Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Rusya aşılamada neden geride?

 "Rusya'nın neden teorik olarak milyonlarca doz teklif ederken kendi nüfusunu aşılamadaki hala yeterli düzeyde olmamasını anlayamıyoruz. Bu, yanıtlanması gereken bir soru."

Geçen hafta Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yaptığı bu açıklama, tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

New York Times da hafta sonundan konuya geniş yer ayırırken, "Rusya yüz milyonlarca doz aşıyı ihraç etmeyi teklif ediyora ama eeslim edebilir mi?" başkığını kullandı. Haberde, "Kremlin, dünyaya Sputnik V aşısını sunarak propaganda puanı topladı ve dış politika hedeflerini de destekledi. Ama sorun üretim kapasitesinin sınırlı olması" diye yazdı.

Bir yandan onlarca ülkeye aşı yollayan, AB'den Sputnik V için onay bekleyen Rusya'nın hala ülke içinde aşılama yüzdesinin çok düşük olması dikkati çekiyor.

Hatta Kommersant gazetesinin 20 Şubat 2020, saat 08.42 verilerine dayanan tablosuna göre (yukarıdaki görsel), aşılama oranında Rusya, Türkiye'nin bile gerisinde.

Bu verilere göre Türkiye'de 3 milyon 336 bin 164 dozla yüzde 4, Rusya'da ise 2 milyon 200 bin dozla yüzde 1,5'lik nüfusa aşı yaplmış durumda.

Yüzde olarak dünyada Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 43,2 ile lider. İsrail yüzde 42,8 ile, İngiltere yüzde 22,6 ile sıralanıyor.

Bu oran ABD'de yüzde 11,6, Çin'de yüzde 2,2, Almanya'da yüzde 3,3.
 
Geçen hafta, aşıyı geliştiren Gamaleya Araştırma Merkezi'nin Müdür Yardımcısı Denis Logunov, Rusya'da 2.2 milyon kişinin aşı olduğunu duyurmuştu. Logunov'a göre iyimser senaryoya göre, nüfusun büyük bölümü yaz ortasına kadar aşılanacak.

 
Komsomolskaya Pravda gazetesi, düşük aşılama oranının nedenlerini araştırırken, uzmanların şu görüşünü öne çıkardı:
 

“Rusya’da yıl sonuna kadar nüfusun yüzde 60’ının (68,6 milyon kişi) aşılanması hedefi gerçekçi değil. Bu tempoyla gidilirse nüfusun yüzde 50’sinin aşı olması için 547 güne ihtiyaç var.” GOGOV.ru sitesi bu tespite ver verdi.

 
Gazete, aşılanan toplam kişi sayısı ve günlük aşılamada Rusya'nın dünyanın gerisinde kalmasının nedenlerini mercek altına aldı:
 
İhracat, aşılamayı frenliyor 
 
Bugün iki süreç aynı anda ilerliyor. Bir yandan, Sağlık Bakanlığı daha fazla kişiye aşı yapmak ve toplumun en korunmasız kesimlerini aşılamak için çabalıyor. Diğer yandan, daha fazla aşı diğer ülkelere satılmak isteniyor. Aslında bu bizim yeni petrolümüz. Aşının yurt dışına ihraç edilmesinin, ülkedeki aşılama sürecini frenleyen bir numaralı etken olduğu değerlendirmesi yapılıyor. 

Üretim için kapasite yeterli değil
 
ABD’li Pfizer ve İsveçli AstraZeneca, dünya farmakoloji devleri. Bu işletmeler yıllardır yüksek teknoloji ilaç üretimi deneyimine ve devasa üretim gücüne sahip.
 
Rusya’da ise ilkbahar döneminde ayda 15 milyon doz aşı üretim kapasitesine çıkılması bekleniyor. Örneğin, AstraZeneca 2021’in tamamında 3 milyar doz aşı ürettiğini açıkladı. 
 
 Üretimin zorluğu
 
Pfizer, Moderna gibi RNA aşılarının üretimi, Sputnik’in de dahil olduğu adenovirüs aşılarına göre çok daha basit, hızlı ve ucuz. 
 
Pfizer ve Moderna aşıları ABD ve İsrail’de 61,5 milyon insana yapıldı. Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova’nın açıklamasına göre, 8 Şubat itibarıyla Rusya’da ise 8 milyon 620 bin doz aşı yapıldı.
 
Altyapı yetersiz
 
Aşıların farklı bölgelere sevkiyatı, aşı noktalarının organizasyonu, personal alımı gibi altyapı ihtiyaçları yetersiz.
 
Altyapını yeterli olmaması aşılama temposunun düşük olmasının nedenlerinden biri. 
 
Toplumun bilinçli olmayışı
 
Halkın bir kısmı hastalığı geçirdi ve bağışıklık kazandı, bir kısmı Kovid-19’un tehlikesini hafife alıyor, bir bölümü ise ücretsiz aşı çağrısı yapan devlete güvenmiyor.

Aşıya en az güvenenler Ruslar
 
Ocak ayı sonunda medyaya yansıyan haber, önemli bir gösterge:

Dünyada koronavirüse karşı ilk ve en çok aşıyı geliştiren ülke olan Rusya'nın halkı, aynı zamanda aşıya en şüpheci yaklaşan halklardan biri konumunda. Gallup International'ın dünya genelinde gerçekleştirdiği ankette aşı yaptırmayı düşünenlerin oranı yüzde 53 çıkarken, Rusya'da bu oran yüzde 30'a kadar düşüyor.
 
Aşı yaptırmakta tereddüt göstermeyen halklar arasında ilk sırada yüzde 92 ile Vietnam var. Bu oran Tayland'da yüzde 80, Hindistan ve Güney Kore'de yüzde 78, Arjantin'de yüzde 77 ve Endonezya'da yüzde 75.
 
Türkiye ve Ukrayna'da "Aşı yaptırırım" diyenlerin oranı yüzde 62 çıkarken, ABD'de yüzde 46'ya kadar düşüyor.
 
Aşı fikrine en soğuk bakanlar ise Balkan ülkeleri: Kuzey Makedonya - yüzde 28, Bosna-Hersek - yüzde 27 ve Bulgaristan - yüzde 27.
 
Gallup'un anketini haberleştiren Kommersant gazetesi, uzmanlara Rusya'da aşıya karşı güvensizliğin sebeplerini de sordu. Buna göre, insanların aşıya soğuk bakmasının ardında genel olarak resmi açıklamalara duyulan güvensizlik yatıyor. Rusya'da geliştirilen aşıların yeterli kontrolden geçmediği yönündeki haberler de bu güvensizliği arttıran etkenler arasında.
   
Rusya'da toplu aşılama 18 Ocak'ta başlamıştı. Aşıyı finanse eden devlet kurumu Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, bir yandan yerli üretime devam ederken,  diğer ülkelerde de hem üretim hem de tedarik için yoğun çaba içinde. Aşının şu an Brezilya ve Hindistan'da üretiminin planlandığı açıklanmıştı.
 
Rus aşısı şu anda 27 ülkede kayıtlı. AB'ye yapılan onay başvurusunun da en geç Mart ayında sonuçlanması bekleniyor.
 
Uluslararası Tha Lancet tıp dergisinin yürüttüğü araştırmada Sputnik V'nin etkinliğinin yüzde 91'in üzerine çıkması sonrası hem AB'den hem de diğer ülkelerden aşıya talep artmıştı. Almanya'da da aşının üretimi için ön çalışmalar başlamıştı.
 
AB'de Rus aşısını alarak kullanmaya başlayan ilk ülke Macaristaт olurken, Hırvatistan'ın da AB onayı beklemeden en az 1 milyon doz Rus aşısı almak için görüşmelere başladığı bildiriliyor. 
 
22.2.2021
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама