Türk tersanelerin Rusya zaferi
Türk özel tersanelerinin Rusya’dan birbiri peşi sıra aldıkları dev ihaleler Rusya basınında yankı yaratmaya devam ediyor. Gemi siparişlerine yaklaşık 252 milyon dolarlık iki yeni buzkıran daha eklendi.
Kommersant gazetesinin “Buzkıranlar Marmara Denizi’nden. Rus siparişleri Türkiye'ye gidiyor” başılıklı haberinde "Türk tersaneleri, buzkıran gemi siparişlerinde bile Rus rakiplerinden daha iyi performans göstermeye devam ediyor” denildi.
Habere göre, Kuzey Denizi Rotası için bir kurtarma buzkıranının inşası için devlet sözleşmesinin Türkiye'ye gitmesinin ardından, Türk Kuzey Star şirketi, Rus devlet şirketi Rosmorport için toplam maliyeti 18,5 milyar ruble (252 milyon dolar) olan iki adet çift yakıtlı buzkırıcı inşa edecek.
İlgili anlaşma hafta sonunda imzalandı. İhaleyi Rus Onega tersanesinin kazandığı, ancak gemileri taşeron şirket olarak Kuzey Star’ın yapacağı bildirildi. Kommersant’a konuşan bir kaynak “Her iki buzkıran da tamamen Türk tersanesinde inşa edilecek. Gemiler 2024'te teslim edilecek” dedi.
Kuzey Star, daha önce de Rosmorport için Ust-Luga-Baltiysk hattı için çift yakıtlı feribot inşaat ihalesini kazanmış, ayrıca Rosatom'dan nükleer buzkırıcılari için bir yüzer iskele yapımı için bir sözleşme imzalamıştı.
Gazetenin yorumuna göre, Türk tersaneleri, düşük maliyetleriyle son dönemde Rus müşteriler arasında popüler hale geldi. Rus şirketlerin balıkçı gemileri ve kuru yük gemileri için siparişlerine ek olarak, devlete ait şirketler de aktif olarak Türkiye’de üretim yaptırıyor.
Türk tersanelerinin başarıları 27 Temmuz’da şu haberimize konu olmuştu:
Rusya'da gemi ihalesi Türk şirketine
Rusya'da devlet denizcilik şirketinin stratejik öneme sahip bir ihalesi, Rus şirketleri istenen fiyata mal edemeyeceklerini bildirip katılmayınca, tek katılımcı olan Türk şirketine verildi. Kommersant gazetesi, "Icebreaker 7" tipi buzkıranı "Sefine Denizcilik A.Ş." bin yapacağını duyurdu.
Haberde, Rusya Federal Deniz ve Nehir Taşımacılığı şirketi Rosmorrechflot'un ihalesi için Rus şirketlerinin 15-16 milyar rublelik teklif verdiklerini duyurdu. Türkiye'deki kaynaklar ise Türk şirketi ile anlaşmanın 4,9 milyar ruble üzerinden yapıldığını yazıyor.
Kommersant, Rus şirketlerinin hem fiyatta hem de teslim tarihinde talebi karşılayamadıklarını duyurdu.
Türkiye'de alanında en büyük gemi üreticicilerinde olan "Sefine Denizcilik A.Ş", Yalova yakındalında faaliyer gösteriyor. Şirket hakkında bilgi için tıklayın.
Gazete, Bunun Rus gemilerinin inşası için Türk şirketlerinin aldığı ilk sözleşme olmadığını, 2018 yılında Türk Kuzey Star Tersanesi'nin, Ust-Luga-Baltiysk hattı için iki adet LNG feribot inşası ihalesini kazandığını hatırlatıyor.
Mayıs ayının sonunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, petrol ve gazın Kuzey Denizi Rotası boyunca yalnızca Rusya'da inşa edilen gemilerle taşınmasını önermişti. Yerli gemilere, kabotaj, buzkıran ve kılavuzluk hakkı verilmesi istenmişti. Ancak Rus üreticiler özellikle son dönemde metal fiyatlarında yaşanan artışı öne sürerek maliyet rakamlarını yükseltti.
Öte yandan Türkiye'de sektörün önde gelen yayın organı Kaptan Haber Ajansı, Kuzey Denizi rotasında faaliyet gösteren Rus nükleer buzkıranlar için Türk şirketi Kuzey Star Tersanesi'nin yüzer havuz inşa edeceğini yazdı
Haber şöyle:
"Akkuyu NGS'yi inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'a bağlı Atomflot'la 66 milyon doların, yani 4 milyar 981 milyon rublenin üzerinde bir anlaşmaya imza atan Türk firmasının inşa edeceği yüzer havuz, nükleer buzkıran gemilerinin havuzlanması, tamiri ve bakımları için kullanılacak. Dizel yakıt ve içme suyu stoklarının yer aldığı yüzer havuzda, 30 kişi, 7 gün boyunca karaya ayak basmadan görev yapabilecek. 30 bin ton yük kaldırma kapasitesine, 220 metre uzunluğa ve 48 metre genişliğe sahip olacak olan yüzer havuz, 2023 yılında tamamlanacak.
Rus gemi klaslama kuruluşu RMRS tarafından sertifikalandırılan en büyük Türk tersanesi olma özelliğini taşıyan firmanın yer alacağı 'proje 22220'nin buzkıranları, tüm dünyada ilgi ile takip ediliyor. Uzunluğu 173,3 metre, genişliği 34 metre olan buzkıranlar, 'mühendislik harikası' olarak kabul ediliyor ve 2,9 metre kalınlığındaki buzu kırabiliyor. Yeni nesil seri buz kıranlar, Kuzey Kutbu'nda Rusya'nın liderliğini de güçlendiriyor.
Yeni iş fırsatları oluşabilir
Türk firmasının İş Geliştirme Direktörü Ersoy Solmaz, bu dev projede bir Türk şirketi olarak yer almaktan onur duyduklarını belirterek, "Böyle bir projenin Rusya dışında bir tersaneye verilmesi çok önemlidir. Bu hem Atomflot firmasının tersanemize duyduğu güvenin bir sonucudur hem de 10 yılı aşkın süredir Rus müşterilerimize başarıyla teslim ettiğimiz projelerin ödülüdür. 7 Haziran 2021 tarihinde sözleşmeyi imzaladığımız projenin tasarım süreci sürüyor. Tasarım önce Atomflot, daha sonra ise Rus klası tarafından onaylanacak. Daha sonra malzeme ve ekipman tedarikini sağlayacağız. İnşa süreci yaklaşık iki sene sürecek ve 2023'ün son çeyreğinde yüzer havuzu teslim etmeyi planlıyoruz. Özellikle gemi inşa sektöründe Rusya Federasyonu için teslim edilen başarılı projeler sayesinde Türk tersanelerinin fiyat-kalite-teslim süresi avantajı ön plana çıkmaktadır. Kısa vadede Rusya Federasyonu tarafından Türk tersanelerine verilecek siparişlerin artarak devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.
Daha önce Rus yolcu gemilerinin yenilenmesi projelerini tamamlayan tersane, Rus devlet şirketi Rosmorport'un siparişi üzerine Rusya Federasyonu'nda ve Türkiye'de inşa edilmiş olan en büyük LNG tahrikli RoRo gemilerinin inşasına da devam ediyor.
950 kişiye istihdam sağlayacak
Projenin istihdam açısından da önemli olduğunu kaydeden Solmaz, "22220 Projesi kapsamında görev yapan evrensel nükleer buzkıranlar için inşa edilecek olan yüzer havuz projesinde toplam 950 kişi çalışacak. Bu çalışanların 190'ını teknik ve idari personel oluştururken, alt yüklenicilerden de 760 kişilik bir ekip projede görev yapacak" diye konuştu."
Реклама