak desteğini zayıflatma hatasına düşmemesi gerektiğini" savundu.
 
- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Washington'u ziyaret edecek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmeler yapılması planlanıyor.
 
- Amerikalı milyarder Elon Musk, Beyaz Saray'ın Ukrayna'ya mali desteği sürdürme planlarını sert bir şekilde eleştiren işadamı David Sachs'a destek verdi. Sachs, X sosyal ağında Washington DC'de oturanların  Kiev'e 60 milyar dolar daha yollayarak Rusya'ya karşı başarı beklediğini söyedi ve "Ancak buna yalnızca bir 'aptal' inanır" diye yazdı. Bu mesaja yorum yapan Musk "Orada bir sürü aptal var" dedi.
 
- Rusya ordusu, hava savunma kuvvetlerinin Ukrayna tarafından ateşlenen iki uzun menzilli ABD yapımı ATACM füzesini düşürdüğünü açıkladı.
 
- Stratejik Endüstriler Bakanı Kamışin, Ukrayna'nın bu yıl sonuna kadar ayda on binlerce drone üretmeyi planladığını söyledi.
 
- Moskova'da Lubyanka semtindeki FSB binasını havaya uçurmayı planlayan beş yabancı ve bir Rusya vatandaşının yargılanmasına başlandığı bildirildi. RBC'nın haberine göre geçen yıl yakalanan sanıklar Moskova'da kurye ve işçi olarak çalışıyorlardı. Sanıkların, Rus birliklerinin Suriye'den çekilmesini talep eden eylem planladıkları iddia ediliyor.
 
25 Ekim Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- The Washington Post gazetesi Rusya ile Ukrayna'nın insani meseleleri görüşmek üzere gizli teması sürdürdüğünü yazıyor. Habere göre bu kanallar aracılığıyla iki ülke hayatını kaybeden askerlerin bedenlerinin iadesi ve esir takası gibi konuları çözüme bağlıyor.
 
- Reuters ajansı G7 ülkelerinin Rusya'nın elmas ihracatına yönelik yaptırım kararını ekim sonunda açıklayacağını yazıyor.
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Rusya'nın askeri operasyonunun başladığı tarihten bu yana ülkede 270 binin üstünde insanın engelli statüsü aldığını açıkladı.
 
- Kommersant gazetesi World Justice Project tarafından hazırlanan hukukun üstünlüğü endeksinde Rusya'nın 113'üncü sıraya gerilediğini yazıyor. Endekste Türkiye ise Rusya'nın dört basamak gerisinde yer aldı.
 
- Rusya Devlet Duması reklam tabelalarında İngilizce kelimelerin kullanımına yasak getiren yasa tasarısını görüşme gündemine aldı.
 
- Moskova'da bomba ihbar nedeniyle Kiev Garı tahliye edildi.
 
- St. Petersburg 20 sene sonra ilk kez yılı bir alışveriş merkezi açılışı olmadan geçirdi. RBC 2023'te şehirde hiç yeni merkez açılmadığını yazıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ruble euro ve dolar karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Moskova Borsası'nda dolar 93,10 ruble, euro 98,62 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD tarafından kendilerine iletilen stratejik istikrar ve silah kontrolü teklifini incelediklerini söyledi.
 
Öte yandan Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rusya'nın nükleer denemeleri sınırlandıran uluslararası anlaşmadan çekilmesini öngören yasa tasarısını onayladı.
 
- Finlandiya hasar gören Balticconnector boru hattının üzerinde bir çapa parçası bulunduğunu açıkladı. Çapanın Çin bandıralı bir tankere ait olduğu tahmin ediliyor. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
 
- İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guiterres'i istifa etmeye çağırdı. Guiterres, Hamas'ın saldırısının "durduk yere" yaşanmadığını söylemişti.
 
- Rusya'da iletişimi denetlemekten sorumlu devlet ajansı Roskomnadzor, 2021 yılından bu yana ülkede 167 VPN servisinine erişim engeli getirildiğini açıkladı.
 
- Rusya devlet demiryolu şirketi RJD, Sapsan ve Lastoça trenlerinin bakımı için gerekli olan parçalara erişimde sıkıntı yaşandığı yönündeki haberleri yalanladı. Şirket yetkilileri trenler için ellerinde yeterince yedek parça bulunduğunu bildiriyor.
 
SON HABER
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, özel harekat bölgesindeki Vostok Grubu’nun ileri komuta noktasında ‘kışa hazırlık’ denetimi gerçekleştirdi. Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Şoygu'nun ilgili birliklerin üstlerinden, grubun yaklaşan kış mevsiminde cephedeki faaliyetlere hazır olup olmadığı ile ilgili ayrı ayrı rapor aldığı, kışlık askeri kıyafet ve teçhizatlar sağlanmasına ilişkin kontrollerde bulunduğu da eklendi.
 
Öte yandan RBC'nın haberine göre Şoygu, beş günde 24 Ukrayna uçağını düşüren yeni hava savunma sistemlerine sahip olduklarını duyurdu. Vostok Grubu ordusu komutanları yaptığı toplantıda Şoygu, diğer yandan ABD ürünü olan, Ukrayna'nın kullandığı M777 topçu sistemlerine karşı başarıyla mücadele edildiğini belirtirken, “Fakat şimdilik düşman topçusu pek çok soruna neden oluyor. Gerekli önlemleri alıyoruz" dedi.
 
ABD yapımı M777  sistemleri, 155 mm/39 kalibrelik namlu olarak tasarlandı. Ukrayna'ya aktif olarak yollanan obüsler, 29 kilometrelik bir menzil sağlıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın BM daimi temsilcisi Vasilii Nebenzya, Orta Doğu'dak krize yönelik alternatif bir karar taslağı hazırladıklarını söyledi. Rus diplomata göre yeni belge, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını da kınıyor ve derhal ateşkes talep ediyor. Nebenzya, "İnsani dil temelinde hazırlanan, Amerika, Brezilya ve ilk Rusya tasarısından önemli unsurları içeren yeni bir karar taslağı hazırladık. Açıkçası, Güvenlik Konseyi üyelerinin buna yeşil ışık yakamaması için hiçbir neden göremiyoruz” dedi. Rusya'nın yeni karar taslağı üzerinde oylamayı ne zaman başlatmayı planladığını belirtmedi.
 
- AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Macaristan Başbakanı  Viktor Orban'ın "AB'nin SSCB'nin kötü bir parodisi olduğu" sözerine sert tepki gösterdi.  Borrell, hiç kimsenin Macaristan'ı Avrupa Birliği üyesi olmaya zorlamadığını kaydetti. Borell, "Dürüst olmak gerekirse, Budapeşte'deki Sovyet işgali ile AB'de yaşananlar arasında herhangi bir benzerlik görmüyorum. Bizde tek bir tank bile görmedim. Kimse Macaristan'ı üye olmaya zorlamaz" dedi. 
 
- Başkan Putin'in, bugün Rusya'da farklı dinlerin temsilcileriyle bir toplantı yapması planlanıyor.
 
- Reuters'in haberine göre AB, Ukrayna'nın birliğe üyelik yolundaki ilerlemesini değerlendiren bir raporu 8 Kasım'da yayınlamayı planlıyor. Rapor Kiev'e ek koşullar getirebilir. Ukrayna'nın olumlu bir değerlendirme alabileceği ancak aynı zamanda Kiev'e yolsuzluk ve azınlık haklarıyla mücadele için ek koşullar sunulmasının da mümkün olduğu kaydedildi. Ajans, Aralık ayında yapılacak AB liderler zirvesinde Ukrayna'nın üyeliğine ilişkin resmi müzakerelerin başlatılıp başlatılmayacağına karar verilmesinin mümkün olacağını yazdı.
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının etkisiz hale getirilerek açık araziye düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Rus birliklerinin, Ukrayna güçlerinin Herson bölgesinde Dinyeper Nehri'nin sol yakasındaki demiryolu köprüsünün yakınına çıkarma girişimini önlediği, 10 asker bulunan iki teknenin imha edildiği açıklandı.
 
- ABD’li milyarder işadamı Elon Musk, Ukrayna ve Ortadoğu’daki çatışmalar nedeniyle üçüncü dünya savaşının çıkabileceğini belirtti. The Wall Street Journal’in aktardığına göre Elon Musk, X sosyal medya platformunda yapılan audio konferans sırasında, “Ukrayna’da barışı sağlamamız gerekiyor ve bence Rusya ile normal ilişkileri yeniden kurmamız gerekiyor” diye konuştu. (Sputnik)
 
- BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi tarafından hazırlanan bir rapora göre, BM bu yıl Ukrayna'da yaklaşık 9 milyon kişiye yardım sağladı. Bunların arasında tıbbi hizmet ve ilaç alan 7 milyon Ukraynalı da var.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokolü meclise sevk etmesinin Macaristan’ın karar verme tarihini hiçbir şekilde etkilemeyeceğini belirtti.
 Szijjarto,“Bugün mevkidaşım, Türkiye Dışişler i Bakanı Hakan Fidan ile telefonda konuştuk. Fidan bana Türkiye’de de İsveç’in NATO üyeliğine onayın meclise sunulduğunu bildirdi. Bu hiçbir şekilde durumumuzu değiştirmiyor. Macaristan parlamentosu egemen bir ülkenin egemen bir parlamentosu ve bu durumda egemen bir karar alacak” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Lüksemburg'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) ve Orta Asya ülkeleri dışişleri bakanları toplantısında, "Rusya karşıtı yaptırımların aşılmasını engellemek için işbirliğini sürdürme mutabakatına vardığı" açıklandı. Toplantıya Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın dışişleri bakanları katıldı. Ayrıca AB-Kazakistan İşbirliği Konseyi toplantısı düzenlendi, Kazak hükümeti yaptırımların aşılmasıyla mücadeledeki işbirliği için övüldü. Kazakistan geçen hafta 106 çift kullanımlı ürünün Kazakistan'dan Rusya'ya ihracıı durdurmuştu.
 
- Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, ‘aklını kaçırmış’ ABD Başkanı Joe Biden'ın bir dünya savaşı başlatmadan önce tecrit edilmesi gerektiğini söyledi.
Telegram kanalında, Biden’ın ‘ABD’nin kontrolündeki yeni dünya düzeni’ açıklamalarını değerlendiren Volodin, “Biden, insanlığın yeni bir dünya düzenine ihtiyacı olduğunu ve ABD'nin bunu inşa edebileceğini söyledi... Böylece, Amerikan kurallarına dayalı düzenin artık geçerliliğini yitirdiğini kabul etti” diye yorumladı. (Sputnik)
 

ARŞİV: ÖNCEKİ GELİŞMELER

BM Genel Kurulu Gazze Şeridi ve İsrail'e ilişkin karar kabul etti
BM Genel Kurulu, bir grup Arap ülkesinin Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki çatışma bölgesinde ateşkese ilişkin kararını oy çokluğuyla onayladı. Belge Rusya dahil 120 ülke tarafından desteklendi. Aralarında İsrail ve ABD'nin de bulunduğu 14 ülke karşı çıktı, Ukrayna dahil 45 ülke ise çekimser kaldı.
 
Avusturya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Guatemala, Macaristan, İsrail, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay, Tonga ve ABD aleyhte oy kullandı. Çekimser kalanlar arasında Estonya, Kanada, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Hindistan, Irak, İtalya, Japonya ve Letonya vardı. Destekleyenler arasında Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Çin, Fransa, Kazakistan ve İspanya yer alıyor. Birçok ülke oy kullanmadı.
 
BM Genel Kurulu, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınayan değişiklik teklifini reddetti. Değişiklik Kanada tarafından önerildi ve ABD tarafından desteklendi.
 
İsrail Daimi Temsilcisi Gilad Erdan oylama sonrasında BM'nin meşruiyetini kaybettiğini söyledi. Hamas kararın kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı (açıklama Telegram kanalında yayınlandı ).
 
Ürdün'ün Arap ülkeleri adına sunduğu karar, "düşmanlıkların sona ermesine yol açacak acil, kalıcı ve sürdürülebilir bir insani ateşkes"in yanı sıra Filistinli mültecilere yardım etmek üzere Yakın Doğu'daki BM kuruluşuna insani yardım erişimi sağlanması çağrısında bulunuyor. Belgede ayrıca Gazze Şeridi'ne yardım sağlamak için insani koridorların oluşturulması çağrısı da yapılıyor. Çatışmanın taraflarının "uluslararası hukuka uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi", rehineleri serbest bırakması ve tüm sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzey kesiminden güneyine nakledilmesi emrinden vazgeçmesi gerekiyor.
 
BM Genel Kurulu belgeyi, BM Güvenlik Konseyi'nin bu kararı kabul etmeye yönelik üç başarısız girişiminin ardından kabul etti. Rusya, Brezilya ve ABD projelerini önerdi.
 
- Zelenskiy, Ukraynalıları, kış yaklaşırken Rusya'nın ülkenin enerji altyapısına saldırı ihtimaline hazırlanmaları konusunda uyardı. Dün geceki video mesajında Zelenskiy, “Tüm dikkatimiz savunmaya odaklanmalı. Ukrayna hava kalkanı şimdiden geçen yıla göre daha güçlü” dedi.
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitçko, başkentin yaklaşık iki aydır ilk kez hava cumartesi günü saldırısına maruz kaldığını söyledi. Merkezce büyük bir hasar veya can kaybı bildirilmedi, ancak Kiev bölgesinde bazı binalar hasar gördü.
 
- Alman hükümeti, Ukrayna'ya yapacağı askeri yardımı gelecek yıl ikiye katlayarak 8 milyar euroya çıkarmayı prensipte kabul etti.  Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu kararı "Ukrayna'ya onları yalnız bırakmayacağımıza dair güçlü bir sinyal gönderiyoruz. Ancak bu kararın parlamento onayına ihtiyacı var" dedi.
 

Zelenskiy, Savunma Bakanı Rüstem Umerov ile yaptığı görüşmede Ukrayna ordusunun operasyonlarında "hızlı değişiklik yapılmasını" talep etti. Zelenskiy, "önceliklerin belirlendiğini" ve "sonuçları beklemek için çok az zaman kaldığını" belirtti.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама