Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

11 Ağustos'a kadarki gelişmeler

22.49: Rusya Merkez Bankası, uluslararası rezervlerin son bir haftada 3,6 milyar dolar artarak 574,8 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.
 
22.46:  Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Rusya'nın kontrolündeki Lugansk Halk Cumhuriyeti topraklarını ziyaret etti.
 
22.45: ABD Dışişleri Bakanlığı Birinci Yardımcısı Basın Sorumlusu Vedant Patel, "Tahran Moskova'ya insansız hava araçları tedarik etmeye başlarsa, hem Rusya hem de İran'a karşı yaptırım mekanizmalarını aktif olarak kullanmayı planlıyoruz" dedi.
 
22.44:  Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu  IAEA Başkanı Grossi, Zaporojiya santralinde şu anda nükleer güvenliğe yönelik acil bir tehdit olmadığını söyledi.
 
19.07: Rusya, İsviçre'nin Kiev'i diplomatik olarak Rus topraklarında temsil etmesini, Bern'in Moskova'ya yaptırım uygulamalarına katılarak "tarafsızlık statüsünü kaybettiğini" ileri sürerek reddetti. Perşembe günü İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın İsviçre'den Rusya'daki çıkarlarını temsil etmesini istediğini duyurdu. Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ivan Neçayev, gazetecilere verdiği demeçte, "Ne yazık ki İsviçre tarafsız bir devlet statüsünü kaybetti ve ne ara bulucu ne de Ukrayna'nın çıkarlarının temsilcisi olarak hareket edebilir" dedi ve ekledi: “Bu şekilde davranıldığında ara buluculuk, temsil veya diğer iyi niyet hizmetleri sunmak bizim açımızdan anlaşılmaz oluyor”.
 
17.48: Ukrayna’da kısmen Rusya’nın denetiminde olan Zaporijyabölgesinde oluşturulan askeri-sivil idarenin temsilcilerinden Vladimir Rogov, Zaporijya nükleer santralinin yeniden Ukrayna tarafının roket ve top saldırısına uğradığını belirtti. Rogov, “(Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy’in militanları bir defa daha Zaporijya nükleer güç santrali ve nükleer tesisin yakınındaki alanlara saldırı düzenledi” açıklamasını yaptı. Rogov, Ukrayna tarafının saldırıları yüzünden santralde görev yapan personelin zamanında değişim gerçekleştiremediklerini ve durum normalleşip personelin güvenliğini sağlayana kadar aynı ekibin santralde çalışmaya devam edeceğini de kaydetti. (Sputnik)
 
14.48: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, ülkesinin Ukrayna'ya M31A1 güdümlü füzelerin yanı sıra daha fazla çok namlulu roketatar sistem tedarik edeceğini söyledi.  Reuters'ın aktardığına göre Danimarka'nın başkentindeki Kopenhag-Ukrayna-2022 bağış konferansında konuşan Wallace, "Askeri yardımın son dilimi, Ukrayna silahlı kuvvetlerine Rus saldırganlığına ve Rusya'nın ayrım gözetmeksizin uzun menzilli topçu sistemleri kullanımına karşı kendisini savunmaya devam etmesine yardımcı olacak" dedi. Wallace, Ukrayna'ya verilecek sistemlerine 80 kilometreye kadar mesafedeki hedeflere ulaşabileceğini kaydetti. Daha önce Londra, Kiev yönetimine M270 sistemleri teslim etmişti. (Sputnik)
 
14.46: Almanya Başbakanı Scholz: "Ukrayna'nın restorasyonu, Avrupa'nın savaş sonrası yeniden inşası için harcanan ABD'nin  Marshall planından daha büyük olacak ve milyarlara mal olacak."
 
13.40: Estonya, kendi makamları tarafından verilen Schengen vizesi olan Rusya vatandaşlarına giriş yasağı getiren ilk AB ükesi oldu. Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, “Bugüne kadar verilen vizeler geçerli kalacak, ancak Estonya'ya girerken vize sahibi olan Rusya vatandaşları yaptırıma tabi tutulacak, yani Estonya'ya girişlerine izin verilmeyecek” dedi. Yasak önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek. Ayrıca Estonya, diğer ülkelerde Schengen vizesi alan Rusların ülkeye girişini yasaklama konusunu da değerlendirecek.
 
13.06: Alman lider Scholz ayrıca, "Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesini durdurmayı hayal bile edemediğini" söyledi. Bazı AB ülkeleri, Ruslara vize yasağı için uraşıyor. 
 
13.04: Almanya Başbakanı Scholz, Rus tarafını Kanada'da onarılan Kuzey Akım 1 türbinini geri almaya ve gaz ithal etmeye devam etmeye çağırdı. Rusya, yaptırımlar nedeniyle Almanya'da bulunan türbini alamadığını söylerken, Alman tarafı türbinin yollanması için gerekli gümrük evraklarını Rusya'nın vermediğini savunuyor.
13.02: Rusya'da Coca Cola'nın üreticisi olan Yunanistan merkezli Hellenic Bottling Company (Coca Cola HBC), askeri operasyon sonrası faaliyetini sonlandırmasının ardından bu yılın ilk yarısında 195 milyon dolar zarara uğradığını açıkladı. Şirket, kalan stokların tükenmek üzere olduğunu, Coca Cola'nın üretim ve satışın durmasının ardından ikinci yarıda da yaklaşık 85 milyon dolarlık mali zarar beklentisinde olduğu belirtildi. 
 
13.00: Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı İvan Neçayev, Moskova ve Pyongyang’ın Kuzey Kore’den Donbass’a gönüllü göndermenin imkanlarını görüştükleri yönündeki iddiaları yalanladı. Neçayev, internette dolaşan ve blog dünyasının bazı temsilcileri ile uzmanlara yakın çevreler tarafından yayılan, Kuzey Kore’den diplomatik kanallar aracılığıyla 100 bine yakın gönüllünün özel operasyona katılmak üzere Donbass’a gönderileceği yönündeki iddialara dikkat çekerek, “Bu bağlamda tüm sorumluluğu üstlenerek şunu beyan etmek isteriz, bu iddialar baştan sona uydurmadır” diye konuştu. Rus diplomat, “Bu tür görüşmeler yapılmıyor ve Kuzey Koreli gönüllüleri DHC (Donetsk Halk Cumhuriyeti) ve LHC’ye (Lugansk Halk Cumhuriyeti) gönderme gibi bir plan söz konusu değil. Rus Silahlı Kuvvetleri ile DHC ve LHC halk milislerinin savaş yeteneklerinin özel askeri operasyon kapsamındaki görevlerini başarıyla yerine getirmek için yeterli olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
12.05: Baltık ülkelerinden Letonya, Rusya'yı 'terör sponsoru ülke' ilan etti. Letonya parlamentosu, Rusya'yı 'terör sponsoru ülke' olarak tanıyan karar taslağını bugün oybirliğiyle kabul etti. Kararda Rusya'nın devam eden askeri harekatı 'Ukrayna halkını hedef alan soykırım' olarak nitelendirildi. Taslakta, ayrıca 'aynı görüşteki diğer ülkelere de aynı adımı atma' yönünde çağrı yapıldı.
 
11.03: Rusya Merkez Bankası, şubat sonundan bu yana yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredi tutarının 9,5 trilyon rubleyi (yaklaşık 155 milyar dolar) aştığını duyurdu. Bu miktarın % 88'i büyük işletmelerin borcu. 
 
10.52: Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), Güney ve Orta Rusya’daki 11 havaalanına uçuşların geçici kısıtlanmasının 17 Ağustos’a kadar uzatıldığını duyurdu. Havalalanları Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelendcik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-na-Donu, Simferopol ve Elista. 
 
10.31: Bloomberg yazarı Javier Blas, Rusya'nın petrol ve doğalgaz piyasalarında zafer kazandığını ve bu durumun, yaptırımların etkisiyle başa çıkma fırsatı sunduğunu belirtti. Blas, yazdığı makalede, Rusya'daki petrol üretiminin temmuz ayında neredeyse tamamen 23 Şubat 2022'den önceki seviyelere döndüğünü ve günde 10.8 milyon varile ulaştığını ifade etti. Blas, asgari hacmine nisan ayında 10 milyon varilde kaldığını, o zamandan beri sürekli artış gösterdiğini kaydetti. Makalede, mevcut rakamların üretimin günde 11 milyon varile ulaştığı ocak ayına göre çok az düşük olduğuna işaret edildi. Öte yandan petrol fiyatlarının da arttığına vurgu yapan Blas, böylelikle üretim göstergelerini ve fiyat seviyesini eski haline getirmenin mümkün olduğu değerlendirmesini yaptı. (Sputnik)
 
09.49:  Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD), ABD ve Kanada'nın birleşik hava savunma sisteminin son iki gün içinde Alaska yakınlarında iki Rus uçağı tespit ettiğini söyledi. NORAD, Rus uçaklarının ABD ve Kanada hava sahasını iptal etmediğini, "paralel keşif uçuşları yaptığını", ancak Rus keşif uçaklarını engellemek için ABD ordusunun F-22 savaş uçaklarını uçurduğunu duyurdu.
 
09.46:  AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupalıları Ukrayna'ya verilen destek için "bedel ödemeye hazır olmaya" çağırdı.
 
09.44: Rusya'nın, yoğun talep nedeniyle Domodedovo havaalanından Türk havayolu şirketlerinin günlük uçuş sayısını yaklaşık 85'ten 100'e çıkarmayı teklif ettiği iddia edildi.
 
09.39: İngiltere ve AB'nin yaptırımları yüzünden iş adamı Roman Abramoviç, 15 yılı aşkın süredir sahip olduğu "metalürji imparatorluğunu" parçalamaya başladı. Abramoviç'in % 28,64 ile en büyük hissedarı olduğu Evraz şirketi, Kuzey Amerika'daki varlıklarını satışa çıkardığını duyurdu. Şirket, geçen yıl 2.3 milyar $ gelir getiren ve 1.9 milyon ton çelik ürün üreten, üçü ABD'de ve üçü Kanada'da olmak üzere altı tesis için alıcı arıyor. Evraz North America, kıtanın en büyük ray ve büyük çaplı boru üreticisi durumunda. 
 
08.33: Belarus Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırındaki Gomel şehri yakınlarındaki Zyabrovka'daki askeri havaalanında dün gece patlamalar olduğu yönünde yayılan haberleri yalanladı. RBC'nın haberine göre, yapılan açıklamada, "bazı araçların motorları değiştirilirken ekipmanların alev almasıyla yangın çıktığı, zamanında alınan önlemlerle yangının söndürüldüğü, herhangi bir can kaybı olmadığı" bildirildi. Havaalanının Ukrayna operasyonunda Rus hava kuvveteri tarafından kullanıldığı haberleri medyaya yansımıştı.
 
08.13: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) lideri Denis Puşilin, Rusya'ya bağlanmak için referandumun, DNR'in anayasal sınırları içinde tam kurtuluşunun sağlanmasının ardından düzenleneceğini söyledi. 
 
08.11: Zaporoje bölgesi askeri-sivil yönetimi başkanı Yevgeniy Balitskiy, bölgenin Rusya'ya bağlanması için 11 Eylül'de referanduma gidilmesini istediklerini açıkladı. 
 
07.45: Eurostat, Moskova'ya yönelik yaptırımların ardından Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya'dan petrol ithalatının arttığını bildirdi. İtalya'nın haziran ayında Rusya'dan petrol ithalatının mayısa göre yüzde 20 arttığı kaydedildi. 
 
07.37: Tüm Avrupa için alarm zillerinin çalmasına neden olan nükleer santral krizi için yoğun temaslar sürüyor.  IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Zaporojye Nükleer Santrali’nde incelemelerde bulunacak uzmanlar heyetine bizzat başkanlık edeceğini bildirdi. Grossi, bizzat başkanlık etmeyi planladığı Zaporojye Nükleer Santrali'ni denetleyecek uzman heyetinin hazırlanması konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi vereceğini söyledi. Grossi, “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun santralde bulunması, olası bir nükleer felaket riskini azaltmak için her zamankinden daha fazla önem taşıyor” dedi. Rusya’nın çağrısıyla toplanan BM Güvenlik Konseyi toplantısına video konferans aracılığıyla katılarak santraldeki durum hakkında bilgi vereceğini belirten Grossi, “Konseyi bilgilendirme fırsatı verilmesini memnuniyetle karşılıyorum. IAEA'nın santralde bulunması, olası bir nükleer felaket riskinin azaltılmasına yardımcı olmak için son derece önemlidir” diye konuştu. (Sputnik)
 
07.35: G7 ülkeleri, Rusya'ya, kontrolünü ele geçirdiği Zaporijya nükleer santralini Ukrayna'ya derhal geri bırakması çağrısı yaptı. Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, G7 ülkeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık, AB ve ABD Dışişleri Bakanlarının ortak açıklama yaptığı ve Ukrayna'ya karşı savaş açan Rusya'yı kınadıkları belirtildi. Ortak açıklamada, "Rusya, Ukrayna'nın uluslararası toplum tarafından tanınmış topraklarından askerlerini derhal çekmeli ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duymalıdır." ifadesi kullanıldı.Rusya’nın Zaporijya nükleer santralindeki kontrolünün bölgeyi tehlikeye attığı vurgulanan açıklamada, “Rusya, Ukrayna’nın Zaporijya nükleer santrali ve bütün nükleer faaliyetlerinin tüm kontrolünü derhal egemen devlet Ukrayna'ya devretmelidir. Zaporijya nükleer santralini işleten Ukraynalı yetkililer, görevini tehdit ve baskı olmadan yerine getirmelidir.” denildi.
10 Ağustos Çarşamba
 
21.40: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Rusya'yı inkar eden birçok ülke mantık çizgisini aşıyor, kimse Rusya'yı inkar edemez" dedi. Kremlin bu açıklamayı, Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda'nın, buz patenciler Margarita Drobyazko ve Povilas Vanagas'ı, aynı zamanfa Peskov'un eşi olan, eski olimpiyat buz pateni şampiyonu Tatiana Navka'nın yönettiği Soçi'deki Kuğu Gölü gösterisine katıldıkları için Litvanya devleti tarafından verilen Gediminas Nişanı'na layık görülenler listesinden çıkarılmasına ilişkin kararnamesi üzerine yaptı. Peskov, “Gerçekten de birçok ülkenin bazı akıl sınırlarını aştığını görüyoruz. Çaykovski'yi inkar etmek mümkün mü? İmkansız. Rusya'yı reddetmek mümkün mü? İmkansız. İstesen de istemesen de bu mümkün değil. Bu arada, aynı Litvanya için yarışan ve Litvanya bayrağının çekilmesini sağlayan sporcuların kazandığı ödülleri inkar etmek mümkün müdür? Yine imkansız" dedi. Margarita Drobyazko SSCB'nin çöküşünden sonra Povilas Vanagas ile birlikte Litvanya adına yarıimalara katılmış, 1993 yılında Litvanya vatandaşlığı almıştı. Çift, buz pateninde 2000 Dünya Şampiyonasında bronz madalya kazanmışlardı. İki sprocunun askeri operasyondan sonra Soçi'deki gösteride yer almaları nedeniyle devlet nişanlarının iptal kararını Litvanya Cumhurbaşkanı, “Demokrasi kendini savunabilmelidir, aksi takdirde artık demokrasi olmaz” diye açıkladı.
 
21.36: Ukrayna'nın devlet eurobondlarının yatırımcıları, kupon ödemelerinin 2024'e kadar dondurmayı kabul etti. Eurobondlar, Ukrayna'nın dış borcunun % 75'ini oluşturuyor. Hükümet açıklamasında, "Teklifimizi kabul ettikleri için yatırımcılara minnettarız. Özel yatırımcı camiasının ve resmi kamu sektörünün Ukrayna ile gösterdiği dayanışma sayesinde, savaş halindeki ülkenin devlet bütçesinin ihtiyaçlarını karşılayabileceğiz ve kamu maliyemizin sürdürülebilirliğini sürdürebileceğiz” denildi. Bloomberg'e göre Ukrayna'nın Eurobond kaynaklı dış borcu 19.6 milyar dolar.
 
18.32: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ülkede acil bir ilaç sorunu olmadığını, büyük yabancı şirketlerin Rusya Federasyonu'na tıbbi ekipman için bileşen ve yedek parça göndermeye devam ettiklerini açıkladı.
 
18.30: Transneft, Slovakya ve Macaristan'a ham petrol sevkiyatına, Drujba boru hattıyla Ukrayna üzerinden yeniden başlandığını duyurdu.
 
18.21: İsrail gazetesi Haaretz, Şubat 2022'de özel askeri harekatın başlamasının ardından ülkeye taşınan Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının sayısını 31 bin 66 olarak açıkladı.
 
15.59: Rusya'nın Ukrayna politikalarının koordinatörü, Kremlin idaresi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, "NATO'nun Ukrayna topraklarında Rusya'ya karşı savaş yürüttüğünü" savundu. Kiriyenko “Ukrayna liderliği ülkelerini, topraklarını ve en kötüsü halklarını, kullanmaları için NATO'ya verdi. Kiriyenko, NATO son Ukraynalıya kadar Rusya'ya karşı memnuniyetle savaşacak" dedi.
 
15.53: Doğu Avrupa'da Rus petrolü krizi şimdilik aşıldı. Macaristan ve Slovakya, Rus petrolünün kendi topraklarından geçmesi için Ukrayna'ya ödeme yaptı. Macar devlet şirketi MOL ve Slovak Slovnaft'ın temsilcileri, Drujba boru hattının güney kolu üzerinden petrol sevkiatının bu akşamdan itibaren yeniden başlaması bekleniyor. Transneft'in yaptırımlar nedeniyle transit hizmet için Ukrayna'ya ödeme yapamaması nedeniyle 4 Ağustos'ta Kiev transit geçişi durdurmuştu.
 
15.36: AB'de Rusya karşıtı 7. yaptırım paketi masaya yatırılırken, Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, birlik içinde bir dizi ülkenin Ruslara Schengen vizesi verilmesini yasaklama girişimini tartışmaya başladığını söyledi. Sözcü, "Yaptırım teklifi, bazı ülkeler tarafından AB'ye sunuldu ve bu nedenle gündemde" dedi. Öte yandan İsveç'te Dagens Industri gazetesi, Göç ve Entegrasyon Bakanı Anders Igeman'a atıfta bulunarak, İsveç'in Rus vatandaşlarına tek taraflı veya Avrupa Birliği ile birlikte "vize vermeyi durdurma" kararını dışlamadığını yazıyor.
 
15.32: "Rus bilgisayar korsanları" olduğu bildirilen KILLNET, Ukrayna'ya HIMARS MLRS tedarik eden Amerikan savunma şirketi Lockheed Martin'in web sitesine ve kontrol sistemine bir saldırı düzenledi. Şirketin "yüksek koruma" altınadaki sanal savunma sistemlerinin Rus hackerler tarafından çökertilmesi sonrası, şirketten önemli bir bilgi sızdırılmış olabileceği belirtiliyor. KILLNET,  verileri  yayınlayacaklarını duyurdular.
 
13.19: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Almanya'nın Ukrayna ordusuna gönderdiği Gepard hava savunma sisteminin Rus güçleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Konaşenkov, "Nikolayev Bölgesi'nin Novopavlovka yerleşiminde Almanya tarafından Kiev rejimine tedarik edilen Gepard hava savunma sistemi imha edildi. Ayrıca Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) Kramatorsk kentinde Ukrayna'ya ait S-300 hava savunma sisteminin fırlatma rampası yok edildi" dedi. DHC'de ve Zaporijya Bölgesi'nde mühimmat ve topçu silahlarının bulunduğu 7 deponun vurulduğunu anlatan Konaşenkov, 'Grad' tipi 2 çok namlulu roketatar müfrezesinin, 2 D-20 silahı müfrezesinin ve 2 D-30 obüs müfrezesinin etkisiz hale getirildiğini, 6 bin top ve havan mermisinin bulunduğu bir deponun imha edildiğini bildirdi. (Sputnik)
 
13.02: Kommersant'ın Rus turistlere dayandırdığı haberine göre, Sberbank ve VTB gibi yaptırım altındaki Rusya'nın en büyük bankalarında geçerli Mir kartları, Türkiye'de sorunsuz olarak kullanılıyor. Mir ödeme sistemiyle anlaşma imzalayan 5 Türk bankasından en azından DenizBank ve VakıfBank, kendi altyapılarını Mir kartlarına uyumlu hale getirmiş durumda ve bu iki bankaya giden Ruslar, Sberbank ve VTB'de düzenlenen Mir kartlarıyla Türk lirası nakit çekebiliyor. Mir ödeme sistemiyle anlaşma imzalayan diğer 3 banka Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve Halkbank. Türk bankaları, SWIFT sisteminden atılmaya kadar varabilecek dolaylı yaptırımlara maruz kalma riski taşımamak için Mir kartlarıyla çalıştıklarına dair reklam kampanyaları yürütmüyor. Bunun yanında söz konusu bankalarda Mir kartlarıyla yapılan işlemler ruble ve lira üzerinden gerçekleştirildiği ve dolarla işlem yapılmadığı için dolaylı yaptırım riskinin çok yüksek olmadığı da değerlendiriliyor. (Sputnik)
 
11.44:  Filipinler, ABD yaptırımları nedeniyle Rusya'dan 16 adet askeri helikopter sipariş etme planlarından vazgeçti. (AFP)
 
11.41: CNN, bir ABD hükümet yetkilisine atıfta bulunarak, son birkaç hafta içinde bir grup Rus uzmanın İran'da yerel olarak üretilen insansız hava araçlarını kullanmak için eğitim aldığını iddia etti. CNN, “Ruslar silah stoklarını takviye etmeye çalışıyor ve İran bu konuda alternatiflerden biri" yorumunu yaptı.
 
11.37: RBC ajansına göre Rusya'da savunma üretiminin % 40'ını karşılayan devlet şirketi Rostech'te yöneticiler ve kilit pozisyonlarda çalışanların tatile gitmesini yasaklandı. 
 
11.33: Bloomberg ajansı, Rusya'nın orduya silah takviyesi için Kuzey Kore'den top almayı planladığını iddia etti. Ajansın Rus kaynağı, "Kuzey Kore'nin topçu sistemlerinin iyi kalitede olduğunu" söyledi. Moskova'daki Yüksek Ekonomi Okulu'ndan askeri uzman Vasili Kaşin, Kuzey Kore'nin bazı silahlarının Rus silahlarından daha iyi olduğunu iddia ederek, buna uzun menzilli çoklu fırlatma roket sistemlerini (MLRS) örnek gösterdi.
 
11.02: ABD'nin eski NATO Büyükelçisi Ivo Daalder, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "NATO'daki dostları"nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Orban olduğunu söyledi. Daalder'e göre daha önce bu isimler arasında eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de vardı.
 
11.00: Rusya'nın en büyük kargo havayolu şirketi Volga-Dnepr, yaptırımlar nedeniyle kullanılamayan Boeing uçaklarını uçuran yan havayolları AirBridgeCargo ve Atran'ın 200'den fazla pilotunu işten çıkaracak. (RBC)
 
10.55: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Kırım, Ukrayna'ya aittir. Kırım'dan asla vazgeçmeyeceğiz. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açtığı savaşın, Kırım'ın işgaliyle başladığını unutmayacağız' dedi. Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'da bulunan Rusya'ya ait Novofedorivka askeri hava üssünde dün meydana gelen patlamaların ardından açıklama yapan Zelenskiy, "Rusya-Ukrayna savaşı Kırım ile başladı, Kırım'ın kurtuluşuyla da son bulmalı." ifadelerini kullandı.
 
07.51: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki çatışmaların ne zaman sonlanacağını tahmin etmenin zor olduğunu, ancak ne kadar sürerse sürsün Kiev'i desteklemek gerektiğini belirtti.  
 
07.48: İngiltere ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlar kapsamında bugünden itibaren Rus kömürünün ithalatını yasakladığı bildirildi. 
 
22.32: Rusya'nın Avrupa'ya giden petrol ve doğal gaz sevkıyatı kademeli olarak azalırken, özellikle Hindistan ve Çin bu açığı kapatıyor. Temmuz ayında Rusya'nın Hindistan ve Çin'e yaptığı ham petrol ihracatı toplam ihracatın hacminin yüzde 40'ını geçti. Mayıs ayında Çin'in Rusya'dan yaptığı petrol ithalatı bir önceki aya göre yüzde 30 civarında atarak rekor seviyeye ulaştı. Rusya, Suudi Arabistan'ı da geride bırakarak Çin'in en büyük tedarikçisi oldu. Pazar araştırma şirketi Kypler tarafından analiz edilen verilere göre Hindistan, son aylarda Rus petrol ithalatını en çok artıran ülke oldu. Reuters'e göre 2021'in aynı ayında Rusya'dan Türkiye'ye 222 bin 500 varil olan ham petrol sevkıyatı bu yılın temmuz ayında 312 bin varile yükseldi. Şubat sonu ile mayıs sonunu kapsayan gümrük verilerini analiz eden Bloomberg'e göre Çin ve Hindistan'ın Rusya'dan yaklaşık 24 milyar dolarlık petrol, doğal gaz ve kömür ithalatı yaptı. Bu, 2021 yılının aynı dönemine göre 13 milyar dolar daha fazla. Bunda petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin önemli payı var. (euronews)
 
22.30: Rusya'nın boru hattı yoluyla Avrupa Birliği'ne (AB) ve İngiltere'ye doğalgaz ihracatı bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 azalarak son 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) açıklamasına göre, Rusya'nın 2016-2020 arasında boru hattıyla AB ve İngiltere'ye gönderdiği gaz, bu ülkelerin toplam talebinin yaklaşık üçte birine karşılık geliyor. 
 
22.28: Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Rusya'dan sevkiyatın tamamen kesilmesi ihtimaline karşı hazırladıkları doğal gaz tüketimini yüzde 15 azaltma planı yürürlüğe girdi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya paylaşımında, "AB genelinde doğal gaz talebini azaltmaya yönelik acil durum planımız şu anda yürürlükte. Enerji tasarrufu Avrupa'nın enerji arz güvenliği için hayati önem taşıyor" dedi.
 
22.27: ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımını onaylayan belgeleri imzaladı.
 
22.22: Finlandiya Başbakan Sanna Marin, AB genelinde Ruslar için turistik Schengen vizesinin kaldırılmasını savundu. Marin, "Rusların hiçbir şey olmamış gibi yaşayıp Avrupa'ya turist olarak seyahat etmesi doğru değil. Bu haksızlık. Rusların Finlandiya'yı geçiş noktası olarak kullandıkları açık, bizim aracılığımızla tatile başka ülkelere gidiyorlar. Bu konuyu hükümette tartışıyoruz ve tartışma devam edecek. Dışişleri Bakanlığı bu duruma açıklık getiriyor, ancak bazı yasal düzenlemeler var. Rus turistlerin bu tür eylemleri sınırlamasına izin verecek kendi yaptırım mevzuatımız yok. Belki başka yollar da vardır, örneğin vize verilmesini yavaşlatabiliriz" dedi. Avrupa Komisyonu'nun resmi temsilcisi Anita Hipper, şu ana kadar Ruslara vize verilmesinin tamamen durdurulmasının mevzu edilmediğini söylemişti. Hipper, "AB, Rusya ile Vize Kolaylaştırma Anlaşmasını kısmen askıya aldı. Askıya alma, yaptırımlara maruz kalan Rusları hedef alıyor. Şimdiye kadar bu yasaklama, sıradan Rus vatandaşlarını etkilemedi" dedi.
 
22.16: Yerel makamlara göre, Kırım'da Rus askeri havaalanı Saki'de meydana gelen patlamalarda yaralananların sayısı 9'a yükseldi, bir kişi de öldü. Kırım Sağlık Bakanlığı, 2'si çocuk 7 kişi yaralı olarak Saki ilçe hastanesine kaldırıldı. Bir kişi hastanede tedavi altına alınırken, 6 kişi de ilk müdahalenin ardından taburcu edildi.
 
20.12: Nestle'nin bir parçası olan Amerikan şirketi Purina, Rusya'da Friskies kedi ve köpek mamasının yanı sıra diğer markaların bir dizi ürününün satışını ve üretimini lojistik zorluklar nedeniyle durdurma kararı aldı. Şirket kaynakları, "Hammadde tedariğindeki lojistik zorluklar nedeniyle, kedi ve köpekler için Friskies mamaları ile Cat Chow, Dog Chow, Gourmet ve Darling Dog'un üretimi ve satışı durduruldu" dedi. Purina One, Purina One Dog, Felix, Proplan'ın Rusya'da satışı devam edecek.
19.44: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, Saki havaalanında mühimmat patlamasının ana nedeninin "yangın güvenliği önlemlerinin ihlali" olduğunu söyledi.
 
19.43: Ukrayna’nın Zaporijya Bölgesi’nde Rusya ordusunun kontrolündeki bölgede oluşturulan askeri-sivil idarenin başkanı Yevgeniy Balitskiy, Rossiya 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, bölgenin Rusya’ya katılımı için referandumun ne zaman yapılacağı sorusuna, “Büyük ihtimalle eylülde” yanıtını verdi. (Sputnik)
 
19.41: Kırım'daki patlamada bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yaralı sayısı ise altıya çıktı.
 
18.15: Birlemiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğunda imzalanan anlaşmalar sonucunda 24 Şubat'ta Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk geminin kargosunun Lübnanlı alıcı tarafından pazartesi günü kabul edilmediği açıklandı. Büyükelçiliğin Facebook hesabından yapılan açıklamada, "Göndericinin verdiği bilgiye göre Lübnan'daki alıcı, Razoni'nin taşıdığı tahılı teslimatın gecikmesi nedeniyle reddetti" denildi. Büyükelçilik, gemini yükünü kabul edecek bir alıcı aradığını belirtti. Razoni, geçen hafta 26 bin 527 ton mısırla Odesa'dan yola çıkmıştı.Geminin 7 Ağustos'ta Lübnan'a varması bekleniyordu; ancak daha sonra rotasını Mersin Limanı'na değiştirdi. Refinitiv verilerine göre gemi, Türkiye'nin güney kıyısının açıklarında bulunuyor.
 
17.18: Acil Durumlar Bakanlığı yerel makamları, Kırım'daki havaalanında dört patlama olduğunu ve üç kişinin yaralandığını duyurdu.
 
17.10: Kırım'da havaalanı yakındaki patlamalar konusunda yerel yöneticiler, "Patlamalar sonucu çevredeki camlar kırıldı bigisini verdi. Kommersant'a konuşan Novofedorovka yönetiminden bir kaynak, Kırım'daki Nitka askeri hava üssüne ve mühimmat depolarına saldırı düzenlendiğini söyledi. Kırım cumhuriyet başkanı Sergey Aksenov olay yerine giderken, birkaç ambulans da bölgeye sevkedildi. Devlet TV'si RT'nin genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, "Kırım'da bir sabotaj gerçekleştirildiğini" iddia etti.
 
17.00: Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım'da askeri bir havaalanında mühimmat patlaması meydana geldiğini açıkladı. Novofedorovka yakınındaki Saki havaalanında mühimmat deposundaki patlama sonucu herhangi bir can kaybı yaşanmazken, uçak ekipmanları da hasar görmedi. Savunma Bakanlığı, yangını söndürmek için gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Patlamanın nedeni konusunda açıklama yapılmadı.
 
15.54: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar, "Ukrayna'da Türk Bayraktar insansız hava araçları üretimi tesisinin inşasının birkaç ay süreceğini ve ilk üretimin 2023'ün sonundan önce mümkün olduğunu" söyledi. (Kommersant)
 
15.51: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da son bir ayda 21'i ABD vatandaşı olmak üzere 335 yabancı paralı askerin öldürüldüğünü belirtti. Sputnik'e göre, bir aylık dönemde en fazla kaybı 99 paralı asker ile Polonya'nın verdiğini anlatan Konaşenkov, Kanada'dan 36, Romanya'dan 33 ve ABD'den 21 paralı askerin öldürüldüğünü kaydetti. Sözcü, Ukrayna topraklarındaki paralı askerlerin sayısının söz konusu dönemde 2 bin 741'den 2 bin 192'ye düştüğünü bildirdi.
 
15.22: Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi üyesi Aleksey Puşkov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’de yaptıkları görüşmenin NATO'da ciddi endişelere yol açtığını ifade etti. Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin Ukrayna’daki özel operasyonun başlamasından sonra dünya arenasındaki dengeleri önemli ölçüde değiştirdiğine dikkat çeken Puşkov, “Birincisi, bir NATO ülkesi liderinin Rusya'ya yaptığı ziyaret, Batı'nın Rusya'yı izole etme stratejisini baltalıyor. Böyle bir tecride yalnızca Çin, Hindistan veya Arjantin değil, aynı zamanda Batı ittifakının önemli bir üyesi de karşı çıkması, Batı'nın tecrit politikasında başarısız olduğu anlamına gelir. Ve tüm siyasi dünya bunu görüyor” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
14.39: Rusya Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, yaptırım baskıların rağmen Rusya'da bin 382 yabancı şirketten % 77.5'inin faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.
 
14.37: Başkan Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak, "dünya toplumunun üçte ikisinin Ukrayna'daki çatışma konusunda tarafsız veya Rus yanlısı olduğunu" söyledi.
 
14.36: Avrupa Komisyonu, AB vize yasasının kısa süreli vize verilmesini askıya alma veya sonlandırma olasılığını sağlamadığını söyledi. Bu açıklama, bazı AB ülkelerinin Rusya vatandaşlarına Schengen vize verilmesinin askıya alınması çağrısı yaptıkları bir dönemde geldi.
 
14.33: Ukrayna'da iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi'nin bir üyesi, Ukrayna'nın 50 adet Türk yapımı Kirpi zırhlı aracının ilk partisini teslim aldığını söyledi. Kirpi araçları, BMC tarafından üretiliyor. (Kommersant)
 
14.30: Bloomberg ajansı, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı doğru zamanda desteklediği" yorumunu yaptı. Makalede, Türkiye'nin Rus doğal gazının bedelini kısmen de olsa ruble olarak ödemeyi kabul ettiği, anlaşmanın Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a faydası olacağı savunularak, "Bu, Türk lider için büyük bir nimet. Genel seçime bir yıldan az bir süre kala ve halk desteği tüm zamanların en düşük seviyesine yaklaşırken, Türkiye'nin Rus doğal gazını ruble ile alma kararı lirayı istikrara kavuşturmaya yardımcı olabilir" denildi.
 
13.24: Ukrayna, Rus petrolünün Drujba boru hattının güney kolu üzerinden Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'ya geçişini durdurdu. Haber, Transneft tarafından doğrulandı. Transneft, AB yaptırımları nedeniyle transit geçiş bedelini Kiev'e döviz olarak ödeyemedikleri için Ukrtransnafta'nın Rus petrolünün transit geçişini durdurduğunu açıkladı. 
 
12.55: Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna'da kurulacağı belirtilen Bayraktar İHA üretim tesisi konusunda yaptığı açıklamada, "bu tesisin silahsızlandırılacak hedefler" kapsamına gireceğini söyledi. Böylece Moskova, diğe skr hedefler gibi,böyle bir tesisin de vurulacağını ilan etmiş oldu.
 
Peskov "Elbette derhal silahsızlandırılması gereken obje durumuna girecek böyle bir nesne yaratılması, muhtemelen sadece Ukraynalıların acılarını uzatacaktır. Ancak özel bir askeri operasyonun ulaşmaya kararlı olduğumuz amacından kaçınmaya yardımcı olmayacaktır" dedi.  Dün Ukrayna'da Türk Bayraktar İHA'larının üretimi ve bakımı için bir tesis kurulacağı habere medyaya yansımıştı. Üretici Türk şirketi Baykar Makina'nın bu amaçla ülkede arsa satın aldığı bildirilmişti.
 
12.57: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin tüm Rusya vatandaşlarına AB'ye giriş yasağı getirilmesi önerisiyle ilgili açıklamasında, "İzolasyon mümkün değil. Ülkemizi 'cezalandırmaya' yönelik tüm girişimler, bunu yapmaya çalışan devletler için de ek maliyetler getirmektedir. Unutulmamalıdır ki, şimdi bu bedelleri var gücüyle ödüyorlar" dedi. 
11.15: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin tüm Rusya vatandaşlarına AB'ye giriş yasağı getirilmesi önerisi hakkında yaptığı açıklamada, "En son Adolf Hitler bir ulusla ilgili bu fikirleri uygulamaya çalıştı. Hala Ukrayna'daki iktidarın tabiatıyla ilgili soru var mı?" diyerek tepki gösterdi. 
11.08: Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, bölgenin yeniden inşasında Kuzey Kore'den inşaatçıların getirilmesi için görüşmelerin sürdüğü bilgisini verdi. 
 
11.06: Zaporoje bölgesi askeri sivil yönetim başkanı Yevgeniy Balitskiy, bölgenin Rusya'ya dahil olmasına yönelik referandumun sonbahar başında yapılmasının plalandığını açıkladı. 
 
10.14: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Zaporijya nükleer santralini hedef alan bombardımanlarının küresel bir felaket tehdidi yarattığımı savundu. Bakanlık adına açıklama yapan General Mizintsev, "Ukraynalı silahlı gruplar tarafından santral toprakları kasıtlı ve düzenli olarak bombalanıyor. Sadece Ukrayna'nın değil, Avrupa'nın da nükleer güvenliği için tehdit var. Bu snatralde bir kaza olması durumunda, radyoaktif kirlenme ölçeği açısından Çernobil ve Fukushima'daki nükleer santrallerdeki kazaların sonuçlarını önemli ölçüde aşacak küresel bir insan yapımı felaket meydana gelecektir” dedi. Mizintsev, böyle bir kaza durumunda olabilecekleri anlatırken, "Karadeniz ve İstanbul Boğazı uzun süre seyrüsefere elverişsiz hale gelir. Türkiye, Gürcistan, Abhazya, Bulgaristan ve Romanya kıyıları yüksek düzeyde radyasyonla kirlenir” diye ekledi. Rus tarafı şu ana kadar bombardıman sonucunda santralde iki elektrik hattı ve bir su boru hattının hasar gördüğünü duyurdu.
 
10.12: İsveçli IKEA, Rusya'daki faaliyetlerini son erdirme kararının ardından temmuz ayında başlattığı online satışı 15 Ağustos'ta sona erdirecek. Tüm siparişlerin eylül ayına kadar teslim edilmesi planlanıyor.
 
10.10: Dünya Bankası, Ukrayna'ya 4.5 milyar dolarlık ek finansman sağlanacağını duyurdu.Bankadan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna hükümetinin acil ihtiyaçları karşılamasına yardımcı olmak amacıyla 'Ukrayna'da İdari Kapasite Dayanıklılığı için Kamu Harcamaları Projesi' kapsamında 4.5 milyar dolarlık ek finansmanın sağlanacağı aktarıldı. (Sputnik)
 
07.55: Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD'nin, Ukrayna'daki krizin barışçıl çözümüne katkıda bulunma niyeti olmadığını, ancak ateşi körükleyerek çatışmayı uzatmak istediğini belirtti. 
 
07.52: Herson bölgesi askeri sivil yönetimi başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Herson'un Rusya Federasyonu'na katılması için, düzenlenecek referandumun sonuçlarının Kiev yönetimi tarafından tanınması gerekmediğini açıkladı. Stremousov, "Rusya'ya, evimize dönüyoruz, en önemlisi bu" dedi. 
 
07.49: ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Ukrayna'nın bütçe açığının azaltılması için Kiev'e 4,5 milyar dolar yardım gönderileceğini duyurdu. Bu kaynağın Ukrayna vatandaşlarına yapılacak sosyal ve mali yardımlar için kullanılacağı belirtildi. 
 
07.30: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, tüm Rusya vatandaşlarına Batı ülkelerine bir yıl süreyle giriş yasağı getirilmesini önerdi. Washington Post ile yaptığı röportajda Zelenskiy, Batılı ülkelerde halen yaşamakta olan tüm Rusların da "Rusya'ya dönmeleri ve felsefelerini değiştirene kadar kendi dünyalarında yaşamaya zorlanmaları gerektiğini” savunarak, "Putin'i etkilemenin tek yolu bu” dedi. Zelenskiy, "Batılı ülkeler tüm Ruslara kendi topraklarına giriş yasağı getirmeli. Rusya'ya daha önce uygulanan tüm yaptırımlar, bir yıl boyunca Rus vatandaşlarına sınırların kapatılması ve Rus enerji kaynaklarının satın alınmasına yönelik tam bir ambargo ile karşılaştırıldığında zayıf kalır. En önemli yaptırımlar sınırları kapatmaktır” dedi. Son dönemde bir dizi Avrupa ülkesi, Rusya vatandaşlarına vizelerin tamamen yasaklanması çağrısında bulunuyor. Bu girişim ilk olarak Estonya ve Letonya dışişleri Bakanları ile Finlandiya parlamentosundaki bazı partiler tarafından ortaya atıldı.
 8 Ağustos Salı
 
20.45: Rusya, Letonya'ya doğal gaz sevkiyatını yeniden başlattı. Kommersant, sevkiyatın 5 Ağustos'tan itibaren başladığını ve günde yaklaşık dört milyon metreküp olduğunu duyurdu. Ruble ile ödemeyi kabul etmediği için Rusya Letonya'ya sevkiyatı 30 Temmuz'da durdurmuştu. Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, ülkesinin Rus gazı alma niyetinde olmadığını söylemişti. Temmuz ayında Letonya'nın doğrudan değik, "bir aracı şirket üzerinden" Rus gazını satın aldığı öğrenildi. 2021'de Letonya gaz ithalatının yaklaşık %90'ı Rusya'dan karşılanmıştı.
 
20.41: Rusya Dışişleri Bakanlığı, "ABD'nin eylemleri nedeniyle START Anlaşması kapsamındaki askeri tesislerin denetimlerini geçici olarak durdurduğunu" açıkladı. 2011'de imzalanan Yeni START Anlaşması (Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması (START) ABD ve Rusya'nın kıtalararası balistik füze, denizaltından fırlatılan balistik füze ve nükleer silahlarla donatılmış ağır bombardıman uçakları konuşlandırmalarını sınırlandırmalarını zorunlu kılıyordu. Anlaşma ayrıca konuşlandırılan bu füze ve bombardıman uçaklarındaki nükleer başlıklara ve bu füzelerin fırlatıcılarına da sınırlamalar getiriyordu. Her iki taraf da 5 Şubat 2018 itibariyle anlaşmanın merkezi sınırlamalarına ulaşmış ve anlaşma 4 Şubat 2026'nın sonuna kadar uzatılmıştı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov "Moskova defalarca bu tür müzakerelerin mümkün olan en kısa sürede başlatılması gerektiğini dile getirdi çünkü çok az zaman kaldı" demişti. Peskov, "Eğer anlaşma, yerine sağlam bir şey konmadan sona ererse, bu dünya güvenliği ve istikrarı üzerinde en olumsuz etkiye sahip olacaktır" uyarısında bulundu. 
 
20.34: Başkan Putin, Rus bankalarının "varlıklarını donduran ülkelerin para birimlerindeki transerlerin askıya almalarına izin veren" kararnameyi imzaladı. 
 
20.30: Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve bazı ordu komutanlarına suikast planlayan kişilerin yakalandığını duyurdu. Açıklamada, "Rus suikast ekibinin Ukrayna'ya Belarus üzerinden girdiği, iki suikastçinin Kovel kentinde gözaltına alındığı, üzerlerinde Rusya pasaportu bulunduğu ve öldürülmesi planlanan her kişi için 100 ile 150 bin dolar ödül vaat edildiği" ifadesine yer verildi.
17.42: Ukrayna, Almanya'dan ilk üç Gepard uçaksavar füze sistemini aldığını, 4 km'ye kadar olan hedefleri vurabildiğini bildirdi.
 
17.39: Bazı Rus kamu şirketleriyle olan yakın ilişkisi nedeniyle Sosyal Demokrat Parti (SPD) içinde büyük tartışmalara neden olan Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in parti tüzüğünü ihlal etmediğine ve SPD'den ihracı için bir sebep olmadığına karar verildi. SPD Hannover Bölge Tahkim Kurulu, ilk derece merci olarak Schröder'in herhangi bir ihlalde bulunduğuna ilişkin bir kanıt olmadığına hükmetti. DW'nin haberine göre, kararın iki hafta içinde temyize götürülme imkanı bulunuyor. Başbakanlık döneminden (1998-2005) bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi bir dostluğu olan Schröder, Rus devlet şirketleriyle yakın ilişkisi ve buralarda üstlendiği görevler nedeniyle uzun süredir eleştirilerin hedefindeydi.  Pek çok SPD'li, Putin'le arasına mesafe koymayan eski başbakanın bu tavrından duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş ve partinin dört yerel teşkilatı harekete geçerek 78 yaşındaki Schröder'in ihraç edilmesinitalep etmişti.
 
17.33:  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  13. Büyükelçiler Konferansı'nda büyükelçilere seslendi:  "Rusya- Ukrayna savaşında ilk günden itibaren hep bu hususa dikkat çektik. Hem sayın Zelenski ile hem sayın Putin’le görüşmelerimizde sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdik. Önce Antalya’da ardından da İstanbul’da yapılan temaslar umutların yeniden yeşermesine sebep olmuştu. Fakat sahada yaşanan gelişmeler dolayısıyla oluşan müspet atmosferi kalıcı ateşkese tahvil etmek ne yazık ki mümkün olmadı."
 
15.30: Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Bodnar, Bayraktar silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) üreten Baykar şirketinin Ukrayna’da fabrika inşa edeceğini ve bu amaçla tescil yaptırarak arsa satın aldığını belirtti. Bodnar, “Fabrika inşa edilecek. Sadece bir hafta önce hükümet ikili anlaşmayı, yani fabrika inşasına ilişkin anlaşmayı onayladı ve tasdik için parlamentoya gönderdi. Bayraktar şirketinin sahibi kendi Ukrayna şirketini kurdu, bu şirket arsa satın aldı, tesisin projesini geliştirdi ve sonuna kadar hayata geçirmeyi planlıyor” diye konuştu.
 
14.51: Rusya'nın Sırnistan Büyükelçisi Aleksandr Botsan-Harçenko, "Sırbistan topraklarında bir Rus askeri üssünün kurulmasını Belgrad'ın egemen bir ülke olarak karar vereceği iç meselesi olarak" nitelendirdi. Rus diplomat, "Ayrıca, bu Rusya'nın kendi meselesidir. Sırbistan dost bir ülkedir ve Rusya karşıtı yaptırımları temelden reddettmiştir" dedi. Daha önce Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin , ülkesinin Rusya ile çatışmaya girmeyi ve “ NATO piyadesi” olmayı reddettiğini açıklamıştı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de, Sırbistan'ın Rusya ve Ukrayna'yı kardeş devletler olarak gördüğünü, Doğu Avrupa'da olanlardan üzüntü duyduğunu ve Kiev'e insani yardım sağlamaya hazır olduğunu söylemişti.
 
14.49: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batılı ülkelerin Ukrayna'yı Rus güçlerinin kontrolü altındaki Energodar kentinde bulunan Zaporijya Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) yönelik saldırıları durdurmaya zorlaması gerektiğini belirtti. Peskov, "Ukrayna güçlerinin Zaporijya NGS'ye saldırıları, potansiyel olarak son derece tehlikeli eylemdir ve Avrupa da dahil çok geniş bir coğrafya için feci sonuçlara gebedir. Ukrayna yönetimi üzerinde mutlak nüfuza sahip olan ülkelerin nüfuzlarını bu tür saldırıların sürmesini önlemek için kullanacağını umuyoruz" dedi. Zaporijya NGS'ye 5 Ağustos'ta 2 kez saldırı düzenleyen Ukrayna güçleri, dün de nükleer NGS'yi hedef almış ve füzeler faal güç ünitesinin yalnızca 400 metre yakınına isabet etmişti. (Sputnik)
 
14.48: Zaporojye Bölgesi'ndeki askeri-sivil idarenin Başkanı Yevgeniy Balitskiy, bölgenin Rusya'yla birleşmesi konusunda referandum yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı. (Sputnik)
 
13.35: Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Kremlin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere sürecini organize etme çabalarını takdir ettiğini" söyled, "Ancak Ukraynalı müzakereciler heyeti radardan ayrıldı" dedi. Peskov bu durumda ortada müzakere olmadığınıbelirtti. Peskov, öte yandan özel askeri harekatın belirlenen hedeflere ulaşılana kadar devam ettiğini de sözlerine ekledi. Kremlin, "Rusya'nın şartlarının kabul edilmesi kaydıyla Ukrayna tarafıyla müzakerelerin kapısını hiçbir zaman kapatmadığını" kaydetti. Heyetlerin son toplantısı Mart ayı sonunda İstanbul'un Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşti.
 
13.31: Kremlin Sözcüsü Peskov, Zelenskiy'nin "Rusya'nın kontrolündeki bazı bölgelerde Ukrayna'dan ayrılma konusunda referandum düzenleme olasılığına ilişkin" sözlerine yanıt verdi. "Bu durumda, Zelensky'nin kime seslendiğini anlamak gerekir. Söz konusu bölgelerin Ukrayna vatandaşlarına mı Ruslara mı? Eğer Rusya'nın vatandaşlarına ve (Rusya) liderliğine ise, bu durumda biz bu konuda yanlış adresiz" dedi. 
 
13.28:  Belarus lideri Lukaşenko, Polonya'ya sert eleştiriler yöneltti, "Belarus'u bütün olarak yutmaya hazırlar" dedi. Lukaşneo, "Polonya'ya bakın. Bize karşı en saldırgan devlet. Nedenini anlamıyorum. Bir Amerikan kısrağına bindiler ve Avrupa'yı dörtnala koştular. Almanlar zaten onlardan nefret ediyor ama onlara tahammül ediyor. Neden? Amerikalılar onları desteklediği için. Ukrayna'nın bir kısmını koparmaya, Belarus'u bütün olarak yutmaya hazırlar" diye konuştu.
 
13.25: 2022 mali yılının sonuna kadar Rusya'daki faaliyetini sonlandırmayı planladığını açıklayan Alman enerji şirketi Siemens Energy, Kuzey Akım doğalgaz boru hattı ekipmanlarının bakımını sürdürebileceğini duyurdu. Şirketin CEO'su Christian Bruch, yatırımcılarla video konferans yoluyla yaptığı görüşmede, Siemens Energy'nin Ukrayna'daki askeri harekattan sonra Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini askıya aldığını anımsattı. Bruch, şirketin mevcut mali yılın sonunda Rusya'dan çıkış sürecini tamamlamayı planladığını belirtti.  Yetkili, "Fakat Avrupa'ya istikrarlı doğalgaz tedariki sağlamak için Kuzey Akım-1 ekipmanının bakımı gibi Rusya'daki mevcut operasyonlarımızdan bazılarını sürdürebiliriz" diye konuştu. (Sputnik)
 
12.19: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Rusya'nın Donbass'ta referandum yapması durumunda her türlü müzakere şansının tümüyle sona ereceğini" söyledi. Bağımsız kaynaklara göre Rusya bugüne kadar Zaporojye bölgesinin % 70'ini, Donetsk bölgesinin % 55'ini, Herson ve Lugansk bölgelerinin tamamını kontrolü altına aldı. Bölgelerin yeni yönetimler, Rusya'ya katılım konusunda referandum düzenleme niyetlerini açıklamıştı. Ancak bunun için henüz kesin tarihler belirlenmedi.
 
10.48: Yeni haftanın başlangıcında Moskova Borsası'nda dolar 60,5 rubleden, euro 61,5 rubleden işlem görüyor. Bankaların halka döviz satışında uyguladığı reel kur ise dolar için ortalama 66, euro için 69 ruble civarına. 
10.46: Özel askeri operasyonun başlamasından bu yana Rusya'ya gelen mülteci sayısının 3,2 milyonu aştığı açıklandı.
 
10.44: Donetsk Halk Cumhuriyeti kaynakları, gün boyunca Ukrayna ordusunun bombardımanı ve döşediği mayınlar yüzünden dört kişinin öldüğünü, 17 kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
10.38: Siemens Energy, Rusya pazarından çıkışını 2022 mali yılının sonuna kadar tamamlamayı planlıyor. Şirketin raprorunda, "10 Temmuz'dan sonra AB yaptırımlarının şirketin Rusya Federasyonu'ndaki ticari faaliyetleri üzerinde önemli etki yaratmaya başladığı ve ülkedeki çalışmaların devam etmesinin ticari anlamınını kalmadığı" vurgulandı.
 
10.34: Helsinki'ye Moskova Belediyesi tarafından bağışlanan "Dünya Barışı" anıtı kaldırıldı. Anıt sökülerek Helsinki Sanat Müzesi'nin deposuna gönderildi. 1989'da Helsinki'ye hediye edilen anıt, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından birkaç gün sonra 14 Ocak 1990'da açılmıştı.
 
 
 
10.29. Bu yılın ilk yedi ayında Çin ve Rusya arasındaki dış ticaretin hacmi yüzde 29 artarak 97,71 milyar dolara çıktı. Çin’in Rusya’ya ihracatı yüzde 5,2 artışla 36,27 milyar dolar oluren, Rusya’dan  ithalatı yüzde 48,8 artarak 61,45 milyar dolara yükseldi.
10.27: The Wall Street Journal  ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in Afrika gezisine "Washington'da Moskova'nın kıta üzerindeki artan etkisine ilişkin artan endişelerin gölgesinde" başladığını yazdı.  Blinken, Lavrov'un gezisinin ardından dün Afrika turuna başladı. Yorumda, "Afrika'nın önde gelen devletlerinin Ukrayna krizinde tarafsız kaldığını ve Batı'nın çağrılarını görmezden gelerek Rus karşıtı yaptırımlara katılmadığı" hatırlatıldı.
 
10.20: Ukrayna ordusunun, Herson bölgesinde Dinyeper Nehri üzerindeki Antonovski köprüsüne bir füze saldırısı daha düzenlediği bildirildi. Rusya’nın denetimindeki bölgenin askeri-sivil yönetim başkan yardımcısı Kirill Stremousov, saldırıda daha önceki saldırılarda zarar gören köprüyü onarmak üzere kurulan şantiyeye füze isabet ettiğini, hasar oluştuğunu ve yangın çıktığını duyurdu. Stremousov, “Onarım çalışmalarına devam edeceğiz. Kritik bir hasar yok” dedi. Saldırıların ABD yapımı HIMARS füzeleriyle gerçekleştiği, Rusya hava savunma sistemlerinin fırlatıla füzelerin çoğunu etkisiz hale getirdiği belirtildi. Antonovski köprüsü, çatışmaların yoğunlaştığı bölgede Rusya’nın lojistik operasyonları açısından büyük önem taşıyor.
 
08.03: Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Kuzey Akım boru hattının yeniden çalışmasına olanak verecek teknik işlemlerin, Rusya karşıtı yaptırımlar nedeniyle tamamlanamadığını belirtti. Radio Times dergisine demeç veren Polyanskiy, Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikini neden azalttığı sorusu karşısında, “Kuzey Akım için birtakım teçhizatın yardımı ile tamamlanması gereken bazı teknik süreçler var, ancak bu, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar yüzünden yapılamıyor” dedi. Bununla beraber, Kuzey Akım üstünden Avrupa’ya gaz akışının azalmış olmasının Rusya’nın güvenilmeyecek bir gaz tedarikçisi olduğu anlamına gelmediğini kaydeden Polyanskiy, şöyle devam etti: “Rusya karşıtı yaptırımları uygulamaya koymak bizim fikrimiz değildi, o nedenle bu soruyu, kendi vatandaşlarının menfaatlerini asla göz önünde bulundurmayan düşüncesiz Avrupalı ve İngiliz politikacılara sormak gerek.”
 
Kuzey Akım boru hattının operatör şirketi Rus gazprom, hattın çalışmasına yardımcı olacak türbinlerin, Kanada’daki bir siemens fabrikasında onarımdan geçtikleri, ancak yaptırımlar yüzünden kendilerine ulaştırılamadıklarını söylüyor. (Sputnik)
 
07.46: AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in eski danışmanı Nathalie Tocci, bazı AB ülkelerinin "Rusya'nın tarafına geçebileceklerini" ve Kiev'den Moskova'ya karşı taviz vermesini talep edebileceklerini öngördü. Tocci, enerji kriziyle birlikte AB'de Ukrayna konusunda çatlak yaşanabileceğini tahmin etti. 
 
07.39: Ortak Koordinasyon Merkezi, Ukrayna limanlarından 8 Ağustos Pazartesi günü gıda yüklü iki geminin çıkışına izin verdi. Odesa'daki Yujnıy Limanı'ndan 11 bin ton soya taşıyan MV Sacura adlı geminin İtalya'ya, 48 bin 459 ton mısır taşıyan MV Arizona gemisinin ise Çernomorsk Limanı'ndan Türkiye'ye gideceği bildirildi. 
 
07.36: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International), Ukrayna'nın savaş taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığı yönündeki raporuyla ilgili yaptığı açıklamada, BM'nin her zaman Ukrayna'daki sivilleri koruduğunu ve korumaya devam edeceğini söyledi. 
 
7 Ağustos Pazar
 
13.01: Polonya'nın, ülkede uzun süredir çalışıyor olsalar bile Rusya vatandaşlarına vize ve oturma izni vermeyi, olanlar da uzatmayı reddetmeye başladığı bildiriliyor. Yerel yetkililere göre, Rus vatandaşları "savunma ve ulusal güvenliğe tehdit" oluşturuyor. 
 
12.59: La Repubblica gazetesinin haberine göre, Rusya Devlet Başkan Putin'in eski özel temsilcisi ve Rosnano'nun eski başkanı Anatoli Çubays, Sardinya'daki Mater Olbia kliniğinden taburcu edildi. Çubays'ın hastaneden "desteksiz yürüyerek" ayrıldığı ve rehabilitasyon için Frankfurt'a gittiği bildirildi. Doktorlar hastaya nadir rastlanan bir sinir hatalığı olan Guillain-Barré teşhisi koymuştu. Rosnano'nun eski başkanı, tatil için Kıbrıs'tan İtalya'ya uçtuktan sonra geçen hafta sonunda hastaneye kaldırılmıştı.
 
09.56: The Wall Street Journal'da yayımlanan bir makalede, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin amacına ulaştı ve Batı'da bir enerji savaşını kışkırtarak ikinci cepheyi açtı" denildi. Ünü enerji analistleri Daniel Yergin ve Michael Stoppard tarafından kaleme alınan yazıda, "Sürekli yükselen gaz fiyatları Batı ülkelerindeki durumu olumsuz etkiliyor ve elitleri değiştiriyor. Hükümet değişikliklerini de tetikliyor" denildi. Ukrayna savaşında ikinci bir cephe açıldı: Avrupa'da bir enerji savaşı başladı” denien makalede, "Putin en başından beri Ukrayna'da bir savaş başlatma hedefi gütmüyordu. Asıl amacı, Batı ülkelerinde zorluklara neden olacak ve tüm Avrupa ekonomisini sarsacak şekilde enerji fiyatlarında bir artışa neden olmaktı. Tüm bunların toplumsal kargaşaya yol açacağını ve seçmenlerin sonunda boşalan cüzdanlarına bakarak oy vereceğini düşünüyordu" denildi. Ayrıca yazarlar "Rus liderin nihai amacının Avrupa'daki elitleri, nüfuzlu kişileri Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini destekleyen ve Batı toplumunu bölenler cephesine çekmek olduğunu" öne sürdüler. Makaleye göre bu strateji şimdiden sonuçlarını gösterdi ve sağcı parti İtalya'nın iktidar koalisyonundan ayrıldı.
 
09.51: İstanbul’da imzalanan ‘‘Ortak Tahıl Koridoru’’ anlaşması sonrası, Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı devam ediyor. Son olarak NaviStar, Rojen ve Polarnet adlı tahıl taşıyan 3 gemi de cumartesi günü Türk karasularına ulaştı. İstanbul'a gelen NaviStar adlı gemide; Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşan heyet tarafından denetleme yapıldı. Rojen ve Polarnet isimli gemilerin denetimi ise bu sabah yapılacak.
 
09.49: RİA ajansı, Aslamova'nın Kosova'da serbest bırakıldığını ve Blegrad'taki Rusya Büyükelçiliği ile temasa geçtiğini duyurdu. 
 
09.10:  Komsomolskaya Pravda'nın ünlü muhabirlerindeni Daria Aslamova, Sırbistan sınırımdan Kosova'ya geçmeye çalışırken Kosova makamları tarafından gözaltına alındı. Kosova İçişleri Bakanı Celal Şvetsla, Rus gazeteci hakkında casusluk  suçlaması olduğunu iddia ederek, "Birkaç ülke, Aslamova'nın Rus askeri istihbaratı için casusluk yaptığını ve bir gazeteci kisvesi altında hareket ettiğini bize kanıtladı" dedi, ama ayrıntıya girmedi. Komsomolskaya Pravda, Aslamova'nın editörlerin talimatıyla Sırbistan'da olduğunu belirtirken, bu sabah Aslamova'nın gazetesini arayarak Kosava'da gözaltına olduğunu teyit ettiği bildirildi.
 
09.00:  Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Soçi'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile bir araya geldiğini belirterek, "Türkiye ile Çeçen Cumhuriyeti arasında çeşitli konularda yakın iş birliği kurmanın gerekliliği konusunda ortak bir görüşe vardığımız gayri resmi, zengin ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik” dedi.  Kadirov ayrıca, görüşmelerin ardından kendisinin Türkiye'ye davet edildiğine işaret ederek, “Elbette, bu daveti kabul ettim” dedi.
 
6 Ağustos Cumartesi
 
22.50: Financial Times'ın, "Kiev'in silahları tükendiği için Ukrayna ordusunun karşı taarruzunun iptal edildiğini" iddia etti. Gazete kendi kaynaklarına dayanarak, "karşı saldırının bu şartlarda önümüzdeki yıl içn planlandığını" yazıyor. Financial Times'ın kaynaklarından biri, "şu anda Ukrayna ordusunun gerekli silahların % 30'una bile sahip olmadığını" kaydetti.
 
22.48: 14.39:  Herson bölgesindeki Novaya Kakhovka şehrinin Rus yanlısı yönetiminin başkan yardımcısı Vitaly Gur, uğradığı suikast girişimi sonrası hastanede can verdi.
 
22.47: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Kuzey Makedonya'nın Ukrayna'ya tank ve uçak sağladığını belirtti ve “Bugün, birçok millet G20’nin yarısından daha fazla cesaret gösteriyor. Kuzey Makedonya uçak ve tank şeklinde omuz verdi" dedi. (Sputnik)
 
22.45: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'de Değer Katanlar Ödül Töreni'ndeki konuşmasında, "İş birliğini, barışı, diplomasiyi önceleyen dengeli politikamızla Rusya-Ukrayna Savaşı'nın olumsuz etkilerinden ülkemizi korumayı başardık. Tahıl koridorunun açılmasını sağlayarak, küresel sorunların çözümünde Türkiye'nin anahtar rolünü bir kez daha teyit ettik" dedi.
 
14.41: Rusya Savunma Bakanlığı, Herson yakınlarındaki Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayının vurulduğunu, saldırı sırasında 70'den fazla aşırı milliyetçi militanın öldürüldüğünü duyurdu
 
14.39:  RIA Novosti,  Herson bölgesindeki Novaya Kakhovka şehrinin Rus yanlısı yönetiminin başkan yardımcısı Vitaly Gur'a suikast girişiminde bulunulduğunu, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını duyurdu.
 
14.37: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Çeçen lider Ramzan Kadirov ile de görüştüğünü belirtti. Peskov, görüşmede Çeçenistan’ın sosyal ve ekonomik gelişiminin ele alındığını söyledi. (Sputnik)
 
11.42:  Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, "bugün Rus ekonomisindeki durumun başlangıçtaki beklentilerden daha iyi olduğunu", ancak sonbaharda işsizlikte artış beklendiğini söyledi.  Rus bakan, arka arkaya ikinci ay işsizliğin %3,9 ile rekor düşük seviyede olduğunu hatırlattı. Rosstat'a göre ülkede Haziran ayında toplam işsiz sayısı 3 milyon kişi.
 
11.40: Bloomberg'in haberine göre,  Rusya'dan ayrılan yabancı şirketler büyük kayıplara uğradı ve rublenin euro karşısında güçlenmesi Batı bankaları için gerçek bir "baş ağrısı" haline geldi. Örneğin Societe Generale 3,3 milyar euro, UniCredit 2 milyar euro kaybetti. Avusturyalı Raiffeisen Bank'ın Genel Müdürü Johann Strobl, güçlü rublenin Rusya'dan ayrılan firmaları vurduğunu söyledi.
 
11.36: Zelenskiy, Ukrayna'daki 765 milyon dolarlık Rus varlığına el koyduğunu duyurdu. Ukrayna devlet başkanına göre, Kiev, Rusya'ya ait 900'den fazla mülke daha el koyma niyetinde. Bu varlıklar arasında Rus devletine ait mülkler ile yaptırım uygulanan Rusya vatandaşları, şirketleri ve Rus bankalarının aktifleri  yer alıyor.
 
11.33: Rusya Duması Başkanı Volodin, 6 ve 9 Ağustos'un "ABD'nin sivillere karşı işlenen suçlarından dolayı insanlığa tövbe günü" olması gerektiğini söyledi. Volodin, “Washington, yalnızca gücünü göstermek ve tüm dünyayı korkutmak için yüz binlerce sivili öldürdü” dedi. 6 ve 9 Ağustos 1945'te ABD Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atom bombası atmıştı. Volodin, "ABD'nin günahları arasında Hiroşima ve Nagazaki'den sonra Kore, Vietnam, Yugoslavya, Afganistan, Irak, Libya, Suriye, Ukrayna vardı" dedi.
 
 5 Ağustos Cuma
 
21.31: Bazı AB ülkelerine girişte Rusya vatandaşlarından, üzerlerinde nakit veya yabancı bir bankanın kredi kartı bulunduğunu kanıtlamalarının istendiği bildiriliyor. Moscow Times, geçen hafta Almanya, Fransa ve Avusturya'daki havaalanlarında benzer vakaların meydana geldiğini yazdı.
 
21.28: Bulgaristan'ın Moskova Başkonsolosluğu, "mevcut olağanüstü durum nedeniyle" Rusya vatandaşlarına turist vizesi ve bu ülkedeki mülk sahipleri için vize kabulünü askıya aldı. Gerekçe olarak, ülkenin diplomatik misyonu, Moskova'nın Bulgaristan'ın Rusya'daki diplomatik misyon ve konsolosluk ofislerinin 14 çalışanının istenmeyen kişi ilanın etmesini gösterdi. Moskova'nın bu adımı, Sofya'nın daha önce 70 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına bir yanıttı.
 
21.26: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmede Bayraktar insansız hava araçlarının Rusya’da olası üretimi veya Türkiye’den alımı konusunu görüşmediğini belirtti. Görüşmenin ardından basın mensuplarıyla konuşan Peskov, iki liderin 4 saati aşkın süren görüşmesinde, Bayraktar İHA ile ilgili konunun ele alınıp alınmadığı sorusuna, “Hayır” dedi. (Sputnik)
 
20.39: UEFA, Fenerbahçe'ye Dinamo Kiev maçında yaşanan olaylar nedeniyle 50 bin Euro para ve 1 maç kısmi seyircisiz oynama cezası verdi. UEFA'nın Fenerbahçe'ye Dinamo Kiev maçında yaşanan olaylar nedeniyle verdiği ceza belli oldu. Açıklamada Fenerbahçe'ye 1 maç kısmi seyircisiz oynama (minimum 5 bin koltuk) ve 50 bin Euro para cezası verildiği belirtildi. Kısmi tribün kapatma cezasının bir sonraki UEFA maçında uygulanacağı ifade edildi. UEFA, Fenerbahçe'nin Dinamo Kiev'le Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda oynadığı rövanş maçının ardından tribünlerdeki "Vladimir Putin" tezahüratları nedeniyle soruşturma başlatmıştı.
 
20.33: Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, İş birliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılamsı konusunda mutabık kalınmıştır' denildi. 
 
Açıklamanın tamamı şöyle: 
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin 5 Ağustos 2022 tarihinde Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmişlerdir.
İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, mevcut bölgesel ve küresel tüm sınamalara rağmen, karşılıklı saygı ve mütekabil çıkarların tanınması temelinde ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olarak ilerletilmesi yönündeki ortak iradelerini teyit etmişlerdir.
 
Bu anlayış çerçevesinde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular üzerinde kapsamlı istişarelerde bulunan Liderler; iki ülke arasındaki ticaret hacminin tespit edilen hedefler doğrultusunda ve dengeli bir temelde artırılması; ekonomi ve enerji alanlarında iki ülkenin birbirlerinden beklentilerinin mütekabiliyet çerçevesinde karşılanması; ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır.
 
Bölgesel konular bağlamında, Liderler, Türkiye ile Rusya arasında var olan samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı kilit öneme işaret etmişledir.
 
İki lider bu çerçevede, Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin emniyetli taşınmasına yönelik İstanbul Mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit etmişlerdir.
 
İki lider, Rusya’nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir.
 
Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede Liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye’nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.
 
İki lider, Libya’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılıklarını vurgulamışlardır. Libyalılar arasında mümkün olan en geniş mutabakat temelinde serbest, adil ve muteber seçimlerin düzenlenmesinin önemini vurgulamış ve BM himayesinde yürütülen Libya liderliğindeki ve Libya sahipliğindeki siyasi sürece desteklerini yinelemişlerdir.
 
Liderler, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin müteakip toplantısının Türkiye’de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kalmışlardır. (Sputnik)
 
19.36: Soçi'de gerçekleşen Putin-Erdoğan görüşmesi 4 saati aşkın sürenin arından sona erdi. Görüşmeden sonra yapılan ortak açıklamada her iki ülkenin de Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasal birliğine saygı duyduğu vurgulandı.
 
19.35: Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksanr Novak da Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğal gazın parasını kısmen ruble ile ödemesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Novak, Moskova ve Ankara'nın ulusal para birimleriyle ticarete kademeli bir geçişten bahsettiğini söyledi.
 
19.31: Bulgaristan yetkilileri, Rusya vatandaşlarına turistik vize verme uygulamasını geçici olarak durdurduklarını Rus tarafına bildirdi. Karara gerekçe olarak konsolosluk personelinin sınır dışı edilmesi gösterildi.
 
19.16: Moskova Borsası günü yüzde 2,94, haftayı yüzde 7,21'lik düşüşle kapattı.
 
19.05: Rusya destekli Herson yönetimi, Vladimir Saldo'nun tedavi için Moskova'ya nakledildiğini duyurdu.
 
19.04: The Washington Post, Ukrayna istihbaratına dayandırdığı haberde, Rusya'nın yaptırımları delmek için Türkiye'den yardım istediğini ileri sürdü. Gazetenin iddiasına göre, Rusya Türkiye'deki petrol rafineri, terminal ve rezervuarlarından hisse almasına izin verilmesini istiyor.
 
18.25: Putin ile Erdoğan arasındaki zirvede 3. saate girildi. İki liderin önce baş başa görüştükleri, daha sonra heyetler arasındaki müzakerelerin planlandığı açıklanmıştı.
 
17.12: Avrupa Birliği'ne üye ülkeler, doğal gaz kullanımını geçici olarak yüzde 15 kısma konusunda anlaşmaya vardı.
 
16.38: Rus basını Herson'un Rusya yanlısı yöneticisi Saldo'nun ansızın hastaneye kaldırıldığını ve durumunun ağırlaştığını yazdı. Saldo'nun zehirlenmiş olabileceğine dair söylentiler yayılırken bölge yönetimi iddiaları reddediyor.
 
16.07: Letonya Rusya vatandaşlarına vize vermeyi durdurdu. Akraba cenazeleri için ülkeye giriş yapmak isteyenler için istisna tanındı.
 
15.51: İki lideri görüşmeden önce yaptığı kısa açıklamalar şöyle:
 
(Tahıl anlaşmasına varılabilmesinde üstlendiği rol için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kişisel olarak teşekkür eden)
 
Putin:
* Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları görüşeceğiz.
* TürkAkım doğalgaz boru hattı, Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatının ana arterlerinden biri. TürkAkım kesintisiz çalışıyor. Avrupalı partnerlerimiz bunun için Türkiye’ye müteşekkir olmalı.
* (Erdoğan’a hitaben) Sizin doğrudan katılımınız ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin (Antionio Guterres) arabuluculuğu ile Ukrayna’daki tahılın Karadeniz limanlarından sevkiyatı konusu çözüldü. Sevkiyat başladı bile. Size hem bunun için hem de Rus tarım ürünleri ve gübresinin dünya pazarlarına kesintisiz tedariki hususunda ‘paket karar’ alındığı için teşekkür etmek istiyorum.
(İstanbul’da varılan söz konusu anlaşma, Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkarılması yanında, Rus tahılı ve gübresinin de dünya pazarlarına ulaşması önündeki engelleri kaldırılmasını içeriyordu.)
* Türkiye ile ticaret hacmi mayıs ayına kadarki dönemde iki katına çıktı.
* Soçi ziyareti öncesi, bir Rus hükümet delegasyonu Türkiye’yi ziyaret etti ve ülkeler arasındaki büyük projelerin hepsinin üstünde çalıştı.
* Suriye konusunda Erdoğan'ı ilgilendiren tüm meseleleri muhakkak ele alacağız, göz ardı etmeyeceğiz.
 
Erdoğan:
* Siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda birçok konuları ele aldılar ve şimdi de bizim bu konulardan sonra buna bir adeta nokta koymamız inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır. Gerek enerjide gerek Karadeniz hattının tarımda, tahılda buradan atılan adımlar, turizmde yapılan görüşmeler, ulaşımla ilgili olarak atılan adımlar ki bütün bunlarla beraber bölgedeki bazı adımların atılması, bunlar gerek heyetlerimizin yaptığı ama bizim de bugün başa baş ikili bu görüşmeyi yapmak suretiyle Türkiye ve Rusya'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli.
* Sizin de ifade ettiğiniz gibi Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor. Enerji alanında Akkuyu konusunu bugün sizlerle bir noktaya getirmemiz onu belli bir yerde gerçekten değerlendirerek, karara bağlanmamız Akkuyu'daki süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir. Çünkü belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok çok büyük önem arz ediyor. Zira Türkiye'nin enerji temininde yüzde 10 enerji potansiyelini Akkuyu Enerji Santrali halledecek ve bu konuyla ilgili olarak da etraflıca bir görüşme yapmamızın faydalı olacağına inanıyorum. Ben de bugün böyle bir fırsatı bulduğumuz için memnuniyetimi özellikle ifade etmek istiyorum.
* Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir. Terörle mücadelede dayanışmamız büyük önem arz ediyor ve bu konuyla ilgili olarak da atacağımız adımlar, yapacağımız görüşmelerle inanıyorum ki bir güç kazanacaktır. Yine bugün tabii dünyanın gözü Soçi'de. 'Acaba Soçi'de ne görüştüler, ne yaptılar?' Burayı takip ediyorlar. Bizim de yapacağımız bu görüşmelerden sonra da bunlara verilecek olan cevaplar onları belli istikamette yönlendirecektir. (Sputnik)
 
15.49: Putin iki ülkenin ticaret hacminin ilk beş ayda iki katına çıktığını söyledi. Rusya devlet başkanı, ayrıca doğal gaz transit geçişinin aksamadan devam etmesinden ötürü Avrupalı liderlerin Türkiye'ye minnet duyması gerektiğini dile getirdi.
 
15.47: Putin'le Erdoğan görüşmesi öncesinde Çeçenistan'ın başı Ramzan Kadırov'un da binaya geldiği kameralara yansıdı.
 
15.35: Görüşme öncesinde Putin "Elbette Suriye konusunu da atlamayacağız" şeklinde konuştu. Putin ayrıca karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için Erdoğan'la mutabakat zaptı imzalamayı ümit ettiğini söyledi.
 
IFrame
15.30: Erdoğan, Akkuyu santralinin gecikilmeden, planlanan tarihte (2023) tamamlanmasının çok önemli olduğunu, bu konuyu da görüşmede karar bağlayacaklarını söyledi.
 
15.27: Putin-Erdoğan zirvesi başladı. Erdoğan, "İlişkilerde yeni bir sayfa açacağız. Bugün dünyanın gözü Soçi'de" dedi.
 
15.25: Rus haber ajansları, Erdoğan'ın görüşmenin yapılacağı "Rus" adlı binaya geldiğini duyurdu. 
 
15.19: Erdoğan'ın Soçi'ye gelmesinin ardından Putin ile ikili görüşmenin başlaması bekleniyor. TRT kaynakları görüşmenin yerel saatle 15.00'te yapılacağını duyurmuştu. Rus tarafından ise saat konusunda net bir açıklama yapılmamıştı.
 
14.47: Rus ajansları Erdoğan'ın Soçi'ye geldiğini, Putin ile görüşmenin planlandığı gibi 15.00 civarında başlamasının beklendiğini duyurdu.
 
 
 
13.47: Avrupa Komisyonu, devam eden enerji krizine rağmen Rusya'ya uygulanacak kömür alımı ambargosunun 10 Ağustosta başlayacağını ve bütün üye ülkelerin karara uymak zorunda olduğunu hatırlattı.
 
13.09: Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi'ye hareket etti. Rus ajanslar, Recep Tayyip Erdoğan'ın 15.00'da Soçi'ye ulaşacağını duyurdu. İki liderin baş başa gerçekleştireceği görüşmenin ardından heyetler bir araya gelecek.
 
13.06: Rusya 16 Bulgar diplomatı daha sınır dışı edeceğini duyurdu.
 
12.36: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Putin ve Macron'un uzun süredir telefon görüşmesi yapmadığının hatırlatılması üzerine "Fransa hasım ülke" yanıtını verdi. Peskov, "Gerekli olması durumunda bir görüşme ayarlanabilir," şeklinde konuştu.
 
11.08: Washington Post gazetesi, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde Rusya'nın İran'a ait bir casus uyduyu Ukrayna'da kullanacağını ileri sürdü.
 
10.35: Rusya Çevre Bakanı Aleksandr Kozlov, Mariupol şehrine 90 tane çöp kamyonu ve 9 bin çöp tenekesi bağışlayacaklarını açıkladı.
 
10.10: Ukrayna hükümeti, İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının diğer ihraç ürünleri için de örnek teşkil edebileceği düşüncesinde olduklarını açıkladı.
 
09.53: Ukrayna'dan Rusya gelen mültecilerin sayısı 3,1 milyona ulaştı (Kommersant).
 
08.31: Başkan Putin bugün Soçi'deki yazlık konutunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konuk edecek. Tahran'daki son buluşmanın ardından iki lider, 17 günde 2'nci kez yüz yüze görüşecek. Medyaya yansıyan açıklamalara göre zirvenin ana gündem maddeleri: Ukrayna sorunu ve tahıl sevkiyat anlaşması, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlemeyi planladığı askeri harekat, savunma sanayii ve enerji alanında işbirliği, Akkuyu Nükleer Santrali konusunda yaşanan gelişmeler, ikili ticari-ekonomik ilişkiler, Dağlık Karabağ başta olmak üzere diğer bölgesel sorunlar. İki liderin son Soçi görüşmesi 29 Eylül 2021'de gerçekleşmişti. 
 
08.18: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmede, "ABD'nin dünyadaki hakimiyetini yayma girişimlerinin beyhude olduğunu" söyledi. Lavrov'a göre, Washington diğer devletlerin egemenlik haklarını bastırmak için bir yol izledi, ancak Başkan Putin, Moskova'nın geleceğin egemen devletlere ait olduğuna inandığını ifade ederek buna karşı koydu.
 
08.15: Başkan Zelenskiy, AB'yi "Ukrayna'ya yapılacak 8 milyar euroluk yardımı yapay olarak ertelemekle" suçladı. Zelenskiy dün geceki video mesajında, Ukrayna'ya para tahsis sürecini yavaşlatan devletlerin isimlerini kamuoyuna açıklamak istemediğini açıkladı. İtalyan Corriere della Sera, AB kaynaklarına dayanarak Almanya'nın Ukrayna'ya 9 milyar avroluk bir yardım paketinin kalan 8 milyar dolarlık kısmının serbest bırakılmasını engellediğini yazdı.
 
08.11: Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde, Başkan Zelenskiy ile Ukrayna'daki büyük şehirlerin belediye başkanları arasında fikir ayrılıklarının arttığı belirtildi. Yazıda, "Ukrayna'da merkezi ve bölgesel otoriteler arasında siyasi bölünmeler alevleniyor. Zelenskiy ve hükümeti, Ukrayna şehirlerinin belediye başkanlarını gölgede bırakmaya, milyarlarca uluslararası yardımın kontrolünü elinde tutmaya ve potansiyel siyasi rakipleri zayıflatmaya çalışıyor" denildi. 
 
08.05: 22 Temmuz'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalanan "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" kapsamında Ukrayna'dan tahıl almak üzere yola çıkmak üzere dün Bandırma Limanı'ndan gelen Barbados bandralı "Fulmar S" isimli gemi, Kilyos açıklarına demirledi. Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde görevli Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, gemide denetim gerçekleştirecek. Öte yandan Navistar' isimli mısır yüklü ikinci gemi bu sabah Odessa'dan  yola çıktı.
 
4 Ağustos Perşembe
 
23.34: Komsomolskaya Pravda'nın deneyimli Kremlin muhabiri Aleksandr Gamov, Kremlin Sözcüsü Peskov ile Erdoğan'ın Soçi ziyaretini görüştü. Peskov, Türkiye'nin girişimi ile tahıl sevkyatı krizinin çözülmesi konuduna,  "Bu, en karmaşık konuların tüm tarafların çıkarları dikkate alınarak çözülebileceğinin güzel bir örneğidir" dedi. Peskov, "Burada Guterres'in (BM Genel Sekreteri) çok olumlu rolü ve elbette Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kişisel olarak yaptığı büyük katkı da not edilebilir. Evet, bu sorunların nasıl müzakere edebileceğine bir örnek" diye ekledi.
 
Muhabiri Gamov'un "Genellikle, Başkan Putin bize yardım eden, dünyaya yardım eden diğer devletlerin liderlerini (madalya ile) ödüllendirir. Sayın Erdoğan'a ödül verilmesi planlanıyor mu?" sorusuna Peskov,  "Böyle bir plan olduğunu bilmiyorum. Şu ana kadar böyle bir karar çıkmadı" karşılığını verdi.
 
22.55: Rusya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ankara'da yaptıkları görüşmede "ekonominin kilit sektörlerinde ülkeler arasındaki işbirliğini genişletme niyetlerini dile getirdiler." İki bakan özellikle enerji sektöründeki işbirliğini ele alarak, Türk Akımı ve Mavi Akım gaz boru hatlarının işletilmesinin yanı sıra Akkuyu nükleer santralinin inşası,  ayrıca ulaştırma lojistiği, sanayi, tarım ve turizm konularına da değindiler. Açıklamada "Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin üst düzeyde olduğu ve gelişmeye devam ettiği kaydedildi" denildi. Novak ve Muş, iki ülkenin hükümetler arası komisyonunun eşbaşkanları. İki ülke liderleri Putin ve Erdoğan 5 Ağustos cuma günü Soçi'de bir araya gelecek. 
 
20.00: Griner hakkındaki hükmün belli olması sonrası açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Washington yönetiminin Griner ve Paul Whelan'ın ülkeye dönmesi için mümkün olan tüm araçları kullanacağını söyledi. Rusya'nın Griner'i hukuka aykırı bir şekilde hapse mahkum ettiğini savunan Biden, "Bu kabul edilemez, Rusya'yı Griner'i eşi, yakınları, dostları ve takım arkadaşlarıyla birlikte olabilmesi için serbest bırakmaya çağırıyorum. Yönetimim yorulmadan çalışmaya ve Brittney ile Whelan'ın mümkün olan en kısa sürede eve sağ salim dönmesi için mümkün olan her aracı kullanmaya devam edecek" dedi. (Sputnik)
 
19.59: ABD'li basketbolcu Griner, Rusya'da uyuşturucu kaçakçılığından 9 yıl hapse mahkum edildi. Moskova Bölgesi'ndeki Himki Şehir Mahkemesi, ABD'li basketbolcu Brittney Griner'i uyuşturucu bulundurmak ve uyuşturucu kaçakçılığı yapmaktan suçlu buldu. Griner'a 9 yıl hapis ve 1 milyon ruble para cezası verildiği açıklandı. 
 
18.03: Rusya Federasyonu'nun uluslararası rezervlerinin 22 Temmuz'dan 29 Temmuz'a kadarki dönemde 4,2 milyar dolar arttığı açıklandı. Rusya Merkez Bankası açıklamasına göre, 29 Temmuz itibariyle Rusya'nın uluslararası rezervleri 571,2 milyar doları buldu. 2021'de Rusya'nın rezervleri % 5,9 artarak bu yılın 1 Ocak itibariyle 630,6 milyar doları bulmuştu. Şu an yurt dışındaki 300 milyar dolardan fazla rezerv yaptırım nedeniyle bloke edlmiş durumda. 
 
16.22: Moskovskiy Komsomolets gazetesinin aktardığına göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Donbas'ta Ukrayna'ya karşı savaşmak üzere 100 bin gönüllü göndermeyi teklif ettiği iddiası ortaya atıldı. İddia, Sovolyov Live programında dile getirildi.  İddia ulusal medyada da yankı buluren, Ulusal Savunma dergisi genel yayın yönetmeni Igor Korotçenko, Moskovskiy Komsomolets ile yaptığı röportajda, "Pyongyang'ın Donbass'ı korumak için özel bir askeri operasyon yürüten Rusya'ya gerçek desteği sağladığını, şimdi gönüllü asker  konusunun Rus liderliğinin siyasi kararına bağlı olduğunu" kaydetti. Bu iddia ile ilgili resmi açıklama bulunmuyor.
 
15.18: Moskova'da tutuklu bulunan, ABD yönetiminin takas yoluyla iadesine istediği, uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlanan ABD'li kadın basketbolcu Brittney Griner için savcı 9,5 yıl ağır hapis ve 1 milyon ruble para cezası istedi. 
 
14.09: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Soçi'deki görüşmede ticari-ekonomik bağları daha fazla geliştirme perspektifleri ve enerji alanındaki ortak stratejik projelerin gidişatı da dahil ikili işbirliğini istişare edeceğini söyledi. Günlük basın toplantısında konuşan Peskov, "19 Temmuz'da Tahran'da yapılan ikili görülen varılan mutabakata istinaden ticari-ekonomik bağları daha fazla geliştirme perspektifleri ve enerji alanındaki ortak stratejik projelerin gidişatı da dahil çok vektörlü Rus-Türk işbirliğinin detaylı bir şekilde istişare edilmesi planlanıyor" dedi. Peskov, uluslararası gündemdeki güncel konularla ilgili görüş alışverişi yapılmasının planlandığını da kaydetti.
 
14.07: Sputnik'in haberine göre, Ukrayna ordusu, Donetsk kent merkezine havan saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu bir anne ve çocuğu da dahil 5 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Halk Milisi'nden yapılan açıklamaya göre saldırıda kent merkezindeki Donbass Palace oteli ile dün hayatını kaybeden DHC Halk Milisi albayı Olga Kaçura'nın cenaze töreninin yapıldığı drama tiyatrosuna hedef alındı. Donetsk Belediye Başkanı Aleksey Kulemzin, saldırı sırasında Donbass Palace'ta bulunan bir Rus gazetecinin yaralandığını kaydetti.
 
14.00: Norveç’in Moskova Büyükelçisi Rune Resaland, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Resaland’a, ‘Ruslardan nefret ettiğini’ söylediği görüntüleri yayınlanan Norveçli konsolos Elisabeth Ellingsen’in Rusya’da kalmayı sürdürmesinin mümkün olmadığının iletildiği kaydedildi.
 
11.38: Finlandiya'da yapılan bir ankette, yüzde 58'lik kitle Ruslara turist vizesi verilmemesini istedi. Yüzde 24 "Vize verilsin" dedi, yüzde 18 kararsız kaldı. Vize verilmesinin durdurulmasını isteyenlerin çoğunluğunu 50-64 yaş arası yüksek gelir grubundan erkekler oluşturuyor.
 
09.14: Transparency International'ın Gürcistan direktörü Eka Gigauri, Mart-Haziran 2022 arasında Rusya vatandaşlarının Gürcistan'da yaklaşık 6 bin 400 şirket kurduğunu, bunun geçen yılın tamamına kıyasla 7 kat daha fazla olduğunu söyledi. Şu anda Gürcistan'da yaklaşık 13 bin 500 Rus şirketi kayıtlı. 
 
09.10: Bloomberg'in iddiasına göre, Rusya petrol ambargosunu delmek için yeni bir yöntem izliyor. Buna göre Rusya'dan gelen petrol, yaptırımları aşmak için küçük bir Mısır limanına aktarılıyor. 24 Temmuz'da Al-Hamra'ya yaklaşık 700 bin varil Rus petrolü teslim edildiği, 1,5 milyon varile kadar ham petrol depolanabilen altı tanklı küçük bir petrol yükleme bölgesi olan bu limanda Rus petrolünün Mısır petrolü ile karıştırlarak alıcılar satıldığı iddia edildi. 
 
08.58: Zelenskiy, Ukrayna'daki durumu Çin lideri Şi Cinping ile yüz yüze görüşmek istediğini dile getirdi. South China Morning Post'a verdiği röportajda Zelenskiy, özel harekatın başlamasından sonra Kiev'in Çin ile herhangi bir görüşme yapmadığını, Şi Cinping ile doğrudan müzakerelerin "Çin, Rusya'yı etkileyebilecek güçlü bir devlet olduğu için faydalı olacağını" da vurguladı.
 
08.56: Rusya hükümeti, Yandex, VKontakte ve Ozon şirketlerine toplam 130 milyar ruble tutarında esnek şartlarda kredi sağladı. Kommersant bu fonları, şirketlerin eurobond sahiplerine olan yükümlülüklerini yerine getirmek için kullanılacağını bildirdi.
 
08.53: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı raporuna göre bu yıl Rusya'da bakır ve alüminyum talebi yarıdan fazla düşecek. 2030 yılı strateji raporunda, "Üretim kapasiteleri iç talep için gereksiz, bu nedenle gelişmenin ana yönü itüm zorluklara rağmen hracat olacak" denildi.
 
08.50: Çin ordusu, Tayvan çevresindeki altı bölgede büyük bir tatbikat başlattı. "Hedeflere gerçek top ve mermilerle atış yapılacağı" açıklanan tatbikat pazar gününe kadar devam edecek.
 
08.49: BD Senatosu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvurularını onaylayan kararı, 95 'evet' oyuna karşılık 1 'hayır' oyuyla kabul etti. Oylamaya 3 senatör katılmazken 1 senatör ise 'çekimser' oy kullandı.  Böylelikle şimdiye kadar 30 NATO üyesi ülkeden 23'ü iki ülkenin ittifaka katılımına onay vermiş oldu. (Spıtnik) 
 
3 Ağustos Çarşamba
 
23.18: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin son verilerine göre, 24 Şubat'ta başayan Rusya askeri operasyonun ardından Ukrayna'dan 10,3 milyon kişi ayrıldı. İlk iki sırada 1,96 milyon kişi ile Rusya ve 1,2 milyon kişiyle Polonya var. Son verilere göre, gidenlerin 4,2 milyonluk bölümü ülkeye geri döndü. Özellikle Kiev'e dönüşlerin arttığı bildiriliyor. Ukrayna'nın nüfusu geçen yılki verilere göre 43 milyonun üstünde.
 
23.10: Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Ukrayna'nın ve Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin "tamamen kontrolden çıktığını" belirterek Rusya ve Ukrayna'ya durumu istikrara kavuşturmak ve olası bir nükleer kazayı önlemek için uzmanların kompleksi ziyaret etmesine hızla izin vermeleri çağrısında bulundu. Ukrayna'nın başkenti Kiev'in güneydoğusunda kalan Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise dokuzuncu en büyük nükleer santrali olarak biliniyor.
 
23.06: Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ’da yeniden başlayan çatışmalarla ilgili birbirini suçlarken, Avrupa Birliği (AB) taraflara "düşmanlıkların derhal durdurulması" çağrısında bulundu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasını aktaran Fransız Haber Ajansı, Bakü’nün Dağlık Karabağı’daki bazı Ermeni mevzilerini imha ederek buraların kontrolünü ele geçirdiğini ve bu saldırılarda 3 kişinin öldüğünü aktardı.Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada,  Dağlık Karabağ ihtilafı bölgesinde gerilimin arttığı, Sarıbaba tepesi alanında ateşkes rejiminin Azerbaycan ordusu tarafından ihlal edildiğinin tespit edildiği kaydedildi. Açıklamada, “Rus barışı koruma birliği komutanlığı, Azerbaycan ve Ermenistan taraflarının temsilcileriyle birlikte durumu istikrara kavuşturmak için önlemler alıyor” ifadeleri kullanıldı.  Dağlık Karabağ yönetiminin basın servisinden yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ lideri Arayik Harutyunyan’ın bölgede gerilimin artması nedeniyle kısmi seferberlik ilan ettiği belirtildi. 
 
23.05: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tahıl gemisi Razoni’nin anlaşma dahilinde ilerleyişini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, çabaları için Türkiye’ye teşekkür etti.
 
19.33: Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pavel Yablonskiy, Rusya'nın Ukrayna'nın batısına düzenlediği saldırıda  Polonya sınırının 15 kilometre yakınına füze düştüğünü söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı. bugün yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin Polonya'dan Ukrayna'ya gelen yabancı silah ve mühimmat deposunu imha ettiğini bildirmişti.
 
19.29: Huawei, Rusya online mağazası Vmall'ı kapattı. Daha önce satın alınan mallar için garanti hizmeti uygulanmaya devam edecek, alınan siparişler teslim edilecek.
 
19.28: Rusya Maliye Bakanlığı'na göre, Temmuz ayında Rusya'nın petrol ve gaz gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %22,5 düşüşle 770.5 milyar rubleye geriledi. 
 
19.26: Rusya ile AB arasındaki doğal gaz sevk krizinde gerginlik aşılamıyor. Gazprom, Siemens'in yaptırımları ve eylemleri nedeniyle Kanada'da bakımı yapılarak Almanya'ya getiriken türbinin tesliminin imkansız olduğunu belirtti.  Sonuç olarak, Portovaya kompresör istasyonunda yalnızca bir türbin çalışır durumda kaldığı için Avrupa'ya gaz pompalama hacmi yüzde 20'ye düşmüş durumda. 
Almanya Başbakanı Scholz türbinin tesliminde bir engel olmadığını söylemişti.Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner de, Kuzey Akım türbininin Rusya'ya gönderilmesi konusunda ek garanti gerekmediğini ve türbinin Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarına tabi olmadığını belirtti.
 
19.24:  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Belarus ordusu ülke topraklarına girerse Minsk ile tüm ilişkileri keseceklerini söyledi.
 
19.23: Rosstat verilerine göre,  23 Temmuz-1 Ağustos döneminde Rusya'da deflasyon %0,14 olarak gerçekleşti.
 
16.41: OPEC+ ülkeleri,  eylül ayında petrol üretimini günde 100 bin varil artırmaya karar verdi. (RIA)
 
16.39: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de 4'üncü ASEAN-Türkiye Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı'na katıldıktan sonra mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmede, Erdoğan ve Putin'in cuma günü Soçi'de yapacağı görüşmenin hazırlıkları,  Ukrayna tahılının güvenli sevkiyatı konusu ve bölgesel gelişmeler ele alındı.
 
16.38: İsviçre Federal Koseyi, Rusya'dan altın ve altın ürünleri ithalatına yasak getiren 7. yaptırım paketini onayladı. Federal Konsey'den yapılan açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'da devam eden askeri saldırganlığı nedeniyle Federal Konsey, AB'nin altın ve altın ürünlerine yönelik son yaptırımları doğrultusunda Rusya'ya yaptırımları genişletti. Önlemler, 3 Ağustos 2022 saat 19.00'da (TSİ) yürürlüğe girecek" denildi.  Yaptırımlar, Sberbank'ın varlıklarının dondurulmasını da kapsıyor. Uygulama kararı alınan yaptırımların hiçbirinin Rusya ile üçüncü ülkeler arasındaki tarım ve gıda ürünleri ticaretini hedef almadığını belirten Federal Konsey, AB'nin yaptığı gibi, bu tür ürünlerle ve üçüncü ülkelere petrol sevkiyatıyla bağlantılı işlemlere istisna getirdiklerinin altını çizdi. (Sputnik)
 
15.09: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da Polonya'dan gönderilen silahların ve mühimmatın yer aldığı bir deponun Rus güçleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Konaşenkov, "Yüksek hassasiyetli, uzun menzilli, hava bazlı füzeler, Lviv Bölgesi'nin Radehov yerleşiminde Polonya'dan Kiev rejimine gönderilen, yabancı üretim silahların ve mühimmatın bulunduğu depoyu imha etti" dedi.
 
15.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'e Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının her an kullanıma hazır olduğunu söylediği ifade edildi.  Peskov, bugünkü basın toplantısında Alman tarafının talebi üzerine yapılan Putin-Schröder görüşmesiyle ilgili bilgi verdi. Putin ve Schröder'in Kuzey Akım-2'nin Avrupa'ya gaz tedariki için kullanılma olasılığını ele aldığını anlatan Peskov, "Schröder, varsayımsal olarak düşünüldüğünde kriz durumunda Kuzey Akım-2'yi devreye sokmanın mümkün olup olmadığını sordu. Yani konuyu açan Putin değildi. Buna karşılık Putin, teknik olarak bunun mümkün olduğunu söyledi. Hummalı çalışma yürütüldüğünü ve bu projenin, bu çok karmaşık mekanizmanın her an kullanıma hazır olduğunu belirtti" ifadelerini kullandı. (Sputnik, Fotoğraf: Arşiv)
 
15.04: Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, Kuzey Akım türbininin Rusya'ya gönderilmesi konusunda ek garanti gerekmediğini ve türbinin Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarına tabi olmadığını belirtti.  Büchner, düzenlediği basın toplantısında, "Türbin yaptırım altında değil, ilave belgelere gerek yok" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
15.02: Rusy'nın en büyük online satış portallarından Ozon'un Moskova yakınlarında, Novorijskoye Şose üzerindeki deposunda yangın çıktı. Yangın 35 bin metrekareyi kapladı. Binadan binden fazla kişi tahliye edildi. Ön verilere göre, can kaybı ya da yaralanan yok. Yangın büyüyerek sevam ediyor.
 
14.59: Gazeteci Ksenia Soçhak, Telegram kanalındaki mesajında, eşi yönetmen Avdotya Smirnova'ya atıfta bulunarak, Rosnano'nun eski başkanı, Putin'in operasyon sonrası istifa eden sürdürülebilir kalkınma özel temsilcisi Anatoli Çhubays'ın kısmü yüz felci geçirdiğini duyurdu. Guillain-Barré sendromu teşhisi konan Çubays'ın durumu stabilize oldu, ancak o hala yoğun bakımda. Sobçak, "Bacakları ve kolları tam çalışmıyor, gözleri kapanmıyor, kısmi yüz felci var" diye yazdı.
 
12.05:  Danimarkalı nakliye şirketi Maersk, Rusya'daki faaliyeterin askıya alınması nedeniyle 624 milyon dolar zarar tahmininde bulundu.
 
11.58: Alman Şansölyesi Olaf Scholz, Rusya'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattında kullanılan türbini almasnda herhangi bir sorun olmadığına dair güvence verdi. Mülheim an der Ruhr'daki Siemens Enerji fabrikasına giderek tesiste bulunan türbini inceleyen Scholz, "Gazprom gerçekten istiyorsa, türbinin sevkiyatının çok basit bir mesele olduğunu" kaydetti. Şansölye, türbin Rusya'ya nakledilse bile, gelecekte gaz tedarikinde yine de kesintiler olabileceğine inandığını belirterek, "Gaz tedariğine ilişkin sözleşmelerin yerine getirilmemesinin teknik bir nedeni yok” dedi. Siemens, Moskova'dan gümrük belgelerini alamadıkları için türbin sevkiyatının yapılamadığını savunuyor. Peskov ise iddiayı "Tamamen saçmalık" diye reddetmişti.
 
10.38: Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan gelen mısır yüklü Razoni gemisinde saat 10.00'dan itibaren denetim yapılacağını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan hareket eden ve dün akşam İstanbul Boğazı Karadeniz girişine ulaşarak demirleyen mısır yüklü Razoni gemisinde denetim faaliyeti saat 10.00'dan itibaren gerçekleştirilecek." bilgisi paylaşıldı. Tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan çıkan Sierra Leon bayraklı 186 metre uzunluğundaki, 27 bin ton mısır taşıyan kuru yük gemisi Razoni, dün akşam saat 19.00 sıralarında Türk karasularına girmişti. Geminin denetim sonrası İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerek Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki limana ulaşması bekleniyor.
 
10.35: Pentagon, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun "Ukrayna'daki altı HIMARS füze tesisinin imha edildiği" açıklamasının gerçek olmadığını iddia etti.
 
09.49: Uluslararası para piyasalarından yaptırımlarla dışlanan büyük Rus şirketleri, Çin'e yönelerek yeni borçlanma yolları arıyor. Aluminyum devi Rusal, ilk kez yuan cinsinden şirket tahvilleri satarak ilk adımı attı. Bu, tüm Rusya pazarı için bir emsal oluşturuyor. Rusal'ın beş yıllık tahvil satışının toplam hacmi 2 milyar yuan (yaklaşık 300 milyon dolar) olarak gerçekleşti. Bu arada Rusal yuan tahvillerine 2,5-3 kat talep fazlası olunca, kupon faizi başlangıçtaki % 4,75-5 hedefinden % 3,9'a düşürüldü.
 
09.46: The New York Times'ın önde gelen dış politika yazarlarından Thomas Friedman, Biden yönetimi ile Zelenskiy arasında bir "güvensizlik" olduğunu savundu. Friedman, "ABD'li yetkililer, Ukrayna liderliği hakkında kamuoyuna yansıyandan çok daha fazla endişe duyuyorlar. Beyaz Saray ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında, söylenenden çok daha fazla derin bir güvensizlik var” diye yazdı.
 
09.40: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyareti ile ABD, dokunulmazlığını tüm dünyaya kanıtlamaya çalışıyor" dedi. Bunun Ukrayna'daki ABD politikasıyla paralellik gösterdiğini belirten Lavrov, Çin'e karşı gerçekleşen provokasyonun da ABD'nin "Ne istersem onu yaparım" diyerek "kendisini cezalandırılamaz saydığını tüm dünyaya göstermek" anlayışından kaynaklandığını savundu. 
 
“Bunun, Ukrayna durumuyla ilgili olarak bahsettiğimiz çizgiyi yansıttığı gerçeği, hiç şüphem yok. Bu herkese ve onların cezasızlığını kanıtlama ve hoşgörülü olduklarını gösterme arzusu: Ne istersem geri dönüyorum. Bunun Çin Halk Cumhuriyeti için ne anlama geldiğini çok iyi bilerek, neredeyse maviden böyle bir tahriş edici yaratmak için başka bir neden görmüyorum ”dedi.
 
09.36: Rusya Devlet Duması'nın 11 Ağustos'ta  bir kez daha "olağanüstü bir toplantıya" çağrıldığı bildirildi. Haberi RBC ve RIA Novosti duyurdu. Vedomosti gazetesi, toplantıda "hükümet tarafından sunulanlar da dahil olmak üzere yeni yasa tasarılarının görüşülmesinin planlandığını" belirtiyor.  Devlet Duması, yaz tatiline çıktıktan sonraki ilk olağanüstü toplantısını 15 Temmuz'da yapımış, çok sayıda yasayı onaylamıştı.
 
09.33: Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov Rusya'nın Tayvan'da silahlı bir çatışma çıkması durumunda Çin'e askeri yardım sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Cabarov'a göre, "Rusya'nın desteği olmadan Çin'in ABD'ye direnmesi zor olacak." Rus politikacı, "Çinlilere yardımı reddetmek için bir neden görmüyorum, ancak Çin ile bu desteğin karşılıklı olmasını istiyorum, yani bu işbirliğinden biz de bir miktar fayda görmeliyiz" dedi.
 
09.27: Almanya’nın eski başbakanı, Gazprom'da üst düzey görevlerde bulunan Gerhard Schröder, Avrupa’daki gaz sorununu çözmek için Kuzey Akım 2 boru hattının hemen açılmasını önerdi. Şansölye Schröder, Moskova'ya geçen hafta yaptığı ve Putin ile de görüştüğü son ziyaretin ardından  Stern dergisine demecinde "AB’ye doğal gaz akışını kısmak için Kremlin'den herhangi bir talimat olmadığını”, Başkan Putin’in bu konuda güvence verdiğini söyledi. Şu an yaşanan tedarik krizinden, türbinlerin teknşk bakım süreci nedeniyle Siemens’in de kısmen sorumlu olduğunu savunan  Schröder, yapımı tamamlanan ama yaptırımlar nedeniyle rafa kaldırılan Kuzey Akım 2 boru hattı açılırsa Avrupa için "çabucak rahatlama olacağını” söyledi. Gerhard Schröder, federal hükümetin Almanya'daki gaz darboğazını hafifletmek önerisi sorulduğunda, "En basit çözüm, Kuzey Akım 2 boru hattını işletmeye almak olacaktır. Hat hazır. Kuzey Akım 2’yi kullanmak istemiyorsanız sonuçlarına katlanmak zorundasınız” dedi.
 
Schröder, ayrıca Angela Merkel ve Frank-Walter Steinmeier'in 2008'deki NATO zirvesinde Ukrayna'nın ittifaka katılımını reddederek "akıllıca bir karar" verdiklerini söyledi. 
 
07.21: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sıromolotov, ülkesine yönelik saldırılar için ABD'nin desteği ile Ukrayna'nın bir "IT ordusu" oluşturduğunu savundu. Mayıs ayında, Başkan Vladimir Putin Rusya'ya karşı geniş çaplı bir siber savaş başlatıldığını söylemişti. Askeri operasyonun başlangıcından bu yana, DDoS saldırıları nedeniyle pek çok Rus web sitelerine erişilemiyor.
 
07.17: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan Parlamentosu'nu ziyaretinde "Tayvan'ın iyi bir dostu" olarak anılmaktan gurur duyduğunu, Tayvan'ı dünyanın en özgür toplumlarından biri olması dolayısıyla takdir ettiklerini söyledi. Tayvan lideriyle de bir araya gelen Pelosi'nin öğleden sonra Tayvan'dan ayrılması bekleniyor.
 
07.13: Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Salı günü Tayvan'a yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Washington'un Çin'i kontrol altına almak için Tayvan'ı kullanma girişimlerinin kaçınılmaz olarak başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, Tayvan boğazında barış içinde bir arada yaşama ve istikrarın tek garantisinin 'tek Çin' ilkesi olduğunu ve Washington, Pekin ve Taipei arasındaki üç ortak tebliğin bunu sağlamlaştırdığını belirtti. "Tek Çin ilkesi, uluslararası ilişkilerde temel bir norm haline geldi ve 2. Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzenin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor" diyen Vang, "ABD'nin yapması gereken, BM Sözleşmesi'nin amaç ve ilkelerini ihlal etmekten bir an önce vazgeçmek ve Asya-Pasifik'i bozmak için 'Tayvan kartını' oynamayı derhal bırakmaktır" ifadelerini kullandı.
 
07.09: Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rusya'yı yeniden mahkum takas tekliflerini kabul etmeye çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasında Cuma günkü telefon görüşmesinin tutuklu takası görüşülmüştü. Amerikalılar, Rusya'da tutuklu Brittney Griner ve Paul Whelan için Rus vatandaşı Viktor Bout'tan vazgeçmeye hazır. Ancak iddiaya göre Rus tarafı "başka bir tutukluyu daha" talep etti.
 
2 Ağustos Salı
 
23.29: Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin 'ABD'nin Çin'i kapsamlı çevrelemeye yönelik saldırgan çizgisinin ruhuna uygun açık bir provokasyon olduğunu' ifade etti. Sputnik'in haberine göre bakanlık açıklamasında “2 Ağustos tarihinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Tayvan'a geldi. Bu ziyareti, ABD'nin Çin'i kapsamlı çevrelemeye yönelik saldırgan çizgisinin ruhuna uygun açık bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Washington'u bölgesel istikrarı ve uluslararası güvenliği baltalayan eylemlerden kaçınmaya ve artık Amerikan hegemonyasına yer olmayan yeni jeopolitik gerçekliği tanımaya çağırıyoruz.”
 
22.43: Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan hareket eden mısır yüklü RAZONİ kuru yük gemisinin, kendisine tahsis edilen mevkiye demirletildiğini açıkladı.  Milli Savunma Bakanlığından yapılan paylaşımda, “Dün Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan hareket eden mısır yüklü RAZONİ kuru yük gemisi İstanbul Boğazı Karadeniz girişine ulaşmış, kendisine tahsis edilen mevkiye demirlemiştir” ifadeleri kullanıldı. MSB'den yapılan açıklamada, "Dün Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü Razoni kuru yük gemisinin saat 21.00 civarı İstanbul Boğazı Karadeniz girişine ulaşması beklenmektedir. Geminin müşterek denetleme timi tarafından denetimine yarın sabah başlanacaktır." ifadeleri kullanılmıştı.
 
22.42: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek NATO üyesi ülkelerden Ukrayna'ya ağır silah tedarikini ele aldı.
Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ukrayna Devlet Başkanı, Jens Stoltenberg'i savaş alanındaki durum ve Ukrayna'nın NATO üyesi ülkelerden bir an önce daha fazla ağır silah alması gerektiği konusunda ayrıca bilgilendirdi" ifadelerine yer verildi. Açıklamaya göre Zelenskiy, ayrıca Madrid'deki NATO zirvesinde kabul edilen kapsamlı yardım paketinin parçası olan ölümcül olmayan askeri yardımın mümkün olan en kısa sürede yapılmasını talep etti. Diğer yandan Stoltenberg'in de görüşmede, Ukrayna tahılının ihracatına ilişkin İstanbul'da imzalanan anlaşmaları ve Odessa'dan tahıl yüklü ilk geminin yola çıkmasını memnuniyetle karşıladığı belirtildi. (Sputnik)
 
22.41: ABD Ticaret Bakanlığı, Rus havayolu şirketleri Red Wings, Nordwind, S7 Airlines, I-Fly ve Yamal Airlines'a ait Airbus A320, A321 ve A330 tipi 25 uçağın ihracat denetimini ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine dahil edildiğini açıkladı. Bakanlık, söz konusu kısıtlamaların uçakların teknik bakımını, yakıt ikmalini ve yedek parçalarını kapsadığını ifade etti. (Sputnik)
 
22.40: Uluslararası araştırma kuruluşu Gallup’ın gerçekleştirdiği ankete göre, ABD vatandaşlarının sadece yüzde 1’i Rusya’yı ‘en büyük sorunlar’ listesine dahil etti. Anket, ABD vatandaşları için en büyük sorunların şu anda enflasyon (%17), kamu yönetimi sorunları (%17) ve ekonominin durumu (%12) olduğunu ortaya koydu. Vatandaşların yüzde 8’i kürtaj yasağı, yüzde 6’sı da göçmenlik ve silah kontrolü konularında endişe taşıyor.
 
19.57: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinin başkan yardımcısı Igor Jovkva, Almanya'nın 9 milyar euroluk AB makro-finansal yardım paketinden kalan 8 milyar euronun Kiev'e tahsis edilmesi konusunun değerlendirilmesini engellediğini söyledi.
 
19.41: ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım listesine 13 Rusya vatandaşını daha ekledi. Ayrıca 30'dan fazla Rus tüzel kişiliğine de yaptırım uygulandı. Listede, medyada sık sık Başkan Putin'in eşi olduğu yazılan olimpiyat şampiyonu eski jimnastikçi ve devlete ait Ulusal Medya Grubu'nun yönetim kurulu başkanı Alina Kabayeva da bulunuyor. ABD'nin yeni yaptırımları kapsamına, Forbes listesinde yar alan altı Rus milyarder de eklendi: Andrey Melniçenko (Rus Forbes-2022 sıralamasında 9. sırada, servetinin 11,1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor), Viktor Raşnikov başkanı (Forbes-2022'de 18. sıra, 6,6 milyar dolar), Andrey Grigoryeviç, Andrey  Guryev, Aleksandr Ponomarenko, Dmitri Pumpyanski. "Rusya'nın Silikon Vadisi" olarak anılan innovasyon kurumu Skolkova ile ilişkili pek çok kuruluş da ayruca listeye alındı.  Ayrıca Magnitogorsk Demir ve Çelik İşleri (MMK) de listeye eklendi. Toplamda 893 Rus resmi görevliye vize yasağı uygulanacak.
 
16.43: ABD Temsilciler Meclisi'nin 82 yaşındaki başkanı Nancy Pelosi’nin, bugün Tayvan’ı ziyaret etmesi bekleniyor.  Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da konuyla ilgili açıklama yaptı. Peskov, ''Oraya gidip gitmeyeceğiyle ilgili şu anda kesin bir şey söyleyemiyoruz, ancak bu turla ve olası Tayvan ziyaretiyle ilgili her şey tamamen provokatif'' diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, beklenen ziyaretin Washington'un Rusya'nın güçlü ortaklarından olan Çin'e baskı uygulamak için kullandığı provokatif bir eylem olduğunu söyledi.
 
16.40: Norveçli boya ve kimyasal üreticisi Jotun, Rusya'daki varlıklarını yerel partneri Atomstroykompleks sanayi grubuna sattıktan sonra pazardan ayrılacağını duyurdu. 
 
16.38: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Rusya'yı ‘terör sponsoru devlet’ ilan etmesinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesine yol açabileceğini belirtti. Zaharova, bugünkü basın toplantısında ABD’li senatörlerin Rusya'yı ‘terör sponsoru devlet’ ilan etmeye karar vermesi halinde bu adımın iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesine yol açabileceği konusunda uyardı. “Kendi yasalarının uluslararası hukuka aykırı olarak bu şekilde uygulanması, senatörlere ve kongre üyelerine Rusya'yı ABD tarafından ortaya çıkarılan, kurallara dayalı dünya düzenine göre yaşamaya zorlayabilecek korkunç bir ceza gibi görünüyor olabilir. Saflar” diyen Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı zamanda herhangi bir eylemin karşı eyleme yol açtığı ve böyle bir adımın mantıklı sonucunun diplomatik ilişkilerin kopması olabileceği, Washington'un bu adımdan sonra tüm sonuçlarına katlanmak üzere geri dönüşü olmayan noktayı geçme riski olduğu unutuluyor.” (Sputnik)
 
12.54: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Akkuyu konusunda kabinede bilgilendirme yaptım. İki tarafın da iddialarını değerlendiriyoruz. Bu konuda kapsamlı bir açıklama yapacağız" açıklamasında bulundu. Dönmez, "Akkuyu konusunda kabinede bilgilendirme yaptım. İki tarafın da iddialarını değerlendiriyoruz. Bu konuda kapsamlı bir açıklama yapacağız" dedi. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi'nde çalışan ve yüzde 80'ini Türk vatandaşlarının oluşturduğu geniş Rus-Türk ekibinin ortak çabalarıyla proje hedefine ulaşacaklarını dile getirerek, "Başaracağız ve Akkuyu NGS'nin ilk ünitesini 2023 yılında tamamlayacağız" ifadelerine yer vermişti. (Sputnik)
 
12.17: Rusya'da perakende ticaret cirosunda başlayan düşüş sürerken, Haziran 2022’de cirolar yüzde 10 azalarak 3,4 trilyon rubleye geriledi. 6 aylık dönem baz alındığında düşüş yüzde 3,4 oldu. Rostat'a göre Ocak-Haziran 2022 döneminde perakende ticaret cirosu 20,5 trilyon ruble olarak gerçekleşti.
 
12.03: AB Diplomasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: "AB'nin kış için yeterli gaza sahip olup olmayacağı konusunda tam bir belirsizlik var."
 
12.01: Avusturya hükümeti, ülkenin Rus doğal gazına olan bağımlılığının % 80'den % 50'nin altına düştüğünü bildirdi.
 
12.00: Moskova'daki alışveriş merkezleri Aviapark ve Metropolis'te H&M mağazaları yeniden açıldı. İsveçli şirket, depodaki malların tükenmesinin ardından Rusya'da çalışmayı durduracağını açıkladı.
 
11.57: Tayland, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesine katılımının beklendiğin, duyurdu. Zirve 18-19 Kasım'da yapılacak.
 
11.56: Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Sözcüsü Vadim Skibitskiy, The Telegraph gazetesine verdiği röportajda Polonya hükümetiyle 'ortak operasyonlar' yürüttüklerini söyledi. Skibitskiy, "Polonya ile işbirliği çok yüksek düzeyde, askeri yardımın neredeyse yüzde 90'ı oradan geliyor. Ortaklarımızla çok yakın işbirliği ve ortak operasyonlardan bahsediyoruz. Ayrıca askeri istihbarat alanında 'bilgiden teçhizata kadar hemen hemen her şeyi ABD ve Britanya sağlıyor" dedi.
 
11.55: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Brüksel'in Budapeşte'nin 'patronu' olmadığını belirterek, Avrupa Birliği'nin (AB) ülkenin çıkarlarına uymayan kararlarını kabul etmeyeceklerini belirtti. Orban, yaptığı açıklamada, "Brüksel bizim patronumuz değil. Biz bağımsız ve egemen Macar ulusuyuz. Ortak kararlarda yer alıyoruz, bize uymadıklarında söyleriz" ifadelerini kullandı. Orban, "AB, Brüksel'den ibaret değil değil. AB; Viyana, Budapeşte ve Varşova, Berlin ve Madrid'de. Bu çok önemli bir konu" diye konuştu.
 
11.54: 22 Temmuz'da Tahıl Sevkiyatı Anlaşmas'ının imzalanmasının ardından dün Ukrayna'nın Odessa Limanı’ndan ayrılan tahıl yüklü gemi Razoni, bugün İstanbul'a ulaşacak. Bugün İstanbul'a varacak gemi için Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı hazırlığı yapılıyor
 
11.53: Bank of America'nın hazırladığı ve bulgularını Business Insider'ın yayınladığı raporda, Avrupa'da doğalgaz krizinin şiddetlendiği ve kışlık yakıt depolama tesislerinin yakında boş kalabileceği belirtildi. Raporda, "Geçen ay boyunca Avrupa'daki doğalgaz meselesi hızla 'kötü' bir senaryodan 'korkutucu' bir senaryoya geçti" ifadelerine yer verildi. Bank of America, Rusya ile Avrupa arasındaki gerilimin enerji piyasasını etkilediğini ve gaz fiyatlarının megavat saat başına 200 euro olduğunu belirtti. Raporda, "Kuzey Akım'ın kapasitesinin yalnızca yüzde 20'sini kullandığı göz önüne alınırsa kış dönemi için depodaki gaz rezervleri yeterli olmayabilir ve bu koşullarda AB, halihazırda gaz tüketimine geniş kapsamlı kısıtlamalar getirmeyi planlıyor" denildi. (Sputnik)
11.48: Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçhuk, Donbass'tan zorunlu tahliyenin başladığını duyurdu. Vereşçhuk, “İlk tren bu sabah Kropyvnytskyi'ye geldi. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, hareket kabiliyeti kısıtlı birçok insan taşınıyor". Bu arada, Lugansk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Ukrayna'nın nüfusun "zorunlu tahliyesi" operasyonunun, "kurtarılmış bölgelerdeki referandumu gayri meşrulaştırma girişimi olduğunu" savundu. Ukrayna hükümeti, çatışmaların yoğunalştığı bölgeden 200 binden fazla kişiyi sonbahara kadar tahliye etmek istiyor.
 
08.18: Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Rusya'nın ABD'nin esir takası teklifine verdiği yanıtın Washington tarafından "ciddi bulunmadığını" açıkladı. 
 
08.12: Kanadalı Globe and Mail gazetesi, Almanya'nın Ukrayna'ya silah sevkiyatına devam ettiğini, gönderilen bazı silahların henüz Almanya Silahlı Kuvvetleri tarafından dahi kullanılmadığını yazdı.  
 
08.10: Fransa Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İtalya'daki siyasi partilerin Rusya ile ilişkilerinin geliştirilmesi için parlamento bünyesinde özel bir komite kurulmasını teklif etti. 
 
08.08: Fransa'nın Rusya'nın 1,2 milyar euro değerindeki varlıklarını dondurduğu biildirildi. La Tribune'nin haberine göre, Rusya Merkez Bankası'nın varlıkları ise buna dahil edilmedi. 
 
23.20: Almanya'da, Rusya'dan doğal gaz arzındaki azalma nedeniyle, daha önce kapatılan, ancak "yedekte" bırakılan termik santrallerden ilki devreye alındı. Santral Hannover yakınlarında bulunuyor. Karar, Rusya'dan kömrü ithataltı yasağının yürürlüğe girdiği gün ilan edildi.
 
20.21: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken: "Nükleer silahlarımızın temel rolü, ABD'ye yönelik nükleer saldırıları caydırmak olacaktır. ABD kendisinin ve müttefiklerinin hayati çıkarlarını korumak için nükleer silahları yalnızca acil bir durumda kullanmayı düşünebilir” dedi.
 
20.18: Rusya Merkez Bankası yeni tahminlerini açıkladı. Buna göre Rusya ekonomisi, 2023 ortasına kadar küçülecek, daha sonra büyümeye dönecek. Banka, III. çeyrek sonunda yıllık enflasyonu %14,6 olarak tahmin ediyor. Yılın II. çeyreğinde GSYİH'deki düşüş % 4,3, III. çeyreğinde % 7 olarak tahmin ediliyor. MB, 2023'te enflasyonun % 5-7 olacağını ve 2024'te hedef değere (%4) döneceğini varsayıyor.
 
20.17:  Avrupa Birliği'nin Rusya'dan kömür alım yasağı bugün yürürlüğe girdi.
 
20.15: Başkan Joe Biden'dan Moskova ve Pekin'e görüşme çağrısı geldi. Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (Yeni START) yerini alacak yeni protokollerin hazırlanması gerektiğini belirten Biden, bunun çerçevesini Rusya ile görüşmeye hazır olduklarını, görüşmelere Çin'in de müdahil olması gerektiğini söyledi. 
 
20.14:  Eski ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le anlaşma yoluna gitmeyerek ve NATO'ya üyelik fikrinden vazgeçmeyerek 'en büyük hatayı' yaptığını vurguladı. The Clay Travis & Buck Sexton Show'da konuşan Trump, Zelenskiy'in Ukrayna krizi sürecinde en büyük hatayı Putin'le ilişkilerinde yaptığını vurguladı. Trump, "Zelenskiy, Putin'le anlaşmalıydı. Kırım'dan da vazgeçebilirdi. NATO'ya katılmayı planlamadıklarını söyleyerek İttifak sorununu çözebilirdi. O zaman bir ülkesi olurdu, zira Putin'in anlaşmak istediğinden eminim" ifadelerini kullandı. Mevcut koşullarda bir anlaşmaya varmanın çok daha zor olacağının altını çizen Trump, her şeye rağmen bu yöndeki girişimlerin sürmesi gerektiğini kaydetti. (Sputnik)
 
18.30: Rusya Devlet Başkanı Putin, bir nükleer savaşın kazananı olmayacağı uyarısında bulundu. Rus lider, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın (NPT) 10. Gözden Geçirme Konferansı'nın katılımcılarına yolladığı mesajda bunu dile getirdi. Putin, NPT'ye taraf bir devlet olarak Rusya'nın, nükleer silahların azaltılması ve sınırlandırılmasına yönelik, ABD ile ikili anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerinin yerine getirilmesi de dahil olmak üzere, anlaşmanın “metnine ve ruhuna” tam olarak uyduğunu vurguladı. Putin  “Nükleer bir savaşın kazananı olmayacağı ve asla buna izin verilmemesi gerektiği gerçeğinden yola çıkıyoruz ve dünya toplumunun tüm üyeleri için eşit ve bölünmez güvenliği savunuyoruz” dedi .
 
17.05: Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nde Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, Rossiya 24 televizyonuna verdiği demeçte, gereklilik olması ve Belgrad’ın başvurusu üzerine Rusya’nın Sırbistan’a silah tedarik edilebileceğini söyledi. Sputnik'in haberine göre Cabarov, “Gereklilik halinde de Sırplar bize başvuracak olursa bir takım silahların tedariki bağlamında yardım edilebilir” diye konuştu.
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Priştine’nin Sırplarla ilgili aldığı yeni kararlar nedeniyle yaşanan gerilime ilişkin, Kosova’daki Sırpların haklarının gözetilmesi gerektiğini belirtmişti. Peskov, Kosova’yı tanıyan ülkelere de, gerilimi tırmandıracak adımlar atmaması için Priştine üstündeki etkilerini kullanmaları çağrısını yaptı.
 
17.02: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, ABD'nin gönderdiği 4 Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemini (HIMARS) daha teslim aldıklarını açıkladı. Twitter'dan mesaj paylaşan Reznikov, "Ukrayna'ya dört HIMARS daha geldi. HIMARS salvosunun sesi, cephede bu yazın hiti oldu" dedi. Reznikov, ABD Başkanı Joe Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'e Ukrayna ordusunu güçlendirdikleri için teşekkür etti. 
15.40: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya hükümetinin Rus metal ürünlerinde ithalat vergilerinin indirilmesi için Türkiye'ye teklifte bulunacağını açıkladı. 
 
12.59: Rusya Merkez Bankası bankalardan döviz çekme yasağını 9 Mart 2023 tarihine kadar uzattı. Yasağın süresi eylül ayında sona eriyordu. Bankalardan çekilebilecek döviz limiti 10 bin dolar olarak belirlenmişti. 
 
12.57: Rusya Savunma Bakanlığı Harkov'da iki HIMARS ve Odesa ilinde bir Harpoon füze sisteminin imha edildiğini duyurdu.
 
12.55: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, Sırbistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne dahil olma ihtimaline ilişkin soru üzerine, “Böyle bir konu gündemde değildi. Sırbistan ile müttefikiz. Çok açık, çok derin ilişkilerimiz var. Şüphesiz, ilişkilerimiz gelişecek” dedi.
 
Rusya’nın Sırbistan’a tam destek verdiğini belirten Peskov, “Kosovalı Sırpların yanındayız. Bunların kesinlikle saçma talepler olduğunu düşünüyoruz. Şimdi durum bir ay ertelendi. Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın dile getirdiği barışçıl duruşu destekliyoruz” diye konuştu.
 
11.39: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, El Mundo'ya verdiği röportajda, Avrupa Birliği'ne gaz tedarikiyle ilgili en kötü duruma hazırlanmamız gerektiğini söyledi, "Bu krizin sorumlusu Moskova'da. Hepimiz en kötü duruma hazırlıklı olmalıyız" dedi.
 
11.35: Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Prystaiko, Rusya'nın SSCB'nin mülkünün bir kısmını iade etmesi gerektiğini söyledi. Büyükelçi, “Rusya'dan şunu talep ediyoruz: Yurtdışındaki varlıkların en az üçte birini iade etmelisiniz. Özellikle İngiltere'de bulunan ve bize göre yasa dışı olarak Rusya Federasyonu'na kayıtlı olan binalarda hakkımız var" dedi. 1993 yılında Rusya Federasyonu, eski Sovyet cumhuriyetlerinin SSCB'den kalan yabancı ülkelerdeki varlıkları kendisine devretmesi kaydıyla Sovyetler Birliği'nin tüm borçlarını ödemeyi taahhüt etmişti.
 
11.33: The Wall Street Journal: "Ukrayna ordusu, Herson şehri üzerindeki kontrolü yeniden kazanmaya çalışacak. Bu kaçınılmaz. Aksi takdirde Batı'da Kiev'e verilen destek zayıflayacaktır."
 
11.32: Herson'da, Ukrayna ordusu tarafından tahrip edilen Antonovski köprüsü yerine, Rus ordusu Dinyeper'ı geçen bir duba köprü yaptı.
 
11.27: Milli Savunma Bakanı Akar: "Odessa Limanı'ndan ayrılan ilk gemi, yarın 15.00 civarında İstanbul Boğazı açıklarında bulunacak, demirlemesine müteakip müşterek heyet kontrol edecek. Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek."
 
10.16: Tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan ilk geminin yola çıktığı belirtildi. Geminin Lübnan'a 26 bin ton mısır taşıdığı aktarıldı. AFP'nin aktardığı son dakika haberine göre, Ukrayna'nın Odessa Limanı'nda tahıl taşıyan ilk geminin yola çıktığı bildirildi. Gemi, İstanbul'da denetimden sonra Lübnan'a ilerleyecek.  Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin 26 bin ton mısır taşıdığı belirtildi. Millî Savunma Bakanlığı, tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul'da olacağını bildirdi.
 
10.14: Kommersant gazetesi, mevcut olağan dışı koşullar nedeniyle Rusya'da idari ihlaller nedeniyle haklarında sınır dışı edilme kararı verilen Ukrayna vatandaşlarını mahkemelerin serbest bırakmaya başladığını yazdı.
 
10.12: Moskova Borsası'nda yeni haftanın ilk gününde dolar 61,31 rubleden, euro 63,37 rubleden işlem gördü. 
 
10.11: Global derecelendirme kuruluşu S&P verilerine göre, Temmuz 2022'de Rusya'da Satınalma Yöneticileri Endeksleri (Purchasing Managers' Indices - PMI), Haziran ayı rakamı olan 50,9 puana kıyasla 50,3 puana geriledi.
 
08.59: Bazı Türk kaynakları, tahıl yüklü ilk geminin Odessa limanından ayrıldığını duyurdu.
 
08.05: Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından çıkacak tahıl yüklü ilk geminin Odesa Limanı'ndan saat 08.30'da hareket etmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin saat 08.30’da Odesa Limanı'ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi. Mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan'a gideceği bildirilen açıklamada, "22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi' belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır" ifadesine yer verildi. (Sputnik)
07.59: Herson bölgesi idaresi başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Herson'un tarihsel olarak 'Rus toprağı' olduğunu, Ukrayna'nın Herson ile hiçbir bağlantısı bulunmadığını ve Herson'un Ukrayna bünyesinde bulunmasının tarihsel bir hata olduğunu söyledi. 
 
07.53: Politico dergisi, ABD yönetiminin Ukrayna krizini geri plana atarak Tayvan krizine yoğunlaşabileceğini yazdı. Dergiye konuşan bir kaynak, NATO'nun henüz Tayvan'daki durum nedeniyle endişe duymadığına dikkat çekti. 
 
07.51: Donetsk Halk Cumhuriyeti İletişim Bakanlığı, 1 Ağustos'tan itibaren Rusya'nın telefon kodlarını kullanmaya başlayacaklarını duyurdu. 
 
31 Temmuz Pazar
 
22.46: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya ile ilişkileri devam ettirdiklerini söyleyerek bazı ülkelerin bir fırsat ele geçirilmişken Rusya'yı askeri ve ekonomik olarak zayıflatmanın yollarını aradığını, amacın Rusya'yı büyük devlet statüsünden orta ölçekli devlet statüsüne düşürmek olduğunu belirtti. Kanal 7 televizyonunda "Başkent Kulisi Özel Yayını"nda Mehmet Acet'in sorularını yanıtlayan Kalın, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta yaşananların herkes için endişe kaynağı olduğunu ifade etti. İki tarafın da kaybedeceği, dünyanın olumsuz etkileneceği bir savaşın bir kazananının olmayacağını dile getiren Kalın, savaşın dünyada enerjiden emtia ve gıda fiyatlarına kadar her şeyi etkilediğine dikkati çekti.
 
Kalın, bazı ülkelerin bir fırsat ele geçirilmişken Rusya'yı askeri ve ekonomik olarak zayıflatmanın yollarını aradığını, amacın Rusya'yı büyük devlet statüsünden orta ölçekli devlet statüsüne düşürmek olduğunu belirtti.
 
Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'ye yapacağı ziyarette tahıl sevkiyatı anlaşması, ikili konular, gıda güvenliği ile Karadeniz konularının konuşulacağını anlattı.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ortak SİHA üretimi anlaşması teklifi yaptığı yönünde haberler çıktığının hatırlatılması üzerine Kalın, "Ortak değil de aslında biraz yarı şaka yarı ciddi Sayın Putin, 'Ukrayna'ya SİHA veriyorsunuz bize de versenize biz de almak isteriz Bayraktarları.' dedi. Cumhurbaşkanımız da tebessüm etti. Olur liderler arasında bu tür konuşmalar. Orada tebessüm etti, 'Bakabiliriz, konuşabiliriz,' gibisinden öyle bir taahhüt falan söz konusu değil. Sayın Putin de orada bizim pozisyonumuzun farkında. Biz Rusya'ya ambargo uygulamıyoruz. İlişkilerimizi devam ettiriyoruz. Öbür tarafta Ukrayna'nın nefsi müdafaa hakkını da tanıyoruz. O manada da Ukrayna'ya destek olmaya devam ediyoruz ama bunu biz savaşı tahrik etmek, kışkırtmak, uzatmak için değil, tam tersine sonlandırmak için yapıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
 
Avrupalıların Rusya'dan enerji almayacağı yönündeki açıklamalarına dikkati çeken Kalın, iki temel alternatiften birisinin Türkiye ile Azerbaycan'ın ortak projesi olan TANAP olduğunu anlattı.
 
22.39: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna'dan yapılacak tahıl sevkiyatı hakkında tarih verdi. "Ukrayna tarafıyla sürekli temas halindeyiz. Ruslarla da görüşüyoruz. Gemiler Odessa limanından çıkmaya hazır hale geldi" diyen Kalın, "Hangi koordinattan nasıl çıkacak, uluslararası karasularına girdiğinde, Türk kara sularına girdiğinde kim yükleyecek gibi detayları var. İlk geminin yarın sabah ihtimali yüksek görünüyor" dedi.
 
22.33: Kıbrıs Rum kesimindeki pek çok otelin, Rus turist azlığı ve elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle iflasın eşiğinde olduğu bildiriliyor. Kıbrıs Oteller Birliği Başkanı Garis Loizides, bazı otellerin elektrik faturalarına ayda 100-150 bin euro harcadığını söyledi.
 
22.27: Rusya Devlet Başkanı Putin'in eski özel temsilcisi, Yeltsin döneminin başbakan yardımcılarından Anatoli Çubays'in açıklanmayan bir Avrupa şehrinde yoğun bakımda olduğunu bildirdi. Gazeteci Ksenia Sobçak, bu bilgiyi Çubays'ın eşi, yönetmen Avdotya Smirnova'ya atıfta bulunarak duyurdu. Çubays'a Guillain-Barré sendromu (çok nadir gçrğlen bir sinir sistemi hastalığı, geçirilen viral enfeksiyonlara bağlı ortaya çıktığı düşünülen nörolojik bir hastalık) teşhisi konduğunu söyledi. 
 
17.44: Karadağ Parlamentosu, Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunu kınayan bir kararı kabul etti. Bu, Rusya Federasyonu'nun operasyonuyla ilgili olarak 24 Şubat'tan bu yana ülkenin ilk resmi açıklaması oldu. Kararı 77 milletvekilinden 55'i destekledi, 18 parlamenter karşı çıktı, üç kişi daha çekimser kaldı. Kararda  "Avrupa yaptırımlarına tam destek" ilan edidi. Daha önce, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Batı'yı "Karadağ'ı Rusya'ya karşı koymaya zorlamakla" suçlamıştı.
 
17.42: Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, Karadeniz Filosu karargahına insansız hava aracı (İHA) ile düzenlenen ve 6 kişinin yaralanmasına neden olan saldırı sonrasında kentteki terör tehlikesi seviyesinin yüksek olduğunu gösteren ‘sarıya’ yükseltildiğini duyurdu. Telegram kanalından bir mesaj paylaşan Razvojayev, “Terör tehlikesi seviyesini ‘sarıya’ çıkarmaya kararlaştırdık. ‘Sarı’ seviye mevcut üç seviyenin ortasındaki seviye, bu, güvenlik önlemlerinin mümkün olduğunca artırılacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
 
17.41: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Kömür Bakanlığı, Ukrayna ordusunun düzenlediği bombardımanlar sonucunda iki kömür madenindeki elektriklerin kesildiğini, yer altında en az 70 kişinin bulunduğunu duyurdu. (Sputnik)
 
09.38: Kırım bölgesndeki Sivastopol şehrinin valisi Razvojayev, Ukrayna ordusu tarafından Rusya'nın Karadeniz filosu karargahına bu sabahakarşı saldırı düzenlediğini duyurdu.
Vali, saldırısının insansız hava aracıyla gerçekleştiğini açıkladı. Telegram mesajında vali, "Bu sabah erkenden Ukraynalı Naziler (bugün kutlanacak) Donanma Günü'nümüz mahvetmeye karar verdiler. Ön verilere göre bir drone filo karargahının avlusuna uçtu. Saldırısı sonucunda karargahın beş çalışanı yaralandı, olayda ölen olmadı. FSB görevlileri olay yerinde çalışıyor, soruşturma sürüyor" dedi. Şehirdeki tüm festival etkinlikleri güvenlik nedeniyle iptal edildi. Razvojayev, halktan sakin olmalarını ve mümkünse evde kalmalarını istedi.
 
08.05: Zelenskiy, yoğun çatışmaların yaşandığı Donetsk bölgesinde sivilleri tahliye etmeye karar verdiklerini açıkladı. Zelenskiy, dün gece Telegram'daki konuşmasında, "Donetsk bölgesinden zorunlu tahliye hakkında bir hükümet kararnamesi imzaladım, her şey organize ediliyor" dedi.  Ukraynalı lider ayrıca vatandaşları bölgede kalan arkadaşlarını ve akrabalarını bölgeden ayrılmaya ikna etmeye ve mümkünse yerinden edilmiş kişilere yardım etmeye çağırdı. Zelenskiy'ye göre, Donetsk'deki çatışma bölgesinde yüz binlerce insan bulunuyor, tahliyenin bir an önce başlaması gerekiyor. Ukrayna hükümeti, Donbass bölgesi genelinde 220 bin sakini tahliye etmeyi bekliyor
 
08.01: IKEA, Moskova için online ürün satışına yeniden başladı. Şirket açıklamasında, "Artık ürünlerimizi çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz. Bekleme süresi sitedeki kullanıcı sayısına bağlı olarak  birkaç dakika ile bir saatten fazla sürebilir" açıklaması yaptı. Haziran ayı ortasında IKEA, "Rusya'daki fabrikalarından dördünü satacağını veişleri azaltacağını" duyurdu, ancak tamamen pazardan çıkma kararı ilan etmedi.
 
07.59: Almanya'nın Saksonya Federal Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer, Zeit gazetesine verdiği röportajda, ükesinin önümüzdeki beş yıl içinde Rus doğal gazını reddedemeyeceğini söyledi Kretschmer, “Önümüzdeki yıllarda Rus gazına ihtiyaç duymaya devam edeceğiz, açığı kapatmak için mevcut nükleer santralleri kullanmalıyız" dedi.
 
07.57: Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki Yelenovka'da en az 53 Ukraynalı savaş esirinin öldüğü gözaltı merkezine yapılan füze saldırısını soruşturmak üzere BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden uzmanlarını bölgeye davet etti.
 
30 Temmuz Cumartesi
 
22.50: Alman ev ürünleri ve inşaat malzemeleri marketleri zinciri OBI GmbH, Rusya'daki 27 hipermarketten oluşan işlerini 1 euroluk sembolik bedel karşılığı sattı. Vedomosti'nin haberine göre, Rusya'daki OBI market zincirinin altı tüzel kişilikte oluşan bir gruba satışına ilişkin anlaşma 27 Temmuz'da imzalandı. Hisselerin yüzde 60'ının işadamı Jozef Liokumoviç'e, kalan hisselerin ise yatırım ve inşaat şirketleri Max grubuna gideceği bildirildi. OBI , Mart 2022'de Ukrayna operasyonu nedeniyle Rusya'daki faaliyeterini askıya almaya karar vermişti. OBI'nin Rusya'da yaklaşık beş bin kişiyi istihdam eden 27 mağazası vardı.
 
16.56: Rus güçlerinin Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde (DHC) Krasnoarmeysk istasyonundaki askeri tren konvoyunu kaydeden Konaşenkov, böylece Ukrayna Devlet Başkanlığı 1. Hususi Tugayı'na bağlı elit taarruz taburunda görev yapan 140'tan fazla askerin öldürüldüğünü vurguladı. Konaşenkov, yaklaşık 250 Ukrayna askerinin yaralandığını ve konvoydaki tüm teçhizatın kullanılmaz hale getirildiğini belirtti. (Sputnik)
 
16.54: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Yelenovka yerleşiminde bulunan gözaltı merkezine yapılan füze saldırısı sonucunda 50 Ukraynalı savaş esirinin öldüğünü, 73'ünün yaralandığını bildirdi. Konaşenkov, saldırının ABD yapımı HIMARS sistemleriyle bilinçli olarak gerçekleştirildiğini savundu.
 
16.53: ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki (DHC) Yelenovka yerleşiminde bulunan gözaltı merkezi vurularak en az 53 Ukraynalı savaş esirinin ölmesiyle ilgili gazetecilere yaptıkları açıklamada, "Eğer bu saldırı Ukrayna tarafından yapıldıysa, sizi temin ederim ki, bunu yapmak istememişlerdir" dedi.
 
13.48: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın 12 AB üye ülkesine gaz tedarikini kısmen azalttığını veya tamamen durdurduğunu söyledi, "Rus doğal gaz arzının daha da  azaltılmasına ve hatta tamamen kesilmesine hazırlanmalıyız” dedi. Ursula von der Leyen, ABD, Norveç, Körfez ülkeleri, Cezayir ve Hazar Denizi bölgesinden rekor miktarda gaz alımı yapıldığını vurguladı.
 
13.47: Ukrayna Futbol Federasyonu, Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu rövanş maçında Dinamo Kiev'in golünden sonra Fenerbahçe tribünlerinden yapılan 'Vladimir Putin' tezahüratlarını UEFA'ya şikayet etti. Ev sahibi takımın UEFA Disiplin Talimatnamesi'ni ihlal etmiş olabileceğine dikkat çeken Ukrayna Futbol Federasyonu, UEFA'dan olayla ilgili inceleme yapmasını talep etti.
 
12.22: Türkiye, yaptırımlar sonrası Rusya'ya ihracatını önemli ölçüde artırdı. Haziran ayında Rusya'ya mal ihracatı yıllık bazda % 46 artışla 791 milyon dolara yükseldi. RBC ajansı, bu artışın büyük olasılıkla Türkiye'yi Rusya pazarına en büyük mal tedarikçileri listesinde dördüncü sıraya çıkaracağını yazdı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 29 Temmuz'da açıkladığı verilere göre, Haziran 2022'de Türkiye'den Rusya'ya yapılan mal ihracatı geçen yılın Haziran ayına göre % 46, bir önceki aya göre % 52 artış gösterdi. Türkiye'den şeftali ve kiraz gibi meyvelerin yanı sıra, makina ve ekipman ihracatı da arttı. 2021 yılında Türkiye, Rusya'ya en büyük mal ihracatçıları listesinde onuncu sırada yer aldı. Ancak, 2022'de yaptırımlar nedeniyle Türkiye bu listede İtalya, Polonya, Japonya, Hollanda, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'ni geride bıraktı.
 
Rus ekonomist Dmitri Belousov, RBC'ye verdiği demeçte, bugün Türkiye'nin ucuz krediyle de teşvik edilen bir sanayileşme döneminden geçtiğini, ülkenin mümkün olduğunca ihracata odaklandığını, Türkiye'nin Rusya'da talep gören oldukça büyük bir teknolojik ürün üreticisi olduğunu belirtti.  Beleusov'a göre öncelikle otomotiv bileşenleri ve çeşitli mühendislik ürünleri ilk sırada.
 
Türkiye'nin 2022'nin ilk yarısında yaptığı toplam ihracatta (125,9 milyar dolar), Rusya'nın payı sadece % 2,3 (2,9 milyar dolar). Rusya ise, Türkiye'ye mal tedarikinde ilk sırayı aldı: Ocak-Haziran aylarında, Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı ithalat 27.7 milyar dolara ulaştı. Bu toplam ithalatının %16'sına denk geliyor.
 
12.14:  New York Times'a göre, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kongre'den gelen "Rusya'yı terörizm sponsoru devlet" olarak tanıma çağrılarına direniyor ve bunun doğru bir karar olmadığını savunuyor.
 
12.13: Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Moskova'nın Ukrayna'nın doğusunu Nazilerden kurtarma hedefinden vazgeçmeyeceğini, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği uzun menzilli silahların sadece provokasyonları artıracağını vurguladı.New York'taki BM Genel Merkezi'nde Ukrayna'daki duruma ilişkin düzenlenen BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Polyanskiy, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin ülkesindeki sivil tesisleri hedef aldığını ve daha sonra Rus birlikleri tarafından yapılmış gibi sunmaya çalışarak provokasyona yol açtıklarını ifade etti. Polyanskiy, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Lugansk Halk Cumhuriyeti topraklarını tamamen kurtardı. Donbass halkı bölgenin tüm topraklarının kontrolünü yeniden kazanacak. Ne zaman gerçekleşeceği sadece bir zaman meselesi" dedi.
 
12.12: Rus enerji devi Gazprom, Letonya’ya doğalgaz sevkiyatını durdurduğunu duyurdu. Şirketten yapılan yazılı açıklamada, doğalgaz sevkiyatıyla ilgili şartları yerine getirmemeleri nedeniyle Letonya’ya sevkiyatların durdurulduğu belirtildi.  Şirket, daha önce de aynı nedenle Polonya, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya ve Hollanda'ya gaz sevkiyatlarını durdurmuştu. Haziran ayı ortasında Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, çoğu Avrupa ülkesinin Rus gazını satın almaya devam etme kararı nedeniyle, resmi Moskova'nın Ukrayna'da özel bir operasyonu finanse edebileceğini ve rubleyi destekleyebileceğini savunmuştu. Letonya, Moskova'nın Gazprombank'da ruble hesabı açarak ödeme yapılması talebine uymaması üzerine Nisan ayı başlarında Rus gazını almayı reddetmişti.
 
12.11: Almanya Federal Meclisi (Bundestag) Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Başbakan Olaf Scholz ve ekibinin Ukrayna'ya silah tedarikini yavaşlattığına inandığını söyledi.  Bayern'e mülakat veren Strack-Zimmermann, "Almanya'nın (Ukrayna'ya) askeri yardımını yavaşlatan darboğaz, bir ölçüde Şansölye'nin ekibiyle ilgili. Burası karar alma merkezidir; iplerin birleştiği ve sinyallerin gönderildiği yer burasıdır" ifadelerini kullandı. Strack-Zimmermann, buna rağmen Kiev'e vaat edilen silahların gönderildiğini belirterek, hükümetin eylül ve ekim aylarında söz konusu yavaşlamayı ele alması gerektiğini dile getirdi. (Sputnik)
 
06.01: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken cuma günü Lavrov'la ''samimi ve doğrudan'' bir görüşme yaptığını ve Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl ihracatının yeniden başlaması için yapılan anlaşmanın yükümlülüklerine uyması gerektiğini söylediğini bildirdi. Blinken, ayrıca dünyanın Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmesini kabul etmeyeceğini Rus mevkidaşına aktardığını kaydetti. Blinken, görüşmede Lavrov'a Rusya'nın ülkede tutuklu bulunan Amerikalılar Brittney Griner ve Paul Whelan'ın serbest bırakılması için sundukları öneriyi kabul etmesi yönünde baskı yaptığını bildirdi.  Öneri ilk olarak birkaç hafta önce, Haziran ayında yapılmıştı ancak iki hükümetten yetkililerin görüşmelerine rağmen bugüne kadar konuyla ilgili bir neticeye varılamamıştı. (VOA)
 
05.58: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’li mevkidaşı Blinken ile yaptığı görüşmede, özel askeri operasyonun tüm amaç ve hedeflerinin yerine getirileceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Açıklamada Lavrov’un, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunun amaç ve hedeflerini tam olarak yerine getireceğine vurgu yaptığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:  “İki ülke dışişleri bakanları Ukrayna'daki mevcut durumu görüştü. Bakan, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti ve Ukrayna topraklarında devam eden özel askeri operasyon ışığında Rusya'nın ilkeli yaklaşımlarını özetleyerek, amaç ve hedeflerinin tam olarak uygulanacağının altını çizdi.” (Sputnik)
 
05.57: Japonya’nın, Moskova ile Tokyo arasında 2. Dünya Savaşı'ndan beri egemenlik iddiaları ve siyasi gerginliğin kaynağı olan Kuril Adaları’nda Rusya'nın tatbikat yapmaması talebini değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova ironik bir yanıt verdi: "Tokyo aynı şekilde güneşin batıdan doğmasını da talep edebilir." 
 
05.48: Forbes dergisine göre Rusya Merkez Bankası, yaptırımlar yüzünden Moskova Borsası'nda dolar ve euro döviz ticaretinin durması ihtimaline hazırlanıyor. Dergiye konuşan üç kaynak, piyasada dövizin kurunun da belirlendiği bu mekanizmanın durması halinde, en büyük bankaların döviz fiyatlarının belirli olacağı Bloomberg benzeri bir alternatif sistem düşünüldüğünü söyledi. Bir kaynak, "Her durumda ithalat ve ihracat devam edecek,  Merkez Bankası piyasada döviz kuru belirleme işlevini üstlenmek istemiyor ”diyor Forbes'un düzenleyicinin planlarını iyi bilen muhataplarından biri.
 
05.57: ABD Adalet Bakanlığı, Amerikan seçimlerine müdahale etmek ve Rus propagandası yaymak amacıyla Florida, Georgia ve California’daki siyasi grupları kullanmaya yönelik yıllara yayılan bir komplo planladıkları gerekçesiyle bir Rus vatandaşı hakkında iddianane hazırlandığını açıkladı. Açıklamaya göre Moskova’da yaşadığı belirtilen Aleksandr Viktoroviç Ionov, Amerikan vatandaşlarının Rus hükümetinin yasadışı ajanları olarak hareket etmesine yönelik komployla suçlanıyor. Ionov suçlu bulunması halinde beş yıla kadar hapis cezası alabilir. (VOA)
 
29 Temmuz Cuma
 
21.04: Almanya, köprü inşaatında kullanılan 16 özel tankı Ukrayna ordusuna verecek. Altı tankın sonbaharda, kalan 10 tankın gelecek yıl teslim edileceği belirtildi.
 
21.02: Kuzey Makedonya'nın, kendi ordusunu modernize etme programının bir parçası olarak Sovyet döneminden kalma tankları Ukrayna'ya teslim edeceği açıklandı. Bakanlık, Ukrayna ordusuna  kaç tankın transfer edileceğini belirtmedi, yalnızca araçların 1970'ler ve 1980'lerin üçüncü nesil ana muharebe tanklarına ait olduğunu söyledi. Bazı kaynaklar,  Sovyet T-72 tanklarının söz konusu olduğunu bildiriyor.
 
21.00: Ukrayna Savunma Bakanlığı, en az 53 Ukraynalı savaş esirinin öldüğü Yelenovka hapishanesindeki patlamaların, Rus iş adamı Yevgeni Prigojin'in kişisel emriyle Wagner paralı askerleri tarafından organize edildiğini iddia etti. 
 
20.57: Reuters, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüştüğünü bildirdi. Bu, 24 Şubat'tan sonra   Moskova ve Washington'ın ilk teması oldu.
Reuters'a göre Blinken, Lavrov'a baskı yaparak Moskova'yı tutuklu Amerikan vatandaşları basketbolcu Brittney Griner ve eski denizci Paul Whelan'ı serbest bırakma teklifini kabul etmeye zorlamaya çalışıyor.  Blinken'in Lavrov'a Amerikalıları serbest bırakmasını teklif etmeyi ve buna karşılık ABD'de hapsedilen Rus işadamı Viktor Bout ile takas etmeyi planladığı bildirilmişti. Viktor Bout, 2011 yılında yasadışı silah kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulundu ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
17.46: Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov: "Paralel ithalatın büyüklüğü 4 milyar dolara yaklaştı".
 
16.46: Rusya Merkez Bankası haftasonu için döviz kurlarını açıkladı. Dolar 61,31 ruble, euro 62,57 ruble.
 
16.28: ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kamboçya, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo ve Ruanda'yı kapsayan bir diplomasi turuna çıkıyor. Blinken, bu ülkelerin temsilcileriyle Ukrayna'daki durumu görüşecek.
 
14.33: Moskova borsasında euro kuru 63 rubleye yükseldi. Dolar, 62 rubleden işlem görüyor.
 
14.04: Johnnie Walker ve Smirnoff markalarının sahibi İngiliz alkollü içecek şirketi Daigeo, Rusya pazarından çekilmelerinden dolayı yaşadıkları kaybın büyüklüğünü 146 milyon pound olarak açıkladı.
 
14.03: Ocak-Haziran döneminde Türkiye'nin ithalatında ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 27 milyar 742 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 20 milyar 82 milyon dolar ile Çin, 11 milyar 499 milyon dolar ile Almanya, 7 milyar 583 milyon dolar ile ABD, 6 milyar 746 milyon dolar ile İtalya izledi.
 
14.00: Yerel Volga News portalının iddiasına göre, Türk otomobil koltuğu üreticisi Martur, Ulyanovsk'taki fabrikasını Tolyatti'den TPV Rus şirketine satacak. Renault ve Lada tedarikçisi Martur, Ulyanovsk'taki fabrikayı 2016'da açmıştı.
12.31: DHL Express, Rusya içinde artık taşımacılık yapmayacağını duyurdu.
 
12.18: Bloomberg ajansı, Rusya’nın 20 milyar dolar civarında yatırım bedeli olan Akkuyu Nükleer Santral İçin Türkiye’ye geçen hafta 5 milyar dolara yakın para yolladığını iddia etti. Bu meblağın gelecek hafta 15 milyar dolara çıkacağı belirtildi. Haberde, Rosatom’un Akkuyu Nuclear JSC adlı Türkiye merkezli müteahhit firmaya geçen hafta yaklaşık 5 milyar dolar gönderdiği belirtildi. Ajansın haber kaynağı üst düzey Türk yetkililere dayanılarak, “Bu hafta ve gelecek hafta için de aynı meblağlarda iki dolar transferi daha planlandı” iddiasına yer verildi. Rostaom ise finansman konularının özel olduğunu belirterek yorum yapmaktan kaçındı. Ajansa konuşan bir Türk yetkili, transferleri, "Putin'in, Erdoğan'ın Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı krizini çözmesi beklenen anlaşmadaki rolüne yönelik bir iyi niyet jesti" olarak nitelendirdi. İki lider 5 Ağustos'ta Soçi'de görüşecek.
 
Habere göre; Akkuyu NGS'nin inşaatını gerçekleştiren Rus Rasatom şirketi Türkiye'ye 15 milyar dolar para girişi yapacak. Böylelikle 20 milyar dolarlık projenin yüzde 75'ini karşılayacak para şimdiden yatırılacak. Bu sıcak para ile vakti gelen çalışmaların ödemeleri ve 2 yıl içindeki ödemelerin tamamı yatırılabilecek.  Sabah'daki iddiaya göre, "Rus şirket, geçen hafta 15 milyar dolar ödemenin ilk kısmı olan 5 milyar doları yatırdı. Bir 5 milyar dolarlık ödeme de bu hafta yapılacak. Gelecek hafta da son kısım olan 5 milyar dolar gönderilecek."
 
12.13: Avrupa Birliği ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4 büyüdü. Haziranda yüzde 8,6'ya kadar yükselen enflasyon ise temmuzda yüzde 8,9'la yeni bir rekor kırdı.
 
11.48: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna birlikleri tarafından Donetsk'e düzenlenen roket saldırısında bölgede tutulan 40 Ukraynalı esirin hayatını kaybettiğini açıkladı. Konuyla ilgili ilk açıklama sabah saatlerinde DNR yönetiminden gelmişti.
 
10.32: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Rusya ile ortak insansız hava aracı üretimi konusunda açıklamalarda bulundu. Hürriyet Ankara bürosuna konuşan Demir, “Olabilir bir şey diyemem. Bizim gündemimize gelmiş, işlemeye başlamış bir şey yok. Süreç, Türkiye Cumhuriyeti’nin politikaları çerçevesinde şekillenir. Biz meselenin teknik yönüyle ilgili çalışmaları yaparız." ifadelerini kullandı.
 
10.00: ABD merkezli gıda, dondurulmuş gıda ve hazır yemek üreticisi Kraft Heinz, Rusya'daki fabrikalarını satışa çıkardığını duyurdu.
 
09.54: Renault, Rusya'daki faaliyetlerini durdurmaktan kaynaklı net zararını 2,3 milyar euro olarak açıkladı. Şirket Moskova'daki fabrikasını Moskova Belediyesi'ne, Avtovaz'daki yüzde 67'lik payını kamu teşekkülü NAMİ'ye devretmişti.
 
09.34: Fransız  L'Occitane şirketinin genel direktörü Reinold Geiger, Rusya pazarından boykot korkusu nedeniyle çekildiklerini söyledi.
 
09.32: İngiltere'nin yeni başbakan adaylarından Liz Truss, göreve gelmesi durumunda ilk telefon görüşmesini Ukrayna ile yapacağını açıkladı.
 
09.30: Macaristan Başbakanı Victor Orban, ülkesinin bu yaz Rusya'dan ilave 700 milyon m3 doğal gaz almak için anlaşma imzalayacağını açıkladı.
 
08.41: Rusya'nın Bulgaristan büyükelçisi, Bulgaristan'ın istemesi durumunda doğal gaz sevkiyatına yeniden başlayabileceklerini, Gazprom kontratının hala geçerli olduğunu söyledi.
 
07.59: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Avrupa'nın doğal gaz da dahil olmak üzere, Rusya'dan aldığı tüm yakıtlardan kademeli olarak vazgeçeceğini açıkladı. İspanyol TVE televizyon kanalının yayınına katılan Borrell, AB'nin enerjide Rusya'ya çok fazla bağımlılıktan kurtulma kararı aldığını söyledi. 
 
07.54: Arjantin, Brezilya ve Meksika'nın ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunun kınanması yönündeki çağrısına uymadığı bildirildi. 15. Amerika Savunma Bakanları Konferansı'ndan (CDMA) bu sonuç çıktığı belirtildi. 
 
07.50: Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD yönetiminin yakın zamanda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Washington ziyaretini organize etme planı bulunmadığını açıkladı. 
 
07.48: Avrupa medyası, Almanya'da bazı büyük kentlerin yönetimlerinin doğal gaz tedarikindeki azalmadan dolayı özel önlemler almaya başladığını duyurdu. Kamu kuruluşlarında sıcak su kesintisi, belediye havuzlarının ve binaların gece aydınlatmalarının kapatılması bu önlemlerden bazıları olarak sıralandı. 
 
28 Temmuz Perşembe
 
23.30:  Başkan Joe Biden, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile 2 saat 17 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin gündemdeki olası Tayvan ziyaretiyle ilgili kaygıların dile getirildiği bir dönemde yapılan görüşmede Çin devlet medyası Şi'nin Biden'a ABD'nin ''tek Çin'' ilkesine uyması gerektiğini söylediğini ve Çin'in Tayvan'ın bağımsızlığına ve dış güçlerin müdahalesine şiddetle karşı olduğunu hatırlattığını kaydetti. Devlet medyasına göre Şi, Biden'a Tayvan konusunda ''Ateşle oynayan yanar'' dedi. Amerikalı yetkililer görüşmede Rusya'nın Ukrayna işgali dahil birçok gündem maddesinin ele alınacağını söylemişti. Çin henüz Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı operasyonu da kınamadı. Çin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Değişim ve düzensizlik dünyası ile karşı karşıya kalan uluslararası toplum Çin ve ABD’nin dünya barışını ve güvenliğini sağlamasını, küresel kalkınma ve refahı teşvik etmede liderliği üstlenmesini bekliyor. Bu, iki büyük ülke olan Çin ve ABD’nin sorumluluğundadır” denildi.
 
23.26: Almanya'nın kuzey şehirlerinden Hannover'de, Rusya ile yaşanan gaz krizi sonrası sıcak su kesintisi başladı. BBC'nin haberine göre, kentteki kamu binalarının yanı sıra, yüzme havuzlarında ve spor komplekslerinde de sıcak su kesintisi uygulanacak. Şehrin önemli binalarındaki gece aydınlatmaları da artık görülemeyecek. Hannover Belediye Başkanı Belit Onay yaptığı açıklamada, büyük şehirler için önemli bir zorluk teşkil eden gaz krizinin üstesinden gelebilmek için, şehrin enerji tüketiminde yüzde 15 düşüş hedeflediklerini söyledi. Rusya, Almanya’ya giden Kuzey Akım 1 boru hattında akış miktarını kapasitenin yüzde 40’ından 20’sine düşürme kararı almıştı. 
 
22.02: ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken ve Lavrov arasında bir görüşme yapılmasını resmen talep etti, Moskova talebin alındığını doğruladı, ancak görüşmenin zamanı hakkında bilgi vermedi. İki bakan, Rusya'nın Ukrayna askeri operasyonu başladığından beri ilk kez görüşecek. 
22.00: ABD, Polonya'nın Lask kentindeki bir hava üssüne altı adet beşinci nesil F-22 Raptor avcı-bombardıman uçağı yolladı. Aynı kategoride altı uçağın daha Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanıyor. ABD Hava Kuvvetleri Avrupa Komutanlığı, bu savaş uçaklarının "Baltık'tan Karadeniz'e NATO müttefiklerinin kalkanını güçlendireceğini" söyledi.
 
17.44: Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinin arifesinde, "bir dizi ülkenin tam üye veya gözlemci olarak örgüte katılmak için sıraya girdiğini" söyledi. Lavrov, Taşkent'teki ŞİÖ Bakanlar Konseyi'nin oturum gününde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile yaptığı görüşmenin ardından bu açıklamayı yaptı. ŞİÖ liderler zirvesi eylülde Taşkent'te yapılacak.
 
17.41: Rusya Merkez Bankası, 22 Temmuz itibariyle, Rusya'nın uluslararası rezervlerinin bir önceki haftaya göre 1,7 milyar dolar artarak 567 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Medyadaki haberlerde, Batı tarafından bloke edilen 300 milyar doların üzerindeki kısmın da bu rakama dahil olduğu belirtiliyor.
 
17.38:  Avrupa Komisyonu'nu, Fin gazetesi Helsingin Sanomat'ın sorusuna verdiği yanıtta, "AB ülkeleri, Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi vermeyi tamamen durduramaz" dedi. Öte yandan Polonya hükümeti sözcüsü Petr Muller, yasak önerilerini desteklediklerini söyledi.  
 
17.37: Estonya, Rus vatandaşlarına geçici oturma izni ve eğitim vizesi vermeyi durdurdu.
 
17.35:  BM, Ukrayna'dan ilk tahıl sevkinin yarın gerçekleşmesini umuyor. BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths, İstanbul Anlaşması'nın uygulanmasıyla Ukrayna'dan 23 milyon ton tahıl ihracatının mümkün olacağını söyledi.  
 
17.34: Mastercard'ın Rusya'daki faaliyetlerinin askıya alınması nedeniyle 2. çeyrekteki zararı 26 milyon doları buldu.
 
17.33: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi Taşkent’te Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı kapsamında bir araya geldi. Çin ve ABD liderlerinin telefon konuşmasının ardından gelen görüşmede tarafların ele aldığı konulardan biri Ukrayna oldu. İki bakan Ukrayna’daki durumla ilgili fikir paylaşımında bulundu. İkili ilişkilerin durumunu olumlu değerlendiren bakanlar, işbirliğinin geliştirilmesinden yana olduklarını belirtti. (Sputnik)
 
13.57: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tüm Ukrayna'nın neo-Nazi eğilimlerinden kurtarılması gerektiğini söyledi. Günlük basın toplantısı düzenleyen Peskov'a Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin'in Kiev, Odessa, Harkov gibi Rus kentlerinin özgürleştirilmesinin vaktinin geldiği yönündeki açıklaması anımsatıldı. Bunun karşısında Peskov, "Ukrayna'nın neo-Nazi eğilimlerinin tüm olası tezahürlerinden bütünüyle kurtarılması gerektiği görüşünü destekliyoruz, buna ihtiyaç var. Lugansk (LHC) ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerindeki halkların korunması için özel askeri harekat çerçevesinde alınan önlemler de dahil gereken önlemler alınmalıdır" dedi. Telegram hesabından açıklama yapan Puşilin, "Bugün Kiev, Çernigov, Poltava, Odessa, Dnepropetrovsk, Harkov, Zaporojya, Lutsk gibi Ruslar tarafından kurulan Rus kentlerini özgürleştirmenin vakti geldi" ifadelerini kullanmıştı.
 
Peskov, özel askeri harekat sırasında Rus ordusunun verdiği can kaybıyla ilgili ABD basınında yer alan haberlerin yalan olduğunu vurguladı. Peskov, Kanada'da onarılan Kuzey Akım doğalgaz boru hattına ait türbinin Siemens şirketi tarafından en kısa sürede Portovaya istasyonuna getirilerek montajının yapılacağını umduklarını belirtti. (Sputnik)
12.58: Rus Lenta.Ru'nun aktardığına göre, The New York Times (NYT), yönetiminin "Ukrayna'daki operasyonda Rus ordusundan 75 bin kişinin öldüğünü ve yaralandığını tahmin ettiğini" yazdı. CIA başkanı ise bu sayıyı 60 bin olarak iddia etmişti. Kremlin bu haberleri yalanladı. (Lenta.ru)
 
12.53: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, yetkili makamların Moskova ile Washington arasında bir mahkum takasını müzakere ettiğini, ancak şu ana kadar somut bir sonuç olmadığını söyledi. Zaharova, Rus vatandaşı Viktor Bout'un Amerikalı Brittney Griner ve Paul Whelan ile takası konusunu teyit etti.
 
12.52: İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini'nin imzaladığı 3 yıllık planlama belgesine göre Roma, askeri harcamalarını geçen yılki 16.8 milyar euro'dan bu yıl 18 milyar euro'ya çıkarmayı planlıyor.  La Repubblica gazetesinin aktardığı belgeye göre Roma, altıncı nesil Tempest savaş uçaklarına 200 milyon euro, bir dizi zırhlı araç siparişine de 3.74 milyar euro ayıracak. (Sputnik) 
 
12.48: Ukrayna’daki özel askeri operasyon ve yaptırımlar sonrası Rusya ekonomisinde rekor küçülme sürüyor. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, haziranda yıllık bazda ekonominin yüzde 4.9 daraldığını açıkladı. Bu yılın ikinci çeyreğinde GSYİH'deki küçülme yüzde 4 oldu.
 
10.17: BBC’nin haberine göre Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM'nin tahıl ihracat yolu açılması konusunda bir anlaşma imzalamasının ardından, Ukrayna limanlarında mahsur kalan gemilerin mürettebatı evlerine dönmeyi bekliyor. Ukrayna'ya giden bir gemiye ilk görevi için binen, çatışmalar yüzünden, çalıştığı yük gemisi 5 ay Odessa limanında mahsur kalan 19 yaşındaki Türk vatandaşı Burak Kınayer de geri dönmeyi bekliyor.
 
10.16: Rus makamlarının, uluslararası piyasa fiyatlarının altında yurt dışına külçe altın satmak isteyen maden şirketlerine gerekli izinleri vermediği bildirildi. (RBC)
 
10.09: Rusya Federasyonu Ulusal Savunma Kontrol Merkezi başkanı Albay General Mizintsev, "Ukrayna ve Donbass cumhuriyetlerinden Rusya'ya bugüne kadar 459 bin 890'u çocuk olmak üzere toplam 2 milyon 897 bin 868 kişi tahliye edildi" dedi.
 
10.05: Rusya'nın güneyindeki havaalanlarına sivil uçuş kısıtlamaları 5 Ağustos'a kadar uzatıldı. Yasaklar Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronezh, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista havaalanları için geçerli. Şubat'ta Rusya Federasyonu'nun güney havalimanlarına uçuşlara kısıtlamalar getirildi.
 
09.01: Mısır, Ukrayna'dan 240 bin ton buğday tedariki için yapmış olduğu sözleşmeleri, "teslim umudu olmadığı ve alternatif bulmak zorunda kaldığı" için iptal etti. Reuters'e göre, Mısır makamları Aralık 2021'de Ukrayna tahılını ton başına 346 ila 360 dolar fiyatla satın almak için sözleşme yapmıştı. 
 
08.18: Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Salzburg Festivali'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Putin'in sadece Ukrayna'ya değil, kendilerinde de diz çöktürmek istediğini" savundu.  Van der Bellen, "mücadele" daha yeni başladığı için Ukrayna'daki savaşın birkaç hafta veya ay içinde durmayacağına inandığını söyledi.
 
08.17: RIA Novosti'nin haberine göre, altı yıl önce Rus vatandaşlığı alan Amerikalı aktör ve film yapımcısı Steven Seagal, "her gün Rus düşmanlığıyla karşı karşıya kalmasına rağmen vatandaşlığından asla vazgeçmeyeceğini" söyledi.
 
08.14: Karadağ, Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımların bir parçası olarak Rusya vatandaşlarının bu ülkede sahip olduğu gayrimenkulleri dondurmaya başladı. Rusya vatandaşları ve şirketleri geçen yıl Karadağ'da 49.4 milyon euro tutarında gayrimenkul satın aldı.
 
08.12: Politico dergisi, İngiltere'de Boris Johnson yanlılarının, Johnson'ın gidişinin ardından Rusya karşıtı yaptırımların hafifletilmesi ve Kiev ile ilişkilerin gözden geçirilmesi ihtimalinden çekindiğini yazdı. 
 
07.54: Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Donetsk'e yönelik saldırılarında yasaklı anti-personel mayınlarının kullanıldığının tespit edildiğini açıkladı. 
 
07.49: Ria ajansı, Herson'da Rus askeri tesislerinin görüntülerini çeken Ukraynalı ajan grubunun yakalandığını bildirdi. 
 
07.34: Piyasanın en önemli ismi, Amerikan asansör ve yürüyen merdiven şirketi Otis, Rusya'daki varlıklarını Armen Sarkisyan'a ait S8 Capital'e sattı. Yeni şirket sahibi, St. Petersburg'daki fabrikada yeni bir marka altında üretime devam edecek. Yıllık 7 bin asansör üretim kapasitesi olan Otis, 2021'de 15,8 milyar ciro ve 1,6 milyar ruble net kar açıklamıştı. Rusya'daki operasyonlar şirketin küresel gelirinin yaklaşık % 2'sini oluşturuyordu.  Otis'i satın alan S8 Capital'in inşaat sektörüyle daha önce hiçbir ilişkisi yoktu. Holdingin bilinen varlıkları arasında en büyük piyango bileti distribütörü Stoloto, Price.ru marketplace, sigorta hizmetleri sitesi Strakhovka.ru ve spor yayını Sport24 yer alıyor. Medyada, Otis'i satın alması için şirketin "hükümet tarafından desteklendiği" belirtiliyor.
 
01.15: Rusya ile ABD arasında krizin başlangıcından beri "ilk temas" gündemde. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yapacağını açıkladı. Blinken düzenlediği basın toplantısında, Lavrov ile yapmayı planladığı telefon görüşmesinde, Rusya tarafından gözaltına alınan ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner (solda) ve ABD'li eski asker Paul Whelan'ı (sağda) ABD’ye geri getirmek için Rusya’ya sunulan teklifi ele alacaklarını söyledi.  Medyaya yansıyan haberlere göre, ABD’nin Griner ve Whelan’ı ABD’ye geri getirmek için ABD’de 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Rus silah kaçakçısı Viktor Bout'u (ortada)  takas etmeyi teklif ettiği öne sürüldü. Whelan, 2018'den bu yana casusluk iddiasıyla, Griner ise geçtiğimiz şubat ayından bu yana uyuşturucu bulundurmaktan Rusya’da hapiste tutuluyor. CNN, Başkan Biden'ın bu takası desteklediğini duyurdu.
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de, ABD'nin Rusya'ya teklifinin haftalar önce yapıldığını ve Rusya'nın buna olumlu karşılık vereceğini umduklarını söyledi. İki kez Olimpiyat altın madalyası kazanan Brittney Griner, 17 Şubat'ta WNBA sezonu dışında oynadığı Rus takımı için Moskova’ya dönerken, uyuşturucu bulundurma suçlamasıyla tutuklanmıştı. Eski deniz piyadesi Paul Whelan da casusluk suçundan Rusya'da 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
Dışişleri Bakanı, Lavrov ile telefon görüşmesinin amacının Ukrayna konusunda müzakere yapmak olmayacağına dikkat çekti. Blinken, ABD yönetiminin daha önce de belirttiği gibi ''Ukrayna ile ilgili hiçbir şeye Ukraynasız karar verilmeyecek'' dedi.
 
Blinken, Ukrayna, Rusya ve Türkiye arasında BM arabuluculuğunda imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına da değindi. Tahıl ihracatının durmasının aylardır bütün dünyanın odağında olduğunu söyleyen Blinken, Bali'de yapılan G-20 toplantısında tüm dışişleri bakanlarının Lavrov'a tahıl blokajının kaldırılması için baskı yaptığını hatırlattı. Blinken anlaşmanın bu baskılar sonucunda ileri doğru atılan bir adım olduğunu vurguladı.
 
27 Temmuz Çarşamba
 
17.30: İskoç makamları, Ukrayna'dan gelen mültecileri barındırmak için Victoria feribotunu kiraladı. Edinburgh limanına demirleyen ve ondan önce Baltık Denizi'nde sefer yapan gemide, bin 700 göçmen ağırlanması planlanyor. Yaklaşık 9 bin Ukraynalı, İskoçya'da bulunuyor.
 
17.25: Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Rusya'nın Kaluga bölgesindeki üretim tesisini satacak. (Kommesant)
 
17.24: Gazprom, Siemens'in Kuzey Akım doğalgaz boru hattındaki arızalı motorların onarımını gerçekleştirmediğini açıkladı. Rossiya 24 televizyonuna konuşan Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vitaliy Markelov, Kuzey Akım anakompresör istasyonuna Siemens tarafından biri yedek olmak üzere altı gaz pompalama ünitesi kurulduğu ancak bugün itibariyle sadece birinin faal olduğunu belirtti. Diğer ünitelerin bazılarının 25 bin saat çalışma süresini aştığını ve onarım zamanının geldiğini, bazılarının ise arızalı olduğunu anlatan Markelov, Siemens'in bu konulardaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurguladı.
 
17.23: Alman Spiegel dergisinin haberine göre hükümet, Alman yapımı 100 obüsün Ukrayna'ya doğrudan satışını onayladı. Derginin Krauss-Maffei Wegmann (KMW) şirketinin bir yetkilisine atıfta bulunarak verdiği habere göre, şirket daha 11 Temmuz'da toplam 1.7 milyar euro değerinde 100 adet Panzerhaubitze 2000 obüs üretimi için başvurdu ve sadece iki gün sonra Almanya Ekonomi Bakanlığı'ndan gerekli izni aldı. Haberde, “Ukrayna daha nisan ayında KMW'den, obüsleri doğrudan satın alma imkanı verilmesini talep etti. KMW ilgili teklifi hemen sundu” ifadelerine yer verildi.
Şirket yetkilisinin aktardığı üzere bu teslimat, söz konusu silahların önceki teslimatlarının maliyetini kat kat aşacak.  (Sputnik)
 
15.00: Tahıl anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan yetkililerin görev alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi, İstanbul'da açıldı.  Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Millî Savunma Üniversitesi'nde tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin açılışında açıklamalarda bulundu. Akar, "Müşterek Koordinasyon Merkezi, 23 Temmuz itibariyla çalışmalarına başlamıştır. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşmaktadır. Ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, ticari gemilerin intikalini takip edecektir. "Bu aşamada mayın temizleme ihtiyacı bulunmamakta. Merkez’de görev alan personelin sorumlulukları büyüktür. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkiye ve BM’nin değerli temsilcileri, tarihi, insani ve önemli bir misyon üstlenmiş durumdadır" dedi. İstanbul'da geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da yer aldığı imza töreninde Rus ve Ukrayna heyetleri tahıl sevkiyatı için ayrı anlaşmalar imzalamıştı.
 
14.59: Rusya'nın teknik nedenlerle Kuzey Akım-1 boru hattı üzerinden tedariki azaltması nedeniyle Avrupa'da doğalgaz fiyatları mart ayından bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.  Hollanda TTF'de işlem gören ağustos vadeli doğalgaz kontratı, bin metreküp başına 2 bin 500 doları aştı. Bu rakam, hanehalkı bazında megavat başına 235 euro'ya denk geliyor. (Sputnik)
 
14.02: THY, Rusya, Ukrayna ve Belarus'a bazı uçuşların 30 Eylül 2022 tarihine kadar iptal edildiğini duyurdu. THY’den yapılan açıklamada, “30 Eylül 2022 (dâhil) tarihine kadar Ukrayna çıkışlı/varışlı uçuşlarımız iptal edilmiştir. Rusya'nın Soçi, Rostov, Yekaterinburg, şehirlerine ve Belarus'un başkenti Minsk'e de uçuşlar 30 Eylül 2022'e dek iptal edildi" denildi.
 
13.39: Elon Musk, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) projesinden çekilme kararı nedeniyle Rusya'ya, sosyal medya üzerinden Fransızca  "Bon Boyage" (İyi yolculuklar) diye yazarak mesaj yolladı.
 
13.37: Peskov, Avrupa'ya doğal gaz arzındaki düşüşü "yaptırımlar nedeniyle yaşanan teknik bakım eksikliğine" bağladı. Peskov, "Gazprom, Rusya karşıtı yaptırımlar nedeniyle teknik birimlere zamanında hizmet verememekte, bu nedenle Avrupa'ya gereken miktarlarda gaz tedarik edememekte" dedi.
 
13.36: Donald Trump, yeniden başkan adayı olacağının sinyalini vererek, "Aksi takdirde ABD'yi SSCB, Venezuela veya Küba'ya çevirecekler" dedi. Trump, Biden yönetiminde ülkenin tüm dış ve iç siyasi kazanımlarını ve avantajlarını kaybettiğini söyledi.
 
13.34: Rusya Savunma Bakanlığı, hava saldırısında Dnepropetrovsk bölgesindeki bir mühimmat deposunu vurarak ABD yapımı HIMARS (Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi) MLRS için 100'den fazla füzeyi imha ettiklerini açıkladı. 
 
13.33: Moskova'daki AB Daimi Misyonu'ndan bir kaynak RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Avrupa Birliği düzeyinde, Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi vermeyi durdurmak için hiçbir karar alınmadığını söyledi.
 
13.32: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Türkiye'nin Bayraktar İHA'larının üretiminde işbirliği konusunun Soçi'de yapılacak Putin-Erdoğan zirvesinde gündemde olup olmayacağı konusunda somut ifadeler kullanmamayı tercih etti. (Sputnik)
 
13.32: Avrupa Adalet Divanı, RT Fransa’ya Avrupa’da getirilen yayın yasağı kararını bozmadı. RT Fransa’nın Avrupa’daki yayınları, Rusya’nın Ukrayna harekatının başlaması sonrası, Avrupa Konseyi’nin Rusya kurumlarına getirdiği yaptırımlar kapsamında yasaklanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa Adalet Divanı’nın söz konusu kararına dair soruya, “Fransa dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde ifade özgürlüğüne ve basın özgürlüğüne karşı gerçekleştirilen saldırılar, bizi endişelendiriyor” yanıtını verdi. Peskov, “Bekleneceği gibi biz de bizim ülkemizde faaliyet gösteren Batı medyasına karşı benzer baskı tedbirleri alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Biz de onların ülkemizde çalışmasına izin vermeyeceğiz, burada yumuşamaya yer yok" dedi.
 
13.31: Alman Die Zeit gazetesi, Almanya'da yaşanan mevcut doğalgaz kıtlığının ambalaj ve tuvalet kağıdı başta olmak üzere kağıt ürünlerinin üretiminde sorunlara neden olabileceğini yazdı. Gazeteye demeç veren Bavyera Kağıt Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Schaller, "Kağıt her yerde. Üzerine gazeteler basılıyor, bu birçok insan için açık olmalı. Fakat aynı zamanda ürünlerin depolanması ve taşınması için gerekli olan ambalaj kağıdı da söz konusu. İlaçlar, kağıda işlenmiş talimatları da içeren bir karton kutuda paketleniyor. Karton pek çok hijyen ürününde, örneğin tuvalet kağıdında kullanılıyor. Mevcut istikrarsızlık nedeniyle birçok ürün kıt hale gelebilir" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
13.30:  Alman Mercedes-Benz'in Rusya'da üretim ve araç tedarikinin askıya alınması nedeniyle kayıplarının 1,5 milyar euroyu bulduğu açıklandı. 
 
13.29: Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'li senatörlerinin "Çin'e yapılan Rus petrolün ithalatına yaptırım uygulama" önerisini eleştirdi.
 
13.28: Gazprom, İtalyan enerji şirketi ENI'ye doğal gaz sevkiyatını günlük 34'ten 27 milyon metreküpe indireceğini bu sabah resmen bildirdi.
 
13.27: Litvanya, Rusya Ortodokslarının lideri Patrik Kirill'in topraklarına girmesini yasakladı.
 
10.14: Bugünden itibaren Gazprom'un Kuzey Akım 1 boru hattından yapılan sevkiyatı tam kapasitesinin %20'sine düşürme kararı üzerine Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatı rekor artış kaydetti. ICE Vadeli İşlemler sitesindeki verilere göre, bu sabah birn m3 gazın fiyatı 2 bin 352 doların da üzerine çıktı. En son Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonunun başlamasının ardından 8 Mart'ta bu seviyeler görülmüştü. Gazprom'un bir türbini daha devre dışı bırakma kararını açıkladığı dün yüzde 20 zamlanan gazın fiyatı bu sabah da yüzde 10 arttı. AB üyelerinin kışa hazırlık için depolarını doldurmak üzere aktif olarak gaz aldıkları bildiriliyor. AB dün, gelecek yıl mart ayının sonuna kadar gaz tüketimini gönüllü olarak %15 oranında azaltma konusunda anlaşmaya varmıştı. 
 
08.55:  İran, Rusya'ya havacılık sektörü için ekipman tedarikine ve Rus uçaklarının bakımına ilişkin bir anlaşmayı onaylamaya karar verdi. Kararı açıklayan İran Sivil Havacılık Kurumu temsilcisi Mirakbar Razavi, "Ayrıca İran bakım merkezlerinde Rus uçaklarının onarım, destek ve bakımlarının yapılması planlanmakta" dedi.
 
08.50: Dinyeper Nehri üzerindeki tek köprü, Ukrayna'nın HIMARS'larla gece düzenlediği yeni bombardımanda yine isabet aldı ve tümüyle trafiğe kapatırldı. Herson bölgesinin yerel yöneticileri, Antonovski köprüsünün HIMARS çoklu fırlatma roket sistemiyle yapılan gece saldırısı sonucu hasar gördüğünü duyurdu. Rusya'nın kontrolündeki bölgenin askeri-sivil yönetiminin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, "Hasarlar var ama köprü yıkılmadı. Daha fazla delik eklendi. Şu anda köprü tamamen trafiğe kapalı” dedi. RIA Novosti'nin bildirdiğine göre, Stremousov "Köprünün kapatılması askeri altyapıyı ve operasyonların gidişatını etkilemeyecek.  Rusya Savunma Bakanlığı, trafik sorununu duba ve vapurların yardımıyla çözecek" dedi. Köprü, Rusya'nın ilerleyişinde lojistik açısından büyük öne taşıyor. 
 
08.47: ABD Temsilciler Meclisi'nden bazı üyeleri kabul eden Zelenskiy, "Ukrayna'nın kaybettiği toprakları önümüzdeki üç ila altı hafta içinde geri alması gerektiğini, kış geldiğinde durumun zorlaşacağını" söyledi. 
 
26 Temmuz Salı
 
21.43: Fransız araç lastiği üreticisi Michelin, Rusya'daki operasyonların askıya alınması nedeniyle yılın ilk yarısında 202 milyon euro zarar yazdı. Şirket, Rusya'daki işlerini bu yılın sonundan önce yerel yönetime devretmeyi planlıyor.
 
21.41: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in, insansız hava aracı üreticisi Bayraktar ile işbirliği kurma arzusunu dile getirdiğini söyledi. (CNN Türk)
 
21.36: Rusya'da çimento üretimi yapan İsviçreli inşaat grubu Holcim, "Rusya'daki varlıklarına el koyma girişiminde bulunulduğunu" duyurdu. Şirkete göre, kimliği belirsiz kişiler, Holcim'in bir parçası olan tüzel kişilerin yapısını değiştirmek için, Çeçenistan'ı başkenti Grozni'deki Leninsky Bölge Mahkemesinin kararına dayanarak Federal Vergi İdaresii'ne belgeler sundu. Çeçenistan'daki Rondane adlı bir şirket, Holcim'den 257.3 milyon rublenin geri alınması için dava açtı. Holcim, "Davacı ile mevcut veya geçmişte hiçbir ilişkimiz yoktur" dedi. Mart ayında Holcim , Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle Rusya pazarından çekildiğini duyurdu. Şirket çimento ve beton üretimi yapıyor. Rusya pazarı, Holcim'in toplam gelirinin yaklaşık %1'ini oluşturuyordu.
 
19.42: Amerikan şirketi McDonald's, Rusya'daki işinin satışı nedeniyle bilançosuna 1,3 milyar dolar zarar yazdı.
 
19.40: Lugansk Halk Cumhuriyeti yetkilieri, Svetlodarsk bölgesindeki Uglegorsk termik santralinin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.
 
19.38: Rusya Adalet Bakanlığı, ülkede 'yabancı ajan' olarak kabul edilen Bellingcat ve Insider adlı sivil toplum kuruluşlarını 'istenmeyen kuruluşlar' listesine dahil etti. Sputnik'e göre, bakanlıktan yapılan açıklamada, "26 Temmuz'da, faaliyetleri Rusya topraklarında 'istenmeyen' kabul edilen yabancı ve uluslararası kuruluşlar listesine Adalet Bakanlığı tarafından aşağıdaki yabancı sivil toplum kuruluşlar eklenmiştir: Bellingcat Ltd.(İngiltere), Stichting Bellingcat (Hollanda), The Insider (Letonya), Orta ve Doğu Avrupa Hukuki İnisiyatif Enstitüsü'nün (Çekya)" ifadelerine yer verildi.
 
19.35: Avrupa'da doğal gazın fiyatı 2 bin 200 doları aştı. 
 
16.39: İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, ülkesinin kış aylarının başlarında Rusya'dan gelen doğalgaz tedarikinden 'neredeyse' kurtulmuş olacağını söyledi.  ANSA ajansının aktardığına göre Cingolani, düzenlediği basın toplantısında, "Kış aylarının başında Rus (doğalgaz) arzından neredeyse kurtulmuş olacağız ve gelecek yıl, Rusya'ya fazla bağımlı olmaksızın epey güvende olacağız. Daha doğrusu, Rusya'ya hiçbir şekilde bağımlı olmayacağız" dedi.  Bakan, ülkedeki gaz depolama tesislerinin yüzde 70'in üzerinde dolu olduğu kaydederek, "Yüzde 71'e doğru ilerliyoruz, bu yüzden iyi gittiğimizi söyleyebilirim" dedi.
 
16.38: Rusya Anti-Tekel İdaresi (FAS) hesapları bloke ederek YouTube’daki hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a 2 milyar ruble (33 milyon dolar) para cezası verdi. FAS’ın açıklamasında hesapların bir uyarı olmadan ve dayanaksız biçimde aniden bloke edilmesi, kullanıcıların haklarını ihlal etmekle birlikte rekabeti sınırlıyor. (Sputnik)
 
16.25: Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Ukrayna'ya vaat edilen Mars-II çoklu fırlatma roket sistemlerinin yanı sıra üç adet obüs yollandığını söyledi.
 
16.20: Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 Ağustos'ta Rusya’ya günübirlik ziyaret gerçekleştirecek. Soçi'ye yapacağı günübirlik ziyarette Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşecek. İki liderin geçen hafta anlaşması imzalanan tahıl koridoru konusundaki son durumu ele alması bekleniyor. Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi ve Suriye'ye olası bir yeni harekat da gündemdeki konu başlıklarından olacak. Erdoğan ve Putin en son 19 Temmuz'da "Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı" için gittikleri Tahran'da ikili bir görüşme yapmışlardı. (Sputnik)
 
14.35: Çekya'nın AB'deki temsilcisi Twitter'da yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerinin önümüzdeki kış gaz tüketimini azaltmak için anlaşmaya vardığını duyurdu. Avrupa Konseyi'nin internet sitesine göre, AB ülkeleri gelecek yıl Mart ayının sonuna kadar gaz tüketimini %15 oranında azaltmayı kabul etti.  AB ülkeleri gaz tüketimini azaltacak önlemleri kendileri seçebilecekler. Bu arada, anlaşmanın bazı istisnaları olacak. Özellikle, diğer AB üye ülkelerinin gaz şebekelerine bağlı olmayan AB ülkeleri, tüketimi %15 oranında azaltma zorunluluğundan muaf olacak. Ayrıca ülkeler, depolama kapasitesi hedeflerini aştıysa veya kritik endüstrileri büyük ölçüde gaza bağımlıysa, esneklik talep edebilecek.
 
14.31: Rusya 2024 yılından sonra Uluslararası Uzay İstasyonu projesinden çekilme kararı aldı. Kararı Roscosmos'un yeni genel müdürü Yuri Borisov, Başkan Putin ile yaptığı görüşmede açıkladı. Borisov, Putin'e hitaben, "Elbette ortaklarımıza karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz ama bu istasyondan 2024'ten sonra ayrılma kararı alındı” dedi. Buna göre Roscosmos'un ana önceliği Rus ekonomisine gerekli uzay hizmetlerini sağlamak olacak. Bu tür hizmetler arasında navigasyon, iletişim, veri iletimi, meteorolojik konular bulunuyor.
 
13.43: Rusya'nın Bryansk bölgesi valisi Aleksandr Bogomaz, bu sabah Bryansk bölgesinin Sevsky semtindeki Troebortnoe kontrol noktasına Ukrayna tarafından insansız hava aracı ile saldırı düzenlendiğini ve dört kişinin yaralandığını duyurdu.
 
13.37:  Gazprom'un bir gaz türbinini daha devre dışı bırakarak Avrupa'ya gaz sevkiyatını yüzde 20 seviyesine düşürme açıklamasının yankıları sürüyor. Doğal gaz fiyatları Avrupa piyasalarında Mart ayından bu yana ilk kez bin metreküp başına 2 bin doların üzerine çıktı. Karar açıklanmadan önce, dün fiyat bin 700 dolar seviyelerindeydi. 
 
13.16: Rusya Güvenlik Konseyi Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, ulusal güvenlik çıkarları ve NATO'nun Madrid Liderler Zirvesi'nden çıkan sonuçlar dikkate alınarak Rusya'nın Batılı ülkelere yönelik stratejisinin istişare edildiği bildirildi. Açıklamaya göre Bilim Kurulu uzmanları, NATO'nun Rusya'ya yönelik askeri tehditler oluşturma çabalarını artırdığını vurgulayarak, "Madrid Liderler Zirvesi, Kuzey Atlantik İttifakı'nın ABD'nin çıkarlarını kolektif Batı'ya dayatma mekanizması olarak kalmaya devam ettiğini bir kez daha gösterdi. NATO yönetiminin açıklamalarının aksine İttifak'ın faaliyetleri, uluslararası istikrarın sağlanmasına ve İttifak'ta yer alan ülkelerin güvenliğinin pekişmesine katkı sunmuyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
13.14: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'dan gelen doğalgaz tedarikinin daha azalması zemininde Avrupa Birliği'nde (AB) enerji tasarrufuna yönelik tedbirleri koordine etme çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ve birliğin gaz kıtlığı nedeniyle ayrışmayacağını söyledi.  Çek mevkidaşı Jan Lipavsky ile düzenlediği görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Baerbock, "Doğalgaz kıtlığı nedeniyle ayrışmayacağız, birleşeceğiz. Bu, Rusya Devlet Başkanı'na (Vladimir Putin) vereceğimiz en önemli sinyaldir" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
12.00: Tetra Pak'ın Rusya'dan ayrıldığı ve Rusya operasyonunu yerel yönetime devrettiği açıklandı. RBC'ya konuşan kaynaklar “Tedarik zincirlerini kesintiye uğratan Rusya üzerindeki ihracat kısıtlamalarının kümülatif etkisinin bir sonucu olarak, Tetra Pak artık Rusya'daki faaliyetlerini desteklemeye son veriyor. Moskova bölgesindeki fabrikasında ambalaj malzemesi üretimi, yerel yatırımcı şirketle devam edecek" dedi. Nisan ayında İsveçli Tetra Pak, Moskova yakınlarındaki fabrikasının kefir ve süt için ambalaj üretimini durdurdu. Haziran ayında İsveç makamları Tetra Pak'ın Rusya'ya ürün ihraç etmesini yasakladı.
 
11.44: Euro iki hafta sonra ilk kez 60 rublenin üzerine çıktı. Döviz piyasasında dolar ve euroya olan talebin artması, ithalattaki toparlanma rubleyi zayıflattı. Bu sabah dolar yüzde 2'ye yakın artarak 59,23 rubleye, euro yüzde 1.6 artarak 60,14 rubleye çıktı. 
 
10.35: Fransız Le Monde gazetesindeki bir analizde, "AB, Rusya'ya karşı yaptırımlarla mücadelede olanaklarını tüketti" denildi.  AB'nin ilan ettiği yedinci yaptırım paketinin kapsamının bu görüşü güçlendirdiği belirtildi. Gazeteye konuşan üst düzey bir AB diplomatı, Rusya'ya karşı yaptırımlarda sınıra gelindiğini söyledi. Diplomata göre, özellikle üyle ülkelerden gaz tüketiminde yüzde 15 tasarruf yapıması planının destek görmediğini vurguladı. Bazı ülkeler şimdiden bu oranın yüzde 5 ila 10'a iinidirilmesi için bastırıyor.
 
10.00: Donetks Halk Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna ordusunun saldırısı sonrası Donetsk'teki petrol deposunda çıkan yangının kontrol altına alındığını ve söndürme çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. 
09.25: New York Times, cepheye gitmek istemeyenlerin zorla askere alınmasının Ukrayna birliklerinin moral gücünü düşürdüğünü, bunun Ukraynalı komutanlar tarafından dile getirildiğini yazdı. Gazete, Ukrayna'da pek çok gencin celp almamak için evlerinden çıkmaktan korktuklarını bildiriyor.
 
09.22: Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Dairesi Müdürü Ivan Volynkin, Avrupa ülkelerinin Rus vatandaşlarına Schengen vizesi vermeyi tamamen durdurabileceğ ihtimalini reddetmedi. Volynkin, "Schengen üyeleriyle konsolosluk bağlarının radikal bir şekilde bozulması durumunda, görünüşte imkansız duran senaryolar bile göz ardı edilemez" dedi. Volynkin'e göre, Letonya, Litvanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Estonya konsolosluklarında Ruslara vize verilmesi fiilen askıya alınmış durumda.
 
07.02: ABD'de yayımlanan The National Interest dergisi, Batı'nın yaptırımlarına karşın Rusya'nın şimdilik rekor dış ticaret fazlası vermeyi başardığını yazdı.  Bu yılın ikinci çeyreğinde, Rusya'nın dış ticaret fazlası 70,1 milyar dolara ulaştı. Bu başarıyı, küresel bazda yüksek seyir eden emtia fiyatları ile Rusya'nın petrol, gaz, tahıl ve altın ihraç etmeyi sürdürmesinin sağladığı belirtildi.
 
06.12: Ukrayna ordusu bu gece Donetsk şehrindeki bir petrol deposunu vurdu, saldırının ardından büyük bir yangın çıktığı bildirildi. Rus ajanslarının bu sabah aktardığı haberlere göre, tek taraflı bağımsızlıkilan eden Donetks Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Donetsk'in Budyonnovski semtindeki bir petrol deposu, saldırılarda hedef alındı. Çıkan yangında alevlerin onlarca metreye yükseldiği belirtildi. Ajanslar, bölgede yakıt tanklarının alev aldığını, Acil Durumlar Bakanlığı ekipleri ve DHC milislerinin yangını söndürmeye çalıştıklarını bildiriyor.  TASS'ın aktardığına göre, daha önce petrol deposunun bulunduğu bölgenin 155 mm'lik top mermileriyle vurulduğu bildirildi. Sabah saatlerinde Donetsk'in farklı bölgelerine 15 Grad roketi ve 12 adet 152 mm top mermisi ateşlendiği de gelen haberler arasında.
 
06.10: Rusya Silahlı Kuvvetleri'nden bir yetkili, Ria ajansına yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Amerikan HIMARS çoklu roketatar sistemlerini Zenit hava savunma sistemleri ile etkisiz hale getirmeye başladığını belirtti.
 
06.05: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ülkesinin Ukrayna'daki çatışmalara doğrudan müdahale etmesinin doğru olmadığını, tahıl sevkiyatı yapacak gemilere eşlik etmesi için İngiltere'nin Karadeniz'e deniz kuvvetlerini göndermeyi de planlamadığını açıkladı. 
 
25 Temmuz Pazartesi
 
23.15:  Almanya Ekonomi Bakanı Habek, Kuzey Akım 1'in servisten geçtiği Kanada'dan getirildiği Almanya'da bulunan türbinin Rusya'ya sevkiyata hazır olduğunu, ancak Rusya Federasyonu'nun bunun için gerekli belgeyi sağlamadığını iddia etti.
 
23.14: Ukrayna lideri Zelensky, Avrupa'yı "gaz savaşına" yanıt olarak Rusya'ya karşı yaptırımları sıkılaştırmaya çağırdı.
 
23.13: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın terörle mücadele yükümlülüklerini yerine getirmedikçe İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek olmayacağını ve bu konuda taviz vermeyeceğini söyledi.
 
20.37: Gazprom'un Kuzey Akım 1'de bir türbinini daha kapatma kararını bildirilmesinden sonra Avrupa'da gaz fiyatı yüzde 10'u bulan artışla bin 860 doları aştı.
 
20.35: Almanya Ekonomi Bakanlığı, "Kuzey Akım 1'den Avrupa'ya gaz arzını azaltmak için teknik bir neden olmadığını" savundu. 
 
20.34:  Rusya Merkez Bankası'nın iş ortamı göstergeleri Haziran ayında yeniden pozitif alana döndü.
 
20.18: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Herson Bölgesinde botlardan karaya çıkmaya çalışan Ukraynalı sabotaj grubunu etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Kurumun açıklamasında, “Dinyeper Halici’nin sularında, bir Ukrayna sabotaj grubunun yüksek hızlı çıkarma botları ile ilerlemeye ve Herson Bölgesi’nin topraklarına inmeye çalıştığı tespit edildi. Açılan ateş sonucu içinde sabotajcıların bulunduğu Ukrayna Donanmasına ait iki çıkarma botu imha edildi” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
17.50: Gazprom'un Portovaya kompresör istasyonunda bir başka Siemens türbininin çalışmasını durdurma kararının, AB ile Moskova arasındaki gaz krizini daha da derineşetireceği yorumları yaplıyor. Kuzey Akım 1'den normalde planlanan hacim 167 milyon metreküp iken, bu kararla 27 Temmuz'dan itibaren Gazprom'un günlük sevkiyatı 33 milyon metreküpe inecek. Forbes, "27 Temmuz'dan itibaren şirket, boru hattının kapasitesinin sadece % 20'si kadar gaz tedarik edecek. Bu haberin ardından Avrupa'da gazın fiyatı %5'ten fazla arttı" haberini geçti. 
 
17.44: Gazprom'un son tirbün kapatma kararının ardından Avrupa piyasasında gaz fiyatları yükselişe geçti ve bin metreküp başına bin 850 doların üzerine çıktı.
 
17.38: Gazprom, Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattında bir türbininin daha devre dışı bırakıldığını duyurdu. Şirket, Gazprom'un Portovaya kompresör istasyonunda Avrupa'ya gaz sevkinde kullanılan bir Siemens gaz türbini motorunu hizmet dışı bıraktığını söyledi. Bu nedenle 27 Temmuz'dan itibaren Kuzey Akım 1'den Almanya'ya pompalanacak günlük gaz hacmi 33 milyon metrekübe düşecek. "Gaz tirbününün teknik bakım durumu dikkat alınarak" bu kararın verildiği bildirildi.
 
16.22: İsrail Başbakanı Yair Lapid, Moskova'daki Yahudi yardım ajansı Sokhnut'un kapatılması durumunda ülkenin Dışişleri Bakanlığı'na "Rusya'ya karşı bir dizi siyasi önlem hazırlanması" talimatını verdi. 21 Temmuz'da Rusya Adalet Bakanlığı, Sokhnut'un kapatılması için Moskova'da mahkemeye başvurmuştu.
 
16.19: Gazprom, Kuzey Akım 1 boru hattı için Kanadalı yetkililerden, onarılan Siemens türbinle ilgili belgeleri aldı. Kommersant'ın haberine göre, 24 Temmuz'da Siemens Energy Kanada'nın ihracat lisansını Gazprom'a devretti ve bu da Kuzey Akım 1 gaz türbinlerinin sevkiyatına izin verdi. Rusya'dan Almanya'ya Nord Stream üzerinden gaz arzı, Siemens türbininin kullanım dışı kalması nedeniye nedeniyle % 40'a düşürülmüştü.
 
16.15: İstanbul anlaşmasının ardından Rusya'nın hafta sonunda Ukrayna'nın en önemli ihracat limanı olan Odesa'yı bombalaması, "koridorun sağlıklı bir şekilde hayata geçirilip geçirilemeyeceği yönündeki" belirsizlikleri artırdı. Bu da dünyanın en büyük emtia borsası olan Şikago'da buğdayın fiyatı yüzde 4 yükseldi. Cuma günkü anlaşma sonrası buğday fiyatı yaklaşık yüzde 6 gerilemişti. (Euronews)
 
16.13: Almanya İçişleri Bakanlığı, ülkedeki Ukraynalı mültecilerin sayısının 915 bin olduğunu duyurdu. Mültecilerin %7,5'i 64 yaşın üzerinde. 
 
16.11: Ukrayna Savunma Bakanlığı, HIMARS füzeleri ile 50 Rus mühimmat deposunun imha edildiğini söyledi. (Kommersant-Reuters).
 
16.10: Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rus tur operatörlerinin Finlandiya ve Estonya üzerinden transit geçişle, otobüse Avrupa turları başlatmayı planladığını bildirdi.
 
16.07: Kiev yönetimi, Ukrayna'dan deniz yoluyla tarım ürünlerinin ihracatına bir hafta içinde Çernomorsk limanından başlanacağını duyurdu. Ardından Odessa ve Pivdenny limanları kullanılmaya başlanacak.
 
16.02: Lavrov, Odessa limanına yapılan füze saldırısı konusunda konuştu: "Rusya, Odessa'dan tahıl ihracatı için herhangi bir engel yaratmıyor. Limanın tahıl terminali askeri birimden oldukça uzakta bulunuyor." Lavrov'a göre "Rusya, tahıl anlaşması çerçevesinde, özel askeri operasyonun devam etmesini ve askeri altyapının yok edilmesini engelleyecek yükümlülükler üstlenmedi."
 
14.31: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da 24 saat görev başında bulunan S-300V hava savunma sistemlerinin birkaç Bayraktar TB2 İHA'sını vurduğunu açıkladı. Bakanlık, Ukrayna'daki özel askeri harekat sırasında S-300V sistemlerinin Rus güçlerine yönelik hava saldırılarına karşı koruma sağladığını ve birkaç yüz kilometre çapındaki alanda havadaki durumu kontrol ettiğini belirtti.
 
14.29: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna'ya insansız hava araçlarıyla savaşmak için yüzlerce taşınabilir sistem göndereceğini ve Ukrayna'nın Sovyet teçhizatından modern NATO teçhizatına geçmesine yardımcı olacağını söyledi. (Sputnik)
 
12.39: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Odessa Limanı'ndaki askeri altyapıya yapılan atışların 'gıda anlaşmasının' hükümlerinin uygulanmasında yer alacak altyapıyla ilgili olmadığını ve Ukrayna tahılının çıkarılmasını etkileyemeyeceğini, etkilememesi gerektiğini söyledi.
 
Basın mensuplarının bu operasyonun gıda anlaşması üzerindeki olası etkisini sormasına cevaben Peskov, "Bu (operasyon), sadece askeri altyapıyla ilgili. Bunun, anlaşmaların uygulanması ve tahılın çıkarılması için kullanılacak altyapıyla hiçbir ilgisi yok. Bu nedenle, bu durum tahıl çıkarma sürecinin başlamasını hiçbir şekilde engelleyemez ve engellememeli" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
10.02: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa'nın Rusya Federasyonu'ndan gaz alımını "er ya da geç" tamamen durdurmaya hazır olması gerektiğini söyledi.
 
09.54: Rusya iç istihbarat teşkilatı FSB'nin bildirdiğine göre, Ukrayna askeri istihbaratının bir Rus Su-24, Su-34 veya Tu-22M3 savaş uçağını "kaçırma operasyonu" ortaya çıkarıldı. FSB açıklamasına göre Ukrayna istihbaratı, Rus askeri pilotlarına, uçakları Ukrayna'ya kaçırmaları karşılığında AB ülkelerinden birinin vatandaşlığını vaat etti.
 
08.30: Koltuğunu bırakmak üzere olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Kiev'e üçüncü ziyaretini yapmak istediği bildirildi. İngiliz basınında çıkan haberlere göre, 5 Eylül'e kadar vekaleten başbakanlık yapacak olan Boris Johnson, Zelenskiy ile tekrar görüşmeyi planlıyor.
 
08.24: Odessa'daki Ukrayna 28. mekanize tugayının komutanı Albay Vitaly Gulyaev'in, çatışmalarda hayatını kaybettiği bildirildi. (Kommersant)
 
08.23: Farklı kaynaklar, Ukrayna ordusunun, Rusya'nın kontrolüne geçen Herson bölgesine yönelik saldırılarını son günlerde yoğunlaştırmaya başladıklarını bildiriyor.
 
08.17: İspanyol El Pais yazarı Bernardo de Miguel, Başbakan Mario Draghi'nin istifasının ardından AB yönetimini, "İtalya'nın Rusya'nın Avrupa'daki "Truva atı" haline gelmesinden korktuğunu" söyledi. De Miguel, "Draghi'nin istifası nedeniyle AB desteksiz, Kiev de değerli müttefiklerinden birinden yoksun kaldı. Brüksel, İtalya'nın Moskova'ya karşı genel stratejide zayıf bir halka ya da Vladimir Putin'in hizmetinde bir Truva atı haline gelmesinden korkuyor" diye yazdı.
 
08.13: İngiliz Times gazetesi yazarı Rod Liddle, "Batı medyasının Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu hakkında objektif bilgi vermedğini" savunurken, "Rusya ne kadar başarılı eylemler gerçekleştirirse, Batı yayınlarında ordunun vahşeti hakkında daha fazla haber çıkıyor. Buna karşılık, Rus ordusunun başarıları daha mütevazı bir şekilde gösteriliyor. Ukraynalı bir politikacı tarafından yapılan herhangi bir açıklama haber oluyor" değerlendirmesini yaptı. Liddle, "Batı basınının meseleye bakışı tarafsız değil" dedi. 
 
06.15: Herson bölgesi askeri-sivil yönetimi başkan yardımcısı Kirill Stremousov, "Ukrayna bir devlet olarak aslında artık yok. Objektif olarak konuşursak, şimdi orada sadece Batı'nın onlara verdiği tüm paranın yağmalanması var" yorumunu yaptı. 
 
06.10: Rusya'da önemli davalarda yetkili özel federal savcılık kurumu olan  Soruşturma Komitesi'nin başkanı Aleksandr Bastrıkin, Ukrayna'da "insanlığın barış ve güvenliğine karşı" suç işlediği tespit edilen yüzlerce kişi olduğunu, bu kişiler arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin eski yöneticilerinin de bulunduğunu açıkladı. Bastrıkin, Suriye, İran ve Bolivya'nın katılımıyla Ukrayna için bir uluslararası mahkeme kurulması çağrısında bulundu. Komite şu ana kadar Ukrayna'daki olaylarla ilgili bin 300'den fazla ceza davası açtı ve 400'den fazla kişiyi yargılamayı planlıyor. Bastrıkin, oluşturulacak uluslararası mahkemeye "Ukrayna meselesinde uluslararası hukuk normlarına dayalı olarak bağımsız bir tutum sergileyen diğer ülkeleri dahil etmenin uygun olduğunu" savundu. 
 
24 Temmuz Pazar
 
20.02: Lavrov: "(Batılı ülkeler) Ukrayna’dan sonuna kadar savaşmasını istemeye ne kadar devam ederse ki, hepimiz neyin ve kimin sonunun geleceğinin farkındayız, o kadar fazla insan ölecek ve öncelikle de Ukrayna halkı ile Ukrayna devletinin faydasına olmayan bugünkü durum sürecek."
 
20.01: Lavrov, Batı'nın Rus politikacıların yer aldığı fotoğrafları yasaklama arzusunu 'saplantı' olarak niteledi. Lavrov, ABD, Fransa, Almanya, Britanya büyükelçileriyle AB temsilcisinin hazırladığı Arap Birliği’ne yönelik  protokolde öncelikle Rusya'nın kınanmasının istendiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Bizimle herhangi bir belge imzalanamayacağı ve bizimle fotoğraf çektirilemeyeceği vurgulanmış. Fotoğraflarla ilgili bir tür takıntıları var.” Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile el ele poz vermesini 'NATO’ya ‘meydan okuma’ olarak nitelendirdiğini hatırlatan Lavrov, “Bu diplomasi alanıyla ilgili bir sorun değil, insan organizmasını inceleyen başka bir dalın konusu” dedi.
 
20.00: Ukrayna Deniz Limanları Kurumu (USPA), Ukrayna'da tahılın deniz yoluyla güvenli bir şekilde ihraç edilmesi amacı ile koridorların oluşturulmaya başlandığını bildirdi.
 
19.59: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna tahılını taşıyan gemilere Karadeniz'de Rusya ve Türkiye ile birlikte üçüncü bir tarafın daha eşlik edeceğini, bu tarafın daha sonra belirleneceğini belirtti. (Sputnik)
 
15.00: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerle Odessa Limanı’nda, tersaneye ait bölgeye saldırı gerçekleştirildi.  Saldırı sonucunda bir savaş gemisi ile ABD’nin Kiev rejimine gönderdiği Harpoon gemisavar füzelerinin bulunduğu bir mühimmat deposu imha edildi.
 
12.03: Rusya medya denetim kurumu, muhalif haber analiz sitesi Novaya.no için erişim yasağı getirdi. Site, askeri operasyon başladığında yayınına ara veren muhalif Novaua Gazeta ekibi tarafından kısa süre önce yayına açılmıştı. Yeni sitenin bloke edilmesine gerekçe olarak,  "aşırılıkçı ve yasadışı kitle eylemlerine katılım çağrıları içeren web sitelerinin engellenmesine ilişkin düzenlemeler" gösterildi. Novaya Gazeta'nın yayın yönetmeni Dmitri Muratov bu yıl Nobel Barış Ödülü almıştı.
 
10.58: Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Odessa limanına yüksek hassasiyetli "Kalibr" füzesiyle yapılan saldırıda Ukrayna donanmasına ait bir savaş gemisinin vurulduğunu söyledi.  
 
10.36: Herson bölgesindeki askeri-sivil yönetimin Başkan Yardımcısı Kirill Stremousov'a göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, bölgenin Daryevka köyündeki Kahovka hidroelektrik santralinin alanına ve Ingulets Nehri üzerindeki köprüye tekrar saldırdı. (Sputnik)
 
10.34: Ukrayna birliklerinin dün gece Lugansk'taki Krasnı Luç köyüne HIMARS MLRS'den altı roket attığı bildirildi.
 
10.32: Trump, ABD'nin Ukrayna'ya Avrupa'dan çok daha fazla fon ayırmasından şikayet etti. Trump, Washington'un Kiev'e 60 milyar dolardan fazla kaynak ayırdığını vurguladı.
Eski ABD başkanı, ABD'nin şu anda 35 trilyon dolarlık kamu borcuna sahip olduğunu ancak "sınırsız borç yaratmaya devam ettiklerini" söyledi. Trump Biden'ın ABD'yi yardım dilenmek zorunda kalan fakir bir ülkeye dönüştürdüğünü iddia etti.
 
10.30: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Odessa limanına yönelik saldırıları kınadı ve Rusya'yı suçladı. ABD Dışişleri Bakanı'na göre, Rus tarafı "Ukrayna'yı ve dünyayı, ekonomik alanda tehdit ediyor ve gıda tedarikinden mahrum ediyor."
 
10.25: New York Times'ta yayımlanan yazıda, "Erdoğan'ın Rusya'ya yönelik eylemleri Biden ve NATO'yu çıldırtıyor" denildi. Yazıda, "Erdoğan'ın Biden ve Kuzey Atlantik İttifakı için bir baş ağrısı olduğu" iddia edildi. Yazıda, "Ankara'nın Batı'nın gündemiyle sık sık çelişen politikası Beyaz Saray'ı çıldırtıyor" denildi. NYT, Türk liderin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto etmeye yönelik yeni uyarıları hatırlatıldı. Ayrıca, Erdoğan'ın Putin ve Reisi ile görüşmesinin bu açıdan son "kaygı nedeni" olduğu vurgulanıyor.
 
10.24: Rusya hükümeti, "dost olmayan ülkeler" listesini genişletti. Listeye Bahamalar'ın yanı sıra Britanya Guernsey ve Man Adaları da eklendi.
 
23 Temmuz Cumartesi
 
17.12: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Ukrayna'ya modern silah tedarikinin yalnızca çatışmaların süresini artırdığını" savundu. 
 
17.11: Rusya Savunma Bakanlığı, Odessa limanına yapılan saldırıyla ilgisi olmadığını söyledi. (Kommersant)
 
17.09: Kanadlı IMAX şirketi 1 Haziran'da sinemalarını kapatarak Rusya'dan ayrılmasının ardından, tüm çalışanların işten çıkarıldığını, Doğu Avrupa, Hindistan ve Orta Doğu'dan sorumlu başkan yardımcısı tarafından temsil edilen Moskova merkezli şirketin yönetiminin Londra'ya taşındığını duyurdu.
 
17.07: İstanbul'da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması konusunda Kayseri'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Barış tesis edilene kadar diplomasi trafiği sürecek. Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiğiyle, küresel gıda krizinin aşılmasına önemli katkı sağlayacağız" dedi. 
 
16.57: Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus Hava Kuvvetleri'nin Dnepropetrovsk bölgesinde yüksek hassasiyetli silahlarla düzenlediği saldırıda 200’e yakın Ukrayna askerini etkisiz hale getirdiği belirtildi. (Sputnik)
 
16.64: Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Szymon Szynkowski vel Senk’in, “Almanya'nın tankların dairesel değişimiyle ilgili vaatlerinin aldatıcı bir manevra olduğu ortaya çıktı” şeklindeki sözleri sorulan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Bu yol doğru değilse, başka türlü nasıl aktif olarak katkıda bulunabileceğimize bakmalıyız. Böyle bir durumda hiç kimse Avrupalı komşularını aldatmaz. Tankların bir çırpıda değiştirilemeyeceği en başından belliydi” ifadelerini kullandı. Dairesel değişim sistemi, Polonya’nın elindeki Sovyet tanklarının Ukrayna'ya verilmesini, karşılığında Batı silahları almasını öngörüyor.
 
13.06: Macaristan Başbakanı Orban, "Yaptırımlar Moskova'yı sarsmadı, Ama Avrupa şimdiden dört hükümeti kaybetti ve ekonomik-siyasi bir kriz içinde" dedi. Orban'a göre, "Avrupa'nın Ukrayna ihtilafında barışı hedefleyen yeni bir stratejiye ihtiyacı var."
 
13.02: Yandex Haber'a yansıyan son gelişmelere göre, Odessa'daki "Ukrayna ordusuna ait bazı hedeflerin vurulduğu" bildiriliyor. Rusya'nın fırlattığı füzelerden bir ya da ikisinin Odessa limanına isabet ettiği (fotoğrafta), limanda yangın çıktığı haber veriliyor.
 
09.43: Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Erdoğan ile Putin'in Tahran ziyaretindeki ortak fotoğrafını "NATO için bir meydan okuma" olarak nitelendirdi. Baerbock, Bild'e verdiği demeçte,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Rus ve İranlı liderler Vladimir Putin ve İbrahim Raisi ile çektirdiği ortak fotoğraf için eleştirdi. "Türkiye cumhurbaşkanının bu fotoğrafta olması, en hafif tabirle NATO için bir meydan okumadır" diyen Alman Bakan bunun "tek kelimeyle anlaşılmaz" olduğunu da söyledi.
 
Öte yandan Federal Meclis'te muhaliflerin, "Kiev'e silah tedarikinin ağırdan alındığı" suçlamaları hakkında yorum yapan Alman Dışişleri Bakanı, "Avrupalı ​​komşularını aldatmak gibi bir amaçlerı olmadığını" söyledi. Son dönemde Almanya'nın Ukrayna'nın istediği ağır silahları sağlamadığı haberleri gündemde. 
 
09.40: ABD Başkanı Joe Biden, ekonomik danışmanlarla yaptığı görüşmede, "Rusya'nın satacağı ham petrol fiyatına bir tavan getirilmesinin ABD'deki yakıt maliyetini de düşürmeye yardımcı olacağını" savundu.
 
09.37: Ukrayna ordusunun Kahovskaya hidroelektrik santrali barajındaki köprüye füze saldırısı düzenlediği bildirildi. Rusya'nın kontrolüne geöen Herson bölgesinin yönetim başkan yardımcısı Kirill Stremousov, köprüde önemsiz hasar meydana geldiğini söyledi. Son haftalarda, Ukrayna ordusu Nova Kahovka'daki hidroelektrik santralini hedef alan saldırılarını arttırmıştı.
 
09.35: Sankei gazetesi, "Japonya, Putin'in Abe'nin 27 Eylül'de yapılacak cenazesine katılmasını yasaklamayı planlıyor" haberini verdi. Peskov 9 Temmuz'da Putin'in Abe'nin cenazesine gitmeyeceğini bildirmişti.
 
22 Temmuz Cuma
 
22.45:  İstanbul'da Rusya ve Ukrayna'nın onayıyla tarım ürünlerinin ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin çok taraflı anlaşmaların imzalanmasının ardından buğdayın Chicago borsasındaki fiyatı % 5 düştü.
 
22.43: Zelenskiy, "Rusya işgal ettiği toprakları geri vermeden yapılacak ateşkes yalnızca çatışmaları uzatır" dedi.  (Wall Street Journal).
 
22.42: Başkan Zelenskiy, The Wall Street Journal ile yaptığı röportajda. "Ukrayna, çatışmalarda günde yaklaşık 30 asker kaybediyor, yaklaşık 250 yaralı var" dedi.  
 
22.41: Pentagon Sözcüsü Kirby, "ABD'nin yakın gelecekte teslimattan söz edilmemesine rağmen, Ukrayna'ya savaş uçağı sağlama olasılığını ön incelemeye aldığını" duyurdu.
 
18.33: Rusya ve Ukrayna’nın İstanbul’da Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile tahıl konusunda ayrı ayrı imzaladıkları anlaşmalar konusunda bilgisi olan Birleşmiş Milletler'den bir kaynak, RIA Novosti haber ajansına konuştu.
 
Söz konusu kaynak, anlaşmaların izlenmesi için İstanbul’da oluşturulacak koordinasyon merkezinde, tahıl gemilerinin ve gemilere tahıl yüklenen limanların kayıtlarının tutulacağı ve gemilerin Karadeniz’den geçişlerinin bu merkez tarafından izleneceğini belirtti.
 
İstanbul’daki koordinasyon merkezinde yer alacak temsilcilerin hepsinin üst düzey yetkili seviyesinde olacaklarını belirten kaynak, merkezde yer alacak personelin sayısına dair ise daha sonra uzlaşmaya varılacağını kaydetti.
 
Kaynak ayrıca, Rusya ile Birleşmiş Milletler’in, gıda ürünleri ve gübrenin sevkiyatı konusunda karşılıklı bilgi paylaşımı yapılması için bir mekanizma oluşturacaklarını ifade etti. (Sputnik)
 
18:32: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, küresel bir gıda krizinin önüne geçilmesi adına İstanbul’da imzalanan anlaşmaların içeriklerine ilişkin açıklamasında, gıda ürünü ve gübrenin dünya pazarlarına sevkiyatı sorununun çözülmesi adına Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile iki ayrı belge imzaladıklarını kaydetti.
 
Rusya Savunma Bakanı Şoygu, İstanbul’da Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile imzaladıkları tahıl anlaşmalarının içeriklerine dair açıklamalarda bulundu.
 
Anlattığına göre söz konusu anlaşmalardan birincisini, Rusya ile Birleşmiş Milletler’in imzaladıkları memorandum oluşturuyor. Bu memorandum, Rus tarım ürünleri ve gübresinin dünya pazarlarına tedarikine yönelik kısıtlamaların kaldırılmasına, BM’nin müdahil olmasını içeriyor.
 
Rusya, Ukrayna’daki tahılın sevkiyatına yardımcı olması karşılığında, Rus gıda ürünleri ile gübresinin dünya pazarlarına ulaştırılmasının önüne geçilmesi adına getirilen dolaylı kısıtlamaların kaldırılmasını istemişti.
 
Bunun yanında Şoygu, İstanbul’da imzaladıkları ikinci anlaşmanınsa, tahılın, Ukrayna’nın denetimindeki Karadeniz limanlarından nasıl sevk edileceğine ilişkin algoritma içerdiğini kaydetti. Şoygu, söz konusu anlaşmaya göre tahılın Ukrayna limanlarından çıkarılmasında yer alacak gemiler, hem Karadeniz’den çıkışlarında hem de girişlerinde denetlenecekler. Tahıl gemilerinin hareketi sırasında Ukrayna karasularının güvenliğini, buraya döşenen mayınlar konusunda eyleme geçmek de dahil, Kiev’in sağlaması gerekecek. (Sputnik)
 
18.16: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tahıl anlaşması imza töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan şu şekilde konuştu:
 
"Ukrayna ve Rusya makamları ile BM yetkilileriyle yoğun ve meşakkatli bir süreç yürüttük. 
 
Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiğiyle Karadeniz'den dünyanın pek çok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleşecektir. Uluslararası toplumun desteği de şüphesiz büyük bir önem taşıyor.
 
Başından beri bu savaşın kazananı olmayacağını ifade ediyoruz. Yaklaşık beş aydır aralıksız devam eden çatışmalar ve küresel etkileri ne yazık ki bu öngörümüzü doğruluyor. Silahların susması uzadıkça ekonomik maliyetlerin yanı sıra insani kayıplar da artıyor. Savaş sadece tarafları, bölge ülkelerini değil tüm insanlığı olumsuz etkiliyor. Bu gidişatın mukadder olmadığına da inanıyoruz. Masumların hayatına mal olan bu çatışmaların bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Adil bir barışın kaybedeni olmayacağı hepimizin malumudur.
 
Arazideki gelişmeler ne yönde seyrederse seyretsin savaş nihayetinde müzakere masasında sonlanacaktır. Tesis ettiğimiz dostane ve barışçıl atmosferin savaşın sonlandırılmasına yönelik tahvil edilmesi tüm insanlığın yararınadır. "
 
18.10: Birleşmiş Milletler güvenli koridordan ihraç edilecek buğday miktarını ayda 5 milyon ton olarak duyurdu.
 
17.56: Birleşmiş Milletler, İstanbul'da imzalanan güvenli koridor anlaşmasının geçerlilik süresinin 120 gün olduğunu açıkladı. Taraflar gerekli görmeleri durumunda bu süreyi uzatabilecek.
 
17.53: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden çıkışı için kurulan güvenli koridorun birkaç gün içinde hayata geçeceğini söyledi. Birleşmiş Milletler kaynakları da Ukrayna tarafının limanları hazır hale getirmek için 10 günlük süre istediğini aktarıyor.
 
16.27: Rusya Merkez Bankası hafta sonu için resmi döviz kurunu açıkladı: Dolar 57,39 ruble, euro 57,76 ruble.
 
16.26: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Hulusi Akar'la bir araya geldi. Akar, Ukrayna'da bir an evvel ateşkes sağlanmasını dilediklerini söyledi.
 
15.09: Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler beklenen anlaşmayı imzaladı. Odessa, Çernomorsk ve Yujnıy limanlarının kontrolü Ukrayna tarafında kalıyor. Bu limanlarda yalnızca tahıl taşıyan gemiler bulunacak. 
 
Rusya ve Ukrayna savunma bakanlarının bir araya gelmesi beklenmiyor. Anlaşma metinleri taraflara aracılar tarafından teslim edilecek.
 
15.05: Ukraynalı yetkililer buğday ihracı konusunda Rusya ile direkt anlaşma imzalamayacaklarını açıkladı. Başkanlık idaresinden Mihail Podolyak, Ukrayna'nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler'le anlaşma imzalayacağını söyledi. Rus tarafı da benzer bir şekilde yine Türkiye ve BM ile anlaşma imzalayacak.
 
13.44: Rusya Merkez Bankası faiz oranını 150 baz puan daha düşürerek yüzde 8'e çekti. İlgili haberimiz için tıklayın.
 
12.41: Rusya, internet erişim yasaklarının aşılmasında kullanılan Tor tarayıcısının internet sitesine erişim yasağı getirdi.
 
12.33: Kommersant gazetesi Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun İstanbul'a uçtuğunu yazdı. Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler Moskova saatiyle 16.30'da Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından çıkışını düzenleyen bir anlaşmaya imza atacak.
 
11.50. Avrupa'nın en büyük limanı Rotterdam, Rusya'ya ve Rusya'dan konteyner taşımacılığına son verdiğini duyurdu.
 
10.44: Moldova, fiilen bağımsız Transdinyester bölgesinde bulunan Rus askerlerinin ülkeye girişine izin vermedi. Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki askeri oluşumun yasa dışı olduğunu ve ülkenin tarafsızlığını zedelediğini açıkladı.
 
10.10: Rusya "hasım ülkeler" listesini genişletti. Yeni listede Danimarka, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan ve Slovakya da var. Bu ülkelerin Rusya'daki elçiliklerinde Rusya vatandaşlarını çalıştırmalarına yasak getirildi. Rusya daha önce de 48 ülkeyi "hasım" sayacağını ve bu ülkelere farklı politikalar uygulayacağını açıklamıştı. 
 
10.00: Orbit marka cikletlerin üreticisi Mars, perakendecilere bir yazı göndererek yaptırımlar nedeniyle Rusya'da ürettiği cikletlerin sayısını azaltmak zorunda kaldığı bildirdi. Firmanın ciklet üretiminde kullanılan temel bazı maddeleri tedarik etmekte güçlük yaşadığı belirtiliyor.
 
09.54: Foreign Policy dergisi, Rusya'nın 2023 yılında Odessa'yı almak için büyük bir harekat hazırlığında olduğunu ileri sürdü. Dergi, iddiasını Amerikalı ve Avrupalı emekli ve görev başındaki bürokratlara dayandırdı.
 
09.32: Vedomosti'nin haberine göre Mango markası Rusya'daki faaliyetlerine yeniden başlıyor. Türk Fiba Holding, İspanyol markasının mağazalarını, Marks & Spencer mağazalarının yerinde açmayı planlıyor.
 
09.31: Rusya'nın güney şehirlerinde bulunan havalimanlarındaki uçuş yasağı 30 Temmuza kadar uzatıldı.
07.09: Tütün şirketi Philip Morris International Inc. uluslararası direktörü Jacek Olczak, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Rusya'daki varlığımızı sona erdirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz, ancak bunun önümüzdeki çeyrekte olacağını düşünmüyorum. Çıkış süreci muhtemelen yıl sonuna kadar tamamlanabilir" dedi. Olchak, Rusya'nın şirket için önemli bir pazar ve perakende değerine göre dünyanın en büyük yedinci tütün pazarı olduğunu, şirketi pazardaki payının % 27 olduğunu söyledi.  Rusya'daki Philip Morris şirketi, Marlboro, Parlament, L&M, Chesterfield, Bond Street sigara markalarının yanı sıra IQOS elektronik sigara sistemini de satıyor.
 
06.55: Moldovya'dan fiilen bağımsız olan ve Rusya'nın desteğiyle yaşayan Transdinyeper bölgesinin Dışişleri Bakanı Ignatiev, "bağımsızlık elde etmeyi ve ardından Rusya Federasyonu'na katılmayı planladıklarını" söyledi. İgnatiev, 17 Eylül 2006'daki referandumun sonuçlarına bunun açıkça yansıdığını hatırlattı ve "Ülkemizin yarım milyon insanının zararına olacak herhangi bir karar vermeyeceğiz; pragmatik ve dürüst davranacağız" dedi.
 
06.52: Almanya Başbakan Yardımcısı Habek, Kuzey Akım 2 boru hattının açılmasının "Rusya'ya beyaz bayrak çekilmesi" olacağını savundu. ZDF TV kanalına verdiği röportajda Habeck, Almanya'nın Rus gazına alternatif bulması ve bu süreçte tüketimde "tutumlu olması" gerektiğini söyledi. Putin, AB'nin gaz krizi yaşamamsı için Kuzey Akım 2'nin devreye alınmasını önermişti. 
 
06.48: Ukrayna'da Rus askeri operasyonunun başlamasının ardından Rusya pazarından çekildiğini açıklayan İsveçli emlak yatırım şirketi Bonava, varlıklarını satmaya çalışıyor. Kommersant gazetesi, özellikle St. Petersburg bölgesinde tamamlanmamış inşaat projeleri olan şirketin varlıklarıyla Rus Setl Group, RBI ve GloraX'in ilgilendiği, İsveçlilerin %30'u bulan indirimler olmadan "işten kurtulmalarının" zor olduğunu yazıyor.
06.43: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Avrupa Birliği’nin (AB) yeni yaptırımları için "gayri meşru" terimini kullandı, Moskova’ya baskı yapma çabalarının sonuç vermeyeceğini söyledi.
 
06.41: Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonu nedeniyle uyguladığı yaptırımların 7. paketini açıkladı. Yeni yaptırım paketine şu isimler dahil edildi:
 
Rusya Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov, milletvekili Adam Delimhanov, çocuk haklarından sorumlu yetkili Mariya Lvova-Belova, Kemerovo Bölgesi Valisi Sergey Tsivilev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kafkasya Daimi Temsilcisi Yuriy Çayka, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Rosteck Başkanı’nın oğlu Stanislav Çemezov.
Rossotrudniçestvo kurumu, Sberbank bankası, Yunarmiya gençlik teşkilatı, Russkiy Mir vakfı, Gorçakov Kamu Diplomasisi Fonu.
Sinema oyuncuları Sergey Bezrukov ve Vladimir Meşkov.
Gece Kurtları motosiklet kulübü Başkanı Aleksandr Zaldastanov
Ayrıca 22 Temmuz’dan itibaren Rusya menşeili altın ve mücevherlerin alımı, ithalatı veya devri yasaklanıyor. (Sputnik)
 
21 Temmuz Perşembe
 
21.51: Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni, Ukrayna ve Rusya tarafları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla yarın saat 16.30'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin açıklama yapıldı.
 
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
 
"Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hazır bulunacağı tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreni yarın 16.30’da Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilecek."
 
Öte yandan, Birleşmiş Milletler’den (BM) bir yetkili, tahıl sevkiyatı ile ilgili geriye kalan konuların çözüldüğünü ve yarın İstanbul’da tarafların anlaşma imzalayacağını belirtti.
 
BM yetkilisi, Sputnik’e demecinde, “Görünüşe göre tahılla ilgili tüm konular çözüme kavuştu ve yarın gerçekten İstanbul'da bir anlaşma imzalanabilecek” diye konuştu.
 
Tahıl meselesinin çözüme kavuşturulması için daha önce Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile BM heyeti İstanbul'da bir araya gelmişti. Görüşmelerin ardından Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Ukrayna tahılına ilişkin toplantıda İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındı" açıklamasında bulunmuştu.
 
BM Genel Sekreteri Guterres Rusya, Ukrayna ve Türkiye’nin Cuma günkü toplantısına katılabilir
 
Diğer yandan BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, bugünkü basın toplantısında Genel Sekreter Antonio Guterres’in Rusya, Ukrayna ve Türkiye heyetlerinin yarın İstanbul’da tahıl meselesinin çözümü için gerçekleştireceği toplantıya katılabileceğini belirtti.
 
Haq, BM Genel Sekreterinin yarınki toplantıya katılmayı planlayıp planlamadığı sorusuna, “Bu mümkün, fakat şu an için bunun bir teyidi yok” yanıtını verdi.
 
Haq ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Ukrayna tahılının Karadeniz’den ihracı için Türkiye-Rusya-Ukrayna-BM arasında yapılan görüşmelerle ilgili geç saatlerde İstanbul’u ziyaret edeceğini bildirdi. Türkiye’nin ev sahipliğinde devam eden görüşmelere değinen Haq, "Durum biraz değişken, bu yüzden anlaşmanın ne zaman imzalanacağını gerçekten söyleyemem. Henüz tam olarak orada değiliz" dedi.
 
20.20: Rusya Adalet Bakanlığı, Yahudi kökenlilerin İsrail'e geri dönüşüne destek ve Yahudi topluluklarına yardım alanlarında çalışan, Moskova merkezli  "Sokhnut" ajansının tasfiye edilmesi için mahkemeye başvurdu. 
 
20.19:  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman bir telefon görüşmesi yaparak dünya petrol piyasasındaki durumu görüştü. Taraflar, temasları çeşitli düzeylerde sürdürme konusunda anlaştılar.
 
20.18: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko yaptığı açıklamada, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve BM arasında yürütülen tahıl görüşmelerinin video konferans yoluyla devam ettiğini söyledi.
 
17.55: 15 Temmuz verilerine göre Rusya'nın uluslararası rezervleri 565,3 milyar dolara düştü. Kommersant'ın haberine göre, 8 Temmuz itibariyle, uluslararası rezervler 572,7 milyar dolardı. Rusya Federasyonu'nun uluslararası rezervleri geçen yıl %5,9 artarak bu yıl 1 Ocak'ta 630,6 milyar doları bulmuştu.
 
17.53: Moskova Borsası'nda dolar 56,65 rubleye, euro 57.57 rubleye kadar yükseldi.
 
17.51: Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Ukrayna'nın Rus kontrolüne giren bölgelerin kaybını kabul etmesi gerektiğini söyledi.
 
17.49: ABD makamlarının talebi üzerine Fiji'de gözaltına alınan Rus oligarklarından birinin süperyatında, fiyatı "birkaç milyon dolar" olarak tahmin edilen bir Faberge yumurtası bulundu. Geminin Rus senatör Süleyman Kerimov'a ait olduğu iddia edimişti.
 
17.47: Rus OneTwoTrip sitesinin aktardığına göre, Rus turistlerin yılın ilk yarısında en çok tercih ettiği Türkiye oldu. İnternet servisinin uzmanları 1 Haziran-15 Temmuz dönemini kapsayan rezervasyon verilerini inceledi. Her beş kullanıcıdan birinin (yüzde 18) Türkiye’yi tercih ettiği anlaşıldı. İkinci sırada ise Kırgızistan yer alıyor. Bu ülkeye yönelik alınan biletler toplam bilet sayısının yüzde 12’sini oluşturdu. On kullanıcıdan biri Kırgızistan’ı tercih etti. Ermenistan ise tercih edilen üçüncü ülke olarak kayda geçti. Özbekistan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belarus, Tayland, İsrail ve Maldivler de tercih edilen diğer noktalar arasında yer aldı. (Sputnik)
 
17.46: Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Berlin'in Rusya'yı 'güvenilir bir enerji tedarikçisi olarak görmediğini' söyledi. Habeck, bugün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Rusya, Avrupa ve Almanya'ya şantaj yapmak için çok fazla nüfuz kullanıyor. Rusya, güvenilmez bir enerji tedarikçisi haline geldi" dedi.
 
17.45: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Macaristan’ın kendilerinden bu sene ilave gaz satın almak istediğini, ülkenin bu talebini değerlendireceklerini belirtti.  Lavrov, Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile başkent Moskova’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, “(Macar) meslektaşlarımız bugün Macaristan hükümetinin bu sene ilave olarak gaz satın almak istediğini iletti. Bu talep hemen iletilecek ve değerlendirilecektir” dedi.
 
16.08: Rusya Adalet Bakanlığı, İsrail Yahudi Ajansı Sohnut'un kapatılması için genel savcılığa başvuruda bulundu. Pek çok ülkede faaliyet yürüten Sohnut, bu ülkelerdeki Yahudilerin İsrail'e göç etmelerine yardımcı oluyor. Ajans, Ukrayna'ya düzenlenen operasyondan sonra, İsrail'e göç etmek için başvuruda bulunan Yahudi sayısında Rusya vatandaşlarının ilk sırada olduğunu açıklamıştı.
 
15.13:  AB'nin yeni yaptırım kararıyla, sivil havacılık sanayi için Rusya'ya bir dizi mal ve hizmetin tedarik yasağ kaldırıldı.
 
15.11: AB temsilcisi Borrell, 7. yaptırım paketiyle AB'nin Sberbank ve Rus Night Wolves (Gece Kurtları) motosiklet kulübünü de kara listeye aldığını söyledi. Motosiklet kulübü, Başkan Putin tarafından destekleniyordu. Rus lider sık sık motosikletçilerle birlikte tur atmıştı.
 
15.10: İngiliz finans grubu HSBC, Rusya'daki varlıklarını Expobank'a satacak. Anlaşmanın yasal olarak tamamlanması, HSBC'nin Rusya'dan nihai olarak çekilmesi anlamına gelecek.
 
15.07: Ukrayna ordusui, Herson bölgesindeki Antonovski köprüsüne HIMARS MLRS füzeleri ile bir kaz daha saldırdı. Dinyeper üzerindeki köprü üst üste üçüncü gün bombaladı. Altı füzeden beşi hava savunma sistemleri tarafından vuruldu, altıncısı köprünün yakınında patladı. Hasara rağmen köprü trafiğe kapatılmadı.
 
15.05: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya liderinin sağlığının iyi olup olmadığı yönündeki soruya, “(Sağlığı) iyi. Devlet Başkanı’nın sağlığıyla ilgili her şey yolunda” yanıtını verdi. Peskov, “Ukraynalı, Amerikalı ve İngiliz ‘medya uzmanları’ son aylarda Devlet Başkanı’nın (Putin) sağlığı hakkında çeşitli yalan haberler ortaya atıyor. Bunlar yalan haberden başka bir şey değiller” dedi. (Sputnik)
 
15.04: Avrupa Birliği (AB), üçüncü ülkeler için tarım ürünleri ve petrol taşımacılığıyla ilgili işlemlerde Rusya'nın belirli devlet kurumlarıyla işlem yapma yasağına muafiyet getirdi.  AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Dünya genelinde gıda ve enerji güvenliği açısından olası olumsuz neticeleri önlemek amacıyla AB, tarım ürünleri ve petrol taşımacılığına ilişkin işlemlerle ilgili olarak üçüncü ülkeler için belirli devlet kuruluşlarıyla işlem yapma yasağından muafiyetin genişletilmesine karar verdi" ifadelerine yer verildi.
 
13.32: Japonya Maliye Bakanlığı, hazırladığı raporda ülkenin, haziran ayında Rusya'dan petrol ithalatını sıfıra indirdiği bilgisine yer verdi. Raporda, kömür ithalatının da aynı ay içinde yüzde 60'a düştüğü kaydedildi. Bununla beraber raporda, ülkenin haziranda Rusya'dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatını yüzde 26.4 artırarak bir önceki yıla göre 2.2 kat daha fazla alım yaptığı ifade edildi.(Sputnik)
 
12.56: Savunma Bakanlığı: "Rus hava kuvvetleri Odessa bölgesinde 120'si paralı asker olmak üzere 600 kadar militanı imha etti."
 
12.55: Özellikle elektrik ve enerji mühendisliği alanında uzmanlaşmış olan İsveç-İsviçre şirketi ABB, Rusya pazarından ayrılıyor.
 
12.54: AB Konseyi, altın alımına kısmi ambargo da dahil olmak üzere Rusya'ya karşı 7. yaptırım paketini onayladı.
 
12.53:  Zelenskiy'nin danışmanı Andriy Yermak, "kıştan önce Rusya'ya karşı askeri harekatın gidişatını değiştirmeyi hedeflediklerini" açıkladı.
 
12.52: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya göre, Ukrayna ordusunun nükleer tesislere yönelik saldırıların Avrupa’nın tamamına yönelik nükleer bir felaket için önkoşul yaratmaya odaklanıldığını gösteriyor. Zaharova, 18 Temmuz’da insansız hava araçlarıyla Zaporojye Nükleer Santrali’ne saldırı başlatıldığını, dün de saldırıların tekrarlandığını da sözlerine ekledi.
 
12.51: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kanada'yla Kuzey Akım türbininin iade edilmesine yönelik müzakerelerde, doğalgaz tedarikinin durması halinde halk ayaklanmalarıyla meşgul olacakları argümanını sunduklarını belirtti. Redaktionsnetzwerk Deutschland'a (RND) röportaj veren Baerbock, "Kanadalılar çok sayıda soruları olduğunu ifade ettiler. Biz de durumu anladığımızı, ancak gaz türbinini almazsak artık gaz alamayacağımızı, dolayısıyla Ukrayna'ya yardım edemeyeceğimizi, zira halk ayaklanmalarıyla meşgul olacağımızı söyledik" ifadelerini kullandı. Baerbock, Almanya'nın hala Rus doğalgazına bağımlı olduğunu da sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
10.43: İngiltere Rus petrolüne 31 Aralık'tan, kömür ithalatına ise 10 Ağustos'tan başlayarak yasak getirdi. Rusya'dan altın ithalatı yasağının 21 Temmuz'da yürürlüğe gireceği belirtiliyor.
 
10.41: Ukrayna Merkez Bankası, devalüasyon yaparak 1 doları 29 grivanadan 36 grivnaya yüksetti. Bu kararın ana nedeni bütçe açığını kapatabilmek olarak açıklandı. Ukraynalı yetkililere göre, aylık bütçe açığı 9 milyar dolar ve bu açığın Batı ülkeleri ve uluslararası finans kuruluşlarından elde edilen gelirlerle kapatılması planlanıyor. Batı'dan bu destek konusunda henüz bir teyit gelmedi.
 
10.39: Bu sabah Gazprom'un, Kuzey Akım 1'den yeniden gaz sevkiyatına başlamasıyla Avrupa'da gaz fiyatı % 6,5 düştü ve bin 556 doları gördü.
 
07.15: Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Almanya'ya Rus doğal gaz sevkıyatına, 11 Temmuz’da yıllık bakım nedeniyle verilen10 günlük planlı bakımın tamamlanmasının ardından bugün yeniden başlaması bekleniyor. Boru hattının "yüzde 40 kapasite ile çalışacağı" haberleri medyaya yansıdı. Başkan Putin Avrupa'ya, enerji krizi yaşanmaması için Kuzey Akım 2'den de Rus gazı alımına başlanmasını önermişti. Yapımı tamamlanan bu hat, Rusya yaptırımları kapsamında kullanıma açılmadan askıya alınmıştı.
 
07.02: ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adewale Adeyemo, "ABD, Avrupalıların girişimlerini takip ediyor ve Rus petrolü için bir tavan fiyat belirlenmesinin, nakliye sigortası yasağının yürürlüğe girmesiyle aynı zamanda uygulamaya konulmasını umuyor" dedi. Washington, Batılı ülkelerin Rusya'nın enerji ihracatından elde ettiği geliri azaltmak için Rus petrolüne aralık ayına kadar bir tavan fiyat ialen edeceğini söyledi. Rusya Başbakan Yardımcısı Novak dün akşam, "Yaptırımlar nedeniyle eğer satış fiyatı üretim maliyetlerinden daha düşük olacaksa, Rusya dünya pazarlarına petrol tedarik etmeyecek" demişti.
 
06.50: Bild gazetesinin anketine göre, Almanların % 62'si artık daha az ve daha hızlı yıkanıyor. Enerji tasasrrufu çağrıları yapılırkem, çevre dostu yaklaşımı savunan Yeşiller Partisi seçmenleri, özellikle yıkanma konusunda ekonomik davranmaya başladı. Araştırmaya göre, yaklaşık her iki Almandan biri (% 45) Rus gazının kesileceği endişesiyle kışın ısınmak için kendi imkanlarıyla önlem alırken, Almanların % 44'ü yüksek enerji fiyatlarına karşı protesto gösterilere katılma niyetinde.
 
06.46: Peskov, "Rusya, Kiev ile müzakerelere kapıyı kapatmadı" dedi. Kremlin sözcüsü "Ne Başkan Putin, ne de dışişleri bakanımız müzakerelere kapıyı kapatmaktan bahsetmedi" dedi. Kremlin daha önce "bu şartlarda müzakereler yapılmasında fayda görmediğini" açıklamış, ancak "Rusya'nın tüm şartları kabul edilirse bir anlaşma olacağını" duyurmuştu.
 
06.44: CIA Başkanı William Burns, Putin'in çok sağlıklı olduğunu söyledi. Burns hatta "Putin'in fazla sağlıklı olduğu" yorumunu yaptı. Putin'in "hasta olduğuna dair" söylentiler, Batılı medya tarafından son dönemde aktif olarak yayılırken, Kremlin iddiaları reddediyor.
 
06.41: ABD Başkanı Joe Biden, 10 gün içerisinde Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile bir görüşme gerçekleştirebileceğini belirtti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yapmayı planladığı ancak Çin'in tepkisini çeken ziyaretin sorulması üzerine ise Biden, "Ordumuz, şu an bunun iyi bir fikir olmadığını düşünüyor" ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
06.40: ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, “Ruslar son birkaç ayda Donbass'ta kademeli taktik başarılar elde etseler de stratejik ve operasyonel hedeflerine ulaşamadılar” dedi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, ABD’nin Ukrayna’ya Rusya’nın saldırılarına karşı koyması için 4 adet daha yüksek hareketli topçu roket sistemi (HIMARS) göndereceğini aktardı. Donbass bölgesinde Rusya'nın ağır maliyetler karşısında düşük kazanımlar elde ettiğini belirten Milley, “Luhansk, Donbass bölgesinde meydana gelen ezici bir yıpratma savaşı var” dedi. Rusya'nın 90 günlük harekatı boyunca Donbass'ta “çok, çok az” toprak kazandığını söyleyen Milley, bölgedeki çatışmaların çok şiddetli olduğunu ifade ederek, “Her 24 saatte bir on binlerce top mermisi ateşlendiğini, her iki tarafta çok sayıda kayıp, çok sayıda yıkım var” dedi. (Sözcü)
 
06.38: Rusya, Ukrayna’daki operasyona ilişkin içeriklerde Rusya yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Wikipedia’nın üst kuruluşu Wikimedia Vakfı’na ceza verilmesi için adım atıldığını açıkladı. Rusya’nın iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor açıklamasında, Wikipedia’nın halen ‘aralarında Ukrayna’daki özel askeri operasyona ilişkin sahte içeriklerin de bulunduğu yasaklı içerikleri’ silmediğini ve bu nedenle arama motorlarının Wikimedia Vakfı’nın Rus yasalarını ihlal ettiği yönünde kullanıcıları bilgilendirmesinin isteneceğini söyledi. Rusya Parlamentosu İletişim Komitesi Başkan Yardımcısı Anton Gorelkin, Telegram’daki açıklamasında, Wikipedia’ya yönlendiren bağlantıların yanında Wikimedia Vakfı’nın yasaları ihlal ettiğine yönelik bir not bulunacağını söyledi.
 
20 Temmuz Çarşamba
 
21.59: Pentagon, 80 km menzilli güdümlü füze atan 20'den fazla HIMARS MLRS'yi transfer edeceğini, 12'sinin halihazırda transfer edildiğini duyurdu. Ukrayna ordusunun yaklaşık 200 askeri personelinin bu amaçla eğitildiği belirtildi.
 
21.56: Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, "Yaptırımlar nedeniyle eğer satış fiyatı üretim maliyetlerinden daha düşük olacaksa, Rusya dünya pazarlarına petrol tedarik etmeyecek" dedi. Novak, Rusya'nın kimseye "zararına" petrol satmayacağını söyledi. Batı'nın Uzmanlar, Rusya petrolü için tavan fiyat ya da vergi uygulamasını tartıştığı dönemde Rusya'dan gelen bu restin, fiyatlarda hızlı yükselişe neden olabileceği uyarısında bulunuyor.
 
 Putin de dün bu konuda bir uyarıda buunmuştu. Rusya'dan petrol ihracatını sınırlama önerilerinin doğalgazdakine benzer bir durumla sonuçlanacağını ve fiyatların fırlayacağını söyleyen Putin, şöyle konuştu:
 
"Şu anda Rus petrolünün hacminin sınırlandırılması hakkında her türlü histerik fikri duyuyoruz. Bütün bunlar doğalgazda oluyor. Yüksek eğitimli insanların bunu söylemesi de şaşırtıcı. Sonuç aynı olacak, fiyatlar yükselecek. Petrol fiyatları fırlayacak."
 
 Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı, G7 ülkelerinin Rus petrolü için bir tavan fiyat belirlemeye yönelik piyasa karşıtı planlarının petrol fiyatlarında artışa yol açabileceği konusunda uyardı.
 
21.48: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez paylaştı: "Türkiye’nin enerjisi Akkuyu’dan yükselmeye devam edecek. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde dördüncü reaktörün temelini yarın atacağız."
 
19.21: Rusya'da fiyatlar gerilemeye devam ediyor. Rostat verilerine göre, 9-15 Temmuz arasındaki haftalık deflasyon %0.17 oldu. Bir hafta önceki düşüş %0.03 idi. Yılbaşından beri tüketici enflasyonu %11,41 oldu.
 
17.13: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'da devam eden çatışmaların kritik bir aşamada olduğunu ve Batı'nın Kiev'e uzun vadeli olarak askeri yardım sağlamanın yeni yöntemlerini aramayı sürdüreceğini belirtti. Austin, yaptığı açıklamada, "Savaşın belirleyici bir aşamada olduğundan bahsediyoruz. Bu nedenle Ukrayna'ya yönelik kolektif desteğimiz hayati bir önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Bakan, "Rusya, Ukrayna'dan ve bizden daha uzun ömürlü olabileceğini zannediyor, ancak bu Rusya'nın yanlış hesaplamalarının en sonuncusu olacak" diye konuştu.
 
16.02: Rus gaz devi Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre, 19 Temmuz’da ‘Sibirya’nın Gücü’ boru hattı üzerinden Çin’e rekor düzeyde gaz sevkiyatı yapıldı. Çin pazarına yapılan sevkiyatlar sözleşmeye bağlı günlük hacmi aştı.
 
16.01: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nun (Roskomnadzor), özel operasyonla ilgili olanlar da dahil olmak üzere, yalan bilgi kapsayan yasadışı birçok içeriği kaldırmaması nedeniyle ABD’li Wikipedia hakkında zorlayıcı tedbir aldı.Karar doğrultusunda arama motorlarında internet kullanıcıları ihlal konusunda bilgilendirilecek. (Sputnik)
 
13.40: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov , Ukrayna'daki özel askeri operasyonun coğrafi hedeflerinin değiştiğini söyledi. RT ve RIA Novosti'ye verdiği röportajda Lavrov, "artık hedef bölgesinin sadece Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri (DHC ve LHC) değil, aynı zamanda bir dizi başka bölge olduğunu" söyledi .
 
13.32: Reuters’ın haberine göre Rusya Çin’in en büyük petrol tedarikçisi oldu. Çin, sevkiyatını daha maliyetli bulduğu için Suudi Arabistan petrolünün ithalatını düşürdü. Çin’in ithal ettiği Rus petrolü haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 7,29 milyon ton oldu. Çin’in ithalatı mayısta varil başına günde yaklaşık 2 milyona çıkarak rekor seviyeyi görmüştü. Bu rakam haziranda varil başına günde 1,77 milyon olarak mayısın altında kaldı.
 
13.29: ABD, "Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirdiği bölgeleri, Kırım’da olduğu gibi ilhak etmeyi planladığını" iddia etti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın ele geçirdiği bölgeleri ilhak etmek için zemin oluşturmaya başladığını öne sürdü. BBC Türkçe’nin haberine göre Kirby, iddiasını ABD istihbaratına dayandırdı. Kirby, Moskova yönetiminin bu bölgeleri Rusya’ya katmak için eylülde referandum yapabileceğini söyledi.
 
12.49: İngiliz çocuk ürünleri mağazaları zinciri Mothercare, Rusya'daki varlıklarını satmayı planlıyor. Şirket, Kuveytli Alshaya Group'a ait.
 
11.08: Moskova Borsası'nda işlemlerin açılışında dolar % 0,18 kayıpla 55,35 rubleye düştü, euro % 0,07 artarak 56,64 rubleye yükseldi.
 
11.04: Suriye, Kiev'in kararına aynı şekilde karşılık vererek Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini sonlandırdı. Ukrayna makamları, Şam'ın tek taraflı bağımsızlık ilan eden Lugansk ve Donets cumhuriyetlerini tanıma kararının ardından Suriye ile ilişkilerini kesmişti. Suriye, Rusya'dan sonra LHC ce DHC'yi ilk ülke oldu. Ardından Kuzey Kore de tanıma kararı almıştı.
 
11.02: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkedeki özel askeri operasyonda görev alan ‘Zapad’ isimli birlik grubunu denetlediği sırada Rus birliklerinin Donbass’taki kurtarılan yerleşim birimlerine Ukrayna ordusu tarafından yapılan atışları sert şekilde önlemeleri gerektiğini belirtti. Şoygu, komuta merkezinde grup komutanı Andrey Sıçevıy’ın mevcut durum ve görevler hakkındaki raporunu dinledi. Bakanlığın açıklamasında, “Raporu dinlemesinin neticesinde Şoygu, düşman güçlerinin Rusya’nın sınır bölgeleri üzerindeki insansız hava araçlarının imhasında etkinliğin artırılması ve karşı taarruza yönelik yeni savaş araçlarının alınmış olması bağlamında, aşırı milliyetçilerin kurtarılan bölgelerdeki yerleşim yerlerine yönelik saldırılarının sert şekilde önlenmesi talimatını verdi” ifadeleri kullanıldı. (Sputnik)
 
10.00:  Rusya'nın denetimine geçen Herson'un bölgesel yönetim başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Ukrayna birliklerinin Herson'daki Antonovski köprüsüne HIMARS'larla 12 füze attığını, sekiz füzenin köprüye isabet ettiğini ve ciddi hasar oluştuğunu duyurdu. 
 
09.57: Kırım bölgesi başkanı Sergey Aksyenov, RBC'ye verdiği röportajda, Kazak milisleri de dahil olmak üzere bin 200'den fazla kişinin askeri operasyona katılmak için Kırım'dan Ukrayna'ya gönüllü olarak gittiğini söyledi. Aksyenov, “Kırımlılaar silahlı kuvvetlere destek konusunda ne yapılabilirse yapıyor" dedi.
 
08.48: Amerikan haber sitesi Politico, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin en çok Rusya'nın “General Moroz” (General Ayaz) taktiklerini kullanmasından korktuğunu yazdı. Gazeteci Jamie Dettmer, makalesinde Kiev'de "soğuk havaların başlaması, kışın bastırmasıyla birlikte Avrupa'nın Rusya'ya taviz vermesinden korktuğunu" vurguladı. "Rusya'nın enerji kaynaklarına olan ihtiyaç nedeniyle Avrupa'nın, yaptırımlar veya Ukrayna'ya silah tedariki gibi bir dizi konuda yan çizmeye başlayabileceğini" savunan yazar, "Napolyon'dan Hitler'e kadar Rusya'yla savaşan herkes General Moroz'a yenildi. Şimdi aynı korkuyu Ukrayna yaşıyor" dedi. 
 
08.45: Türkiye’de yabancılara konut satışı Haziranda bir yıl öncesine kıyasla yüzde 81,8 artarak 8 bin 630 oldu. Sadece Haziran ayında Rusya vatandaşları bin 887 konut satın aldı. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 5,7 oldu. Rusya'yı 987 konut ile İran, 807 konut ile Irak vatandaşları izledi. En çok İstanbul rağbet görüyor
 
Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 3 bin 906 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 2 bin 534 konut satışı ile Antalya ve 428 konut satışı ile Mersin izledi.
08.35: AB yaptırımlarının yedinci paketinin bugün açıklanması bekleniyor. Paketle Rus bankalarının varlıklarının bir kısmının daha dondurulması, Rusya'dan altın alımına yasak getirilmesi, çok sayıda ismin yaptırım listesine alınması gündemde. Çift kullanımlı malların ticareti, muhasebe ve denetim hizmetleri için de yeni kısıtlamalar bekleniyor. Ancak AB'nin gıda ve enerji güvenliği dikkate alınarak bazı "gevşemeler" de olabileceği belirtiliyor. Kommersant'a göre, AB gıda ticaretini kolaylaştırmak için Rus bankalarını hedef alan bazı yaptırımların yumuşatılmasını planlıyor.
 
08.34: Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Alman ordusunun askeri yardım kapsamında Ukrayna'ya aktarabileceği fonların ve varlıkların tükenmekte olduğunu itiraf etti. Alman bakan diğer yandan Kiev'i desteklemeye devam etme niyetinde olduklarına dair güvence verdi. Birkaç gün önce Lambrecht, Almanya ordusunun savunma kabiliyetini koruma ihtiyacı nedeniyle Ukrayna'ya Fuchs zırhlı personel taşıyıcıları tedarik edemeyeceğini söylemişti.
 
08.27: Bloomberg ajansı, AB'nin arz belirsizliği nedeniyle gaz tüketimini %15 azaltma programı hazırladığını yazdı. Bu kararın nedeni, AB'nin "Rusya'dan sevkiyatın tamamen durdurulmas ihtimaline hazırlık" olarak yorumlandı.
 
08.19:  Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) Ukrayna'daki durumun çözümünde arabuluculuk teklif ettikleri için minnettar olduğunu söyledi. Türkiye ve İran ile gerçekleştirilen üçlü zirvenin ardından Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rus lider, "Türkiye'nin çabalarına ve diğer ülkelerin tekliflerine gelince, örneğin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya-Ukrayna müzakerelerinde arabuluculuk teklifinde bulundu. Bu fırsata sahiplerdi de. Bu teklifi yapan tüm dostlarımıza minnettarız." dedi.
 
Putin, Gazprom'un gaz arzı konusundaki sözleşmeden doğan yükümlülüklerini her zaman yerine getireceğini söyledi. Rusya lideri, "Gazprom her zaman tüm yükümlülüklerini yerine getirdi, getiriyor ve getirme niyetinde. Ortaklarımızın kendi hatalarını Rusya ve Gazprom'a yüklemeleri veya değiştirmeye çalışmaları için hiçbir dayanak yok" diye konuştu. Putin, Gazprom'un Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu kadar gazı pompalamaya hazır olmasına rağmen Batılı ülkelerin enerji yollarını kapattığını ve gaz kaynaklarına yaptırımlar uyguladığını belirterek, Avrupa'nın petrol ticareti konusunda 'aynı suda iki kez yıkandığını' da sözlerine ekledi. Rus lider ayrıca, Kiev'in Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya geçiş istasyonlarından biri olan Sokhranivka giriş noktasını siyasi nedenlerle kapattığını belirtti.
 
Rusya'dan petrol ihracatını sınırlama önerilerinin doğalgazdakine benzer bir durumla sonuçlanacağını ve fiyatların fırlayacağını söyleyen Putin, şöyle konuştu:
"Şu anda Rus petrolünün hacminin sınırlandırılması hakkında her türlü histerik fikri duyuyoruz. Bütün bunlar doğalgazda oluyor. Yüksek eğitimli insanların bunu söylemesi de şaşırtıcı. Sonuç aynı olacak, fiyatlar yükselecek. Petrol fiyatları fırlayacak."
 
Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile olası görüşmesiyle ilgili bir soruya yanıt vererek, Ukrayna'nın varılan anlaşmaları uygulamayı reddettiğini ve görüşmeye niyeti olmadığını söyledi.
Rus lider, "Müzakere koşullarını yaratmak için birliklerimiz Ukrayna'nın başkenti Kiev'den çekildi. Kiev yetkilileri, pratikte ulaşılmış olmalarına rağmen bu anlaşmaları uygulamayı reddetmişti. Bu nedenle, nihai sonuç bağlayıcı değil. Kiev yetkililerinin görüşme gibi bir arzusu yok" dedi.
 
Putin, uluslararası kuruluşlarla yapılan anlaşmanın hala geçerli olduğunu, kimse resmen itiraz etmediği için Rus tahıl ihracatı üzerindeki kısıtlamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.
 
Uluslararası gıda pazarlarındaki durumu iyileştirmek için tüm kısıtlamalardan vazgeçileceğini umduğunu söyleyen Rusya lideri, şu ifadeleri kullandı:
 
"Öncelikle konuyu paket çözüm olacak şekilde ortaya koyduk. Spesifik olarak, Ukrayna tahıllarının ihracatını kolaylaştıracağız, ancak Rus tahıllarının hava taşımacılığı ile ilgili tüm kısıtlamaların kaldırılacağını varsayıyoruz. Şimdiye kadar bu konudaki uluslararası anlaşmalara Amerikalı ortaklarımız da dahil olmak üzere hiç kimse itiraz etmedi."
Sputnik'in haberine göre Putin, "Bildiğiniz gibi, Rus gübrelerinin dünya pazarına arzı üzerindeki kısıtlama Amerikalılar tarafından fiilen kaldırıldı. Durumu içtenlikle iyileştirmek isterlerse, Rus tahıllarının ihracatında da aynı şeyin olacağını umuyorum. "Uluslararası gıda pazarları için zaten hazırız. 30 milyon ton tahıl ihracat potansiyelimiz var ve bu yıl 50 milyon tona ulaşacak" dedi.
 
06.08: Rusya Devlet Başkanı Putin'in dış politikadan sorumlu yardımcısı Yuri Uşakov, Putin'in G20 zirvesine katılıp katılmayacağının zirve öncesinde belli olacağını açıkladı. Uşakov İran'dan İHA satın alımı konusunun Putin ile Hamaney ve Reisi ile görüşmelerde ele alınmadığını söyledi.
 
06.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna ile müzakere şartlarını sağlamak için Kiev bölgesinden çekildiğini, ancak Kiev'in anlaşma yoluna gitmekten vazgeçtiğini ve bugün Ukrayna iktidarının bu yönde bir arzusu olmadığını söyledi. 
 
19 Temmuz Salı
 
21.21: İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Putin ile yaptığı görüşmede, "Rusya Ukrayna'da askeri operasyon başlatarak NATO'yu durdurmasaydı, ittifak Rusya'ya karşı Kırım bahanesiyle topyekun bir savaş başlatacaktı" dedi. Hamaney, "Rusya'nın bağımsızlığını koruyabilmesinin nedeninin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in güçlü yönetimi olduğunu" savundu.
 
20.35: İran'ın başkenti Tahran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Görüşmede tahıl ihracı ile müzakereler için 'Türk platformu sağlamada arabuluculuk yapma çabalarından’ dolayı Erdoğan'a teşekkür eden Putin, “Sizlerin arabuluculuğunuzla ilerleme kaydettik. Tüm sorunlar çözülmedi, fakat ilerleme olması güzel" dedi.
 
Sputnik muhabirinin aktardığı üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tahran'da bir görüşme gerçekleştirdi.
Baş başa görüşme öncesi salona girişte el sıkışarak basın mensuplarına görüntü veren iki lider, kısa birer konuşma yaptı.
Konuşmasına teşekkürlerini ileterek başlayan Erdoğan, yüz yüze görüşmedikleri süreç içinde Rusya ile diplomasiyi telefonla sürdürdüklerini belirtti.
Bugün de Astana formatında bir araya gelinmesinin çok büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
 
"Dışarıda da dostları gördük. Gerçekten bugün yoğun bir gündemi sizlerle paylaşacağız. İnanıyorum ki bu süreç içerisinde hakikaten arabuluculuk formatında da Rusya'nın yaklaşım tarzı olumlu istikamette sürüyor. Son İstanbul görüşmelerinde de Rus heyetinin yaklaşım tarzı çok olumluydu. Buradan alacağımız netice, tüm dünyayı da olumlu etkileyecektir. Ben şahsım, heyetim adına teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizin verimli geçeceğini umuyorum."
 
Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracı ile ilgili tüm sorunların henüz çözülmediğini, ancak ilerleme olmasının zaten iyi bir gelişme olduğunu söyledi.
 
Türk mevkidaşına ‘gıda sorunları, Karadeniz üzerinden tahıl ihracı ile ilgili sorunları konusunda müzakereler için Türk platformu sağlamada arabuluculuk yapma çabalarından’ dolayı teşekkür eden Putin, “Sizlerin arabuluculuğunuzla ilerleme kaydettik. Doğru, tüm sorunlar henüz çözülmedi, ancak ilerleme olması zaten iyi bir gelişme” diye konuştu.
 
Rus lider, Suriye çözümü ile ilgili konuların da ele alındığı görüşmede, “Suriye çözümü ile ilgili de birçok konu var, umut vaad eden büyük ikili projeler ilerliyor ve gelişiyor. Görüş alanımızdaki bir diğer önemli konu da Karabağ sorununun çözümü” diye konuştu.
 
Bu yakınlarda düzenlenen Hazar Zirvesi kapsamında Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev ile görüştüğünü hatırlatan Putin, Erdoğan’a, “Sizlere çok selamları var” dedi ve ekledi: “Çok geniş bir gündemimiz var.”
 
Erdoğan’ı gördüğüne sevindiğini de ifade eden Putin, “Neredeyse bir yıldır görüşmüyorduk” dedi.
 
Türk lider ise buna yanıt olarak, “Telefonda sık sık görüştük” diye konuştu.
 
Putin ise bunun üzerine, “Evet, doğru, bu iyi. Meslektaşlarımız da sürekli olarak görüşme halinde” diye konuştu.
 
Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ‘her şeye rağmen geliştiğini, ticaret hacminin kayda değer bir hızla büyüdüğünü’ söyleyen Putin, ayrıca biriken çok konu olduğu için Astana formatındaki üçlü zirve kapsamında Erdoğan ile kendisinin ikili bir görüşme yapma fırsatı bulduğundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İki liderin Rusya'nın Ukrayna operasyonunun başladığı günden bu yana ilk yüz yüze görüşmesi, Tahran Uluslararası Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin en son 29 Eylül 2021'de Rusya'nın Soçi kentinde yüz yüze görüşmüştü.
 
19.26:  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ikili görüşme Tahran'da başladı. VIDEO. İkili görüşmenin ana gündemi Ukrayna'daki son durum. Taraflar oluşturulması için yoğun çaba gösterilen tahıl koridorunu da masya yatırıyor. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 7.si yapılacak Astana Süreci zirvesi için bugün Tahran’da iki lideri ağırlıyor. Liderlerin akşam saatlerinde üçlü olarak bir araya gelmeleri ve toplantı sonrasında ortak basın açıklaması yapması bekleniyor.
 
17.39: Rusya Savunma Bakanlığı, Odessa bölgesindeki Belenky köyü yakınlarında ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından sağlanan silahların bulunduğu bir deponun imha edildiğini duyurdu. Bakanlığın brifinginde, "Rus jetlerinin Zaporojye bölgesinde düşman mevzilerine saldırdığı ve Sağ Sektör'ün (Rusya Federasyonu'nda aşırılıkçı olarak tanınarak yasaklanan Ukrayna güçleri) yaklaşık 200 üyesinin öldürdüğünü" bildirildi .
 
17.36: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı Mihail Podolyak, iki gün önce Başkan Zelenskiy'ye yönelik bir suikast girişiminin engellendiğini söyledi. Podolyak'a göre bu, "devlet başkanını fiziksel olarak ortadan kaldırmaya yönelik beşinci başarısız girişim" oldu.
 
17.34: Bayraktar SİHA'larını yapan Baykar'ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, şirketlerinin "asla" Rusya'ya SİHA sağlamayacağını belirtti. ABD'de yayın yapan CNN'e konuşan Bayraktar, Baykar'ın daha önce Rusya'ya hiç SİHA satışı yapmadığını söyledi ve "Asla da böyle bir satış yapmayacağız" dedi. Bayraktar, "Biz Ukrayna'yı, onun egemenliğini ve bağımsızlık için direnişini destekliyoruz" diye konuştu. (t24)
 
17.28: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD'nin "Çin'in Rusya'ya karşı Batı yaptırımlarını delme olasılığına ilişkin tehditlerini kabul edilemez gördüklerini" söyledi. Sözcü, “Ukrayna meselesinde Çin her zaman objektif ve adil bir tavır alıyor. Çin tarafına yönelik temelsiz şüpheleri dile getiren ve üstelik Çin'i meydan okurcasına tehdit edenlerin karşısında duracağız. Ülkemiz, uluslararası hukuk normlarını hiçe sayan tek taraflı yaptırımlara her zaman karşıdır" dedi. Zhao Lijian, "Washington, Ukrayna krizinin ana suçlusu ve çatışmanın tırmanmasına katkıda bulunuyor. Oysa ABD sorumlu bir pozisyon almalı, Ukrayna'daki krizin başarılı bir şekilde çözülmesine katkıda bulunmalı ve bu çatışmaya dahil olan taraflar arasında barış müzakereleri için gerekli koşulları yaratmalı" dedi.
 
17.25: IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Direktör Yardımcısı Mark Flanagan, Araştırma Departmanı Emtia Birimi Başkanı Andrea Pescatori ve Emtia Birimi Ekonomisti Martin Stuermer, 'Rusya'nın Doğalgaz Kesintisi Avrupa Ekonomilerini Nasıl Etkileyebilir?' başlıklı ortak bir blog yazısı kaleme aldı. Avrupa'nın en büyük enerji tedarikçisi olan Rusya'dan doğalgaz ihracatında kısmi bir kesinti yaşadığı anımsatılan yazıda, benzeri görülmemiş bir tam kesinti olasılığının gaz kıtlığı, yüksek fiyatlar ve ekonomik etkileriyle ilgili endişeleri artırdığı kaydedildi. (Sputnik)
 
17.24:  Rus ödeme sistem Mir, "şu anda Türkiye, Vietnam, Ermenistan, Güney Kore, Özbekistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Güney Osetya ve Abhazya olmak üzere 11 ülkede kartlarıyla ödeme yapılabileceğini" duyurdu.
 
14.56: Moskova Borsası'nda dolar kuru 4 Temmuz'dan bu yana ilk kez 55 rublenin altına düştü. Şu dakikalarda dolar 54,98, euro 56,03 rubleden işlem görüyor.
 
14.45: Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı ve Ukrayna ile müzakere grubunun üyesi Leonid Slutskiy, Kiev ile müzakerelerin yeniden başlaması halinde Rusya’nın, hem özü, hem de yerine getirilmesi süreci bakımından daha çetin şartlar sunacağını ifade etti. Slutskiy, “Kiev şu anda müzakereleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu belirtmiyor. Ancak müzakere sürecine yeniden girmemiz gerekirse, tarafımızın suracağı şartlar nitelik bakımından daha çetin olacak” dedi.
 
14.44: Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Endonezya’da 15-16 Kasım’da yapılacak G20 zirvesine davet aldığını, katılım formatının görüşme yaklaştığında belirleneceğini söyledi.
 
14.43: Reuters haber ajansı, AB'nin Ukrayna'daki özel askeri operasyon nedeniyle Rusya'yı hedef alan yedinci yaptırım paketinin taslak metnine ulaştığını bildirdi. Metinde, AB'nin, küresel gıda ve gübre ticaretini kolaylaştırmak için yaptırım uygulanan ve varlıkları dondurulan bir dizi Rus bankasına yönelik tedbirlerin hafifletileceği belirtildi. Ajans, ayrıca AB'nin yaptırımlar nedeniyle seferleri askıya alınan Rus limanlarından gıda ihracatını da kolaylaştırmayı planladığını kaydetti. (Sputnik)
 
11.05: Nrent petrolün fyatının yeniden 106 doların üzerine çıkmasının da etkisiyle ruble güçlenmeye devam ediyor. Bu sabah Moskova Borsası verilerine göre dolar % 0,67 düşüşle 55.96 rubleden işlem gördü. 5 Temmuz'dan bu yana ilk kez dolar 56 rublenin altında işlem görüyor. Euro ise % 0,74 düşüşle 56.72 rubleye indi. 
 
10.23: Bloomberg, danışmanlık şirketi Rystad Energy'nin raporuna atıfta bulunarak, Avrupa ülkelerindeki rekor sıcaklıkların kış mevsiminden önce gaz depolarını doldurma planına darbe vurduğunu duyurdu. Avrupa depolarındaki gaz stoklarının Mart ayından bu yana arttığı, ancak yine de yılın bu zamanı için düşük seviyede olduğu belirtildi. Analistler, "Güncellenmiş senaryolarımız, Avrupa'yı gaz krizinin düşünülenden çok daha erken vuracağını ve getireceği kaosa hazırlıksız olduğunu gösteriyor" dedi.
 
Avrupa'da rekor sıcaklar yaşanırken, bir yandan güneş enerjisi üretiminde artış kaydediliyor, diğer yandan klima kullanımı arttığı için gaz rezervleri kullanılıyor. Gazprom'un 14 Temmuz'da Almanya'nın önde gelen iki şirketi dahil, AB'deki baı doğal gaz ithalatçılarına gaz arzının azalmasına ilişkin mücbir sebepler bildirmesi de, AB'de kaygıları arttırıyor.
 
Rusya’nın doğalgaz ihracat şirketi Gazprom, kontrolü dışında gelişen “olağanüstü” sebepler nedeniyle gaz tedariki konusundaki yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği ifade ederek bazı müşterilerine  force majeure (mücbir sebep) bildirmişti.  Kuzey Akım-1 doğalgaz boru hattı bakım çalışmaları nedeniyle 11-21 Temmuz arasında kapalı durumda. Sevkiyat Ukrayna üzerinden transit olarak devam ediyor.
 
10.22: ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haynes, Ukrayna krizi konusunda ABD'li yetkililerin Çin'in Rusya'yı doğrudan desteklediğine dair hiçbir işaret görmediklerini, ancak Çin'in "perde arkasında" Rusya'ya çeşitli şekillerde yardım etmeye çalıştığını söyledi.
10.18: Rusya pazarından çekilme kararı alan dünyanın en büyük giyim perakendecisi Hennes & Mauritz (H&M), 1 Ağustos'tan itibaren Rusya'daki mağazalarını indirimli satışlar için açmaya başlayacağını duyurdu. İsveç merkezli şirket, "operasyonel sorunlar ve öngörülemeyen gelecek" nedeniyle Rusya'da çalışmaya devam edemeyeceğini açıklamıştı. Şirket, Rusya pazarından tamamen çekilmesinin maliyetini 2 milyar İsveç kronu (yaklaşık 192 milyon $) olarak açıklamıştı.
 
08.49: ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Batılı ülkelerin "dünya ekonomik düzenini ihlal eden devletlere karşı sert önlemler almakta kararlı olduklarını" söyledi. Janet Yellen'e göre, "SSCB sonrası dönemde küresel ekonomiye entegrasyon çabaları Moskova tarafından bir silah olarak ve son derece etkili şekilde kullanıldı. Yellen, "ABD ve diğer sorumluluk sahibi müttefikleri, partnerleri, küresel enerji piyasalarında dalgalanmaya neden olmadan Rusya'nın gelirlerini kesmeye çalışıyorlar" dedi.
 
09.46: Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksy Danilov, yakında ABD'den menzili 300 kilometreye kadar çıkan HIMARS roketatarlar sistemleri alabieceklerini söyledi. Şu anda  Ukrayna'nın HIMARS roketatarlarıyla atılan, 80 km'ye kadar menzile sahip füzeleri var.
09.43: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Rusya'ya silah tedarik etmesi veya yaptırımları aşmasına yardımcı olması durumunda "ABD ve müttefiklerinin, Çin'den yüksek bir bedel talep etme niyetinde olduklarını" söyledi.
 
09.40: Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin Avrupa ülkelerine ihraç ettiği sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) hacminin mart ayından bu yana 2021'e kıyasla neredeyse üç katına çıktığını duyurdu. Jean-Pierre, düzenlediği basın toplantısında ABD'nin 'Avrupa'nın enerji alternatiflerini çeşitlendirmek' için dünyanın  dört bir yanındaki müttefikleri ve ortaklarıyla istişare ettiğini söyleyerek, "Mart ayından bu yana Avrupa'ya küresel LNG ihracatı 2021'e kıyasla yüzde 75 artarken ABD'den Avrupa'ya LNG ihracatı neredeyse üç katına çıktı. Avrupa'nın Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmak için ortaklarımızla birlikte çalışmayı sürdürüyoruz" dedi. (Sputnik)
 
06.03: Rusya'nın Finlandiya Büyükelçisi Pavel Kuznetsov, Finlandiya'da daimi NATO üslerinin kurulması halinde Rusya'nın karşı önlem almak zorunda kalacağını açıkladı. 
05.59: Donetsk Halk Cumhuriyeti Başsavcılığı, Mariupol'deki tiyatro binasının bombalanmasıyla ilgili yürütülen soruşturmanın sonuçlarını açıkladı. Binanın Rusya tarafından hava saldırısıyla vurulduğunun doğru olmadığı, patlamanın binanın içinde yaşandığının tespit edildiği bildirildi. Patlamada çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti. 
 
05.54: Herson bölgesi askeri sivil yönetimi başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Ukrayna ordusunun roket saldırıları sonrası bölgede hava savunma sistemlerinin güçlendirileceğini açıkladı. 
 
00.45: Başkan Zelenskiy, ülkenin milli istihbarat örgütü olan Ukrayna Güvenlik Servisi'nde (SBU) "temizlik operasyonu" için düşmeye bastı. Daha önce SBU'nun başkanı Ivan Bakanov'u görevden alan Zelenskiy, teşkilatın farklı bölümlerinde çalışan 28 servis yetkilisinin işten çıkarılacağını söyledi. Zelenskiy dün gece Telegram'da yayınlanan video mesajında, "Ukrayna Güvenlik Servisi'nin (SBU) bir personel denetiminden geçtiğini, 28 yetkilinin görevden alınmasına karar verildiğini" açıkladı. Zeenskiy, SBU başkanı ile birlikte Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova'yı da görevden almıştı. Ukrayna lideri,  "17 Temmuz itibariyle, ülkede savcılık ve diğer kolluk kuvvetlerinin vatana ihanet ve düşmanla işbirliği faaliyetleri kapsamında ülke çapında 651 ceza davası açtığını" söyledi. Zelenskiy, "Devletin ulusal güvenliğini hedef alan bir dizi suç ve Ukrayna kolluk kuvvetleri çalışanları ile Rusya'nın özel servisleri arasında kaydedilen bağlar çok ciddi sorular ortaya koyuyor. Bu soruların her birine uygun bir cevap verilecek” dedi.
 
BBC'nin haberine göre, Ukrayna'da İstihbarat Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov ile Başsavcısı Iryna Venediktova, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin kararıyla açığa alındı. Bakanov ile Venediktova hakkında "vatana ihanet" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İki isim de 24 Şubat'ta ülkeyi işgale başlayan Rusya'yla işbirliği yapmnakla suçlanıyor. Yetkililer, Bakanov ve Venediktova'nın, başta bildirildiği gibi görevden alınmadıklarını, haklarındaki soruşturma sürerken açığa alındıklarını söyledi. Bakanov, Zelenskiy'nin çocukluk arkadaşı. 
 
00.38: Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Ukrayna'ya silah tedariki için yarım milyar euro daha tahsis etmeye karar verdi. Şubat ayından bu yana AB'nin Ukrayna'ya yaptığı mali yardım 2,5 milyar euroya ulaştı.
 
00.35: Rusya'da yabancı ajan olarak ilan edilen muhalif Dojd TV kanalı, iki ayı aşan aradan sonra haber yayınına yeniden başladı. TV kanalının Rusya'yı terk eden Genel Yayın Yönetmeni Tikhon Dzyadko Dzyadko, Dojd TV'nin stüdyolarının Riga, Amsterdam, Tiflis ve Paris'te olacağını, YouTube'da ve çeşitli kablo ağlarda yayın yapılacağını duyurdu.
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама