AB Rusya'yı 'kara para' listesine aldı: Denetim artacak
Avrupa Birliği’nin Rusya’yı kara para aklama ve terörün finansmanı açısından “yüksek riskli ülkeler” listesine alma kararı yürürlüğe girdi. Avrupa Komisyonu’nun 3 Aralık 2025’te aldığı karar, resmi yayımın ardından 20 gün sonra, 9 Ocak itibarıyla geçerli oldu. Avrupa Parlamentosu ya da AB Konseyi tarafından iptal edilmediği için uygulamaya girdi.
RBC'nın haberine göre karar kapsamında AB’de faaliyet gösteren bankalar ve finans kuruluşları, Rusya ile bağlantılı tüm işlemler için daha sıkı denetim uygulamak zorunda kalacak. Özellikle para transferleri ve finansal işlemlerde kapsamlı inceleme şartları ağırlaştırılacak, risk azaltıcı ek önlemler devreye sokulacak.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB olarak Rusya üzerindeki baskıyı artırdıklarını vurgulayarak, "AB, kara para aklama riski nedeniyle bugün Rusya’yı kara listeye aldı. Bu, Rus bankalarıyla yapılan işlemleri yavaşlatacak ve maliyetleri artıracak" dedi.
Kallas, AB’nin Ukrayna’ya 90 milyar euroluk kredi ve Rusya’ya yönelik 20. yaptırım paketi üzerindeki çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı.
Avrupa Komisyonu’nun listesi genellikle FATF tarafından hazırlanan uluslararası kara para listesiyle örtüşüyor. Ancak FATF, 2023 yılında Rusya’nın üyeliğini askıya almasına rağmen ülkeyi gri ya da kara listeye almamıştı. Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Güney Afrika’nın karşı çıkması nedeniyle bu yönde bir karar çıkmamıştı. Buna rağmen AB, FATF’in tutumundan bağımsız olarak Rusya’yı listeye dahil etti.
Rusya Federal Mali İzleme Servisi Rosfinmonitoring ise kararı siyasi buldu. Kurum, Avrupa Komisyonu’nun somut eksikliklere dair kanıt sunmadığını, değerlendirmenin Rus tarafının katılımı olmadan yapıldığını belirtti. Yetkililer, kararın yalnızca AB yargı alanındaki kuruluşları bağladığını, Rusya’daki mali sistemin ise mevcut düzenle çalışmaya devam edeceğini vurguladı.
Rusya, 2002 yılından bu yana uluslararası kara para listelerinde yer almıyordu.
30.1.2026

Реклама