Sovyet sinemasından 5 sessiz şaheser
Sovyet sinemasının zenginliği sesli dönemin öncesine uzanıyor. Russia Beyond, hazırladığı sessiz film derlemesinde yaratıcı yönetmenleri, tür çeşitliliği ve sinema sanatına yön veren buluşlarıyla öne çıkan 5 yapıtı sıraladı.
1. Aelita (1924). Yönetmen: Yakov Protazanov. 1920'ler Moskovası ile kızıl gezegen Mars'a yolculuğu bir araya getiren, zamanının ötesinde bir çalışma. Aleksey Tolstoy'un aynı adlı kitabından sinemaya uyarlanan film bilim kurgu klasiklerinden sayılıyor.
2. Potemkin Zırhlısı (1925). Yönetmen: Sergey Eyzenşteyn. Sadece sessiz dönemin değil tüm Sovyet sinemasının en bilinen ve takdir gören yapıtlarından biri. Usta yönetmen isyan eden denizcilerin gözünden 1905 Devrimi'ni perdeye taşıyor.
3. Ana (1927). Yönetmen Vsevolod Pudovkin. İlk Rus devrimini konu eden bir diğer yapıt. Maksim Gorki'nin ölümsüz eseri Ana'nın sinema uyarlaması.
4. Kameralı Adam (1929). Yönetmen Ciga Vertov. Sinema sanatındaki pek çok tekniğin yaratıcısı öncü yönetmen Vertov'un kamerasından Sovyetler Birliği'nde gündelik hayat belgeseli.
5. Toprak (1930). Yönetmen Aleksandr Dovjenko. Sovyetler Birliği'nin kötü şöhretli kollektivizasyon politikasının beyaz perdedeki ilk resmedilişi. Dovjenko filmle ilgili çalışma defterine "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" notunu düşmüş. Rejim yanlısı tonuna rağmen rejim tarafından sansürlenmekten kurtulamayan bir film.
3.10.2020
Реклама