Rus şirketleri 'YZ işi' yüzünden personeliyle mahkemelik
Rusya’da şirketler, çalışanların yapay zekâ (YZ) yardımıyla hazırladığı hatalı raporlar, zayıf yazılım kodları ve özensiz tasarımlar nedeniyle giderek daha sık sorun yaşıyor. Ancak işverenlerin açtığı davalarda mahkemeler çoğunlukla çalışanların lehine karar veriyor. Çünkü iş sözleşmelerinde yapay zekâ kullanımını yasaklayan açık bir madde bulunmuyor. Şirket teslim edilen işi kabul etmişse, sonradan kalite sorunu ortaya çıksa bile tazminat alma şansı zayıflıyor.
Araştırmalara göre Rusya’da çalışanların yüzde 45’i işlerinde zaman zaman yapay zekâ kullanıyor, yüzde 36’sı ise bu araçlardan yoğun biçimde yararlanıyor. En yaygın kullanım alanları metin yazımı, veri toplama, sunum hazırlama ve tasarım. Ancak uzmanlara göre birçok çalışan ChatGPT benzeri sistemlerden aldığı çıktıları yeterince kontrol etmeden teslim ediyor. Bu da yanlış analizler, eksik stratejiler, hatalı kodlar ve gerçekle ilgisi olmayan içeriklerin artmasına yol açıyor.
Sorun özellikle hukuk alanında dikkat çekiyor. Yapay zekâ tarafından hazırlanan bazı dilekçelerde var olmayan yasa maddeleri ve hayali mahkeme kararlarına atıf yapıldığı belirtiliyor. Benzer hatalar pazarlama raporları ve resmi başvurularda da görülüyor. Uzmanlara göre ilk bakışta profesyonel görünen bu belgeler içerik olarak ciddi risk taşıyor.
Şirketler şimdi çözüm arıyor. Uzmanlar, herkese açık yapay zekâ araçları yerine şirket içi güvenli sistemlerin kurulmasını, kullanım kurallarının netleştirilmesini ve sonuçları denetleyecek yeni bir “yapay zekâ kontrolörü” pozisyonunun ortaya çıkabileceğini belirtiyor. İş dünyasında giderek güçlenen görüş, yapay zekânın uzmanın yerini alan değil, işi hızlandıran bir yardımcı araç olarak kullanılması gerektiği yönünde.
30.4.2026

Реклама