Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'ya karşı 36 yıl sonra ilk galibiyet, Ruslardan hakeme sert eleştiriler

Türkiye A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup beşinci maçında  Türkiye, Rusya'yı İstanbul'da 3-2 yenerek tarihi bir galibiyet elde etti. 1984'te SSCB döneminden bu yana oynanan maçlarda hiç kazanamayan Türkiye, Rusya'ya karşı ilk kez bunu başardı. Rusya 24. dakikadan itibaren 10 kişi oynadı. 

Bu arada maçın Polonyalı hakemi Szymon Marciniak'ın özellikle kırmızı kartla Rus futbolcu Andrey Semyenov'u oyun dışı bırakması Rusya basınında tepki topladı.

Komsomolskaya Pravda, "Milli takım Türkiye'ye ve Polonyalı hakeme yenildi" başlığını attı.

Önde gelen spor gazetesi Spor Ekspress, "Hakem 24. dakikada Türkiye forması giydi" diye yazarken, spor yazarı Aleksandr Bobrov yorumuna "Türklerin zaferine hakem yardım etti" başlığını attı. Medyadaki spor yorumcularının çoğu ayrıca Türkiye lehine "haksız penaltı" verildiğini iddia etti.

Ünlü Rus hakem İgor Fedotov da Polonyalı meslektaşını eleştirdi ve "Hakemler VAR'a alıştı, onsuz doğru karar veremiyor" dedi.

 
Maça Rusya etkili başladı.  

11. dakikada Denis Çerişev'in attığı golle Rusya 1-0 öne geçti.

24. dakikada Andrey Semyenov, gole giden Cenk Tosun'u düşürüp kırmızı kart gördü.

26. dakikada Kenan Karaman kafa golüyle skoru 1-1'e taşıdı.

31. dakikada Cengiz Ünder'in golüyle Türkiye 2-1 öne geçti. 

İlk yarı 2-1 sona erdi.

52. dakikada Cenk Tosun penaltından durumu 3-1 yaptı. 

57. dakikada Daler Kuzyayev skoru 3-2'ye getirdi.  

Maç bu skorla bitti.

Önceki gelişmeler:

11 Ekim'de Moskova'da oynanan ve 1-1 sona eren maçın ardından bir anlamda iki takım "rövanş" için oynayacak.  Maçtan önce Rus basınına konuşan Rusların eski ünlü futbolcusu Andrey Arşavin, "Favori Türkiye" dedi. 
 
Ülker Stadı'nda oynanacak mücadele saat 20.00'de başlayacak ve TRT 1'den, Rusya'da devlet 1. kanalından naklen yayınlanacak.
 
NTVspor'un aktardığına göre, müsabakada, Polonya Futbol Federasyonundan hakem Szymon Marciniak düdük çalacak. Jug'un yardımcılıklarını aynı ülkeden Pawel Sokolnicki ve Radoslaw Siejka yapacak. Karşılaşmanın dördüncü hakemi ise Pawel Gil olacak.
 
Grubun diğer maçında ise Macaristan sahasında, Sırbistan'ı konuk edecek.
 
Üçüncü grupta, beşinci maçlar öncesinde Rusya 8 puanla lider durumda bulunuyor. İkinci sıradaki Macaristan ise 7 puana sahip. Grupta Türkiye 3 puanla üçüncü, Sırbistan ise 2 puanla son sırada bulunuyor.  
 
Ay-yıldızlı ekipte Orkun Kökçü ve Mert Çetin sakatlıkları nedeniyle aday kadrodan çıkarılmıştı. 

Rusya'da müstehcen video görüntüsü sosyal medyaya sızdırlıktan sonra kadr dışı bırakılan takım kaptanı Aryom Dzyuba yok.
 
Şenol Güneş, Rusya ile Ülker Stadı'nda yapılacak karşılaşma öncesinde, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını önlemleri kapsamında çevrim içi olarak gerçekleştirilen basın toplantısında, milli futbolcu Okay Yokuşlu ile birlikte açıklamalarda bulundu.
 
Rusya karşılaşmasının önemine değinen tecrübeli teknik adam, "Çok önemli maç. Bu yıl bir galibiyet almamız gerekiyor. Rusya'ya karşı da bir galibiyet almamız gerekiyor" dedi.
 
Maçın puan ve sıralama açısından önem taşıdığının altını çizen deneyimli teknik adam, "Elemelerden sonraki duruma göre belki bir şans doğabilir. Rusya maçın, FIFA sıralamasındaki yerimiz, kura çekimi için ve her bakımdan kazanmak zorunda olduğumuz bir maç olarak görüyoruz. Kazanma duygumuzun en üst düzeyde olacağı bir maç olacaktır. Rusya iyi bir takım, takım oyunu oynayan, dinamik bir takım. Grup maçlarına kötü başladık, Macaristan yenilgisi tüm dengeleri aleyhimize bozdu. Yarış devam ediyor, yarış varken de yarınki maçı kazanarak devam etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Ay-yıldızlı ekip, Rusya ile daha önce oynadığı 7 maçın hiçbirinde galip gelemedi. Yapılan 7 karşılaşmanın 4'ünü kaybeden milliler, 3 kez ise rakibiyle berabere kaldı.
 
Bu müsabakalarda 3 gol atan milliler, kalesinde 8 gol gördü.
 
Habertürk'deki habere göre, iki ekip son olarak, UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup üçüncü maçında 11 Ekim 2020'de Moskova'da karşı karşıya geldi. Rusya ve Türkiye arasındaki müsabaka, 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Ev sahibinin 28. dakikada Anton Miranchuk ile attığı gole ay-yıldızlı ekip, 62. dakikada Kenan Karaman ile yanıt verdi.
 
 
İLK MAÇ 1994'TE
 
Türkiye ve Rusya, ilk kez 20 Nisan 1994'te Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan hazırlık maçında karşılaştı. İki ülke arasındaki ilk maçı Rusya, Dmitri Radchenko'nun golüyle 1-0 kazandı. 22 Nisan 1998'de bu kez Moskova'da yapılan müsabakada Rusya aynı skorla galip geldi.
 
SSCB DÖNEMİNDE 15 MAÇ
 
Türkiye, SSCB döneminde rakibiyle yaptığı 15 maçın 12'sini kaybetti, 3'ünü kazandı. Bu müsabakalarda sadece 8 gol atabilen ay-yıldızlı ekip, kalesinde 30 gole engel olamadı.
 
MAÇLAR
 
Türkiye ile Rusya arasında yapılan maçlarda alınan sonuçlar şöyle:
 
Tarih Yer Organizasyon Sonuç
20.04.1994 Bursa Özel 0-1
22.04.1998 Moskova Özel 0-1
31.08.2016 Antalya Özel 0-0
05.06.2018 Moskova Özel 1-1
07.09.2018 Trabzon UEFA Uluslar Ligi 1-2
14.10.2018 Soçi UEFA Uluslar Ligi 0-2
11.10.2020 Moskova UEFA Uluslar Ligi 1-1
Not: Maç sonuçlarında ilk takım olarak Türkiye alınmıştır.
 
 
Şenol Güneş, "Hırvat futbolcu Vida'nın corona virüs testinin pozitif çıkması sizi ve oyuncular tedirgin etti mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:
 
"Önce sağlıklı oyuncularla kadro yapıyoruz. Önce sporcularımızın sağlığı sonra müsabakanın kazanıp kazanılmaması önemli. Vida olayından sonra maalesef konuyla ilgili yerlere başvuru yaptık. Sabah alınan testin sonucu devre arasında değil maçta önce çıkabilirdi. İlk yarıda değil de oyun başında sonuç ulaştırılsa bunlar konuşulmazdı. Ben de tesadüftür, Rusya maçından sonra ilk defa bana bu kadar yakın olan (pozitif vaka) bir kişi oldu. Rusya antrenörü biraz da sevinçle, sarılır gibi olmuştu, ikinci defa Vida olayı oldu. Ben genelde uzak dururum. İstiklal Marşı'ndan sonra maske yüzümdeydi, hocalara baktım 'Yedek kulübesindeki herkes çıkarıyor' dediler, ben çıkarırken tesadüf Vida yanıma geldi. Aksilik oldu. Biraz omzuma el dokunması oldu, sarılmayı seviyor, herkese sarıldı. Maalesef öyle bir durum oldu. İlk gün yapılan testin bir anlamı yok ama her halükarda yaptık bir test, bugün bir test daha yaptık yarınki maç için. Beşinci gün yine yapacağız. Test yaparak bu iş çözülmeyecek, dikkatli olmak gerek. Bu kadar uzun sürede ilk defa iki kişiye bu kadar yakın oldum. Maske hijyen onun için önemli. Herkesin dikkat etmesi gerekiyor."
 
Sakat oyuncularla ilgili de bilgi veren deneyimli teknik adam, "Abdülkadır'in sakatlığı vardı, Orkun ve Mert Çetin'in sakatlığı var, Çağlar da sakat olarak gelmişti. Her geçen gün iyiye gidiyor, son maça kadar durumuna bakacağız. Burak cezalı. Onun dışındaki tüm oyuncular antrenmana katılıyorlar. Olağanüstü bir durum çıkarsa bilemiyoruz. Takımlara bakıyoruz önce pozitif, sonra negatif. Önce negatif, sonra pozitif diyorlar. Takımlarımızdaki durumlara da bakıyoruz üzülüyoruz. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Herkes dikkatli olmak zorunda. Bize verilen görevleri izin verildiği ölçüde yapmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu. 
 
Şenol Güneş, bir Rus gazetecinin, "Rusya'da Artem Dzyuba kadroya alınmadı. Dzyuba'nın durumuyla ilgili görüşünüz nedir? Aleksandr Sobolev onun boşluğunu doldurabilir mi?" sorusunu ise, "Sobolev uzun boylu Dzyuba'nın yerine doldurabilecek daha da hareketli bir oyuncu. Dzyuba olayı Rusya'nın iç olayı. Rusya'nın, Moldova maçını izledim ama o maçla bu maçın ambiyansı aynı olmaz. 0-0 kalsa bile Rusya bayağı üstündü." şeklinde yanıtladı.  
 
Güneş son olarak, milli takımların 10 günde 3 maç yapmasının ise kulüpleri ve oyuncuları çok zorladığını aktardı. 

Fotoğraf: Dmitri Glouboviç, Championat.ru

15.11.2020


 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама