İnşaat şirketlerinde iflaslar bir yılda %41 arttı
Rusya’da inşaat sektöründe mali sıkıntılar sürerken iflas davalarının sayısı son bir yılda yüzde 41 artarak 1.454’e yükseldi. Analitik şirketi Kontur.Fokus’un resmi verilere dayanan araştırmasına göre, özellikle haziran-eylül döneminde belirginleşen artış, sektördeki finansal baskının hızlandığını gösteriyor. İflas vakalarının büyük bölümü bölgesel şirketlerde görülürken Novosibirsk, Perm, Kazan, Surgut ve Çelyabinsk’te de sorunlar kaydedildi.
Kommersant'ın haberinme göre sektördeki sıkıntıların başlıca nedenleri arasında konut talebindeki düşüş, azalan yatırım faaliyetleri, yüksek faiz oranları ve artan inşaat maliyetleri yer alıyor. Şirketler, iş hacmindeki daralmaya rağmen malzeme, ekipman kiralama ve taşeron hizmetleri için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. Konutların tesliminde yaşanan gecikmeler nedeniyle biriken cezalar da firmaların mali yükünü artırıyor.
Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, 22 Eylül’de konut inşaatı teslimlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 gerilediğini açıkladı. Düşüşün ağırlıklı olarak müstakil konut inşaatından kaynaklandığını belirten Husnullin, bazı bölgelerde teslimat takvimlerinin ciddi biçimde aksadığını bildirdi. En uzun gecikmeler İvanovo bölgesinde 40,9 ay, Yamal-Nenets Özerk Bölgesi’nde 28,4 ay, Vladimir bölgesinde 24 ay, Smolensk bölgesinde ise 16,8 ay olarak kaydedildi.
İnşaat şirketlerinin finansman sorunları, projelerin uzun sürmesi nedeniyle de derinleşiyor. İki-üç yıllık bir süreçte konut fiyatları düşerken malzeme ve işçilik giderleri artabiliyor. Satışların yavaşlaması, inşaat için harcanan paranın geri dönmesini geciktiriyor ve şirketleri yeni borçlanmaya yöneltiyor. Temmuz 2024’ten itibaren bazı avantajlı konut kredisi programlarının sona ermesiyle talebin gerilemesi, proje finansmanı faizlerinin yükselmesiyle birleşince sektör üzerindeki baskı daha da arttı.
28.9.2026

Реклама