Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
DÜNYA HABERLERİ

Putin'in 200 euro hesabı tartışılıyor

“Rusya’daki orta sınıf Batı’daki ile karıştırılmamalı.” Bu açıklama Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Tass ajansı ile mülakatında Rusya’daki orta sınıf gelir grubuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Putin, “Dünya Bankası’nın metoduna göre, asgari ücretin 1,5 katı geliri olan kişiler orta sınıf olarak tanımlanıyor. Bizde asgari ücret 11 bin ruble, yani orta sınıf mensupları, 17 bin ruble kazanıyor. Bu kişilerin sayısı çok fazla, yüzde 70’in üzerinde” dedi.

Her ülkede orta sınıfın kendine has özellikler gösterdiğini belirten Putin, “Rusya’daki durumu Fransa, Almanya ya ABD ile kıyaslamamak gerek. Devletin görevi orta sınıfı güçlendirmek ve gelirlerini artırmak” diye konuştu. 

Yüksek Ekonomi Okulu raporunda, Rusya’da nüfusun yüzde 38’inin orta sınıfa dahil olduğu sonucuna varılmıştı. 

İsviçre bankası Credit Suisse ise yıllık geliri 18 bin doların üzerine olan kişileri, yani Rusya toplumunun yüzde 4’ünü orta sınıf olarak sınıflandırmıştı.

Putin'in hesabı medyada ve sosyal medyada yankı ve tepkiler aldı. 17 bin rublenin 200 euronun bile altına olduğunu belirten uzmanlar, "Ayda 200 euro kazanç ile nasıl orta sınıf olunur?" sorusunu gündeme getirdi.

Moskovskiy Komsomoltes'te yayınlanan  yorumda, "Putin iki kelime ile Rusya'yı yoksulluktan çıkardı" başlığı kullanıldı ve Rus lierin yaptığı hesap dayanıksız bulunarak eleştirildi. Sosyal medya kullanıcıları da, farklı eleştiri ve esprilerle konuyu gündemde tuttu.

ORTA SINIFIN ANATOMİSİ

Şubat ortasında medyaya yansıyan bir rapor şöyleydi: Sberbank raporuna göre, Rusya'da ortalamanın üstünde geliri ve harcamasıyla "yeni toplumun dinamosu" sayılan, tüketim ekonomisini ayakta tutan orta sınıf zorda. Bu sınıfa ilişkin istihdam istatistikleri açıklandı. Buna göre, 2019'un son çeyreğinde bu kesimdeki işsizlik oranı bir puan artarak yüzde 12'ye yükseldi. Resmi istatistik servisi Rosstat ise ülke genelinde işsizliğin azaldığı iddiasında.

Bankanın İvanov Endeksi adını verdiği orta sınıfların ekonomik durumunu ölçmeyi amaçlayan endekse göre, işsizlik bu kesimde yüzde 55 ile en çok endişe uyandıran ikinci faktör konumunda. İlk sırada ise yüzde 62 ile yolsuzluk var. Enflasyondan duyulan endişe de yüzde 48'lik payla üçüncü.

Buna karşın, orta gelir grubuna mensup kişiler arasında işten kovulma korkusu yüzde 46'dan 42'ye geriledi. Ancak Sberbank analistleri, üçüncü çeyrekte bu oranın yüzde 40 olduğunu hatırlatıyor. Son olarak, endeks kapsamında görüşülen orta sınıf mensuplarının yüzde 9,2'si şu anda esnek çalıştığını, ama tam gün çalışılan bir işte istihdam olmak istediklerini söylüyor. 

Sberbank analistleri orta sınıfta işsizlik artışının endişe verici boyutlarda olmadığı görüşünde. Raporda, orta sınıf mensubu çalışanlarda genel bir iyimserlik hakim olduğuna dikkat çekildi. 

Uzmanlara göre aylık geliri 60 bin ila 120 bin ruble (900-bin 800 dolar) arasında olan kişiler orta sınıfa mensup sayılıyor. 

Mikrofinans kuruluşu Money Funny'den Aleksandr Şustov, orta sınıfa aidiyeti tespit için ipotek kredisi ödeyebilme gücünün kriter olarak kabul edilmesini öneriyor. Rusya'da ipotek ödeyen insan sayısı 3 milyon. Bu da ülke nüfusunun sadece yüzde 2'sine karşılık geliyor. 

Uzmanlara göre sağlıklı bir ekonomide orta sınıfın oranı en az yüzde 50 olmalı. Rus ekonomistler Çin ve Hindistan'ın bu değerleri yakalamaya yakın olduğuna dikkat çekiyor.

Orta sınıfı ayırt eden bir diğer gösterge de girişimcilikten elde edilen gelirler. Rusya'da bu tür gelirlerin toplam içindeki payları 2000'li yıllardan bu yana yüzde 15,2'den yüzde 7,5'e kadar düşmüş durumda. Bir başka deyişle orta sınıfı yetiştirecek olan küçük ve orta ölçekli işletme havuzu her geçen gün daha da küçülüyor.

Dünyadaki genel eğilime paralel olarak Rusya'nın da vatandaşların sırtındaki vergi yükünü artırması orta sınıfın üzerindeki baskıyı arttıran bir diğer etken olarak gösteriliyor.




"Anlamadığım şu: Orta sınıfın en yoksulu muyuz, yoksa yoksulların orta sınıfı mı?"
 
2019 baharında da şu haber TürkRus.Com'da yer almıştı:

Orta sınıfın portresi

Rusya'da "oligark" diye tabir edilen "süper zenginler" bir yana konarak, bundan tam bir yıl önce  "orta üst sınıf"ın hesabı çıkarılmıştı. 

Araştırmada, Moskova için ayda 150-200 bin ruble, taşra içinde ayda 120-150 bin ruble üstü gelir esas alındı. VTB Bank'ın raporuna göre, ülkede 2018 nisanı itibarı ile bu ortalamanın üzerinde gelire sahip olan 1,3 milyon kişi yaşıyordu.  Bu kişiler, çalışma yaşındaki nüfusun binde 9'unu oluşturuyor. Araştırmada sadece aylı gelir değil, birikmiş servet de hesaplandı.

1000 yerleşim biriminde 5 binden fazla kişi ile görüşülerek yapılan araştırmaya göre, "orta zengin sınıf" üç kategoriye ayrıldı. 

İlk grupta Moskova'da aylık geliri 150-200 bin ruble, taşrada 120-150 bin ruble olanlar bulunuyor ve sayıları 700 bin kişiyi bulunuyor.

İkinci grupta aylık gelirleri 200 bin rublenin üzerinde olan ve buna ilaveten 30-50 milyon ruble arasında servet sahibi olan kişiler var ve sayıları 400 bin kişi olarak hesaplandı.

Üçüncü grupta ise en az 30-50 milyon ruble servet sahibi olan yaklaşık 200 bin kişi bulunuyor.

Diğer yandan Devlet İstatistik Servisi Rostat'a göre ise, Rusya'da 70 bin rubleden fazla aylık geliri olan kişiler "varlıklı" sayılıyor ve sayısı 4,9 milyon kişi.

Resmi verilere göre Rusya'da 2017'de halkın aylık ortalama geliri 31 bin 475 ruble olarak kaydedildi. Ortalama maaş ise 39 bin 85 ruble olarak hesaplandı.
 
19.3.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама