Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Putin'den onay: Şeremetyevo 'altın hisse'yle özelleştiriliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin en büyük havalimanı olan Şeremetyevo'nun stratejik işletmeler listesinden çıkarılarak özelleştirilmesine izin veren kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre devlet, havalimanındaki yaklaşık yüzde 30'luk hissesini özelleştirebilecek ancak "altın hisse" (golden share) hakkını elinde tutacak.
 
Bu mekanizma sayesinde hükümet, şirket yeniden yapılandırması, varlık satışı veya şirket ana sözleşmesinde değişiklik gibi stratejik kararlarda veto yetkisini koruyacak. Kararname ayrıca havalimanının ana faaliyet alanının sürdürülmesini, modernizasyon yatırımlarının devam etmesini ve hisselerin yabancı kişi veya yabancıların kontrolündeki şirketlere devredilmemesini şart koşuyor.
 
Şeremetyevo'nun mevcut ortaklık yapısında çoğunluk hissesi özel sektörde bulunuyor. Havalimanının yaklaşık yüzde 66'sı TPS Avia Holding'e (Şeremetyevo Holding) ait. Holdingde Arkadi Rotenberg yüzde 34 paya sahip olurken, kalan hisseler Aleksandr Ponomarenko ile Aleksandr Skorobogatko'nun aileleri tarafından kontrol ediliyor.
 
Rus devleti ise Rosimuşçestvo (Federal Devlet Mülkiyet İdaresi) aracılığıyla yaklaşık yüzde 30 hisseye sahip. Yeni kararnameyle bu kamu payının özelleştirilmesinin önü açılırken, devlet "altın hisse" sayesinde stratejik denetim yetkisini kaybetmeyecek.
 
Yaklaşık 43,4 milyon yolcuyla 2025 yılında Rusya'nın en yoğun havalimanı olan Şeremetyevo, Aeroflot'un ana üssü olma özelliğini de taşıyor. Havalimanı son dönemde büyümesini sürdürürken, yüzde 100 iştiraki Perspektiva bu yılın başında Domodedovo Havalimanı'nın varlıklarının kontrolünü devraldı. Temmuz sonunda ise Vnukovo Havalimanı, Perspektiva'nın yüzde 25,01 hissesini 16,5 milyar rubleye (yaklaşık 8,6 milyar TL) satın alarak Domodedovo'nun yönetimine ortak oldu.
 
Şeremetyevo son dönemde uluslararası yaptırımların da hedefi olmuştu. Avrupa Birliği, 21. yaptırım paketi kapsamında havalimanıyla yapılacak tüm işlemleri yasaklarken, gerekçe olarak tesisin Rusya'nın askerî ve ekonomik dayanıklılığına katkı sağladığını öne sürdü. Şeremetyevo yönetimi bu iddiayı reddetti.
 
Kremlin ise özelleştirme sürecinde devletin veto hakkını koruyan "altın hisse" mekanizmasının ve yaptırımlar döneminde hızlandırılan yeni özelleştirme düzenlemelerinin, Rusya'nın stratejik varlıkları üzerindeki kontrolünü sürdürmeyi amaçladığını vurguluyor.
 
6.8.2026

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
TürkRus.Com'u hangi sıklıkla okuyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet